In general, nu e o idee buna sa sari la concluzii pripite, sa te repezi pentru a incerca sa umpli cu un lung sir de posibile explicatii un esec major, contabilizat de PNL mai ales la nivelul Bucurestiului. La ora la care scriu acest text, inca sunt sanse pentru victorii in locuri “imposibile” gen Botosani sau Focsani, care sa mai echilibreze ceva din situatia pe tara pentru “cel mai mare partid de opozitie”, desi per ansamblu prima imagine este cea de revenire a situatiei din anul 2000, cu un competitor in plus, Uniunea Salvati Bucuresitul. Imaginea care va ramane, insa este rezultatul catastrofal de la Capitala.
1. Esecul modificarii legii cu 2 tururi de scrutin
Sa o spunem deschis – fara doua tururi rezultatul este varza. Nu doar in ceea ce priveste victoria zdrobitoare a PSD-ului, ci si prin prisma faptului ca avem primari, inclusiv dna Firea, care au castigat o “victorie rasunatoare” cu sub 15% voturi din total electori. “Democratie reprezentativa” o mai numim sau renuntam? In opinia mea, aceasta lege cu cele doua tururi ar trebui adusa inapoi, de maine daca se poate, ca macar sa nu mai gresim peste 4 ani. Legea actuala mai are modificari care au dus la restrangerea exprimarii democtratice – de pilda restrictiile absurde asupra publicitatii electorale – s-a ajuns in Bucuresti la cateva zone in care singura publicitate electorala era un afis pe un panou special electoral, in general ocolit de cetateni.
2. 4 candidati in secventa scurta vs. lentoarea schimbarii opiniei publice
Lumea il acuza pe Predoiu, insa atunci cand schimbi candidatii in ritmul de unul la cateva saptamani, risti sa debusolezi electoratul complet, ajungandu-se la un moment dat la glume ca asta, “pe cine mai are PNL candidat saptamana asta”. Consultantii straini spun de ani de zile, insa imprevizibila politichie damboviteana nu se lasa priponita si ancorata: alegeti un candidat fara probleme majore si cresteti-i notorietatea cu cel putin un si jumatate – doi ani inainte. Nu schimbati decat acolo unde situatia este cu adevarat groaznica, schimbarile de parcurs nu fac decat sa faca sa se piarda munca pe parcurs. Patru randuri de semnaturi pentru patru randuri de candidati (multiplicati efortul ori sute de oameni care au alergat degeaba de trei ori si a patra oara au cam obosit) au insemnat o pierdere de viteza, o confuzie pentru membrii de partid si pentru electorat, o situatie care ar trebui sa nu mai existe vreodata in istoria partidului. Busoi, Orban, Marian Munteanu… si Predoiu.
Pana la urma, un candidat mediocru asumat si prezentat cu un an si jumatate mai inainte are infinit mai multe sanse decat un candidat chiar si mai bun aruncat in lupta pe ultima suta de metrii. Iar, in cazul lui Predoiu vorbim de ultimii metri – s-au facut eforturi mari pentru a-i aduna semnaturi in ultimele zile, de fapt. A fost si o schimbare la Sectorul 3 pe ultima suta de metri, 7 saptamani campania PNL fiind cu Florin Stefan Vasile. Candidatul care l-a inlocuit, Cristina Pocora, a luat 10%-11%, cel mai mic scor dintre sectoare, in ciuda unei campanii sustinute. Una dintre cauze e aceeasi – lipsa timpului pentru a se profila.
La statia de metrou Titan, unde am vorbit cu doua zile inainte de vot, multe femei refuzau un pliant cu candidatul femeie, unele argumentand ca un barbat – primarul sectorului 3, intaiul datornic al tarii – e mai bun.
3. Disparitia unui mit “Bucurestenii nu voteaza femei”
Cu Gabriela Firea primar general si cu Clotilde Armand aproape sa puna mana pe Primaria Sectorului 1 acest mit, larg raspandit, a fost anihilat. Reprezentativitatea fata de populatia generala va fi pusa sub semnul intrebarii: cum poti ca partid sa te prezinti cu liste majoritar feminine (de pilda cu 1 candidat din 7 la primariile din Bucuresti) cand peste 50% dintre votanti sunt femei. De asemenea, PNL are de recuperat un public tinta masiv – femei de diverse varste : cele pana in 25 de ani care in majoritate nu au venit la vot, cele peste 40 de ani care s-au orientat uneori spre alte partide si in fine cele peste 55 de ani care voteaza PSD-ul in mod covarsitor.
Iarasi statia de metrou – dedic acest sfat tuturor celor care au incercat vreodata sa dea un fluturas electoral unor post-adolescenti care au nasul in facebook si whatsapp, in timp ce asculta muzica la casti. Acesti tineri (aceste tinere in special) dau senzatia ca nu vor ca universul politic sa atinga in vreun fel, universal lor. Daca raspund – si o fac arareori – este pentru a explica despre Nicusor sau despre hotararea de a NU merge la vot.
4. Integritate personala si “ce a facut pentru sector?”
Cand intrebau de candidatul PNL, alegatorii se opreau arareori asupra unor lucruri legate de administratie sau asupra unor propuneri si proiecte. Cele mai dese intrebari erau de tipul “ E casatorita?” “Ce a facut in Parlament?” “Ce a facut pentru Sectorul 3?”, “Cum si-a facut banii?” Climatul este unul de suspiciune extrema fata de politicieni banuiti ca invart bani fara o provenienta clara, ca nu au niciun proiect, ca nu sunt familisti etc. Inainte de orice proiecte si promisiuni, alegatorul vrea sa se convinga ca “nu e vreun papitoi, vreun figurant.” (citat dintr-un tanar, tot cu castile pe urechi, dar unul dintre putinii care a avut rabdare sa discute cu mine).
“Da’ familie are?” ma intreaba un tanar la statia de metrou. Societatea e traditionala, chiar si pentru tineri – contracandidatul nu este intrebat de familie.
5. Tinerii frumosi
Sunt convins ca alegerile au venit si au trecut fara ca imensa masa a alegatorilor sa afle ca PNL a pus 30% tineri pe liste. Multi tineri nu au venit la vot, o parte importanta din cei care au venit au votat cu USB. Structurile de tineret pe sectoare sunt firave in mare parte (poate exceptie la Sectorul 2), iar adresabilitatea pentru electoratul respectiv nu e foarte clara. Se capaciteaza cei ce sunt in organizatiile de tineret, pentru diverse actiuni dar in afara de strategie online nu exista un efort sustinut de a comunica cu acel electorat si de a-l atrage la vot.
“Baaaai….mai ai tupeu’ sa vii sa imi spui de partide, imi urla un tanar furios, in timp ce isi pune inapoi castile pe urechi…..ziarul de campanie este mototolit intr-un bobolot pe care cu maxima furie il arunca in primul tomberon. Pe bune? Gen”
6. Comunicarea
Candidatul de primar spune ca e solutia serioasa. Cand se “aseaza” mesajul, apare Piedone si Razvan Sava pictati pe fata ca la Circ si cu numele celuilalt scris pe frunte. Solutia serioasa, asadar. Intrebat, candidatul spune ca actualul primar interimar al capitalei este in afara campaniei lui. In ziua votului purtatorul de cuvant al PNL Bucuresti este partial contrazis de la Palatul Cotroceni, cu referire la motivul pt. care Iohannis a votat tarziu. In timp ce Firea construieste doua momente mediatice : primul cu maternitatea Giulesti si copii nou-nascuti si cel de-al doilea in care il propteste pe Dragnea cu trei trandafiri la presedintia PSD, PNL “umple” spatiul de antena prin tacere… Era clar ca trebuiau gasite subiecte pe tot parcursul zilei, toate breaking news-urile era previzibil ca vor fi pe subiectul alegerilor toata ziua.
Pe zona negativa, lucrurile au functionat si mai prost. Constructia Nicusor + Firea =Love a enervat si chiar a determinat mai multe voturi pentru USB, obtinandu-se practic un efect contrar celui scontat. Constructia semantica-mediatica “Perdoiu” nu a fost contracarata deloc, nici macar cu previzibilul “Fierea”.
Din cateva interactiuni la metrou am aflat ca obtineam cele mai proaste rezultate cand vorbeam de rau PSD-ul, pentru ca raspunsul inapoi era aproape invariabil “Si ce, voi sunteti mai buni?!”. O prezentare pozitiva a candidatului plus indemnul de a merge la vot aveau cu sanse mai mari. Furia fata de politic in general, insa, a fost si ramane foarte mare, ingrijorator de mare pentru o democratie functionala.
7. Anti-coruptia si finantarea campaniei
Cel mai mare datornic al Romaniei, Robert Negoita a castigat cu peste 60%. Chereches la Baia Mare a castigat si el. Primari scosi in afara PNL precum George Scripcaru au obtinut rezultate foarte bune. Teza cu reformarea are ecou doar in cateva cercuri de analisti, journalist, bloggeri politici si cei care urmaresc constant.
Imi pare rau ca penalu’ de Negoita va castiga din nou, imi spune un alegator. Dar de ce il votati? zic Il votez pentru ca stiu ca a bagat mana, dar a si facut ceva pentru sectoru’ asta. Hai sa fim seriosi, ce, eu sau dumneata daca am fi acolo nu am face la fel? La raspunsul meu ca am fost presedinte AVAS si ca am plecat intr-o garsoniera inchiriata omul imi spune sec: admit ca s-ar putea sa fi facut asa, insa sunteti o exceptie.
Mai e un aspect si o repet: fara reformarea din temelii a modului in care partidele isi finanteaza cheltuieliele, celelalte modificari nu pot fi decat cosmetice.
Exista si cateva ganduri de final: evident, cei votati au o proaspata legitimitatea care sper sa se traduca in functii in partid – cu rezultatul ca Transilvania va fi mult mai mult reprezentata. A folosi aceasta legitimitate pentru a convoca o Conventie ar fi prematur – cateva luni de lupta suplimentare ar slabi si mai mult motivatia pentru parlamentare. PNL-ul, asa cum iese din aceste alegeri, cu rezultate destul de slabe la Bucuresti, intra imediat in campania pentru celelalte alegeri.
Boc şi legitimitatea lui în PNL, cu Transilvania lui mult mai bine reprezentată. Cred că nu vă scapă ironia a ceeace tocmai aţi scris.
Un articol-jelanie pentru PNL.
Ramine ceva misterios, totusi, in optiunea unor alegatori: votul dat unor condamnati sau urmariti penal de catre DNA.
Este sincera admiratia pentru ceea ce face DNA sau e doar o vorba de mass media inventata?
Sau ce face DNA este bine doar cind ii aresteaza „pe ceilalti”?
Sa nu neglijam si alte optiuni: nu cumva unii observa ca actiunile DNA (cu SRI care foloseste Justitia ca „cimp tactic”) sint prea implicate in politic?
Imi permit o parere personala pentru ca nu ma intereseaza cine sint primarii din Bucuresti: Nicusor Dan si-a facut un partid pentru a accede la o functie, de primar general.
Interesanta „politica” :P
Sa te feresti de asemenea politicieni!
La romani inca domina ideea sa fure sa fure dar sa faca ceva si pentru noi si se pare ca acesti primari au fost niste jeguri mai mici decat altii care fie au furat r=far sa faca nimic fie nu au furat e direct ca de furat sigur ca a avt cine sa fure si nici nu au facut nimic pentru comunitate. In plus inca nu sunt condamnari definitive si au intele ca arestul preventiv nu este ceva punitiv pentru o culpa dovedita ci mai degraba o masura de panash pentru unii procurori sau institutii de putere. pe UDREa au tnut-o nu ca era ea in stare sa faca ceva care sa justifice arstul ci pe de o pate din razbunare intre muieri si pe de alta in speranta ca storsa si speriata(un soi de tortura psihologica pe care unii o aproba si altii nu) va mai turna pe ici pe colo si eventual chiar la nibvel de foost presedinte.
nu este destul ca sa explicam fenomenul ce va uimeste?
PNL nu a livrat ce asteptau votantii de la el. Adica oameni noi si credibili pentru candidaturi, Nominalizarile repetate si halucinante de la Bucuresti au aratat cel mai bine asta.
Senzatia acuta de coabitare cu PSD-ul a dus exact la aceasta lehamite: „de ce ne-am mai obosi sa va votam? ca nu e mare diferenta intre voi”. Sistemul de vot intr-un singur tur, votat cot la cot de PSD si PNL, e cel mai bun exemplu. PSD si PNL „si-au impartit” tara.
Fara acest sistem de vot, astazi discutam in Bucuresti de turul 2 atat pentru primaria generala, cat si pentru 5 sectoare din 6. Si erau mari sanse ca PSD-ul sa piarda mult in Bucuresti, doar sectoarelor 3 si 5 erau sigure pentru el.
PNL se comporta in continuare cinic cu alegatorii sai. „Suntem si noi niste hoti mai mici, scoatem in fata tot felul de dubiosi. Suntem pe blat cu PSD-ul, de oricate ori avem interese. Dar ia spuneti, ce puteti face? O sa votati cu PSD-ul? Tot cu noi o sa votati, puisorilor!”
SI puisorii nu prea au mai vrut. Au gasit tot felul de cai de refulare. Au sta acasa, Au votat cu USB-ul in Bucuresti.
Rezultatul unei asemenea „politici de calitate”? Dupa ani de guvernare PSD, cu Ponta & Co tragand PSD-ul in jos (vezi momentele prezidentialelor din 2014 sau momentul „colectiv” din 2015), PNL e cu 7-10% in spate fata de PSD la votul politic.
PNL ar trebui sa adopta masuri radicale, dar mie nu imi par capabili sa faca asta. Asa ca nu ne ramane decat sa asteptam noul guvern Dragnea, din toamna.
Pe fondul lipsei de civism si a adormirii bucurestenilor, electoratul dependent de stat al PSD a scos-o primar pe doamna Firea. Au contribuit, indirect, la succesul PSD si alte partide (PNL, PMP). Daca la PMP dorinta de a accede in Primarie poate fi legitima (infometatul se bucura si de-un codru de paine), prestatia PNL la Bucuresti mi-a parut jalnica. Dupa parerea mea, in al doisprezecelea ceas, inainte de alegeri, domnul Predoiu ar fi trebuit sa-si ia un aer de disident si sa indemne electoratul PNL sa voteze Nicusor Dan si listele de consilieri PNL. Era posibil sa fie dat afara din partid, dar inteleg ca oricum are de gand sa-si dea demisia de la PNL Bucuresti. La nivel de imagine, cred ca ar fi castigat.
PNL a votat, in trecut, pentru legea alegerii primarilor intr-un singur tur. Motivatia economiilor ce se fac daca nu se organizeaza turul doi, in gura PSD si PNL (partide ce colcaie de corupti) mi s-a parut o gluma proasta. Sau o gluma pentru prosti. PNL nu poate justifica, in limitele bunului simt, schimbarea parerii in problema „un tur/doua tururi”.
Doamna Firea nu cred ca are vreun merit, in afara de cel de a-si fi infranat (vizibil) personalitatea. Electoratul PSD a votat PSD si orice candidat PSD (nu foarte penal) ar fi iesit primar. Ma astept ca doamna Firea sa se considere mai merituoasa decat este si sa se dea in stamba, intr-un fel sau altul, in perioada urmatoare. Inclusiv la ea in partid.
Tinerii mediocri, care-si inchipuie ca emigrarea este cheia succesului fara efort si care considera ca nu trebuie sa-si foloseasca votul, ar trebui sa se mai gandeasca odata… Daca nu castiga „Vocea Romaniei”, „X-factor” sau „Romanii au talent”, ajung lucratori comerciali in Romania sau culegatori de capsuni prin strainatate. Pe masura ce inainteaza in varsta, pot avansa in pozitii precum soferi de taxi, sefi de magazin sau agenti de paza. Cam astea sunt variantele ce li se ofera de catre partidele „sociale”.
Cat despre penali, cata vreme Justitia mai are un cuvant de spus, functia de primar nu-i va feri de executare (in sensul de executare a pedepsei, nu de „executie”). Deci, in unele cazuri, functia de viceprimar ar putea fi mai de viitor decat cea de primar… :)
Explicatia este mult mai simpla. Marele PNL este format dintr-o aripa a USL si oportunistii din PDL care la un moment dat s-au vazut dati la o parte si l-au tradat pe Base. Alianta asta a fost facuta ca sa dea aparenta unei opozitii la PSD desi si unii si altii fac parte din aceeasi grupare mafiota. In Bucuresti electoratul s-a prins cu cine are de-a face si majoritatea nu s-au mai prezentat la vot. O alta parte a anulat votul (5,27% conform BEC ora 12) iar altii l-au votat pe N. Dan in cea mai mare parte ca sa voteze raul cel mai mic.
In concluzie problema nu este alegerea candidatului si nici modul in care PNL a facut campanie ci chiar partidul.
In ce priveste votul in doua tururi, acesta poate ar fi dus la infringerea PSD dar nu ar fi facut decit sa consolideze mafia din PNL, N. Dan nu arfi avut nicio sansa sa faca ceva in Bucuresti si ar fi jucat cum ii cinta mafia sau daca ar avea un pic de coloana vertebrala ar fi demisionat dupa citeva luni (ma indoiesc dar…) si PSD ar fi cistigat oricum anticipatele.
O sa vedem ce bine functioneaza USL-ul in tara cind se vor alege presedintii de consilii judetene. Peste tot unde nu exista o majoritate clara PSD si PNL se vor intelege pe sub masa si isi vor imparti tortul
Cronica unei morti anuntate…..
pnl a murit de mult, din momentul in care minerii devalizau sediul pt ca cei interesati sa poata ridica arhiva. Cei fara tinichele de coada au plecat din tara, au ramas cei cu dosar si au aervit partidul. Asta s-a vazut clar de citeva ori din acel moment. pdl a fost un fel de pnl neaservit s-au dedulcit insa la furaciuni.
Clasa noastra politica este facuta din parveniti ce se doresc peste noapte a capata singe albastru. Si nu le iese. Deloc.
1.1 Modificarea legii cu un singur tur arata cit de aservit si besmetic este ceea ce se numeste pnl
1.2.4 si pnl ca si celelalte partide au ajuns la fundul sacului cu cadrele…. Cei care au fost la conducere sint minjiti, au dosare sau pur si simplu de neinghitit pt popor. Nici un partid nu accepta asta. Si toti liderii cu probleme se vor in functii pt a se proteja de dosare, pentru a inchide dosarele in favoarea lor
1.3. BUCURESTENII NU VOTEAZA FEMEI! Cind au votat firea au votat psd. Prezenta mica la vot arata ca numai nucleul dur al partidelor a iesit la vot. Clotilde Armand e „rara avis” , a fost votata din disperare. Si eu am votat din disperare. usb, Nicusor si Danes. Habar nu am de ei! Nicusor ma convins prin aparitiile lui ca nu e potrivit pt asa un post. Indiferent cite dorinte de bine are. Capacitatea lui de negociere gen „de-a surda pe mormint” il arata cit de nepotrivit este. Cam ca Johannis. Faptul ca nu au existat contracandidati seriosi si o oferta reala nu timpenii si minciuni au facut posibil sa apara aceste configuratii. In definitiv dreapta a pierdut bucurestiul pe mina lui videanu cind tot Bucurestiul era satul de el si de bordurile lui. Semnalele erau, partidele stiau dau toti mizeaza pe electoratul captiv si pe ” lasa ba ca nu au ce face, ce or sa voteze cu ailalti?” NU. Nu or sa iasa la vot. Si apoi toi analistii se vor repezi cu vot de blam asupra alegatorilor – „nu e interes, nimanui nu ii pasa”. NE PASA! NE-AM SATURAT INSA SA VA BATETI JOC!
Pina in ultimul moment pnl afisa pe net sondaje mintite. Mintite grav. Asta a facut c amulti nehotariti de drrepata sa stea acasa. Nu as fi votat in nici un chip (SI AM VOTAT MEREU ANTIpsd) partidul in care blaga, ghorghiu si busoi il sprijina pe primar. Si acum busoi se vrea sef la organizatia de Bucuresti? Oare atit de idioti sint incit nu isi dau seama ca asta e semnal de partid corupt? Ca devin nefrecventabili? M-am hotarit sa votez Nicusor acum trei zile cind s-a bagat in seama busoi cu nu stiu ce declaratie. Credeam ca partidul a inteles ca trebuie sa se curete si ca individul ala e toxic pt partid. Pacat ca Predoiu a fost sacrificat pt un partid care nu merita asta.
1.4 Intrebari legitime. Cum naiba toate aceste partide au gasit cu cale sa propuna numai persoane nascute oriunde numai in Bucuresti nu? Chiar toate sint construite pe „origine sanatoasa” . Bucurestiull are 11% din populatia tarii si tu nu esti in stare sa ai candidat nascut in Bucuresti?
Treziti-va baieti!
Si , DA, conteaza ce a facut pt sector- e o functie executiva. Nu face politica, nu aduce pensii, nu mareste alocatia, etc….
1.5 Comunicarea cui catre cine? Initial Nicusor avea un mesaj tintit. Avea publicul lui. Cind a simtit ocazia insa mesajul s-a diluat, a devenit de toate pt toti. Ceilalti nici nu au avut mesaj. Insirau chestii care se bateau cap in cap doar or mai pacali un nehotarit.
Sefii de campanie nu isi merita numele. Clar sint sarlatani carora li se pare ca se pricep la ceva.
1.6 Nucleul dur al partidelor sint anti-Anti-coruptie! Banul dicteaza. Daca nemultumitii nu ies la vot nu ai cum sa speri la schimbare. Si, cu exceptia lui Nicusor care tocmai la ei avea speranta, ceilalti pretendenti nu aveau nevoie de nemultumiti. Au facut totul sa stea acasa.
Am vazut aseara comentarii feminist – triumfarde si tot felul de alte aberatii politicaly corecte. Venalisti de tot felul se dadeau de ceasul mortii sa explice ei care e adevarul incercind sa mearga cu trendul oficial. Nu trebuie sa supere nici televiziunea unde vorbeai nici partidele prea mult. Si in acelasi timp sa isi faca loc in barca cistigatorilor. Macar drept „critic” oficial…
DE 25 DE ANI VOTAM FARA SA ALEGEM!
şi, în general, PNL plăteşte acum preţul absorbţiei de pedelişti. Cred că nici în cele mai negre coşmaruri ale lor nu se gândeau că o să fie colegi cu senatorul de Pecica, intelectualul Igaş, sau cu tanti aia care şi-a programat naşterea sâmbăta, cum o cheamă, ăăăăă, Vass. Asta pe de o parte. Pe partea cealaltă, nici useleul, alianţa cu pesedeul, nu a căzut prea bine. Halul în care a fost „killerit” în efigie Antonescu şi măturat de la conducere e altă mizerie pentru care se plătesc dividentele acum. Mai vreţi?
Maretul PNL e pe duca….cu brontozaurii Blaga, Teodor Atanasiu si Marian Petrache ma indoiesc eu ca mai are vreo sansa ca partid.
In Transilvania a fost votat OMUL, candidatul respectiv, altfel la parlamentarele din toamna nu stiu ce va iesi.
Fara nici o demisie, fara schimbari, acest partid nu cred ca va merge spre mai bine.
Nu am votat, cu PSD nu as mai vota nicidata chiar de-ar fi sa fie un candidat onorabil(!!) iar PNlului nu i-as mai da sub nici o forma votul meu dupa ce l-am votat pe Klaus Johannis in 2014 ca sa nu ajunga Ponta la Cotroceni.
Azi i-as cere votulu inapoi dlui Johannis, dar nu e posibil.
N-as mai fi suportat acum sa votez candidatul PNL si apoi s-o vad pe dna Gorghiu infoindu-se cu numarul de voturi castigate de maretul PNL.
Mi-ajunge, sunt satula si scarbita definitiv.
Nu mai vad nici o speranta de schimbare, ce mi-e PSD, ce mi-e PNL.
Mizerie.
Ideea că PNL a suferit o înfrângere catastrofală e eronată.
Rezultatele la consilii judeţene (indicator pentru intenţiile de vot la parlamentare) a fost PSD 39%, PNL 33%. Se pare că PNL a câştigat mai multe reşedinţe de judeţ decât PSD: cele din Vest mai ales (Timişoara, Cluj, Oradea), dar şi Ploieşti, Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Călăraşi.
Bucureştiul a fost un caz special, rezultatele extrem de slabe se explică desigur prin bâlbâiala cu cei patru candidaţi succesivi.
Tocmai de-aia conducerea PNL trebuia să facă damage control. Predoiu trebuia să fie ascuns, iar declaraţiile să le dea conducerea PNL (în fond au fost alegeri în toată ţara, nu doar la Bucureşti). Tocmai pentru că rezultatele din Bucureşti erau previzibile, PNL ar fi trebuit să aibă un exit-poll la nivel naţional. Gorghiu şi Blaga trebuiau să pună accent pe rezultatele bune la votul pentru consiliile judeţene şi pentru reşedinţele de judeţ, să sublinieze faptul că PNL a fost votat de electoratul tânăr şi educat, să spună că se vor face schimbări în partid pentru ca rezultatele de la parlamentare să fie şi mai bune, să se obţină voturi şi de la alte categorii.
Dar n-ai cu cine. În loc de asta, a apărut Predoiu, şi lumea a rămas cu impresia de înfrângere catastrofală a PNL.
Iar mass-media pun umărul la consolidarea acestei idei, apare chiar ideea dispariţiei PNL…
PNL-ul nu are cum sa scape de decontarea lungului sir de erori si gafe (normal la baza lor e de presupus ca ar sta prostia, dar mi-e teama ca putem vorbi de ceva mult mai grav care merge spre ticalosie) care au inceput cu pesedizarea (formarea USL sau inscrierea PNL in PSD cum o numea un hitru) si nenumaratele blaturi pe fata cu PSD, dintre care ultimele ar fi votarea legii cu un singur tur si nerertragerea lui Predoiu atunci cind au avut sondajele care prevedeau dezastrul. Partea chiar tragica pentru PNL este ca si daca se incheie cariera politica a unor Blaga, Gorghiu, Athanasiu, Predoiu si altii (multi si greu de numit), nu exista nici macar un nume credibil care sa poata fi pus in loc; insasi ideea de partid a ajuns sa creeze repulsie (vezi absenteismul din Bucuresti, in nici un caz bazat pe simpatizanti PSD), deci nu ar fi de mirare sa urmeze traseul PNT-CD. Nici nu cred ca ar fi rau daca asta ar duce la asanarea adunaturii de politicieni, cu nimic mai buna la PNL decit la PSD. Sansa este ca noile structuri care ar aparea (deocamdata nu se intrevede decit USR) sa nu se lase contaminate si infiltrate de traseisti, chiar mascati, caci asta ar duce la demolarea ultimelor sperante care se mai pot cladi pornind de la rezultatele USB.
Daca dinspre partea mai putin educata a electoratului nu ne puteam astepta la o intelegere a ceea ce se intimpla in Romania dupa 26 de ani de democratie (ce optimist a fost Brucan cu cei 20 de ani), o dezamagire uriasa a fost creata de atitudinea oscilanta si neincrezatoare (chiar refractara) la nou a unei parti insemnate a societatii civile intelectuale (cu GDS unul din polii insemnati si luati in seama de cei care le accepta rolul de formatori de opinie).
Trist, mai ales ca excesele au urmat discutiei extrem de clarificatoare avute la sediul GDS la jumatatea lunii mai, cind citeva voci lucide au dat solutia pe care chiar si Predoiu parea inclinat sa o accepte. Pina la urma au invins orgoliile, trufia si aroganta, iar de pierdut au pierdut cei care daja s-au obisnuit sa o faca.
a)Sa recunoastem ca majoritatea numelor mai importante din PNL sunt cei creditati in trecut de catre PDL si sositi odata cu acesta.;)
b) Predoiu este sacrificat cu buna stiiinta de cuplul impotent si toxic care conduce PNL, el fiind ca valoare politica oricand si oricum peste acestia doi.
c) Se profileaza la orizont si credeti-ma ca nu glumesc: USR =FSNR(redivivus) spre marea confirmare a teoriei politice al dlui Iliescu din 1990, adica fara doctrina, fara partide ci doar cu factiuni, aripi aripioare, ca toti sa se exprime „liber” sub bagheta dlui, lucru zadarnicit de marea demonstratie din 26 ianuarie 1990 cand a fost fortat sa accepte infiintarea de partide politice (ca apoi a facut toate diversiunile politice este deja alta poveste)
Asta-i tara, asta-i poporul :)
Nu inteleg dece altii pling de mila PNL
Multumire totala, „fara precedent”:
„Gorghiu si Blaga, primele reactii dupa alegerile locale: Cel mai bun scor al PNL de dupa Revolutie, fara precedent/ Niciun coleg nu ne-a cerut demisia/ Colegii nu vor congres ”
NB,
doar Adriana Saftoiu a scapat porumbelul (cu gindul ca se va elibera un loc pentru ea) spunind ca la virful partidului, citeva capete trebuie sa cada :P
Nu numai ea ci si Andreea Vass a spus cam tot asta aseara. :)
Dar nu o sa fie nimic ca noroc cu PDl.:)
Cu scuzele de rigoare datorate cititorilor fideli, sunt prins cu multe treburi si nu am cand sa raspund fiecaruia in parte. Multumesc pt. toate commenturile….
Întrebarea este: și să fi vrut, ar fi avut PNL de unde propune candidați curați?
Domnule Orasanu, cred ca principala problema pe care si-o pune „aligatorul” e dacă mai merită să reparăm PNL-ul sau facem altul. Nu stiu ce s-a făcut la nivelul „de jos” , dar la nivelele superioare este o senzatie puternică de „blat” : nu vorbesc doar de Bucuresti; in Craiova – de unde sunt eu – a candidat Pavel Badea ( bine că Oblemenco nu mai trăieşte). Ori de acest sentiment se poate scapa in doua feluri: ori o muncă serioasă si convingătoare in primariile câştigate ( ceea ce pare putin probabil, deoarece majoritatea sunt castigate de aceiasi primari, deci mandatul viitor probabil va semăna fix cu cel trecut – nu zic că va fi rău, pentru că sunt si primari buni, doar că nu va iesi in evidenţă) ori un gest cu puternică incărcătură simbolică. Ceea ce implică un personaj capabil de asa ceva in fruntea partidului. In general, ceea ce se intampla in Bucuresti azi se replică în restul ţării la următoarele alegeri….