luni, octombrie 2, 2023

PNL- Decizii periculoase

Cred că în ultimele două zile s-a făcut exces de zel, s-a pierdut prea mult timp de emisie, s-a produs risipă de vorbe și s-a consumat nepermis de mult spațiu tipografic pentru a se întoarce pe toate fețele, a se face tot felul de analize hermeneutice asupra deciziei d-lui Rareș Bogdan de a se dedica de acum încolo politicii. Ori de a o face altfel, adică trecând de cealaltă parte a baricadei.
Cum, așa după cum ni s-a spus, dl. Rareș Bogdan a mai fost membru PNL, via PAC, în vremea studenției, fosta vedetă a Realității tv nu a făcut altceva decât a se reîntoarce la matcă. De altfel, dl. Bogdan a rămas și în lunga perioadă în care a realizat emisiunea Jocuri de putere un vădit simpatizant al peneliștilor. Aceștia l-au considerat, la rându-le, a fi astfel, adică un om de-al lor, dovadă că, în urmă cu câțiva ani, pe vremea USL, au încercat să îl impună în postul de președinte-director general al TVR. Nu le-a reușit mișcarea din pricina trădării pesediștilor, conduși atunci de dl. Victor Ponta.
Dl. Rareș Bogdan nu este nici primul și, cu siguranță, nu va fi nici ultimul jurnalist care abandonează presa în favoarea politicii. Să ne reamintim că, îndată după victoria în alegerile parlamentare a Convenției Democratice și la președinție a d-lui Emil Constantinescu (noiembrie 1996) noua Putere a atras de partea ei mulți angajați ai României Libere. Cu rezultate mai mult decât discutabile. Să ne reamintim și că în 2012, abjectul pseudo-jurnalist Sorin Roșca-Stănescu a izbutit să se aleagă în Senatul României pe lista liberalilor (a fost atunci vorba despre o eroare de proporții a fostului președinte al PNL, dl. Crin Antonescu), dar și că, în 2016, a devenit parlamentar o altă vedetă a Realității tv, e drept că dintr-o altă epocă, dl. Robert Turcescu.
Nu cred nici măcar o singură secundă că prin plecarea din presă a d-lui Rareș Bogdan, jurnalismul românesc ar suferi o mare pierdere. Așa după cum am scris în repetate rânduri, nu sunt și nu am fost vreodată un mare admirator al felului în care domnia-sa a făcut presă, chiar dacă s-a situat de partea Opoziției. Mi-au displăcut întotdeauna tiradele lui nesfârșite, accentele egolatre, mesianismul, efuziunile patriotarde, naționalismul agresiv. În vremea din urmă, dl. Bogdan a încercat să țină piept noii orientări imprimate politicii editoriale a postului, așa cum se vede ea din intervențiile aproape zilnice, dar și din emisiunile (proaste, jenante), ale co-patronului Cozmin Gușă, însă a și tolerat multe.
Odată cu părăsirea Realității tv de dl. Rareș Bogdan, cred că se pune capăt unei perioade cu accente schizoide din istoria postului. Așa că regretele exprimate de dl. Gușă în fața plecării d-lui Rareș Bogdan nu sunt altceva decât lacrimi de crocodil.
Au fost comentatori care și-au exprimat mirarea în fața deciziei președintelui PNL, dl. Ludovic Orban, de a-l face pe dl. Bogdan Cap de listă. În fond, nici o noutate. Rareș Bogdan este perceput drept o locomotivă electorală, drept un magnet menit să atragă electorat din Ardeal și alegători cu înclinații naționaliste. Rămâne de văzut dacă o astfel de decizie nu va provoca și pierderi. Dacă nu cumva intelectuali de bună calitate, care mai păstrau încă simpatii liberale, vor diagnostica și taxa dur găunoșenia lui Rareș Bogdan și își vor redirecționa voturile către Alianța 2020. Adică spre USR și PLUS.
Mai interesant mi se pare faptul că următorii trei pe lista de candidați ai PNL la alegerile europarlamentare din 26 mai nu sunt liberali de viță veche. Doamna Adina Vălean a fost plasată doar pe locul al cincilea, înaintea domniei-sale situându-se fostul pedelist Mircea Hava și fostul pemepist Siegfried Mureșan. Pe locuri considerate eligibile majoritari sunt aceiași ex- pedeliști. Dintre acești, domnii Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, Daniel Buda au făcut parte dintre susținătorii din linia întâi ai fostului președinte al României, dl. Traian Băsescu. Cu care nici astăzi, actualul președinte al partidului, dl. Ludovic Orban nu întreține raporturi din cale afară de tandre.
Adevărul e că, dincolo de motivele care l-au determinat pe dl. Orban să întocmească ori doar să își dea acordul pentru o asemenea listă, dincolo de faptul că lista cu pricina a fost validată joi de Biroul Executiv Național al partidului, PNL își asumă un mare risc. Numai cu o seară înainte, a apărut la Digi 24 fostul președinte al PNL, actual lider al ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Care o fi spus el multe prostioare, mai mult ca sigur că a debitat verzi și uscate, nu încape îndoială că a scos pe gură noian de aberații, însă a diagnosticat clar situația actuală din PNL. Care, în cazul în care partidul nu își va îndeplini obiectivele la europarlamentare, s-ar putea să se acutizeze. Cu consecințe dezastruoase pentru parlamentarele din 2020, poate chiar și pentru șansele de succes ale președintelui Iohannis în cursa în vederea unui nou mandat de cinci ani la Cotroceni.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. „găunoșenia lui Rareș Bogdan…”

  Fără a fi neapărat un susținător al d-lui Rareș Bogdan, ori al PNL, constat cu regret că sintagma „găunoșenie” nu este explicată în text. Nu am găsit din păcate argumentele folosirii metaforei pentru „gol pe dinăuntru” printre referirile la dl Bogdan (fost membru PNL etc.) din articol.

  În ceea ce privește stilul său jurnalistic, al d-nei C Crețu, ori al d-nei G Firea, al d-lui R Turcescu, al d-lui SR Stănescu, sau al d-lui M Bot șamd, consider că reprezintă un efect al evoluției în profesia respectivă. Nu întotdeauna este o evoluție fericită și nu este de fiecare dată pe placul tuturor…dar cât timp are public, este OK, necesită ceva mai multă deschidere. (Chestiuni legate de deontologie s-au discutat destul, CRP reprezintă un interesant izvor de cunoaștere în acest sens. -:) )

  Apoi, opinia mea este, fără să discut aici despre „fascia Fidel Castro” din uniunea [autodenumită] „Fidel Castro- Che Guevara” a politicii românești, că bosumflările pentru neacceptarea candidaturilor familiale PNL la alegerile europarlamentare sunt de la ridicole pâna la enervante. Iar zvonurile că după alegeri cel puțin un liberal își va lua „valea” către grupul eurosceptic reprezentat în România de ALDE au oarece fundament. Nu mai amintesc aici despre zglobiul periplu politic al d-nei Norica Nicolai, mătușa nepoatei cu apetențe turistice prin parlamentul României și vot în Cameră fără drept.

  Pe de altă parte, raporturile d-lui Ludovic Orban cu diverși cetățeni, printre care, poate fostul Președinte al Republicii (față de care de altfel am suficiente reproșuri), dar și eu însumi, cu siguranță s-ar îmbunătăți după ce domnia-sa ar explica contextul trecerii cu mașina peste pietoni pe Dealul Cotrocenilor. Păi, dl Blaga, mă iertați, dar este de câteva mii de ori preferabil…(nici de dânsul nu-s îndrăgostit…)

  „Adevărul e că…” mă bucură admirația pentru „domnu’ Model”, dar dacă vorbim despre diagnostic al PNL, ce-ar fi să-l luăm în considerare și diagnosticul pus de dl Viorel Cataramă? Măcar pentru faptul că domnia-sa nu se află într-un partid concurent al PNL și s-a declarat și a acționat permanent precum un liberal veritabil. Nu că mi-ar fi tare drag și domnia-sa…dar așa, pentru echilibrul discursului narativ.

  Pe de altă parte, cum spuneam altundeva, politicienii noștri sunt triste marionete ale oligarhilor. Iar presa „pro-”, „anti-”, ori de care fel o fi fiind, este plătită [tot din banii mei] pentru manipularea electoratului în vederea menținerii la putere a oligarhiei.

  • Oricine ar fi, ar trebui sa spuna ce vrea sa faca.

   Dupa 4 ani (cat vor fi la alegeri) consacrati 90% luptei impotriva justitiei + 10% identificarii de resurse pentru mita electroala, tare nu mi-as dori sa urmeze 4 ani (doar) de 90% restaurare a justitiei + 10% cautare de noi resurse pentru noi mite.

   Peisajul politic al opozitiei este exasperant.

   ///

   Este foarte clar ca foarte multi nu au venit la vot exact pentru motivul pentru care l-au spus: nu au avut ce vota. Nimeni nu a invatat nimic din asta. Toata opozitia spera ca lumea sa iasa de data asta la vor ingrozita de ce vor fi patit la acel moment din partea PSD.

   Insa „patitul” asta se refera doar la minoritatea constienta a romanilor, care oricum ieseau la vot.

   Majoritatea nu va fi „patit” nimic, ci se va simti foarte bine cu bani mai multi in buzunar, chiar daca puterea de cumparare va fi mica. Sanatate? Pai, si inainte ignorau medicii. Autostrazi? pentru ce, pentru carute? Educatie? La ce le e lor buna?!

   Iar ceilalti nu vor vota, pentru ca vor prefera fie sa se dea cu neocomunistii, fie sa emigreze.

   Mie mi se pare clar ca lumina zilei: fara un program politic clar si insistent explicat, sansele sunt nule.

   ///

   Am sentimentul bizar ca desi icebergul e in fata Titanicului si toata lumea il vede, nimeni nu rasuceste timona, crezand ca din moment ce nu isi doresc o ciocnire, ea nici nu va avea loc.

   • „foarte multi nu au venit la vot exact pentru motivul pentru care l-au spus: nu au avut ce vota…”

    Întotdeauna după 1989 au fost posibilități de opțiune, iar cetățenii votează întotdeauna corect, conform interesului lor [pe termen scurt], așa cum îl evaluează în în funcție de informațiile de care dispun la un moment dat.

    Indemnul adresat cetățenilor de a sta acasă „pentru că nu au cu cine vota” este făcut de țuțerii cleptocrației reprezentată la guvernare în prezent de coaliția PSD-ALDE-UDMR care are de câștigat în contextul unei prezențe reduse la vot.

    Veniți la vot! Votați, desigur, cu cine doriți, inclusiv cu PSD! Dar votați!

  • Aidoma lui Ponta (zis si MINTE CUM RESPIRA) somnul
   RAES BOGDAN E GAUNOS CUM RESPIRA.

   De exemplu in discursul inaugural al calitatii
   lui de CAP DE LISTA EUROPARLAMENTRA omul a tinut-o de la un cap la altul
   ca ce mult o sa lupte el cu PSD ul.

   Or asta e o tema valabila aici , la noi, pe teren propriu.

   La Bruxelles niama PSD ….tema principala e statul in banca 5 ani si votatul conform ordinelor de la PPE.

   Alta GAUNOSENIE frapanta ….acum vreo 6 luni Rare
   s Bogdan era tot CAP DE LISTA EUROPARLAMENTARA pentru Partidul Realitatea ! Remember !?
   In acest moment Partidul Realitatea a disparut in ceata …nici Gusa nu
   se mai oboseste sa mai aduca vorba ….a fost o bascalie
   la adresa publicului tinta al postului de televiziune cu acelas nume .

   A mai existat candva o caterinca in care echipa de vedete ale Realitatii anuntau ca vor candida pe listele PSD …mistocareala ieftina cum numai PNL ul a reusit la ultimele locale ….cand au perindat 4 – 5 candidati la Primaria Capitalei.

   Sincer – poate cineva paria ca pana in mai lista PNL va mai fi condusa de Rares Bogdan , iar nu de Marian Munteanu, Malin Bot sau Klaus Johannis ?

   Atata doar ca de data asta se cam termina cu PNL ul care va fi spulberat de de USR plus PLUS. Mai rau decat PNL ul nu va fi decat PMP ul….dar desigur nu va fi o infrangere a lui Baesescu …el nu e infrant niciodata ….le-a si zis turcestilor ca SA UITE DE EI deoarece nu l-au ascultat …

   • Înțeleg demersurile propagandistice ale simpatizanților celor care fură din avutul meu, chiar dacă nu pot fi de acord cu ei. Ceea ce nu înțeleg, însă, este efortul lor depus într-un spațiu în care nu poate avea succes. Dar, mai bine așa decât acolo unde ar putea avea succes… -:)

    „Lupta cu PSD” este o temă valabilă la nivel european atât timp cât PSD oferă un număr consistent de parlamentari ai grupului socialist&democrat din Parlamentul Europei. Putem, eventual, spune că PSD nu contează în alegerile parlamentare europene babelor cu probleme de auz din județul Teleroman, dar pe platforma contributors.ro ?!….

    Pe de altă parte, Partidul Realitatea a fost „ideea” d-lui Gușă, după ce a interzis la postul TV al domniei sale (oare ?) vocile critice la adresa cleptocrației securisto-comuniste ale d-lui O Teodorescu și d-nei O Stănciulescu, idee la care dl Bogdan a primit dispoziție de serviciu de la șeful său să adere. Între timp s-a schimbat Ordinul de Zi pe Unitate…

    Conform sondajelor, partidul ar fi luat din electoratul Pro România al d-lui Ponta (cel recuperat de dl A Năstase dintr-o gară pariziană prin care dormea). Dl Gușă a preluat personal atacul la politicienii formațiunilor democratice și la adresa justiției, după cum a primit indicații de la cel ce „marcă banu’ ”. În consecință, audiența postului TV a scăzut vertiginos… Așa că ce rost ar mai avea partidul?!

    Ce-i „găunos” la dl Bogdan ?!… Nu înțeleg. O fi existând ceva, dacă ziceți așa cu patos, dar nu din ce-am văzut până-acum. Nu am o mare simpatie față de domnia-sa (deși îmi place stilil său jurnalistic dinamic), ci față de discursul obiectiv.

    P.S. „ A mai existat cândva o caterinca…” la adresa d-lui Iohannis (când cu desemnarea ptr funcția de prim-ministru), pentru că știm sigur că nu poate deschide lista PNL la europarlamentare., dar nimeni n-a „mers” pe pont. Este vorba despre legăturile sale cu dl I Carabulea. Desigur nu s-a „săpat” pentru că s-ar fi ajuns la aceeași cleptocrație securisto-comunistă.

 2. Mult, putin, nu stiu.

  Dar stiu ca in afara de ideea absolut comunista a PSD de a da tuturor dupa nevoi este in acest moment singura prezenta in spatiul public.

  Dragnea vorbeste despre „dreapta” romaneasca. Unde or fi vazut consilierii lui dreapta in Romania, numai ei stiu. Stiu probabil direct proportional cu banii incasati (pe degeaba de fapt, PSD pierde electorat din ce in ce mai mult).

  USR striga in continuare la penali, PNL pune bannere pline de duiosie, toata lumea vorbeste despre solidaritate, despre Romania samd.

  ///

  Ne contemplam buricul.

 3. -PNL si-a pierdut busola/doctrina si identitatea, odata cu fuziunea -nefireasca- cu PD/PDL.
  Atunci a fost abandonat de electoratul de calitate, iar liberalii autentici au disparut din
  conducere.Conducerea bicefala [Blaga, Gorghiu] a fost inceputul dezastrului, continuat cu
  alegerile pt primariile de sector si a municipiului Bucuresti, similar cu soarta celuilalt partid
  istoric PNTCD.Cred ca la ora actuala nu se poate vorbi de LIBERALISM in ROMANIA asa cum
  nu putem vorbi de SOCIAL DEMOCRATIE. Notinile exista continutul a disparut..
  Privind personajul in discutie, evident, se va convinge ca de la discutii la fapte este
  cale lunga,iar intrarea in tarate comporta riscuri

  • PNL-ul a fost abandonat de electoratul de calitate odata cu fuziunea -nefireasca- cu PD/PDL. In schimb a fost sustinut de electoratul de calitate cand a facut USL cu stim noi cine :) Superb. PNL-ul nu mai exista din anii 40. Nu stiu de cate ori trebuie repetata fraza asta pentru ca ea sa-si faca drum spre mintea electoratului liberal din RO.

 4. Vorbeați de intelectuali care mai pastrau ceva simpatii liberale? Poate! Dar aici este vorba de PNL, nu de liberalism, iar PNL-ul a curvăsărit un pic în USL. Așa că….

  • Nu este obligatoriu ca intelectualii, sau orice ceteteni, sa fie membri de partid sau simpatizanti, pentru a vota dreapta (liberala). Si sunt destui.

   ///

   Un partid, oricat de mic, daca ar apasa pe pedala dreptei liberale, oferind un program poltic simplu, dar clar si transmis electoratului cu suficienta insistenta ar avea toate sansele sa intre in Parlament si chiar sa participe la guvernare.

   Dar nu este orb mai orb decat cel care nu vrea sa vada.

 5. Rareș Bogdan nu ar fi locomotivă, ci o mocăniță electorală cu misiune patriotică. Dacă tot s-au urcat în trenuleț alde Blaga, Falcă, Siegfried & Bușoi, n-ar fi rău ca mocănițul Rareș să-i tracteze pînă unde se-nfundă drumul de fier între munți și să-i lase acolo, că tot se laudă peneleaua că vrea să facă curat în partid și să se reinventeze. Asta ar fi o bună ocazie, din păcate planurile lor de restructurare seamănă foarte bine cu cele ale PNȚCD, care s-a reinventat și s-a tot primenit pînă și-a dat obștescul sfîrșit, cum probabil se va întîmpla și cu PNL. Doamnele proeminente din partid se vor ocupa de colivă, Șică Talent o să cînte un prohod melancolic la chitară și Tăriceanu să-și plîngă tinerețile la marginea gropii!

 6. Deci așa stă treaba: dl Bogdan Cap a fost făcut de listă de dl Orban.
  Eu unul cred că merită, să mol io… :D

 7. Punerea lui R.B. pe listă are două interpretări:
  – punem mare preț pe imagine, nu pe tradiție sau substanță, așa că vă dăm un om de imagine. Ați vrut politică, na-vă marketing!
  – în interior nu mai avem locomotive (sau nu le promovăm). Cum s-ar zice: o schimbare majoră la vârf, în rest rămâne cum am stabilit! Lista exhală o puternică duhoare de mort pedelist re-îmbrăcat și pus în vitrină. Se poate chiar spune că Băsescu le-a băgat subtil mortu’n casă, ceea ce n-a reușit cât a fost la putere.
  Cât de prost să fii ca să pui pe unul din curtea maestrului securist și rusofil Gușă? Un nivel rezonabil de precauție, ar fi impus să nu. Un minim respect al membrilor vechi și simpatizanților, la fel.
  N-ați găsit, mă, și voi niște tineri prezentabili, cu diplome adevărate, vorbitori de 2-3 limbi străine, neîndoSaRIați? Sau faceți reclamă mascată USR-ului?

 8. Dupa decizia liberalilor de a face uniune cu pesedistii, a spune acum ca fac prostioare, pare o gluma.
  USL-ul a fost ajutat si de o lista lunga de intelectuali care au facut chiar o lacrimatie la Bruxelles, contra tiranului.
  Prostioarele de acum sint semnele convalescentei.
  Ar mai trebui sa aiba si liberalii idei pentru desfiintarea proprietatii si recomandarea pentru viata in grupuri.

 9. Numai mesaje tampite citesc, de ce, nu stiu. Ce-ar fi sa cascati dracului ochii la psd-draknea-alde-udmr, care ne duc in pas alergator spre o dictatura cleptocrata, si poate atunci nu vor mai aparea atatia comentatori si analisti cu sange albastru, carora le miroase PNL, le stramba nasul USR-PLUS, si le aduce aminte de Basescu, atunci cand vad PMP. Aceasta-i opozitia pe care o avem, si doar acestia ne pot intoarce din drumul marasmului autocrat-nationalist si populist in care draknea&comp ne conduc in surle si trambite. Treziti-va odata, acestia sunt, pe acestia trebuie sa-i sustinem, dupa dorinta, dupa afiliere, si dupa un minim de intelepciune cat da Dumnezeu pana si unei capre! Daca nu, aveti la dispozitie si psd, alde, pro romania etc. Sau, eventual, stati acasa, astia elitistii, care-ati stat acasa si-n 2016, ca niste nemernici!

 10. O politiciana din republica Moldova,referindu-se la asazisa politica in Moldova, la climatul politic din Chisinau,femeia a spus textual:Suntem de cacat,si traim in cacat! Oare la noi e altfel?

 11. Sa fim seriosi!
  Da, urmaream emisiunile lui Rares – nu intotdeauna, unele cereau ele insele sa schimbi programul.
  Sa nu uitam caRealitatea a pus umarul serios la darimarea lui Basescu si instaurarea usl si in consecinta psd. Sa incerci disperat sa iei voturi de dreapta si sa ascunzi busoi, blaga, vadean in spatele lui Rares cred ca va determina electoratul sa stampileze altceva sau sa stea acasa.
  Si ma tem ca de fapt asta este ceea ce se urmareste- debusolarea completa a electoratului potential de drepata. gusa asta face de citeva luni, incepind cu partidul fantoma si „dezvaluirile” la care se deda in ultima vreme. mutarea lui Rares pe listele pnl e o greseala.
  Partidele de drepata trebuiau sa faca o LISTA UNICA pe care sa puna pe toti cei ce ar fi adus voturi indiferent de partid – dar nu au idei, nu au capacitate de negociere, au un orgoliu nebun si prefera sa vinda pielea ursului din padurea ce va creste pe un deal construit intr-un loc unde acum e o cariera de piatra……
  Cam asta e!
  Eu voi vota lista pe care se afla Cristian Diaconescu. Daca nu e…..

 12. Dar, poate că ar trebui să vedem vreo câteva trăsături majore spre/ între care navighează politica românească și politicienii ”românești”!
  Mai întâi că nu poți face (cum spune românul) ”sită de mătase din coadă de câine”! Adică fiecare vine cu materialul definitoriu!
  Apoi că fiecare atacă mai mult slăbiciunile românilor decât calitățile acestora!
  Și dacă am ajuns aici, apoi trebuie să vedem că:
  – românii visează să fie conduși de sfinți, de oameni puri, integri, care le promit marea cu sarea și le dau un acont (fie acesta și un rachiu)!
  – există o mare de oameni care nu văd nici o legătură între calitatea aleșilor și rezultatele guvernării!
  – sărăcia este atât de extinsă încât majoritatea celor săraci văd progresul social cel mult ca pe o pomană mai mărișoară!
  – școala face orice pentru ca omul să nu înțeleagă legăturile de cauzalitate socială!
  – media amplifică toate acestea !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro