sâmbătă, iunie 3, 2023

PNL, după încheierea procesului d-lui Ludovic Orban

Luni, 5 martie, ÎCCJ a decis achitarea definitivă a d-lui Ludovic Orban. Binecunoscutul om politic fusese pus sub acuzare de DNA și mai apoi trimis în judecată după ce în primăvara anului 2016, în plină campanie electorală. În vreme de dl. Orban candida, din partea PNL, pentru postul de primar general al Capitalei, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu l-a acuzat că i-ar fi cerut o mită de 50.000 de euro. Bani pe care dl. Orban ar fi urmat să îi folosească, potrivit denunțătorului, pentru campania electorală la televiziuni.
Așa după cum era de așteptat, știrea achitării actualului președinte al PNL a fost întoarsă pe felurite fețe de jurnaliști și analiști politici prin talk-show-urile diverselor televiziuni. Cel mai adesea vestea a fost comentată în cheie politică și în funcție de poziționarea respectivelor organe de presă în raport cu DNA. S-au readus, firește, în discuție abuzurile reale sau pretinse ale respectivei instituții. Unii au vorbit chiar despre o nouă înfrângere a procurorului șef al instituției, d-na Laura. Codruța Kövesi, ori au văzut în sentința pronunțată de instanța supremă o confirmare irefutabilă a celor scrise în Raportul de evaluare al managementului DNA, raport scris, citit și trimis în derizoriu de ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader.
Alții au preferat să marcheze partea plină a paharului. Da, e adevărat, DNA a comis o greșeală, însă justiția i-a făcut dreptate d-lui Ludovic Orban. Încă o dovadă că justiția din România este (încă) independentă. Și un semn că așa trebuie să rămână pe mai departe, pusă la adăpost de ingerința politicului ori a serviciilor secrete.
Nu putem să nu observăm și să salutăm, deopotrivă, felul mai mult decât echilibrat în care dl. Ludovic Orban a comentat sentința. Președintele PNL a spus că a fost judecat ca orice om normal și că, iată, i s-a făcut dreptate. “Oamenii politici- a subliniat președintele PNL- să nu intre cu bocancii în activitatea puterii judecătorești” și “Nu oamenii politici trebuie să analizeze activitatea instituțiilor din justiție, ci instituțiile abilitate”, a subliniat președintele PNL. Dl. Ludovic Orban și-a încheiat declarația precizând că, odată achitarea pronunțată, se va putea dedica cu și mai multă putere activității pe care trebuie să o desfășoare în fruntea PNL.
Salutăm conținutul întregii declarații și ne exprimăm speranța că dl. Ludovic Orban chiar va putea să își dinamizeze activitatea în postul de lider al celui mai numeros partid al Opoziției. Că va dinamiza activitatea partidului însuși care de prea mulți ani pare să se fi cantonat într-un dulce somnuleț de după-amiază. Ani în care PNL și-a tot pierdut avântul dar și impactul în rândul populației. Faptele acestea petrecându-se nu numai în vremea în care partidul a avut-o în frunte pe atât de neinspirata doamnă Alina Gorghiu, ci și după alegerea d-lui Orban în funcția de președinte.
Oricât de mult ne-am fi dorit ca lucrurile să stea cu totul altfel, nu s-ar putea spune că după data de 17 iunie 2017, atunci când a avut loc Convenția Națională a Partidului (Congresul PNL), s-ar fi putut constata o reală ofensivă în vederea recâștigării electoratului. Nu cred că mai vechii ori mai tinerii membri ai PNL au tras învățămintele ce se cuveneau trase după catastrofele electorale din vara și din iarna anului 2016. Congresul însuși nu a operat o împrospătare suficient de radicală a cadrelor de conducere ale partidului, nu a tăiat în carne vie, în conducerea lui de primă linie figurând, pe mai departe, prea multe personaje din rândul celor care au făcut ca PNL să se asemene cu un tren tras pe linie moartă.
Din 2017 încoace, liderii și comunicatorii partidului se amăgesc cu anumite creșteri în sondaje, văd în ele un motiv de speranță, cred că până la alegerile europarlamentare și prezidențiale din anul 2019 și, cu atât mai mult, până la alegerile locale și parlamentare din anul 2020 PNL va depăși starea de convalescență și va fi complet restabilit. Influențat sau nu de situația lui juridică de până la data de luni, 5 martie, confruntat, pesemne, cu o stare de indisciplină în bună parte explicabilă și prin situația juridică neclară a liderului,dl. Ludovic Orban nu s-a manifestat nici dumnealui chiar foarte pregnant în postura de lider al liberalilor. În realitate, dl. Orban nu a făcut decât să confirme prognoza acelor analiști politici care,înainte de data de 17 iunie 2017, au anticipat că, în cazul în care domnia-sa va fi ales în calitate de președinte, PNL nu va depăși modalitățile de acțiune specifice anilor 90.
Nu știm câți noi membri s-au înscris în PNL după alegerea d-lui Ludovic Orban în fruntea partidului, nu prea avem știință despre dinamizarea activităților organizațiilor din teritoriu – comunale, orășenești, municipale, județene- , nu avem date care să confirme dispariția asperităților și contradicțiilor dintre vechii peneliști și foștii pedeliști după discutabila fuziune a celor două partide. PNL nu s-a manifestat prin acțiuni de opoziție remarcabile. Liderii lui nu dau nici măcar acum semne că în clipa în care se pune problema de a se renunța la anumite privilegii de castă, ar fi dispuși să acționeze alttminteri decât dacă ar duce o luptă cot la cot cu pesediștii. Simptomatic în acest sens s-a dovedit modul în care s-au comportat parlamentarii PNL atunci când s-au văzut în situația de a vota renunțarea la sistemul pensiilor speciale propusă săptămânile trecute de reprezentanții USR în forul legislativ al țării.
E de sperat că, odată împovărat de grijile lui penale, dl. Ludovic Orban va identifica resursele și mijloacele prin care să recâștige electoratul. Evitând astfel riscul sinuciderii politice a partidului.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Ehehe, daca dl. Orban ar fi trecut in perioada asta o tură si prin „beciul domnesc”, poate nu mai era atat de calm in discurs. Faptul de a trăi aproape 2 ani in stresul creat de o ancheta si un proces penal, nu cred că e usor. Faptul că ti-au fost furați din viata 2 ani, ca ti-a fost oprită brutal o candidatura politica, faptul ca 2 ani de zile numele tau a fost asociat cu „inculpat” sau „penal”. Ce spune in fata camerelor este cu totul altceva. Asta dpdv uman.
  Politic, cu parere de rau, nu il vad pe dl. Orban un mare om de stat, capabil sa coaguleze, in jurul PNL-ului, opozitia din parlament. Fără discurs, cu initiativa mediocră, cu problemele fuziunii neterminate, cu dl. Cîțu care se contreaza mai mult cu dl. Zamfir decat cu puterea, cu fantoma dl. Ciolos bantuind. Nu, nu cred intr-un reviriment spectaculos al partidului, implicit al dl. Orban. Norocul „trubadurului” – prostiile PSD-ului!

  • Nu trebuie uitat ca imunitatea la pojar pe care o capeti dupa ce ai fost bolnav odata si – desi traiesti in Ro , nu ai murit din asta – nu se manifesta si in materie penala. Inainte de a pleca la tratament in Madagascar Mazare a fost si el bolnav si s-a insanatosit prin neinceperea urmariririi sau clasare in vreo zece dosare – autosurghiunul survenind doar cand omul s-a prins ca ochiul Zeitei Nefertiti il va fila vesnic. O bizara convingere pare a se fi asternut peste Plaiul Mioritei cum ca daca a scapat odata Orban a scapat forever. Un noroc epocal a facut ca fix in vremurile cand se apropia verdictul lui Ludovic , pe la Antena 3 sa se fi intensificat fosgaiala comandoului Zamfir – Piperea- Gorghiu – Isar care se pregatea sa preia haturile PNL de indata ce Orban s-ar fi PENALIZAT definiiv. Asa ca judecatorii telefonati au ales raul cel ma mic. Peste 6 luni insa un alt denuntator va putea fi activat contra lui Orban atunci cand va deveni clar ca platforma de 100 de bani a lui Ciolos e in continuare moale si ca iubitul Bruxelului are nevoie de un vehicol mai zdravan.

 2. „Alții au preferat să marcheze partea plină a paharului. Da, e adevărat, DNA a comis o greșeală, însă justiția i-a făcut dreptate d-lui Ludovic Orban. Încă o dovadă că justiția din România este (încă) independentă.”
  Argument subtire si evident ca sa acopere greselile ori rautatea procurorilor.
  Vorba cuiva, „exista livezi de portocali printre procurori!”
  Privind dinafara, te poti intreba „judecatorul in cazul Orban nu putea fi cineva de genul Terceanu?”
  Asemenea esecuri ale procurorilor ar trebui sa se lase cu sanctiuni.
  In joc nu este independenta ori nu a Justitiei, ci sint drepturile fundamentale ale omului.
  NB,
  Orban nu era cunoscut ca un mafiot sa sari pe el cu un dosar, „ha, tatarule, te-am prins!” Dosar care trebuia instrumentat foarte bine inainte de a iesi cu el in public.

 3. „PNL nu s-a manifestat prin acțiuni de opoziție remarcabile”.
  Nu va contrazic dar trebuie totusi sa dam Cezarului ce e al Cezarului: PNL (si ICCJ) a contestat la CCR cele 3 legi ale justitiei votate la foc automat in Parlament. Si a avut castig de cauza. A facut ceea ce trebuie sa faca, iar consecinta acestei actiuni a fost benefica pentru Romania.

  O mica observatie : „E de sperat că, odată împovărat de grijile lui penale,…”. Cred ca ati vrut sa spuneti „des-povarat”.

 4. pnl = usl
  usr = o gluma
  Dar nicio problema, psd are grija sa avem opozitie; cearta pe ciolan in interiorul psd tine loc de atmosfera politica democratica. La asemenea populatie (ca popor e prea mult spus), nici nu e nevoie de mai mult. La urmatoarea criza economica, atunci cind nu vor mai fi bani de pensii si salarii nesimtite de bugetari, nu-si va mai aduce nimeni aminte de prapadul psd-ului; probabil „va merge” si atunci butada nemuritoare „Basescu e de vina”. Sa dea romanii si atunci cu sepcile de pamint si sa caste gura la alde astarastoaie, antene si multi altii….care combat bine….Sa iasa in strada atunci, că la loviturile de stat ale psd-ului si nepunerea in aplicare a referendumului din 2009 n-au iesit; sa iasa in strada ong-urile stipendiate de psd, in frunte cu stegarul dac, cu dogaru, cu voiculescu….”floarea” natiunii…
  Nu politicienii sint de vina, nu oculta mondiala, nu Soros si nici francmasonii, ci covirsitoarea majoritate a populatiei Romaniei, care face la nivel „micro”, exact ceea ce politicienii fac la nivel „macro”. Daca poporul ar gindi sanatos si ar avea alta mentalitate, pina si psd-ul s-ar replia si flexibiliza, deoarece in caz contrar, n-ar mai fi votat. Ce mai tura-vura, ce semeni, aia culegi.

 5. Ma bucur pentru domnul Orban si ma bucur ca nu are probleme de natura penala, insa PNL nu se poate baza doar pe Orban, mai ales ca nu este cel mai carismatic lider liberal. Toti oamenii importanti din PNL trebuie sa puna umarul si sa reinvie acest partid. PNL trebuie sa vina la urmatoarele alegeri cu o oferta care sa poata schimba inclusiv preferintele electorale ale celor care voteaza PSD in mod constant. In caz contrar, nu cred ca va castiga urmatoarele alegeri si nu cred ca va redeveni o forta politica importanta in Romania.

 6. Domnul Orban are multe lectii de invatat:

  Prima lectie ar fi ca in pozitia dansului trebuie sa fie mai atent cu cine sta la masa. Un bun exemplu este situatia fratelui fostului presedinte Basescu care s-a trezit cu „purhoiul de bani pe masa”. Probabil ca nu l-a cerut, insa cine se incurca cu astfel de derbedei, la ce se asteapta? Ca i-a luat sau nu, asta a demonstrat-o justitia, nu ma bag, insa lectia ramane clara – spune-mi cu cine faci afaceri ca sa iti spun cine esti.

  Revenind la dl Orban, poate ca nu a fost intentia dansului sa faca un act de coruptie, insa si-a lasat si garda jos si respectivul/respectivii au profitat si i-au lasat „purcoiul cu bani”.

  A doua lectie este data de urmele lasate de asocierea partidului in 2012 cu PSD-ul in aceea coalitie monstruoasa struto-camila numita USL. Ideile liberale nu pot colabora cu cele (asa-zise) social-democrate ale PSD-ului. In Romania, lucrul acesta este si mai divizat intrucat PSD-ul e vazut ca un partid al coruptilor, continuatorul PCR-ului, iar PNL-ul a fost intotdeauna vazut ca un partid democratic care se opune influentei comunismului (asa cum e el perceput in fost Europa comunista). Alegatorii l-au taxat fiind de cele mai multe ori revoltati dar si confuzi.

  Problemele de leadership slab s-au adaugat asociatiei imaginii de partid corupt, mai ales dupa revolutia portocalie in care multi romani chiar au crezut, descoperind de fapt o mafie trans-partinica fara ideologie.

  USR-izarea PNL-ului a fost vazuta in interiorul PNL-ului ca pe un pericol, in timp ce electoratul disperat de actiunile recente ale PSD-ului avea nevoie de o voce galagioasa in momentele acelea (PNL-ul inca trage ponoasele imaginii date de asocierea cu PSD-ul in 2012).

  Va invata ceva dl Orban? Va vrea sa faca ceva inainte ca PNL-ul sa ia calea PNTCD-ului iar o data cu ele distrugerea imaginii liberalismului in mintea romanilor? Va putea?

  Sper ca da caci altfel perspectivele sunt destul de sumbre si la noile alegeri parlamentare PSD-ul iarasi se va putea lauda ca a castigat (desi oamenii nu s-au dus la vot). Plus distrugerea imaginii liberalismului romanesc – mult mai dureroasa pe term lung.

  • Au multe de facut, corect. Nu stiu cum eu ca alegator i-as putea ajuta. De votat nu ii mai votez pana nu mi-au recastigat increderea. Si va rog, nu ma luati cu „daca nu ii votezi pe ei, iar iese PSD-ul” – asta nu e argument, e cersit vot prin reducere la frica.

   Poate ca daca ar incepe prin denuntarea pactului USL si-ar mai spala din imaginea sifonata in ochii mei de alegator liberal. Atacarea la CCR a legilor justitie pe criterii corecte, intelegeri cu celelalte partide democratice – macar la nivel declarativ, pasi clar explicati ce vor sa faca si mai ales CUM.

   Luari de pozitii clare in privinta unor probleme grave din societatea romaneasca (vreau sa vad ca le pasa, ca inteleg ce inseamna liberalismul) – de exemplu pozitia politica a Avocatului Poporului care nu isi face treaba, apartenenta politica a judecatorilor CCR, apartenenta politica a ANAF-ului + probleme logistice si de organizare care impiedica ca ANAF-ul sa functioneze coresponzator, etc.

   Are balta peste, societatii romanesti nu ii lipsesc problemele – deocamdata PNL-ul nu pare sa isi ia in serios rolul de partid liberal democratic.

   Si atunci eu ca alegator ma intreb – as vrea, dar de ce sa il votez?

 7. Poate ca este momentul ca un ” NOU PARTID NATIONAL LIBERAL „, sub sigla renasterii liberalismului adapta la epoca moderna , si avindu-l in frunte pe Dl. Ciolos , sa aiba sanse reale la victoria electorla in 2019sau la ” anticipate ” ( Da Doamne ! )

 8. Tot nu m-am lamurit cu cine votez!
  Sageata liberala inca se zbate pe un fundal cu probleme „hepatice”, galben-ictericios.
  Pana si directia nord-est arata spre …Sankt Putinsburg, nu spre Berlin…

  Ne trebuie o „contrarevolutie fiscala”, o restabilire a normalitatii legilor justitiei, o „contrarevolutie” a aparatului administrativ (deratizare de incompetenta si politizare), o „contrarevolutie” in educatie, sanatate, pensii. Nu in ultimul rand, de ce nu, un proces al …pesedismului?!
  In total vreo 50 ani de contrareforme si contrarevolutii.

  Nu-i prea vad „contrarevolutionari” pe liberali (de fapt nu-i vad deloc).

 9. Salut si eu felul in care Ludovic Orban a ales sa se comporte in aceasta perioada, chiar daca a avut de pierdut, fiind eliminat din cursa pentru primarie pe nedrept. Intre a nu face justitie deloc si a avea niste victime colaterale, eu cred ca trebuie sa alegem prima varianta, nu cum incearca sa ne minta PSD.

  Asa a facut si dl Orbam, nu a atacat DNA, nici justitia, s-a dat la o parte din orice cursa electorala pana la incheiera procesului. Intre noi fie vorba, nu avea sanse la primarie, deci a fost corect ca nu a facut caz de dosarul DNA nici atunci si nici acum, cand a fost achitat.
  Ramane un (prim) exemplu despre cum trebuie sa se comporta un politician european in secolul XXI.

  Cu toate acestea, sunt sceptic ca Ludovic Orban are anvergura necesara pentru a scoate PNL in conul de umbra. Cu toata prestatia din acest caz, dl. Orban este un politician uzat in mocirla politicii de la noi si e clar, dupa ce 20 de ani ai facut lucrurile intr-un fel, sansele sunt tot mai mici sa le schimbi radical. Dar cine stie, are sansa lui si poate va alege sa o joace cum trebuie, in interesul tarii.

  Altfel, sa nu uitam, a fost printre putinii PNL-isti care s-a opus, macar de fatada, USL-ului, o mare capcana in care PNL s-a lasat trasa de PSD. Poate ca intr-adevar, e ultimul liberal adevarat pe care il are Romania in acest moment. Eu sper sa mai fie si altii.

 10. PNL a pierdut mult in alianta cu PSD. USL a avut o majoritate clara dar un program
  nerealist,si actiuni hazardate. Dupa despartirea de PSD alianta cu un partid PDL, uzat
  si perceput cu o conducere corupta, iar ulterior fuzinea , dupa o conducere bicefala, a indepartat
  electoratul traditional liberal si a deviat comportamentul liberal spre tactici si strategii PDL-iste
  supuse esecului..Cea mai mare slabiciune , si pierdere de credibilitate, apare cu ocazia alegerii
  primarului capitalei, si dezastrul de la alegerile parlamentare. Actualul presedinte, dintre activistii vechi in PNL, a fost o personalitate de mana a doua in partid si nu pare sa aiba capacitatea de a revigora partidul prin renuntarea la vechii politicieni din partid incapabili de performanta..Repet, prin fuziunea cu PDL s-a pierdut spiritul liberal, si CREDIBILITATEA.
  De moment societatea civila este cea care sesizeaza si inceaca sa sensibilizeze opinia publica
  privind derapajele!

  • Buna Seara
   Corect si Complet spus! Penele este similar cu un spital care Neaga Infectiile Nosocomiale ( niste nu,e nosocomiale sunt scrise la comentariile de mai sus)

 11. 1.Da, ne trebuie o ,,contarevolutie”, dar una ALTERNATIVA la ,,proiectul economic al cresterii salariilor si pensiilor”, vazuta de PSD ca ,,motor de crestere economica!
  Daca ,,revolutia consumatorista” sta in ,,caracterul” politic al PSD ca partid de stinga, atunci o ,,revolutie economica” prin reindustrializarea Romaniei, ar trebui sa stea in ,,caracterul” PNLiberal!Fara ea, PNLiberal nu are cum sa mai existe, fiind de mirare si acel 20 si ceva la suta din sondaje!Ratarea alegerilor viitoare va aseza PNLiberal pe linia sigura de iesire din istoria politica, pe ,,modelul PNT-cd”.
  2.Pina la urma, nici nu-i de acuzat o crestere a salariilor si drepturilor sociale intr-o tara in care o treime de populatie traieste sub limita minima de supravietuire fizica si sanitara!
  Este de acuzat PNLiberal si presedintele Orban, ca NU ,,revolutioneaza economia” tarii printr-un proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii!Cu un astfel de PNLiberal Romania va stagna economic si social inca trei decenii!
  PNLiberal este OBLIGAT (nu dator) sa solicite public un astfel de proiect, daca partidul si presedintia care-l ,,sprijina” nu-l pot produce!Fara a crea o piata stiintifica de ,,economie aplicata”, prin ,,cerere” politica PUBLICA pentru constructia, evaluarea si apoi promovarea unui astfel de proiect, PNLiberal nu este practic un partid liberal, ci unul fictiv, ,,transcendental”, care asteapta de la altii ceeace sta in obligatia sa!
  PNLiberal si presedintele sau au ramas in epoca politica ,,clasica”, cu iluzia ca simpla denumire de ,,LIBERAL” a partidului aduce votanti – liderul putind sa vegeteze in timp ce Romania dispare ca populatie si este ultima din UE la toate capitolele: economice, sociale, sanitare, educative, etc.
  3.Asa cum spune (corect) un comentator, d-l Orban nu are carisma!Carisma nu este insa ceva innascut, ci un ,,dar” cistigat in politica prin viziune, proiect politic – sustinut de un proiect economic, constituind impreuna PROIECTUL DE TARA!
  Proiectul politic este construit deja de Bratieni si trebuie doar continuat – prin mai ,,mult liberalism economic” (alaturi de cel doar politic).CARISMA este ,,iluminarea” care s-ar produce in mintea membrului de partid, a simpatizantului sau simplului cetatean-alegator, in momentul in care ORBAN ar sparge linistea politica a PSDemocrat cu un proiect de tara!
  In momentul in care LIDERUL liberal va incepe sa vorbeasca despre reindustrializare, intreaga natiune isi va opri rasuflarea, nevenindu-i sa-si creada urechilor!CARISMA nu tine atit de ,,teatralitatea” liderului, cit mai ales de PROIECTUL sau!Orban nu are carisma, deoarece nu are nici un proiect de tara!
  4.Cei ,,batrini” in politica fara proiecte, devin in mod obiectiv…expirati.Lipsa de proiect nu poate fi compensata de nimicuri de imagine, de diverse cereri politice formale, irealizabile cind nu esti la guvernare, n-ai proiect, n-ai ,,carisma” si nu esti competitor (redutabil) pentru insasi liderul de la guvernare:Dragnea!
  Pe masura ce va prezenta un astfel de proiect, PNLiberal va incepe sa respire normal, iar Romania va face pasi importanti pentru victoria liberalismului romanesc, asa cum n-a facut-o decit rareori in istorie…
  5.Pentru ca PLATFORMA (prin efortul reprezentantului ei) sa devina partid liberal este la fel de necesar un PROIECT, pe care nici la guvernare si nici acum liderul ei nu-l are. Asa ca singura speranta ramine pentru 2020 PNLiberal, cu conditia PROIECTULUI DE TARA!In caz contrar, pomana stingii va asigura acesteia si viitoarea legislatura, iar PNLiberal, ramine cu toate ticurile sale politice, urmind traseul PNT-cd…

 12. Cred că imaginea de „lipsit de charisma” e un șablon care a infectat multe opinii. Ce anume îi lipsește? Fizic e prezentabil, are o voce baritonala plăcută, vorbește măsurat, nu spune prosti, într-o limbă română curată. Nu are verva stilistică a lui Crin Antonescu, dar cine o are? La noi gângavii, bădăranii și agramații sunt regula în politică. Aratati-mi unul cu talent de orator la ora asta, că eu nu l-am găsit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro