duminică, decembrie 10, 2023

PNL, încotro?

Recent, cei doi co-președinți ai PNL au trimis o scrisoare publică membrilor și simpatizanților partidului în perspectiva alegerilor locale, care se apropie cu pași repezi. Fiind unul dintre destinatarii scrisorii, simt nevoia să îi răspund, pentru că mi se pare că unele aspecte ale ei jignesc inteligența oamenilor de bun-simț din interiorul și din afara partidului, care l-au susținut din pură convingere de-a lungul timpului și care se regăsesc tot mai puțin sau deloc în acțiunile lui. Reproduc integral în cele ce urmează conținutul scrisorii, intercalând pe parcurs gândurile mele provocate de ea.

“București,
19 aprilie 2016

Iată că odată cu apropierea zilei de vot pentru alegerile locale,competitorii noștri politici constată, prin intermediul sondajelor de opinie și prin discuțiile directe cu cetățenii, faptul că proiectul politic al PNL capătă un suport tot mai mare din partea românilor.”

Chiar constată competitorii acest fapt oare? La care sondaje de opinie vă referiți, pentru că cele mai recente, realizate de entități diferite, arată că PNL a scăzut de la aproape 45%, cu mult peste PSD, după alegerile prezidențiale, la în jur de 35%, înapoi sub PSD, rămas relativ constant. La București situația e și mai gri decât la nivel național, PNL fiind acolo și mai în urmă, motiv pentru care s-au și schimbat 4 candidați în doar 4 luni.

“Ca urmare a muncii politice depuse de membrii PNL în ultimele luni, a procesului credibil de selectare a unor candidați care aduc un suflu nou în politica românească, a impactului în opinia publică a Decalogului liberal (document imitat de alte partide fără niciun succes!), a gestionării cu succes a procesului de fuziune, încrederea opiniei publice în PNL și în candidații propuși de PNL este în creștere.”

Suflu nou? Alin Popoviciu candidat pentru președinția Consiliului Județean Timiș, urmărit penal, apropiat al Elenei Udrea, e suflu nou? Ludovic Orban pus sub control judiciar pentru încercări ilegale de influențare a alegerilor, era suflu nou? Toți primarii în funcție, susținuți automat, indiferent de “perfomanțe” și controversele legate de unii din ei, sunt suflu nou?

Cât despre decalog, dincolo de faptul că a fost slăbit pe ultima sută de metri, schimbându-se criteriul potrivit căruia aproape toți cei urmăriți penal nu ar fi putut candida, cu unul mai permisiv, în care doar cei urmăriți pentru un număr limitat de fapte și cei trimiși în judecată nu o pot face, a fost ignorat chiar și așa. PNL are candidați care nu respectă criteriile respective bine-mersi pe diferite liste prin țară. Încrederea în PNL este în creștere? Încrederea în toate partidele scade constant și PNL nu numai că nu poate opri această tendință, ci contribuie la accentuarea ei adoptând comportamente similare cu ale adversarilor huliți.


“În timp ce toate celelalte partide politice, fără excepție, sunt tot mai departe de a transmite un mesaj clar de profesionalism și de desprindere de practicile nefaste ale corupției, proiectul politic al PNL a căpătat claritate și coerență.”

Cei 4 candidați pentru Primăria Capitalei schimbați într-un timp așa scurt, unul mai diferit decât altul, reprezintă claritate, sau coerență?

“Așa cum se știe, suntem singurul partid care a depus un efort neîntrerupt de mai mulți ani, fără ezitări, în ceea ce privește întărirea sistemului legal de luptă împotriva corupției, consolidarea instituțiilor judiciare și protejarea statului de drept și a domniei legii.”

Neîntrerupt și fără ezitări cu excepția momentelor când parlamentarii PNL l-au salvat alături de ceilalți pe Varujan Vosganian și când au votat complice cu PSD pentru alegeri locale într-un singur tur, la presiunea primarilor în funcție, omițând efectele nocive asupra reprezentativității și democrației, și făcând foarte probabilă victoria PSD-ului la București, printre altele.

“Pe de altă parte, se poate ușor vedea faptul că adversarii politici ezită în a-și curăța propriile partide de toți cei asupra cărora planeaza suspiciuni de corupție și nu pun umărul la atât de necesarul efort de înnoire a clasei politice românești.”

Da, la PSD e foarte clar acest lucru, dar oare e clar chiar la toate partidele? Sunt partide mai mici (puține, ce-i drept) care nu au încă astfel de probleme, în schimb PNL imită PSD și păstrează și el în funcții și pe liste pentru alegeri exact astfel de oameni. Poate mai puțini decât PSD, dar aceasta e o consolare slabă.


“Acesta este fondul pe care adversarii politici duc o campanie electorală lipsită de onestitate și de respect pentru adevăr. Ei pur și simplu inventează teme false, precum pretinsa sensibilitate a unor candidați PNL pentru o linie politică marginală și irelevantă în societatea românească, extremismul de dreapta.”

Este adevărat că adversarii profită de orice ocazie pentru a lovi PNL, și atunci de ce insistă PNL să îi ajute, punându-se în situații atât de jenante precum cea de la Primăria București? Ce sens a avut nominalizarea lui Marian Munteanu? S-a făcut o minimă analiză a impactului asupra imaginii PNL? Probabil că nu, când să se facă, în cele 24 de ore de la retragerea lui Ludovic Orban? Afinitățile de extremă dreaptă ale lui Marian Munteanu nu au fost sesizate doar de adversari, ci și de membri ai societății civile pe care ar fi trebuit să o reprezinte, care așteptau sincer de la PNL o variantă care să nu lase Capitala pe mâna familiei Firea-Pandele. Dacă PNL nu era de acord cu aceste impresii, de ce a schimbat acest candidat la foarte scurt timp după trimiterea acestei scrisori?


“Din dorința de a curma acum odată pentru totdeauna toate aceste calomnii reafirmăm faptul că PNL nu a fost, nu este si nu va fi un partid care să aibă o ezitare cât de mică în ceea ce privește susținerea principiilor fundamentale ale societății libere și democratice.”

Alegerile într-un singur tur sunt democratice? Alegerile pe liste cu penali infiltrați sunt democratice? Desemnarea candidaților fără consultarea nimănui e democratică?

“Nu a existat niciun moment în ultimii 26 de ani în care PNL să fi dat un credit extremismului, șovinismului, antisemitismului ori xenofobiei. Din contră, PNL a condamnat fără ezitare tot ceea ce în istoria României a însemnat un fel de a face politică și de a guverna alimentat din ură, extremism și apologia crimei, de la Holocaust și până la regimul totalitar comunist.”

Destul de mulți consideră că a existat cel puțin un moment – momentul Marian Munteanu.


“Ca partid istoric și liberal, în toți acești ani, valorile pe baza cărora am construit demersul nostru politic au fost mereu dialogul, toleranța, respectul pentru valorile celorlalți și pentru democrație.
Acest lucru este adânc implantat în genele partidului nostru liberal și acest punct de vedere este împărtășit de toți membrii PNL, fără excepție, de la cel mai vârstnic membru, dl Mircea Ionescu – Quintus și până la cei mai tineri și mai noi colegi ai noștri.”

Domnul Quintus este probabil ultimul din conducerea PNL care mai poate spune că are ceva în comun cu PNL istoric, și nu pentru că a trăit într-o altă perioadă, pentru că valorile și principiile nu au termen de valabilitate și nu aparțin exclusiv unei anumite ere, ci pentru că majoritatea “liderilor” PNL de astăzi au trecut prin atât de multe partide, alianțe și fuziuni, s-au înjunghiat pe la spate sau pe față, s-au scuipat, pupat și îmbrățișat de atâtea ori, într-un număr relativ mic de ani, încât e foarte greu să mai știe și ei ce și cine sunt.

“Solicităm tuturor să nu ignore faptul că PNL, tocmai datorită valorilor pe care le-a promovat mereu, are cea mai lungă experiență în ceea ce privește suferințele la care a fost supus de reprezentanți fanatizati ai extremismului de dreapta și, deopotrivă, ai extremismului de stânga în anii tulburi de la jumătatea sec. XX. Lideri istorici de anvergură ai PNL au căzut deopotrivă apărând democrația de loviturile extremei drepte în perioada interbelica și de avansul regimului comunist câțiva ani mai târziu.             “

Acest paragraf este probabil cel mai corect, dar atunci cum poate PNL să își bată joc de oamenii care s-au sacrificat, apelând la- și tolerând în rândurile lui oameni legați de oricare dintre extreme, fie că sunt simpatizanți ai legionarismului, fie că sunt foști comuniști și/sau securiști, fie că sunt pur și simplu oameni cu acel tip de mentalitate și acel tip de comportament?

“Începând cu luna ianuarie 1990 PNL a fost mereu susținătorul valorilor societății democratice, al aducerii României la locul său de drept în Europa pentru integrarea în UE și în NATO.

În puține zile se va finaliza procesul de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale. Pentru PNL și pentru celelalte partide urmează campania electorală. În acest moment, mesajul nostru, al conducerii PNL către toți membrii și către toți simpatizanții partidului nostru este unul singur: și de această dată, ca și la fiecare rând de alegeri care a trecut din 1990 și până acum PNL, prin candidații săi și prin membrii săi, va susține deopotrivă democrația, statul de drept, profesionalizarea clasei politice, combaterea corupției, dialogul pașnic, toleranța și, mai presus de toate, respectul pentru valoarea și pentru unicitatea fiecărui om.”


Având în vedere numărul destul de mare de oameni cercetați și condamnați și din rândul PNL, din care o parte nu lipsește nici de această data de pe liste, aș spune că PNL a eșuat cel puțin partial în a susține aceste principii și a ratat multiple ocazii de a recruta și de a promova oameni corecți și capabili, preferându-i sau tolerându-i încă pe unii de calitate morală și/sau profesională cel puțin îndoielnică.                

“Alina Gorghiu, co-președinte al PNL

Vasile Blaga, co-președinte al PNL”

Faptul că încă e nevoie de co-președinți arată adevărul din spatele “gestionării cu success a procesului de fuziune”. O fuziune care a frustrat ambele părți, dar și electoratul și care a combinat punctele slabe mai repede decât punctele tari, permițând în locul unificării scontate a dreptei, o fragmentare suplimentară, via ALDE, M10, PMP etc. Sigur că au existat cauze multiple ale fragmentării, dar fuziunea a contribuit în mod cert la evoluția partidelor respective și la alienarea cel puțin a unei părți a electoratului și membrilor.

PNL avea o ocazie unică să își consolideze poziția de lider pe scena politică pe fondul simpatiei de după alegerile prezidențiale, fără eforturi deosebite, ci pur și simplu făcând ceea ce e corect, dar a ratat momentul din nou, de dragul intereselor personale ale unor oameni pe care istoria (dacă nu Justiția) îi va judeca mai devreme sau mai

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Cred ca e bine ca atunci cand ne raportam la sondaje sa nu evitam evidentele. 36% din populatie, adica sustinatorii PSD-ului, sustin coruptia si impunitatea si cum zicea bine domnul Cozmin Gusa, sustin in fond un act anarhic. PNL-ul nu poate fi sub sondajul PSD decat daca se afla la polul opus al unui act anarhic, adica sustinerea sub o forma sau alta a unui proiect fascist.

  Daca renuntam la PSD si PNL care e neclar ce reprezinta din punct de vedere doctrinar ramanem cu mai putin de 30% din electorat care are am putea spune o oarecare constiinta civica.

  Sigur ca PMP-ul nu e lipsit de balbele lui … dar pare totusi a avea o credibilitate datorita coerentei lui Traian Basescu care vedem ca se poate raporta la realitate intr-o maniera coerenta si consecventa.

  • PSD sustine un stat mafiot ceea ce este opus unui stat anarhic si cam la fel cu unul fascist sau comunist, doar cu alt tip de conducatori si profund antidemocratic ca orice dictatura. PMP ar putea cistiga ceva daca TB nu aluneca in nationalismul ieftin.

 2. interesant si pertinent punct de vedere. Cu cateva remarci:
  . PNL se gaseste pentru PRIMA DATA dupa 1990 in postura de a putea fi partid de guvernamant „esential” si nu partidul-balama fasonat de Tariceanu si Patriciu. Ori pozitia de potential lider implica si clarificari doctrinare -nu atat sub aspectul ideologic- privind directia pe care o vor da economiei. FARA clisee si formulari vagi.
  . integrarea celor doua partide e un scop nu un fapt implinit, iar URA reciproca la mai toate nivelele nu a fost rezolvata.

  Intelege PNL ca -in eventualitatea „dominarii alegerilor” tot va trebui sa faca aliante de guvernare ??? si atunci de ce aroganta fata de partidele mici ? [sau isi doreste un alt USL cu PNL pe post de calaret nu de gloaba???]

  Remarca personala: limbaj de tipul „apropiat al” -demn de Silviu Manastire-, vag si care permite orice fel de afirmatii peiorative nu aduc un bine autorului si nici conceptelor expuse

  • @cinic, da, PNL e intr-o pozitie mai buna decat inainte de fuziune, dar mai slaba decat dupa alegerile prezidentiale. Iar daca se transforma intr-un fel de PSD mai de dreapta, cum facuse si PDL la un moment dat, nu avem nimic de castigat. PNL mai demult cred ca se mai gandea si la interesele Romaniei, nu doar la cele de partid, iar eu asta as vrea sa vad, desi pot parea naiv.

   De acord ca „apropiat al” nu e cea mai buna formulare, dar eu nu am folosit-o cu vreo conotatie de tip tabloid, pentru ca nu ma intereseaza relatiile personale, ci cele politice si de afaceri, care in acest caz sunt evidente. Mai mult, cred ca e mai probabil ca cei doi sa isi faca anumite favoruri (cum ar fi o campanie pentru prezidentiale) din interes propriu, decat pentru ca ar fi prieteni.

 3. Citez:
  „Iată că odată cu apropierea zilei de vot pentru alegerile locale, competitorii noștri politici constată, prin intermediul sondajelor de opinie și prin discuțiile directe cu cetățenii, faptul că proiectul politic al PNL capătă un suport tot mai mare din partea românilor.”
  Asta îmi aduce aminte de un episod din anii ’70. Mergeam cu trenul pe undeva prin Banat. La radio se difuza ştirea: „Campania agricolă a fost încheiată cu succes. Recolta este în hambare.” Pe lângă ferestrele vagonului se perindau lanuri nesfârşite de porumb care încă mai aşteptau să fie culese.
  Concluzia? Tot ăia sunt, nu s-a schimbat nimic. În PNL, PSD, PMP, PUNR, unde te uiţi.

  • Buna analogia, domnule Lungu. Asta spuneam si eu, cum sa fie PNL actual ca cel istoric, cand inca are comunisti si securisti prin el? Sigur ca in unele partide proportia e si mai mare, dar acelea nu au pretentii ca au fost altceva odata. Iar apropo de Banat si comunism, domnul Bojin, presedintele Consiliului Judetean Timis, si pana nu demult si al PSD Timis, obisnuia sa spuna ca el e de 40 de ani in partidul ala. Noroc ca s-a mutat la UNPR recent.

 4. Vlad, sa nu uitam de cele aproximativ 50% care nu voteaza, de multe ori din lipsa de variante, desi nici aceea nu e o solutie. Traian Basescu a avut ocazia sa demonstreze cine e, si cred ca a facut-o. Fata de justitie mi se pare ca nu mai e consecvent, de cand si-a pierdut imunitatea. E nevoie de oameni complet noi.

 5. Eeee, cred ca ati gasit sursa raului in PNL: Elena Udrea :P ;) ce curatei ar fi fost liberalii fara blonda sursa a tuturor relelor.
  Daca tot vreti binele PNL cautati raul in interior; exista din belsug. Si apoi, Alina Gorghiu este pupila propusa de presedintele Iohannis. Nu e buna?

 6. 1.Starea actuala si inceputul decaderii PNLiberlal nu pot fi analizate numai fata de cei doi actuali co-presedinti – dupa cum caderea Imperiului Roman nu poate fi inteleasa doar din actiunile ultimului imparat, in vremea caruia s-a dezintegrat.
  Procesul disolutiei P N Liberal, pe care autorul articolului l-a cuprins in citeva tuse reprezentative, a inceput dupa 2005, odata cu ,,divortul” politic dintre Tariceanu si Basescu, deoarece primul a refuzat alegerile anticipate.Drept raspuns, fostul presedinte a creat in 2007 (fostul) P D Liberal, fractionind P N Liberal si cistigind alegerile, urmate de falimentara administrare a crizei de dupa 2009.
  La fel s-a intimplat dupa 2000, cind ANCD a ,,spart” PNT-cd-ul, dar s-au pierdut alegerile in favoarea P S Democrat.Unificarea n-a mai fost niciodata posibila, datorita bisericutelor politice, formate de grupurile de interese cristalizate in fiecare din cele doua ,,factiuni”.
  Istoria s-a repetat in P N Liberal, prin bunavointa politica a fostului presedinte, care pe linga deceniul pierdut pentru economie, a reusit sa initieze dezintegrarea unicului partid liberal romanesc.Cei doi co-presedinti culeg astazi in calitate de ,,presedinti mostenitori”, dezastrul si starea de incompatibilitate functionala dintre doua factiuni, neavind practic nici vina si nici posibilitatea de a UNIFICA ceva disparut pentru totdeauna: ,,spiritul liberal”, pierdul in urma ,,translatiilor” politice, conditionate de renuntarile la orice ideologie anterioara.
  Mai departe, P N Liberal va pierde alegerile, un nou USL se va constitui in toamna si va amplifica volumul de taxe si impozite pe antreprenoriat si persoane, pentru a hrani populist stabilitatea guvernarii.
  2.Mai departe, in 2017 vor apare unificari si aliante intre noile partide, pentru a infiinta ceva ceeace sa fie un fel de alt liberalism, daca UE va mai respira la fel de usor ca inainte, raminindu-i alaturi M. Britanie.
  In 2018 probabil ca guvernul noului USL va cadea ca si in 2014, sub povara propriului populism, campion la depasirea deficitului bugetar pe UE, cu o datorie externa majorata ca urmare a dezechilibrului balantei externe de plati si cu numeroase locuri de munca pierdute urmare a asaltului intreprinderilor comerciale straine si urmarilor celei de a 4-a ,,revolutii industriale”.
  In fine, de la P N Liberal nimic bun de asteptat, deoarece un cu un ,,proiect de dezvoltare economica postaderare”, intocmit de fostul P.M. Tariceanu in 2007, azi P N Liberal era intreg si intangibil, iar Romania avea o crestere economica sanatoasa (nu comerciala a intreprinderilor si comertului strain) de 5 – 7 la suta anual.Timpul nu se poate intoarce, asa ca P N Liberal inainteaza ferm spre disolutie, care va fi statuata ireversibil de piererea alegerilor locale si mai ales parlamantare si a guvernarii.
  Nu i-a fost dat partidului Liberal – ca PRIN gindirea, viziunea, constructia economica, industriala si sociala a tarii, ,,EPIGONII” liberali ai Bratienilor sa-l faca sa dureze mai mult de o generatie – dupa o Revolutie care trebuia sa-l faca ,,vesnic”…

  • / Calimane. Inteleg de la tine ca inainte de „contributia fostuui presedinte” aveam un monolitic PNL care domina viata politica ? adica nu PNTCD a fost motorul din 1996 ? adica nu erau 5-6 partide liberale ? nu le-a unit Valeriu Stoica, care a si fost „executat” pt aceasta fapta ?
   Iar daca aduci interbelicul in discutie nu rezista paralela doctrinara intre cele doua grupari.
   Eu sustin ca PNL nu a iesit din mentalitatea de partid-balama inspirata de Patriciu si imbratisata 100% de Tariceanu. Cand a incercat sa iasa -prin formarea USL- s-a trezit in postura de gloaba sub un calaret nemilos si intransigent [marxismul caleste].
   ALDE e tot un partid balama si mereu fug unii de la PNL catre ALDE, ceea ce ma face sa cred ca nu e vreo prapastie conceptuala intre ei.
   Incotro merg ? habar n-am, caci inafara de clisee de ziar mediocru nu vad nimic concret in ce priveste economia. Circumstanta atenuanta: nu e singurul partid care nu PERCEPE fenomenul UE, adica al lipsei de granite economice.
   PS. Am inventat un mic test, Intreb orice penelist daca crede ca e posibil ca la Oradea sa coste frnzela 2 lei si la 15 km in Ungaria sa coste 1 leu [sau invers]. Te vei cruci la auzul raspunsurilor

 7. Doar un comentariu: faptul ca un partid nu are un presedinte, ci 2 co-presedinti poate e mai bine. In fapt, un partid nu e mijlocul de a propulsa o persoana intr-o pozitie de varf, un partid cu sute de mii de membri ar trebui sa fie condus de o echipa de vreo 7 sau 9 persoane cu pozitii egale. Nu ar mai fi partidul lui Basescu sau al lui Nastase sau al lui Iliescu sau al lui Dragnea, ar fi partidul celor X sute de mii de membri. Faptul ca sunt doar 2 co-presedinti e rau, sunt mult prea putini.

  • @Adrian B, in principiu sunt de acord cu dvs. ca puterea trebuie impartita. Problema nu e neaparat ca sunt doi co-presedinti, ci ca acestia sunt cei doi fosti presedinti (alesi separat) ai celor doua partide, iar scopul lor este mai mult de mentinere a pacii decat de conducere efectiva, ca dovada ca nu exista o directie coerenta, si lumea nu are incredere deosebita in niciunul din ei.

 8. PNL a facut parte din USL, care a inceput actiunea din vara anului 2012 cu un atac la Curtea Constititionala!

  Listei de afirmatii neadevarate ale PNL adaug doua, la fel de neadevarate.
  Ei spun si astazi ca Traian Basescu A FOST DEMIS, pentru ca 7,4 milioane de alegatori au votat pentru demiterea lui.
  Urmand aceeasi logica deducem ca, intrucat 5 milioane de alegatori au votat pentru Victor Ponta la alegerile prezidentiale din 2014, Victor Ponta A FOST ALES Presedintel al Romaniei.

 9. „capătă un suport „… acesti mari comunicatori :) ai maretei fuziuni intre fripturisti aparent mai cu obraz – PNL – traduc in romana cu Google? In romaneste parca se spunea „sprijin”.

 10. marian munteanu daca isi face partid va rupe din voturile psd , nu ale pnl. toti bisericosii nationalisti xenofobi antieuropeni vor vota cu el si nu vor mai vota psd. el e sansa divizarii electoratului pesedist

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Trandu
Absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii, din cadrul Unviersitatii de Vest din Timisoara, specializarea Relatii Internationale - Studii Europene. Managerul unei echipe din cadrul unei companii multinationale care ofera servicii pentru cercetarea de piata online. Membru PNL din 2009.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro