marți, aprilie 13, 2021

Poetii mor tristi: Asasinii lui Gheorghe Ursu trebuie să-si primeasca pedeapsa

Inginerul Gheorghe Ursu a fost un intelectual in sensul nobil si frumos al acestui cuvant. A crezut in libertate si a murit pentru ea. A scris poezii, a fost prieten apropiat al unor poeți, romancieri, regizori, compozitori. Iata una din poeziile sale: “Poetii sint in general tristi/Ei nu inteleg lumea /Si lumea nu-i intelege/ Ei iubesc lumea dar nu o inteleg/ Lumea ii iubeste dar nu-i intelege/ Uneori cand ajung sa inteleaga lumea ei o detesta/ Alteori cand lumea ajunge sa-i inteleaga e prea tarziu /Si uite asa, poetii mor in general tristi”. Inginerul Gheorghe Ursu a ales sa traiască in adevar. A refuzat să fie sclavul unui regim ilegitim si criminal.

A ținut un jurnal in care a notat ce vedea, ce gandea, ce simțea. Aceasta este funcția unui jurnal. Dar a ține un jurnal in regimurile totalitare poate fi un gest sinucigas. Adică unul care te poate distruge, daca politța secreta află de existenta lui. Pentru a afla asemenea lucruri “c-un dedesubt primejdios” (cum scria Boris Pasternak), există delatorii, turnătorii, acea specie infectă despre care N. Steinhardt spunea că-i produce o greață infinită (“Eu am oroare de oamenii lipsiți de caracter, de codoși, de delatori, informatori…“). Inginerul Gheorghe Ursu a fost turnat, arestat, anchetat, torturat, ucis.

Gheorghe (Babu) Ursu intr-o fotografie de familie (in stanga, fiica sa Olga, in dreapta Andrei)
Gheorghe (Babu) Ursu intr-o fotografie de familie (in stanga, fiica sa Olga, in dreapta Andrei)

Era in noiembrie 1985, au trecut 30 de ani de-atunci, a căzut dictatura lui Ceaușescu, s-au succedat la putere diversi presedinți si premieri. Cazul inginerului Gheorghe Ursu, menționat explicit in Raportul Final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a fost in continuare neglijat, ignorat, mușamalizat.

Principalul vinovat de moartea lui Gheorghe Ursu, torționarul Marin Pirvulescu, a scăpat de binemeritata pedeapsă, s-a fofilat prin interstitiile legilor astuțios răsucite de avocati perfizi si judecători indiferenți ori mai rău. Timp in care s-au mai găsit si unii care să-l calomnieze postum pe cel omorât de Securitate. Intregul caz trebuie redeschis in regim de urgență si judecat corect. In clipa cand scriu aceste randuri, fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei, se află de opt zile in greva foamei. Sub ochii noștri, un om iși riscă viața pentru a salva memoria, dreptatea, adevărul. La conferinta de presa de la GDS au participat, intre altii, Radu Filipescu, H.-R. Patapievici, Andrei Vieru, Magda Carneci, Nicolae Margineanu. A fost prezenta buna prietena a lui Andrei, Monica Macovei. Politologul Marius Stan, istoric al represiunii comuniste si activist civic, a fost acolo, va scrie pe acest subiect. De asemenea, istoricul Dumitru Lacatusu, specializat in istoria Securitatii. Din pacate, cu foarte rare exceptii, mediile de informare au ignorat deoptriva greva foamei a lui Andrei Ursu si conferinta de presa de azi. Matrapazlacurile lui Andrei Hrebenciuc sunt, se pare, mai interesante decat lupta pentru adevar si dreptate a lui Andrei Ursu.

Trei institute functioneaza in Romania, sustinute din bugetul statului, care se ocupa de istoria comunismului, inclusiv de aceea a ultimilor ani ai dictaturii: Institutul Revolutiei, prezidat de Ion Iliescu, IICCMER, condus de Radu Preda si Dinu Zamfirescu si Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, prezidat de Radu Ciuceanu. Sper sa ma insel, dar din cate inteleg, niciunul dintre aceste institute nu a gasit de cuviinta sa fie prezent, prin cercetatori si/sau la nivel de conducere, la aceasta conferinta de presa.

Monica Macovei,, Andrei Ursu si Radu Filipescu
Monica Macovei, Andrei Ursu si Radu Filipescu - Fotografie de Marius Stan

Să nu mi se spună că este vorba de o chestiune tangențială, fără legătura cu istoria contemporana si chiar cu alegerile. Nu este adevărat: acum decidem ce fel de stat va fi Romania, unul de drept ori de nedrept, unul al legii sau al fărădelegii. In plus, cum bine remarca Dumitru Lacatusu in articolul aparut aici, pe „Contributors”, nu e vorba doar de securistul-tortionar Marin Pirvulescu, ci de grangurii din varful Securitatii, inclusiv Tudor Postelnicu si Iulian Vlad. Acesta din urma este celebrat in cercurile national-securiste drept un „autentic patriot”. Unul responsabil, intre altele, de lichidarea fizica a lui Gheorghe Ursu. Procesul celor care l-au omorat pe Gheorghe Ursu, inclusiv al sefilor lugubrei institutii care s-a ocupat cu terorizarea cetatenilor Romaniei, trebuie sa devina procesul Securitatii.

Textul de mai sus este versiunea largita si actualizata a articolului meu aparut in editia online a ziarului „Evenimentul Zilei”:

http://www.evz.ro/solidaritate-cu-andrei-ursu-asasinii-trebuie-sa-si-primeasca-pedeapsa.html

Link la interviul cu Andrei Ursu transmis la postul de radio Europa Libera:

http://www.europalibera.org/content/article/26656348.html

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. greva foamei, sa mori pentru adevar, nu fac rating. doar cind omul se va prabusi pe caldarim cyborgii cu camere si reportofoane se vor imbulzi sa i prinda in direct ultima suflare. sobolanimea din mass media are azi deal uri mai banoase pe care nu le poate rata. aceiasi analisti, aceiasi protagonisti aceleasi talk show ri insipide si racnite intre doua pauze lungi de publicitate.

  • si culmea e ca mass-media o formateaza urmasii fostilor!

   Sa ne gandim totusi cum se intra pana in 2000!, nu 1990, la Jurnalim/ DREPT si cine anume erau cei admisi pe baze ciudate la aceste facultati, in Postceausism.
   (putea oare un absolvent normal de liceu sa treaca examelnele respective cu cunostinetele pe care le acumula in Liceu, pana prin 2000?
   Evident ca NU!

 2. Daca acest om, Gheorghe Ursu, nu ar fi existat, sau Doina Cornea, Radu Filipescu, ori Havel, nu ii pot enumera pe toti cei care imi vin acum in minte, Lech Walesa, de pilda, nici noi nu am mai comunica acum liber pe acest site.
  Alegerile sunt foarte importante, este viitorul copiilor nostri in joc. Am totusi in minte imaginea acelui individ, Enoiu. Un personaj abject. Daca ne dorim o altfel de Romanie, va trebui sa le aratam copiilor nostri care este diferenta: Ursu vs. Enoiu.
  Sunt amarat. Astazi, 29 octombrie, aproape nimeni nu a avut timp sa aprecieze lupta lui Andrei Ursu. Chiar si aici: 4(patru) articole si foarte putine comentarii.

 3. Tot respectul pentru Andrei Ursu. Ar trebui insa alaturi de el sa intre in greva foamei mai multi din Societatea Civila – pt. ca Andrei Ursu nu este un nume cunoscut, decat pentru cei care s-au obosit sa studieze cat de criminal a fost regimul Ceausescu…

  Si nu doar pentru dosarul neterminat al lui Babu ar trebui sa se faca greva foamei, ci si pentru dosarele Mineriadelor si ale Revolutiie. Este trist ca acceptam ca popor ca toate aceste crime sa ramana nepedepsite.

  De aceea eu o voi stampila doar cu jumatate de inima pe doamna Macovei duminica: pentru ca nu au fost deranjati nici Enoiu, nici Plesita nici alti mari criminali (inclusiv batranul bolsevic!) in mandatul dumneaei (2004-2007)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Ucraina. Alinieri ideologice toxice la narațiuni (post-)sovietice

Un “amănunt” picant și toxic a tulburat grav liniștea comemorării împlinirii a 80 de ani de la masacrul din poiana Varniței, de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.