miercuri, septembrie 27, 2023

Poftele baronului de Vrancea și manipularea istoriei României

I s-a făcut o poftă teribilă baronului pesedist Marian Oprișan de a se vedea pe sine la televizor, și nu oricum, nu doar în postură de președinte de Consiliu județean, ci și în acelea de orator și de istoric, așa că și-a pus propriul pix la lucru.
A spart insul cu pricina vreo câteva zeci sau sute de mii de euro bune (iertată-mi fie nepriceperea la acest capitol), a mobilizat toate forțele județului, a chemat doi vice-prim-miniștri plus parlamentarii Vrancei spre a asigura ștaiful politic, a adus și vreo doi-trei cântăreți, recrutați din rândul celor care odinioară făceau parte din desfășurătorul spectacolelor care, sub masca omagierii marilor momente din istoria României, îl omagiau în fapt pe Nicolae Ceaușescu, a pus de o asociere cu incapabila, politizată și prostesc supusa conducere a Televiziunii Române și a organizat o paranghelie patriotardă sub pretextul omagierii a 101 de ani a luptelor eroice de la Mărășești. Că doar 101 înseamnă o cifră rotundă. Binecuvântată, cum spuneam, de o cuvântare rostită de dl. Marian Oprișan în persoană. Rostită de el, însă, desigur, scrisă de alții. De unde și caznele rostirii.
De neclintitul baron de Vrancea s-a comportat murdar, infect, hoțește, pe banii publici. A făcut-o traficând sentimentul patriotic, pervertindu-l, revenind la modelul comemorărilor de parastas, denunțat odinioară de istoricul Vlad Georgescu. Speculând în folos propriu cultul eroilor și comportându-se precum se comportau odinioară Nicolae Ceaușescu, Constantin Dăscălescu, Elena Ceaușescu, Emil Bobu care sfidau o întreagă Românie prin analfabetismul lor notoriu, dar care aveau pretenția de a vorbi de sub cupola Academiei Române, ba despre Eminescu, ba despre Mihai Viteazul, ba despre Mircea Cel Bătrân. Rebotezat, din înalt ordin prezidențial. Mircea cel Mare.
Întreaga mascaradă petrecută lunea trecută în fața Mausoleului de la Mărășești și difuzată din slugărnicie de Televiziunea Națională a fost botezată fals și din evidente rațiuni particular Vrancea istorică. Fiindcă așa i-a trecut prin tărtăcuță președintelui Consiliului județean Vrancea. Călcându-se astfel în picioare realitatea că la Mărășești au luptat, au săvârșit acte de eroism, și-au sacrificat viețile ostași de pe teritoriul întregii Românii.
Dar nu istoria, nu eroii României l-au preocupat cu adevărat pe dl. Oprișan. Ci expandarea propriului său ego. Sublinierea ideii că acolo, în Vrancea, el face legea și dacă își încordează mușchii o poate face chiar și în întreaga Românie.
Profitând de incapacitatea autorităților centrale, îndeosebi a Ministerului Culturii și Identității Naționale, de a marca așa cum se cuvine Centenarul Unirii Transilvaniei cu România, de pauperitatea Televiziunii Române, de slugărnicia insei numită politic să o conducă, Marian Oprișan&co ne-au întors la tristele moravuri și metehne ale Epocii de Aur.
Oare câte astfel de operațiuni jalnice, mimând respectul pentru marile momente ale istoriei naționale, vor mai urma de acum încolo?
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Penalii patrioți, hoții patrioți: țărișoara!… plânsete…..
  Suntem vechi domnnule. I.L. Caragiale

  … „… De neclintitul baron de Vrancea s-a comportat murdar, infect, hoțește, pe banii publici. A făcut-o traficând sentimentul patriotic, pervertindu-l, revenind la modelul comemorărilor de parastas….. . Speculând în folos propriu cultul eroilor și comportându-se precum se comportau odinioară Nicolae Ceaușescu, ….. aveau pretenția de a vorbi de sub cupola Academiei Române, ba despre Eminescu, …. „…..

  Curat murdar.
  Scârbiți de mârșăviile dâmbovițene tienerii votează azi cu picioarele, pleacă din țară în anul centenarlui. Huraa .…
  Diaspora la 10 Mai 2018 … …

 2. Pai, daca avem douazeci-douazeci, de ce n-am avea si unu-zero unu. Si da, probabil va fi o avalansa de ‘evenimente’ de gen. Se sparie gandul, daca-i tuna Gabitei sa-si faca PR pe tema, sa vedeti mega-iepurasi depunand coroane la monumente.

 3. Televiziunea romana este paupera ?! Acolo se distreaza mii de oameni care ar putea sa produca valoare adaugata intr-o unitate productiva . Pe banii cetatenilor contribuitori . Asta este televiziunea romana ; manipulare( pentru privitorii dobitoci ) si distractie ( pentru salariatii din interior ) . Institutiile publice sint pline de capuse ordinare pe corpul social sanatos al poporului roman .

 4. Ironic e faptul ca Vrancea nu exista pe atunci, sau exista cat Țara bârsei, hategului, Almașului… ; iar Focsaniul era in ghiarele inamicului, asemeni tzarii propriu-zise si pppppOprisan nu e nici macar moldovean!

 5. Referitor la ceea ce dvs. numiti a fi fost „rebotezarea” domnului muntean Mircea cel Batran, si inca „din inalt ordin prezidential” (i. e. N. Ceausescu), va rog sa vedeti comentariile mele si raspunsul elegant al dlui prof. Ionel Funeriu, pe marginea admirabilului sau articol „Cat de mult a gresit Eminescu?”, publicat pe aceasta platforma, la 2.03.2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro