marți, decembrie 3, 2024

Cine câstigă, cine pierde şi cum rămâne cu democraţia?

Trebuie sa mentionez ca pana la un moment dat am crezut ca revolta in Egipt este spontana si ca poporul,  saturat de coruptia endemica si de lipsa de libertate, a iesit in strada sa-si ceara drepturile legitime. Asta pana au inceput schimburile de cuvantari intre Washington, Cairo, Riad, Teheran si tacerea mormantala care s-a asternut la Ierusalim.

Deocamdata am pregatit o lista scurta cu cine castiga si cine pierde din evenimentele din Egipt. Deocamdata castiga urmatorii:

(1) Iranul, care plateste o polita grasa lui Mubarak pentru strambele primite aproape in orice subiect. Tot Iranul este in pozitia de win-win, slabind Arabia Saudita, Emiratele din Golf si Kuweitul, dar in special pe satana cel mic, Israelul. (2) Un castigator, chiar daca numai pentru o scurta  perioada, ar fi reprezentat de producatorii de petrol, privati sau state. Spre exemplu Rusia, care are mare nevoie de niste bani proaspeti in pusculita. Sa nu ma vorbim de nemernicii privati de la Exxon pana la BP, care scumpesc petrolul cum vor muschii lor si polueaza; astazi a si urcat pretul petrolului cu 4 USD la baril. (3) Tote mizeriile islamiste de la Hamas si pana la Hizzbulah, care si-au amanetat popoarele la amanetul lui Ahmedinajad, din Teheran.

Cine pierde:

In primul rand  Mubarak, in al doilea rand cei care l-au sustinut si si-au construit doctrina in Orientul Mijlociu bazandu-se pe el, pana au descoperit dupa 30 de ani ca este un dictator si nu respecta drepturile omului – americanii. Coalitia feudalilor din Golful Persic, in frunte cu Arabia Saudita, care si-a pierdut unul din potentialii aparatori in fata Iranului, ramanand sa se bazeze pe infidelii de Israelieni. Cred ca si Israelienii sunt destul de nervosi, vor trebui sa-si regandeasca apararea granitei de sud si daca Doamne fereste cade tratatul de pace cu Egiptul s-a zis cu pacea in Orientul Mijlociu pentru viitorii 30 de ani. Extremistii din Israel vor avea cea mai buna dovada ca au avut dreptate – nu se poate face pace cu arabii. Tot perdanti vor fi si palestinienii moderati, care vor vedea cum cel mai bun mediator si sustinator pe care l-au avut se departeaza impreuna cu sperantele lor pentru o viata normala si pasnica.

Marii perdanti vor fi milioanele de cetateni egipteni onesti care au iesit in strada sa-si ceara drepturile pe care probabil nu le vor primi, schimband o dictatura cu o alta poate una mai sangeroasa.

Cateva cuvinte dulci pentru baietii si fetele de la Washington: daca nu ati invatat lectia iraniana urmeaza sa primiti una si mai dura in Egipt. Daca nu ati inteles de ce Carter a fost un Presedinte nepotrivit veti vedea de ce Obama este unul de acest soi.

Deocamdata incepe sa apara o posibila configuratie de iesire din criza cu ajutorul unui demers “democratic original.” Vice Presedintele, adica loctiitorul Presedintelui Mubarak, va fi super-spionul vesel, cu relatii bune prin vecini, scolit in Rusia, la Frunze, dar si la academiile de informatii americane, Omar Suleiman. Cred ca merita un profil biografic serios pe care il veti primi. Armata primeste numai Premierul. Viitorul premier al Egiptului va fi de la armata, Maresalul de Aviatie, Ahmed Mohamed Shafik. Al-Jazeera anunta ca sotia si fiii lui Mubarak sunt deja la Londra, poate s-a stabilit un orar sau poate nu, cert este ca eu mai cred ca Mubarak va ramane, deocamdata pentru urmatoarele saptamani.

Am sentimentul ca Obama isi va incheia primul si ultimul mandat, probabil in acelasi fel cum si l-a incheiat Carter, cine stie, poate gresesc!

Distribuie acest articol

64 COMENTARII

  1. Obama nu se compara cu Carter pentru ca are in jurul sau oameni cu experienta si stie sa lase ideologia deoparte cand i se prezinta argumente logice izvorate din realitate. El este un pragmatic si faptul ca nu agita securea razboiului asa cum facea Bush nu ma face sa-l cred un naiv. Nu uitati ca nu a ezitat sa foloseasca dronele pentru a bombarda tinte in Pakistan ori de cate ori a fost nevoie. Faptul ca-l etichetati ca fiind un presedinte slab fara a aduce argumente ma face sa cred ca aveti un cui ideologic impotriva lui.

    • Salut,
      cand scriu nu am nici cuie si nici ideologii, am numai informatii pe care le analizez. Sa pierzi o alianta strategica construita cu pretul a o suta de miliarde de dolari din ’90 incoace nu dai dovada nici de putere si nici de intelepciune. Maximum de prostie, minimum de slabiciune. Alegeti dumneavoastra!

      • Ma bucur ca am lamurit problema cuiului ideologic … :-)
        Traim alte vremuri decat cele de maxima confruntare ideologica de acum 30 de ani. Globalizarea si Internetul creeaza o circulatie informationala aproape de neoprit. Noua generatie de tineri din tarile arabe nu mai poate fi atat de usor de strunit. Din aceasta perspectiva Obama stie ca a tine in brate pe actualul dictator egiptean inseamna bani aruncati in vant si mai multe pierderi la capitolul imagine atat pe plan intern cat si pe plan extern. Exista oricand posibilitatea ca Mubarak sa fie inlocuit de un general respectabil (ca tot e o traditie pentru succesiunea la putere din Egipt).
        Pe de alta parte, pericolul islamist este de multe ori umflat cu pompa ca sa serveasca unele interese politice si economice. Lumea islamica se afla din punct de vedere religios intr-o perioada similara cu cea a Inchizitiei prin care a trecut lumea crestina. Diferenta este ca are in fata o alternativa si va trece mult mai repede de aceasta faza.

        • Sunt sigur ca sunteti de buna credinta si chiar credeti cu onestitate ceea ce scrieti, ce ne desparte din punctul de vedere al opiniilor sunt informatiile. Ceea ce cititi aici sunt sinteze, informatia bruta o puteti gasi aici:

          http://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/01/29/1001-de-nopti-orientul-in-flacari/

          http://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/01/30/1001-de-nopti-%E2%80%93-printii-desertului/

          poate opinia dumneavoastra ar deveni difierita, dupa cunoasterea lor :)

        • Pericolul islamist nu este nici pe departe umflat, din pacate a fost nepermis de mult timp ignorat sub toate aspectele sale. Da, si in cazul meu e vorba de informatie si nu de cuie. :)
          O „mica” diferenta fata de Inchizitie. Armamentul.

        • Kwisatz Haderach . ” Pe de alta parte pericolul islamist este de multe ori umflat cu pompa ….. ” . Mare ” dreptate ” aveti : Iran , Pakistan , sudul Libanului , Afganistan , Turcia ( prim ministru nu mai este Kemal Ataturk , s-ar putea sa fi aflat asta , ci unul care a spus de curand : Expresia „Islam moderat ” este ofensatoare . Nu exista Islam moderat ” si ” Moscheeile sunt cazarmile noastre , minaretele sunt baionetele noastre , domurile sunt castile noastre , credinciosii sunt soldatii nostrii ” ) Sudan etc etc ( aici intra Yemen , Somalia , o parte din Nigeria s.a. s. a. ) , sunt doar cateva locuri in care fundamentalistii islamici ” dau la pompa ” atat de tare , incat nimeni nu mai misca in front . Se folosesc de internet si manipuleaza la greu uriasele mase de tineri radicalizati din Orient si chiar Europa . Doctrina salafista … dar ma opresc aici , pentru ca daca ati scris ce ati scris e greu de tot …..
          Felicitari Theophile pentru un articol excelent .

          • Atac nemeritat la adresa presedintilor democrati. Am inteles, Carter a fost un one-termer, incidentele din Iran l-au facut sa piarda al doilea mandat. Presupun ca sugerezi acelasi scenariu si pentru Obama.
            In acest context, nu-ti inteleg nickname-ul. „Who would Jesus murder?” Poate ar fi mai bine sa til-l schimbi in Realpolitikphyle. Iar intre timp poate se mai trezesc si cei din tarile arabe sa se revolte si in timpul mandatelor presedintilor americani care refuza adevaratul dialog.

            In rest ingrijorarile si chibitismul sunt normale. Cu totii o facem. Chiar pare a fi o analiza decenta, mai putin tragerile de par, bine ca nu ai pomenit si de Basescu.

      • Pai nu asta era doctrina Bush? Efectul domino-ului? Stabilim democratia in Irak, celelate state din Orientul mijlociu vor urma… Iata ca se intampla. Un lucru mi se pare clar: fara Irak n-ar fi fost un Egipt… Bine, rau? Asta e alt subiect.

        Nu cred ca Obama este un presedinte bun dar nici nu cred ca un presedinte american, oricat de „bun” sau „rau”, ar fi putut sa faca ceva. Opinia publica americana nu mai accepta incalcarea flagranta a principiilor de baza ale democratiei si drepturilor omului in numele „interesului de stat”; America nu poate lansa un al treilea front cand celelalte doua sunt departe de a fi un succes; America e intr-o situatie economica si financiara critica (si aici nu veniti cu Obama, democratii etc. please… Nu uitati ca bugetul era in echilibru pe vremea lui Clinton si cel care a lansat 700 mld de bailout a fost… W); America a pierdut mult in credibilitatea sa internationala ca „beacon of democracy”. Altfel spus, administratia americana, oricare ar fi, si-a terminat toate felurile de cartuse si are mainile legate atat din interior cat si din exterior.

    • tot anti-obamismul asta e pur ideologic. Obama face bine ce face… a promis ca se retrage si se retrage, si mai mult, le arata la toti din orientul mijlociu ce inseamna sa se retraga. Cat despre presedintele egiptean, de ce un dictator pro vestic e mai potrivit decat un presedinte ales 1 data la 4 sau 5 ani???

      • atreus,
        Doua luni in Iran si / sau 4 euro litru de benzina, inflatia de 30% si un guvern condus de dna Marine Le Pen in cazul dumneavostra si discutam de intelepciunea Presedintelui Obama.

      • Iar cei din OM au sa-i multumeasca lui Obama? Eu cred ca din contra, va continua ceea ce exista astazi in Orientul Mijlociu, adica de vina pentru relele din OM sunt US, Israel, guvernele locale sprijinite de US, etc.

        Iluzii, vise cum ca se ajunge la democratie in conditiile in care cei organizati sunt islamistii fundamentalisti de ani buni iar cei care sunt pentru democratie NU! In Egipt, astazi, nu se trece la democratie ci la o noua republica islamista gen Iran.

        Obama si cei din jurul lui AU cunostinta de precedentul Iran. Nu mai au scuza cum nu au stiu cum ar putea spune Carter.
        Si in Iran ’79 fundamentalistii nu au aparut in primele luni. Si acolo s-a crezut ca se poate discuta cu ei. Astazi Iran are presedinte ales (sic). Buna dimineata!

  2. asistam la o radicalizare a guvernelor din orientul mijlociu si apropiat, sa nu uitam si de Turcia, care anul trecut a avut un referendum in acest sens.

    o analiza similiara merita facuta si pt turcia, au fost multe schimbari acolo dpdv politic in ultimii ani si se pare ca islamizarea tarii se face incet dar sigur

  3. Nu stiu daca lucrurile sunt deja transate si daca avem imaginea clara a castigatorilor. In primul rand, indiferent de pozitia statului egiptean fata de religie, nu cred ca egiptul este deschis unui avans al radicalilor (cred ca exista un conflict latent intre clericii de la al-azhar si liderii miscarilor radicale – clericii sunt un pic sucariti ca discuta de religie ingineri si tehnicieni care nu au „studiile de rigoare”). In plus, reactia publica dupa atentatele teroriste anti-crestine de acum ceva vreme arata ca nu e asa de dominant islamismul radical. Mai mult, cred ca atat hamas cat si hezbollah (care au o autonomie relativ larga fata de Iran) sunt un pic surprinse de faptul ca protestul este religious-neutral.

    In plus, cred ca nu e comparabila situatia cu cea din iran – indraznesc sa cred ca nu numai ca institutiile iraniene sunt sui generis in peisajul islamic (pozitia sociala a clericului, bazarul ca retea de socializare functionala), dar si ca victoria lui Khomeini nu a fost atat de sigura pe cat pare retrospectiv (ayatollahul a dat dovada de mare fler reusind sa elimine pe rand moderatii liberali, stanga radicala – comunistii si gherilele urbane si, chiar si pe cei mai radicali decat el – erau suficienti si din astia la inceput). In plus, resentimentul fata de SUA (Mossadegh si toata mitologia aferenta care au alienat liberalii de SUA nu sunt vina lui Carter, care, dincolo de toate lipsurile lui, a jucat un rol in Camp David) nu e la fel de ridicat.

    Nu cred ca Obama e un presedinte atat de ideologic precum pare (uita-te la cum il caracterizeaza Zakaria, care nu este pro-democrat) – pur si simplu nu poti sa ai astazi un presedinte/sef de stat occidental care sa spuna public ca sunt mai buni niste autocrati stabili decat decat potentiali populisti alesi democratic. Valabilitatea discursului conservator de secol XIX este legitima, sustinerea ei publica (si competitia democratico-mediatica interna) este vulnerabila. Mai mult, modul in care a negociat cu rusii START aduce aminte mai degraba de Kissinger – personal, vorba lui Medvedev, cred ca gandeste mult inainte sa vorbeasca.

    Nu imi dau seama cata presiune pun americanii acum pe Mubarak – paradoxal, nu cred ca acesta ar trebui acum sa cedeze. Daca face vreun compromis – indraznesc sa spun ca intram in zona suveranitatii multiple a lui Tilly si lucrurile se pot agrava. Ceea ce poate face Obama acum e sa determine si sa gestioneze tranzitia (nu stiu insa cat de mult poate reusi asta, dar e clar ca nu rezolva nimic daca il preseaza puternic pe Mubarak).

  4. Articolul e f bun .
    Carter era considerat cel mai prost , cel mai socialist presedinte american, care a reusit sa-l „inlature” pe padisahul Iranului si sa-i aduca la putere pe musulmanii extremisti.
    Pt Reagan a fost foarte usor sa castige alegerile in 80 in detrimentul lui Carter, mai ales ca structura demografica era alta. Acum america are multi emigranti cu mentalitate comunista sau cel putin nu mentalitatea americana „clasica”.
    Obama e poate mai rau decat Carter, e cel mai socialist preseedinte american inconjurat de cele mai socialiste si extremiste elemente din america si cei mai multi numiti pe pozitii de minstri fara sa fie validati de congres din istoria americii. inca din timpul alegerilor si-a marturisit mentalitatea socialista impotriva economiei de piata, pentru guvern mare, economie socialista si a aplicat-o in primii doi ani de presedentie.
    daca era Bush , cel porcait de toata media socialista si de tioti cei ingusti la minte nu se ajungea acum ca musulmanii extremisti sa aiba posibilitatea sa cucereasca puterea.

    • Nu Reagan in sine l-a inlaturat de la putere pe Carter. Stiti ca se considera ca criza ostatecilor de la ambasada americana a avut un rol fundamental in pierderea alegerilor de la Washington? A fost unul din semnele timpurii ca „baietii” aia veseli, a caror influenta este minimizata inclusiv de unele comentarii aici cauta, vad si exploateaza ceeace ei percep ca fiind una din slabiciunile inerente ale sistemului democratic – opinia publica. Studiu de caz de mai tarziu – alegerile din Spania, dupa atacurile de la Atocha.

    • pur si simplu Carter rationa cu un sistem de valori (numeste-le occidentale sau iudeo-crestine) TOTAL diferit fata de Islam. In definitia occidentala, imi arati o tara ISLAMICA si democrata??? UNA SINGURA! si trei intrebari simple: A. unde ar fi fost Turcia fara „dictatura lui Atatturk”? B. NE ERA NOUA mai bine cu Iranul sahului decta cu cel al lui Homeini? C. nu era Irakul prosper sub Saddam comparat cu ce este azi?

  5. Nu mi se pare ca gresesti. Pare un soi de export de revolutie verde; a fost aia portocalie, hai s-o vedem si pe-asta verde. Tot la cativa ani cate-o revolutie de-asta.
    E o lectie – iesitul in strada e o sabie cu doua taisuri.

  6. Foarte bun si la obiect materialul, Teophyle.
    Problema e ca Obamismul e o stare de spirit, o mentalitate. Iat-o si in comentarii: mereu juvenila, mereu paralela cu realitatea, mereu in confuzie intre lumea faptelor reale si lumea propagandei mass media pe care o hraneste si din care se hraneste. Stai sa-i vezi. Sa mai asteptam o zi doua si vor incepe sa iasa iar pe CNN, NYT etc sa ne explice cum toate sunt pana la urma OK, ca ce pare un dezastru al administratiei se dovedeste un promitator pas inainte, o mare maiestrie politica a Marelui Om….etc…. Si cum in cateva ore incep sa apara si textele in romana preluand tema cu cea mai mare seriozitate si credulitate…

    • Salut Dragos,
      Multumesc. Oamenii vor sa vada ceea ce vor – nu ceea ce exista. Poate ca de aceasta data americanii vor invata ca lozinci nu sunt planuri politice si vorbele nu sunt fapte. 100 de miliarde de dolari platiti de contribuabiulul american dusi pe apa sambeti pentru o involutie. De la o dictatura seculara la una clericala. Adevarat progres :(

      • Domnilor ideologi,
        Tot n-am inteles cum exact ar fi trebuit sa raspunda Obama evenimentelor din Egipt, si nici de ce dati impresia ca stiti ce face diplomatia americana in spatele usilor inchise.
        Si daca vrem sa criticam presedinti americani pentru ca participa la inlocuirea dictaturilor seculare cu regimuri potential islamiste, de ce nu il mentionam pe Bush, care a cheltuit sute de miliarde ca sa inlocuiasca regimul secular din Irak cu o majoritate shiita aleasa pe criterii religioase si apropiata Iranului?

    • Exista cei ce comenteaza decent, dandu-si cu parerea, sustinandu-si punctul lor de vedere. Mai mult sau mai putin inteligent si informat, dar politicos, incercand sa inteleaga, sa invete, sa convinga, dar si gata eventual sa fie convinsi, sa schimbe informatii si pareri. Dar din pacate sunt si cei care, ca Aligica, sunt convinsi ca detin adevarul absolut, ca toti cei care au alte pareri sunt idioti, corupti, nemernici. Trolls care polueaza forumurile. Ce pareri poti sa schimbi cu cineva convins ca cei ce cred altceva au pareri „juvenile, mereu paralele cu realitatea, mereu in confuzie intre lumea faptelor reale si lumea propagandei”? Nimic. Il ignori.

  7. E posibil ca si egiptenii sa fi inteles dictonul PRIMUM VIVERE, DEINDE PHILOSOPHARI. Daca regimul lui Mubarak a pus „accent”/importanta pe propaganda si mai putin pe functionarea economiei si, implicit a Egiptului, demersul a fost unul sortit esecului din start.
    Nu e singurul care a sucombat atat de penibil…
    Iar daca la ciorba asta socio-economica mai punem si faptul ca s-a agatat de putere aproape 30 de ani punand in practica un regim autoritar si un simulacru de democratie…e clar de ce sunt oamenii in strada!
    Revoltele si mai apoi reformele (oare vor exista REFORME REALE in Egipt???) vor crea un precedent bun in lumea araba/musulmana, inchistata in propriul obscurantism. Cred ca e nevoie de un „luminat” (in nici un caz despot!) care, evident inconjurat de o echipa bine intentionata si competenta, sa puna lucrurile in alta matca (non-religioasa) decat matca de pana acum!
    Ramane de vazut daca se va intampla asa ceva si, mai ales, care va fi reactia populatiei…
    Cea mai importanta resursa (dincolo de cele naturale pe care le are Egiptul) ramane resursa umana. Ori, din pacate, la acest capitol, Orientul (inclusiv Egiptul) sta prost…

      • @Florina

        Florina, cand spuneam „precedent bun” ma refeream la refuzul populatiei de a mai accepta un regim autoritar gen regimul impus de Mubarak si clica aferenta.
        E, totusi, un precedent. Ah, ca rasturnarea regimului Mubarak nu presupune, automat, instaurarea unui regim mai eficient, mai putin tributar ohbscurantismului religios…sunt de acord!
        Protestele nu pot sa ocoleasca violenta, mai ales ca si riposta autoritatilor a fost violenta.
        Egiptul este sufocat in prezent de o escaladare a violentei, o stare de fapt in Orient.
        Pacea si razboiul sunt cele 2 situatii politice efective in viata de zi cu zi…Orientul a experimentat prea putin pacea si a imbratisat prea mult razboiul…
        Aici e buba…
        Gresesc?

  8. @Florina

    Btw, regretabil ca Madame Blogary imi cenzureaza PREA DES comentariile…
    Ce parere ai de „democratia” de care e in stare Madame?
    Te mai mira atunci „democratia” lui Mubarak?
    :)

    • Pai cine a zis ca e democratie pe Blogary? E dictatura declarata, credeam ca se stie demult asta. :)
      Revenind la subiect, eu am inteles in ce sens vezi tu ca bun precedentul. Si aici multi sintem tentati sa scapam din vedere un lucru. Anume ca revolta impotriva unui sistem opresiv intr-o tara araba difera fundamental fata de cea dintr-o zona europeana, sa zicem. Si asta pentru ca obligatoriu, acolo, trebuie tinut cont de religie. Ceea ce noi putem considera o eliberare pentru ei se poate lesne transforma intr-un sistem si mai opresiv, vazut din punctul nostru de vedere, bazat tocmai pe islamismul pe care, din pacate, noi nu-l cunoastem decit intr-o mica masura. Nu intimplator am dat linkul respectiv.
      Pe scurt, tu, ca european, poti fi astazi incintat ca oamenii aceia se revolta impotriva regimului, crezind ca vor urma lucruri bune pentru ei (din perspectiva ta), iar peste un timp poti fi ingrozit de ceea ce au pus in loc. Vezi cazul Iran.

    • Cit priveste intrebarea ta referitoare la razboi si pace in acea zona, eu cred ca natura lor este una mult mai aplecata spre conflict decit spre pace. E regretabil, stiu, dar istoria asta ne arata.

  9. @fLoreign,
    ce sa-ti spun amice? Ca sunt fericit ca am un Presedinte care are doi ministri de externe care se faulteaza reciporoc. Biden zice – Mubarak nu este dictator si Clinton zice ca este nevoie de tranzitie (adica Mubark trebuie sa plece). Ce administratie e asta? Nu vrei sa vezi relitatea – dreptul tau, nu recunosti ca sunt prosti si asta este dreptul tau ,nu filosofa insa la nivelul pueril judecand intr-un fel sau altul nikul meu. de ad hominem sunt satul!

    • Pana la urma asta arata exact curentele de gandire de la varful diplomatiei americane. A fost mai bine cand s-a mers pe ideea ca Iraq are arme chimice, pentru ca pe urma sa se afle ca a fost un fas? Sigur, cu totii avem opinii personale si criticam puternic, de parca am fi pe stadion la meci spargand seminte intre dinti, insa asta nu conduce neaparat la ideea ca echipa gazda rau a facut ca nu a cumparat meciul.

      E destul de clar ca situatia nu e cu o singura fatza. In cazuri de acestea, probabil ca decizii pripite ar fi contraproductive. De data aceasta, ele sunt mai la vedere. CAre e concret problema lui Obama? Ca s-au cheltuit atatia bani cu Egiptul si s-a ales praful? Sunt sigur ca ai auzit de strategia „cutting the losses”. Oricum, dincolo de faptul ca mai atinse sunt tarile cu contact mai semnificativ cu Vestul (inclusiv SUA), parerea mea este ca aici este o suprapunere care din fuga nu se vede, anume ca acestea sunt exact tarile cu un acces mai larg la informatie. Nu mi se pare imposibil ca pana la ceea ce a inceput in Tunisia sa se transforme intr-un efect de avalansa maturand chjar si tarile arabe cu regim si mai autoritar si cu acces mai redus la informatie.

      In ceea ce am scris despre nickname-ul tau m-am referit la discrepanta intre semnificatia sa „iubitor de Dumnezeu”, si abordarea asta a brambura de tipul „whatever works”, De parca nu ne-a fost destula alianta intre fundamentalistii asa-zis islamici si fundamentalistii asa-zisi crestini ai lui GW Bush („Who Would Jesus Bomb?”). La o adica, chit ca nu e problema mea, insa cat de crestina ti se pare abordarea asta?

      • fLoreign,
        te rog sa nu mai faci nici o referinta la nikul meu sa la ceea ce crezi tu ca sunt / cred, etc. Nu este relevant. Punct. Inca o postare asemanatoare si te banez din cauza lipsei de politete.

        • In fine, ma opresc aici, Probabil ca lumea isi va aminti totusi de Crin Antonescu, ca lider al unui partid derutant: ca nume este de o parte a esichierului politic, ca activitate este de cealalta. Cam asta am vrut sa zic, daca imi permiti comparatia.

          Acum ma intorc la punga mea cu floricele. Baradei, Baradei, da-i jos pe derbedei!

  10. „au descoperit dupa 30 de ani ca este un dictator si nu respecta drepturile omului”

    Presupun că ăsta-i banc.

    „soţia şi fii … sunt deja la Londra”

    Mi se pare mie sau seamănă mult cu fuga şahului?
    Nu ştiu unde am citit că dictaturile se bazează pe credinţă. Credinţă în duritatea şi eficienţa aparatului de represiune. O dată ce oamenii ies în stradă şi văd că cei de care se temeau au scăpat frâiele nu mai există cale de întoarcere.
    Şi vineri seară mi se părea greu de crezut că după o săptămână lumea se va sătura de manifestat, se va întoarce pe la casele proprii, iar Mubarak îşi va vedea mai departe de strâmbele date Iranului.

    Ce va face Obama, cât îl stresează asta pe Obama …. oare nu ar fi just ca SUA să tragă toate ponoasele posibile pentru că a ţinut în braţe de dragul „echilibrului” găştile de infractori care furau tot ce se putea fura din ţările proprii?

    Nimeni nu se întreabă ce vor amărâţii ăia – presupun că acelaşi lucru cu noi: ceva mai puţină corupţie şi o administraţie mai competentă. Ori noi, cu toată democraţia, nu prea am avut succes.
    Rămâne de discutat care ar fi diferenţa între două găşti de hoţi care alternează la putere şi o singură gaşcă ce nu se dă mişcată. În al doilea caz are ura unde să se concentreze, dar în rest …

    Aştept cu nerăbdare lovitura de palat promisă în Arabia Saudită. De dat jos un dictator am dat şi noi şi nu a fost cine ştie ce interesant.

    Apropo, se anunţă la ştiri că a început balamucul şi în Yemen – altă ţară flămândă.

    • Elena , de ce tarile acestea au atatia oameni flamanzi ? Dupa aceste ” revolutii ” oamenii o vor duce mai bine , vor avea hrana mai multa ?

      • „de ce tarile acestea au atatia oameni flamanzi?”
        Pă din acelaşi motiv ca la noi: prea mult furt şi prea puţină administraţie.

        „Dupa aceste ” revolutii ” oamenii o vor duce mai bine , vor avea hrana mai multa ?”
        Hmm, nu cred că au ieşit în stradă cei ce aveau un venit acceptabil sau care sperau la mai bine. În rest, du-te şi zi-i unuia dintre manifestanţi, că, pe criterii geopolitice, va fi mai naşpa.

        Hai să fim optimişti, poate că noua gardă va fura mai puţin, poate că americanii vor pompa mai mulţi bani de frica islamiştilor, iar transferul de putere va fi atât de eficient încât în primăvară vor avea iar turişti la Sharm el-Sheikh :P

  11. Pertinenta si competenta analiza, felicitarii. In opinia mea, transferati marginal criza sociala a zonei, acumulariile in acest domeniu. Tot cu titlu personal supraestimati volorile si capacitatile serv. speciale/secrete. Din ecuatie excludeti rolul armatei, nu numai la nivelul liderilor acesteia. Interesant este in aceste momente. in egipt, unde se va gasi centrul de greutate al liderilor religiosi, si nu numai, reprezentanti cu autoritate reala a acestora, ai fundamentalismului islamic sunit cu cele doua componente ale acestora, cel traditional al zonei si cel de sorginte saudita (relativ mai nou). Toate cele de bine, cornel.

    • @Cornel,
      multumesc. Armata nu poate fi exclusa – nu pierde si nu castiga. Indiferent de ce se va intampla cu Mubarak, viitorul Presedinte al Egiptului va fi tot din armata.

  12. „Trebuie sa mentionez ca pana la un moment dat am crezut ca revolta in Egipt este spontana si ca poporul, saturat de coruptia endemica si de lipsa de libertate”

    Hmm, deci cine-i de vină? Răii de iranieni care abia au scăpat de revoluţia lor Twitter?

    La fel ne putem întreba cât de spontane au fost căderile de regimuri comuniste la sfârşitul anilor ’80.
    Acum, nu cred că cei ce au ieşit în stradă atunci la noi aveau neapărat diferende de natură ideologică cu comunismul, doar că erau sătui de lipsuri, de frig, de înmulţirea forţată şi de faptul că nici măcar nu erau lăsaţi să plece din ţară.
    Şi nici acum nu-i clar cine a declanşat. Doar cine a profitat.

  13. Articolul are o lacună cât Canalul Suez sau Barajul de la Assuan, la alegere – n-a fost chiar zilele trecute în vizită la Washington unul dintre ştabii armatei egiptene? Iar întîlnirea a fost cam cu uşile-închise. Părerea mea că-i subestimaţi pe Obama şi echipa lui ;)

    • ampersand,
      cred ca lacuna este la dumneavoastra :)
      Au fost 4 ofiteri printre care si Seful de stat Major. Intalnirea a fost programata pe data de 18.9.2010 si este intalnirea este bi-anuala. Intrati in documentati Pentagonului!

      • Se prea poate ca lacuna să fi fost la mine :D

        Ce voiam să subliniez e că, după părerea mea, în eventualitatea debarcării lui Mubarak, cel care va sta de vorbă cu americanii, cu Iranul, cu Siria, cu Israelul nu va fi ăsta micu’, El Baradei sau cum îl cheamă – ăsta va fi aşa, PR, de ochii publicului – ci armata. Mă refeream la Omar Suleiman, desemnat ca vice-preşedinte, o mutare deşteaptă a lui Mubarak. Iar Suleiman, citez din NYTimes, „has run Egypt’s General Intelligence Service since 1993, taking over as the nation was battling Islamic extremists. He […] fought in two wars with Israel. He is said to hold a similar worldview, deeply distrusting Iran, favoring close relations with Washington, supporting the cold peace with Israel, and against easing up on the Muslim Brotherhood, the principal opposition group in Egypt. He has managed most of Egypt’s hottest issues, including dealing with Hamas, Hezbollah and Sudan.”

        Acum, eu sunt căpşunar, doi ani de zile am avut un coleg egiptean, inginer IT la vreo 28 de ani, care, printre altele, mi-a povestit câte ceva despre poziţia socială a armatei în Egipt. De aceea, eu cred că comportamentul armatei egiptene acum ţine într-o măsură suficientă de ceea ce zice Washington-ul. Şi cred că şi Israelul, Germania şi Franţa stau într-o expectativă pe mîna americanilor. Cum îmi spunea un inginer căpşunar neamţ, la vreo 55 de ani, vara trecută: „nu ne place de americani, dar ei ne rezolvă treburile murdare”.

        Toate cele bune ;)

        • ampersand,
          Probleme nu este el-Baradei care este un om extrem de onest. Problema sunt Fratii Musulmani care vor face tot ce este posibil pntru a captura puterea. De la debarcarea regelui Faruk acum aproape 60 de ani toti Presedintii Egip[tului au fost generali. Probabil va fi asa si in continuare. Un stat pentru a fi democratic are nevoie de institutii. Aceste institutii nu pot fi create de azi pana maine si nici nu pot fi create intr-un haos. Ceea ce vom avea este o alta dictatura poate mai sangeroasa.

      • ‘neata :)

        Am cautat un pic si se pare ca memoria nu mi-a jucat feste: Seful de Stat-Major al armatei egiptene, Sami Annan, a fost la Washington saptamana trecuta:

        Egyptian Army Chief of Staff Sami Annan was huddling Saturday with five of his deputies, after returning to Egypt from Washington, a senior Egyptian military official told CNN. Annan and other top officials were attending high-level talks with Pentagon officials when this week’s unrest broke out and those meetings were cut short Friday for the Egyptians to return to Cairo. (CNN, http://news.blogs.cnn.com/2011/01/29/latest-developments-in-egypt-protests/ )

        O zi buna!

  14. Larry Kudlow, economist din administratia lui Reagan, atribuie tulburarile sociale din tarile arabe cresterii pretului la cereale si alte comoditati alimentare, 30% in ultimul an! Datorita politicii lui Ben Bernanke care este inflationista, nu atat de evidenta inca in SUA cat in afara ei. Origina acestei politici, in parte, este si teoria lui Al Gore de incalzirea atmosferei care a dus la cresterea pretului la cereale. Acuma recunoaste ca nu a prevazut acest dezastru. Interesant, cu sau fara voia lui, Obama este implicat intr-un dezastru de politica externa, la fel ca Carter, care, ultimul, si l-a creat insa cu mana lui.

    • muceniuc,
      fara nici un dubiu ca are partial dreptate. Problema principala este lipsa sperantei a tineretului cult. Intr-un cuvant somajul. cand nu ai speranta in viitor nu poti sta acasa!

    • FAPTE nu consideratii de blog! A. oamenii de afaceri egipteni isi retrag banii B. veniturile din turism sunt cea mai mare sursa a Egiptului. DIsparand A si B le va fi mai bine?????

    • @mucenic

      E trist daca ai ajuns sa crezi elucubratiile unui sarlatan de teapa lui Al GORE. GORE nu poate debita o propozitie in care sa nu pomeneasca de „global warming”.
      Marea minciuna a sec XX, cu prelungire (nefericita) in sec XXI a fost demontata aici:

      http://www.noteviljustwrong.com

      http://www.cotidianul.ro/boia_denunta_starea_vremii-6380.html

      In rest, cresterea pretului la cereale are alte cauze: printre ele as enumera isteria „eco-nazis” privind „bio-combustibilii”. Cantitati URIASE de porumb sunt „mutate” din alimentatie si folosite in producerea „bio-combustibililor”, provocand cresteri de pret exponentiale.

      „Bio-combustibilii” sunt alt fake trist al „eco-nazis”.
      Detalii aici:

      NO COMMENT!

  15. Nu inteleg de ce te indoiesti ca revolta in Egipt a fost spontana. E drept ca americanii i-au tot dat lui Mubarak cu o mina si miscarilor pentru democratie cu cealalta, dar timing-ul revoltei – imediat dupa succesul revolutiei din Tunisia si pe fondul cresterii preturilor – ar indica totusi spontaneitatea sa. Occidentul nu este interesat in destabilizarea tarilor arabe tocmai acum, cind se confrunta cu Iran pentru dominarea regiunii.

    In rest, sint de acord cu tine (lucky you :D), mai ales in ceea ce priveste pericolul islamist. O poza valoreaza intr-adevar cit o mie de cuvinte – hai sa vedem cit valoreaza doua:

    http://www.solomonia.com/wp/2011/01/egypt/

    • Pozele sunt cool. Cam acelasi parcurs insa il vedem si in Congresul si Senatul SUA (facand abstractie de valul purtat de femei)- au aparut asiatici si afro-americani, in schimb fundamentalismul religios este la loc de cinste, in detrimentul feminismului, dreptului la educatie si autodeterminare si a drepturilor minoritatilor. Faptul ca administratia Obama considera normala diversitatea de pareri este un accident, care probabil nu va dura.

      Citatul din Malraux referitor la secolul 21 nu se aplica doar la Egipt. Vocile celor care se considera indreptatiti de dreptul divin pentru a conduce supusii, ale caror voci sunt sistematic acoperite, sunt auzite tot mai tare peste tot in lume.

  16. Teophyle, felicitari pentru luciditatea analizei tale. E foarte rar sa intilnesti in presa de limba romana o ratiune politica atit de limpede si obiectiva.
    Cit despre evenimentele in discutie as vrea sa adaug, ca revolutiile recente din lumea musulmana par a fi parte dintr-o suita de evenimente, global planificate pe o lunga perioada de timp. Asemanarea cu Iranul este evdenta iar faptul ca Obama este al doilea Carter, este indiscutabil si a fost asteptat sa apara pe scena politica intenationala penru a se declansa al doilea Iran.
    Numai rusii au capacitatea sa sustina strategii politice pe termen lung, decea nu ar fi imposibil sa se ascunda amprenta lor in toata afacere asta. Nu numai atit, am avut intodeuna o banuiala greu de sustinut rational, ca explozia miscarilor troriste internationale din ultimele decenii are o legatura telurica cu strategia politicii internationale ruse.

  17. faptul ca vrea obama,sau nu.ca vrea iranul si fratii musulmani sau nu,cosider ca situatia s-a „copt”in tarile respective.tunisia si egipt sunt tari cu venituri mari din turism si ai caror locuitori vin in contact cu cetateni ai unor tari libere si democratice.regimurile opresive si corupte,saracia tot mai accentuata,accesul la informatie nefiltrata de serviciile de propaganda,aparitia unei generatii tinere mai educate si cu dorinta de acces la resurse si pozitii in societate au dus la izbucnirea revoltelor si rasturnarea guvernelor.
    acum,in aceste ape tulburi toti incearca sa-si faca jocurile si sa-si mentina sau sa-si extinda sfera de influenta, vezi sua si iran.dar nu poti spune ca perdanti vor fi cetatenii onesti si ca jocurile sunt facute in alta parte si cei care sunt in strada acum sunt niste marionete de diverse culori.
    o revolutie,o rascoala, nu o poate provoca nimeni in lumea asta, pana cand nu sunt indeplinite conditiile necesare si suficiente, ca sa zicem asa ca la mate,pana cand nu a ajuns cutitul la os si cel mai rau,pana cand poporul nu isi pierde speranta in mai bine ptr ei si ptr copiii lor.atunci e inceputul sfarsitului ptr orice regim opresiv pe lumea asta.
    e dreptul oricarui cetatean din oricare parte a globului pamantesc, sa-si caute dreptul la fericire si consider ca e dreptul lui sa foloseasca violenta impotriva oricarui regim ii cenzureaza aceasta posibilitate.
    niciodata nu m-am simtit mai liber,mai bine,mai fericit, decat atunci, in perioada revolutiei romane.multumesc lui dumnezeu ca am apucat sa traiesc timpuri interesante .
    nu cred ca obama are o influenta decisiva in directia pe care o va lua egiptul.nu stiu daca bush ar fi avut o libertate de manevra mai mare?ce ar fi facut? ar fi trimis trupe?ar fi sprijinit dictatura in continuare?asta e istorie contrafactuala.
    il consider pe obama un tip foarte destept si capabil, care acum trebuie sa manevreze o gramada de cartofi fierbinti cu doar doua maini.
    dupa parerea mea,ptr egipt singura solutie pe care o intrevad, este ca armata sa preia provizoriu puterea si sa o transmita in timp, pasnic, catre civili.
    in conditiile in care majoritatea populatiei traieste cu 1 $ pe zi si fratii musulmani sunt organizati intr-o structura sociala si politica paralela cu cea a statului,nu le va lua mult timp pana vor prelua puterea in intregime.
    s-auzim de bine!

  18. Nu stiu cit de legitime sint miscarile de strada din Egipt,nici cit de dictatorial este regimul lui
    Mubarak . Cea ce stiu este ca , in viltoarea evenimentelor din zona, de la Nasser pina azi
    Egiptul a fost o tara cit de cit stabila.
    De-acum incolo egiptenilor, le vor plinge „piramidele ” de mila.

  19. Unchiul Sam a incheiat semestrul: a predat toate lectiile de democratie, capitalism, libertati, justitii si plezirisme si s-a dus sa inoveze putin tehnologic, in laborator.
    Rezultatele? depinde de astia mici cat au tinut minte si ce au invatat. Daca batausii clasei vor face curse cu camila la galop pe terenul de joaca al tuturor, sau tocilarul ii va convinge pe majoritatea ca e cazul sa ii puna la punct pe zurbagii, poate fac suficienta zarva cat sa il deranjeze pe marele om de la gandit si, in aplauze si implorari, sa vina sa lea cateva scatoalce tuturor turbulentilor. tuturor.
    Dupa aceea, dupa restauratio democratiae si in vacanta mica, poate sa ii mai pedepseasca si in pauze, ba chiar si in timpul orelor daca se obraznicesc, ca doar s-a vazur ce mai rau e fara rau! Cred ca s-ar putea ca elevii astia sa il convinga sa accepte functia didactica de profesor pe viata.
    Dar daca Unchiul Sam si-a luat doi ani de vacanta? sau a facut schimb de catedra cu Unchiul Vanea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro