marți, decembrie 3, 2024

Politică și delicatețuri dâmbovițene

Motto:

„Dacă a fi moderni înseamnă a ne arăta incapabili să ne hotărâm asupra sorții care ni se hărăzește, atunci democrația devine regimul plângerii autorizate: ea alimentează o dorință pe care n-o poate potoli, ascute nerăbdările, face legitime cele mai nebunești pofte.”

Pascal Bruckner – Disconfortul Civilizator[1]

Atunci când puțini se mai așteptau, alegerile parlamentare din toamna anului 2016 au acționat pentru mediul politic din România, să-i spunem post-băsist, asemeni hârtiei de turnesol: a dovedit cât de caustice erau toate scurgerile de ambiție și orgoliu ale unei clase politice care, în cea mai mare parte, căuta de ceva ani să redobândească calea (mai sigură a) restaurației, întoarcerea la matca (atât de caldă, de calmă a) democrației de fațadă înfățișată fără rest de CPUN-ul moșit de (zâmbetul lui) Ion Iliescu și inspirat de laboratorul de tehnologii politice de la Kremlin.

Probabil că nu am fi ajuns aici dacă impetuosul lup de mare Traian Băsescu nu s-ar fi lăsat purtat de instinctul de animal de pradă ce l-a îndemnat să dea iama cu instrumentele ascuțite ale populismului politic[2] într-o mână și codul penal în cealaltă în lanul de politicieni (aproape indiferent de orientarea clamată, la stânga sau la dreapta spectrului politic), instigând și unele structuri ale statului să-i pună în aplicare doctrina, doar pentru a le arăta tuturor de ce este capabil un președinte jucător; iar apoi, din toamna anului 2015 să înceapă să se distanțeze de rezultatele jocului pe care l-a inițiat, ori chiar să le nege și să critice aspru structurile statului care l-au secondat (cândva) în acțiunile sale.

Teza articolului de față, pe care voi încerca să o argumentez, este aceea că tranșarea asaltului pe care actuala coaliție de guvernare l-a inițiat asupra arhitecturii instituționalo-legale pe care a girat-o Traian Băsescu din anul 2005 și până în ultimul său an de mandat – și pe care, oarecum de nevoie, a moștenit-o și Klaus Iohannis – nu va fi posibilă decât prin instituirea controlul asupra justiției și a principalelor servicii de informații, care au devenit implicit ținte, iar societatea românească, în ansamblul său, va fi victima care va plăti atât consecințele restaurației inițiată de cuplul Dragnea – Tăriceanu, cât și spiritul de aventurier al lui Traian Băsescu.

Pentru a-mi construi argumentația, am să mă refer la:

(i) actuala arhitectură instituțională, la locul și rolul instituțiilor ce aparțin puterii judecătorești, respectiv al serviciilor de informații în administrarea statul român;

(ii) nevoia de a subordona CSM și CCR nu atât majorității parlamentare, cât efectiv liderilor actualei coaliții de guvernare, ca preliminară a controlului asupra corpului magistraților în ansamblul său;

(iii) tranșarea într-o formă finală a controlului deja aplicat asupra unor dintre decidenții serviciilor de informații;

(iv) concepția actualei coaliții de guvernare asupra rolului justiției și al structurilor de forță ale statului român, care a fost (nu întâmplător) sintetizată aproape fără rest de sloganul pe care inclusiv Liviu Dragnea a ținut să-l repete de la tribuna mitingului politic organizat recent de PSD – ALDE: „Prosperitate nu securitate!„.

Până la urmă, cvasitotalitatea politicienilor români (pe întreg spectrul), într-un fel sau altul, converg către credința că societatea românească nu poate, ori nu trebuie să fie administrată de un stat format din instituții independente, profesioniste, emancipate de controlul politic. Pentru că, dacă politicul nu ar mai controla instituțiile statului decât în mod formal, atunci care ar mai fi rolul politicienilor și ce folos personal ar mai aduce funcția politică deținătorului ei?

Și dacă opinia – intim asumată de toți politicienii, existenți ori viitori – este aceea că în România statul nu poate exista fără a fi controlat efectiv de vectorii politici și este cvasiunanimă, indiferent de ceea ce se clamează public, atunci se cheamă că oamenii noștri politici nu sunt altceva decât niște ”antreprenori”[3] care văd în accederea la putere o cale sigură de a propăși în raport cu majoritatea concetățenilor, de a se evidenția, fără a se rupe de marea masă din care încearcă să evadeze.

Adică, așa cum avertiza Pascal Bruckner[4]: „Mai mult ca niciodată se verifică axioma sadiană potrivit căreia a fi bogat înseamnă mai întâi a te bucura de ceea ce nu au ceilalți, a fi încântat de faptul că atâția oameni sunt lipsiți de ceea ce posezi tu. Banii, se știe, servesc la cumpărarea distanței sociale însă pentru a o marca mai bine: ei rămân legați de lucrul de care se îndepărtează, îți trebuie spectacolul respingător al mojicimii ca să te desfeți că nu faci parte din ea.

STATUL NOSTRU vs. POLITICIENII NOȘTRI

România modernă a fost construită ca o monarhie constituțională, dar această construcție, după cum se știe, a fost curmată mai întâi de ”dictatura monarhică” a lui Carol al II-lea, apoi de dictatura militară a lui Antonescu pentru ca, în fine, comuniștii să instituie o republică populară de fațadă, ce masca una dintre cele mai brutale și stupide dictaturi din câte s-au putut vedea în Europa secolului XX. Anul revoluționar 1989 și-a propus să schimbe această stare de lucruri și, din anul 1991, România a avut o nouă Constituție.

Totuși, regimul condus de fostul activist comunist Ion Iliescu și apropiații săi – să-l includem aici și pe ”părintele Constituției”, adică pe Antonie Iorgovan, cel care a coordonat comisia care a redactat Constituția post-decembristă – nu și-au propus niciun moment să revină la modelul constituțional din 1923, care ar fi implicat reîntoarcerea la monarhia constituțională. De fapt  foștii activiști comuniști care au preluat puterea de la familia Ceaușescu au evitat cu grijă să inițieze un referendum pentru a chestiona electoratul asupra căii de urmat: monarhie, ori republică.

Așadar, sarcina comisiei condusă de Antonie Iorgovan nu a fost nicidecum aceea de a delibera asupra celei mai bune căi de urmat: monarhie constituțională, regim parlamentar, ori semi-prezidențial sau chiar prezidențial, pentru că, de fapt, Ion Iliescu voia o republică condusă – ca și pe vremea lui Ceaușescu – de un președinte.

Cum modelul de republică prezidențială ar fi fost destul de greu de digerat de români după anihilarea cuplului Ceaușescu și nici nu este agreat în Europa, singura soluție ce mai rămăsese la-ndemână era formula semi-prezidențială, după (aproximativ) modelul Republicii franceze.

Și iată cum regimul Iliescu a marcat încă de la început soarta statului român fără a consulta cu adevărat electoratul, manipulându-l grosolan pentru a-l convinge să accepte că singurul model constituțional potrivit pentru România este republica semi-prezidențială și pentru care, la referendumul din decembrie 1991, s-au ponunțat în cele din urmă peste 77% din alegătorii care s-au prezentat la urne (adică în jur de 8,45 milioane de cetățeni cu drept de vot).

Întreaga divagație ne este necesară ca să înțelegem cât mai exact faptul că ideologii de formație comunistă care au devenit părinții ideilor care stau astăzi la fundamentul organizării instituțiilor statului[5] au căutat formula cea mai bună prin care să-i acorde primului președinte post-revoluționar al României cea mai mare putere și influență în stat, fără ca totuși poziția sa să amintească (să sugereze) de pârghiile de putere pe care și le crease dictatorul Nicolae Ceaușescu, după ce s-a autodeclarat președinte al țării în martie 1974[6].

Așa se face că electoratul, potrivit Constituției, este chemat la urne să voteze legislativul o dată la patru ani, dar și pe Președinte o dată la cinci ani; acesta din urmă fiind, totuși, parte a executivului, la fel ca și premierul. Întrucât Președintele este ales direct[7] de cetățenii cu drept de vot, Constituția i-a rezervat un rol aparte în stat, deși este parte a executivului, și anume: (i) reprezintă statul în relațiile internaționale, (ii) este șeful forțelor armate (deci este și președinte ale CSAT) și (iii) mediază între puterile statului, așa cum sunt acestea schițate în figura de mai sus.

Din rolul său constituțional de mediator s-a desprins și i s-a rezervat Președintelui României posibilitatea legală de a prezida ședințe de guvern (la inițiativa sa sau la invitația premierului) sau ședințele CSM la care participă.

În mod evident, sistemul a fost conceput de ideologii săi pe măsura rolului pe care Ion Iliescu însuși l-a gândit pentru sine, atunci când și-a proiectat dorințele/exigențele și le-a raportat la textul Constituției ce avea să fie votată entuziast de aproape opt milioane și jumătate de români în decembrie 1991.

Foarte probabil că un rol important l-a jucat aici ”simpla întâmplare” că, undeva în a doua jumătate a anului 1991, premierul de atunci, Petre Roman, a început să se emancipeze de tătucul Ion Iliescu și a refuzat să mai răspundă cu docilitate exigențelor și dorințelor ocupantului de la Palatul Cotroceni.

Petre Roman, așadar, a fost forțat să plece în urma unei mineriade (în care, important, Traian Băsescu nu a jucat un rol minor[8]) – operațiune condusă în stilul său personal de Miron Cozma, cu sprijinul cercului de putere al lui Ion Iliescu. Dar și Constituția în forma sa finală, așa cum a fost atent șlefuită de Antonie Iorgovan după ”învățămintele” lui septembrie 1991, avea să tranșeze cu oarecare atenție între rolul președintelui și cel al premierului, pentru liniștea viitoare (în funcție) a lui Ion Iliescu.

Aici este momentul să fac două observații:

(i) În anul 1994 opoziția (condusă de PNȚ-CD) a demarat procedura de suspendare din funcție a președintelui Ion Iliescu, pentru a apăra astfel independența justiției[9], dar Curtea Constituțională s-a opus, iar Parlamentul a ascultat-o. Ei bine, când s-a pus problema suspendării din funcție a președintelui Traian Băsescu, în anii 2007 și 2012, cu toate că din nou Curtea Constituțională s-a opus, Parlamentul a continuat procedura de suspendare.

Reținem aici, firește, faptul că modelul constituțional semi-prezidențial conceput de Iliescu-Iorgovan îl ”protejează” pe președinte în relația cu Parlamentul doar pentru situația în care are de partea sa Curtea Constituțională și o majoritate parlamentară. În caz contrar, doar pronunțarea unei opinii favorabile pentru poziția sa din partea Curții Constituționale nu pare să fie suficientă pentru a păstra echilibrul puterilor.

(ii) Ion Iliescu a mai traversat și în relația cu Adrian Năstase, în perioada în care acesta din urmă era premier (în special în perioada guvernului său minoritar), o perioadă cu neînțelegeri reprimate cu greu, dar premierul nu a decis să folosească partidul pentru a-l îndepărta pe președinte de putere (ar fi fost poate o greșeală fatală, sau poate că nu; dar cred că a avut momente în care s-a gândit la acest lucru, mai ales că o parte a opoziției i-ar fi dat o mână de ajutor). Probleme au fost și între Emil Constantinescu și premierul Radu Vasile, atunci când cel din urmă s-a ”agățat” efectiv de putere.

Făcând o paralelă și cu perioadele în care Traian Băsescu, președintele ”jucător”, s-a confruntat cu premieri ostili (Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta), care au încurajat majoritatea parlamentară să-l suspende din funcție, se cheamă că, pentru România, coabitarea pe care o presupune regimul constituțional semi-prezidențial este dificilă când președintele și coaliția de guvernare provin din aceeași structură politică, de coșmar când președintele nu are o majoritate de partea sa.

Ori, tocmai o anumită cultură politică pervertită (pervetită în general de interesele înguste de partid, nu de puține ori grevate de corupție) ce se manifestă în România post-decembristă pare să fi consacrat, în timpul mandatelor lui Traian Băsescu, regula că majoritatea parlamentară, chiar dacă nu se poate revendica cu aceeași greutate electorală (ca număr de voturi[10]), să treacă la suspendarea președintelui, care nu se poate apăra doar invocând Constituția și echilibrul puterilor (chiar și atunci când Curtea Constituțională nu este de acord cu suspendarea).

ECHILIBRUL PUTERILOR, O CHESTIUNE CU GEOMETRIE VARIABILĂ

Dacă dăm ușor timpul înapoi, trebuie să remarcăm faptul că o serie de protagoniști care s-au regăsit – să zicem în decembrie 2016 – în zona viitorului executiv, adică președintele în funcție după alegerile din decembrie 2014, Klaus Werner Iohannis, respectiv lideri ai noii coaliții de guvernare (PSD – Liviu Dragnea; ALDE – Daniel Chițoiu, de pildă), fuseseră aliați în cadrul fostei Uniuni Social-Liberale, care susținuse două guverne conduse de Victor Ponta. Analizând din această perspectivă, între cele două părți se puteau crea suficiente punți de dialog – și nu putem bănui că oameni politici pragmatici ca Liviu Dragnea și Daniel Chițoiu nu le-au explorat.

Totuși, să reținem că în februarie 2014 USL s-a destrămat, în condițiile în care negociatorii PNL – adică președintele Crin Antonescu, prim-vicepreședintele Klaus Werner Iohannis și Eduard Hellvig, pe atunci secretar general – nu au reușit să obțină, printre altele, pentru actualul președinte funcția de vice-premier și ministru de interne[11], iar PNL a ieșit de la guvernare și, ulterior, l-a aruncat pe Iohannis în cursa pentru președinție, unde l-a învins pe Victor Ponta.

La acel moment Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să urmeze aripa Iohannis și a preferat să rupă o parte a PNL, pe care să o mențină pe o orbită satelitară în jurul PSD, aducându-i alături pe mulți dintre miniștrii guvernului ”Ponta 2”, adică oameni ca Daniel Chițoiu, Varujan Vosganian sau Andrei Gerea.

După ce Klaus Werner Iohannis a obținut poziția de președinte, în coabitarea cu guvernele ”Ponta 3” și ”Ponta 4” nu a dezvoltat poziții antagoniste ci, cel mult, fricțiunile obișnuite, oricum mult estompate față de intensitatea confruntărilor cu care Traian Băsescu îi obișnuise pe observatorii vieții politice, ca și pe simplul cetățean.

Demisia lui Victor Ponta din funcția de premier, în 4 noiembrie 2015, i-a permis lui Klaus Werner Iohannis să dea primul semn că este capabil să profite de slăbiciunile unei coaliții de guvernare, în condițiile în care autoritatea premierului se erodase în PSD, iar Liviu Dragnea a profitat cu proptitudine, oferindu-i și președintelui confortul iluziei că cel mai mare partid al țării nu este o nucă chiar atât de tare.

Background-ul negocierilor actualului președinte cu PSD oferă o imagine ca de caleidoscop a unor personaje care, cândva, au construit o familie politică, pentru ca apoi să se separe, dar fără a rupe complet punțile. Când Victor Ponta a dat semne de slăbiciune, urmat de celălalt element cheie, și anume Gabriel Oprea, liderul UNPR, Klaus Werner Iohannis a revendicat oportun o felie mai mare de putere, de care însă nu a putut profita noul PNL (care tocmai fuzionase cu PDL, dar era în criză profundă de ledership).

În această logică, PSD-ul, în care Liviu Dragnea tocmai își construia succesiunea post-Ponta și își planta fidelii în funcțiile cheie din partid, a acceptat parțial extravaganța lui Klaus Werner Iohannis de a patrona un guvern tehnocrat, dar nu a făcut greșeala de a-l ajuta pe premierul nominalizat de președinte, Dacian Cioloș (cu largul său concurs), să crească și să-i pună în pericol proiectul de a pune mâna pe putere la alegerile legislative.

Aceste nuanțe sunt extrem de importante pentru a înțelege de ce Liviu Dragnea, după ce a dovedit partidului, prin câștigarea alegerilor din noiembrie 2016, că a conceput o strategie post-Ponta ce s-a arătat câștigătoare, a revendicat – în logica menționată anterior – ca președintele Klaus Werner Iohannis să-i accepte ascensiunea și succesul și, în numele colaborărilor anterioare, să se resemneze la o coabitare formală cu coaliția PSD – ALDE.

Refuzul lui Klaus Werner Iohannis – așa cum bine se știe – de a-l desemna pe Liviu Dragnea pentru poziția de premier vine din cel puțin două (posibile) diferențe de viziune între cei doi, ambele perfect explicabile și de o diferență culturală și de educație marcantă, dată de modul în care au evoluat înainte să devină principalii poli de putere politică din România, și anume:

(i) Klaus Werner Iohannis s-ar fi așteptat ca Liviu Dragnea, care suferise o condamnare penală cu suspendare, să înțeleagă faptul că nu poate fi premier și să accepte o variantă de ”refacere a USL”, sprijinind un guvern de largă coaliție condus de ”tehnocratul” Dacian Cioloș. De altfel, pentru a-și menține profilul de ”tehnocrat”, cu care se pare că era confortabil, Dacian Cioloș a amânat să se înscrie în PNL și a practicat un non-combat ce a ajutat mult PSD în campania electorală.

(ii) Liviu Dragnea a sperat că, după cutumele pe care le practica PSD și chiar USL, Klaus Werner Iohannis va înțelege că orice agreement anterior poate fi încălcat după legea celui puternic. Ori, dacă PSD a obținut în alegeri posibilitatea de a forma ușor o majoritate cu ALDE (iar Călin Popescu Tăriceanu, cu al său partid satelit avea o viziune absolut similară cu cea a PSD în chestiunile priorităților guvernării), credea Liviu Dragnea, președintele va înțelege că este pus în fața faptului împlinit și va renunța la ideea Dacian Cioloș, urmând să obțină, în schimb, laurii unui mandat neconflictual, încheiat în glorie după ce România va fi deținut președinția Consiliului UE.

Pentru analiza de față este mai puțin important de ce a ales Klaus Werner Iohannis să îmbrace haina roșie și să i se opună lui Liviu Dragnea și, implicit, și lui Călin Popescu Tăriceanu – dacă a fost orgoliu rănit, dacă a fost dorința de a proteja societatea de asaltul prefigurat al recțiunii conservatoare a PSD și ALDE etc. – cert este că ruptura s-a produs, iar președintele PSD, în primă instanță, a fost ușor bulversat.

Nici chiar respingerea propunerii ca Sevil Shhaideh să formeze guvernul nu l-a convins de faptul că președintele i se opune în mod serios, dar, în mod paradoxal, ca o consecință a suprasaturării societății cu temele politice, Liviu Dragnea a înțeles cumva – și a înțeles la timp – că opoziția pe care i-o face Klaus Werner Iohannis este exact ceea ce-l poate ajuta să-și consolideze și mai mult poziția în interiorul propriului partid; ba chiar mai mult, să deschidă fronturi de revizuire conservatoare a politicilor interne cum nici nu visase că este (cu adevărat) posibil în seara în care câștigase alegerile, pentru că PSD îl va susține necondiționat.

În fine, din punct de vedere ideologic, Liviu Dragnea este iliescian până în măduva oaselor: ambiția sa este să devină președintele României – singura funcție care încununează un politician. Această ambiție, căreia îi este subordonat probabil cu întreaga sa ființă, îi consumă cele mai multe energii (unele destinate implicit rezolvării problemelor pe care le are cu legea) și ele au și generat două consecințe:

(i) Liviu Dragnea nu este confortabil cu ideea suspendării președintelui, pentru că se teme că precedentul suspendării lui Traian Băsescu poate deveni o practică uzuală, dacă lupta cu Klaus Werner Iohannis va ajunge să fie împinsă în zona suspendării. Dacă va ajunge președinte, Liviu Dragnea ar dori să încheie cele două mandate permise de Constituție fără ca Parlamentul să fie tentat să recurgă vreodată la soluția suspendării sale din funcție.

(ii) Călin Popescu Tăriceanu își dorește o republică parlamentară, cu un președinte ales de majoritatea parlamentară. Acest model constituțional ar rezolva – vorba ”inocentului” și inabilului Varujan Vosganian: ”nu ne putem salva decât împreună, nu ne putem salva pe rând”[12] – problemele oricărei coaliții de guvernare ce ar dori să nu fie obligată la o coabitare. Ei bine, Liviu Dragnea pare surd la această soluție, deși ar avea o majoritate calificată care să o poate pune în practică, în anumite condiții[13].

Dacă soluția modificării Constituției și trecerea la un regim parlamentar nu-i convine lui Liviu Dragnea, atunci singura categorie de soluții care mai rămâne implică izolarea președintelui în fruntea statului, prin acapararea instituțiilor de forță și suprimarea accesului la pârghiile de mediere. Desigur, aceste schimbări se vor aplica temporar, fără modificarea Constituției, și vor fi anulate de îndată ce Liviu Dragnea va deveni președinte al României.

De aici se deduce foarte clar și care sunt instituțiile țintite:

(i) Curtea Constituțională, pentru a permite aplecarea deciziei în contenciosul constituțional către coaliția de guvernare;

(ii) Serviciile de informații, pentru a-l izola pe președinte în CSAT;

(iii) CSM și Ministerul Public, pentru a reduce drastic productivitatea, eficiența actuală a sistemului de justiție.

CUM SE CONSTRUIEȘTE, TEMPORAR, UN PREȘEDINTE DE CARTON

Departe de mine gândul că totul în politica românească depinde doar de câteva persoane, fie ele și președintele țării, sau președinții celor două camere ale Parlamentului (cu regret, dar pe doamna premier chiar nu o pot lua în calcul, din motivele cunoscute). Totuși, tentația românească de a personaliza (sau, după caz, depersonaliza – ca măsură de scădere a eficienței) foarte mult instituțiile publice este premisa pe care am luat-o în calcul atunci când am redus analiza mea la comportamentul liderilor politici cei mai importanți.

Liderii coaliției de guvernare, de exemplu, consideră că nu-și pot crește rolul în stat, pe măsura ambițiilor pe care le au, fără a acționa consecvent pentru depersonalizarea instituției prezidențiale. Tema preferată pentru a atinge scopul menționat a fost aceea de demonizare a președintelui Klaus Werner Iohannis prin desemnarea sa simbolică în fruntea ”statului paralel” – a se citi aici statul format din instituțiile care încă nu au acceptat să se ”predea” controlului politic pe care îl reclamă coaliția de guvernare, în virtutea votului câștigat în noiembrie 2016[14].

Dacă CSM, ÎCCJ, Ministerul Public, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, serviciile de informații, Agenția Națională de Integritate etc. au în funcții de decizie persoane care (încă) reclamă o independență decizională, după cutumele europene, interpretarea dată de coaliția de guvernare și liderii săi este aceea că respectivele instituții aparțin în mod nelegitim unui ”stat paralel” pe care președintele Iohannis îl patronează (politic) și îl încurajează să se opună aplicării programului de guvernare etc., etc.

Pe de altă parte, președintele a exprimat public ideea că ”există un singur stat” și, firesc, în calitatea sa de președinte, acest stat este reprezentat chiar de domnia sa, oricât de mult și-ar dori liderii coaliției de guvernare să reinterpreteze litera și spiritul Constituției. Insistența cu care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ar susține existența ”statului paralel”, în viziunea președintelui, provine din nevoia celor doi de a înfrânge ordinea constituțională și a silui legile, pentru a-și proiecta ulterior interesele personale și de grup în funcționarea instituțiilor.

Dincolo de războiul mesajelor publice, analiza trebuie să ia în calcul logica de care aminteam mai sus, potrivit căreia Liviu Dragnea se consideră în măsură să pretindă controlul politic asupra statului și, pentru că președintele s-a opus pretențiilor sale încă de la începutul perioadei de guvernare, acum obținerea controlului nu se mai poate face (și) cu sprijinul/acordul lui Klaus Werner Iohannis, ci prin anihilarea (politică) a pârghiilor instituționale care îl fac încă pe președinte relevant în planul deciziei, adică afectându-i pozițiile de:

(i) reprezentare internațională (vezi episodul de politică externă inițiat de Liviu Dragnea în chestiunea sensibilă a Orientului Mijlociu);

(ii) mediere între înstituțiile statului (”nesupunerea” premierului V. V. Dăncilă, crearea crizei privind destituirea procurorului șef al DNA și consecința implicită a apariției super-ministrului justiției[15]);

(iii) pârghiile de control oferite (încă) de instituția CSAT, unde se vor dezbate programele necesare dotării armatei și contractele de offset (vezi presiunea pusă pe serviciile de informații, în special pe șeful SPP și, prin intermediul Comisiei parlamentare de control condusă de Claudiu Manda, pe SRI).

Episodul luptei pentru serviciile de informații este în plină desfășurare. Liderii coaliției de guvernare și pionul lor împins, Claudiu Manda, au orchestrat ample mișcări de amenințare a statuquo-ului actual, ce au determinat formarea unei Comisii parlamentare speciale pentru schimbarea legilor securității naționale[16], al cărei rost este să pună presiune pe serviciile autonome de informații aflate sub control parlamentar și conducerea exercitată de CSAT, dar și să amputeze pe cât posibil (dar cu caracter de reversibilitate) pârghiile de leadership ale președintelui în materia securității naționale.

Răspunsul lui Klaus Werner Iohannis, care a nominalizat o persoană din cadrul PSD pentru șefia SIE fără să se consulte cu liderul partidului, nu este atât de spectaculos pe cât pare. Analizând câteva date de CV ale unor foști/actuali șefi de servicii de informații, comparativ cu cele ale nou-propusului Gabriel Vlase, nu putem decât să regăsim același tipar: politicieni al căror nume este legat de anumite controverse și care s-au pregătit în timp pentru a fi propozabili, cândva, inclusiv pentru șefia politică a unui serviciu de informații.

George Cristian Maior

– fost șef SRI –

Eduard Hellvig

– actual șef SRI –

Mihai Răzvan Ungureanu

– fost șef SIE –

Petru Gabriel Vlase

– nominalizat șef SIE –

Educație ▪Universitatea Babeș-Bolyai/Facultatea de drept

▪Masterat la Universitatea George Washington

▪Doctorat la Babeș-Bolyai

▪Studii post-universitate la Universitatea Națională de Apărare

▪Universitatea Babeș-Bolyai/Facultatea de Științe Politice

▪Studii de Securitate George C. Marshall, Garmisch – Partenkirchen

▪Doctorat SNSPA

▪Studii post-universitate la Universitatea Națională de Apărare

▪Universitatea Al. I. Cuza, laşi/Facultatea de Istorie

▪Doctorat la Universitatea Al. I. Cuza, laşi/Facultatea de Istorie

▪Studii post-universitare Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford

▪Institutul Politehnic Bucureşti

▪MBA, Universitatea Gheorghe Asachi Iaşi

▪Studii de Securitate George C. Marshall, Garmisch – Partenkirchen

▪Cursuri postuniversitare, Institutul Diplomatic Român

▪Studii post-universitate la Universitatea Națională de Apărare

▪Doctor în ştiinţe militare şi informaţii, Academia Naţională de Informaţii

Activitate politică ▪Parlamentar

▪Secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale

Parlamentar PC și PNL

Europarlamentar

Secretar general PNL

Ministru al dezvoltării

▪Prim-ministru

▪Ministru al afacerilor externe

▪Secretar de stat în MAE

▪Parlamentar

▪Subprefect, consilier local

▪Preşedinte executiv Organizaţia judeţeană Bacău

▪Vicepreședinte al Partidului Social Democrat

Activitate profesională ▪Diplomat, rang de ambasador

▪Profesor universitar

▪Director al Institutului de Studii Sociale

▪Broker

▪Profesor universitar

▪Publicist, redactor

▪Activitate publicistică

▪Președinte – Grupul parlamentar de prietenie cu Statul Israel

▪Vicepreşedinte – Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SIE

▪Preşedinte – Comisia de anchetă pentru investigări şi clarificări referitoare la activitatea ICE Dunărea

Distincții ▪Doctor Honoris Causa – Universitatea Andrei Șaguna Constanța

▪Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum – Universitatea de Vest din Timişoara

▪Premiul Felix Posen al Universităţii Ebraice din Ierusalim

▪Premii ale revistelor: Magazin Istoric, Revista 22

▪Premiul Mihail Kogălniceanu al Academiei Române

Decorații ▪Ordinul Legiunii de Onoare – statul francez

▪Meritorious Service Medal of Alabama

▪Ordine naționale ale statului român

▪Comandor

cl. I al Ordinului Regal Dannebrog

▪Ordine naționale ale statului român

Limbi străine Engleză Engleză Engleză, franceză, germană și maghiară (posibil) Engleză

Din această perspectivă opoziția lui Liviu Dragnea la nominalizarea colegului său de partid (membru în echipa sa de conducere de la partid) pentru conducerea SIE este greu explicabilă în termenii logicii comune, dar de fapt perfect explicabilă în termenii de realpolitik după tiparul urmat de președintele PSD în confruntarea cu Klaus Werner Iohannis.

Atunci când se prezintă în CEx, de exemplu, Liviu Dragnea poate argumenta credibil în fața colegilor săi că nu poate să fie de acord cu acțiunile prin care Klaus Werner Iohannis încearcă să dezbine unitatea de voință și acțiune a partidului, nominalizând un vicepreședinte al PSD pentru tentanta poziție de șef al SIE. Partidul va înțelege și aproba poziția sa și-l va susține, chiar dacă domnul Vlase personal ar putea fi frustrat că i se pune la îndoială loialitatea și priceperea.

Ceea ce contează cel mai puțin pentru liderul politic Liviu Dragnea, iar acest lucru contează de fapt cel mai mult pentru stabilitatea sistemului de securitate națională, este că instituțiii ca SRI, SIE, SPP sau STS au devenit câmp de luptă politică. SIE ca instituție nu are director, este condusă de prim-adjunct și, recent, unul din adjuncți a fost eliberat din funcție și pensionat[17].

Mai mult, FSB lasă să se înțeleagă chiar în aceste zile că ar fi arestat un agent al SIE care culegea date de pe teritoriul Federației Ruse[18] și, indiferent cât de puțin ar fi susținute alegațiile FSB, s-a creat o criză care ar avea nevoie la București de o conducere robustă a serviciului de informații externe și de o clasă politică bucureșteană care să susțină interesele naționale și, implicit, capacitatea serviciului de a găsi căile cuvenite de ripostă.

Nici președintele Iohannis nu poate fi absolvit de răspunderea de a nu fi susținut puternic profesionalizarea serviciilor de informații și de a fi sprijinit orice cale/soluție prin care SIE să aibă o conducere stabilă și performantă, SPP să fie ferit de scandaluri, iar SRI să nu deconteze încontinuu de doi ani deciziile politice și ale CSAT prin care DNA a fost sprijint tehnic în activitatea sa.

Într-un fel, în materie de securitate națională, Klaus Werner Iohannis a avut și un aport personal nepermis la postura de ”președinte de carton” pe care i-o construiesc Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu de ceva vreme.

STATUL PE CARE NI-L DORIM ȘI DE CARE AVEM NEVOIE

În mod real challenge-ul la care cuplul Liviu Dragnea – Călin Popescu Tăriceanu supun statul, societatea, ordinea constituțională și cutumele politice nu este unul nou, poate doar se impune cumva strident după o perioadă dominată de un președinte vocal și dornic de acțiune politică la rândul său, așa cum a fost Traian Băsescu.

Astăzi provocarea provine din inversarea rolurilor, în sensul că președintele actual este absolut diferit ca tipar și comportament politic față de predecesorul său, în timp ce Liviu Dragnea a învățat foarte mult din atitudinea lui Traian Băsescu și nu ezită să atace încontinuu, să deschidă fronturi noi de confruntare care-l debusolează uneori pe președinte și pe echipa sa (Călin Popescu Tăriceanu în schimb a rămas egal cu sine, chiar dacă acum nu mai este premier ci șef al Senatului).

Pentru observatorii societății românești, acțiunile liderilor coaliției de guvernare sunt o oportunitate pentru a diagnostica slăbiciunile incredibile ale sistemului constituțional construit de echipa lui Antonie Iorgovan pentru tătucul Ion Iliescu. Este aici o lecție a istoriei, despre influența nefastă a agendelor personale, a intereselor de grup asupra națiunii.

Pe de altă parte, este de asemenea adevărat că nu există construcții constituționale infailibile (ce se întâmplă acum în Statele Unite ale Americii este pilduitor) și că, odată încăpute pe mâna unor lideri politici ce dovedesc nepricepere dacă nu chiar rea credință, acestea pot fi îndreptate inclusiv împotriva intereselor națiunii la a cărei propășire ar trebui de fapt să contribuie.

Deci răspunsul la dilemele actuale nu este din categoria schimbărilor de arhitectură constituțională, pentru că în egală măsură o republică parlamentară sau o monarhie constituțională pot fi la fel de vulnerabile dacă încap pe mâna unor politicieni cu o altă agendă decât cea publică, a interesului națiunii.

Și atunci responsabilitatea revine cetățenilor, care trebuie să vegheze ca statul să rămână o democrație, și încă una liberală, care garantează drepturile și libertățile fiecăruia dintre noi, după modelul european, la care ne-am dorit să aderăm.

Aceasta înseamnă că cetățenii caută să se mențină informați, vigilenți, atenți la reprezentanții politici pe care i-au votat sau intenționează să-i voteze pentru a le reprezenta interesele, iar dacă acestia nu își respectă angajamentul să îi sancționeze public prin: audiențe, scrisori, scrisori publice, atitudini publice luate în presă, petiții ori chiar proteste legal organizate.

Evident, nemulțumirile alegătorilor trebuie să ajungă la reprezentantul politic ales și să fie cât mai clar și civilizat exprimate, cu intensitate graduală dacă nu sunt luate în seamă, astfel încât sancțiunea cea mai importantă, și anume aceea de a nu mai fi votat, să poată fi anticipată. Alesul trebuie să simtă presiunea alegătorilor săi, pentru a o putea contrapune ”disciplinei” de partid.

Dacă activismul civic ar exista cu adevărat în România, acțiuni de tipul celei organizate de PSD care a adus la București pentru un miting cu sopuri politice ce nu au legătură cu agenda cetățeanului – încercarea liderilor coaliției de guvernare de a sugera prin mesaje și sloganuri că apără agenda cetățeanului opunându-se unui pretins ”stat paralel” este absolut ridicolă – sute de mii de cetățeni nu ar putea avea loc, iar politicienii ar refuza din start să o ia în calcul.

Statul pe care ni-l dorim nu poate să rămână doar în imaginația noastră. El nu poate fi doar statul lui ”să ne crească pensiile”, ”să scadă taxele”, ”să ne dea ajutoare sociale”, ”să facă școli și spitale” sau ”să ne dea salarii mai mari”. Statul este suma dorințelor noastre politic exprimate, la urne și în dialogul cu actorii politici, fie direct, fie cu ajutorul celor care ne pot sintetiza ideile: activiști civici, ziariști, lideri de opinie.

În caz contrar, dorințele și nevoile nostre vor fi neglijate, minimalizate sau, mai rău, capitalizate chiar împotriva intereselor noastre și apoi transpuse într-un slogan politic dubios și periculos, pe care un politician ca Liviu Dragnea să-l rostească în fața noastră cu aerul că ne aduce în viață cel mai mare bine: ”Vrem prosperitate, nu securitate!

NOTE________________


[1] Pascal Bruckner – Mizeria prosperității; Ed. Trei, 2002, pg.156

[2] Să nu uităm că Traian Băsescu, în perioada mandatelor sale ca președinte, a inițiat trei referendumuri pentru a tranșa disputele sale cu partidele politice care i se opuneau, două dintre acestea oferindu-i satisfacția de a fi susținut popular. Direct sau indirect, Traian Băsescu a primit sprijin popular și la referendumurile care vizau suspendarea sa din funcție.

[3] Nu neapărat în accepțiunea lui Joseph Schumpeter

[4] Mizeria prosperității; Ed. Trei, 2002, pg.21

[5] Cu mențiunea că în Constituția actuală se regăsesc anumite modificări reclamate de traseul de aderare la Uniunea Europeană și care au fost aprobate prin referendum pupular în anul 2003

[6] Prin revizuirea variantei de Constituție comunistă adoptată în anul 1965, și preluarea de către Nicolae Ceaușescu, ca președinte al țării, a atribuțiilor Consiliului de Stat

[7] În noiembrie 2014, actualul președinte al României, Klaus Verner Iohannis, a fost votat de 6.288.769 alegători. La alegerile parlamentare din noiembrie 2016, actuala coaliție de guvernare a primit: (i) la Senat – 4.085.923 voturi (PSD – 3.221.786, ALDE – 423.728, UDMR – 440.409); (ii) la Camera Deputaților – 4.037.219 voturi (PSD – 3.204.864, ALDE – 396.386, UDMR – 435.969)

[8] https://stirea.wordpress.com/2010/04/22/bomba-lui-miron-cozma-guvernul-roman-debarcat-de-mineri-cu-ajutorul-lui-basescu/

[9] https://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-04-20/in-1994incercarea-de-suspendare-a-lui-ion-iliescu-un-esec.html

[10] Mulți comentatori politici refuză să facă astfel de comparații, eu însă insist să atrag atenția asupra acestui aspect și îmi permit să fac acest lucru pentru că nu sunt un comentator politic consacrat

[11] Recent, Victor Ponta a afirmat că și Liviu Dragnea și-a dorit postul de ministru de interne (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/de-ce-nu-l-a-numit-ponta-pe-dragnea-ministru-de-interne-894997)

[12] https://newsteam.ro/politica/varujan-vosganian-mai-tare-decat-caragiale-ori-toti-muriti-ori-toti-scapam/19/06/2018/

[13] Să reținem totuși că orice revizuire a Constituției va trebui să consființească rezultatul referendumurilor inițiate de Traian Băsescu în anul 2009, lege afundamentală urmând să se refere la un Parlament unicameral, cu 300 de aleși

[14] Remarc încă o dată faptul că, strict matematic, greutatea electorală (în fine, să nu aducem în discuție neapărat legitimitatea) a președintelui este cu peste 2 milioane de voturi mai mare decât cea a coaliției PSD-ALDE-UDMR

[15] Aici este importantă precizarea că Tudorel Toader nu a folosit în acțiunile sale argumente diferite de cele folosite de Monica Macovei în perioada în care era ministru al justiției, doar că țintele sale sunt net opuse celor vizate de doamna Macovei

[16] https://stirileprotv.ro/stiri/politic/comisia-speciala-pentru-modificarea-legilor-securitatii-nationale-se-intruneste-marti-in-prima-sedinta.html

[17] https://www.g4media.ro/numarul-2-din-sie-trecut-in-rezerva-de-iohannis-conducerea-serviciului-centralizata-la-silviu-predoiu.html

[18] http://www.paginaderusia.ro/carina-turcan-directorul-companeii-de-stat-inter-rao-din-rusia-neaga-ca-ar-fi-spioana-sie/

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Nota de subsol nr. 13 este SENZATIONALA.
    Pentru cine nu s-a prins autorul afirma acolo ca, dupa viitoarea modificare a Constitutiei , Parlamentul va avea O SINGURA CAMERA si doar 300 de membri.
    Va fi asa chiar daca viitorul Parlament (ca actualul nu prea – intrucat nu a fost votat si ca Adunare Constituanta) , deci chiar daca Parlamentul legitim ar vota – cu doua treimi – o modificare a Condtitutiei cu TREI CAMERE si cu un total de 299 de membri.
    Ideea e ca ceea ce a facut Basescu incalcand smekereste Constitutia si urmand o procedura de modifcare a ei gandita probabil in colaborare cu specialistul lui de serviciu – Lazaroiu cel cu doua mandate basiste pe timp de 11 ani – aceasta opera de haducie juridica este Litera de Evanghelie.
    E litera de Evanghelie pentru ca nazbatia a fost votata de BOBOR. Boborul a votat totusi o FRAUDA – de fapt doua fraude – iar faptul ca CCR a omologat cumva acele doua fraude nu are nici o relevantza din momentul in care Basescu 2 zis si Johannis a decretat ca deciziile CCR trebuie citite, la infinit, iar nu respectate.

    • Stimate domn, deși amestecați întrucâtva lucrurile și ajungeți astfel la concluzii discutabile (seamănă prea mult cu propaganda de partid, iar în patria noastră ea este făcută într-un mod indigest), pe fond sunt de acord cu dumneavoastră.

      Probabil că aveți dreptate, deși autorul articolului face referire al o decizie a CCR care spune că o viitoare revizuire a Constituției trebuie musai să țină cont de rezultatul Referendumului prin care poporul a hotărât ca parlamentul să aibă o singură cameră, cu 300 de membri, foarte probabil în condițiile prezente acest lucru nu se va întâmpla. De ce? Păi, CCR a devenit o anexă a cleptocraților, iar ce a mai rămas din independența Justiției probabil va dispărea până la revizuire.

      Dar, pentru că veni vorba, dumneavoastră de ce n-ați fi de acord? Din pricina unor argumente legate de principii constituționale, parlamentarism și politici de reprezentare? Ori pentru ca să păstrăm un număr cât mai mare de clienți politici pentru partidele mari? Adică, ai PSD, cum ar veni. Pentru că eu cred că o concurență mai mare ar duce la o selecție mai bună a valorilor…

      • Multumesc pentru replica.
        Cred sincer ca fata de specificul national al canibalizarii reciproce – existenta mai multor poli de putere – ca de exemplu doua camere in loc de una – ne ofera noua, bietilor cetateni mai multe sanse ca EI cei de pe-acolo sa se faulteze reciproc , uitand sa ne dribleze pe noi.
        .
        De exemplu trecand peste dulcea fratie actuala dintre presedintii celor doua camere este inevitabil ca in urmatorul an cei doi sa ajunga la cuțite pe motiv de concurența la fotoliul de la Cotroceni.
        Asta se intampla pentru ca , repet, este ORGANIC – chestie de ADN.

        Ar fi bine – nu zic nu – sa vedem ridicandu-se si impunandu-se politicieni mai de soi dar pe meleagurile noastre nu avem nici un motiv sa credem ca asa ceva s-ar intampla in cazul reducerii numarului de locuri la masa puterii
        Mai degraba ar scadea sansele de a vedea si oameni valorosi.

        Hai sa imi cer scuze si pentru impetuoazitatea postarii pe care mi-o reprosati.
        Adevarul e ca dl Felea scrie interesant (documentat, coerent si cu suficient talent) dar
        are o inevitabila nostalgie iar azi a sarit calul cu cantarea lui Basescu pe care zice ca il critica.

        • @MIHAI2
          Domnul meu, sper să nu mi-o luați în nume de rău, mai ales că ideea dvs. cu „cântarea lui Băsescu” m-a amuzat teribil. Cred sincer că dvs. așa vi s-a părut și mă amuză faptul că ce am scris eu poate fi interpretat într-o astfel de cheie.
          Conștient de faptul că Traian Băsescu poate trăi foarte bine indiferent de părerea pe care mi-am format-o eu despre el, țin totuși să vă destăinui că l-am admirat de câteva ori, pentru că era un politician cu imaginație și vitalitate (de exemplu mișcarea cu anticipatele din 2005 ar fi fost o lovitură genială dată PSD, mortală chiar, doar că partenerul său, Popescu Tăriceanu, avea trecutul PNL-AT, de colaborare apropiată cu de alde Iliescu), de cele mai multe ori mi-a fost indiferent, iar în ultima parte a celui de-al doilea mandat și ulterior, după ce și-a dat cu prisosință arama pe față, l-am plasat fără drept de apel în aripa conservatorilor post-comuniști.
          Așa că dacă l-am „cântat”, nu e nici pe departe un cânt nostalgic, ci un imn sumbru.

  2. Spuneți că ” instituțiii ca SRI, SIE, SPP sau STS au devenit câmp de luptă politică.”. Eu cred că nu au devenit, ci s-au străduit să ajungă în poziția de cîmp de luptă, fapt care le asigură prin ”dotarea specifică” posibilitatea de a arbitra conflictele dintre politicieni în lupta lor pentru accesul la resurse, arbitraj care funcționează ca un filtru pînă cînd se cerne alesul. Pentru că în România nu se pune problema existenței unui stat democratic și de drept (asta-i vrăjeala pentru alegeri și prostit oamenii), miezul luptei între găștile de interese care acționează sub numele de ”partide” este stabilirea unui perimetru securizat în care să se poată fura în liniște și fără deranj. Anihilarea adversarilor nu mai este posibilă ca pe vremea lui Ceașcă, cu trecutul pe linie moartă în partid sau săltatul cu duba la ordin pentru ăia cu gura mare, așa că mecanismul cel mai eficient este băgatul la bulău cu concursul unor băieți care știu cum se face treaba. Pe politicieni îi doare fix în cot de România, serviciile trebuie să asigure protecție și informații pentru ei și gașca lor, ce se întîmplă cu țara nu prea contează atîta timp cît ei sînt asiguripsiți. O felie din prăjitură merge și la tanti Justițica, că-i damă bună și ajută la bunul mers al trebilor dinlăuntru, ceva firimituri mai cad și pentru polițiune și mai pîrîta jandarmerie, armata oricum e cu noi, și cam așa arată statul de drept românesc. Peticul de hîrtie numit Constituție este folosit doar pentru a da o aparență de legalitate caftelii generale de la vîrful puterii, în rest nu prea contează ce drepturi au cetățenii sau dacă se întîmplă ceva cu cei care își șterg picioarele pe hîrtia în cauză. Așa a fost tratată constituția mereu în România și nimeni nu a pățit nimic, numai Ceașcă a luat un glonț și nici ăla pe caz de constituție, ci pe caz de băgat țara în foame ca în Coreea de Nord. Cît despre Iohannis și lupta lui cu coioții lui Dragnea nu prea ai ce spune, pentru că omul pur și simplu a tras lozul cel mare și a ajuns prezident fiindcă a candidat Ponta, în rest nu prea ai ce să-i ceri și nici nu prea are ce oferi. A intrat în cazinoul politicii și fiindcă n-avea bani de ruletă sau poker, a tras la păcănele și a luat cel mai mare pot din istoria cazinoului, să moară dujmanii de oftică. N-au murit și dacă nu pică Dragnea la gros au să-și facă pohta ce-au pohtit pînă cînd au să dea foc țării. Deja sînt semne cu ce va să vie, a început lumea să-i alerge pe stradă, potera cumpără grenade acustice și lacrimogene, s-avem doar puțintică răbdare că apar și molotoavele, prăștiile și bîtele de baseball cu care se asigură echilibrul puterilor în stat.

  3. „responsabilitatea revine cetățenilor, care trebuie să vegheze ca statul să rămână o democrație…”

    Articolul este frumos scris, îmi place. Doar că este scris pe un ton atât de neutru, încât pare a fi o analiză [a unui sistem socio-politic] realizată în scop academic. Adică, „paralel” cu realitatea românească, care este mai nuanțată/colorată. Spre exemplu, minunatele servicii de informații dornice de „stabilitate și performanță” în care funcționează „cetățeni onești de un înalt profesionalism” sunt în realitate populate de persoane grupate în familii (în sensul cel mai propriu), clanuri și triburi, sub conducerea unor generali cu afaceri extrem de încurcate, atât „pe persoană juridică”, cât și „pe persoană fizică”. O mizerie! Cum ar putea dori aceștia un stat democratic și un control parlamentar/cetățenesc real, precum în „democrația imperfectă” din Statele Unite?! Interesul lor va fi întotdeauna să existe un stat care să admită (dincolo de obișnuita/caracteristica lipsă de transparență a „serviciilor”) potlogăriile pe care le fac ei.

    Responsabilitatea revine cetățenilor, într-adevăr, pentru că ei au întotdeauna dreptate în alegerile pe care le fac, chiar și atunci când prin opțiunile lor determină statul căruia îi aparțin să eșueze. Dar, la fel ca în democrația americană, ori cea britanică, austriacă, ori italiană șamd., unde cetățenii au făcut opțiuni care conduc spre scăderea nivelului de democrație și restrângerea libertăților, alegătorii pot fi permanent manipulați într-un sens contrar interesului lor.

    Nu intru în descrierea a ceea ce un sociolog reputat încadra nu demult într-un articol publicat pe această platformă în categoria poveștilor cu vrăjitoare. Cred însă că analizele de felul acesta ar trebui să aibă în vedere și probabilitatea ca cititorii să aibă reflexul de cauzalitate întâlnit la copiii între doi și patru ani, care întreabă de ce (?) se întâmplă ceea ce observă/analizează. Din ce motiv și de către cine sunt cetățenii manipulați, astfel încât de atâtea decenii să mențină la conducerea țării un sistem atât de ineficient și neperformant?! O fi România, ori Venezuela, sau Turkmenistan, habar n-am, într-o conjunctură astrală nefavorabilă, zodia să fie de vină, sau cum se explică eșuarea unor state? Poate într-o altă analiză…

    • @Constantin – democrație nu e doar atunci când câștigă socialiștii. Concret, ce reducere a democrației a avut loc în Statele Unite, în UK sau în Austria? Ce detaliu al procesului democratic a fost schimbat, astfel încât să se fi redus democrația în țările menționate?

      Dimpotrivă,. în toate cele 3 țări menționate, rezultatele votului au arătat că democrația funcționează. Oamenii s-au săturat de diverse politici socialiste și au votat împotriva lor. Democratic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro