miercuri, septembrie 27, 2023

Politica de resurse umane a unui singur om. Traian Basescu

Pe o terasă din Cişmigiu, cândva în  vara trecută un amic cu care mă aflam în faţa unor beri reci mă întreabă parţial retoric, parţial cu subînţeles: ce au în comun toţi aceia care n-au făcut politică în mod susţinut, dar au fost excepţionali într-un fel sau altul în breasla lor şi au primit funcţii importante sau locuri eligibile pe listele PDL-ului? Şi ca să nu vorbim doar aşa în general amicul meu mi-a dat câteva nume: Cristian Preda, Sever Voinescu, Monica Macovei, Sebastian Lăzăroiu, Cătălin Avramescu  şi alţii mai puţin cunoscuţi decât aceştia. Şi o spun din capul locului, fiecare dintre aceştia sunt excepţionali în felul lor şi activitatea lor profesională şi publică vorbeşte pentru fiecare dintre ei. Şi mă refer la activitatea de dinainte de funcţie şi la cea din exerciţiul funcţiei. Cum de au reuşit ei acolo unde alţii poate le fel de excepţionali şi merituoşi nu au reuşit? Răspunsul a venit de la sine. Au fost la momentul potrivit în jurul preşedintelui Băsescu. Au fost promovaţi de la Cotroceni, cum este şi cazul actualului Premier.

Şi altfel nici că s-ar fi putut. Nu în România partidelor care reuşesc constant contraselecţia promovând mereu contraelite şi mai grav, antielite, aşa cum s-a întâmplat cu tărășenia din PDL în care un absolvent la 48 de ani de facultate a provocat excluderea unui absolvent de Sorbona cu multe alte merite cu totul onorabile.

Traian Băsescu este şi cel care a promovat constant femei în politică.  Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Roberta Anastase îi datorează în mod direct cariera politică. Au fost şi alte doamne în jurul Preşedintelui care pe parcurs l-au părăsit şi s-au dus în tabăra adversarilor.

Este trist totuşi să ajungem la concluzia că cei merituoşi depind de arbitrariul celor puternici pentru a ajunge în funcţiile pe care oricum le merită. Mai ales că acest arbitrariu are şi el slăbiciunile lui, cea mai cunoscută dintre acestea fiind o damă bine şi bogată, pusă ministru peste bani foarte mulţi şi acum devenită despot peste organizaţia PDL de Bucureşti. Plus că… ce tată i-ar rezista propriei fiice care, deşi nu se remarcase prin nimic deosebit, devine eligibilă, cu ajutorul partidului pentru Parlamentul European.

Traian Băsescu a promovat mulţi oameni. Uneori a avut mână bună, alte ori nu. Mi-ar fi plăcut să am un instrument de măsurat care să-mi permită să adun şi să scad şi să văd dacă alegerile președintelui dau un rezultat cu plus sau cu minus pentru România. Şi să nu credeţi că am epuizat lista numindu-i pe cei de mai sus. Ei sunt mult mai mulţi. Mulţi dintre ei se remarcaseră deja, Train Băsescu doar a avut grijă să-i pună unde le era locul. Mai zic câteva nume ca să accentuez că am dreptate, cariera multora a depins direct de el: avem un Comisar European competent la Bruxelles; un  fost comisar a fost valorificat la un domeniu la care până să vină acesta am suferit – afacerile europene;  iar un om cu adevărat valoros a fost pus peste institutele culturale unde-şi reconfirmă, dacă mai era cazul, valoarea.

Totuşi nu e bine. Nu e bine că cei competenţi şi valoroşi depind atât de mult de un singur om. Dacă el îşi ia mâna de pe ei sau dacă el îşi pierde puterea cum natural se întâmplă acest lucru, totul nu a fost decât un moment în timp, cu totul reversibil şi fără persistenţă şi fără perenitate.

Post scriptum…

Cele de mai sus sunt şi o reacţie la articolul „Uşor cu intelectualii pe scări”, scris de către R. Herjeu şi au fost provocate mai ales de următorul ingrat paragraf: „[…] Prin prisma acestei imagini pe care o am despre un intelectual, cum aş putea să-i numesc astfel pe cei care, de 20 de ani, stau la coadă ca să pupe condurul sultanului, în speranţa unui post de europarlamentar, deputat, ministru, ambasador, şef la ICR sau măcar a unei linişti instituţionale care să le permită să-şi vadă în linişte de afacerile lor, aducătoare de atâta profit?”

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Pozitia lui RH reprezinta din pacate „noul vadimism” cuplat fructuos cu otevizarea presei romanesti. Daca „vadimismul” incipient prin pozitiile ultraradicale exprimate- era perceput ca fiind toxic de o buna parte din intelectuali – astazi prin „noul vadimism” – confuzia valorilor printre intelectuali este totala. Singura intrebare care merita rostita este : o face pentru banii , pentru siguranta unui job ?! Sau reprezinta o ingenua interogare ?!
  Parerea mea este ca raspunsul le cuprinde pe ambele. Ceea ce este de doua ori mai toxic.

 2. Dl.Harjeu, care stim al cui fiu este si cum / prin cine a ajuns unde a ajuns , nu era cazul sa vorbeasca despre „pupatul condurului”, mai ales facand aluzie la niste oameni care si-au castigat un statut profesional si social prin talentul, inteligenta si puterea lor de munca. In societatea noastra, dominata de o presa de proasta calitate, comandata politic si pornita pe barfe si scandaluri este foarte greu si dureaza mult ca sa te impui in fata opiniei publice. Faptul ca Presedintele Basescu i-a gasit si i-a promovat in niste posturi in care cei pomeniti de Dvoastra si-au dat masura talentului si valorii lor este de laudat. Ca nu chiar toti cei numiti ” pe bune ” au confirmat e iarasi adevarat. Dar nu poti prevedea intotdeauna evolutia unui personaj cum nici obstacolele – tentatiile care-i pot deturna traiectoria. De contestat ar fi doar acei/acele care au avut acces la anumite pozitii fara ca pregatirea si evolutia lor pana in acel moment sa fi justificat increderea acordata. Si daca ati facut aluzii foarte transparente eu o numesc aici si pe Roberta Anastase, complet depasita de situatie in nenumarate randuri si nu ma refer aici la chestia cu „numaratoarea” la care opozitia face atata (nejustificat) scandal!
  Un articol bun, ridicand o problema reala a societatii noastre !

  • Stimate domn,

   Sunt foarte curios de ce considerati complet nejustificat scandalul provocat de opozitie in cazul „numaratoarea voturilor” – care, de altfel, a implicat un alt foarte merituos domn promovat de presedinte, pe langa neindoielnic la fel de merituoasa Roberta.
   Lasand asta la o parte (desi sunt foarte curios, sper sa-mi explicati, afirmatia mi se pare contraintuitiva), chiar daca citim doar lista propusa de dl. Ciucu, inevitabil incompleta, constatam ca personajele… hmmm… poate nu chiar foarte valoroase nu sunt doar rare exceptii, ci constituie o parte semnificativa din total.
   S-ar putea chiar crede ca presedintele e si el om ca toti oamenii, supus greselii, si ca „nasul” si intuitia, oricat ar fi de exceptionale amandoua, nu sunt suficiente cand e vorba de a gasi conducatorii unei tari.
   Textul dvs. pare sa sugereaze ca, de fapt, presedintele a ales intodeauna foarte bine si exceptional, atata doar ca, pe drum, unii s-au mai pierdut. Presedintele e infailibil, doar ingerii mai si cad cateodata.
   Exista un motiv pentru care, pe termen lung, sistemele de tip democratic (si inteleg prin asta acele sisteme politice in care exista puterea este impartita, exista separatie a puterilor si in care exista checks and balances) performeaza mult mai bine decat celelalte, pe care nu vreau sa le numesc, ca sa nu-mi sariti in cap din cauza unui simplu cuvant.

 3. Aveti si nu aveti dreptate!

  Cu siguranta nu doar Presedintele promoveaza oameni de valoare in tara asta!
  In primul rand, oamenii promovati, deja confirmasera, dupa cum ati spus si dumneavoastra!
  Presedintele a avut inspiratia sa-i puna in functii importante.

  Pe de alta parte, e normal ca sustinerea pentru functii importante in stat, sa vina din partea celor care au functii mai mari, in cazul nostru Presedintele.

  Intradevar, meritul lui Traian Basescu este ca a promovat intradevar, foarte multi oameni competenti, asta desi cu siguranta presiunile politice au fost foarte mari. Si, in ciuda falsei opinii create ca este un dictator, poate cea mai importanta calitate a acostor oameni promovati este aceea ca pot conduce singuri, pot fi cu adevar leaderi care nu au nevoie sa fie impinsi de la spate sau trasi de ureche.

  Nu vreau sa scuz pe nimeni, dar este imposibil sa multumesti pe toata lumea prin numirile facute (doamna Udrea) sau sa nu faci si greseli pe parcurs ( Elena Basescu). Sunt de acord ca doamna Udrea are trasaturi discutabile, dar are si calitati. De fapt, calitatiele i-au fost si defecte, si invers. E greu de cuantificat, dar e posibil ca tenacitatea si forta ei sa fi impins si generat mai multe lucruri bune decat lucruri reprobabile. Si poate ca pe asta s-a si bazat numirea si promovarea ei.

  Pericolul pe care-l vedeti, de a se pierde ce s-a realizat in perioada aceasta, in ceea ce priveste promovararea oamenilor valorosi ( sau a unora din ei), cred, sper ca nu se va concretiza. Poate ca mai important decat acesti oameni luati individual, e ca s-a reusit ( in mare) oprirea rotitelor sistemului care mergea invers, ba chiar au luat-o usor inainte. Prind avant si odata acest avant luat va fi foarte greu de oprit. Ar necesita un efort incredibil sa incerci sa-l duci inapoi si, daca intuiesc bine, schimbarile facute dau independenta sistemului sa se autocorecteze, chiar daca presiunile vor veni din varful sistemelor. Chiar si cu numiri politice, ma indoiesc ca isi vor mai permite sa primeasca/ceara spaga asa usor de acum inainte, sau sa faca presiuni asupra subordonatilor sa incalce legea.

  E drept insa, schimbarile cu adevarat importante au fost generate de oameni cu o tarie de caracter incredibila, fie ca vorbim de comandati de nava, diplomati de cariera, doctori, manageri de succes. Dar marele lor merit este ca s-au inconjurat de oameni capabili sa raspandeasca acest model!

  Cu bune si cu rele, imi doresc sa ajungem sa vedem anii astia ca momentul de cotitura in istoria noastra! Avem mult de munca si aici ne includ pe noi toti, ca nu putem astepta doar de la ceilalti ( fie ca sunt cei de ‘sus’, sau de langa noi)!

 4. ce defecte majore au cei de mai sus, altele decat ca se gasesc in jurul lui TB, care in viziunea A3 si simili, trebuie distrus? A fost (pana si in presa) o dezvaluire, cum ca, consilierii lui Tariceanu -experti in campanii negative- au promovat atacarea celor din jurul lui Basescu (inclusiv FAMILIA) vazand esecul atacarii directe a lui Basescu. Cum se explica altfel, spumele la gura lui SRS, vorbind despre fratele lui TB, despre fiica cea mare, despre Maria Basescu, etc??? Am vazut la iRTV, un expert in drept constitutional (si un politolog de marca, cu studii in UK si USA) atacat marsav de un medic pediatru pe teme de sisteme electorale. Avramescu vs. Ciuvica spune ceva?

 5. eu,domnule autor,vad doar arbitrariul si criteriul dupa care se promoveaza in acea tzara.ai un unchi bine postat,ai viitor.e masura civilitatzii unei tzari domnule,asta e fundamentul competitziei.
  poate limbajul colegului dvs de pagina poate fi socotit de unii dur,dar pe mine nu ma intereseaza al cui fiu este.

 6. Traian basescu ramane unicul capitan care nu lasa corabia sa se scufunde… Nu trebuie atacat ci lasat in pace sa-si continue mandatul pentru ca o face foarte bine, va scoate tara din impas..!

  • In mod sigur, daca impusca jumatate dintre noi, tb scoate tara din impas. Cred ca acest caraghios trebuia sa se nasca in perioada fanariota.
   \

  • Domnule, dl. comandant conduce aceasta nava de la sfarsitul anului 2004. Au trecut de-atunci aproape sapte ani si jumatate. Acum dvs. veniti si spuneti ca in urmatorii doi ani si jumatate o s-o scoata din impas, daca e lasat sa lucreze.
   Dar in precedentele trei sferturi de mandate cu ce s-a ocupat? Cu aducerea navei in impasul din care urmeaza s-o scoata in ultimul sfert?

 7. Aveti dreptate in privinta mecanimelor de selectare a competentelor aproape absente la nivelul partidelor romanesti. Experienta partidelor vesteuropene este de a „creste” asemenea competente in gradina proprie din randul foarte tinerilor lor aderenti. Desigur, o parte a competentilor sunt identificati si pe „piata libera” pentru desemnari in functii publice importante. Dar cu o conditie: o oarecare apropiere ideologica intre competenti si partid, deja afirmata anterior. Nu o sa vedeti intelectuali de dreapta in guverne de stanga si invers. A incercat presedintele Sarkozy treaba asta cu cativa apropiati ai presedintelui Mitterand si nu prea a reusit altoiul. De aceea, este putin caraghios regretul ca persoanele nominalizare in articolul dumneavoastra isi vor parasi demnitatile intr-o alta guvernare. Sigur ca asa o sa se intample, este normal si sanatos! ei vor pleca nu din cauza competentei, ci din cauza identitatii ideologice. Nu poti cere unui conservator-liberal sa faca o politica de centru sau social-democrata. Ca nu poate! Important este ca oameni cel putin la fel de competenti, cu afinitatile politice potrivite, sa fie desemnati de noua guvernare.
  Dar si mai important este ca societatea si opinia publica sa devina mai exigente si sa impuna partidelor maturizarea: sa-si formeze propriile competente guvernamentale si administrative. Guvernarea cu oameni „din sursa externa” a fost justificata in primii ani de dupa 1990, dar devine deja un risc. Iar riscul este ca „sursa externa” sa fie constituita din grupuri de interese obscure sau din organizatii private nevalidate prin vot democratic. Atunci „competentii” nu vor mai face nici macar politica majoritatii guvernamentale, ci cu totul alta….

 8. Fals!
  Frumoasa „tehnica”, de a puna o falsa intrebare / dilema, pentru a promova (in subsidiar) o idee falsa!
  Induceti ideea ca Avramescu, Lazaroiu, Preda, Voinescu ar fi niste persoane „exceptionale” sau ar fi facut ceva „exceptional”!
  Vreti, va rog, sa argumentati cat se poate de CONCRET aceasta idee?
  CE anume („evaluabil” – si stiu ca STITI ce inseamna o „evaluare”) au aceste persoane „exceptional”? Sau ce au „facut” ele „exceptional”? Va rog, „ca la carte”: „obiectivul 1, obiectivul 2, obiectivul 3….”…! :D

 9. Da, Traian Basescu a promovat citiva oameni valorosi si competenti, dar in functii mai mult onorifice. Dar citi dintre acestia au fost pusi in functii publice care presupun gestionarea de bani multi?

 10. Basescu este criticat doar de cei care nu au facut nimic in viata, doar au intins mana si au asteptat sa li se dea fara sa munceasca, fara sa ofere nimic.. Iar acum masurile luate de presedinte si guvernul sau sunt luate drept exemplu de toata europa pentru a nu intra in colaps financiar si chiar felicitandu-ne pentru masurile luate!! Traian Basescu isi va duce la bun sfarsit mandatul si o va face cu brio!!

 11. Excelentă ripostă, Monsieur Ciucu!

  Între noi fie vorba, fițuica pompoasă a lui Herjeu e alăturea cu drumul. Priviți atent 1) cum arată intelectualul neprihănit al domniei sale și 2) ce anume îi descalifică pe un Preda, Pleșu sau Patapievici în judecata acestuia.

  1. Pentru Herjeu, a fi intelectual ține de un schizoid eroism: ești simultan clientul muzelor și căpitan de plai, harfist și sindicalist, bibliofag și vivandieră. Un contemplativ cu agendă de macara, un „visător pragmatic.ˮ (sic!) Însă tot acest amestec supranantural e valabil doar dacă intelectualul se ține departe de surâsul pervers al Puterii, de cea de-a treia ispită din pustie… În clipa în care un cărturar acceptă o dregătorie, o medalie, o exergă din partea unui șef de stat – ales, de altfel, democratic –, ei bine, în clipa aceea chipul îngerului se strică, se surpă, dezamăgește. Nimic mai impur decât un intelectual recompensat de instituția prezidențială. Ce fiasco! Ce trădare!

  2. Prin urmare, intelectualitatea autohtonă (nume grele, să ne-nțelegem!) se face vinovată de o lamentabilă apostazie. A gustat din fructul otrăvit și a savurat, cu ohtături, toxina. Elita stiloului-târnăcop a devenit pavoaz electoral și butaforie de lux. Ce mai contează că un Preda e excelent ca parlamentar european, că Patapievici s-a dovedit un gospodar profitabil la ICR? Domnul Herjeu lucrează cu o schemă pe cât de infantilă, pe atât de spectrală. Pentru domnia sa, toți liderii politici s-au anturat de intelectuali, pe care i-au manevrat după bunul plac. Ce mi-e Ceaușescu, ce mi-e Băsescu? Noi, Herjeu, nu avem timp de mofturi, de nuanțe, de filigrane justificative. Păunescu și Patapievici sunt aceeași poveste, reprezintă același tip de demisie. Noi, Herjeu, știm bine cum stau lucrurile și cum se cern valorile!

  Mai e ceva de adăugat? Poate un recviem condescendent pentru (foștii) intelectuali?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro