vineri, martie 29, 2024

Sfantul Adrian Nastase, mantuitor, profet si exorcist

Hotarat lucru, intelectualul Adrian Nastase, om de carte si prolific autor, nu se da batut. Cum stim, a publicat de-a lungul anilor numeroase carti de drept, monumentale volume de articole si cuvantari (asemeni celor ale lui Dej, Ceausescu, Iliescu si Emil Constantinescu), plus neuitabilul volum de dialoguri din 2004 cu Alin Teodorescu pe teme de tranzitologie aplicata, „De la Karl Marx la Coca Cola”, o contributie „inestimabila” la geneza cultului personalitatii celui care se pregatea, odata ales presedinte, sa-si faca la Vila Lac 2 resedinta de weekend pentru el, sotia si prietenii de familie. Tot asa cum transformase fosta resedinta a lui Ceausescu in Casa NATO, o institutie complet subordonata cabinetului sau. Biroul lui Ceausescu devenise biroul sau. Colectionar de arta (detine, intre altele, cateva tablouri de Victor Brauner) si harti, pozand in Mecena, vanator pasionat si fermier nu mai putin de succes, Adrian Nastase se crede un om renascentist. Este de fapt personificarea Omului Nou, cu ale sale duplicitati, vanitati si metehne. El este caidul perfect, baronul paradigmatic, cum observa Mircea Cartarescu intr-un pamflet intrat in istoria politica si literara a romanilor. Este don Corleone propavaduind egalitatea sociala.

De dupa gratii, plangandu-si de mila in accese periodice de auto-victimizare, fostul premier, lider al PSD si candidat prezidential ne ofera superficiale, jenant de banale mostre de analiza a situatiei politice, bancuri din anii stalinismului dezlantuit si retete ale fericirii universale. Nu scrie, precum Oscar Wilde, poeme rascolitoare gen “Balada inchisorii din Reading”. Nu se lasa coplesit de melancolie, de alean, de dorul lumii pierdute. Ramane un optimist incurabil, un combatant inversunat pe frontul luptei politice care, in final, trebuie sa salveze, zice el, Romania. Refuza sa admita ca este un infractor de drept comun. Se viseaza mantuitor, profet si exorcist.

Exista scrieri celebre din inchisorile totalitare ale veacului trecut. Opere nascute in conditii in raport cu care inchisoarea lui Nastase este una chiar de lux. Antonio Gramsci, unul dintre cei mai inteligenti marxisti care au existat vreodata, a cladit in temnitele dictaturii lui Mussolini o opera filosofica impresionanta. Un marxism gnostic care continua sa-i fascineze pe stangisti si nu doar pe ei. Nu trebuie sa fii un adept al lui Gramsci–eu unul sunt un critic deschis–dar nu poti sa nu recunosti altitudinea reflectiilor sale. Nu poti sa ignori faptul ca a propus concepte de mare rafinament (hegemonie, bloc istoric, intelectuali organici) si cu valoare euristica incontestabila.

Mai aproape de noi si, in mod cert, in afara perimetrului teoretic al stangii, disidentul ceh Vaclav Havel a scris eseuri nepieritoare despre conditia umana, despre strategiile rezistentei non-violente in raport cu Leviatanul totalitar, despre supreavietuirea spiritului in conditiile sufocante ale dictaturii lui Gustav Husak, acea Biafra a spiritului cum a numit-o Louis Aragon. Un volum de scrisori catre sotia sa, Olga, este exemplar prin intensitatea reflectiei metafizice, pe linia fenomenologiei lui Jan Patocka, el insusi unul dintre fondatorii Carte 77 si discipol al lui Edmund Husserl si Martin Heidegger. In inchisoare a gandit Havel filosofia puterii celor fara de putere.

Ce scrie acum Adrian Nastase, ajuns in inchisoare nu pentru vreun delict politic, cum pretinde el, ci pentru coruptie? Pagini de blog in care isi vestejeste, a mia oara, rivalii politici. Fraze atent poleite, dar subtiri ca substanta reflexiva. Atacuri la adresa “dictaturii lui Basescu”. Isi marturiseste solidaritatea indefectibila cu Dragnea, baronul de Teleorman, acuzat de infractiuni penale in perioada referendumului. Se considera un martir al unei cauze politice. Care sa fie aceea? Mexicanizarea Romaniei? Subjugarea justitiei? Permanentizarea domniei unei mafii profitocratice? Jaful?

Nu sufla un cuvant despre mega-plagiatul revoltator si scandalos al fostului sau doctorand, Victor Ponta. Nu pare sa simta niciun fel de culpabilitate in calitatea sa de Doktorvater. Acolo unde ar fi putut sa-si regandeasca optiunile, sa mediteze cu ceea ce se numeste esprit de serieux la ceea ce nu a mers bine in politica romaneasca a ultimelor decenii, la propriul sau rol in ticalosirea spatiului public, dl Nastase continua un exercitiu pe cat de frivol, pe atat de jalnic. Nimeni nu i-a negat vreodata lui Adrian Nastase inteligenta. Ceea ce-i lipseste este, din nefericire pentru el si pentru tara, simtul responsabilitatii.

Inteleg ca TVR, pontoantenizata, a ajuns sa transmita, seara de seara, fragmente din epistolele nastasiote.Sunt publicate de catre organul de presa al lui Felix Grivcovici Rasputin. Ma intreb cui se adreseaza de fapt profesorul de drept ajuns puscarias de drept comun? Cine formeaza publicul celui numit de Academia Catavencu „sfantul mucenic Nastase”? Pentru cine predica el? Cine are timp sa-i cumpere gogosile, in afara de El Crin, de Munchausen-ul din Palatul Victoria, de Felix, Ciutacu, Badea, Gadea, Sova, securistul Rogojan si alti nistoresti? Oare doamnele Lucia Hossu-Longin si Zoe Petre gusta proza de penitenciar a baronului Nastase? Ori poate ca ea satisface gusturile intelectuale ale politologilor Daniel Barbu si Stelian Tanase, ca sa nu mai vorbesc despre acelea ale filosofului Andrei Marga?

Textul de mai sus este o versiune largita si adusa la zi a articolului cu acelasi titlu aparut in editia online a Revistei 22:

http://www.revista22.ro/sfantul-adrian-nastase-mantuitor-profet-si-exorcist-17703.html

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

  1. Însemnările de gherlă ale lui Adrian Năstase par să confirme cât de eficace și de mănoasă e moștenirea spirituală a lui Ion Iliescu. Deținutul în chestiune reînvie psihozele ilegaliștilor de odinioară și redescoperă adrenalina propagandisticii persecutate. Omul se închipuie o conștiință aprinsă, o valoare hăituită, un impetuos mucenic. Știe ce-i trebuie țării pentru a înflori, ce-i lipsește veacului românesc pentru a debușa glorios. Din păcate, manevrele odioase ale lui Băsescu țin patria în întuneric și pe eroii ei – în lanțuri. Însă lupta continuă, tastatura fierbe, adevărul pulsează…

    Ridicolul e, totuși, enorm. Pe de-o parte, revizitezi mimetic verva penitenciară a insurgenților comuniști de odinioară; pe de altă parte, îți asortezi ebuliția cu fasoane de lojă, te exhibi calofil, suspini după argintărie și mătăsuri. Schizofrenie? N-aș zice. Mai degrabă o histrionică impostură în ambele registre. Lipsă de caracter, care va să zică.

    • Si eu ma tot intreb ,pai daca e condamnat ,atunci asta ar presupune faptul ca trebuie sa fie izolat de lume sa resimta ca e pedepsit.Insa , cand colo dumnealui continua sa scrie pe blog ,sa faca tot felul de afirmatii acuzatoare la adresa dusmanilor politici , sa instige popor si politicieni ..ce drac de inchisoare e asta?Asta ca si mumia aia de ilici arunca cu venin in toti cei care nu sustin aberatiile lor comunistoide.Se solidarizeaza cu dragnea?Bineinteles ,hotii se solidarizeaza intre ei ca si copy paste ala de doi bani , alt nemernic ,ca si cacarau alt impostor etc etc etc.Oameni buni , treziti-va pana nu e prea tarziu /asemenea specimene periculoase ,adevarata mafie politico comunistoida care ne-a facut atata rau ..va continua sa ne distruga daca nu-i eliminam definitiv .Si o putem face cu inteligenta !

  2. O singura observatie la acest excelent articol : dupa opinia expertilor care le-au vazut,
    toate tablourile si desenele de Victor Brauner in posesia detinutului Nastase sint false !
    „Distinsul” om de cultura a fost pacalit de furnizori si, in cazul asta, si-a aruncat banii de la matusta Tamara
    pe fereastra ! :-)))

    • Exact! asta stiu de la o experta in Victor Brauner care traieste la Paris si a publicat de curind o carte despre artist la o editura importanta. Au existat mai multi mafioti interesati in falsificarea lui Brauner numai ca falsurile, ca si in cazul celor ce-si imaginau ca-l pot falsifica pe Brancusi (niste nenorociti care trebuiau sa infunde puscaria pentru atentat la patrimoniul national), se vad de pe luna. Un brav muncitor calificat, adica un om inteligent, cu ochii deschisi le vede, nu e nevoie sa fii specialist (ca sa nu mai spunem ca exista metode sofisticate de analiza chimica, a uleiurilor si pinzei…).
      Ca sa treaca drept adevarate le-au si expus prin diferite locuri in Romania (bien sur). Dar sint fraieri daca cred ca pacalesc pe cineva.
      Ca sa fie luata in considerare o opera la o licitatie serioasa trebuie sa i se cunoasca si „pedigree-ul” detinatorii succesivi etc., iar acesti detinatori de rea-credinta nu sint Surdu saracul (Partidul Agrar daca v-aduceti aminte) care a crezut ca poate cumpara, pe piata libera din Romania, nici mai mult nici mai putin decit un Rembrandt (cind nici macar lucrarile detinute de MNAR nu erau decit „atribuit lui”).
      Ca si in cazul lui Brancusi, agramatii vizual cred ca simplitatea avangardei este ceva „usor” si deci usor de preluat ca morfologie.. si exact aici isi fring gitul acesti adevarati falsificatori de bani.

  3. Este chiar incredibil. Televiziunea publica raspandeste mesajul unui infractor de drept comun si nu exista niciun mijloc, nicio parghie legala, niciun articol de lege in paienjenisul legislativ de la noi ca sa sanctioneze anomalia asta? Fiindca sursele si resursele indignarii publice la noi vedem ca sunt firave si ca de fapt, aceasta saracie ne decide soarta. Faptul ca pe masura ce timpul trece, lumea se obisnuieste cu megaplagiatorul si incep sa-l considere onorabil, mai ales comparat cu altii din jurul lui spune ce repede oboseste indignarea romaneasca.Nu spun ca daca as fi in tara as face mare lucru. Dar tot as propune o dezbatere la GDS, cu asociatiile de presa pe tema asta. Vladimir, e un lucru extraordinar, esti cu adevarat fidel Monicai Lovinescu si lui Virgil Ierunca, prin aceasta energie a indignarii. iti mai amintesc o data ca te admir, de acord?

    • Faptul ca pe masura ce timpul trece, lumea se obisnuieste cu megaplagiatorul si incep sa-l considere onorabil, mai ales comparat cu altii din jurul lui spune ce repede oboseste indignarea romaneasca.

      mais nous sommes ici aux portes de l’Orient…

      oricum… admirabile, într-adevăr, tenacitatea și pasiunea pentru adevăr ale domnului Tismăneanu. publicistica lui e spin pentru bună parte din clasa politică românească. de aici rafalele imunde la adresa lui, calomniile cu trimiteri genealogice și toate aiurelile toxice menite a-l demobiliza. bine că omul are un psihic robust și suficienți cititori de aceeași vibrație axiologică…

      • Exact, toata admiratia si celeimai dragi multumiri Domnului Tismaneanu, pentru modul cum ne-a sustinut moralul si CUMPATUL in virtejul „verii gangsterilor”.

    • daca doreste sa-si faca PUBLICITATE IN FIECARE ZI LA JURNAL, tovarasul, domnul, chiaburul ce vreti dvs, Nastase sa O FACA LA ALT POST DE TELEVIZIUNE nu la TELEVIZUNEA NATIONALA UNDE NU PLATESC CA SA NE FIE INTOXICATA MINTEA SI sa ne fie CORUPTI COPIII cu modelele pe care trecatorii acestei lumi le considera ADECVATE.
      si sa o faca contra cost.
      NIMENI NU -I IA DREPTUL LA EXPRIMARE – scrie pe blog, lumea il poate citi, adulatorii sai personali pe care i-a invatat sa fure, n-au decit.
      DAR DE CE ACEST MESAJ VENINOS, ACEASTA INJECTIE CU RAHAT SA NI SE FACA IN FIECARE ZI???
      NU LE E RUSINE????
      ESTE INADMISIBIL SA I SE FACA PUBLICITATE Z I L N I C !!!! lui Adrian Nastase. DE CE NU SI ALTI CONDAMNATI, LA TVR 1 IN NUMELE PAPEI RE????

      • Chiar nu va inteleg interventia!

        Mai usor cu dreptul la exprimare!
        Avem de a face cu o persoana careia, ca urmare a unor infractiuni, are anumite drepturi suspendate. Este absolut normal, asa cum instanta a decis, ca pentru o anume perioada de timp sa aiba statutul de persoana publica SUSPENDAT.

        Deci, domnul cu pricina, actual puscarias, are toate drepturile de a scrie, de a mazgalii, de a se revolta, de a se bucura, dar acolo, FARA PUBLIC. De aceea este acolo, intr-o celula cred…Pentru ca a gresit, acum este pedepsit! Se intelege oare?

        Culmea neobrazarii, o televiziune publica reia de pe un blog care NU MAI TREBUIE sa fie, pentru o anume perioada de timp, conform celor stabilite de instanta de judecata, BLOG PUBLIC.Este condamnat, este in detentie, deci sa isi ia blogul la privat, dar fara on-line, asa cum este acum in privat omul.

        Cine raspunde de realizarea acestui fapt? Ministerul de Justitie!!!
        Oare se aude doamna Pivniceru??? Sa strig mai tare???
        Asa cum el comunica persoanele care NU AU DREPT DE VOT, tot asa ar trebui sa comunice autoritatii nationale de comunicatii CA OMUL NU ARE VOIE in spatiul public.

        Se mai pune o intrebare: cum are puscariasul nostru acces la blog cand in mod normal toate legaturile puscariasului cu exteriorul sunt verificate si restrictionate? Adica pana si la o scrisoare ai voie limitat – si acolo scrii la ai tai-, asa ca ma intreba cum se face ca posteaza???

        Pot sa mai adaug, ca in lumea civilizata, pana si discutiile dintre reporteri si persoanele „vargate” necesita numeroase aprobari, si nu intotdeauna sunt admise interviurile.

        Care va sa zica, ceva este putred in Romania! Oare ce anume?
        Din aceasta dilema numai domnul Ponta – docttore – si evident profesionala Ministra Pivniceru ne mai te ajuta!

        De aceea rog interventie rapida!!!
        Cu multumiri si ganduri bune legate de pastrarea unei societati in stare mai sanatoasa!

        • Toti afirmam ca sintem sustinatorii drepturilor omului. Chiar daca este in inchisoare Nastase are dreptul sa scrie pe blog. Cum o face? Nu cred ca are tableta in celula si nici ca penitenciarul furnizeaza internet wireless detinutilor. Dar cred ca exista cai legale sa transmita idei ce vor fi postate pe blog.
          Nastase are alte drepturi suspendate: sa-si faca vacanta la Cornu sau Capri, sa tina regimul de slabire stabilit de nutritionist, sa epateze vreo realizatoare de emisiuni tv cu nivelul ridicat de cultura si multe altele. Nu si acelea de gindi si a comunica.
          Insa nu isi asuma esecul. Nu considera ca si-a terminat cariera politica. Se considera in cantonament, pregatindu-si revenirea. Si cred ca stie ce face.
          Ma ingrozeste indiferenta cu care sustinem prin vot sarlatani, impostori, infractori. Ma uimeste cum ii mandatam, de fiecare data, pe cei care nu se afirma prin altceva decit prin propria afirmatie ca nu sint la fel de rai ca ceilalti. Isi cistiga scaunele si scaunelele doar aratind spre mizeria facuta de ailalti. Am fost victimele ciclurilor electorale bazate prin schimbarea unui rau cu altul care s-a dovedit ulterior a fi fost si mai mare. Am mers din rau in si mai rau. Si asta se vede.
          Iar protagonistii acestei tragedii sint aceiasi de 23 de ani, cu citeva noi aparitii, dar de acelasi nivel. Poate nu mai stau tot timpul in lumina reflectoarelor, ci retrasi in studiolul de regie, de unde ni se transmit noi seriale din drama al cerei scenariu ei il scriu, pe care ei o interpreteaza, ei o regizeaza. Dar pe care noi o resimtim din plin.
          Si protagonistii nu vor sa se retraga. Indiferent de ce fac si sfidind orice acuzare sau verdict de condamnare. De ce? Pentru ca noi continuam sa le validam prin vot nesimtirea, infractiunile, inpostura,incultura, minciuna, din postura victimei indragostite de calau.
          Si asta o stie bine domnul Adrian Nastase. Pentru asta se antreneaza in cantonamentul de la Jilava: pentru revenirea in lumina reflectoarelor, in aplauzele frenetice ale spectatorilor.
          The show must go on!

          • Punctul meu de vedere este foarte strict: NU ARE VOIE sa scrie pe un blog PUBLIC.
            Motivatia: temporar este sub interdictia de a fi persoana publica.

            De gandit, sa gandeasca cat doreste si cum doreste. Este un ganditor!
            De comunicat, aici este o problema, este un ganditor care a gresit, si de aceea sa comunice numai familiei, la vizitele programate sau prin epistole electronice sau scrise in sens clasic. Nu cred ca i-am rapit vreun drept puscariasului, totul este conform cartilor. Are mult farmec!

            Cand iti faci un blog ai optiunea de a il declara public sau de a fi privat.
            Orice puscarias NU MAI are aceasta alternativa – este in regim obligatoriu PRIVAT, in carantina, fara public. Am dat mai multe exemple.

            Imi pare rau ca nu se inteleg aceste lucruri sau ca nu reusesc sa le explic mai bine.

            Sa raspund la provocarea Dvs.:” Si protagonistii nu vor sa se retraga. Indiferent de ce fac si sfidind orice acuzare sau verdict de condamnare. De ce?”

            Raspunsul scurt:
            Protagonistii sunt nesimtiti si needucati, sau sunt intruchiparea lui Dumnezeu pe pamant!
            Ei merg pana in panzele albe, vezi cazul Antonescu care nu se mai lasa dus de la Presedentia interimara, presedintii omorati de multimea furioasa, sau judecati si condamnati in graba..

            Raspunsul mai lung:
            Exista o incultura a democratiei – inca nu se cunoaste foarte bine puterea acestui sistem care desi pare fragil in mana fiecarei persoane, este extrem de puternic intr-o colectivitate.Mai mult, ca sa nu poata sa fie manipulat, puterea fiecaruia – votul – ramane secret.

            Nu se intelege ca PUTEREA este limitata,in timp si in responsabilitati.
            Asa este in democratie, ce sa ii faci.
            Cui nu ii convine poate sa se deplaseze in alta tara, in alt regim pentru ca sunt alternative…

            Dar RO merge tacuta pe un drum ascendent, vezi ca nu s-a atins cvorumul mult sperat, desi onor clasa politica conducatoare astepta si „crease premizele” unei participari masive si slava lor ca am avut propaganda la TV, pe strada, in cutia postala si poate si la W.C.Ei si, au infrant! Dar nu este suficient! Meciul se joaca in prelungiri, pentru ca reactia masei nu este inca clara, dar cred ca va veni un semnal mai clar!

            Sa mai asteptam putin, mai vigilenti si mai atenti la ce va veni!

    • Pareti foarte induiosat, dle Dems. Interventia mea nu se referea la drepturile detinutilor, desi dvs insiva ar trebui sa stiti ca unele dintre ele se pierd dupa dovedirea unei infractiuni. Eu ma refeream la obligatiile televiziunii nationale, care este o institutie subventionata si de interes public si nu oficina guvernului, condus de pupilul acelui detinut. Nastase isi poate citit pe Antene memoriile insipide pana cand va provoaca greata chiar si dvs., acela e un post privat. Televiziunea publica va fi intr-o zi sanctionata pentru derapajul asta si ar fi deja, daca Romania ar fi, cum pareti sa credeti, o tara democratica. Nu faceti abuz de sens, daca vreti sa va ia cineva in serios si inca ceva, faceti efortul de a citi si scrie cu atentie numele persoanei pe care o interpelati. Al meu e din patru litere: JELA

      • Televiziunea nationala are dreptul de a prezenta toate faptele in legatura cu un anumit subiect, fara a le cenzura dupa bunul plac al unei minoritati, asa cum se intampla cand aceeasi televiziune nationala era sub papucul TVR; in aceasta tara, dintr-un motiv sau altul, exista foarte multi oameni pe care ii intereseaza ce spune tovarasul icsulescu, chiar si aflat dupa gratii; personal, nu ma intereseaza ce spune acel om, nu l-am votat niciodata, mi-e indiferent, insa sunt milioane care l-au votat canva si probabil il plac si vointa acestor milioane, care si ele ca si mine si ca si dvs platesc din buzunarul lor televiziunea romana, trenbuie reflectata; asa ca nu mi se pare aberant ca tvr sa reia pasaje din acel blog; exista ceea ce se numeste telecomanda si puteti muta pe un alt program;
        Dvs cum ati dori sa functioneze televiziunea nationala, asa cum v-ati obisnuit din perioada basescu? sa dea pe post doar stiri si opinii favorabile unei directii? Inca o data, cu tot respectul , suferiti de nostalgii totalitare, incompatibile cu o societate libera

    • Multumesc din suflet pentru aceste cuvinte. Etica neuitarii, traditia Monicai Lovinescu si a lui Virgil Ierunca, a lui Noel Bernard si a lui Vlad Georgescu, lectiile lor sunt pentru mine valori calauzitoare. Mai ales cand ii vad pe unii oameni candva onorabili abdicand penibil, rationalizand si justificand ceea ce nu este ceva decat miselie, nemernicie, ticalosie. In orice caz, Ponta nu a avut azi o zi prea fericita :)

        • Elita intelectuala romaneasca crescuta si educata sub dictatura comunista are un soi de fatalitate iremediabila, totul este negativ, fara speranta, oricum nu are nici un sens sa faci ceva pentru ca totul este inutil. Are un negativism nociv, un discurs vitrionic si nu ofera nici o alternativa la indivizii pe care pe buna dreptate ii critica, atunci cand apuca, mai la un post TV, mai la o gazeta.

          Nici PDL nu are in structura acest tip de oameni, sunt prea putin, daca sunt si oricum nu au nici o putere din moment ce public nu sunt vizibili.
          De ce credeti ca avem o elita intelectuala atat de slaba de inger?

          • Cred ca sunt oameni din elita, si poate nu putini, care au lucrat constiincios si au realizari extraordinare, si indraznesc sa dau un singur exemplu HRP. HRP a dovedit ca intelectualul este si un exemplar manager si, atunci cand este lasat sa conduca, construieste in mod deosebit. Sper ca ICR sa fie cumva reluat sub forma unui institut privat si experientele anterioare sa nu fie pierdute. SUnt optimist.

            Meritoriu mi se pare faptul ca s-a incercat coagularea intelectualilor in diferite forme, gen Alianta Civica, GDS si aceste lucruri au functionat si mai pot functiona. Sunt iarasi optimist.

            Acum totul nu este decat o chestiune de continuitate – pentru ca cel putin USLasii incearca sa starpeasca intelectualii, dar imi face impresia ca nu prea le reuseste. Poate si pentru ca din afara tarii se aud din ce in ce mai multe glasuri care sprijina si participa alaturi de intelectualii ramasi in RO.Sunt iarasi optimist.

            Desigur orice padure are si uscaturile sale, nimeni si nimic nu este perfect, inclin sa cred ca nici intelectualii – de oriunde ar fi aceia! Sa fiu iarasi optimist?

            • Eu ma refeream la activism politic direct si de impact. GDS a fost fondat de Silviu Brucan si cu asta cred ca am spus tot.
              HRP si-a adus o contributie institutionala si mult mai putin politica, desi pentru a fi onesti a fost unul dintre numele care au ales tabere politice vadite, insa repet, nu a avut roluri directe politice in organizatii politice.
              Intelectualitatea romana inca este paralizata, cei care au maturitatea pentru a juca un rol politic important vin cu sechele din dictatura comunista si au o mentalitate diferita, asta e parerea mea. Ei nu cred ca pot avea un impact, le lipseste aceasta credinta si ca atare motivatia.

              Au fost conditionati de 20 de ani de teroare, asta e de inteles, insa e pacat.

      • Dle Tismaneanu, de acord, eu va inteleg indignarea, insa care este implicarea elitei intelectuale in dialogul civic, in organizatii civice si politice in acest moment? Unde ne uitam vedem numai Grebla, Branza si alte asemenea patronimii alesi deputati, infractori cu titluri de senatori, ministri, etc.

        Unde este implicarea elitei intelectuale? Daca ii pasa atat de mult de aceasta tara, de ce nu face aceasta elita mai mult? Acesti domni pe care ii criticati au inflorit in 20 de ani de absenta a unor oameni decenti in elita politica romaneasca. Acum e un moment istoric favorabil si in continuare vad totala absenta a acestor oameni.

        Oameni ca Virgil Ierunca si Monica Lovinescu au facut ce au putut in timpuri in care nu puteau face mai mult decat sa aibe un microfon la cel mai mare inamic public al comunismului romanescu -postul de radio Europa Libera. Acum asistam la discutii fara impact, este mult mai usor sa scrii un articol (nu ca as nega valoarea acestuia) decat sa te implici activ.

        Realitatea este ca acesti oameni conduc Romania si datorita absentei si lipsei de vointa politica a unei elite romanesti intelectuale, atat cat a supravietuit pogromului sovietic din anii ’50.

  4. Daca in Romania democratia isi va urma cursul, acest deseu al istoriei va ajunge acolo inde merita, la groapa de gunoi a istoriei, peste cateva decenii se va aminti de el ca de o rusine nationala, ca despre o pata urata a Romaniei poste-decembriste!

    Imi provoaca scarba acest individ!

    • si daca democratia nu ishi va urma cursul?
      dvs trebuie sa shtitzi ca inaintea acestei democratii,in romanica a exista democratia socialista.
      si in afara partidului stat,pcr,puteai sa militezi si in fdsn:frontul democratiei si unitatii socialiste.

      • Care democratie? doar niste nebuni isi mai pot inchipui ca timpul/istoria va face dreptate…, care dreptate? iti trebuie un noroc chior sa treci prin viata Romaniei de azi fara sa te lovesti de un spital, un tribunal, o sectie de politie, sau orice alta institutie publica; pentru ca daca nu ai acest noroc iti trebuie stomac ca sa poti sa te multumesti cu faptul ca istoria va face dreptate.
        Imbatranesc si mi-e greata de ce a ajuns tara asta: o mafie, o mizerie, copii care mor in spitale din cauze complet stupide (vezi cazurile maternitatii Giulesti si a copilului decedat in urma septicemiei cauzate de o fractura de antebrat la Slatina) si noi ar trebui sa ne multumim/resemnam cu dreptatea pe care o va face istoria? Sa ne traim viata muncind in mizeria asta si privind peste gard/de pe balcon la toti mafiotii cu gandul la dreptatea istoriei? ma tem ca asta fac deja :) sper doar ca anii sa aduca resemnarea de care am nevoie ca sa nu innebunesc.
        Si da, sper sa imi pot trimite copii cat mai departe.

  5. Daca nu este posibil ca „acest creier sa fie impiedicat sa gandeasca”, cel putin, ar putea fi impiedicat sa comunice ideile sale anti sociale. Pentru ce se mai numeste domiciliul sau prezent „inchisoare”? Sa-i inchida doar ambalajul?

  6. Pentru ca tot ati folosit motive crestine, s-ar putea, d-le Tismaneanu, ca ajungerea atat de departe a scrierilor politice din inchisoare ale lui Adrian Nastase sa apara ca un semn. Cam dati idei, pentru ca numai pe Irod il deranjau cuvintele din temnita ale Sf. Ioan Botezatorul si numai in fata cuvintelor unui sfant, Petru, daca nu gresesc, au cazut zavoarele si s-au deschis usile inchisorii… In mod cert, insa, adversarilor politici le veti da, prin acest articol, un motiv nesperat de a va reprosa ca nu “infractorul de drept comun” Adrian Nastase va deranjeaza, ci omul politic si logosul lui, pe care, iata, vor sustine ei, v-ati fi dorit sa nu-l mai auziti niciodata! Ii dati statura politica, implicit electorala, d-le V.T., si, cum un an si ceva cat i-au mai ramas de detentie vor trece repede, parca-l si vad pe A.N. cum isi va pune pe cani si pe tricouri sentinta de condamnare! Si stiti de ce i-ati dat statura politica? Pentru ca prin partile astea mioritice circula credinta ca cel inlantuit nu trebuie lovit, pentru ca nu poate sa se apere, in caz contrar cel care o face este perceput ca un om fara onoare, iar cel care suporta este privit cu compasiune.

    Ati ales un titlu bun, care va fi insa luat la propriu (altfel, in isteria asta cu plagierea ati fi folosit ghilimelele, cred). Mantuitor?, da, ar putea confirma cu tarie cei care i-au citit programul politic si celebrul discurs de la Romexpo, cu patriotismul economic, de la care cred ca de aici i se trag ponoasele! Profet?, asisjderea, vor tine isonul increzatorii in cel pe care l-ati gratulat a fi “ideologul sef” al PSD (pentru a nu deveni, intr-o buna zi, si al Romaniei, nu ma indoiesc ca unii ar fi in stare sa dea si acatiste!). Exorcist? Ei, bine, aici chiar ati nimerit-o de-a binelea, pentru ca cei mai multi romani cred ca numai Nastase l-ar putea scoate pe diavol din Basescu!!! Pai, daca i-ati recunoscut inteligenta, publicistica fluviu, spiritul renascentist, optimismul incurabil si hotararea de a nu se da batut (multi vor spune ca nu ati avut incotro!), cati credeti c-ar fi dispusi sa va creada ca lui Adrian Nastase, i-ar lipsi, “din nefericire pentru el si pentru tara”, dupa cum spuneti, ceea ce numiti “simtul responsabilitatii”?

  7. „Ma intreb cui se adreseaza de fapt profesorul de drept ajuns puscarias de drept comun? Cine formeaza publicul celui numit de Academia Catavencu “sfantul mucenic Nastase”? Pentru cine predica el? Cine are timp sa-i cumpere gogosile, in afara de El Crin, de Munchausen-ul din Palatul Victoria, de Felix, Ciutacu, Badea, Gadea, Sova, securistul Rogojan si alti nistoresti? Oare doamnele Lucia Hossu-Longin si Zoe Petre gusta proza de penitenciar a baronului Nastase?”

    Offf… Domnule Tismaneanu, alde Zoe si Lucia au o scuza, sa zicem cecitate maternala.
    Dar cind intrebati „cine?”, va raspund, poate nu stiti, milioane de orbi care nu vad altceva decit antena trei, nu au alt interes decit cistigul imediat – 100 de lei pentru un vot, de pilda, si care nu asteapta de la viata altceva decit pensia.

    Off…

    • Imi permit sa va contrazic. Arogantul Nastase nu da doi bani pe cei deja „castigati”, cei din tabara lor.
      Pe de-o parte, vanitatea sa, ce depaseste in intensitate orice limita imaginabila, il impinge sa-si impartaseasca „inteleciunea” catre connoisseur-i ce si-ar dori sa converteasca si eventual sa si-i apropie, pe de alta parte veninul acumulat este slobozit prometeic impotriva inamicilor sai ireconciliabili si, nu in ultimul rand, nevoia de a demonstra gastii ca este potent si inca poate contribui la zdrobirea basestilor.

  8. Sper ca nu sunt singurul care observa o satisfactie interioara in spusele dlui Nastase. Are acea siguranta ca nu i se mai poate intampla nimic mai mult decat ceea ce a patit acum. Sincer, cred ca satisfactia sa este indreptatita. A fost condamnat intr-o mascarada de proces pentru fapte indoielnice si irelevante pentru activitatea sa de prim ministru. Ori romanii asta asteptau, ca un prim ministru sa plateasca pentru faradelegile comise la guvernare. Vedem ce se intampla acum la Oltchim – gurile rele spun ca pe vremea lui s-a tesut reteaua de capuse. Mai avem combinatul de la Galati vandut la pretul unei vile la Hollywood. Avem tot din vremea dlui Nastase celebrul „10% din orice contract cu statul”. Avem exacerbarea pana dincolo de nesimtire a preturilor de achizitie pt. institutiile de stat. Avem procurori filatori si filatorii – membrii de partid tot din perioada domnului Nastase. Avem mii de motive sa cerem condamnarea lui pt. actele de guvernare dar, am ales sa il transformam in martir, in personaj persecutat. Cui ii e frica de un astfel de precedent? Lui Boc, lui MRU, lui Tariceanu, presedintelui – jucator? De ce a fost nevoie de mascarada interogarii a peste 3000 de oameni ca sa gasesti doi amarati dispusi sa declare ca au fost santajati/fortati sa dea banii la campania PSD? Cui i-a folosit linsajul mediatic din noaptea retinerii lui Nastase? Presedintelui care umbla turbat pe strazi si ameninta medicii de la Urgenta? Nu. Justitiei in vreuna din componentele ei? Nu. A adus vreo imbunatatire de imagine Romaniei? Nu. Au fost greseli care l-au „albit” pe Nastase in ultimele doua luni. Iar aceste greseli au venit dintr-o singura directie – Cotroceni. Atata timp cat Nastase ne-a privat 4 ani de un nivel de trai mai bun, ne-a distrus perspective pentru inca multi ani dupa ce el n-ar mai fi fost in functie, consider ca avem dreptul sa cerem socoteala celor care au regizat acest scenariu, care au impiedicat o ancheta reala si justa pe faptele lui ca prim ministru si nu ca presedinte de partid. Pana atunci ne rade in nas de la inaltimea celulei lui, si adoarme linistit numarandu-si conturile si fraierii pe care i-a prostit. Nu sunt adeptul pedepselor exemplare, dar cu putina inteligenta distinsii procurori puteau contribui la pacea sociala in aceste vremuri de criza economica si nu numai.

    • OK, sa va spun un secret si sa ramana numai intre noi!

      In 2004, cand se intreceau in campania prezidentiala Basescu cu Nastase, a fost pentru prima data cand urmaream jocul alegerilor pe internet. AM asteptat cu mare interes si ingrijorare rezultatul votului. Estimarea de la ora 21 il indica pe Basescu castigator cu un foarte mic avans.

      Am plecat de la internet si m-am intalnit cu un cunoscut. La masa de langa noi erau doi tipi inalti care m-au intrebat, auzind ce spuneam, cine a castigat. AM glumit si am spus ca Nastase! Reactia a fost rapida, brusc s-au ridicat de la masa si au plecat. De ce? Cine erau? Nu am putut sa mai spun ca este o gluma, nu mai aveam cui…

      Cat despre perioada condusa de Nastase-PM nu voi uita cum Jonathan Scheele (JS) a publicat in ziar o scrisoare deschisa cerandu-i PM sa nu ii mai asculte telefoanele cand vorbeste cu jurnalistii…Nu mult dupa aceea JS a schimbat sediul, intr-o cladire nou construita, langa Ambasada, unde nici pasarea nu intra acolo fara aprobare…Oare de ce???

      Cred ca Nastase de pe atunci pregatea „cel mai cinstit guvern”!
      Acesta este, el este cel care este manat in lupte de Dottore Ponta!
      Cate coincidente, cate asemanari!
      Oare de ce?

      P.S. Mascarada de proces? Pai bani negrii pentru campania electorala din 2004 inseamna asa de putin pentru Dvs? Dar banii negrii care sunt dirijati acum de firmele capusate de familia Ponta si nu permit decontarea catre sub-contractori la tarifele convenite prin contracte pentru ca este nevoie de bani negri pentru alegeri/referendum, este putin lucru? Stiti cat de grava este situatia in economie datorita spagilor si platilor neefectuate? OMG

  9. Domnule Tismaneanu,de 23 de ani traim intr-o tara a circului.Faptul ca pucistii din ’89 au facut toate diligentele pentru a acapara pe rand mediul politic si apoi cel economic,ca apoi sa incerce sa acapareze intreg statul,nu este de mirare,se afla in invataturile sectiei de propaganda bolsevica a KGB(FSN). Ca in tara noastra cozile de topor KGB-iste(FSN-iste) au fost la putere din ’89 si pana in prezent,certifica prin starea de fapt in care este tara si modul in care santem tratati de partenerii externi.Deci existenta unui Nastase,care din puscarie are tupeul(cu blagoslovenia Administratiei Penitenciarelor-oare dece ?) sa dea indicatii”pretioase”mediului politic,erijandu-se intru-n guru,sau a unui plagiator ordinar ca Ponta,care conduce aceasta tara haotic proferand minciuni si atacuri josnice,zilnic pe toate canalele media, fac ca circul sa fie complet.Parte proasta este ca nu ei platesc pretul acestui circ,ci noi populatia,care este obligata sa fie ca si pe vremea comunistilor „turma de sacrificiu”.Din nefericire,indoctrinarea acestei populatii a fost atat de eficienta si continua,incat desi au trecut 23 de ani dela puciul din ’89,oamenii inca au mentalitatea „hommo sovieticus” si sant dirijati de acesti neo-bolsevici,imbracati in hainele democratiei si dusi de nas,precum vitele la abator(a se vedea modul cum voteaza romanii dupa 23 de ani) Circul continua si norocul nostru ca facem parte din UE,care mai stavileste avantul tavalugului bolsevic. Asa ca traim in continuare in circul in care ne-au tarat” baietii”,dar cu ce pret?

  10. stimabile herr professor!

    nu sunt prea priceput in ale orthodoxiei, dar canonizarea cred ca are loc dupa decesul biologic si nu cel politic. dar cum devine un subiect preferat s-ar putea ca si cel din urma sa fie intarziat, chiar daca termenul de valabilitate a fost depasit de mult.

  11. 1) Nici prin gind nu mi-ar fi trecut sa vizitez blogul lui Adrian Nastase –numai grija asta n-am ! Dar acest articol mi-a trezit curiozitatea si am facut o scurta vizita.Si ce vad acolo : Adrian Nastase il numeste pe autor „..vechiul meu amic,Volodea Tismaneanu” , „…draga Volodea,..”
    etc. si nu pe un ton condenscendent ci foarte serios,intr-un dialog virtual de oarece profunzime. Au fost relatii apropiate intre cei doi ? Sint posibile reconcilieri pe termen mediu si lung ?

    2) Nu imi este clar care este mesajul (morala) articolului de fata : a) renuntarea la prezentarea ideilor lui AN la TV ? b) tratarea in derizoriu a textelor lui AN ? c) o eventuala ingrijorare fata de o potentiala revenire a lui AN pe scena politica ? Ma rog,mai sint si alte posibilitati,de aceea va rog sa ne explicati de ce, pe nepusa masa,acordati atentie prezentei (virtuale) a lui AN la TV.
    Multumesc.

    • Asta-i viata, eu n-am vazut acel text, e bine ca mi-l semnalati Dvs :)

      L-am cunoscut pe Adrian Nastase inca din anii facultatii. Era cu un an mai mare, facea dreptul, eu sociologia. Am avut relatii distante, in cel mai bun caz amicale. Nu ne vizitam, nu frecventam cercuri comune, nu ne imprumutam carti. In volumul de dialoguri cu Mircea Mihaies, „O tranzitie mai lunga decat veacul” gasiti toate informatiile care par sa va intereseze. Plus un portret psihologic al d-lui Nastase, o analiza a „performantelor” sale din anii a ceea ce am numit strategia mexicanizarii Romaniei. Conceptul l-a deranjat pe AN, mi-a si trimis o scrisoare deschisa (amabila, to be sure) prin intermediul „Jurnalului National”.

      „Va rog sa ne explicati”? Cui? Vorbiti in numele unui colectiv?

      • Multumesc pt. raspunsul la prima intrebare.

        Am folosit pers.2 plural cu gindul ca poate mai sint si altii care citind textul dvs. au aceeasi nedumerire (curiozitate , neintelegere,etc.) Reformulez,deci :

        ” va rog,daca se poate, sa explicati de ce …..”

        • OK, am citit in ultimele saptamani diverse articole in care se scria despre activitatea de blogger si autor a lui AN. Intre altele, referinta sa la un banc din anii 50. Cum predau texte clasice ale unor autori care au ajuns in inchisoare pentru idei, nu pentru coruptie, mi s-a parut instructiva o asemenea analiza. Mai ales ca AN nu este o bruta agramata ori un aparatcik bornat, ci, in felul sau, un personaj sofisticat, unul dintre liderii social-democratiei din Europa de Est post-comunista. Cand voi gasi timp, ma voi uita pe blogul sau.

          • Va multumesc pentru lamuriri. Probabil urmariti in paralel Iulia Tomoshenko case. Si acolo ,ca si in cazul Nastase ,se fac aprecieri precum ca ar fi detinut politic ,deci nu pentru incalcari ale legii. Nu e o paralela fortata ,pentru ca si Ukraina poate fi considerata in Europa de est postcomunista. Si in Rusia un fost potential oponent politic al lui Putin este in aceeasi situatie. Nu cunosc detaliile ilegalitatilor considerate de justitie in cazul Nastase dar de la distanta la care ma aflu acum nu cred ca este terminat politic –s-ar putea sa fie doar „o travesare a desertului ” sau „cantonament ” cum o numeste. Este posibil sa fie recuperat de stinga socialista,daca nu intern atunci la Parlamentul European. In politica,precum stiti,s-au vazut reveniri si mai spectaculoase –nimic nu e imposibil. Multumesc pentru clarificari.

            • Este ciudata paralela pe care o faceti intre Timoschenko si Nastase. Nu imi aduc aminte ca puscariasul din RO sa fii primit ceva intre coaste astfel incat sa ramana macar un pic vanat – departe de mine sa ii doresc asa ceva- , pe cand doamna din Ucraina chiar a primit serioase lovituri.

              O sa imi spuneti ca s-a lovit singura, poate… Asa cum spuneau niste porci din RO intr-un alt caz

              Cat despre ilustrul puscarias s-a transformat intr-un V.C.,a obosit ca si acela, deh, varsta sdi greutatile vietii isi spun cuvantul…

              Desigur, la fel ca si prea-maretul si nemuritorul III, poate la senectute sa conduca charistmatic, dara copiii sau nepotii mosului sunt nebunatici rau de tot, nu prea asculta, desi sfaturi ar fi berechet …

  12. Dom’le, colosala zicerea lui Iorga…asa este…si se aplica f. bine la cazul AN. Multumesc si pentru articolul de fata.

  13. Privind peisajul mediatic românesc observ că nimeni nu-i perfect!
    Năstase şi-a încasat pedeapsa meritată, chiar dacă asta este puşcăria.
    Alţii însă nu au suferit nicio consecinţă de pe urmă cecităţii şi a încurcăturii de minte.
    Câteodată este bine să reflectezi şi să aplici zicala:
    Dacă tăceai filosof rămâneai!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro