marți, mai 17, 2022

Politica, matematica și sufletul

“Din tot sufletul”. Așa susține doamna ministru Petrescu măsura de reducere a CAS. De ce ni se pare ridicol și o condamnăm? Pentru că nu pune nici un calcul pe masă care să arate că decizia propusă este fundamentată rațional.

În loc să fie un tehnocrat pe a cărui expertiză să ne bazăm, doamna Petrescu ne livrează servicii spirituale. În loc să demonstreze ce a învățat la Harvard, domnia sa vorbește ca un neprofesionist, nu joacă rolul pe care îl așteptăm. Ne deranjează faptul că nu pune și umărul la rezolvarea problemei, că se bazează doar pe speranță. Se aruncă de pe un bloc cu zece etaje și dorește ca printr-o minune va fi salvată până jos. Și ne ia pe toți cu domnia sa.

Să invoci cuvinte înalte fără să fi rezolvat problemele de nivel elementar duce la aruncarea acestor cuvinte în derizoriu. Chiar și un cuvânt ca suflet poate să ne facă să râdem, să fim plini de dispreț. Râsul acesta marchează suferința noastră de a fi lăsați de izbeliște și va fi cu atât mai puternic cu cât manierele noastre vor fi mai puțin elegante. „Predilecţia limbajului familiar-argotic pentru substantivul suflet e dovedită şi de utilizarea acestuia ca negaţie: „Ai găsit ceva? – Sufletu’!”.” [1] Iată ce soluție a găsit doamna Petrescu.

În politica de succes nu trebuie să mergi doar cu sufletul.

Dar nu trebuie să mergi nici doar cu matematica. Ne deranjează la fel de mult managerii care dintr-un condei dau afară 30% din angajații unei organizații fără nici o măsură de protecție socială, preferabil pe cei mai puțin productivi, cu probleme de sănătate, sau doamnele însărcinate sau persoanele care mai au doar un an până la pensionare. Nu ne plac nici tehnocrații care dintr-un calcul la nivel de țară taie fără nici un fel de empatie otova salariile și pensiile. Putem înțelege rațional necesitatea măsurilor, calculele făcute, evitarea falimentului organizațional sau al statului, dar am fi preferat să fim priviți care persoane și să fie pusă altfel problema, să fie luate măsuri de atenuare a șocului.

Absența matematicii din politică atrage disprețul cetățenilor avizați, capabili de calcul rațional, absența sufletului atrage ura celor care se simt disprețuiți.

Am putea crede că absența atât a abilității de a raționa calculatoriu, cât și a capacității de a pune suflet, o combinație de cinism și urechism, ar trebui să ducă în mod necesar la eșecul unui politician. Aici intervine însă vălul pus de experții în comunicare între realitate și ceea ce percepe publicul votant. Cinismul și urechismul pot avea un succes fulminant dacă mass-media are un rol preponderent de manipulare, nu de informare. Este exact cazul domnului Ponta: nici cu sufletu’, nici cu matematica.

Difuzarea în public a înregistrării discuției despre CAS de la Cotroceni are sensul unei ridicări a vălului de minciună. Este o prezentare a adevărului brut, șocant, aproape insuportabil. Astfel de oameni ne guvernează ?! Nu întâmplător prima reacție a domnului Ponta a fost să prevină orice revelare viitoare a adevărului prin stabilirea unor proceduri clare cu privire la astfel de întâlniri. Nu țara, nu oamenii, ci instaurarea definitivă a minciunii este scopul suprem al acestui om și al celor pe care îi reprezintă.

Nu vom putea avea cunoaștere cu privire la raționalitatea și implicarea sufletească a politicienilor câtă vreme nu vom ști adevărul. Fără această cunoaștere nu vom putea lua niciodată decizii electorale avizate.

Conflictul politic fundamental al anului 2014 este între minciună și adevăr, între oameni care vor să trăiască în minciună și cei care vor să trăiască în adevăr.

[1] Zafiu R., 2007, Limbaj și politic ? Ed. Universității din București, p. 182 nota 109.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Imi amintesc cu cata incredere i-a adresat dl. Tismaneanu scrisoarea deschisa d-nei ministru Petrescu, sperand ca daca a absolvit la Harvard ar avea un anume nivel de educatie si intelegere, pentru a lua o eventuala atitudine fata de derapajele d-lui Ponta. Dupa prestatia de ieri, vazand cum isi scalda privirea pierduta in ochii la fel de goi si rataciti ai PREMIERULUI Romaniei, putem sa ne luam adio de la dansa cu totul. Nestiinta lor, la un loc cu inconstienta de a ocupa locurile pe care le ocupa, imi apare la fel de grotesca precum pozitia ocupata de sefa CNA Laura Georgescu .

  • Doamna Mara,

   In cazul ministrului de finante nu stiu cat se poate pune incompetenta la mijloc.

   Cred ca mai degraba e o lipsa de leadership. Ma indoiesc ca o distinsa doamna absolventa de Harvard nu a putut vedea ca nu sunt surse de finantare pentru scaderea CAS, ca masura i s-a varat pe gat si orice fel de ajustarea ar fi putut propune a fost respinsa din start.

   Insa in cazul asta eu unul mi-as fi dat demisia. Nu as fi acceptat sa fiu omul de paie a nimanui. La ora asta credibilitatea doamnei se apropie de zero tocmai prin prisma lipsei de verticalitate si leadership. E una sa predai intr-o universitate unde singura ta responsabilitate este sa transmiti informatie unor studenti si alta sa iei hotarari care privesc o tara intreaga.

   Si chiar nu exista surse de finantare sanatoase pentru reducerea CAS? Exista, insa PSD nu le-ar accepta nicioadata. Romania are un aparat bugetar mult supradimensionat, cu legi stufoase si complicate pentru care trebuie o armata de functionari care sa le implementeze, care mai iau si spaga si nu isi fac treaba cum trebuie.

   Germania are 800,000 de bugetari la o populatie de mai bine de patru ori decat cea a Romaniei. Romania are peste un milion de bugetari.

   Numai prin reducerea cheltuielilor bugetare se poate finanta CAS si asigura o crestere durabila.

   Boc nu a putut lua o masura de descrestere a personalului bugetar in 2010 fara sa creasca rata somajului la nivel lipsit de control.

   Insa la o rata a somajului relativ scazuta azi, in conditiile de crestere economica, acum ar fi momentul ajustarii aparatului bugetar in tandem cu reducerea CAS, ca sa se balanseze una pe alta. O alta masura care sa genereze reduceri de cost e renuntarea unor cladiri ale statului care nu sunt folosite la capacitate, insa consuma bani. Guvernele federale si locale are SUA au vandut multe cladiri publice pe vremea recesiunii economice si au preferat sa se mute cu chirie pe langa reduceri bugetare. Nu am vazut nimic din toate astea in Romania.

   Insa cine sa faca reforma asta, PSD?

   • Vine FMI-ul in Noiembrie, credeți ca o caută cineva la leadership? O sa-i sara fulgii cu leadership cu tot! Cine organizează echipa de negociere cu FMI ? Cu ce argumente ni se vor negocia noua dobânzile ? Cine o sa pregătească aceste argumente? Ea? Din tot sufletul? Sau din nou din buzunarul meu?
    Iată ca între timp, d-nei ministru i se adresează o a doua scrisoare deschisă, de data aceasta din partea d-lui MRU, pentru a-i cere demisia. Si bine a facut ca i-a adresat-o public. Este incompetenta!
    Cine sa facă reforma in PSD? Pai, dacă n-are cine, înseamnă ca n-au ce cauta in astfel de funcții. Răspunsul meu nu este pentru secolul acesta? Ba da, știți ce vad eu? Cum se varsă sifonierul peste ei si nu stiu pe unde sa mai scoată cămasa. Ca nu se vede mare lucru de la noi de acasă, asta nu înseamnă ca inlauntrul lor nu se întâmpla nimic.
    Exista o vorba românească : ” gura bate fundul „. Adică poate sa fie fata cât de frumoasa, cand deschide gura, se alege praful. Așa a facut ministereasa noastră ieri.
    Astfel, revenind la subiect, fata asta sa plece cât mai degrabă. N-are nicio treaba leadership-ul cu tema nefacuta ieri. Are nota 2 pentru tema nefacuta si 4 la purtare pentru ca a fost impertinenta. Așa s-a prezentat si o sa poarte stampila asta cu ea cât zile va mai avea.
    Sunt alte timpuri, alte pretenții, alte implicații. Ca mai baltim o vreme in mlaștina asta imbacsita, in care totul pare încremenit, e doar o părere. Ne îndreptăm cu viteza spre momentul adevărului. Timpul nu iartă! Lumea nu sta in loc! O sa ne izbeasca drept in fata! Mai vorbim si cu alte ocazii, dacă vreți bineînțeles.

    • Sund de acord cu faptul ca fatuca asta e in paralel cu demnitatea de ministru de finante. O diploma la Harvard si faptul ca preda economie la o universitate americana nu o califica pentru jobul asta. Dupa prestatia asta ar fi mai bine sa demisioneze.

     Alde Ialomiteanu si altii ca el fara o diploma la o universitate de prestigiu erau in stare sa faca mai bine treaba…

     La treaba cu leadershipul nu cred ca este incompetenta, ci doar pusa ca om de paie si altii iau deciziile pentru ea, ceea ce face sa para incompetenta. La masurile pe care le iau PSD nu putea exista o iesire onorabila din situatia de ieri. Singurele masuri de rebalansare a bugetului nu pot fi aplicate in an electoral.

 2. creatura aparuta dupa ’90, autointitulata elita (si numita asa si de vuvuzelele mass media), cocotata n virful piramidei de unde decide ce sa ia si cui sa dea, ma tem ca e lipsita si de poetica si de aritmetica. se foloseste de etichete (psd, pnl, pdl…) isi cumpara din piata liberalizata lucrari de licenta si teze de doctorat ( daca sint din afara cu atit mai rasunatoare) pentru a si masca gaunosenia si mediocritatea. si uite asa, in numele democratiei si interesului national, romania ocupa locuri fruntase in toate topurile : miliardari in euro, saraci si analfabeti (orice categorie intermediara o sa dispara)

 3. S-ar putea concepe o contabilitate sentimentala, pan-la urma. Am avea de pilda „falimentul inspirational” (e tot faliment, dar pentru idealuri) , „bilant anual entuziast” (care nu poate iesi pe pierderi), „impozitare compatimitoare” (îți iau impozitulul, dar li se rupe sufletul). De ce nu, oameni suntem. Acuma…e lamentabil ce-am vazut. Băsescu, smecher versat, care-i ia la rost pe iepurași. Ii place aplombul (cine l-a vazut la examenul de prelungire a brevetului, l-a vazut in aceeasi postura). Dar asta nu inseamna deloc ca nu manipuleaza sau ca nu minte. S-ar putea ca argumentele serioase sa nu-i fi dat dreptate. Ponta ar avea o singura iesire din ridicol: sa nu fi VRUT (cu intentie) sa se pregateasca ptr intalnire. Avea o oarecare ostilitate, poate ca nu vroia sa stea la discutii, dar curajul sa taie pisica- nu-l avea. D-șoara…lamentabila. Nu stiu cum iese cineva ( de la Harvard !!) cu temperament de râmă. Ar trebui sa demisioneze, biata domnisoara, cu tot cu suflețelul ei (domniei-sale).

 4. Sa nu fim rai. Este natural si de dorit sa sustii din suflet ceea ce propui. Nu suntem calculatoare.

  Poate exprimarea a fost prea relaxata, poate ca ar fi trebuit aduse calculi. De fapt, nu poate, ci sigur ar fi trebuit.

  Dar nu cred ca e asa de important incat sa merite o analiza,

  Grav este ca asa arata toata tara, cu foarte mici exceptii: oameni care nu stiu sa argumenteze nimic.

  Cu putin effort, putem descoperi cu stupoare ca asa arata mai toate expunerile de motive ale legilor: impanate cu generalitati si cu erori de logica, impostibil de inteles altceva decat „supremul” argument zguduitor : „Ne trebuie pentru ca nu avem”.

  Cateodata mai apare si fratele acestuia „Ne trebuie pentru ca ni se cere”.

  „E necesar pentru ca fara asta nu se poate” etc. etc. etc.

  Prietene, vrei sa avem ministri tehniocrati intr-o tara in care invatamantul prabusit si dezinteresul familiei produce pe banda deja a doua generatie de semidocti si ilogici? (substantive creat de mine din adverbul respectiv, in disperare ca limba romana nu are un cuvant edificator….).

  Crezi ca e un ministru slab pregatit? Stai sa ii vezi pe cei din guvernul ce va fi peste 10 ani….

 5. Pe mine m-a cutremurat altceva: dl Ponta si dna ministru de finante au declarat raspicat ca pt acest an au rezervati cca 800 mil drept compensare reducere CAS, iar pentru la anul se va schimba primul ministru (deoarece dl Ponta devine presedinte, nu-i asa!) iar noul prim ministru isi va face singur bugetul si va cauta el solutii asa cum va dori (deci nu are rost sa-si bata acum ei capul cu aceste probleme, va fi problema noului guvern!).Ce ziceti cat cinism!

 6. „Conflictul politic fundamental al anului 2014 este între minciună și adevăr, între oameni care vor să trăiască în minciună și cei care vor să trăiască în adevăr.”
  Exceptionala afirmatie. Din pacate ea nu atrage atentia si trece neobservata chiar si majoritatii celor care citesc si comenteaza aici. Pentru acestia nici nu ar fi foarte grav deoarece ei ii au in suflet esenta, dar optiunile electoratului ne-au aratat ca numarul celor care se complac „sa traiasca in minciuna” (nimeni nu va recunoaste ca o vrea cu adevarat, cel putin nu inca) este mult mai mare decit al celor care „vor sa traiasca in adevar”, mai ales in conditiile in care pentru aflarea si constientizarea adevarului este necesar un efort din ce in ce mai mare, pentru care scoala romaneasca face tot posibilul sa ii pregateasca pe tot mai putini.

  • E clar, candidatul sustinut de PSD va fi presedintele tarii. Pentru moment acest candidat e Ponta. Ponta ajuns presedinte e un cosmar, este de neinchipuit, . Aproape ca as zice ca e imposibil. Si totusi asta e adevarul.
   As face o predictie (mai mult e „wishfull thinking”): la presiuni externe majore Ponta vine prin septembrie la tv si anunta ca el vrea sa isi termine mandatul de prim-ministru, ca el a inceput lucruri pentru tara si vrea sa le termine ca un patriot ce se considera, ca el are treburi concrete de facut si mai bine sa fie altcineva presedinte, de exemplu XXX care e asa si pe dincolo si indeamna oamenii sa-l voteze pe acela. Si oamenii il vor vota. Transferul de voturi functioneaza la PSD.
   Ce vreau sa subliniez e ca in Ponta nu poti pune nici o baza, nu mai e credibil, e mitoman, una zice si alta face, gafeaza, e neserios, e clovn, e gol pe dinauntru, imprevizibil, chinezofil. Asa se vede din-afara. XXX poate fi Geoana, Melescanu, Oprescu, chiar Dragnea, de ce nu taica Sirbu etc. Oricine, dar chiar oricine, e mai bun decit mitomanul plagiator.

 7. Domnule Iordache, dumneavoastra utilizati cuvantul „matematica” intr-un sens care ma lasa perplex. Din textul dumneavoastra rezulta ca, de fapt, va referiti la „economie” ca teorie, ceea ce este atat de diferit de ceea ce se numeste matematica. Este adevarat ca in economie se fac socoteli (calcule matematice elementare) si ca uneori, dar foarte rareori, in spate niste modele matematice iarasi elementare, dar de aici pana a include matematica in articolul pe care l-ati scris, este o distanta uriasa. Exista domenii care fac apel cu mult mai mult la matematica, cum ar fi fizica sau ingineria, dar nimeni nu s-a gandit vreodata sa utilizeze „matematica” pe post de substitut. Poate schimbati titlul si mai revizuiti din text, va rog!

  • …? Pentru determinarea unui buget, elaborarea de previziuni cifrate conforme cu evolutia punctuala sau permanenta a elementelor comparative care sunt de analizat, pentru efectuarea unor statistici care sa permita viziunea cat mai clara la termen mediu si lung, …etc, cred ca ceea ce se utilizeaza se numeste…matematica!
   Ca aceasta minunata stiinta este mult mai complexa, e adevarat, dar nu cred ca serveste la ceva sa ne facem ca nu vedem padurea din cauza copacilor…

   • Draga doamna, repet: faptul ca undeva se utilizeaza mai multa sau mai putina matematica, nu ne da dreptul sa facem o substitutie de termeni. As putea glosa la infinit pe tema asta si sa va dau exemple care mai de care mai traznite, insa nu ajungem nicaieri. Inca o observatie: statistica are deja viata ei relativ independenta de matematica si este o componenta esentiala a oricarei stiinte moderne. In plus, socotelile care se fac in acest tip de economie sunt absolut elementare, tin doar de bagajul general de cunostinte pe care orice absolvent de gimnaziu se presupune ca-l are, si nu implica niciun model matematic cat de cat serios.

    • @Consonant. Habar nu aveti despre ce vorbiti si cu ce se mananca stiinta economica. Daca va intereseaza, in economie se utilizeaza si elemente de topologie, elemente de optimizare, cum ar fi programare liniara – care implica matrice, determinanti etc, calcul vectorial, se folosesc elemente de calcul diferential, integral, etc, adica o matematica mult peste notiunile de baza din gimnaziu. Poate ca in anii ’50 cand studiati dumneavoastra ingineria si va credeati savanti de renume mondial, era alta situatia, dar azi e cu totul altceva – mai actualizati-va informatiile.

     Despre articol – excelent.

     • In primul rand, domnule Vocalul, ati putea sa fiti ceva mai prudent in exprimari relativ la ceea ce stiu unii si altii. Eu nu-mi permit sa fac astfel de aprecieri aiuritoare sau chiar jignitoare si nici sa-mi exprim parerea daca aveti idee ce este aceea topologie sau multele alte domenii ale matematicii care sunt utilizate pentru modelari matematice. In al doilea rand, ati putea sa utilizati ceva mai eficient parcursul unui text mai inainte de a jigni pe cineva, incercand sa intelegeti cele scrise de mine: eu m-am referit strict la acea farama de economie de care era nevoie pentru a intocmi motivatia economica ceruta de presedinte in celebra discutie si nu la economie, in general. Este regretabil ca astfel de defulari sunt permise pe acest sit.

  • Aveți dreptate, singura circumstanță atenuantă ar fi că nu este despre matematică textul. Cum ar fi sunat: politica, aritmetica utilizată în contabilitate, modelele matematice elementare și sufletul ? Se pierdea efectul retoric. N-am să schimb prin urmare, modelarea matematică în economie rămâne principalul program de cercetare al aceste științe și ceea ce dă forță rațională explicațiilor și predicțiilor economice. Cele bune,

 8. Oare daca facem azi un sondaj „electoral” si intrebam poporul ce a inteles din discutiile de la Cotroceni, cati or fi fost „informati” de anumite trusturi de presa doar de versiunea lui ponta?..

 9. Analizele si comentariile privind intilnirea presedintelui cu premierul si d–na minstru Petrescu, reflecta deruta si vidul cunoasterii (stiintifice) generale, asupra domeniului ,,dezvoltarii economice”, careia-i apartine masura diminuarea CAS, pentru atragerea investitorilor straini.
  1.Diminuarea taxelor si impozitelor face parte din tehnicile de atragere a investitorilor straini, nivelul urias al taxelor si impozitelor din Romania, reprezentind cca. 2 puncte, din indicele ,,subafrican” 74, de ne-competitivitate/ne-functionalitate economica nationala, care sperie investititorii straini.
  Daca d-na Petrescu a spus ca ,,sustine din tot sufletul diminuarea CAS”, ea credea (asa cum cred si eu), ca toata lumea inclusiv presedintele si autorul de fata), cunoaste caracterul pozitiv (de principiu) al acestei diminuari, pentru atragerea investitorilor.
  A manipula aceasta exprimare ,,subinteleasa”, si a o duce in sensul ca ,,n-a pus pe masa nici un calcul”, denota necunoasterea fundamenelor de PRINCIPIU ale dezvoltarii economice!
  Cind este in discutie sustinerea ,,din tot sufletul”, a unei masuri pozitive, care constituie unul din PRINCIPIILE generale ale dezvoltarii economice, este ,,colateral” analizei, sa ceri ,,calcule” contabile!
  2.Discutia a avut un caracter de PRINCIPIU asupra tehnicilor si instrumentelor dezvoltarii economice, careia-i apartine diminuarea taxelor si impoztelor in general.
  Miopia generala asupra acestora – intr-o tara in care tehnicile si instrumentarul in aceasta directie lipsesc – a facut ca presedintele sa ,,transfere” (smechereste sau din limita de ,,cultura” economica) discutia, in,,teritoriul contabilicesc FMI”:,,unde-i calcului care sa dovedeasca ca un PRINCIPIU justifica diminuarea CAS” !?
  Ramasa perplexa, blocata in fata acestei deturnari ,,contabile” a discutiei de la un principiu economic, neobisnuita cu disputele pe ,,virf de cutit” ca in politica, dna Petrescu este considerata de toata lumea ,,invinsul” presedinelui.
  Va spun cu toata convingerea, ca daca eram in locul d-nei Petrescu, plecam imediat, spunindu-i presedintelui ca reia discutia, dupa ce acesta studiaza problema competitivitatii economice si componentele acesteia, pentru a nu transforma o discutie de principiu, intr-una contabila…
  3.Daca la presedentie ar fi existat o minima cunoastere a problematicii dezvoltarii, nu am fi in situatia de dupa 10 ani de stagnare economica, in care premierul lipsit si el de tehnici si instrumentar de dezvoltare economica – gratie inertiei intelighentiei nationale – da din colt in colt, pentru a identifica masuri de reconstructie industriala.
  Stiinta dezvoltarii economice, se invirte, asa cum s-a demonstrat in 10 ani, dar si la final de cariera prezidentiala, la ,,calculul si tehnici” contabile de dezvoltare, lipsite de bani, ca urmare a disparitiei economiei si industriei nationale.
  Din pacate, cei capabili de a construi proiecte de reconstructie economica nu se afla la Hardvard, unde in navitatea sa, sint cautati de premier.Acolo se scolesc specialistii in componentele ,,calitative” ale dezvoltarii economice, ori in Romania unde nu nici exista ,,economie natioala” ci doar regii si intreprinderi falite plus citava active straine, ce sa ,,perfectionezi”?Coruptia si evaziunea, unde politicienii sint mai ,,profesori” ca la Hardvard?
  4.Ramine de remarcat, ca presedintele ,,repetent” la ,,reconstructia industriala a Romaniei”, n-a putut oferi o ,,lectie de reconstructie economica” urmasului Ponta, ci una ,,contabila”, model FMI, care a adus tara in starea de azi. Lectia presupunea cel putin dezvoltarea principiilor dezvoltarii economce, ceva din instrumentarul si tehnicile dezvoltarii economice – dar pe care nici presedinele nu le cunoaste.Motivul este simplu – ele nu I-au fost oferite de ,,specialistii” sai (in ,,agricultura”), iar cind I-au venit din alta parte, n-a inteles rostul si functia lor, raminind ,,tabula rasa” in domeniul dezvoltarii – la fel ca Romania in domeniul industrial si agricol…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro