duminică, octombrie 24, 2021

Politică pe linie de partid

Oamenii nostri din teritoriu’ reprezinta una din cele mai vestite sintagme ale politicii romanesti. Trebuie sa recunosc ca am cunoscut cativa din “oamenii nostri din teritoriu,” impresia a fost bizara. Oamenii din teritoriu pot fi intalniti peste tot, inclusiv in toate sectoarele capitalei. Toti “oamenii din teritoriu,” femei sau barbati, tineri sau mai in varsta, au o trasatura distinctiva proeminenta si extrem de suparatoare: agresivitatea. Majoritatea discutiilor, care din punctul lor de vedere pot fi plauzibile, sunt cele politice. Omul din teritoriu nu poate discuta despre vreme, spre exemplu. Vremea nu este o chestie de partid, nu poate fi indoctrinata si nici controlata de la centru.   Sa te fereasca Dumnezeu sa-i accepti imediat preferintele politice, tu trebuie sa fii convins, bineinteles convins de el. Daca ii accepti imediat parerile devii suspect si atunci esti sau infiltrat sau potential competitor in teritoriu.

Teritoriul este domeniul lui feudal, el este cel mai tare, ii cunoaste pe toti, pe cei care au fost, pe cei care sunt si are pronosticuri despre cei care vor fi. Majoritatea oamenilor din teritoriu (de la o anumita varsta) au fost oameni din teritoriu si pe timpul “partidului”, activismul este o boala pe care ei o poarta din tinerete. “Omul din teritoriu” isi poarta cu sfintenie relicvele sfinte, o poza semnata cu presedintele partidului, cu ministrii sau cu “greii partidului”, ii cunoaste pe toti, le cunoaste viata, obiceiurile, are bancuri subtile despre ei pe care intotdeauna le povesteste la o bere, tuica sau o vodcă mica, desi toata adunarea le cunoaste in zecile de versiuni existente “pe piata”; el le personalizeaza, bineinteles el fiind intotdeauna personajul principal.

Activistul de partid este unul dintre cele mai tragicomice personaje din politica contemporana, in majoritatea cazurilor este acelasi activist comunist, care-si astepta randul pentru un post “la centru,” o gratificatie pentru activitatea lui “in slujba partidului si a conducatorului iubit,” poate  niste ani la Şt. Gheorghiu pentru a deveni un „activist intelectual” al partidului. Astazi isi doreste o delegatie la Bruxelles sau mai stiu eu unde, un post de ajutor de bagator de seama intr-un judet sau marea rasplata, un post intr-un CA bine remunerat la firma de stat cand partidul este la putere. Pentru acesti oameni, opozitia este ucigatoare, o seceta de nedescris, o lovitura divina asupra bunastarii personale.  Partidul este el si el este partidul. Ingrozitori oameni – ii puteti intalni in toate partidele, sunt absolut incolori, din nefericire majoritatea lor nu este si inodora.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Desigur exista si „oameni din teritoriul” virtual, astia sunt si mai rafinati, baga niste chestii wikipedia sa arate cit de culti in cap sunt ei, isi formeaza o echipa de trompetisti, ca fara muzica nu exista nunta, ii scot din teritoriu pe toti cei care tusesc sau stranuta si indeplinesc sarcinile de partid sub flamura de neutrii si obiectivi.

   • ‘rafinati’ e un cuvant prea bland. adevarul este ca „e-activistii” sau „iactivistii” ca sa fim in ton cu moda, sunt destul de vizibil in mediul online, au fost chiar confirmati de catre unii politicieni, dar cred ca se pot confunda usor avand in marea de opinii personale atat de usor de publicat pe internet. probabil din acest motiv nici nu au aceleasi metode si aceelasi ‘succes’ ca ceilalti.
    probabil ca scena politica romaneasca ar fi total diferita daca accesul la internet ar fi undeva la 70-80% si oamenii ar putea sa inteleaga mai rapid ca multitudinea de opinii contradictorii ascunde deseori interese cel putin imorale din partea tutoror partilor implicate.

 2. Salut Theophyle!

  O mică eroare în text: în loc de „Sa te fereasca Dumnezeu sa-i accepti imediat preferintele politice” cred că trebuia „Sa te fereasca Dumnezeu sa nu-i accepti imediat preferintele politice”.

  • @sym salut :)
   cum o dai cu oameni astia nu e bine :) Daca nu-i acepti ideile esti „dusmanul”. Daca le accepti prea repede esti „infiltrat” de dusmanul de clasa :)

 3. Salut Theophyle
  Oamenii din teritoriu sunt armata partidului. Rezerva de cadre, pepiniera celor cu bastoane de maresal in ranita.
  Sunt profesionisti. Se inteleg mai bine cu omologii lor din partidele concurente decit cu simpatizantii propriului lor partid.
  Activistul de la celalalt partid e tinichigiu ca si el . Simpatizantii sunt doar amatori, sau oile ce trebuiesc strunite la alegeri.

  Inovatia teribila a lui Lenin a fost aceea ca a inventat activistul profesionist, platit de partid deci supus partidului, un soldat ce asculta fara sa cricneasca de ierarhia partidului. Membrii de partid obisnuiti, ce isi cistiga traiul independent, veniti si din motive altruiste nu au ce cauta in structura militara a partidului de tip comunist.
  Observ cu ingrijoarare ca se doreste acelasi lucru in domeniul sindical. Activisti sindicali profesionisti mai putini, platiti, ce activeaza ca o structura militara se considera a fi mai eficienti decit sindicalistii multi si necontrolabili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.