marți, decembrie 3, 2024

Este normal ca sălile de sport să fie blocate vreme de două luni pe an din cauza alegerilor?

Calendarul școlar foarte încărcat de activități curriculare și extracurriculare s-a confruntat în anul 2024 cu o presiune în plus, de parcă toate celelalte nu erau deja de ajuns: alegerile electorale. Unitățile școlare sunt de regulă centre de votare de zeci de ani încoace. Directorii trebuie să asigure condițiile optime de votare în secțille de votare, care sunt, de fapt, școli în toată puterea cuvântului. Nicăieri în Legea nr. 115/2015 și Legea Nr. 208/2015, dar și în alte acte legislative subsecvente, nu se specifică modalitatea prin care activitatea educațională a școlii se armonizeaza cu cerințele mai multor tururi de alegeri electorale. Există oare spațiu necesar fără să afectăm negativ procesul educațional? Poate școala pune la dispoziție un spațiu suficient de mare și primitor pentru așa ceva sau un program de lucru care să nu afecteze derularea procesului educațional? Nimănui nu-i pasă, nici măcar părinților dintr-o circumscripție școlară, adulți cu drept de vot, în aparență, s-ar zice, interesați de viața comunității lor, în realitate complet indiferenți, pasivi și distanți în raport cu timpul de lucru și spațiul în care elevii și copiii României se educă în vederea integrării cât mai reușite în viața socială.

            Cum trăiește școala această perioadă intensă la nivel electoral? În primul rând, conducerile școlilor stau cu frica în sân, exact ca în perioada autoritaristă și totalitară din secolul trecut, atunci când vine vorba de ,,a nu deranja autoritățile locale”. Între o educație de calitate și jocurile politicianiste primează, din păcate, ultimele. O spunem cu multă tristețe, întrucât am depășit etapa indignării: aici este miza reală a vieții publice la români, nu în calitatea vieții celor conduși și reprezentați, ci bunăstarea și puterile cât mai mari, necontrolate, ale celor care conduc politic, vremelnic și de multe ori prost destinele României. 

Într-o perioadă normală, primăriile comunică dezimplicat și rar cu școala. Se schimbă mailuri oficiale și se trimit raportate de jos, dinspre școală, în sus, la primărie. Totul este ierarhizat rigid, cei de sus având dreptul nescris de a schimba oricând regulile, cerințele și termenele limită. Cei de jos se supun sau sunt mustrați verbal sau tratați cu indulgență boierească de funcționarii aleșilor noștri. Sunt aceștia proprietari ai ,,moșiei publice”, iar angajații țărani aserviți la muncile de corvoadă? Nicidecum în teorie, greu de spus în practică. Desigur, aceleași practici indigeste moral se regăsesc în multe democrații fragile ale lumii, dar aceasta nu este deloc o scuză sau o invitație la resemnare.

În ceea ce privește experiența directă a educației în anul electoral curent putem declara următoarele: nu este normal ca sălile de sport să fie blocate vreme de 2 luni pe an (o lună în mai-iunie, alta în noiembrie – decembrie), iar copiii țării să practice sportul în sala de clasă (dacă spațiile alocate sportului școlar sunt oricum deficitare la multe capitole, acum luăm notițe și facem jocuri în clasă în locul Educației fizice și a sportului așa cum ar trebui). Și totuși, asta ni se întâmplă. Orare date peste cap vineri și luni înaintea câte unui tur electoral, mizeria și uneori avarierea bazei materiale etc. devin practici comune în școlile-secție de votare. Curtea școlii devine în parte o mare parcare pentru activitatea pregătirii alegerilor. Așa organizează BEC-ul alegerile în școli? De ce nu blochează o piață de cartier ad libitum și să vedem apoi reacțiile populației? Pentru că educația este tratată ca ceva superfluu, ușor dispensabil.

Dar nu numai lipsa de considerație și interes a autorităților publice în relație cu școală declanșază o stare de confuzie civică sporită, dar și faptul ca părinții din școlile-secții de votare nu reacționează prin petiții, intervenții publice sau pichetări. Școala pare a fi desconsiderată și de beneficiarii indirecți ai educației. Să ne mai mire eșecul programului România educată? Face parte din anormalitatea, metabolizată fără crâcnire, a democrației românești.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Nu vorbiti de „Romania educata” ! E un fiasco total! Un fel de hai sa ne prefacem ca facem ceva bun si util. Legea rezultata face mai mult rau decat bine invatamantului si educatiei. Johannis si clica de papagali care a generat asa ceva dovedesc ca habar nu au ce inseamna invatamant si educatie de buna calitate. Ar fi un gest de afront impotriva amatorismului dovedit de proiectul „Romania educata” sa trimiteti copii ale articolului privind vizita la Madison catre presedinte, prim ministru, min educatiei si sa faceti public in media….acum rapid, inainte de a se face schimbarile generate de alegeri!

    In alta ordine de idei, este jenanta lipsa de interes a „electoratului” fata de problemele educatiei….dovedim ca suntem o natie de mana a cincea! De fapt dovedim asta prin tot ce facem! Vot, economie, civilizatie in locuri publice, etc Sunt tari africane cu un inv mult mai bine pus la punct decat noi!

    Cei care dupa 1989 au avut idei de reformare reala a inv nu au fost ascultati niciodata…..primul principiu ce ar trebui aplicat este „omul potrivit la locul potrivit” ! Dar la noi nu vrea nimeni asta…..in primul rand poporul nu vrea! Pentru ca dispar diplomele de tot felul luate aiurea, promovarea prin pile sau ochi frumosi, note date contra spaga sau alte servicii, etc……poporul e incantat de aceste moduri de a fi si crede cu tarie ca asta e o parte a democratiei! CAnd tot spun pe aici ca majoritatea romanilor sunt idioti nevindecabili, unii sar in sus de „indignare” ! Dupa ce ca suntem prosti, mai suntem si mandri de asta!

    • „Nu vorbiti de „Romania educata” ! E un fiasco total!” (ls)
      in prima ordine de idei, legea a fost promovata de 1 an de zile. cum aveti tupeul sa va pronuntati inainte de a astepta un timp rezonabil?
      doar atotstiutorii vorbesc asa.

      • Dar dumneavoastra cum aveti tupeul sa vorbiti despre un domeniu in care nu aveti nici cea mai elementara competenta? Un timp rezonabil? Trebuie schimbata rapid legea! Ca sa nu apuce sa faca si mai mult rau! Un total fiasco, schimbari de fond ZERO, mentine si adanceste birocratia inutila, favorizeaza coruptia! Nu prevede nimic care sa dovedeasca ca ne adaptam macar minimal la cele ce se petrec in sistemele de inv ale tarilor civilizate.

        Nu mai manipulati pe aici! Nu e cazul! S-a terminat! PNL – Johannis, infestat cu o multime de impostori, a primit ce a meritat… Norocul vostru cu Lasconi, care realizeaza unde ati dus tara, in ce situatie catastrofala s-a ajun…..si va intinde mana…..sa-l pupati in fund pe Bolojan si pe Sigfried Muresan ca accepta din toata inima mana intinsa si va salveaza, derbedeilor, vanzatori de iluzii, complici ai maimutelor comuniste PSD! Rusine!

  2. Sunt voluntar in echipa de control al alegrilor germane, nu romanesti. Pe aici se folosesc si salile de biserica pt votare. Eu sunt repartizat sa practic la biserica evanghelica de linga mine!

  3. Așa e de zeci de ani! E anormal si o „lecție” nedorită dată copiilor…ca de profesori ce sa mai zicem,ei sunt cei mai tăcuți. E un gest al câinelui de a-și ridica piciorul și a marca peste tot un teritoriu, ca și cum orice teritoriu i se cuvine. Anomie, nu mai știm ce e școala. Idem cu religia in școli, nu acolo ar fi locul ei.
    Unde sunt, am votat ieri la un centru cultural ce închiriază spatii diverselor asociații. Eh, nu în România se întâmpla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dan Alexandru Chiță
Dan Alexandru Chiță
Dan-Alexandru Chiță (n. 1985). Absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București (2008), Master (2010) și Doctorat (2014) în cadrul aceleiași universități. Profesor în sistemul preuniversitar din București.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro