sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Politicieni ce ar trebui supuși izolării morale

Ieri, în miezul zilei, președintele România, dl. Klaus Werner Iohannis a avut o importantă ieșire publică în care a făcut un anunț care mai mult ca sigur că nu va fi de natură să îi sporească popularitatea.
Șeful Statului a pregătit națiunea pentru ceea ce ar fi urmat să fie șocul emiterii și intrării în vigoare cu începere de astăzi a unei ordonanțe militare în care cuvântul „recomandare” este înlocuit cu cei mai categorici, mai drastici termeni.
În fond, dacă ar fi să mă hazardez într-o comparație, deși de data aceasta lucrurile sunt cu mult mai grave, totul punându-se, la urma urmei, în termeni de viață și de moarte, dl. Klaus Werner Iohannis a făcut ceea ce și- a asumat să facă în 2010 fostul președinte Traian Băsescu, atunci când a anunțat, în locul premierului Emil Boc, decizia amputărilor salariale.
Indubitabil, nu e deloc la îndemână, nici defel confortabil să ți se limiteze libertatea de mișcare. Situația ar fi devenit, în noile condiții, din cale afară de complicată pentru persoanele trecute de 65 de ani cărora li s-ar fi interzis, practic, să iasă din casă. Spre soare, premierul Ludovic Orban a făcut câteva precizări mai mult decât necesare.
Nu am nici cea mai mică îndoială că setul de hotărâri ce dau substanță textului noii ordonanțe a fost decis de autorități cu o mare strângere de inimă. Din motive omenești, dar și cu certitudinea că ele vor avea un cost politic. Deși ele sunt identice cu cele adoptate de alte state. Or, dacă e adevărat că dl. Băsescu a decis, în anul 2010, cu bună credință, să se taie salariile fiindcă altminteri România ar fi intrat în colaps, cu aceeași bună credință ar fi avut obligația să trateze anunțul președintelui Iohannis. Or, nu, fostul președinte al României a profitat încă o dată de situație spre a se da în spectacol, oferind o reprezentație ieftină, mizeră, penibilă. Fostul vaporean care a traficat blugi și video-uri (el însuși s-a lăudat cu asta) s-a lansat iarăși în glume de bodegă, de tavernă, în declarații iresponsabile. A pozat în clovn de slabă calitate, postură în care se complace de când și-a încheiat cel de-al doilea mandat de președinte. Și nu a făcut-o cu un bilanț care să-i facă cinste. Dimpotrivă.
E drept, postura de spuitor de glume ieftine, de bazaconii, de vrute și nevrute, condiția de producător de hăhăieli cu damf i-au asigurat d-lui Traian Băsescu regulata prezență pe ecranele televizoarelor. Insul a părut băiat de gașcă, popular, unul de-ai noștri și așa s-a ales cu mandatul de europarlamentar și cu alte câteva mii de euro pe lună. Acum dă sfaturi economice guvernului. Ca și alți deștepți din PMP. Dl. Traian Băsescu face glume pe seama președintelui Iohannis. Îndeamnă la renunțarea asumării de către Stat a plății șomajului tehnic. În schimb, nu l-am auzit pe dl. Băsescu spunând că, în situația dramatică prin care trece țara, renunță, fie și numai de dragul exemplului personal, la toate privilegiile de care beneficiază în calitate de fost șef de Stat. Că nu mai vrea să aibă, pe lângă banii pe care îi încasează de la Bruxelles, și indemnizația luată din vistieria țării. Dl. Băsescu procedează pe mai departe cum îi este felul. E grobian, e fără caracter. În 2010 a impus sacrificii populației, în schimb el, d-na Elena Udrea, doamnele de onoare și de companie ale acesteia, cele două fiice ale fostului președinte și-au sporit încă și mai mult conturile grase.
Dl.Traian Băsescu nu este singurul politician care pune la dispoziția românilor tabloul mizeriei și nimicniciei sale. O mai fac dl. Călin Popescu-Tăriceanu, care până vara trecută a fost la guvernare, a stat în jilțul de președinte al Senatului și căruia puțin i-a păsat de starea spitalelor din România, deși era, vezi Doamne, al doilea om în Stat și se bătea în piept cu asta, dar și dl. Victor Viorel Ponta, ale cărui neputință și incompetență criminale s-au dovedit tragic, cu ocazia incendiului de la #colectiv.
Toți dau din gură, critică, toți debitează vrute și nevrute. Bine ar fi să nu le mai acordăm nici cea mai mică importanță. Să îi supunem unei izolări morale. Mai mult decât meritată.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

  • Își imaginează cineva că s-ar fi emis ”ordonanțe militare” sau că România ar fi suspendat Convenția CEDO pe vremea lui Traian Băsescu? O fi având el multe păcate, nici educația nu e punctul lui forte, dar insistența oamenilor Moscovei de a-l suspenda clarifică pe deplin împărțirea în tabere la București. Se pare că premierul Grivco e bine-merci, Kremlinul n-are absolut nimic împotriva lui, n-a încercat nimeni să-l suspende.

   • Mon cher, esti naiv (ca sa nu zic altfel!) si/sau fanatic!
    Cum poti sa sari in apararea unuia dintre cei mai perversi oameni politici din ultimii 30 de ani?!

    • @Dragos – ma uit la adversarii lui si la argumentele lor, e mai mult decat edificator. Tariceanu avea 22% in parlament si guverna cu sprijinul PSD, dupa prima suspendare a lui Traian Basescu. Asta e echipa ta, PSD-ul si Tariceanu?

 1. „…șocul emiterii și intrării în vigoare cu începere de astăzi a unei ordonanțe militare …”

  Contextul emoțional este prielnic pentru toți cei care vor să-și sporească notorietatea. Mă întreb oare unde este dl Cumpănașu?!…

  Altfel, se observă, pe același fos emoțional, o tendință de înfrățire a victimelor cu căleii, a hoților, cu cei păgubii, a infractorilor cu oamenii cinstiți. În virtutea pandemiei… Măi, ce virtute!

  Nimeni nu mai vorbește despre responsabilități legale! Doar avem stare de urgență, nu-i așa?! Ne-a lovit pe toți cetîțenii României preocuparea unică: ciocu’ mic și statul în casă, de frica morții.

  Nu prea sunt de acod eu cu dl T Băsescu pentru atacurile împotriva justiției, dar în privința suspendării României din CEDO unilateral și anunțarea, fără motivare, abia după patru zile, pare cp are dreptate.

  Și, pentru că veni vorba, oare cine îmi poate spune unde este definită în Constituție „ordonanța militară” emisă de către civilul Marcel Vela?

  • După ce am vazut ieri pe what s up unul dintre filmulețele
   cu ROMANII ADUSI INAPOI ACASA – o ipoteza prinde a se inchega.
   Brusca si bizara RECONCILIERE” care a generat un sir de evenimente succesdate rapid – abandonul Premierului CÎȚU, reinstalarea prin Parlament a Guvernului Orban, instituirea Starii de urgență plus – mai ales SUSPENDAREA PREVEDERILOR CEDO – au avut ca scop indeplinirea unei CERINȚE superioare europene prin care Romania a fost obligata sa iși primeasca inapoi
   pe acei copii care erau susceptibili sa accentueze extinderea epidemiei in tarile de semi-adoptie.
   Combaterea epidemiei pe plaiiu romanesc este in acest context nu atat obiectivul principal , cat acoperirea operațiunii. Ca dovadă – epidemia se extinde si la noi cu viteza italiana, dar operatiunea de recuperare a celor rataciti prin Europa continua extrem de eficient.
   Filmul de pe What s up părea seria a doua a unei celebre capodoperea a regizoruui Emil Loteanu asezpnate cu superbe cantece si dansuri etnice pe muzica compozitorului eugen Doga.
   Probabil ca daca nu trebuiau inhatati si adusi la Techirghio cei vazuti de mine, azi ne-am fi plimbat linistiti pe strazi si prin parcuri ocupandu-ne in continuare de urmatorii pasi catre alegerile anticipate.

  • Sediul materiei – Art. 23/OUG/1999 actualizată … cu privire la Ordonanțele militare emise pe timpul … stărilor excepționale.

   • OUG care, din 1999? Că n-am găsit.

    Permiteți-mi vă rog să mai spun ceva…

    Armata nu are de ce să se bucure pentru că se află pe străzi, intimidând populația civilă. Se așteaptă cineva la un atac inamic, din partea „talibanilor”?! Pe cine, de cine, apără armata?! În vreme de pace avem instituții de ordine publică! Pentru ce le dau [inclusiv] eu bani jandarmilor? Să mă bată după cum au chef, precum la 10 august 2018?!

    Faptul că militarii patrulează și legitimează populația civilă la București așa cum o fac la Bagdad, sau la Damasc, este o dovadă a slăbiciunii statului, nu a puterii lui… la fel precum la Bgdad, oei la Damasc.

    Iar, dacă militarii se bucură că avem un stat slab, atunci există un singur caz în care pot să se bucure, atunci când își propun preluarea puterii și instaurarea unui regim militar. Atât!

    Pentru că altfel, în orice altă împrejurare, un stat slab le este defavorabil și lor!

     • „…strigi: sa vina Antonescu!!!”

      Regret neînțelegerea, dar am disponibilitatea să explic…

      Pe lângă faptul că nu sunt „monșerul” tău, dacă pe lângă capacitatea de a citi, ai avea-o și pe ce a de a înțelege ceea ce citești, ai observa că textul meu este profund „anti-antonescian”.

      …Iar mesajul pe care îl conține este fix acela că în orice condiții (chiar și de coronavirus) este socialmente imperativ să ne asigurăm că rămânem un stat democratic, în care este imposibilă venirea unui „Antonescu”.

 2. In 30 de ani am avut presedinti si guvernari de mucava si teatru ieftin. Lustratie ioc. Singurul serios dar fara priza la fosta securitate si natiune a fost E. Constantinescu. Ceilalti mai mult sau mai putin au avut interesele lor mai stiute ori nestiute.Romania se afla acum d.p.v. economic, infrastructura, social, invatamant, sanatatr, cultura pe ultime locuri in Europa. Explicata este data de faptul ca toti decidentii politici nu au dorit adevarate reforme ci perpetuarea unui mediu si legislatii care sa fie in interesul lor. Ceea ce nu ai facut ce trebuie in trecut se razbuna pe viitor. Iar rezultanta este migratia a circa 4 milioane de romani, iar efectele vor fi de durata.

 3. 1. Trebuie sa-i recunoastem lui Basescu eliberarea justitiei

  2. Partea proasta e ca a tratat Romania ca pe fostele lui vapoare: eficient, dar nu in totalitate principial

  3 Oricum, Basescu este cel mai apropiat de ceea ce ar trebui sa fie un om de stat

  • Mon cher, mai usurel cu „eliberarea justitiei” avand in vedere atitudinea lui Basescu de dupa 2014 cand a intors armele spre sistemul de justitie!

 4. Asa cum este absolut normal guvernul si presedintele gestioneaza criza pas cu pas si rezultatele pozitive sunt vizibile . Nu exista un numar mare de cetateni decedati ,iar cei care din nefericire au trecut in nefiinta aveau asociate si alte boli grave .Este timpul ca politicul sa taca si cei care sunt la butoane sa isi faca treaba . Inceputul gestionarii crizei a fost greoi , cauzat si de lipsa aproape in intregime a stocurilor necesare in astfel de cazuri . Cetatenii tarii au inteles ce au de facut si se comporta in consecinta ,desigur mereu vor fi si unii revoltati sau nemultumiti ,dar si ei vor intelege curind nonsensul propriei lor atitudini . Priviti in urma si vedeti totul de la inceput , unde a inceput epidemia acum transformata in pandemie : daca libera circulatie era stopata imediat de factorii de decizie din China si intreaga omenire era avertizata timpuriu ,poate acum nu eram in aceasta situatie . Viitorul ne arata necesitatea de aducere inapoi in Uniunea Europeana a tuturor mijloacelor de productie aflate in alte colturi ale lumii si obligativitatea de formare a unei Europe si mai puternice economic ,o Europa unde productia bunurilor va fi prioritar de natura europeana . Nu mai putem sa ne lasam la mina altora si va trebui sa ne producem noi- INTREGUL-necesar vietii . Cit despre politica romaneasca toata lumea stie un simplu adevar : singurul partid ce si-a asumat inca de la bun inceput guvernarea si care a ramas constant (chiar daca epidemia putea sa il faca sa renunte )atasat acestui principiu a fost si este doar PNL. Incercarea unora de a contrazice ceea ce ei nici nu au dorit , nici nu au putut face este ridicola .Toate partidele cu exceptia PNL au fugit de guvernare ,iar acum sa vii sa critici decizia singulara a PNL este deplasat cu atit mai mult cu cit situatia este gestionata bine (doar priviti in jurul notru si vedeti ce se intimpla la altii )Este necesara inca o clarificare pentru contestatarii de zi cu zi ,o clarificare ce ne aduce in fata o intrebare . Va imaginati ,daca miine coridoarele de transport marfa (cea esentiala vietii ) ar fi inchise , va imaginati ce ar fi insemnat daca politic si economic nu eram acum atasati Uniunii Europene ? Daca putem intelege asta atunci putem intelege si norocul extraordinar pe care tara il are in aceasta conjunctura nefericita numita PANDEMIE .Cu totii mizam pe o oprire a efectelor virusului , pina atunci insa trebuie sa intelegem ca de unii singuri nu putem face mare lucru .Presedintele a spus foarte clar dind dovada de o maxima intelegere politica a situatiei . Nu este timpul pentru exprimari de contra politica ,avem nevoie de unitate si de sustinere reciproca . Cei care inca nu accepta asta se inseala si vor fi taxati in alegerile viitoare indiferent cind vor fi ele .

  • @mafalda – un discurs ca in vremurile bune ale lui Ion Iliescu, „in liniste si consens, tovarasi”. O sa trebuiasca sa organizezi totusi si niste alegeri, nu-ti imagina ca poti ramane la putere cu armata pe strazi, fiindca ai sa ai o surprinza foarte neplacuta.

 5. Lideri de opinie si (de)formatori de opinie in contratimp cu vremurile , spiritul civic , onestitatea intelectuala si morala .

  In acest vremuri de colaps politic si social generalizat , Contributors.ro ofera o imagine concludenta asupra modului in care unii lideri de opinie , intelectuali publici si autori acceptati pe aceasta platforma inteleg sa contribuie la dezbaterea publica atunci cand societatea , statul si si intregul corp social traverseaza o criza existentiala majora.
  Cum s-a intamplat de atatea ori in cele trei decenii care au trecut deja, intre prioritatile clasei politice, prioritatile societatii civile si prioritatile cetatenilor exista o fractura care se adanceste in mod constant.
  Cel mai bun exemplu este paralela care se poate face intre realitatea crunta a pandemiei , pericolul major al unui colaps al sistemului de sanatate , instaurarea starii de urgenta si respectiv intrarea in carantina totala a Romaniei si reflectarea acestor stari limita si teme mari ale zilei in publicistica momentului.
  Mai jos sunt enumerate cateva texte ( numele autorilor nu este relevant in acest context ) importante prin tematica si modul ei de abordre , tematica foarte interesanta prin raportarea la realitatea momentului si tehnicile de influentare si persuasiune folosite :

  Generalitati si/sau lipsa de solutii – Ion Stanomir (http://www.contributors.ro/editorial/starea-de-urgenta-si-panica-pledoarie-pentru-calmul-civic/); Brandusa Armanca (http://www.contributors.ro/media-tech/fenomene-alarmante-infodemia/)

  Filozofia lipsei de moralitate a clasei politice – Mircea Morariu ( http://www.contributors.ro/editorial/politicieni-ce-ar-trebui-supu%c8%99i-izolarii-morale/ )

  Filozofia regulilor situatiei de urgenta – Radu Rizoiu ( http://www.contributors.ro/administratie/mai-exista-reguli-intr-o-situa%c8%9bie-de-urgen%c8%9ba/ )

  Speculativismul filozofiei coronavirusului – Alin Fumurescu ( http://www.contributors.ro/global-europa/%e2%80%a6-despre-viralizarea-tampirii-in-masa-%e2%80%93-adevarata-pandemie/; http://www.contributors.ro/editorial/qed-tampirea-in-masa-e-virala-unde-ne-sunt-martirii-opiniei-publice/; http://www.contributors.ro/editorial/despre-apocalipsele-mari-%c8%99i-mici-cum-s-a-gripat-cre%c8%99tinismul-cu-un-virus-chinezesc/ )

  Filozofia filozofiei coronavirusului – Mihai Maci (http://www.contributors.ro/editorial/niciodata-lumea-nu-va-mai-fi-la-fel/); Daniela Maci (http://www.contributors.ro/editorial/celalalt-%e2%80%93-inamicul-sau-aliatul-meu/#comments )

  Speculativismul gratuit – Radu Vancu (http://www.contributors.ro/editorial/paradoxul-coronavirus/)

  Whatabboutism-ul de tip nou – Sorin Ionita (http://www.contributors.ro/cultura/pogromul-de-la-chisinau-ce-nu-v-au-spus/ ; http://www.contributors.ro/cultura/grindeanu-fake-news/) ; Adela Toptelean ( http://www.contributors.ro/editorial/devian%c8%9bii-partea-a-ii-a-%e2%80%9cte-cred-ca-%c8%99i-eu-mai-mint%e2%80%9d/) ; Andrada Ilisan (http://www.contributors.ro/editorial/corpul-depresiei-mele-corpul-anxietatii-mele/).

  In acest caz este de remarcat exact dupa “ principiul ţara arde și baba se piaptănă” , modul pervers si paralel cu deontologia in care inţeleg sa contribuie prin articolele lor la dezbaterea publica si la “ ridicarea moralului cetatenilor” unii dintre “ idola fori” ai momentului( probabil ca sa nu fie acuzati de “triumfalism” , nu ?) .
  Probabil ca dupa ce va trece aceasta pandemie , va fi facuta ( daca va mai exista acest interes ) si o necesara analiza de continut asupra articolelor de opinie si comentariu relevante care au aparut in aceasta perioada critica pentru Romania si a modului in care acestea au influentat opinia publica.

  • As adauga la lista dvs articolul prof Cerna despre bazele teoretice ale formării prețului in contextul discuțiilor despre plafonarea lor in timp de criza.

   • De acord, multumesc pentru semnalare. Uitasem articolul pentru ca nu am reusit sa gasesc in el o singura idee pertinenta in afara unei expuneri kilometrice fara cap si coada intalnita cel mai frecvent la unii absolventi de stiinte sociale . Exemplu de ” concluzii” :) ) la articolul profesorului Cerna :

    ” Sistemul de comunicaţie (Hayek îl numeşte de ”telecomunicaţie”) constituit de preţuri, are, deci, un aspect paradoxal, deoarece transmite o informaţie esenţialmente sumară, abstractă şi codificată, care are însă o mare importanţă tocmai din cauza caracterului său sintetic și relevant. Împreună cu sistemul de drept, sistemul de preţuri permite rezolvarea celei mai redutabile probleme cu care se confruntă orice colectivitate umană care vrea să organizeze o diviziune a muncii dincolo de o anumită scară, şi anume problema complexităţii sociale. Prin acţiunea conjugată a acestor două sisteme – sistemul de preţuri şi sistemul de drept –, piaţa devine ordine, nu haos. Ca urmare, trebuie să ne întrebăm dacă perturbarea acestei ordini complexe prin măsuri ca cea menționată la începutul acestui articol nu este mai periculoasă decât însăși problema pe care vrea să o rezolve.”

    http://www.contributors.ro/economie/plafonarea-pre%C8%9Burilor-solu%C8%9Bie-sau-problema/

    Este inca o dovada, pe langa multe altele, care arata o incapacitate funciara a unor autori de a putea exprima simplu , clar si concis idei clare si utile , pentru ca ideile nu vin asa usor. Ce mai ramane ?! Batutul apei in piua, plimbarea de la Ana la Caiafa si pana la `48, , despicarea firului in patru, invartirea in jurul cozii si citarea in bucla a altora…

 6. Eu propun sa ii izolam si social . Nu numai pe astia . Sint pline institutiile publice si bugetare de nesimtiti care se bucura de privilegii imense din rodul muncii mediului privat dar actioneaza in spirit de haita . Nu reactioneaza in vreun fel spre indreptare ; indiferent ca ma adresez oficial sau personal lor . Astora trebuie sa le asiguram un singur drept ; de a respira .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro