joi, aprilie 18, 2024

Politicieni cu glonț pe țeavă și reacțiile presei

Înviorată de ultimele declarații politice la vârf care promit vărsare de sânge pe bune, presa a reacționat prompt și, cu excepții previzibile, aproape unitar. Pe deputatul Adrian Solomon l-au taxat imediat ziarele mari și numeroase televiziuni pentru o afirmație crudă care nu poate fi scuzată ca gafă, nu poate fi expediată ca teribilism sau, cu un zâmbet ironic, doar ca inepție sau incultură: ”Eu îi transmit public… că va avea nu soarta lui Tăriceanu ci soarta lui Aldo Moro. Și asta nu-i o amenințare, e o asigurare, domnule prim-ministru”. După deputatul adept al Brigăzilor roșii, asasini ai premierului italian în anii ̍ 70, a urmat șeful său pe linie de partid, Victor Ponta, să scoată pușca pentru a-i extermina pe dușmanii politici, soluție cu totul nesatisfăcătoare în opinia sa, fiindcă nu spală păcatele față de pensionari:” Ce răspundere? Ce să spun? Nici dacă-i împuşti nu e suficient!”.

Aruncatul vorbelor fără măsură și iresponsabil face parte din profilul unui număr mare de politicieni de la noi, nărav nu doar nesancționat, ci, dimpotrivă, luat de bun și urmat de alții după logica ”dacă la ăi mari e voie, de ce nu și la noi”. Religia ratingului a încurajat prezența în studiourile de televiziune a personajelor din politică înarmate când cu ghioaga verbală, când cu tunul, în detrimentul oamenilor decenți care, în număr subțiat, mai persistă în halucinanta politică românească. Bufonadele agresive vadimiste sau ale confratelui Becali au obișnuit deopotrivă publicul și realizatorii tv cu abandonarea oricărui standard de conduită.  De data aceasta reacțiile dezaprobatoare au fost numeroase, chiar și acolo unde nu te așteptai. ”Jurnalul național” califică declarațiile citate ca ”balamuc politic”, iar pe Ponta ”grațios ca un rinocer pe gheață și abil ca buzduganul cu trei peceți”. Ponta e recidivist fiindcă în 2010 mărturisea că a vrut să îl ciomăgească pe Boc și formula o previziune moralistă cam așa: ”mă bazez că după ce o să-l omorâm pe Băsescu o să vină toată lumea alături de noi și de fapt toți o să ne spună cum au luptat împotriva lui Băsescu”. Cristian Pătrășconiu rememorează pe blog situații când politicienii au proferat amenințări cu moartea și îi numește generic ”derbedei”. Pentru ”România liberă” declarațiile lui Solomon sunt ”amenințări de gangster” în formă continuată, fiindcă același deputat afirma public în 2011 la adresa premierului Boc că e un șobolan, iar ”șobolanii trebuie călcați pe cap”. Somați uneori de opinia publică,  autorii instigărilor (cea mai recentă îi aparține unui Iordache de la USL care spunea la B1TV că pensionarii ”trebuie să-i belească” pe guvernanți) zâmbesc superior spunând că astea sunt doar metafore. Metafore ”inocente”, traduse în sicrie, sloganuri mortuare, catrene funebre, crucificări și prapuri cu care au defilat diverși manifestanți astă-iarnă, un decor mai potrivit pentru filme horror decât pentru revendicări democratice.

Puțin importă în acest caz dacă jurnaliștii au fost sinceri sau au mimat doar indignarea față de aceste dovezi de huliganism politic, aducând în acord oameni din presă aflați pe poziții greu de reconciliat ca Mircea Marian și Andreea Crețulescu, Vlad Mixich și Alecu Racoviceanu, Robert Turcescu și Victor Ciutacu. Important  e că au respins atitudinea în sine, că au dat un semnal de intoleranță față de degradarea până la ură a controversei politice într-o perioadă când apropiatele alegeri inflamează peste poate atmosfera. Indignarea e o formă de igienă cetățenească și poate funcționa ca o simbolică vestă anti-glonț. De luat aminte la concluziile ironic-amare de pe blogul semnat Madame Blogary: ”Nu trebuie să dramatizăm…Noi, cetăţeni respectabili, calmi și care scuipă inteligent din colțul gurii, știm noi mai bine. Sîntem trecuți prin prea multe, știm prea multe, am citit și auzit prea multe ca să ne inpancientăm la rahaturi d-astea. Și apoi, e rușinos, e inestetic și jenant să sărim în sus ca niște precupețe neștiutoare sau adolescente slabe de înger. Stați liniștiți la locurile voastre. Cînd Ponta a vorbit de uciderea lui Băsescu a fost doar o expresie, așa e el, mai tînăr și mai iute la mînie, cînd Mazăre a făcut paradă în uniformă nazistă a fost doar o neînțelegere, omul e mai fașionist, mai copacabana de felul lui, dar nu cunoaște simbolistica uniformei naziste, cînd Șova, absolventul de istorie, a negat Holocaustul, a făcut-o din ignoranță și neînțelegere, cînd Adrian Solomon l-a amenințat cu moartea pe Mihai Răzvan Ungureanu a făcut-o din prostie și fiindcă așa e el, mai tăntălău, mai lat în spete, cu frunte îngustă și mintea mai înceată. Așa e el, mai bou. Dar hai să fim serioși, să nu dramatizăm. Să nu exagerăm. Să nu confundăm prostia și ignoranța și amenințarea cu crima. Criminalii vin din nimic. Ca și crimele. Ca și crimele în masă. Se întîmplă pur și simplu. Ca OZN-urile, pică din cer, pe neașteptate. După, toată lumea se arată surprinsă: ”Cine ar fi crezut? Cine s-ar fi așteptat? Dacă știam….”

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Daca tot vorbim de reactiile presei, ar fi interesant, cel putin pentru mine, de vazut daca stimatul „deontolog” Cristian Tudor Popescu va reactiona fata de manipularea ordinara in care este folosit pe Realitatea TV. Declaratiile sale despre guvernul propus de Ponta sunt prezentate sub titlul „.. un guvern mai bun”. Inregistrarea video trunchiata dupa cuvantul „bun”. Declaratia sa reala: „..Acest guvern s-ar putea să fie mai bun decât cel instituit după o eventuală victorie a USL în noiembrie”.

  2. Evident, că ne amintim cu ”cea mai mare plăcere” de unde se trag toate aceste declarații, care vorba unei doamne blonde ”sunt(em) copiii lui Traian”. Băsescu, evident. Care, dacă nu mă înșală prea mult memoria a fost primul șef de stat post-revoluționar care a vrut să tragă în țeapă pe cineva- în piața Victoriei. Probabil că a rămas cu plăcuta memorie a execuțiilor publice chinezești sau iraniene- așa că ce să ne mai mire că dl.Oarecare, politician la Păcălicii din Vale face declarații aiurea după ce președintele nostru s-a exprimat în mod public, la primirea celui de-al doilea mandat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro