marți, octombrie 19, 2021

Politicienii noștri, fie mari cinefili, fie protagoniști imaginari în filme polițiste

Zilele trecute cineva își exprima, pe internet, îngrijorarea cu privire la situația aviatorului politic și a romancierului, în fiecare an iminent câștigător, al premiului Nobel pentru literatură Varujan Vosganian.
Marele politician și imensul autoînchipuit om de litere nu mai fusese de niscaiva vreme văzut în public, plus că nu mai existau știri referitoare la opțiunile lui politice. Mai exact, nu se mai știa din ce partid face insul cu pricina. A mai rămas în din ce în ce mai răsfiratul ALDE sau deja a dat și el buzna în tot mai îngrășatul Partid al Puterii Umaniste al generalului de Securitate Dan Voiculescu care i-ar putea asigura totuși un loc în viitorul Parlament, având în vedere faptul că Varanul are monedă de negociere, aceasta însemnând serviciile de propagandă oferite de imperiul media pe care îl deține?
Joi s-a lămurit enigma. De, fapt, dl. Vosganian s-a refugiat într-o sală de proiecție cu scopul de a revedea filmul Mihai Viteazul al lui Sergiu Nicolaescu. Avea nevoie să își reamintească o replică pentru ca la reapariția în public să facă senzație declamând-o. Numai că fie vârsta, fie neatenția l-au făcut pe dl. Vosganian să citeze greșit și titlul filmului, a spus Mihai Viteazu, și replica atribuită lui Sinan Pașa, cea cu ultimele zvâcniri ale ghiaurului, fapt pentru care a fost drastic pus la punct de gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu. Eșec pe toată linia pentru dl. Vosganian. Încă unul.
Dacă dl. Vosganian este, după cum se vede, doar un prost, un superficial spectator de filme, unele mărimi din PSD se cred chiar personaje de policier-uri. Avem câteva exemple la îndemână și mi se pare cum nu se poate mai util să le reamintim în cuprinsul acestui comentariu de sfârșit de săptămână.
În luna mai 2017, fostul ministru de Interne, doamna Carmen Dan, care sper să nu scape nepedepsită pentru infracțiunile de partid și de stat comise cu ocazia evenimentelor din ziua de 10 august 2018, alerta presa, Poliția, Serviciile Secrete, pretinzând că ar fi găsit în priză un dispozitiv de ascultare. Nu a fost decât o biată farsă, iar visurile de starletă de multă vreme ieșită din termen a protejatei azi pușcăriașului Liviu Nicolae Dragnea s-au dus rapid pe apa Sâmbetei. La data de 5 mai 2018, cotidianul Adevărul publica “Filmul complet al Operațiunii Microfonul . Cum a fost păcălită Carmen Dan, ce rol a avut sora ei și cine a plantat, de fapt, microfonul în casa ministrului”. Citiți-l. E savuros și arată și câte mintiucă are ilustra specialista în gazare a cetățenilor români a PSD.
În august 2018, chiar fostul președinte al PSD, azi banditul dovedit cu sejur garantat la Rahova, nimeni altul decât numitul Dragnea Nicolae Liviu, se auto-prezenta drept personaj al unui film ce de departe se vedea producția creierașului cuiva care a văzut prea multe filme din creația lui Alfred Hitchcock. Fără a fi înțeles mai nimic din ele. Dl. Dragnea zicea că ar fi fost protagonistul unei urmăriri primejdioase, puse la cale de patru agenți ce s-au cazat la Athénée Palace. Să citești, să crezi și să mori de râs, nu alta! Viața lui Dragnea în pericol! Irinuca Tănase, candidată la văduvie. Dragnea putea să aibă trista soartă a lui Armand Călinescu, deși nu i-a ieșit să fie prim-ministru ! Altă farsă, tot de prost gust, alt produs de serie C al minții unui fiu de toată rușinea al Teleormanului. Nepot de haiduc, cum a avut grijă să se prezinte în câteva rânduri chiar el însuși.
Câteva luni mai târziu, a venit rândul Gabrielei Firea. Care s-a gândit să rivalizeze fie cu Ingrid Bergman, fie cu Audrey Hepburn. Ne-a spus că în prețiosul ei colon s-ar fi găsit, cu ocazia unei intervenții chirurgicale, o bucată de sârmă lungă de 4 centimetri. Plantată acolo, cum altfel decât cu gânduri criminale, de adversarii ei politici. Zilele trecute, primărița Capitalei, cea care dacă nu știți, vă informez eu că este și membră a Uniunii Scriitorilor (Doamne păzește și iartă !) a debitat la Antena 3 fantezia că este mai mult ca sigur urmărită în vreme ce parcurge eroic, eminamente spre binele bucureștenilor, drumul de la Primărie spre Casă.
Aștept ca cineva, dacă nu chiar un scenarist sau un mare producător de filme, măcar un dramaturg să scrie o piesă despre asta. Care să intre în regim de maximă urgență, în repertoriul Teatrului Sputnik. Pariez că directoarea de acolo de abia așteaptă să pună în repetiții consemnarea scenică a jertfei zilnice a doamnei Firea.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro


Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Ne-or troieni cu drag aduceri aminte si ca sa nu uitam vorbele poetului nepereche , mai inseram o tema de maxima actualitate Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! Oare de ce am dori -a ne exprima – atunci cind nu cunostem , nu stim , nu intelegem – subiectul – . Sigur putem spune ca -ne ia valul – sau ca -multi vad putini pricep -, dar cum putem trai apoi -aratati cu degetul – . Deliciul politicii noastre- dimbovitene -si nu numai ,este cvasi prezent si la case mai mari ,ce beau cu nesat dezinfectantul atit de distrugator de coronavirus sau isi arunca dispretuitor masca la TV si apoi cind nimeni nu ii vede o pun degraba pe figura (dar nu pe figura de stil ) rasuflind usurati , cu speranta ca in cele citeva secunde de – maxim curaj – nu li s-a intimplat nimic . Te-or întrece nătărăii,
    De ai fi cu stea în frunte; zice iarasi poetul si oare cita multa dreptate are ? Obositi de – Mihai Viteazu – de rugaciunile -murmurate in surdina -prin colturile parlamentului ,de Hitchcock-iana urmarire politista in noapte ,dar nu ca un -ideal pierdut în noaptea unei lumi ce nu mai este- , putin rusinati de celebritatea colonului purtator de sirma (din fericire nu ghimpata)sau pipaind cu frica -priza- cea atit de des pomenita si urmarita cu ultimile tehnologii de cu seara , raminem inca usor afectati ,atunci cind privim in urma , de propria noastra prostie .- Da doamne mintea romanului cea de pe urma – zicere ce parca, ne mai incurajeza zilele si cum -virusul cel zburdalnic – nu poate fi oprit de nimeni si de nimic, ne intorcem cu totii la simplitatea ,atit de necesara , a cuvintelor spuse de presedinte : spalatul des pe miini , purtatul mastii (dar nu cea a arlechinului din poveste ) evitarea aglomerarilor umane si pe cit posibil a contactelor cu alti semeni ai nostri , ne pot proteja . Oare de ce o fi asa de greu sa intelegem ?

  2. Trist dar adevarat.Greu de inteles cum asemenea personaje au facut cariera politicaRealitatea este cea prezentata. Scenarii se pot face dar rezultatele nu pot fi corectate.Privind Uniunea Scriitorilor, de neinteles
    cum un persona d-na Pandele, ajunge membru???!!!!! Mai ramane sa aflam ca mult mediatizatul ei fin -numitul
    Becali- devine membru USR, eventual academician!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.