miercuri, martie 19, 2025

Politicienii noștri, fie mari cinefili, fie protagoniști imaginari în filme polițiste

Zilele trecute cineva își exprima, pe internet, îngrijorarea cu privire la situația aviatorului politic și a romancierului, în fiecare an iminent câștigător, al premiului Nobel pentru literatură Varujan Vosganian.
Marele politician și imensul autoînchipuit om de litere nu mai fusese de niscaiva vreme văzut în public, plus că nu mai existau știri referitoare la opțiunile lui politice. Mai exact, nu se mai știa din ce partid face insul cu pricina. A mai rămas în din ce în ce mai răsfiratul ALDE sau deja a dat și el buzna în tot mai îngrășatul Partid al Puterii Umaniste al generalului de Securitate Dan Voiculescu care i-ar putea asigura totuși un loc în viitorul Parlament, având în vedere faptul că Varanul are monedă de negociere, aceasta însemnând serviciile de propagandă oferite de imperiul media pe care îl deține?
Joi s-a lămurit enigma. De, fapt, dl. Vosganian s-a refugiat într-o sală de proiecție cu scopul de a revedea filmul Mihai Viteazul al lui Sergiu Nicolaescu. Avea nevoie să își reamintească o replică pentru ca la reapariția în public să facă senzație declamând-o. Numai că fie vârsta, fie neatenția l-au făcut pe dl. Vosganian să citeze greșit și titlul filmului, a spus Mihai Viteazu, și replica atribuită lui Sinan Pașa, cea cu ultimele zvâcniri ale ghiaurului, fapt pentru care a fost drastic pus la punct de gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu. Eșec pe toată linia pentru dl. Vosganian. Încă unul.
Dacă dl. Vosganian este, după cum se vede, doar un prost, un superficial spectator de filme, unele mărimi din PSD se cred chiar personaje de policier-uri. Avem câteva exemple la îndemână și mi se pare cum nu se poate mai util să le reamintim în cuprinsul acestui comentariu de sfârșit de săptămână.
În luna mai 2017, fostul ministru de Interne, doamna Carmen Dan, care sper să nu scape nepedepsită pentru infracțiunile de partid și de stat comise cu ocazia evenimentelor din ziua de 10 august 2018, alerta presa, Poliția, Serviciile Secrete, pretinzând că ar fi găsit în priză un dispozitiv de ascultare. Nu a fost decât o biată farsă, iar visurile de starletă de multă vreme ieșită din termen a protejatei azi pușcăriașului Liviu Nicolae Dragnea s-au dus rapid pe apa Sâmbetei. La data de 5 mai 2018, cotidianul Adevărul publica “Filmul complet al Operațiunii Microfonul . Cum a fost păcălită Carmen Dan, ce rol a avut sora ei și cine a plantat, de fapt, microfonul în casa ministrului”. Citiți-l. E savuros și arată și câte mintiucă are ilustra specialista în gazare a cetățenilor români a PSD.
În august 2018, chiar fostul președinte al PSD, azi banditul dovedit cu sejur garantat la Rahova, nimeni altul decât numitul Dragnea Nicolae Liviu, se auto-prezenta drept personaj al unui film ce de departe se vedea producția creierașului cuiva care a văzut prea multe filme din creația lui Alfred Hitchcock. Fără a fi înțeles mai nimic din ele. Dl. Dragnea zicea că ar fi fost protagonistul unei urmăriri primejdioase, puse la cale de patru agenți ce s-au cazat la Athénée Palace. Să citești, să crezi și să mori de râs, nu alta! Viața lui Dragnea în pericol! Irinuca Tănase, candidată la văduvie. Dragnea putea să aibă trista soartă a lui Armand Călinescu, deși nu i-a ieșit să fie prim-ministru ! Altă farsă, tot de prost gust, alt produs de serie C al minții unui fiu de toată rușinea al Teleormanului. Nepot de haiduc, cum a avut grijă să se prezinte în câteva rânduri chiar el însuși.
Câteva luni mai târziu, a venit rândul Gabrielei Firea. Care s-a gândit să rivalizeze fie cu Ingrid Bergman, fie cu Audrey Hepburn. Ne-a spus că în prețiosul ei colon s-ar fi găsit, cu ocazia unei intervenții chirurgicale, o bucată de sârmă lungă de 4 centimetri. Plantată acolo, cum altfel decât cu gânduri criminale, de adversarii ei politici. Zilele trecute, primărița Capitalei, cea care dacă nu știți, vă informez eu că este și membră a Uniunii Scriitorilor (Doamne păzește și iartă !) a debitat la Antena 3 fantezia că este mai mult ca sigur urmărită în vreme ce parcurge eroic, eminamente spre binele bucureștenilor, drumul de la Primărie spre Casă.
Aștept ca cineva, dacă nu chiar un scenarist sau un mare producător de filme, măcar un dramaturg să scrie o piesă despre asta. Care să intre în regim de maximă urgență, în repertoriul Teatrului Sputnik. Pariez că directoarea de acolo de abia așteaptă să pună în repetiții consemnarea scenică a jertfei zilnice a doamnei Firea.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro


Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Ne-or troieni cu drag aduceri aminte si ca sa nu uitam vorbele poetului nepereche , mai inseram o tema de maxima actualitate Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! Oare de ce am dori -a ne exprima – atunci cind nu cunostem , nu stim , nu intelegem – subiectul – . Sigur putem spune ca -ne ia valul – sau ca -multi vad putini pricep -, dar cum putem trai apoi -aratati cu degetul – . Deliciul politicii noastre- dimbovitene -si nu numai ,este cvasi prezent si la case mai mari ,ce beau cu nesat dezinfectantul atit de distrugator de coronavirus sau isi arunca dispretuitor masca la TV si apoi cind nimeni nu ii vede o pun degraba pe figura (dar nu pe figura de stil ) rasuflind usurati , cu speranta ca in cele citeva secunde de – maxim curaj – nu li s-a intimplat nimic . Te-or întrece nătărăii,
    De ai fi cu stea în frunte; zice iarasi poetul si oare cita multa dreptate are ? Obositi de – Mihai Viteazu – de rugaciunile -murmurate in surdina -prin colturile parlamentului ,de Hitchcock-iana urmarire politista in noapte ,dar nu ca un -ideal pierdut în noaptea unei lumi ce nu mai este- , putin rusinati de celebritatea colonului purtator de sirma (din fericire nu ghimpata)sau pipaind cu frica -priza- cea atit de des pomenita si urmarita cu ultimile tehnologii de cu seara , raminem inca usor afectati ,atunci cind privim in urma , de propria noastra prostie .- Da doamne mintea romanului cea de pe urma – zicere ce parca, ne mai incurajeza zilele si cum -virusul cel zburdalnic – nu poate fi oprit de nimeni si de nimic, ne intorcem cu totii la simplitatea ,atit de necesara , a cuvintelor spuse de presedinte : spalatul des pe miini , purtatul mastii (dar nu cea a arlechinului din poveste ) evitarea aglomerarilor umane si pe cit posibil a contactelor cu alti semeni ai nostri , ne pot proteja . Oare de ce o fi asa de greu sa intelegem ?

  2. Trist dar adevarat.Greu de inteles cum asemenea personaje au facut cariera politicaRealitatea este cea prezentata. Scenarii se pot face dar rezultatele nu pot fi corectate.Privind Uniunea Scriitorilor, de neinteles
    cum un persona d-na Pandele, ajunge membru???!!!!! Mai ramane sa aflam ca mult mediatizatul ei fin -numitul
    Becali- devine membru USR, eventual academician!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Dragi prieteni, săptămâna aceasta ne vedem la București. De două ori, odată la Fundația Academia Civică / Fundația Spandugino în 20 martie și, a doua zi, la Humanitas Kretzulescu.
Mihai Maci

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro