marți, octombrie 20, 2020

Politicienii români îl așteaptă deja înfrigurați pe Moș Nicolae

În săptămâna pe cale să se încheie, liderii principalelor partide și alianțe politice din România și-au adresat unul altuia noian de acuze și de invective. Cuvinte ori sintagme de genul furt, fraudă, hoție, fals, falsificarea voinței electoratului, incapacitatea de a-ți accepta înfrângerea, ca să nu mai vorbim despre proverbul hoții strigă hoții s-au aflat zilnic pe buzele domnilor Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Dan Barna sau Dacian Cioloș. Fiecare dintre cei patru lideri au mai avut la îndemână un cuvânt- victorie-  cu toții susținând că partidul în fruntea căruia se află e cel ce a câștigat alegerile.

Se îmbată ei cu apă rece? Nu obligatoriu. PSD nu a mai înregistrat victoria otrăvită din alegerile din 2016, însă deține un număr considerabil de președinții de consilii județene și are un efectiv deloc de nebăgat în seamă de consilieri locali și județeni. Partidul condus de dl. Marcel Ciolacu a pierdut Primăria generală a Capitalei, nu mai deține nici o primărie a vreunui mare oraș din România, a fost spulberat la propriu la Cluj și la Oradea, însă, comparativ cu alegerile pentru Parlamentul european, din primăvara anului 2019, se poate spune că și-a stopat degringolada. PSD este gureș, zgomotos, a făcut tot ceea ce a putut în vederea amplificării scandalurilor din jurul alegerilor din Capitală, domnii Ciolacu,  Grindeanu și- hélas!- Vasile Dîncu, genialul strateg al pesediștilor și marea mândrie a Universității clujene Babeș-Bolyai, au scos pe gură prostioare cu nemiluita, însă, interesant, conducerea actuală a partidului nu a susținut demersul pe zi ce trece  tot mai penibilei Gabriela Firea vizând repetarea alegerilor pentru Primăria generală a Bucureștiului. Semn clar că toți trei se bucură că doamna în chestiune nu mai prea are argumente să le sufle prea curând în ceafă. Mai e ceva până ce madame Pandele să fie un Abraham Lincoln al românilor!

Principala victorie a PNL constă în cucerirea Primăriei generale a Capitalei. E adevărat, dl. Nicușor Dan a intrat în competiție din poziția de candidat independent, susținut atât de PNL cât și de USR-PLUS, candidatura lui a fost propusă pe neașteptate de dl.Ludovic Orban. Însă de abia  cu o săptămână înainte de scrutin, atunci când președintele Klaus Iohannis și-a exprimat susținerea, și, mai apăsat, în ultimele șase zile, s-a putut vedea cu ochiul liber că viitorul primar general al Capitalei este din ce în ce mai apropiat de PNL. De altminteri, întrebat de presă în urmă cu câteva zile în privința felului în care își întrevede viitorul politic, dl. Nicușor Dan nu a negat înscrierea în partidul condus de dl. Ludovic Orban. Pe care încă în primul său discurs de după victoria de duminică seară l-a numit prietenul meu.

Îmbătat de acest succes, PNL nu trebuie nicidecum să piardă din vedere că are foarte puțini consilieri generali în Capitală, dar și că bilanțul său în țară nu este chiar atât de bun precum susțin atât dl. Iohannis cât și dl. Orban. Pierderea primăriilor Timișoarei și a Brașovului ca și aceea a municipiului Alba Iulia, faptul că ieșenii l-au votat pe Mihai Chirica cu sentimentul că ar înghiți o zdravănă porție de ulei de ricin s-ar cuveni să îi pună serios pe liberali pe gânduri.

Și co-președinții USR-PLUS au multe motive să își frece mâinile de satisfacție. Și-au adjudecat câteva primării importante, oamenii lor câștigat câteva primării de sectoare bucureștene (mai multe decât liberalii), au în numeroase locuri un număr însemnat de consilieri locali și județeni. Au ceea ce se cheamă un frumos început, numai bun să întărească ideea că vor reprezenta în viitor, îndeosebi pentru electoratul tânăr și cu educație superioară, o opțiune politică din ce în ce mai însemnată. Dl. Dan Barna și dl. Dacian Cioloș trebuie să admită însă și faptul că sunt destule locuri din țară unde lucrurile sunt departe de a fi mers bine. La Oradea și în Bihor, de pildă, s-a înregistrat o catastrofă.

În rândul mulțumiților se plasează și dl. Traian Băsescu. O face privind  partea plină a paharului. Repetă la toate televiziunile- și, slavă Domnului!, sunt multe cele care îl invită în primul rând datorită calităților sale de entertainer- că PMP s-a dovedit a fi „cel mai mare dintre partidele mici”.

Nu doar scandalurile reale sau regizate legate de fraude adevărate ori imaginare, ci și clamarea cu insistență a victoriei din alegerile locale, victorie cu care, după cum am văzut, se laudă mai toate partidele reprezintă indiciul  că încă de luni, 28 septembrie, am intrat în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Programate pentru data de 6 decembrie.

E cert deja că, din punct de vedere politic, așteptarea sosirii lui Moș Nicolae va fi dintre cele mai încordate.     

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Mos Nicolae vine cu tolba plina de daruri . Premierul Orban a facut ce a facut si a cistigat primaria generala a Bucurestiului . Nu se mai indoieste nimeni ca dupa alegerile parlamentare Nicusor Dan devine membru PNL. Conlucrarea , pe capitala Romaniei, intre cei doi este de bun augur , falimentul lasat mostenire va putea fi evitat , iar programele dorite de actualul primar vor putea fi puse in practica cu ajutorul banilor europeni si a celor oferiti de guvernul Romaniei .Intre timp Eugen Tomac preia de facto partidul numit PMP si il lasa intr-un con de umbra pe fostul presedinte dupa ce se intilneste tête-à-tête cu Nicusor Dan si pun la cale o participare a acestuia in Consilul General . Les jeux sont faits ,nimic nu se mai poate schimba . PSD ramane undeva neatractiv si-a consumat -mai toate glontele -in alegerile locale ,nu mai are ce spune , ce arata . Singura lui varianta este prelungirea termenului pentru alegerile parlamentare dar si aceasta , daca va fi pusa in practica , nu face altceva decit sa radicalizeze (in sensul pozitiv)alte mase de cetateni ,fapt ce va duce la scaderea (pentru a cita oara ) a procentului presupus obtinutde PSD in alegerile parlamentare . BOMBELE si TIRIBOMBELE sau fisiit , datul din gura nu mai produce efecte , promisiunile nesustinute de nimic , nu mai sunt crezute de nimeni , jucatori politici de forta nu prea mai au de unde aduce ,dar -incercarea moarte nu are – si totul trebuie citit in aceasta cheie .Presedintele Romaniei nu ii iarta nici un moment , ne aduce aminte tuturor pagubele facute de PSD in ultimii 4 ani de guvernare . Discutia pe legile justitiei ,urmare a raportului de tara aratat de catre UE , va face parte din noua abordare politica referitoare la alegerile parlamentare , ce impreuna cu trecerea lui Nicusor Dan in barca PNL si a lui E.Tomac de aceiasi parte , totul se clarifica si PSD se singularizeza iar partidele ce il sustineau pina acum fie nu fac pragul , fie vor incerca sa se reuneasca cu PSD. Daca doamna Firea va juca o noua carte politica , in afara PSD , atunci pierderile PSD vor fi si mai mari .

 2. „…dl. Nicușor Dan a intrat în competiție din poziția de candidat independent, […] candidatura lui a fost propusă pe neașteptate de dl. Ludovic Orban”

  Candidatura d-lui Dan a fost propusă de dl T Băsescu, iar independența domniei-sale a fost impusă de lege, întrucât nu putea fi susținut de partide al căror membru nu era.

  Înscrierea în PNL a d-lui Dan este un subiect mass-media la fel de manipulatoriu precum cel legat de doctrina „de stânga” a USR/PLUS, care ar conduce la alianțe USRPLUS-PSD.

  Întrebările insistente ale jurnaliștilor cu privire la aceste subiecte vizează de fapt crearea unor disensiuni între PNL și USRPLUS, alianța care cel mai probabil va guverna România pentru următorii 8 ani. Eforturile de a crea aceste disensiuni servesc scopul PSD, în mod evident. Mai apare uneori întrebarea absurdă cu privire la disponibilitatea USRPLUS de a participa la guvernare alături de PNL.

  Așadar, este evident că dl Dan nu poate afirma că ar fi imposibil să accepte vreodată înscrierea în PNL, așa cum nu poate spune categoric că nu se va înscrie niciodată în USRPLUS. Dl Dan se poate înscrie în oricare dintre cele două formațiuni politice, măcar atunci când va fi propus să candideze pentru funcția prezidențială. Pentru că da, perspectiva realistă este că dl Dan poate aspira la o asemenea candidatură în viitor, după terminarea mandatului d-lui Iohannis, spre exemplu.

  Apoi, e cât se poate de evident că USRPLUS nu este doctrinar „de stânga”, iar membrii și susținătorii lui nu sunt dispuși să se facă vreo alianță cu PSD.

  • Dl. Băsescu a rostit vorbe. Doar dl. Orban, in calitatea lui de șef de partid, putea să facă o propunere concretă. A făcut-o, vă reamintesc, chiar spre surpriza multor liberali.

 3. Mă bucur că Nicușor a ajuns primar și a trimis-o pe țopîrlancă la locul ei în Voluntari să-și înfrumusețeze gospodăria cu oglinzi cu rame aurite, perne fantezi cu ciucuri de mătase și perdele cu dantele, așa cum trebuie să arate o casă de oameni bogați. Pe de altă parte mi-e teamă că noul primar o să fie înghițit cu fulgi cu tot de mafia din primărie care acum este împrospătată cu forțe noi venite din PNL. După un post prelungit în opoziție le cam ghiorăie mațele de foame și cred că români fiind, în loc să-și eșaloneze furtul pe patru ani cu țepe mici și dese, au să dea năvală la tunuri rapide și de mare anvergură fără ca Nicușor să poată face mare lucru. Deocamdată toată lumea e fericită și pare încrezătoare ca există șanse, pentru unii să se îmbogățească fără să intre la pîrnaie (ai noștri-s la putere), pentru ceilalți, să supraviețuiască vreo patru ani din ce au furat și să facă o opoziție distructivă fără să dispară de pe scenă. Rămîne de văzut dacă din ce s-a furat se mai poate recupera ceva și dacă vreunul dintre meșterii care au fost șefi de tură la ciordeală intră la pîrnaie, adică dacă justiția independentă doarme-n bocanci sau se mișcă mai cu talent după ce se schimbă stăpînii.

 4. In toata surescitarea legata de rezultate, cred ca se pierde din vedere un lucru grav: prezenta extrem de scazuta la vot, desi acum nu se mai poate spune ca nu ar exista alternative viabile la anumiti candidati sau partide. Cam ce fel de comunitati credeti ca se pot construi cu o majoritate dezangajata si indiferenta? Careia ii este egal in ce fel de societate traieste? Mie asta imi spune ca, din pacate, cultura democratica si implicarea pentru un tel comun inca n-au atins un nivel ok in Romania. Momentan, impresia este ca la fiecare 4 oameni dispusi sa faca ceva, avem 6 care nu dau doi bani pe cum le arata orasele, spitalele, scolile si strazile. Si asta se vede. Asta este, pentru mine, marea drama.

  • Se puteau organiza 2 zile pentru votare, o necesitate in epidemie, insa BEC aparent i-a dat cu tifla Min Interne. Probabil si fiindca e mai usor sa fraudezi un nr redus de voturi, iar PSD inca are 2 milioane de sinecurizati din bani publici, iar USL inca functioneaza, mai rasfirat, mai ascuns si mai incet, dar functioneaza.
   Pe de alta parte, nimeni nu stie inca ce poate face o „alternativa viabila”, iar dupa ce te frigi cu ciorba sufli si in iaurt, de aceea transparenta si comunicarea vor fi aliatii cei mai importanti ai primarilor care vor sa faca bine (si vor fi impiedicati pana la un punct).
   Transparenta si comunicarea sunt ingreunate de faptul ca mass media in Ro este incalecata de indivizi dubiosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cu tancul în lanul imposturii educaționale

Nu am vorbit despre partea educațională a cazului Baranga până nu mi-am luat cele mai bune informații pe care cineva, cu excepția...

Ușurel cu autostrada americană pe scări

Săptămâna trecută, presa românească formală și informală ne-a umplut de “Breaking News” despre un Proiect de infrastructură uriaș: Americanii vor construi o cale ferată și...

Lumea se schimba : let’s be smart

Un post de televiziune mi-a cerut părerea in legătura cu intenția autorităților de a conecta toata populația României la conductele de gaz...

Pelerinaje și epidemii

Haridwar, localitate aflată în nordul Indiei, pe malul Gangelui, este centrul celui mai mare eveniment religios din această...

Impostura şi ipocrizia

Strania istorie a domnlui Barangă (ce vine după cea a d-lui Cumpănaşu, care – la rândul ei – o urmează pe cea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.