marți, mai 21, 2024

Politicienii români, la fel ca personajele din “Țiganiada”

Penultima săptămână a Campaniei electorale în vederea primulului tur al alegerilor prezidențiale se încheie fără să fi adus nu doar nimic senzațional, ci nici măcar cea mai mică schimbare de situație.
Decalajul, cel puțin așa cum îl arată cele mai proaspete sondaje de opinie, dintre dl. Klaus Iohannis, președintele în funcție și candidatul PNL pentru un nou mandat, nu este atât de mare încât să fie luată în calcul posibilitatea ca viitorul prim om în Stat să fie ales din primul tur, dar nici atât de fluid ori de fragil încât să dea vreo șansă de câștig unuia dintre contra-candidați. D-na Viorica Dăncilă și domnii Dan Barna și Toader Paleologu se bat doar pentru intrarea în al turul al doilea, d-lui Mircea Diaconu nu i-a ieșit operațiunea găsirii unei rime cât de cât credibile, ceilalți contra-candidați sunt condamnați să facă un fel de figurație nici măcar specială, ci doar amorfă, plicticoasă, aparițiile lor televizate nefiind interesante decât pentru familii și, eventual, vecinii lor de scară.
Pentru moment nu a apărut nici cel mai mic indiciu că PSD ar avea la îndemână o bombă pe care ar putea să o detoneze săptămâna viitoare, că ne-am putea aștepta la cine știe ce dezvăluire capitală despre trecutul președintelui Iohannis. Văzând că nu îi iese operațiunea de compromitere a președintelui prin tot felul de alegații referitoare la inventata legătură dintre organizațiile fasciste ale etnicilor germani din timpul celui De-al Doilea Război Mondial și actualul Forum German din România, Cotidianul, patronat de fostul ucenic de la I. M. Cugir și mare admirator, din ordinul lui Ceaușescu, al ayatolahului Khomeiny pe nume Nistorescu Cornel, se face de râs încă o dată publicând și prezentând drept mare lovitură de presă un extras dintr-un proces verbal de inspecție la una dintre orele profesorului de fizică Klaus Werner Iohannis. E vorba despre un text din care nu e de remarcat decât limbajul de lemn al metodistului. Care, respectând indicațiile prețioase ale forurilor diriguitoare ale vremii, a trebuit să scrie și că profesorul Iohannis dispune de o bună pregătire politico-ideologică pe care o împărtășește așa cum se cuvine și învățăceilor domniei sale. Dacă atât mai poate în materie de presă și de dezvăluiri expiratul Nistorescu, ar fi cum nu se poate mai recomandabil ca respectivul să își anunțe retragerea, să se împace cu Ion Cristoiu și să plece la pescuit împreună cu alt fals jurnalist, stipendiat de PSD, via TVR, cu Doina Gradea pe post de casieră principală, pe numele lui Ionuț Cristache. Mai cunoscut grației poreclei Sărmăluță.
Prin ce s-a evidențiat atunci săptămână ce se încheie?
1.Prin împlinirea a patru ani de la tragedia de la #colectiv, ocazie de a constata că de atunci și până astăzi în România nu s-a schimbat, de fapt, nimic. Nu suntem mai bine pregătiți pentru a face față unor eventuale dezastre, avem pe mai departe o clasă politică coruptă, slabă, proastă, absolut neperformantă, praful și pulberea s-a ales de promisiunile acesteia de reformare. Spectacolele jalnice oferite în cursul săptămânii ce se încheie de femeile pesediste, indiferent că se cheamă Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, Sorina Pintea, Lia Olguța Vasilescu ce s-au aflat acum în față, ori de pesedeii tineri, așa cum este definitiv compromisul domn Victor Negrescu, a fost completat de lucrurile îngrijorătoare ce s-au întâmplat în taberele ALDE, Pro România de la care oricum nu aveam nici o speranță, dar PNL și USR-PLUS . Toate întrecându-se în a ne furniza motive de dezamăgire sau chiar de îngrijorare. Ce vom avea de ales în anul 2020? Pe cine?
2.Preț de două zile comisiile parlamentare de specialitate i-au audiat pe candidații liberali la posibile viitoare posturi de miniștri. Pesediștii au acționat asemenea unor hiene, s-au mai dat o dată în spectacol. Cel mai penibil fiind bătrânul și tristul clovn Eugen Orlando Teodorovici, în vecinătate stându-i dl. Rădulescu, Deputatul mitralieră. Oamenii PSD-ului au demonstrat că nu vor cu nici un preț să se despartă de putere. Că sunt asemenea unor personaje din Țiganiada. Din păcate, unii dintre candidații liberali și-au demonstrat mai întâi inabilitățile la capitolul comunicare. Alții, au confirmat faptul că nu sunt decât o Gogoașă umflată, economiști de bloguri și de talk show-uri (cazul d-lui Vasile Florin Cîțu care și-a manifestat fanfaronada în momentul în care s-a angajat, așa, ca la UTC sau PCR, că nu va precupeți nici un efort în vederea aducerii în țară a Tezaurului) ori că nu e nici o diferență între ei și oamenii PSD. Așa cum a făcut-o un anume domn Ion Ștefan. Cel puțin pe acesta din urmă, premierul desemnat, dl. Ludovic Orban, ar fi avut datoria să îl retragă instantaneu de pe listă. Nu de alta dar nu avem nici unul nevoie de un nou Dănuț Andrușcă. Și nici de crearea ori întărirea impresiei că pe noi, românii de rând, care ne plătim la zi taxele, impozitele și facturile, nu ne așteaptă nimic bun. Indiferent dacă lunea viitoare guvernul Orban primește sau nu votul de învestitură.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. „…d-lui Mircea Diaconu nu i-a ieșit operațiunea găsirii unei rime cât de cât credibile…”

  Ba, aș îndrăzni să remarc faptul că dl M Diaconu este protagonistul ultimului sondaj de opinie, parte a unui barometru al Europa FM, relativ credibil.

  Candidatul ProRomânia (probabil viitorul PSD) se află pe un neașteptat loc doi și va accede în turul al doilea alături de dl Iohannis. Spun „neașteptat” pentru că domnia-sa nu a rostit în campanie nici măcar o frază care să-i demonstreze calități de politician. (Ultimul clip electoral al domniei-sale – cel cu pădurile – , spre exemplu, se termină în mod penibil, cu întoarcerea spatelui de către candidat spre electoratul-privitor.) Dar are șanse..

  • Constantine, tine minte ce-ai scris, cand o iesi Diaconu cu 5%. Macar isi ia 10 milioane de oiro. Ca asta era una dintre idei…

  • Binomul IMAS – Europa FM a esimat la fix rezultatele de la europarlamentare.
   Si au fost rezultate care pentru toti ceilalti sondori de opinie s-au dovedit extrem de
   surprinzatoare (e un mod elegant de a spune ca toti pielenii au dat-o in bară di granda).
   Asa fiind se cuvine sa dăm credit celor de la IMAS /Europa Fm
   care au demonstrat fie că sunt profesionisti, fie că – intr-o variantă conspirationistă
   hard – sunt conectati la niste OZN uri plasate deaspupra Romaniei cu scopul de a genera rezultate electorale corecte politic.
   In fine – intr-o varianta conspirationistă light , aducerea la vedere a lui Diaconu poate urmari sa dezorienteze o parte a electoratului retrograd in scopul mutarii lui de la Veorica la ”noua speranță”, tot asa dupa cum plasarea lui Barna tocmai pe locul 4 coincide bizar cu anuntul
   lui Orban ca Johannis poate lua peste 50% inca din primul tur (evident cu suportul electoratului inteligent si progresist care o va vira obligatoriu spre Klaus de indata ce va realiza ca Barna are ceva din spiritul de campion al lui Petrisor Peia)

 2. Rostogolesc si aici:

  „Singura tactica electorala corecta contra ciumei rosii este ca sa votam in turul 1 cum am votat pentru europarlamentare pentruca daca diaspora era mai bine considerata atunci ordinea era PNL, USR, PSD si deci nu intra PSD in turul doi. Restul sunt de-a dreptul punctaje psdist-ciumate. Este cineva care vrea sa nu ajunga psd in turul 2 si nu pricepe sau nu e de acord cu ce spun?”

 3. Poate va ginditi ce reprezinta acest ultim sondaj ce ii prezinta pe cei trei DIACONU – DANCILA -BARNA relativ la egalitate im marja de eroare . Posibilitatea de a accede in turul doi este la indemina fiecaruia .
  Daca intra Dancila in turul doi, automat votantii lui Diaconu se duc catre Dancila si cei ai lui Barna catre Iohannis ,macar parte din ei si JOHANNIS CISTIGA.
  Daca intra Diaconu in turul doi , votantii lui Dancila se muta la Diaconu. iar cei ai lui BARNA la JOHANNIS ,parte din ei si JOHANNIS CISTIGA .
  Daca intra Barna in turul doi ,ce vor face votantii lui Diaconu si Dancila ?
  Aici lucrurile se complica nitel . Daca PSD si PRO cer public votantilor proprii sa voteze BARNA , atunci cum vor vota cei ai lui BARNA ?Vor vota linga PSD si PRO sau vor vota JOHANNIS si JOHANNIS cistiga .
  Daca PSD si PRO isi lasa votantii sa faca ce doresc ,Barna capaciteaza un numar mic de votanti PSD -PRO si JOHANNIS cistiga .Concluzie :
  Barna nu poate cistiga decit cu ajutorul votantilor PSD -PRO ,dar daca face asta votantii BARNA se muta la JOHANNIS , O dilema din care nu putem iesi si de aceea bine ar fi ca finala sa se desfasoare intre JOHANNIS si unul dintre candidatii PRO -PSD.

  • Sustineti ca un votant standard al lui Barna isi va abandona candidatul
   daca afla ca in turului 2 l-au votat si niste pesedisti ?
   O asemenea reactie nu o poate avea decat un fanatic care voteaza cu mintea inecata in ura.

   Or votantul-standard despre care vorbiti nu voteaza pe baza de emotii, ci
   exclusiv in functie de instructiunile primite pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro