duminică, aprilie 18, 2021

Politizarea bugetului

Nu știu câtă dreptate are tot mai imprevizibilul ministru al Educației, d-na Ecaterina Andronescu, care, cu nervii întinși la maximum, mai-mai că a izbucnit în lacrimi atunci când a strigat, de-a dreptul, cu glas de tragediană antică, semănând teribil cu Andromaca sau cu Fedra, în fața comisiilor parlamentare, că pesediștii nu sunt hoți.
Știu însă cum nu se poate mai sigur că cei care reprezintă în Parlamentul României partidul din care doamna Andronescu face parte sunt complet lipsiți de demnitate, fără coloană vertebrală, total supuși penalilor Dragnea și Vâlcov cărora le execută ordinele orbește, fără să se gândească la consecințe.
O fac, puțin păsându-le de viitorul țării, de siguranța națională, nefiind interesați decât de propria prosperitate, de cum să mai păcălească o dată electoratul, de cum să facă și să dreagă ca în 2020 să obțină un nou loc eligibil și să se realeagă. Iată de ce parlamentarii PSD, ca și cei ai ALDE, de altfel, au votat proiectul de buget pe anul 2019, așa greșit, așa nerealist, așa nesustenabil cum a fost el făcut cu creionul și abacul de domnii Vâlcov și de Teodorovici, neadmițând la vot decât amendamentele propuse de stăpânul Dragnea Nicolae Liviu. Au tăiat vârtos din fondurile serviciilor de intelligence, adică SRI, SIE și SPP, punând în primejdie securitatea națională, însoțindu-și acțiunea de minciuni în cascadă. Inducând murdar și josnic ideea că respectivele servicii vor răul românilor, că o fac ascultând neautorizat toate telefoanele, că îi supraveghează intens pe toți cetățenii, că sunt mai primejdioase chiar decât Securitatea ceaușistă. Și aceasta doar fiindcă până astăzi coaliția PSD-ALDE nu a izbutit încă să își ducă la îndeplinire planul de a le îngenunchea și de a le transforma complet în servanții umili ai domnilor Dragnea și Tăriceanu.
În schimb, parlamentarii PSD-ALDE au umflat cum se cuvine bugetul Jandarmeriei, aceea care, după cum bine s-a văzut cu ocazia evenimentelor din seara zilei de 10 august, s-a transformat într-un instrument de represiune împotriva populației care nu mai acceptă minciuna, hoția și ticăloșia pesedisto-aldistă.Devenind un instrument aflat complet în mâinile lui Carmen Dan și Liviu Nicolae Dragnea.
Nemernicia parlamentarilor PSD-ALDE a mers până acolo încât au ridicat mâna, fiind complet decervelați, și au acceptat ca banii tăiați de la bugetele SRI, SPP și SIE, să se îndrepte către achizționarea de vitamina D pretins pentru uzul copiilor. Numai că și aici e vorba nu doar despre populism mizer, ci și despre un alt matrapazlâc al hoțomanului Dragnea. Au mai votat și mărirea alocațiilor de stat pentru copii, deși sursa de finanțare a acestei operațiuni s-a dovedit îndată complet iluzorie, au votat cu toate că propunerea a venit dinspre PNL și a primit acceptul numai fiindcă, fericiți fiindcă le izbutesc toate potlogăriile ,pesediștii  au ieșit din sală la o șuetă.
Ce s-a întâmplat, de fapt, pe parcursul întregii săptămâni în clădirea Parlamentului României? S-a politizat bugetul, acesta a fost complet pus la dispoziția intereselor de supraviețuire electorală și politică a două formațiuni politice care, prin tot ceea ce fac din 2017 încoace, din clipa în care au preluat puterea, nu au urmărit decât să submineze țara și să se supună ordinelor lui Dragnea. Operațiunea următoare este vulnerabiliarea ei completă, ieșirea din orbita UE, reorientarea spre Est, spre Rusia lui Putin.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Bugetul e prin natura sa politic, fiind una dintre formele majore de aplicare a politicii (ideologiei) partidului la guvernare.

  Dupa parerea mea este extrem de periculos sa lansezi ideea ca „daca e politic, atunci e rau”.

  O astfel de idee este profund antidemocratica si anti sistem cu mai multe partide. Este o idee autortarista si totalitarista.

  ///

  Problema nu ese a „politizarii” bugetului, ci a utilizarii sale in scopul intaririi capturarii statului, in scopul intaririi legaturii dintre latura socialista si cea cleptocrata a statului actual.

  Afirm ca nu PSD este un partid toxic, ci statul in sine este unul toxic pentru Romania, in ansamblul sau, pentru ca permite perpetuarea capturarii sale.

  Actualul stat vinde iluzii socialiste pe bani. Adica, partidele la guvernare cumpra voturi cu pomeni , pentru a -si perpetua propria bunastare.

  Avem un stat socialist, aceasta caracteristica a sa s-a intarit in timp sub numeroase conduceri de stanga. Statul a devenit din ce in ce mai national-socialist, in timp ce partidele la guvernare au devenit din ce in ce mai stangiste, pana la actuala situatie cand la guveranre avem extrema stanga si stanga in opozitie.

  ///

  Aceasta este cauza pentru care bugetul serveste cleptocratiei: statul permite asa ceva.

  Organizarea noastra de stat este profund ruginita, mancata de mizeria socialista.

  Ori schimbam statul, ori vom asista la o transformare ingrozitoare a celor prea-imaculati de astazi in unii prea-mizerabili de maine.

  Bugetul este politic pentru numai asa poate fi un buget: politic. Cel de astazi serveste politicii clepto-socialismului.

   • Si eu va felicit pentru comentariu.

    Ader total la subliniere dvs cu privire la achimbarea STATULUI.

    In adevar, daca nu se schimba statul, si nu vad vreun semn din nici o parte a spectrului politic/civic, daca vor castiga alegerile cei „prea imaculati” azi cu siguranta ei sunt „prea-mizerabilli” de maine.

    Si cu asta ce-am facut ?
    Vin ai nostri,
    Pleaca ai nostri,
    Si noi ramanem,
    Tot ca prostii…

    sunt vorbele de duh a lui Tanase.

  • @ Dedalus – incerc sa aplic analiza Dvs utilizand UN EXEMPLU PRACTIC…recenta DUBLARE A ALOCATIEI DE STAT PENTRU COPII.
   Este o masura CU MAI MULTI PARINTI care se bat cu caramida in piept.
   PNL sustine – pe drept cuvant – ca el au avut ideea…desi parca treaba lor era sa ajute intreprinzatorii sa miste afacerile , nu sa se ocupe de neajutorati.

   USR se indeasa sub umbrela PNL ului sustinand oarecum UNFAIR ca ei ar fi autorii. E drept – ei au votat in unanimitate alturi de PNL , deci nu mint foarte foarte tare.

   PSD – ALDE le dau cu tifla afirmand ca de fapt MERITUL E AL LOR pentru ca ei vor da ordonanta de urgenta care va pune in practica dublarea (se pare ca simpla mentionare in Legea bugetului e insuficienta in ȚARA OUG urilor !)

   ****

   Atata doar ca din helicopter se vede ca si asta e tot O MITUIRE A ELECTORATULUI in scopul obtinerii de voturi.
   Ca dovada – si Dl Johannis – in comunicatul in care pune la zid bugetul – a bagat si dansul o paranteza duiasa despre DUBLAREA ALOCATIILOR – ca doar si dansul are de numarat voturi in toamna.

   Sigur asta nu il va impiedica pe KWJ sa retrimita la Parlament Legea Bugetului – ocazie cu care – daca dorit sa revedti din programul de Revelon – PSD si ALDE vor chirai de mama focului ca exact candidatul PNL ului la presedintie FURA ALOCATIA DUBLATA A COPIILOR
   (basca pensia majorabila totusi doar de prin septembrie incolo – dca nu o veni totusi pan atunci mult doritul FALIMENT. )

   • Cel mai bun obiectiv al unui stat liberal in acest domeniu este sa permita parintilor sa-si creasca prin fortele lor proprii copii.

    ///

    Ce fel de stima de sine poti sa ai cand esti nevoit sa accepti ca statul sa iti dea bani sa iti cresti copiii?! Este o situatie absolut ingrozitoare pentru parinti – aceasta dorinta. Este o umilinta infioratoare.

    Pentru ca alocatia de stat pentru copiii inseamna recunosterea faptului ca parintii nu pot sa isi creasca de fapt copiii!! Asta inseamna alocatia – recunoastrea neputintei, impotentei sociale a parintilor.

    Mai rau este ca umilinta aceasta a capatat in timp o infioratoare conotatie pozitiva, toti cetatenii la asta se gandesc: cum sa creasca alocatia pentru copiii.

    Altfel spus, intre dublarea veniturilor personale si crestera aloctiei cu 10% , multi aleg a doua varianta. Am ajuns un popor de pomaniagii, de cersetori.

    OK, asta e situatia, nu e o critica pana la urma, asa sunt vremurile. Dar de ce ne incapatanam in aceasta mizerie?! „Sa dea statul cat mai mult!” – asta e gandirea din spatele alocatiei pentru copiii. Nu sa fim noi in stare sa ii crestem, nu sa avem suficiente posibilitati de a ne realiza, nu sa putem deschide afaceri, nu sa facem export, nu sa avem agricultura moderna – nu ! Absolut nimic din toate astea nu vrem.

    Vrem doar ca statul „sa ne dea”! Am ajuns un fel de bone la proprii copiii.

    Intr-adevar, asta este politica tuturor partidelor. Nu vor sa schimbe statul acesta mizer si fara sanse, statul nostru socialist, national-socialist, cleptorato-socialist, criptofascist – sau cum vreti sa ii spuneti!

    Nu, ei vor doar ca mizeria asta sa puta un pic mai putin! Tot un stat socialist, tot cu aceeasi gandire de la Lenin mostenire, tot cu Mark in minte. Dar, invatati sa mintim, ne mintim si pe noi si punem etichete capitaliste pe r…l socialist.

    Nu ne iubim copiii!

    Asta este adevarul, imi pare foarte rau sa o spun. Pentru ca daca i-am iubi cu adevarat le-am da o sansa in viata, am face tot ce putem ca sa ii crestem noi, nu statul. Ne doare in basca de copii!

    De-asta si pensionarii, batranii, infofolesc nepotii cu trei fulare si apoi se bucura cand primesc suta aia de lei la pensie, stiind bine ca suta aia pe care isi vand votul le distruge propriilor lor copiii orice sansa de viitor. Stiu bine asta, sa nu ne amagim ca sunt inselati de cineva. Stiu dar asta vor: nepotii nu conteaza pentru ei!

    Atata costa un nepotel in Romania: una suta lei. Si nu e de mirare daca ne gandim ce se intampla cu copiii Romaniei imediat dupa 1989.

    ///

    Apoi totata lumea isi linisteste constiinta de doi bani strigand ca „sa dea statul mai multi bani la copiii!!. Statul, adica altcineva, adica nu parintii.

    ///

    De-asta spun: statul liberal este cheia.

    Intarirea capacitatii individului de a fi parinte, intarirea capacitatii sectorului privat de a se dezvolta intr-un mediu concurential, care la randul sau sa preseze pentru o educatie flexibila, adaptata, diversa. Sub cererea pietei, nu cum viseaza vreun traznit din biroul sau din nustiu ce minister.

    Cine sa creada ca un batranel dintr-un birou, el singur, stie mai bine ce fel de educatie este necesara, decat milioanele de entitati de pe piata, decat sutele de milioane de relatii dintre diversele entitati pe ceea ce se cheama generaic „piata”?!

    Cine sa creada ca doi functionari cu manecute stiu ei mai bine ce nevoi are copilul meu, al tau, al lui , al milioanelor de parinti din ROmania, fiecare cu nevoile si aspiratiile lui?

    Inainte de a ne scufunda in cifre maiestrite si inainte de a retrai iluzia Albei ca Zapada in politica, consider ca trebuie sa stim ce vrem. Si eu spun ca vreau un stat liberal.

 2. Doamna Andronescu este un pesedist exemplar. Prin venele ei curge seva partidului. Partidul este viata ei.
  Ce ar mai fi de spus ?

 3. Nu stiu de ce, dar împărțirea banilor pentru buget mi-a sugerat un film în care se împarte o pradă. Organizatorii și-au ”tras” o parte de 28 de ori mai mare decât au făcut-o altă dată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro