vineri, ianuarie 27, 2023

Ponta și veșnicele lui probleme de educație

Premierul Victor Ponta declara de curând la televizor că-și va trimite fiul la o școală privată (detalii). Bine, am putea spune, este o „afacere” de familie, omul are printre multele sale calități (prim-ministru, lider de partid, plagiator, copilot, soț, prieten sau dușman) și pe aceea de părinte și că este în fond problema lui cum decide asupra viitorului propriei sale familii. Dar lucrurile nu stau tocmai așa pentru că o persoană publică (și mai ales una de acest nivel) trebuie să fie extrem de atentă la ce fel de mesaje transmite și cu ce conținut simbolic sunt acestea încărcate.

Ponta este de stânga… Luăm dicționarul imaginar al oamenilor politici români din ultimii peste 20 de ani și vedem: Ponta + Stânga = Love! În atare situație nu doar că problema sa cu școlarizarea fiului nu mai este strict o chestiune privată, dar ea capătă conotații ideologice profunde. Întruchiparea stângii românești actuale, fanul nr. 1 al lui Che Guevara (și câte altele), își dă totuși copilul la o private school! Avem câteva curci pe lângă Redacție pe care le-a pufnit râsul… apoi plânsul…

Este totuși destul de limpede că între „copiii mei” și „societatea în general” toți ne-am pune copiii pe primul plan. Să presupunem totuși, de dragul logicii respective, că Ponta își pune copiii mai presus de societate și că își dă copiii la privat pentru că, nu-i așa, le imaginează cel mai bun viitor posibil. Din această afirmație derivă nemijlocit că cel puțin pentru niște copii de prim-ministru școala privată este mai bună decât cea publică. Dar același prim-ministru (și tot logica ne împinge la această frazare) este tocmai cel care răspunde de destinele școlii publice (prin Ministerul Educației din subordinea guvernului, prin politici publice, și așa mai departe). Domnul Ponta recunoaște implicit faptul că sistemul public de învățământ este nașpa. Bun, asta din perspectiva logicii pur formale. Dar tot domnul Ponta vine și spune, în același interviu, că domnia sa nu vede o mare diferență între școala privată și cea publică. Și pentru a para eventualele întrebări (tot logice) care ar urma să se nască, se grăbește să adauge că principalul criteriu de selecție, în cazul fiului său, a fost proximitatea cu reședința. Wow! Prim-ministrul României are probleme de transport și alege să-și trimită copilul la școala de după colț, de unde eventual mai poate da și o fugă acasă în pauză pentru un sandvici mic. E cât se poate de strident, nu cuplează cu niciun fel de argumentație rațională. De ce? Pentru că tot mai apoi, în prelungirea interviului, domnul Ponta pare a face apologia ambiției copiilor din zonele defavorizate (eventual cele rurale), cei care ar fi din start dezavantajați de calitatea educației din zonele lor de proveniență. Cu alte cuvinte, ăștia născuți pe la țară nu au acces la o educație (măcar) de tip Cluj, București ori Timișoara, așa că șansa lor stă în ambiția înzecită de a-și depăși condiția. Ponta numește acest fenomen „micul efect pozitiv” al defavorizării! Copilul premierului nu este în acest context nici pe departe defavorizat. Din contră. Dar copilul premierului nici nu are problemele logistice pe care Ponta le invocă bănuindu-ne pe toți de naivitate. Copilul primului-ministru, să o spunem direct, nu merge la o școală publică pentru că:

– cei mai mulți copii de politicieni români merg la școli private!

– în școlile private din România se formează adevăratele rețele ale burgheziei politice și economice de mâine (copiii aceștia, mulți dintre ei, vor constitui rețeaua prieteniei de mâine nu în virtutea relațiilor părinților lor, ci, din contră, foarte efectiv, ca personaje care frecventează încă de la vârste fragede aceleași medii… să numim asta „fildeșisizare”)

– există la acest tip de oameni ideea că banul îți aduce implicit calitate (și dacă tot îl ai, dom’le, e bine să-l cheltui: pe principiul „dai un ban, dar știi că face”)

– Ponta chiar nu are cum crede în sistemul de învățământ românesc, cel care i-a permis lui să ajungă până la titlul de Doctor fără a mișca foarte mulți neuroni sau fără a avea măcar o minimă apreciere pentru deontologia academică (tema plagiatului este deja o pată de ketchup, cafea, prenadez, vopsea și vin roșu, toate laolaltă, pe haina destinului său)

– în fine – și acesta este argumentul cel mai credibil, și pe care ar fi fost totuși indicat să-l folosească -, este o chestiune de securitate a familiei (ar fi putut foarte lejer să invoce acest lucru și poate că o parte dintre noi am fi zis: da, omul nu dorește ca ai săi urmași să aibă parte de rele tratamente de pe urma gesturilor/ activității publice ale/ a părinților săi)

Tot Victor Ponta se grăbește să adauge că școala pe care a țintit-o, așa privată cum este ea, nu este totuși dintre cele mai scumpe. Omul miroase (cu nasul său de politician de top – atenție, nu e judecată de valoare) că tema școlii private atrage după sine întrebări legate de proveniența banilor, balanța dintre veniturile sale ca prim-ministru și taxa anuală de școlarizare a progeniturii și așa mai departe. Însă faptul că nu este foarte scumpă (lăsăm la o parte că asta îi lasă rece pe cei mai mulți oameni care abia își permit să le cumpeere penare și caiete propriilor copii la început de an școlar), nu înseamnă că nu este scumpă. Comparativ cu sistemul educațional public, GRATUIT, orice școală privată este foarte scumpă! Fără a comenta prea mult pe marginea calității sistemului educațional românesc în ansamblu (e altă temă care ar merita a fi tratată separat), putem totuși afirma că școlile private din România nu sunt totuși cele mai credibile pe acest indicator (spre deosebire de cele americane, de exemplu). Dar să zicem că la nivel de școală primară și licee (cel puțin), există încă școli „germane”, „franceze”, „engleze” (etc.) de unde odraslele pot măcar ieși (cel puțin teoretic) cu mici avantaje legate de limbile străine vorbite, competențe IT, experiențe de interacțiune cu străinătatea și câte altele… lucruri pe care școlile publice, oricât de bune ar fi (și par a fi în general mai bune decât cele private) nu le pot încă oferi în România la standarde occidentale.

Chestiune ideologică, în încheiere:

Când ai un prim-ministru socialist (așa cum pozează Ponta), a veni și a spune că nu-mi dau copilul la școală publică, ci la una privată, este cu adevărat o declarație zdrobitoare de sinapse. Ce mesaj transmite acest stângist autodeclarat celor care i-au ales colegii de partid în parlament pe considerentul naiv că băieții ăștia sunt întruchiparea solidarității, egalității de șanse, echității sociale în genere? În fond transmite mesajul foarte simplu și de care încă nu suntem pe deplin conștienți, că în România stânga și dreapta sunt doar conserve ligvistice vidate de conținut, că de fapt metafora/ ficțiunea aceasta „stânga-dreapta” nu este decât un cadru general, lejer, lax în cel mai pur sens, și strict formal, de împărțire a jocului politic și că pe fond, acolo unde începe adevăratul exercițiu existențial, adică atunci când oamenii aceștia botezați politicieni trebuie ei înșiși să trăiască pe baza modelelor pe care le propăvăduiesc, trădează cauza. Nici mai mult, nici mai puțin! Așa că Victor Ponta nu doar că nu mai are credibilitate prin plagierea ordinară a propriei teze de doctorat, dar mai distruge cu maxim cinism și bruma de credibilitate pe care sistemul educațional public o mai avea: mai întâi prin toate manevrele cu acele comisii academice menite să-l scoată basma curată, iar mai apoi, prin afișarea aceasta ostentativă și obscenă a viziunii asupra parcursului educațional al urmașilor săi. Argumentele sale sunt penibile în cel mai bun caz. Ele nu fac decât să trădeze faptul că omul e totuși conștient (deci cinic) de contrastul flagrant în zodia căruia se află în fiece secundă. Stânga românească pare cel puțin pe acest caz concret un banc sec despre hoți și proști…

PS: e posibil totuși să fie sincer neprihănit în aceste subiecte iar domnul Victor Ponta, mare adept al mimetismului, să fi copiat întocmai, fără să interiorizeze, modelul colegilor-părinți din viața politică românească (sic). În oricare dintre situații, e penibil!

PPS: există prin târg istorii halucinante care spun că atunci când totuși aceste odrasle merg la școli publice, ele beneficiază încă de foarte mult privat: la Jean Monnet, domnul George Copos construise un closet privat doar pentru fiica sa, cu cheie la purtător și tot tacâmul. Astăzi toaleta a devenit a profesorilor după ce Copos le-a predat la final cheia. Practic fiica sa își terminase treaba acolo! După cum spune un cunoscut jurnalist care a relatat pățania pe blogul său, nici măcar Nicu Ceaușescu nu beneficiase de aceste facilități la vremea la care urma cursurile aceluiași liceu…

Text apărut aici:

http://www.militiaspirituala.ro/detalii.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=409&cHash=85f0843909726ca289f0b6fad5bf429b

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Bun articol dar cinismul si mitomania lui Ponta au fost observate si comentate de multi si de mult timp (de exemplu articolele lui Tom Gallagher din vara trecuta).
  Din pacate (inca) ii merge, dar asta nu fiindca oamenii sunt chiar asa prosti ci fiindca vor sa creada, sa spere, ca se va imbunatati situatia.

  • Articolul e interesant si pentru mine, caci nu stiam aceasta ultima declaratie de cinism a premierului. Dati-mi insa voie sa va contrazic intr-un mod destul de abrubt: e curata prostie sa te joci cu educatia propriilor copii. Ponta arata ca nu e prost si nu se joaca atunci cand vine vorba despre educatia copilului sau – vrea deocamdata scoala privata in tara, dupa cate inteleg, dar nu peste multa vreme isi va trimite copilul sa studieze in strainatate.
   Daca romanii tot il iau ca exemplu, de ce mai sunt atatia care-l sustin, continuand sa viseze ca va veni o vreme cand va fi mai bine in timp ce sacrifica educatia propriilor copii? Va asigur ca in viata unui om, timpul cand ai realmente nevoie de scoala este foarte limitat. L-ai pierdut sau ti-a fost furat, gata, nu se mai intoarce. Mai poti innoda multe, de-a lungul vietii, dar ce-ai pierdut in materie de scoala, pierdut ramane.

   Pentru un om al stangii, asa cum se declara Victor Ponta, declaratia aceasta mi se pare de un cinism care depaseste multe limite. Daca intr-adevar acest cinism ar fi constientizat de români, atunci ar trebui sa produca acelasi efect ca in Franta, cand s-a descoperit ca Ministrul Bugetului, Jérome Cahuzac, avea bani intr-un cont in Elvetia. Pentru un politician autodeclarat de stanga e foarte grava o asemenea declaratie. De aceea va contrazic din nou: nu, nu cred ca s-a scris destul si pe intelesul tuturor romanilor despre cinismul lui Victor Ponta. Daca s-ar fi scris, atunci s-ar vedea/simti/intrezari ceva.

   • Si daca isi trimite copilul sa studieze in strainatate asta inseamna ca Ponta nu e prost si nu se joaca cu viitorul copilului? Si fosta ministra Placinta si-a trimis fiul la un liceu simandicos din Elvetia si a ajuns ce-a ajuns. Daca il tinea acasa si-l supraveghea poate ca mai salva ceva din el. Studiile inseamna mai mult decat o scoala particulara sau o universitate straina.
    Scolile particulare sunt doar o alternativa, nu presupun nici inteligenta si grija din partea parintilor, doar in anumite situatii, nici realizarea obligatorie a copilului.
    In lumea politica a trimite copilul la o scoala particulara inseamna acelasi lucru cu a te imbraca numai cu haine de mari firme, a pleca in concediu in locuri exotice si a serba aniversarea la unul din cele mai scumpe restaurante. E un mod de viata, nu o alegere inteligenta.

    • Va rog sa ma scuzati ca va raspund pe scurt si va mai rog sa cititi ceea ce tocmai i-am raspuns mai jos lui Leo caci regasiti acolo si clarificari in legatura cu problemele pe care le subliniati dvs. in aceasta interventie.

 2. Domnu’ Stan, gindirea adinca a tovarasului ponta isi are izvorul in dialectica marxista. Principiile fundamente ale acesteia sunt „unitatea şi lupta contrariilor (!)”, „trecerea schimbărilor cantitative în schimbări calitative (!!)” şi „negarea negaţiei” (as adauga eu cu umilinta si negarea evidentelor precum si negarea neagarii negatiei, concept evident nou (in sens doctrinar socialist – un fel de aritmetica lui Boola (se citeste Bula), totusi a nu se confunda cu aritmetica lui Bool, e tentanta confuzia :-)), cu aportul de necontestat al tinarului socialist de caviar). In capul domnului cu buletin de Gorj, asta e proiectia unitatii si luptei contrariilor :-)

 3. electoratul compus din oameni necajiti al lui V. Ponta este incapabil sa judece o astfel de contradictie. De fapt, nu este chiar o contradictie fiindca in Romania nu exista stinga. Daca avea cit de cit o statura politica, nu de fripturist comun, se lupta sa creeze scoli pentru a valorifica capitalul de inteligenta a poporului roman, ai carui copii se rateaza pe capete, pe viata, din cauza starii cumplite in care se afla invatamintul romanesc.
  Acesti trogloditi nu-si dau seama ca o lume educata e o lume sigura pentru toti – pe cind intr-o jungla, nu se stie cine scapa.

 4. Bun articol!

  Victor Ponta, ca orice mincinos, spune obligatoriu propoziţii care se contrazic. Spune ce gândeşte şi ce crede că ar vrea ceilalţi să audă.

  Şi la IQ stă rău. Celebră este replica în care a afirmat, după alegeri, că “ceilalţi au furat mai mult”.

  Şi da, pe lângă că este hoţ, mincinos, sărăcuţ la minte, Victor Ponta este şi cinic (cu zâmbetul pe buze).

 5. DE stanga sau de dreapta orice om isi doreste mai bine pentru el si familie. Asta n-are legatura cu ideologia. Cei mai de stanga demnitari ai Romaniei si-au protejat progeniturile, fie ca-i chema Nicu sau Elena, Horia sau Zoia, Bogdan sau Vladimir. Nu vad de ce Ponta ar face altfel!
  Pe de alta parte a fi de stanga inseamna, in ziua de azi, nu egalitarism cu forta, uniformizare, ci mai degraba realizarea unui prag minim de decenta pentru toti, de la care in sus concurenta si decalajele sunt necesare, nu doar permise. Cine poate oase roade!

  • @hantzy. Iar ne-ai dat o dovada de onestitate intelectuala!!! adica nu Ponta l-a facut albie de proci pe Funeriu pt. ca facuse loc invatamantului privat in sistemul educational? nu l-a spurcat pe Funeriu ca nu-si adusese copilul de clasa INTAIA in RO, in scoala publica din RO?
   Dar esti „vertical” bre… exprimandu-te din Germania, acolo unde nu te ating „pontismele”.

   • primo: nu i-am tinut niciodata partea lui ponta cand a debitat acele tampenii

    secundo: eu am zis mereu ca postura de lup moralist il prinde pe Ponta la fel de bine ca pe mentorul sau de la Cotroceni

    terto: anii m-au mai cocosat putin

 6. Foarte bun articol care devoaleaza Nesimtirea Plagiatorului

  Dupa ce ca a furat un Titlu de Doctor cu Nerusinare si
  a mai facut vreo 4 abuzuri in serviciu ca sa-si acopere
  Hotia are si-un Tupeu Nesimtit de a Minti Permanent (el facand exact pe dos decat spune)

  Exemple? Cate vrem:

  Nu vreau Gaze de Sists ==> Vreau Gaze de Sist
  Nu vrem Privatizari la Companiile Rentabile ==> Vreau privatizari la Companiile Rentabile
  Nu Coabitez cu Basescu ==> Ba da, Coabitez cu Basescu
  Scoala Publica e mai buna ca cea privata ==> dar imi dau copii la una Privata

  Intr-un singur punct e persistent cand minte cu nerusinare zicand „Nu am plagiat”

  Cand el de fapt a Xeroxat Zeci de Pagini cu Nerusinare

  Vai de mama noastra, daca Asta e Prim Ministru al Tarii Noastre

  • Mama noastra are si mai mult de suferit!
   Nu numai ca Ponta este PM, dar este si seful unui partid care se considera a fi al mai fain din RO!

   Nu am regrete cand scriu: „La asa oameni, asa conducator!”
   Trebuie incercat si memorat acest expriment, dureros as spune – poate nu se mai repeta!

 7. Pe mine nu ma deranjeaza atat de mult ce face domnul Ponta. El este liber sa-si plagieze lucrarea, este liber sa-si duca odrasla la ce scoala doreste, sa cante osanale in fiecare zi pe la ce televiziuni doreste, sa-si angajeze un PR bun, etc.

  Ma deranjeaza cumplit insa faptul ca Ponta nu plateste politic aceste derapaje, ma inspaimanta lipsa de reactie a masei de votanti care nu au nicio o idee ce inseamna dreapta, ce inseamna stanga, ce inseamna proprietate intelectuala, ce inseamna manipularea.

  Trist. :(

 8. Ca persoana, care ,,pregatesc” copii foarte dotati intelectual, stiu ca scoala de stat este la o limita atit de inferioara fata de cea particulara, incit intrebarea de ce a dat Ponta copilul la cea particulara este lipsita de orice sens practic.
  Nici Ponta, nici urmatorul P.Ministru, nici cei din urmatoarele 10 legislaturi, nu vor putea schimba in bine, ceeace a distrus in 23 de ani actualul ,,postcomunism”.
  Fara a fi partizanul lui Ponta, cred ca politizarea trimiterii fiului sau la scoala particulara este gratuita, cita vreme orice comerciant sau antraprenor mai acatarii, isi trimite copiii la scoala privata.
  Reprosul meu este legat de faptul ca scoala este oglinda economiei unei tari, iar in loc de a-l ,,judeca” pe Ponta, pentru milul economic national, el este ,,criticat” pentru cel mai firesc lucru pentru un parinte cu bani.
  Nefireasca este incapacitatea sa de a fi lider-tehnocrat, pentru de a reconstrui economic tara, incit scoala sa suporte – ca urmare a unui flux financiar si a impulsului dezvoltarii – locul unde copiii invata de mici, ce inseamna competitia si a fi competitivi, intr-o tara competitiva economic!

  • Realitatea nu e asta, oricata experienta spuneti ca aveti in lucrul cu copiii.

   Realitatea e cam asa:

   http://gmb.ssmr.ro/node/130

   Aici sunt rezultatele la olimpiada de matematica, faza nationala, pe 2012:

   La clasa a V-a: din primii 16 pe Bucuresti, 9 sunt elevi ai scolilor de stat. De fapt absolut toate exceptiile din mediul privat provin de la Liceul International de Informatica, care lucreaza numai pentru asta: pentru a pregati olimpici in matematica/informatica. Si atat.

   Mergeti si la clasa a VIII-a, la clasa a XII-a. Mergeti la olimpiadele de limbi straine sau de romana.

   In Bucuresti exista foarte multe scoli de stat exceptionale in privinta pregatirii elevilor: 56, 97, 128, Liceul Vianu, etc. Asta doar pentru stiintele exacte.

   Pur si simplu Ponta nu doreste sa doreste sa isi „bage” copilul in astfel de scoli, in primul rand pentru ca nu sunt suficient de exclusiviste. Da, scoala 56 e o scoala foarte buna, dar e totusi o scoala de cartier. Il vedeti pe Ponta la sedinta cu parintii alaturi de „papugii” din Iancului?

   Chestia cu diferenta de calitate e o un neadevar, ca sa ma exprim eufemistic.

   • Citind articolul aparut ieri in Adevarul despre scolile si liceele de unde provin elevii olimpici m-am gandit la acelasi lucru: in afara de „Liceul international de informatica”, toate celelalte scoli, licee sunt publice.
    Ca si Ponta, foarte multi dintre cei care isi inscriu copiii in sistemul de invatamant particular, nu o fac pentru calitatea intrinseca a scolii, a ceea ce invata acolo, ci mai mult dintr-un fel de „hai sa fim altfel, este la moda sa ai copiii la o scoala particulara” . Un fel de parvenitism al noilor imbogatiti fara multa carte ( carte adevarata, nu diplome fara valoare) care primeaza chiar si cand e vorba de pregatirea copiilor. In plus, daca ne gandim la performantele scolare ale copiilor de politicieni, mi se pare evident ca acestia se situeaza mai degraba in jumatatea de jos a clasamentului, asa ca poate este si o modalitate de a-i „proteja” de scolile cu adevarat bune, unde nu ar fi decat niste oarecare printre elevi buni si foarte buni.

   • Aveti perfecta dreptate subliniind nevoia de exclusivitate din aceasta decizie a premierului. Nu e o problema de scoala buna sau rea, ci de a asigura socializarea in timpul scolarizarii cu cine trebuie: socializarea copilului, socializarea parintilor….
    Scoala nu e un loc neutru social, ci unul in care se reproduc aceleasi privilegii din societate, se pastreaza si se transmit interesele celor privilegiati. Si daca l-ar fi dat la o scoala din sistemul public, acelasi rationament ar fi fost perfect valabil.
    Alegerea pe care a facut-o scoate insa mai bine in evidenta cinismul premierului: datoria unui om politic de stanga e aceea de a rupe sirul privilegiilor, or el nu numai ca face exact invers, dar ii si place sa afiseze cu ostentatie lucrul acesta. Ca si in cazul plagiatului, se bazeaza pe lipsa de sensibilitate a electoratului sau fata de asemenea situatii.

    • Va contraziceti singura. In primul comentariu afirmati
     „Ponta arata ca nu e prost si nu se joaca atunci cand vine vorba despre educatia copilului sau – vrea deocamdata scoala privata in tara, dupa cate inteleg, dar nu peste multa vreme isi va trimite copilul sa studieze in strainatate.”
     Cu alte cuvinte, Ponta se gandeste la viitorul copilului sau si alege ce e mai bun, adica scoala particulara si poate mai tirziu, studii in strainatate.

     Pe urma spuneti:
     „Nu e o problema de scoala buna sau rea, ci de a asigura socializarea in timpul scolarizarii cu cine trebuie: socializarea copilului, socializarea parintilor….”

     Mie mi se pare ca un parinte caruia ii pasa mai mult de socializare decat de calitatea scolii e chiar prost. In plus socializarea asta e una chiar daunatoare, inseamna fitze si aere, copii de bani gata si de multe ori, din pacate, indulgenta profesorilor.
     Sint avantaje in scolile private, dar in orasele mari sint scoli de stat foarte bune. Problema se pune in cartiere dificile, in scolile din mediul rural, da, acolo sint probleme si inteleg un parinte in aceasta situatie care doreste o scoala privata.
     Dar sa afirmi ca ” Ponta nu e prost si nu se joaca cand vine vorba de viitorul copilului sau” mi se pare fara noima, fiind vorba de un caz unde nu lipsesc scolile bune in jur. Ba cred ca ar putea sa si aleaga.
     Din pacate la noi s-a creat ideea falsa -si periculoasa- ca invatamantul privat e neaparat foarte bun, ca si invatamantul in strainatate, si oamenii care nu cunosc subiectul preiau aceasta idee. Ce sa spun: mare dovada de inteligenta la Ponta si mare grija pentru viitorul copilului ca l-a inscris intr-o scoala particulara!

     • Eu nu vad contradictii, ci completari intre cele doua comentarii. Multumesc insa de intrebari pentru ca-mi permit sa clarific ceea ce-am spus.

      Mai intai va rog sa observati ca prima interventie raspunde la un comentariu din care eu am inteles doua lucruri:
      1) ca românii nu sunt prosti, dar spera si ei sa se imbunatateasca situatia
      2) ca s-a scris destul despre cinismul lui Ponta

      In prima interventie, am contrazis ambele idei spunand ca:
      1) e prostie sa te joci cu educatia propriului copil asteptand sa se imbunatateasca situatia: cand vine vorba de interesul personal, Victor Ponta arata ca nu e prost si nu se joaca: alege o scoala privata chiar daca facand aceasta contrazice comportamentul asteptat din partea unui om de stanga; deci e prostie sa astepti in loc sa actionezi.
      2) nu s-a scris destul despre cinismul lui Ponta, cel putin nu destul de mult pe intelesul tuturor romanilor.

      Nu vad unde ma contrazic in cele doua comentarii.
      Spun intr-adevar ca:
      “Ponta arata ca nu e prost si nu se joaca atunci cand vine vorba despre educatia copilului sau – vrea deocamdata scoala privata in tara, dupa cate inteleg, dar nu peste multa vreme isi va trimite copilul sa studieze in strainatate.”

      Nu spun insa:
      „Cu alte cuvinte, Ponta se gandeste la viitorul copilului sau si alege ce e mai bun, adica scoala particulara si poate mai tirziu, studii in strainatate”. Reformularea aceasta va apartine si exprima eventuale prejudecati care ar exista despre faptul ca o scoala privata sau din strainatate e obligatoriu mai buna decat una din sistemul public romanesc. De cate ori am avut ocazia, in articolele mele am mentionat ca acesta e un rationament fals: modul de finantare – public sau privat nu e o garantie de calitate a unei scoli sau universtati.

      Cele doua comentarii se completeaza deoarece in primul fac constatarea actiunii/ alegerii / a preocuparii pentru viitorul educativ al copilului (si ATAT) – Ponta nu sta si-asteapta, el actioneaza pentru ca stie foarte bine ca e important sa nu pierzi timp cand e vorba despre educatia propriului copil: „Cu alte cuvinte, Ponta se gandeste la viitorul copilului sau si alege ce e mai bun, adica scoala particulara si poate mai tirziu, studii in strainatate”.

      In al doilea comentariu vin si precizez doua lucruri:
      1) in ce anume consider ca sta plus valoarea acestei alegeri din perspectiva lui Victor Ponta, cu alte cuvinte, de ce considera el ca i-ar fi mai bine copilului (si implicit parintilor) la o scoala privata
      2) insist asupra faptului ca alegerea aceasta contravine comportamentului asteptat din partea unui om politic de stanga

      Problema socializarii este extrem de importanta, aici va contrazic pe dvs., recunoscand totusi ca rationamentul pe care-l avansati e unul de bun simt. Da, ca parinte obisnuit, nu ne gandim intotdeauna la acest lucru cand ne dam copiii la scoala. Dar Victor Ponta nu e un parinte obisnuit, provine dintr-o familie modesta, stie cat de greu e sa patrunzi intr-o anumita retea de interese pornind de jos si mai stie si cat de usor devine totul daca ai sansa sa cunosti din timp pe cine trebuie.

      • Adriana Gorga: sa zicem ca am inteles eu gresit, ceea ce nu cred pentru ca vad un raspuns asemanator mai sus, deci nu sint singurul care a tras aceasta concluzie.
       In locul unui raspuns lung si alambicat, as fi preferat sa explicati exact de ce considerati dv ca „Ponta nu e prost si se gandeste la viitorul copilului inscriindu-l la o scoala particulara” ceea ce ati evitat sa spuneti, explicand ceea ce ati vrut sa comunicati! De parca ceilalti ar stii ce aveti dv in minte si ce nu, cind afirmati ceva. Fiecare face deductia logica cea mai naturala si in cazul acesta deductia erat cea pe care v-ams spus-o mai devreme.
       In al doilea rind, v-am raspuns deoarece am mai citit niste comentarii de-ale dv in care laudati idei ca cea a privatizarii scolii si in general viitorul de aur pe care l-ar avea scoala romaneasca daca ar fi mai multe scoli particulare. Ati avut un articol bazat pe interevntia unui cititor in care spuneti ce comentariu interesant si inteligent a facut acest cititor -cred ca cineva care semneaza eunuk- iar el exact asta sustinea: ca singura solutie e privatizarea scolii. Chiar m-am mirat cum poate cineva sa gaseasca ceva interesant si inteligent in astfel de comentarii.
       Azi v-ati schimbat parerea numai dupa ce cineva a scris argumentat despre faptul ca olimpicii provin din scoli publice si nu particulare.
       In fine, e doar parerea unui cititor, dar cred ca se insista prea mult pe privatizarea scolii fara sa se stie despre ce e vorba, iar oamenii isi schimba parerile dupa cum au chef si dupa cum mai afla cate ceva. E important sa nu facem afirmatii in doi peri si sa ne documentam inainte de a scrie.

      • Imi place sa raspund la intrebari care nu sunt interogatorii. M-am inselat crezand ca vreti sa intelegeti raspunsul.

       Nu e prost prost Ponta pentru ca-si da copilul la scoala privata pentru ca, spre deosebire de ceilalti parinti nu sta si asteapta atunci cand vine vorba despre educatia copilului: actioneaza, chiar si fiind constient ca actiunea sa nu va fi pe placul tuturor.

       In al doilea rand, nu am „laudat” un mod de finantare ori altul in articole sau comentarii, ci am sustinut intotdeauna diversitatea intr-un sistem de educatie.

   • Deci eu nu vreau sa fiu rau sau ceva, dar daca 6 copii din 15 sunt de la o scoala privata – adica 40% dintre premianti sunt de la o scoala privata in conditiile in care aprox 2-3% din populatia totala de copii sunt la scoala privata atunci scoala privata are rezultate de vreo 20 de ori mai bune ca aia de stat (2000% productivitate). Cu alte cuvinte, copilul tau are de 20 de ori mai multe sanse sa ajunga olimpic la o scoala privata decit una de stat. Cred ca asta spune cam tot…

 9. Pff … de stinga, etc … ne agatam de niste concepte total nepotrivite cu vremurile.

  Acum, nu-l plac pe ponta deloc dar sa te legi de o optiune personala – mai ales ca omul are bani din spolierea noastra, a tuturor – mi se pare o timpenie.

  Deci, n-am inteles unde este informatia *utila* mie. Sau ati vrut sa dati, ideologic, in stinga? De fapt, in afara incongruentei respective, ce vreti sa comunicati? E singura si cea mai grava din incongruentele acestui personaj numit ponta? Nu era locul unui astfel de articol pe timesnewroman?

 10. O gandire gaunos comunista ,puternic marcata de isteria romaneasca cu privire .
  la capra vecinului.
  Este clar ca D-l Ponta este departe de a se numara printre persoanele publice apreciate de autor(ca fapt divers,nici eu nu il consider demn de a fi apreciat,…..minte de ingheata apele cu o nonsalanta demna de cauze mai bune iar alta trasatura a lui dominanta este dupa mine arivismul dus la extrem)dar de aici pana la aceasta jalnica teorie a chibritului expusa de D-l Stan esta cale lunga.
  Atata timp cat D-l Ponta nu transgreseza principii morale,viata sa de familie este numai si numai afacerea domniei sale,ca este sau nu prim ministru

 11. Invatamantul de stat e de doamne ajuta, cel privat creaza elite – Avem acelasi model ca in SUA si Anglia.

  Ca Ponta isi da copiii la scoala particulara e nimica pe langa faptul ca actualul tovaras Kim, conducatorul Coreei de Nord s-a luminat la pension in Elvetia.

  Nu intereseaza pe nimeni post-scriptumutrile cu bafe – v-ati putea concentra pe probleme de fond:
  Primul Ministru a plagiat iar reactia universitarilor in prezent, in Romania este zero.
  Studentii nu par deranjati de acest furt. Altii ar fi facut proteste.
  Presedintele Constantinescu nu are nimic de comentat despre acest lucru – fost rector al Universitatii, absolvent al facultatii de Drept si primul presedinte de dreapta al Romaniei

  A, si intre timp se pregateste modificarea constitutiei in mod monstruos Dl. Marius Stan ne pierde timpul remarcand ca Ponta e poltron si nu e sincer de stanga. Merci, stiam aceste lucruri si n-am votat niciodata cu PSD/FSN etc. Nu cred ca cititorii contributors,ro trebuie convinsi ca PSD e o alegere proasta. Problema este ca si Conventia Democrata si PNL au dezamagit crunt – iar ceea ce se numeste dreapta in Romania nu convinge.

  Alternativa dumneavoastra la dezastrul din educatie care este? Sistem privat unde toti sa-si dea copiii, sistem public puternic?

  Ar avea cineva interes sa stea in Romania dupa terminarea scolii daca are o optiune sa lucreze in strainatate ? De ce ?

  Trist este ca vazand cine „reuseste in viata” si cum, ati putea trage concluzia ca in Romania nu prea e nevoie de nici un sistem de invatamant.

 12. apreciez articolul,dar cred ca porneshte de la o premisa falsa:anume ca poporul rumin in majoritate ar avea discernamintul unui popor civilizat si in consecintza trebuie doar informat tot mai des ,(e opinia unora pe aci)despre contradictzia intre idealul politic declarat al hotzului si comportamentul sau.chiar aci pe forum exista exemplul clar.
  eu zic ca nu e asha:ruminul shtie cu cine are de a face,dar individul este idealul majoritatzii.e unul de al lor,ajuns.ruminul votant nu se impiedica in finetzuri ideologice.
  acolo in romanica,glorioasa armata pune la dispozitzia conducatorilor avioane cu care aceshtia se duc la clinici in Viena la tratament

 13. Stimate domnule,

  Dl. Ponta nu a fost și nu este un stângist. Dl. Ponta este un parvenit. N-are absolut nici o legătură cu stânga, decât în poveștile pe care le spune. Ca orice parvenit, dl. Ponta i-a luat o bonă filipineză copilului (dacă vă amintiți) și acuma îl dă la o școală privată- pentru că poate. Ca un parvenit școlit, dl. Ponta nu se va afișa lângă un Audi ”bizonic” cu burta la vedere și goldeanu la gât ci va da peste nas- la modul finuț, cum știe domnia sa- criticilor care sunt mai prăpădiți și totodată va transmite un semnal de ”măreție” susțnătorilor proprii.
  Dacă dl. Ponta ar fi fost un om normal ar fi trebuit să aloce ”banii ăia” adică cei 6% din PIB pentru educație iar în pasul 2 ar fi trebuit să stabilească un standard de calitate occidental pentru școli, un alt standard- tot occidental- pentru licee- și să ia la puricat (evident că nu domnia sa personal ci inspecția școlară)- pentru început școlile și liceele din București. Standardele de care vorbeam ar trebui să se refere la TOT- de la facilități până la calitatea profesorilor. Acolo unde comparația cu stadiul actual e proastă- respectiva unitate școlară trebui închisă, unde se mai poate face ceva- să se dea bani – unde nivelul e comparabil cu standardul- să fie recompensat managementul și cadrele didactice.
  Din păcate dl.Ponta nu este un om normal. Este doar un parvenit.

 14. Total ilogic Ponta!

  Are permanente pendulari, si cea mai recenta este o minunata perla –
  Cei mai bun si mai bun decat statul?
  Privatul – pare sa fie raspunsul lui Ponta!

  Aferim dl. Ponta!
  Astia de dreapta stiu lucrul acesta mai de mult –

  Cel mai mare derapaj:” Golan in Piata Universitatii” ajuns sluja onorificului Ion Iliescu!

  Ce va sarbatorii domnia sa pe 14-15 Iunie 1990 – venirea minerilor si plantarea panselutelor sau prapadul acestora facut in Pta Universitatii???

  Am o dilema si numai Ponta poate sa ma lumineze!

 15. Am citit atat articolul cat si sursa la care acesta facea referire.

  Toata lumea pare sa uite ca este totusi vorba de un copil minor. Nu a comis nimic condamnabil. Are acelasi drepturi ca oricare alt copil. Si mai mult, nu este proprietatea Dlui Ponta ci o persoana de sine statatoare care are dreptul sa studieze unde vrea. Am citit insultele care i se aduc pe site-ul sursa – unui copil. Deplorabil.

  In ciuda nenumaratelor articole la adresa Dlui Ponta nimeni nu a actionat in vreun mod care sa aduca dovada si recunoasterea oficiala si pedepsirea exemplara a acestuia. Asa ca – daca n-am reusit cu tatal. hai sa introducem copilul in jocul politic, nu-i asa?

  Practic copilului nu i se va oferi sansa de gandi liber, de a se lasa influentat se alte curente de gandire, sansa de a schimba ceva, sansa de a fi altfel decat tatal sau, sansa de a i se opune. Copilul ii va calca tatalui pe urme pentru ca odata confruntat cu o catalogare din oficiu, nu va avea incotro. Si asta datorita unor „strategi” care de fapt nu gandesc mai departe de lungul nasului. Pacat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marius Stan
Politolog și fotojurnalist pentru Radio Europa Liberă.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro