joi, septembrie 21, 2023

Ponta si Antonescu, autistii politicii romanesti

Marturisesc ca fac eforturi sa inteleg resorturile comportamentului politic al liderilor USL. Dar nu reusesc.

Articolul de fata nu se adreseaza celor doi, pentru ei lumea se imparte de mult, dihotomic,  in basisti si antibasisti. Ceeace inseamna o seceta spirituala cumplita.

Se adreseaza oamenilor onesti, care judeca rational, fara preconceptii, ce se intampla cu noi romanii si ce viitor ne construim.

Romania este membra a doua cluburi selecte, Uniunea Europeana si NATO si trebuie sa respecte regulile scrise si nescrise la care a consimtit cand a intrat.

Scrise, sunt multe, criteriile de la Copenhaga, tratatul de aderare si alte contracte la care Romania este parte. Se prefigureaza o uniune si mai stransa, fiscala, economica, politica, pentru a face fata impreuna vremurilor tulburi pe care le traversam.

Nu vrem sa le respectam,  ne dam demisia si adio. Adio imprumuturi ieftine, adio locuri de munca pentru someri, fonduri nerambursabile,  adio exporturi fara taxe vamale, adio circulatie libera pentru romani, pentru studenti, profesori, adio securitate asigurata gratis de NATO, etc. Care este interesul national,  e simplu de conluzionat.

Daca vrem sa ramanem membri in club, respectam regulile, ca nu ne tine nimeni cu forta.

Ponta si Antonescu fac tot ce pot sa demonstreze ca nu tin sa respecte regulile clubului.

Fac pe prostii, sau chiar nu stiu care sunt acelea?

Un parlament, fie el si cu o majoritate de 90%, nu poate incaleca justitia, care e putere separata, si n-are a da socoteala cuiva de ce face.

Ori, discutia de zilele acestea se invarte in jurul dosarelor „politice”, pe care, chipurile, le-ar instrumenta justitia.

Cum sunt anchetati sefi de la USL, de indata si apar acuzatii de facaturi politice. Mai marii USL fac zid in fata lui Dragnea, precum odinioara in fata lui Bivolaru sau Nicolescu, si ameninta cu o comisie parlamentara de ancheta a DNA. Si ca se autodenunta ca au indemnat lumea sa mearga la referendum. Desi, in cazul Dragnea, altul e obiectul acuzatiilor.

Alo, domnilor Ponta si Antonescu, e taman pe dos, DNA are dreptul, conform Constitutiei si legilor in vigoare sa ancheteze parlamentari, nu invers. Ceeace demonstreaza ca liderii USL nu inteleg nimic din democratie, din separatia puterilor in stat. Poate le iese si fraierii inghit galusca.

Parlamentul, cu orice majoritate ar avea, poate da cate legi doreste, dar care apoi merg la controlul de constitutionalitate, la CCR. Cum spunea Iulia Motoc, judecator la CCR, rolul acestei instante este taman acesta: sa fereasca societatea de tirania unei majoritati parlamentare. In democratia reala, parlamentul, cu orice majoritate, nu are dreptate intotdeauna. O mai da si in bara.

O majoritatea parlamentara suficient de mare poate schimba si Constitutia. Din care sa elimine CCR, separatia puterilor in stat, sa lase o singura putere, cea legislativa. Dar ajunge la mana poporului suveran, care trebuie sa o aprobe prin referendum. Daca poporul o aproba, este ok, si-a facut-o cu propria stampila de vot. Mai departe sufera consecintele.

Pana atunci insa, mai este. Suntem intr-o democratie europeana, in care functioneaza principiul separatiei puterilor in stat, „check and balances”.

Alta mare gogomanie. Cum sa sustii, si nu o data, ca oficialii europeni, Barroso, Reding, Merkel, sunt niste gogomani care se lasa intoxicati de vocile pro Basescu. Ca dna Viviane Reding vorbeste dupa ureche, fara sa cunoasca situatia reala, ca dna Merkel nu voteaza in Romania, deci n-o intereseaza ce se intampla la noi, ca dna Macovei are probleme medicale. Nemaivorbind de plagiatul grosolan, pe care n-ai bunul simt sa-l recunosti si sa tragi consecintele.

Dar declaratia ca presa germana este infestata de securistii lui Ceausescu? Cred ca ziaristii germani si-au dus degetul la tampla, intr-un gest semnificativ.

Dar ce i-a impiedicat pe cei doi, sa explice de cate ori era nevoie oficialilor europeni cum sta chestiunea in realitate? Au facut-o si n-au fost crezuti?

Si la noi, dar mai ales in Europa, aceste atitudini si declaratii tradeaza un caracter de balta, de sant, de om lipsit de elementar bun simt in atitudinea fata de doamne, cel putin. Sa jignesti lideri importanti ai Uniunii Europene si sa vrei apoi sa fii tratat cu respect inseamna autism politic cronic. Inseamna sa n-ai habar de legi scrise si nescrise, de cutume, ale diplomatiei mondiale.

Dna  Hillary Clinton i-a amenintat pe cei doi ca rupe parteneriatul strategic, daca se continua joaca de-a democratia si statul de drept.

Pana si socialistii europeni s-au lepadat de satana si au decis sa nu-si mnai tina Congresul la Bucuresti.

Cand toata lumea iti spune ca esti beat, te duci si te culci. Nu si autistii politici Ponta si Antonescu, care au devenit capra raioasa a Europei si Americii, dar tot cu coada pe sus defileaza. Abia daca au inceput sa inteleaga ca, din nefericire pentru ei, banii de pensii si salarii, tot de la UE vin. Acum au taiat toate investitiile. Dar data viitoare?

„Datorita UE si Comisiei Europene a fost posibil sa evitam schimbarile nedemocratice din Romania si trebuie sa fim mandri de acest lucru, pentru ca am fost in stare sa reinstauram statul de drept intr-o tara care este membra a Uniunii noastre”, a afirmat Barroso vineri, 7 septembrie.

„în prezent urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei în România. Ameninţările la adresa judecătorilor care îşi fac treaba sunt inacceptabile pentru mine, fie că se petrec în România sau în oricare altă ţară a Uniunii Europene”, a declarat Reding, care este şi comisar european pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie.

Rationamentul celor doi lideri, Ponta si Antonescu a fost, si este in continuare,  urmatorul:

Daca vin la vot 80% dintre electori si-l demit pe Basescu, UE nu are ce zice, e vointa poporului. Daca in decembrie USL castiga alegerile cu 70%, iar nu mai zic nimic alde Barroso, Reding si Merkel, doar nu se pot pune  impotriva curentului popular.

Ba da, se pot pune, chiar si in acest caz. Daca nu sunt respectate legile, regulile, cutumele democratiei si statului de drept. Cu fraude, cu incalcarea dreptului justitiei de a aplica legea, a CCR de a apara Constitutia, chiar cu o majoritate de 90% in parlament, Romania ar fi data fara  din UE si NATO.

Adio bani, locuri de munca, exporturi fara taxe, securitate gratuita, fonduri nerambursabile, etc.

E cea mai puternica dovada de autism politic.

Distribuie acest articol

84 COMENTARII

   • Cati suntem aflati de la o persoana bine documentata si cu expertiza in domeniu, v-am dat linkul mai sus, persoana respectiva adresandu-va chiar un raspuns direct. Aprecierea cu referire la Romania este rizibila la fel ca si siguranta cu care o enuntati. In groapa suntem acuma urmare a unei guvernari incompetente recunoscuta asa chiar de FMI. Asta cu referire la masurile de austeritate in perioade de criza.

    • Asa, in perioada de criza nu e buna austeritatea, ci cresterea consumului. Pe banii cui? Asta e intrebarea, daca puteti sa-mi raspundeti. Dar fara chestiile alea cu pationare si sali de sport, ca alea sunt mizilicuri…

    • Lasand la o parte voturile – asa e normal, cine are majoritate formeaza guvernul – va sfatuiesc sa cititi ceva proaspat:
     http://www.ecb.int/press/pressconf/2012/html/is120906.en.html
     http://www.ecb.int/press/pr/date/2012/html/pr120906_1.en.html
     Daca nu va descurcati in engleza, uitati aici:
     http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/europa-da-drumul-la-tiparnita-bce-anunta-ca-va-cumpara-fara-limite-datoriile-tarilor-cu.html
     Pentru cine are ochi de vazut, timp de mestecat si minte de inteles sunt link-uri utile…

    • Guvernarea PDL a fost foarte competenta.
     Rezultatele au dovedit competenta guvernarii Boc.
     Tara nu a intrat in faliment, tara a iesit din recesiune si a revenit pe crestere economica, somajul a fost mult mai mic decit media din Europa, inflatia a scazut la nivelul cel mai scazut dupa 1990, datoria publica a fost cea mai mica din UE, exporturile au crescut, moneda nationala a fost stabila.
     Masurile de austeritate nu au fost o optiune, ci au fost impuse de criza economica mondiala, de lipsa resurselor financiare, de lipsa banilor la buget pentru plata integrala a salariilor si pensiilor, pentru investitii, pentru functionarea scolilor, spitalelor, institutiilor publice.
     Guvernul Boc nu a avut de ales intre a reduce salariile bugetarilor cu 25% pentru sase luni, si a nu le reduce, ci intre a le reduce cu 50% pentru mai multi ani, si ale reduce cu 25%, pentru sase luni.
     Deficitul bugetului de stat si cel al fondului de pensii nu permiteau decit plata a circa 50% din salarii si a 70% din pensii. Nimeni nu ne imprumuta cu cu circa 2 miliarde de euro lunar, pentru a nu fi obligati sa adoptam masuri de austeritate. Chiar daca ne-ar fi imprumutat citeva luni, dupa acest interval, situatia raminea aceeasi, dar am fi avut si de restituit banii imprumutati, plus dobinzile. Deci, dupa citeva luni in care nu s-ar fi aplicat masurile de austeritate, mai multe luni, guvernul ar fi fost obligat sa reduca salariile cu mai mult de 50%.
     Patinoarele si salile de sport au fost platite din bugetele locale (pentru ca asa au hotarit consiliile locale) sau din bani europeni nerambursabili. Atunci cind guvernul a platit niste sume de la buget pentru asemenea investitii, a fost vorba doar despre cofinantarea, obligatorie pentru a putea accesa anumite fonduri europene nerambursabile. Cofinantarea a fost de 10% – 15% din totalul sumei, dar TVA-ul pentru materialelele folosite (24%) si impozitul pe salariu (16%), pentru cei care au lucrat la acele obiectve, au ajuns la bugetul de stat si au putut fi folositi pentru pensii si salarii. Deci, bugetul de stat a cistigat din cofinantarea acestor obiective mai mult decit a contribuit. In plus, s-au creat un numar de locuri de munca si au ramas si niste obiective pentru comunitatile locale.
     Daca la buget ar fi fost un mic excedent, se putea pune problema, unde sa fie repartizat : la cresterea salariilor profesorilor, la cresterea salariilor doctorilor, la cresterea salariilor politistilor, la cresterea pensiilor, la investitii pentru crearea de noi locuri de munca, pentru scaderea unor taxe si impozite. Dar, in loc de un mic excedent, in buget a fost un mare deficit (de circa 20 de miliarde de euro pe an). De aceea, guvernul a fost obligat sa faca reduceri la absolut toate capitolele bugetare.
     Masurile luate de guvernul Boc au fost analizate, in prealabil, de cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala, de la UE.
     Chiar Mihai Tanasescu, omul psd-ului, a recunoscut ca guvernul Boc a luat cele mai bune masuri, ca alte masuri mai bune nu existau.

     • Hmmm, asa sa fie?! Masura guvernului Boc de a reduce salariile nu a fost buna – a fost rezultatul lipsei de actiune vreme de mai bine de un an de zile. Cred ca de aceea si-a asumat si dl Basescu anuntul – daca a vazut ca nu sunt in stare sa faca nimic, a rupt dansul pisica… Si asa erau in al doisprezecelea ceas si s-au trezit ca n-or sa mai aiba bani de pensii si salarii. ce era sa mai faca: le-au taiat (salariile)! De ce a fost nevoie sa mareasca pensiile in 2009, cand era clar ca nu or sa fie bani (bugetul casei de asigurari trebuia deja sa fie suplimentat cu bani de la bugetul de stat)? Pai ca era an electoral, nu-i asa?
      Exporturile au crescut in parte datorita faptului ca leul s-a depreciat puternic (vreo 25%) din 2008 pana in 2009 si in parte datorita faptului ca produsele exportate erau (si sunt inca) ieftine. Nu prea are vreun merit aici guvernul…
      As fi laudat guvernul Boc daca in 2009 ar fi avut taria sa nu mareasca pensiile electoral si sa fi facut ceva inca din 2009 pentru a nu fi nevoiti sa taie salarii. Cu cateva exceptii (educatia de ex, dar si aici partial, fiindca nu a fost suficienta vointa politica) guvernul Boc nu a avut viziune, a actionat din instinct, fara un plan. Nu ca dl Ponta imi pare a avea vreunul (economic vorbind)… Ba dimpotriva…

  • Dle. Vasile, eu si familia venim, dar promiteti ca nu „actioneaza” Dl. Dragnea ca la referendum? Nu de alta dar daca mai scoate din joben 2-3 milioane, ca acum doar si-a facut mana, nici nu mai conteaza cine voteaza pe bune! Si apropo, corectati listele? La parlamentare nu trebuie sa se afle pe ele decat cei cu domiciliul in circumscriptie. Deci puteti sa ne numarati pe bune! O faceti?

  • Sunteti multi….

   5 milioane de pensionari si vreun milion si ceva de bugetari si asistati social.

   Dar un lucru e sigur: veti muri de foame !!

   Pentru ca noi, cei din mediul privat, nu mai vrem sa platim taxe la un stat de hoti si lenesi, si ne caram cu firme cu tot de aici.

   Poate rusii vor prelua Romania….pofta buna la ciorba ruseasca.

   Au mai avut-o si pe vremea bunicilor tai…..

 1. dle profesor, sunteti cu rationamentul atit de ‘”far off” de realitate asa cum zic amicii americani ai presendintelui suspendat si impotriva-firii revalidat, incit ma minunez cum ati fost in stare sa predati matematica la poate multe generatii de elevi; sau pate asta face un bun matematician, sa traiasca intr-o lume paralela cu cea reala. habar n-am, dvoastra stiti mai bine.
  in afara de cliseele pe care le repetati la nesfirsit in aricolele dvoastra, insumarea tuturor argumentelor impotriva referundumului in efortul de a demonstra ca cei doi lideri sunt pe linga nu e decit o repetare a ceea ce declara presedintele suspendat acum citeva zile la cotroceni. faptul ca chipurile comisia si fmi ul si nu mai stiu care for de care mie ca roman putin imi pasa, demonstraza nu ca institutiile statului au functionat, asa cum recita sus tare presedintele suspendat, ci ca romanica nu e decit o masa de manevra cu politicieni de doi lei (si ce doi autisti de care amintiti si si suspendatu’) in care oricine vine si face cam ce vrea (sau se vrea afara) fara cea mai mica impotrivire din partea bastinasilor.
  rationamentele dvoastra sunt doar o incercare de a legitima ce zice suspendatul in opinia mea, nimic altceva. va rog, in afara de clisee, folositi argumentatia proprie si personala, clisee le puteti lasa pt aia mai tineri.

  • Presedintele a cistigat, prin alegeri, un mandat de cinci ani, indiferent daca se bucura de sustinerea majoritatii alegatorilor pe toata durata mandatului, sau nu.
   Presedintele nu a incalcat in niciun fel constitutia, deci nu putea fi suspendat si nici nu putea fi organizat un referendum pe aceasta tema.
   Referendumul a fost masiv fraudat de banditii din usl cu cel putin doua sau trei milioane de voturi.
   Cei care au votat DA au fost, in marea lor majoritate, imbecili, indobitociti de minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si manipularile banditilor din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV si DDD. La referendum nu se punea problema daca alegatorii s-au saturat de Presedinte, ci doar daca acesta a incalcat grav constitutia. In mod normal, cei care au votat DA, ar fi trebuit sa precizeze si ce articole din constitutie ar fi incalcat Presedintele. Voturile celor care nu ar fi stiut sau ar fi scris timpenii, ar fi trebuit sa fie anulate. In acest caz, ar fi fost ZERO voturi valabile pentru DA.
   Raportul real este de circa 7.000.000 in favoarea Presedintelui (cei care au votat NU, plus cei circa 3.000.000 care au boicotat, plus cei circa 3.000.000 care nu au putut vota, din diverse motive, de exemplu pentru ca nu au fost in tara), contra maximum 4.000.000 impotriva (din cele 7.500.000 trebuie scazuti cele 2.000.000 sau 3.000.000 de voturi false, introduse in urne prin frauda de infractorii din usl, trebuie scazute voturile multiple, trebuie scazute voturile date contra bani, trebuie scazute voturile minorilor, detinutilor si dementilor).
   Diferentele intre cele doua tabere sunt fundamentale. Sustinatorii Presedintelui sunt, in general, oamenii cinstiti si inteligenti, care muncesc, gindesc, citesc, scriu, isi vad de treaba. Acestia nu pot fi manipulati, cumparati, platiti, inselati de banditii din usl.
   Cei care sunt impotriva Presedintelui sunt, in general, cei mai timpiti cetateni (cei fara carte, fara scoala, fara minte, fara creier, care poti fi usor manipulati, pacaliti, cumparati), hotii, coruptii, infractorii, derbedeii, huliganii, persoane carora nu le place sa munceasca si vor sa primeasca pomeni de la stat.
   Presedintele a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati, a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica, intr-o perioada extrem de grea, de criza economica mondiala. Presedintele a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei. Presedintele nu i-a lasat pe hoti sa fure si a refuzat sa le inchida dosarele lor penale. De aceea, s-au coalizat toti hotii, toti coruptii, toti infractorii, toti escrocii, toti banditii si toate lichelele impotriva Presedintelui.
   Presedintele a ramas acum singurul pilon de sprijin al democratiei si al statului de drept.
   Toti pucistii si complicii lor trebuie sa fie urgent arestati pentru lovitura de stat si pentru fraudarea masiva a referendumului.

   • ”Cei care sunt impotriva Presedintelui sunt, in general, cei mai timpiti cetateni (cei fara carte, fara scoala, fara minte, fara creier, care poti fi usor manipulati, pacaliti, cumparati)”
    Stiti ce se spune despre cei care nu au dubii, da?
    „Argumentele” de genul asta sunt fix cele care va ingroapa dpdv electoral, si nici macar nu pricepeti de ce!

   • Apai, mey Mihai, fie ca te-ei saturat ori ba de presedintele ales, in aceeasi Constitutie, care stabileste durata mandatului prezidential, sunt trecute si conditiile in care acest mandat poate fi incheiat prematur. Unul dintre ele este demiterea presedintelui ales. Chiar CCR a constatat ca au fost indeplinite conditiile pentru interimatul functiei prezidentiale, deci totul a fost legal. Ca asa scrie la lege, fie ca te-ai saturat sau nu!
    Interesanta ideea asta cu scrisul articolului incalcat de presedinte pe buletinul de vot. Plecand de la realitatea ca presedintele ales si-a incalcat cuvantul si a modificat strategia de conducere de nenumarate ori, rezulta ca este fie mincinos fie incompetent, ambele atribute fiind incompatibile cu functia respectiva. Cred ca 7,4 milioane ar fi scris ca presedintele nu si-a daruit toata priceperea si puterea pentru propasirea materiala si spirituala a poporului roman, pentru a apara legile tarii. Ei cred sincer acest lucru.
    Privitor la frauda de 3 milioane, eu zic ca cel care a instrumentat-o logistic are potential de premier. E o minte, diabolica poate, dar geniala, iar asemnea genialitate trebuie canalizata spre lucruri bune. In fapt, sunt convins ca nici mata nu crezi ce scrii. Dar daca totusi crezi, reciteste paragraful respectiv si imagineaza-ti ca ti se potriveste!
    Partial ai dreptate in ceea ce priveste hotii pe care a refuzat sa-i ajute. Dar oare era de competenta sa sa faca acest lucru?! Desigur ca nu. dar daca a refuzat sa le inchida unora dosarele penale, nu exista nici o dovada ca n-ar fi facut acelasi lucru pentru altii. NU mai este mult de furat in tara asta, si se pazesc hotii intre ei!

  • Domnule bizon maltez (si nu, nu am inteles gresit, dar cred ca acest apelativ vi se potriveste mult mai bine), cred ca ati gresit site-ul!
   Sincer sa fiu, nu prea va ridicati la standardele de logica si exprimare (sau logica in exprimare) folosite de cei care citesc si comenteaza articolele acestui site, asa ca dati-mi voie sa va urez un calduros „mars inapoi ” in gaura de unde, pentru un minut, ati scos capul!

 2. o greseala: autismul apare la copii si nu este o alegere. Sigur, prin comportamentul politic, par a fi autisti. Dar in cazul lor ar fi o scuza de genul ” nu am stiut”. Tot ce fac ei este constient si calculat. Nu au nicio scuza.

   • aveti un pic de rabdare… va vine acum salvatorul.
    „Forta Civica: partid declarat de dreapta adunand oameni de pe la partide auto-proclamate de stanga ( Bazac, Saniuta) si fosti lideri de sindicat (Iurascu). Carevasazica, asta este dreapta romaneasca autentica, indelungat trambitata de MRU – o adunatura de oportunisti!!! Sigur, sunt si indivizi de dreapta „pur sange” in Forta Civica – de exemplu, Valentin Suvar, care a parasit PNG pentru a se alatura lui MRU:))). Cu adevarat, unica si mareata tara e Romania pt ca ne ofera asemenea delicii – MRU alaturi de oamenii lui Becali. Vivat!” victoria stoiciu

   • Au inceput sa ne traga spre prapastie, sper sa nu ne arunce in ea.
    Evident ca autismul politic este o figura de stil, doar ca este o figura de stil care ii scuza :)
    In sfarsit, mai este si votul din Decembrie

   • Autismul este o boala. Daca ati fi avut vreodata contact cu o fiinta umana suferind de autism ati fi evitat aceasta „figura de stil”. Din pacate mizeria vremurilor actuale se manifesta si prin pervertirea cuvintelor. Din necunoastere (educatie?) sau din teribilism (educatie?).

     • Nu se numeste metafora ci ignoranta. Metafora se bazeaza pe o semnificatie.
      Intr-o tara civilizata ati fi fost deja obligat sa va cereti scuze si sa modificati titlul.

      • Si care este metafora in acest caz?
       Ar fi bine sa dati o explicatie, altfel s-ar putea sa v-o ceara cei de la asociatia: http://www.autismromania.ro/
       Consultati si un avocat si veti intelege ca jignirea gratuita, chiar daca din ignoranta in cazul dv, se plateste.

      • Jigniti toti oamenii care sufera de autism, pentru ca sunteti un ignorant care foloseste cuvinte de care doar a auzit, fara sa stie ce inseamna si fara sa faca efortul sa afle.
       Le-am trimis celor de la autism.ro un mesaj prin care le atrageam atentia asupra articolului dv. Trebuie sa se ia pozitie fata de persoane ca dv.

      • Atunci explicati dv in ce consta metafora folosita.
       Pentru mine si cred ca pentru orice cititor dotat cu ceva inteligenta si bun simt, folosirea termenului de „autist” in descrierea celor doi politicieni nu poate fi decat in sens negativ.
       De altfel si faceti diferenta intre ” cei doi autisti carora nu li se adreseaza articolul dv” si „oamenilor onesti, care judeca rational, fara preconceptii”. Cu alte cuvinte autistii nu pot fi nici onesti si nici rationali.
       Reamintesc de asemenea folosirea unor expresii ca „gogomanie, fac pe prostii.”…cu referire la cei doi..autisti.
       Ii las pe cititori sa traga singuri concluziile. Unii au facut-o deja, ceea ce este un semn bun: sunt si oameni inteligenti care nu accepta ca orice ignorant sa-si bata joc de o intreaga categorie de oameni, fara nici o vina ca s-au nascut asa.
       Astept inca sa explicati in ce consta metafora dv inteligenta si sper ca cei de la asociatia autismromania sa reactioneze la articolul dv si sa aiba dreptul la replica.

 3. Eu nu am luat niciodata un credit sau un fond nerambursabil
  Din 1999 nu am mai iesti din tara
  Securitatea NATO pe de o parte e apa de ploaie si pe de alta parte e scumpa
  Vezi contractele cu avioanele,dronele,fregatele,autostrada invizibila si asa mai departe
  Abia astept sa fiu dat afara din UE
  Desi tratatul UE nu permite acest lucru
  Osa vaotez masiv contra NWO

  • Eu insa ies din tara in fiecare an macar de doua ori, si nu mi se pare ca aveti dreptul sa-mi ingraditi mie acest drept!

   Asa ca va recomand si Dvs. ca si altora: exista locuri mult mai potrivite pentru Dvs., care nu au legaturi cu UE sau NATO. Coreea de Nord este unul, in locul Dvs. m-as gandi serios sa ma mut.

   • fara suparare, banuiesc ca ati boicotat. si mie mi-a fost ingradit dreptul de vot la referendum prin neprezentarea unor „smeceheri”. asa ca putin ma intereseaza de ue,nato sau alde baroso…

 4. Interesati-va ce inseamna autist, cu ce se mananca chestia asta si ce oameni celebri au fost diagnosticati ca fiind autisti.
  Nu inteleg de ce folositi termeni a caror semnificatie nu o cunoasteti.

  • Crin si Ponta nu sunt numai autisti, adica traiesc in lumea lor, ci si orbi ca se fac ca nu vad pe cei 11, 5 milioane de romani care n-au pus botul la balivernele lor si mai sunt si surzi pentru ca nu aud pe cei care trag semnale de alarma.

   Deci maestre „politicăli corect” fa bine si mai da niste mesaje si Asociatiei Nevazatorilor si Asociatiei Hipoacuzicilor !

   Astea se numesc metafore, jalnicule.

 5. Domnule Vlaston, eu nu ma voi ascunde dupa cuvinte si figuri de stil. Am un copil cu autism si va garantez ca se comporta admirabil, nici pe departe ca astia doi. E inteligent, e amuzant si are o memorie de invidiat. Ma tem ca nici ponta nici antonescul (da, cu litere mici!!) nu se ridica macar la nivelul asta. Am inteles… figura de stil, dar diagnosticul in cazul lor e eronat. Cine a vazut macar un copil cu autism, stie: in cazul ponta-antonescu nu e vorba de autism, e vorba de cretinism.

  • De fapt sunt mai multe la un loc. Sunt autisti prin modul cum se izoleaza in lumea lor, cretini prin modul in care judeca, grobieni in actiune…

 6. Stimate domnule Profesor,

  Dacă dl. Ponta mergea de la început pe o politică a demnității naționale- fără să se lase influențat de prietenii PPE ai dlui.Băsescu- acum dl. Băsescu era pur și simplu o poveste tristă. UE nu ne dă nimic- și s-a văzut clar cu proiectele structurale care au fost aiurite cu zece mii de regulamente- acceptate de UE- și după aceea finanțarea închisă. E frumos pentru presă și mass-media- și totalmente irelevant când se ajunge la fond.
  Șansa reală a Noii Republici este faptul că dl.MRU s-a făcut de băcănie înconjurându-se cu oameni deja compromiși. NR prin construcția ei a plecat cu figuri noi- și ar cam trebui să-i ia alegătorii dlui. MRU….chiar și printr-o politică antibăsistă.

  • Care demnitate, pentru asta iti trebuie bani, pe care Romania nu-i are. De unde plateste pensii si salarii? faceti aceeasi greseala cu dnii Ponta si Antonescu. Ponta s-a mai trezit, ca i-a spus Georgescu, „sefu, mai usor cu criticile la adresa UE, ca ne fugaresc pensionarii pe strazi”!

   • „Care demnitate, pentru asta iti trebuie bani”
    Superb! :D :D
    Nu, mon professeur, pentru demnitate iti trebuie onoare, respectarea cuvantului dat (daca zici ca te duci musai la referendum, te duci, nu dai vina pe manechine pentru ca nu te-ai dus, daca zici ca-ti dai demisia in 5 minute ti-o dai, s.a.m.d.) si alte chestii din astea „burgheze”! Tare imi e teama ca dincolo de pornirile dvs. neo-republicane tot tributar mentalitatii comuniste ati ramas! ;) (Capul plecat sabia nu-l taie si alte „ziceri”)

   • Stimate domnule Profesor,

    Poți- și trebuie să ai demnitate- mai ales când ești sărac. Și au apărut și bani de pensii și salarii după ce s-au tăiat ”investițiile”- sau cheltuielile inutile și aberante pe care na. Udrea le numește investiții. Statul român s-a autoîntreținut- pe vremea lui Ceaușescu- păstrând în același timp o politică echilibrată. Nimeni nu îți solicită acum să mergi pe autarhie- ar și și tâmpit în condițiile pieței globale- dar nici să the închini unor nulități gen Merkel sau Barosso. Dvs. sunteți în domeniul dvs.- și probabil că și în politică- o valoare. Chiar aveți impresia că sunteți mai jos decât dna. Merkel sau dl.Barosso ?

 7. Fara a intra intr-o polemica, in Dex scrie ca autismul este o stare patologica ce este caracterizata prin ruperea contactului cu realitatea exterioara. Deci, figura de stil folosita de d-l profesor mi se pare corecta, fara ca prin aceasta sa ii jigneasca pe adevaratii pacienti. In mod similar, d-l Ponta, pentru ca una spune in strainatate si alta in tara, a fost in unele comentarii caracterizat ca avand un caracter schizofrenic (schizofrenia fiind boala caracterizata prin disocierea, dedublarea spiritului).

 8. extrem de nepotrivit titlul
  nu vad legatura intre un autist (sau caracateristicile unei persoane autiste) si cele 2 personaje
  putin mai multa sensibilitate n-ar strica….

 9. pe aici, pe contributors, doi pedagogi se intrec in invective,in atacuri la persoana, in jigniri la adresa adversarilor, unul e profesor universitar,altul profesor de liceu. curios este faptul ca restul de articole sunt relativ ponderate si cat de cat de bun simt. oare de ce?
  aceste fapte or avea legatura cu modul in care se prezinta noile generatii?
  totusi mai e o speranta, niciunul nu mai profeseaza in invatamantul romanesc.

 10. Domnule Vlaston,
  Va citesc de mult timp articolele de pe Contributors. Cu unele pareri am fost de acord. Intre timp ati devenit membruPDL (asa am auzit) si analizele si comentariile dumneavoastra s-au inclinat tare intr-o parte. Am impresia ca unele lucruri pe care le scrieti nu le credeti in mod real. Revenind la tema articolului va informez ca in SUA comisii ale senatului nu audiaza ci chiar ancheteaza procurori, il audiaza pe presedinte etc. E cumva e o anomalie ? Cum ramane cu controlul reciproc al puterilor statului ? Procurorii raspund numai in fata inspectiei juridice care este parte a aceleeasi puteri ? Nici lamuriri nu pot da parlamentului ? Cand presedintele i-a spus cancelarului german ca in constitutie nu este reglementata suspendarea presedintelui nu era o intoxicare ?
  Salariile si pensiile nu se platesc de la UE ci din bani imprumutati, indiferent de unde, care apoi, in final, se restituie din activitatea proprie, nu-i asa ?
  Nu sunteti convins ca marile state, cele puternice, au interese si in consecinta sprijina pe acei lideri din alte state care raspund intereselor lor ?
  Sper ca lasati sa treaca aceasta interventie si eventual sa raspundeti.
  Multumesc!

  • Sunt membru Noua Republica, n-am fost membru PDL. Nu cred ca statele mari profita de Romania prin intermediul lui Basescu. Sunt basme.

   Daca in America legislatia permite anchetarea procurorilor de catre Senat, sa fie sanatosi. La noi nu permite.

   • D-LE VLASTON…D-LE VLASTON…
    IN ANII ’50 ERA UN „UNIVERS CONCENTRATIONAR” AL LAGARULUI SOVIETIC… NU ERA NIMIC DE FACUT…
    CE FACETI DVS. SPER SA NU FIE UITAT NICIODATA…
    Economia subterana a Romaniei DIN ANUL…2010
    a fost evaluata de Comisia Europeana ca reprezentand 29.6% din PIB….
    80% poate 90% dintre șefii diferitelor instituții din România sunt membri de partid. Și din această disproporție se naște ruptura.
    Câtă vreme 10% dintre componenții un grup profesional sau social sunt membri de partid, dar 90% dintre funcțiile de conducere și decizie ale acelui grup sunt ocupate de cei care sunt și membri de partid, avem o mare problemă. Ăsta e tribalism și feudalism. Cu tot ce presupune acest lucru: ocuparea și controlul tuturor resurselor nu pe bază de competență, ci pe principiul forței și al loialității față de trib.
    Ce mă întristează însă cu adevărat nu sunt capetele sparte cu care se lasă orice schimbare de Putere în România, ci faptul că, cei aflați pe margine, dar direcți afectați de luptele tribale, reprezintă majoritatea românilor. Marea lor majoritate. Și, cu toate acestea, se lasă conduși de minoritatea tribală.

    Partidului Noua Pălărie, Dl Neamțu va striga: “Fiți nemții mei!”. “Noua Republica”, Măreaţă vatră, imi aminteste de THE NEW REPUBLIC a lui Leon Wiseltier, iar acesta din urma, inromanizat la o editura ieseana de Mircea Mihaies, cu AGAINST IDENTITY, ne trimite la Papionul Principal… al ICR. Se pune de un nou scandal COPY & PASTE? Sau de o nouă defilare cu fulare nastasiene si/sau gât-legăuri patapievici-oase? Aud?

    • Se spune – nu am văzut cu ochii mei – că dacă treci pe lângă un cocotier în care se află o maimuţă, poţi obţine uşor nuci de cocos din cocotierul respectiv, aruncând o piatră sau alt obiect către maimuţă: ea îţi va răspunde aruncând către tine o nucă de cocos.
     Mi-am adus aminte de această poveste în aceste zile ale “loviturii de stat eşuate” din ţara noastră (“eşuată” pentru că boicotul referendumului şi decizia CCR asupra referendumului l-au adus înapoi pe domnul Preşedinte Băsescu, altfel, dacă domnul Băsescu era demis şi alegeam alt preşedinte, era “reuşită” ?) .
     Nu am să mă refer aici la absurdul – şi nocivitatea pentru România a – catalogării, de către unii români, a hotărârilor Parlamentului de demitere a preşedinţilor celor două camere (în urma modificării structurii lor politice) şi de suspendare a Preşedintelui României (în urma încălcării repetate a atribuţiilor sale) drept o “lovitură de stat”. Am să mă refer la intervenţiile externe în această cauză.
     De ce au sărit ca arse personalităţi din U.E. şi din S.U.A. în apărarea domnului Băsescu şi deci a P.D.L.? Opinia mea fermă este că din interes: îşi vedeau periclitate, fiecare în felul său, direct sau indirect, interesele. Să vedem câteva.
     Ştim că domnul Preşedinte Băsescu şi P.D.L. au dat numeroase semnale că sunt de acord cu exploatarea aurului preconizată de proiectul R.M.G.C. la Roşia Montană, iar în spatele companiei Gabriel Resources Ltd. din Canada stau acum mulţi americani influenţi. Loby-ul făcut de R.M.G.C. pe lângă diferite comisii din Parlamentul Europen este mai mult sau mai puţin cunoscut. În fapt, trei proiecte de exploatare a aurului în Apuseni de către companii mixte în care statul român este minoritar aşteaptă undă verde: proiectul Roşia Montană şi proiectul adiacent Bucium, ale R.M.G.C., şi proiectul Certej, al Deva Gold. Ori, U.S.L. se opune acestor proiecte, care fac ca practic tot aurul să plece în afară, noi rămânând cu cianurile.
     Ştim că domnul Preşedinte Băsescu şi P.D.L. sunt încântaţi de exploatarea gazelor de şist de către compania americană Chevron. Domnia sa a spus că prin aceasta România va deveni independentă de gazul rusesc, ignorând faptul că Chevron deţine cele două acorduri petroliere în România în proporţie de 100 % şi că legea petrolului cere de la Chevron doar o redevenţă în bani, nu în gaze – ignorand deci că tot gazul de şist ce ar fi obţinut de Chevron ar pleaca în afară. Domnia sa acuză total nefondat opozanţii că susţin interesele ruseşti legate de gaze. Ori, U.S.L. (guvernul Ponta) a instituit un moratoriu legat de gazele de şist.
     Ştim că Parlamentul European (PE) are 754 membri aleşi prin vot direct pentru 5 ani , proporţional cu populaţia fiecăreia din cele 27 de state membre (minimum 6, maximum 96 membri per ţară din 2014), că PE are acum 7 grupuri parlamentare şi că Partidul Popular European (PPE), cu 271 membri, este cel mai numeros grup, Alianţa Progresivă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) cu 188 membri, fiind pe locul al doilea şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), cu 85 de membri, fiind pe locul al treilea. România, la populaţia sa declarată de 21,5 milioane de locuitori la alegerile pentru PE din 2009, are acum 33 de membri în PE: 14 în PPE (P.D.L. cu 11 membri, U.D.M.R. cu 3 membri, în timp ce P.N.Ţ.C.D. (P.N.Ţ., prin demersul lui Corneliu Coposu din 1987, a aderat la Internaţionala Creştin Democrată şi a fost înregistrat sub denumirea de P.N.Ţ.C.D. la 8 ianuarie 1990) nu are membri în PPE, fiind ţinut în afara Parlamentului din România), 11 în S&D (de la P.S.D.), 5 în ALDE (de la P.N.L.), şi 3 neînscrişi în nici un grup. În Franţa, în urma ultimelor alegeri, partidul lui Sarkozy, reprezentat în PPE, a pierdut în detrimentul socialiştilor, reprezentaţi în S&D, iar în România, în decembrie 2012, trendul este ca P.D.L. să piardă masiv alegerile în favoarea U.S.L.. Aşa că, la alegerile viitoare din PE din iunie 2014, există riscul pentru PPE să piardă masiv din membri sau chiar supremaţia în PE.
     Iată deci câteva din problemele care preocupă cred U.E. şi S.U.A., şi care le-au determinat să sară în apărarea domnului Băsescu şi implicit a P.D.L., fără să se gândească la – sau fără să le pese de – resentimentele ce pot lua naştere la adresa lor în cei 7,4 milioane de români care au votat în favoarea demiterii domnului Preşedinte Băsescu la referendumul din 29 iulie.
     Dacă ne uităm în istoria României secolului 20, vedem tot interese şi presiuni externe. Să amintesc câteva:
     În perioada interbelică, au existat două tabere în politica economică românească: a celor care au promovat politica prin noi înşine (proclamată de către P.N.L. încă înainte de primul război mondial) şi a celor care au promovat politica porţilor deschise (în care intrau toate celelalte partide politice din România) .
     Teoreticianul incontestabil al politicii prin noi înşine a fost Vintilă Brătianu, care a fundamentat programul prin noi înşine sub forma lui integrală – aceea a naţionalismului economic- care rezerva primul loc „forţelor vii ale naţiunii”, adică capitalului, muncii şi iniţiativei româneşti.
     Adepţii politicii porţilor deschise dădeau liber capitalului străin în România, fără restricţii.
     Celebra Lege a minelor din 1924, comună pentru mine (aur etc.) şi petrol, scoasă de liberali în cadrul politicii prin noi înşine, prevedea printre altele ca resursele naturale, printre care aurul şi petrolul, să fie exploatate doar în companii mixte în care capitalul românesc să aibă cel puţin 60 % participare. A existat o puternică presiune externă, europeană şi americană, ca legea să fie modificată. Trebuie să amintim activitatea diplomatică strălucită desfăşurată de N. Titulescu pentru protejarea intereselor României: „România a putut face faţă la toate nedreptăţile. Greşelile i-au fost întotdeauna măsurate cu metrul. Nedreptatea şi dreptul, cu milimetrul”. Citez din istoricul Gh. Buzatu: “Fiind de acord cu o întrepătrundere a intereselor României cu cele ale puterilor apusene, diplomatul (N. Titulescu) se pronunţa pentru respectarea reciprocităţii, respingând ferm orice ingerinţe în treburile interne ale ţării sale. Cu referire specială la bogăţiile naţionale, el a afirmat pe atunci, la Geneva, „suveranitatea” deplină a dreptului intern. Totodată, într-un subcomitet al Societăţii Naţiunilor el s-a opus cu tărie celor care insistau pentru internaţionalizarea bogăţiilor naturale ale statelor posesoare, precizând – cu menţiune anume la petrolul românesc – că „nu acceptă” presiuni pe această temă asupra guvernului de la Bucureşti. …Într-o epocă dominată cum se ştie de presiuni ale trusturilor internaţionale şi de tentative de internaţionalizare a bogăţiilor solului şi subsolului, Titulescu remarca cu sagacitate: „Când în România era nevoie de credite, de maşini, de susţinerea schimbului ei, nu aud niciodată vorbindu-se de internaţionalism.Când statele străine au nevoie de bogăţiile României, internaţionalismul apare imediat”. De aici, propunerea fermă a diplomatului român în faţa forului de la Geneva unde reprezenta ţara: „Să ne punem în comun acord riscurile şi nevoile şi pe urmă să căutăm cum internaţionalismul se poate împăca cu suveranitatea naţională”. » (vezi Anexa pentru mai multe citate foarte concludente).
     În 1929, în urma presiunilor externe, după pierderea alegerilor de către liberali, legea minelor din 1924 a fost abrogată (amănunte în Anexă).
     După 1989, în România, legile separate ale minelor şi petrolului au fost concepute în spiritul politicii “porţilor deschise”, fiind din ce în ce mai defavorabile statului român (legea petrolului în perioada 1990-1995 prevedea împărţirea producţiei, avantajoasă statului, legea petrolului 134/1995 prevedea concesiunarea, cu redevenţă variabilă în natură, pentru ca în legea petrolului 238/2004, redevenţa petrolieră să devină fixă, de maximum 13,5 %, şi în bani, nu în natură). Astăzi, UE ajutată de FMI (sau invers ?) aproape că au reuşit sa impună internaţionalizarea bogăţiilor naturale ale României; sărăcia, ţiganii, etc. au rămas însă ale României.
     După cel de-al doilea război mondial, occidentul a fost de acord ca ţara noastră să intre sub sfera de influenţă rusească în proporţie de 90 % (celebrul petec de hârtie scris la Yalta) şi a închis deci ochii la comunizarea ţării. În zadar M.S. Regele Mihai a cerut ajutor occidentului; în zadar i-am aşteptat pe americani să vină să ne salveze, cei mai curajoşi dintre noi rezistând şi murind cu arma în mână în munţi: nu au venit, nici măcar nu au răspuns M.S. – nu era în interesul lor, am aflat după aceea. Europeni şi americani, deopotrivă, au asistat pasivi la ororile comunismului din ţara noastră, spunând apoi că n-au ştiut ce se întâmplă.
     A venit în sfârşit anul 1989: am scăpat (nu ştim exact cum nici acum) de comunism – ultimii din Europa. Am fost foarte fericiţi că vom începe o viaţă nouă, mai bună, doar au venit în sfârşit americanii – şi europenii. Ni s-a dat puţină atenţie, am dat petrolul. Ni s-a mai dat puţină atenţie, am dat cimentul, apoi gazele, şi tot aşa. Au disparut fabrici, au apărut mall-uri în locul lor. Ni se dau bani cu împrumut, cu dobandă, dăm întreprinderi de stat viabile. Acum se doreşte să dăm şi aurul şi gazele de şist şi să privatizăm ultimele întreprinderi de stat importante.
     În 2007, am intrat în Uniunea Europeană: nu eram pregătiţi să stăm la masă cu ei, nu ştersesem încă urmele celor 50 de ani în care am fost ţinuţi în bezna comunismului. Dar li s-a făcut milă de noi, credeam, şi ne-au acceptat cum eram: în interesul nostru, sau şi al lor, sau mai ales al lor ? o piaţă de desfacere aşa mare cât România, resurse naturale, o sursă de specialişti buni, pregătiţi gratis… În loc să ne primeasca în UE cu scuze, că ne-au împins după cortina de fier pentru atâta timp, europenii au început să ne certe că nu suntem la nivelul lor; păi cum să fim la acelaşi nivel, când am trăit în condiţii aşa de diferite ? Aveam Parlamentul român, dar acum Parlamentul European este deasupra lui, legile europene având prioritate faţă de legile româneşti. Aveam partidele politice româneşti şi lupta pentru putere din România, dar acum partidele politice europene şi lupta pentru putere din UE sunt deasupra lor, adică partidele şi lupta pentru putere din România sunt parte a partidelor şi a luptei pentru putere din UE. Am intrat într-o uniune pe care o credeam ideală în naivitatea noastră, în care credeam că suntem egali, dar se pare că “egalitatea nu este pentru căţei”, că “ unii sunt mai egali decât alţii”. Am scăpat de Uniunea Sovietică, am dat de Uniunea Europeană; am scăpat de emisarul şi comisarul sovietic, am dat de emisarul american şi de comisarul european. Toată lumea ne urechiază, când are un interes de atins. Istoria se repetă (vezi Anexa).
     Dezamăgire mare şi o singură concluzie: trebuie, la rândul nostru, să vedem care este interesul României şi să-l apărăm, cu demnitate şi înţelepciune !
     Lasând pe planul doi adversitatea dintre anticomunişti şi (neo)comunişti, se conturează, în opinia mea, din nou, în mod natural, cele două vechi tabere, în funcţie de politica economică românească şi de conjunctura economică mondială actuală:
     – cei ce susţin politica prin noi înşine (lângă P.N.L. au venit P.S.D. şi P.C., formând alianţa U.S.L.; mai sunt lângă P.N.L, se pare, grupul din jurul fostului Preşedinte Emil Constantinescu şi P.N.Ţ.C.D. (aripa domnului Ciorbea – conţinând nucleul original, serios al PNŢCD – cea purtată prin tribunale din 2008 de aripa Pavelescu şi de “justiţia independentă”) şi
     – cei ce susţin politica porţilor deschise (P.D.L. şi Preşedintele Traian Băsescu; mai nou, se pare, Partidul Noua Republică, P.N.Ţ.C.D. (aripa Pavelescu) şi două fundaţii).
     “Războiul” pentru o Românie puternică, într-o UE puternică, trebuie să înceapă.
     Să începem prin a da jos, prin vot, în decembrie, maimuţele din cocotier, înainte ca să dispară din el toate nucile de cocos.
     Afrodita Iorgulescu/Profesor universitar doctor matematician
     Bucureşti, 6 septembrie 2012
     P.S. Toate aceste probleme nu se discută de obicei în public, iar răspunsurile sunt date în şoaptă (de multe ori într-un limbaj suburban), pe la colţuri (de multe ori sub formă de comentarii pe internet), ca în vremurile pe care le credeam apuse pentru totdeauna.

  • Parlamentul are la noi vreo 10-12% incredere. Simetric cu demiterea presed. prin referendum, n-ar trebui si parlamentul sa poata fi demis, in interiorul mandatului de 4 ani? Sper ca viitoare modificare a Constitutiei sa prevada aceasta posibilitate

 11. 1. Cetatenii cultivati, informati – onesti si responsabili – va dau dreptate deoarece inteleg ca aveti dreptate.
  2. Cetatenii cultivati, informati – dar corupti, infractori (sau cumparati) – nu va dau dreptete cu toate ca inteleg ca aveti dreptate.
  3. Cetatenii cultivati, informati – dar cu tulburari (patologice) de personalitate – nu va dau dreptate deoarece nu inteleg ca aveti dreptate („le este afectata perceptia asupra unor situatii sau oameni – inclusiv asupra propriei persoane”).
  4. Cetatenii necultivati, neinformati (manipulati) – chiar si onesti insa (inevitabil) iresponsabili – nu va dau dreptate deoarece nu inteleg ca aveti dreptate (reprezinta un procent semnificativ al populatiei Romaniei).

  Articolul dvs. nu poate muta categorii de cetateni dintr-o zona in alta. Pentru infractori, corupti si cei cu tulburari de personalitate (netratate) nu exista speranta, iar pentru ca sa scada procentul celor inculti este nevoie de educatie, de un alt sistem de invatamant (deci de mult timp).

  Pentru moment, singura solutie pentru fortele politice responsabile este menajarea (pe viitor) a celor multi si inculti in cazurile in care nu exista un castig economic semnificativ (de exemplu, nu trebuia ca PDL – Basescu sa se atinga de pensi «in afara celor speciale» deoarece nu a adus un castig economic care sa justifice antagonizarea a milioane de votanti). Chiar si fortele politice „de dreapta” trebuie sa aiba o politica adaptata Romaniei, unde jumatate din populatie traieste in mediul rural si in care venitul mediu net este de 350 Euro pe luna. In afara de o patura foarte subtire a clasei mijlocii (care in Romania este reprezentata doar de cei cu veniturile cele mai mari), „dreapta” nu va putea sa atraga alte voturi decat atunci cand va sti sa se adreseze si alegatorilor saraci (majoritatea populatiei). „Dreapta” din Romania va trebui sa porneasca de la „centru” si sa migreze spre „dreapta” o data cu cresterea nivelului de trai al majoritatii romanilor.

  Riscul neadaptarii „dreptei” la conditiile socio-economice din Romania este un stat controlat de corupti si infractori (in cel mai bun caz) sau intoarcerea la dctatura (in cazul cel mai rau).

 12. @cetatean
  5. Cetateni cultivati, informati – onesti si responsabili – care nu va dau dreptate pentru ca inteleg ca nu aveti dreptate.

  • Puteti sa imi dati si ceva argumente impotriva celor scrise de dl. Vlaston care sa imi arate ca sunteti informat si onest atunci cand nu sunteti de acord cu ideile enuntate?

 13. Socialistii europeni poate s-au dezis mediatic de Ponta si Antonescu pentru propria imagine. E un partid mare care nu isi permite derapaje. In Europa nu poti sa faci ce face USL si sa ai 60 la suta scor in sondaje.
  Insa in relatia directa cu USL nu sunt la fel de categorici. Nu pot decat sa presupun ca in relatiile directe ii incurajeaza pe cei doi, altfel e greu de inteles de ce acestia continua sa atace institutiile statului si mai ales justitia tocmai cand din Europa primesc avertismente sa nu mai faca asa ceva. Probabil au primit garantii si sustinere in spatele usilor deschise, altfel ar fi dat de mult inapoi la avertismentele extrem de dure de la oficialitatile UE.

 14. Acestia doi ( si cei asemeni lor) sunt „violatori” domnule profesori.
  Autismul (daca s-ar dovedi ca sufera de el) doar iar scoate din culpa, ca pe cineva care
  nu are toti boii acasa si comite o faradelege.
  Romanul confunda „posesia” cu „proprietatea” (confunda el, romanul, din pacate,`
  nepermis de multe, dar ma refer aci, strict la asta).
  Cei care nu fac confuzia asta stiu prea bine ca cea mai de pret dintre proprietati se
  numeste „identitatea personala”.
  Ei bine, aceasta proprietate o calca in picioare usl-ul, bagandu-si bocancii in centrul
  acestei „identitati personale”, sufletul.
  Pe usl-ei nu ii intereseaza UE sau lumea civilizata in aceeasi masura in care pe un
  diliu care ia ostatic pe cineva nu il intereseaza nimic decat el, si face pipi pe victima
  ce-o are in fatza tevii pistolului daca nu isi atinge scopul.
  „Raul” se face usor, dar ce e bine cu raul asta e ca … nu tine de foame.
  Si atunci omul e nevoit sa caute „binele”.
  Sunt destui (nu doar in Romania, ci in fiecare din cele 27 de tari) care s-au opus, se
  opun si se vor opune crearii Europei, nu de azi de ieri ci de cand e lumea.
  Sa nu uitam ca granitele nu sunt naturale ci facute de oameni desi Pamantul nu
  apartine nici vreunui individ (organism natural) nici vreunui alt fel de organism.
  Eu sunt „Pamantean” mai inainte de a fi „european” si „european” mai inainte de
  a fi „roman”.
  Sunt „roman”, e adevarat, mai inainte de a fi „sibian” sau mai inainte de a fi
  „cisnadian”.
  Usl-eii sunt cei care au aruncat milioane de romani peste bord iar asta e un bumerang
  pe care nu-l asteptau sa se intoarca impotriva lor.
  Desi vor face tot ce le sta in putinta usl-ilor sa izoleze tara, pentru a-si putea face ei de
  cap inauntru, acest lucru este mai imposibil ca niciodata.
  Avem mai multi ambasadori in lume ca niciodata.
  Romanii aruncati peste bord au fost ca niste seminte aruncate in vant si acolo unde au
  cazut au incoltit ( ca sfantul bob de grau) si au inceput acea operatiune care la grau
  se numeste „infratire”.
  Intreteserea de interese este atat de mare incat nu mai poate fi rupta.
  I se pot aduce, e adevarat, daune, dar rupta nu mai poate fi vreodata.
  Grecia e o alta poveste. Nu si-a aruncat peste bord (inca) atatia compatrioti (socialismul
  insa e posibil sa ii ajute sa o faca).
  Romania e prinsa din toate partile, de fii ai ei raspanditi prin Europa, care trag cu fire
  invizibile (orbilor) Romania in Europa.
  Pontii stiu asta, si ii urasc pe cei pe care ei i-au aruncat peste bord din toti rarunchii lor.
  Anul asta am stat 6 luni acasa la mine, la resedinta mea din estul Europei.
  Am venit dupa un periplu lung, ca al lui Ulise.
  Nu am gasit nici o diferenta intre ceea ce stiam si ceea ce e in teren.Nici macar, o virgula.
  Departarea fizica nu mai este de mult, departare. In general, cand sunt la resedinta mea
  din vestul Europei, aflu mai repede ce se intampla in sat la mine, decat multi dintre
  cunoscutii de acolo.
  Desi pot sa mai faca mult rau prezentului, pontii nu mai au viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro