joi, mai 6, 2021

Ponta şi gaşca au abuzat după plac de ANAF dar refuză să plătească consumaţia

Nu mă surprinde atât neruşinarea nomenklaturii care conduce România şi nu-şi achită taxele la stat, cât totalul dispreţ faţă de public exprimat prin refuzul de a oferi nişte explicaţii credibile. Televiziunile de partid şi de stat (ele însele pline de datorii) au fost folosite pentru a deturna atenţia, problema nefiind că familia Ponta sau fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici au acumulat datorii la ANAF, ci cum şi-a permis Fiscul să facă publice nişte informaţii considerate a fi „personale”.

Victor Ciutacu, Mircea Badea şi Rareş Bogdan au deplâns încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi au cerut sau au sugerat sancţionarea celor vinovaţi că alegătorii români au aflat că au fost conduşi de nişte evazionişti ordinari.

Spre deosebire de propaganda afiliată USL, eu nu uit ce s-a întâmplat în primăvara anului 2015, când ANAF-ul subordonat domnului Ponta închidea covrigării pentru datorii de cinci lei şi dorea să impoziteze bacşişul. Într-un gest de o mărinimie neobişnuită, ministrul de Finanţe anunţa că, prin OUG 8/ 2015, vor fi sancţionate doar firmele în a căror gestiune se descoperă sume nejustificate de peste 300 de lei.

Pedeapsa: 27.500 de lei amendă sau închiderea firmei.

Ce aflăm acum de pe listele ANAF: Eugen Teodorovici, datorii la fisc de 73.702 lei, din care obligaţii fiscale de 33.782 lei şi penalităţi de 39.920 lei. Penalităţile foarte mari ne indică faptul că datoria este mai veche, iar acesta pur şi simplu nu s-a deranjat să o plătească, deşi a avut o indemnizaţie de ministru de peste 3.000 de euro pe lună, net. Soţia fostului premier Ponta, Daciana Sârbu, are şi ea datorii de vreo 11.000 de euro, deşi încasează circa 7.000 de euro de la Parlamentul European.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a strâns restanţe de 570.000 de lei. Iar primul pe lista datornicilor este primarul PSD Robert Negoiţă, care nu vrea splătească vreo 50 de milioane de euro. De ce am înşirat aceste informaţii pe care, probabil, deja le-aţi citit? Pentru a observa „pattern-ul”, elementele comune ale acestor personaje: oameni care se declară de stânga şi foarte preocupaţi de soarta celor săraci, care au fost la putere şi care au bani.

De ce nu plătesc?

Pentru că îşi pot permite să ne sfideze. Pentru că ANAF-ul nu-i deranjează, nu îndrăzneşte să le blocheze toate conturile peste noapte şi nu-i amendează de nu se văd bine, aşa cum păţesc mii sau zeci de mii de oameni simpli din România. Dacă ANAF trebuie să explice ceva este dacă a întreprins vreo măsură împotriva contribuabilului Eugen Orlando Teodorovici, care acumula datorii la stat în timp ce conducea ministerul de Finanţe. Bineînţeles că nu Fiscul va avea curaj să facă aşa ceva, fiindcă guvernul Cioloş nu vrea să-şi ridice în cap partidul condamnatului penal Liviu Dragnea.

O scurtă paranteză: în vara lui 2012, candidatul republican la preşedinţia SUA era Mitt Romney, un om foarte bogat, iar adversarii din propriul partid l-au forţat, în timpul alegerilor primare, să facă publice toate taxele plătite până în 2011. Principalul său contracandidat de la acel moment, republicanul Newt Gingrich, a procedat în acelaşi mod. De ce am oferit acest exemplu? Pentru a arăta că persoanele publice sunt datoare să răspundă la toate întrebările legate de averea pe care au acumulat-o şi, în special, la suspiciunile că încearcă să păcălească fiscul, în timp ce cetăţenii obişnuiţi – fără armate de avocaţi care să-i ajute, fără spate politic – plătesc din greu.

Dar, în România, în loc să avem o presiune mediatică asupra politicienilor, avem nişte mercenari din presă care deturnează atenţia alegătorilor şi îngroapă scandalul.

Familia Ponta, de exemplu, nu a oferit până în acest moment vreo explicaţie, dar nici nu pare să fi fost deranjată de o întrebare a vreunui ziarist.

Ca să înţelegem mai bine acest concubinaj între mercenarii din presă şi politicieni, trebuie să ne amintim de proiectul de lege elaborat de guvernul Ponta în mai 2015 şi promulgat foarte repede, în iulie 2015, prin care „profesiile libere” scăpau de plata TVA-ului pentru drepturile de autor. Presa a arătat că printre principalii beneficiari au fost vedetele Antenei 3. Acum, aceştia îşi plătesc datoria „morală” şi bagă sub preş scandalul datoriilor acumulate de liderii PSD.

Nu am făcut în acest articol decât să arăt o parte a mecanismului criminal care conduce România, respectiv relaţia imorală dintre politicieni şi mogulii de presă, de tip „o mână spală pe alta”. Am scris de mai multe ori că soluţia este punerea ANAF sub un control politic bipartizan, eliminarea din instituţie a directorilor numiţi politic, înfiinţarea unui ombudsman al contribuabililor şi reinstituirea unei anume autorităţi morale, dacă Fiscul vrea să colecteze banii cetăţenilor. În plus, ca antreprenor de dreapta voi afirma mereu că succesul unei economii stă într-un sistem simplu de impozitare, în taxe cât mai puţine şi mai mici.

Dar acum, când vin alegerile, fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe: cei care au transformat ANAF-ul într-o adunătură de ispravnici puşi să asuprească poporul, lucrând doar spre binele boierilor corupţi, vor proceda altfel, dacă se întorc la putere? Nu cred.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Foarte bine spus,dle Mioc. Intr-adevar,un subiect care nu a ‘meritat’ interesul public. Nu e suficient de spectaculos pt romani. In loc sa ne privim verde-n fata cum sintem, noua ne arde de ce ‘Suedia fluiera” (vedeti articolul de mai jos). De fapt, ce bine e la noi, cu toate ca e rau, si ce rau e la nordici cu toate ca e bine.

 2. Cu dezamagirea ca articolul „Suedia fluiera” te nemultumeste, trebuie sa-ti spun ca gresesti cind afirmi ” nu a ‘meritat’ interesul public”, „pt romani”.
  Nu a stirnit interesul diviziei de lichele din mas media. Si e cu totul altceva.
  „Mercenari din presa” cum ii numeste autorul. Ei raspund doar la comanda.

 3. :) vedetele romaniei sint militianul semianalfabet godina care scrie carti cu valoare adaugata iar in timpul liber isi indeplineste planul la amenzi, ispravnicul si zapciul care ntr un efort suprem de inteligenta au introdus taxa pe stilp si carburanti, si n general marii aparatori anticoruptie necrutatori cu babutele ce si vind usturoiul pe marginea santului. ciomagarii interesului national / boschetarii cu doctorate si caschete (inscriptionate cu felurite semne de arme – de la securisti si pina la spioni !) sint cei mai mari angajatori si creatori de plusvaloare in romania ! cu asa intelighentie asa romanie prospera !

 4. Tocmai dl. Ponta si tocmai dl. Teodorovici, care au introdus „inspectorul antifrauda” ce isi face de cap (oricum nu e singurul …), cu dubla subordonare?
  Sa comunice Ministerul Fin si Min Public cate sesizari au inregistrate, si ce au la baza aceste sesizari cu privire la inspectorul antifrauda ! Aud ?

 5. 1. „…nu-i amendează de nu se văd bine, aşa… ” Toti acestia sunt „amendati” precum orice alt contribuabil cu restante, adica prin penalizari. Nici un contribuabil „simplu” nu este „mai amendat” decat astia.
  2. Foarte multe alte activitati si/sau bunuri sunt scutite de tva. Mi se pare chiar normal ca drepturile de autor sa fie scutite.
  3. Absolut de acord cu depolitizarea administratiei (in special a anaf-ului). Numai ca acuzele trebuiau pornite de la epoca baseccu, epoca in care „sorin (blejnar) cu nasu in suflet” a dat tunuri pe langa care ponta si gasca lui sunt niste amatori.

  • Concluzie: fostul ministru de finante, cu datorie de vreo 73.000 lei, are o scuza „epoca basescu” :D
   Memorabil, dle avocat „ponta si gasca lui sunt niste amatori”. Normal, fara de Basescu si gasca lui :P

  • Aveți un pic de răbdare. Gelu Diaconu a făcut ”chestii” mult mai adevărate decât Blejnar, dar n-au avut timp să iasă la iveală în presă. Însă în interiorul ANAF sunt cunoscute. Dar dacă PSD câștigă parlamentarele din toamnă, sunt multe șanse ca isprăvile lui Diaconu să nu mai iasă vreodată la iveală.

 6. @vitansandu
  Introducerea TVA pentru drepturile de autor a fost introdusa ca masura de descurajare a utilizarii acestora ca metoda de evaziune fiscala in sensul tranformarii unei relatii de munca ce presupune o taxare de pana la 80 % in asazise drepturi de autor. Inteleg ca esti unul dintre beneficiari ?

 7. Controlul bipartinic nu va functiona.
  Am avut un coleg care a lucrat la unul din ministere.
  Mi-a povestit ca era un director plin si doi directori adjuncti. Diferenta salariala intre ei era aproape inexistenta, nu am intrebat daca era salariul de baza sau salariile includeau si sporuri. Probabil ca era vorba si de sporuri.
  De ce aveau acelasi salariu? Pentru ca toti erau numiti politic. Cind un anumit partid ajungea la guvernare unul dintre directori ajungea director plin, cel care fusese inacest post pina atunci trecea pe pozitia de director adjunct.
  Toti stiau ca roata se invirteste si din acest motiv nu se deranjau unul pe celalalt ci dimpotriva aveau grija ca toti sa o duca bine si tot romanul sa prospere.
  Hotia in tara asta face parte din cultura, o gasesti de la cei care fura gaini pina la cei de sus, conducatorii tzarii.
  S-a dezvoltat incet dar sigur in perioada comunismului cind averea era ‘ a poporului’ si prin urmare luai din averea ta si a explodat dupa 1990 cind hotia a devenit sinonima cu a fi ‘descurcaret’. Nu mai discut modul in care a fost si este privita proprietatea privata.
  Vor trebui sa treaca multe generatii ca sa se vada o schimbare adevarata, nu numai referitoare la numarul hotilor ci si in modul de gindire a fiecarui cetatean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Bursa din America – gazda unicornilor

Listarea UiPath a încântat publicul avizat din România, unde s-a comentat în termeni de ”o listare de succes”, ”finanțare de miliarde”, ”avalanșă...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro