luni, iunie 17, 2024

Ponta şi universitarii, între greaţă şi solidaritate

Gândiţi-vă o clipă la mizeria morală, prostia, josnicia şi nimicnicia în care se complac nenumăraţi jurnalişti şi politicieni în aceste zile! Căci s-a dat alarma generală: Prim-Plagiatorul trebuie “scăpat”. Cu orice preţ!…

Sau măcar trebuie amânat cumva, tergiversat, verdictul final – de care, oricum, Victor Ponta nu are unde se mai fofila. Măcar până după alegeri. Dar, dacă de la diverşi aşa-zişi jurnalişti, pe care i-am tot văzut de ani buni făcând scamatorii sordide în coliviile mogulilor, nu te aştepţi la surprize, dacă de la trepăduşii politici nu ai pretenţii, în privinţa câtorva universitari eu unul îmi făceam oarece iluzii.

Ministrul Andrei Marga, de pildă, fost rector al prestigioasei Universităţi din Cluj, care trece cu nonşalanţă peste acuzaţiile şi dovezile de furt intelectual ale premierului. Şi alţi câţiva, cadre universitare din presă şi din (sau apropiaţi) USL, pe care mi-e ruşine de ruşinea lor să-i amintesc – i-aţi văzut şi i-aţi auzit. Aşa înţeleg ei solidaritatea! Care, evident, în acest caz devine cârdăşie. Un singur cuvânt a stat pe buzele oamenilor oneşti zilele acestea văzând cum se chinuie unii de ceasul morţii să ocolească evidenţa furtului intelectual: GREAŢA.

Am realizat împreună însă că greaţa este o imensă încercare şi că se tratează într-o primă instanţă cu un remediu garantat: umorul. Căci românul aflat la necaz nu are alt leac mai bun. Câte bancuri, caricaturi sau colaje (unele foarte faine) am văzut şi citit în doar câteva ore de la acuzaţiile de plagiat n-am mai văzut într-un an de zile, cred.

Dar umorul nu rezolvă fondul problemei, cu atât mai puţin hlizeala scremută a premierului Victor Ponta, care râde, dar nu-i râsul lui. De aceea, aş fi nedrept dacă nu aş observa şi reversul medaliei. Aşa cum au făcut-o şi alţi comentatori, în privinţa scandalului legat de Institutul Cultural Român (ICR), a cărui situaţie – atenţie! – se agravează pe zi ce trece. Se demonstrează că puterea USL este cu totul autistă la vocile şi petiţiile artiştilor, oamenilor de artă, scriitorilor, traducătorilor, regizorilor etc. Ei bine, cealaltă faţă a medaliei este SOLIDARITATEA reală a intelectualilor. S-a petrecut în luările de apărare la adresa ICR, unde s-a constatat un fenomen rarisim în România: profesionişti ai culturii sau simpli iubitori de carte şi de artă au făcut, cu naturaleţe, gesturi de solidaritate în respectul ICR. Şi al imensului capital de imagine pe care l-a adus României şi culturii române această instituţie în ultimii ani.

Mişcarea Papioanelor a fost doar unul dintre aceste gesturi – pornită de la studenţi şi oameni foarte tineri. Am fost, am participat alături de cei vreo 500-600 de oameni veniţi să demonstreze paşnic în faţa sediului ICR din Bucureşti. Dar ştiu că în realitate, sufleteşte, au fost alături mult mai mulţi şi bucureşteni, şi din ţară, şi din diaspora. Petiţia prin care se cere revocarea ordonanţei care mutilează statutul ICR a fost semnată până acum de aproape 3500 de oameni. Ei bine, minunea care s-a petrecut în cazul ICR este aceea că s-au solidarizat oameni de toate orientările politice, ideologice, artistice, religioase. De la dreapta până la stânga (aşa “originale” cum sunt ele la noi), de la prieteni şi simpatizanţi ai lui Horia-Roman Patapievici până la oameni care, în timp, au avut şi au poziţionări ostile acestuia. Se dovedeşte că scopurile nobile, precum salvarea ICR de rapacitatea politicului, încă ne mai adună împreună.

La fel se va petrece, cred, şi în cazul afacerii de plagiat a primului ministru, căci există deja semnale şi în media liberă, şi în cea aservită USL. În paranteză fie spus, este un bun prilej de promovare a rigorilor universitare. O oportunitate să mai aflăm, astfel, cum se redactează o lucrare ştiinţifică, dacă până acum nu s-a ştiut. Şi au existat situaţii destul de jenante cu jurnalişti sau cu invitaţii lor în platourile TV, care, acolo unde în spirit de cârdăşie nu jucau teatru de două parale, şi-au dovedit ignoranţa pe această temă. Măcar ei să afle care-i diferenţa între notele de subsol şi bibliografie, dacă Victor Ponta nu vrea să ştie ce înseamnă un doctorat serios. Măcar telespectatorii şi cititorii să fie informaţi corect care sunt, aşa, în mare, rigorile academice în lumea civilizată.

Există deja semnale că aceeaşi solidaritate se va manifesta – dacă va fi nevoie, chiar în stradă –, că va coaliza acei oameni care încă mai ţin la bunul-simţ, la profesionalism şi la adevăr. În pofida minciunii, în ciuda eschivelor politice ieftine (exemplu: dacă unul a furat juma’ de teză de doctorat acum zece ani, Băsescu e de vină!) şi a umblatului cu cioara vopsită. Căci am văzut şi comentatori, precum Cristian Tudor Popescu, de pildă, care, în pofida simpatiei lor făţişe pentru tot ceea ce este anti-Băsescu, a realizat că nu mai încape loc de scamatorii. Plagiatul este furt, iar furtul trebuie sancţionat, mai ales la acest nivel.

Rezolvarea este simplă. Premierul Victor Ponta a spus că va demisiona doar dacă aduce vreun prejudiciu României. Da, în doar 24 de ore a reuşit “performanţa” asta – prejudiciul (deocamdată) de imagine este incomensurabil şi va creşte pe zi ce trece. Întreaga presă internaţională vorbeşte şi aduce dovezi cu privire la plagiatul său. Gunoiul nu se mai poate băga sub preş, pute, nu mai este loc pentru vodevil politic. Soluţia este banală şi una singură: DEMISIA !

…Astfel Victor Ponta se va simţi uşurat. Îi va fi mai lesne să demonstreze că a scăpat de lesa în care, prin acest plagiat, susţin gurile rele, ar fi fost ţinut (citeşte: şantajat) de îndrumătorul său de doctorat, Adrian Năstase. Fiindcă din lesa lui Ion Iliescu nu vor ieşi nici Ponta, nici Năstase. Nu fiindcă n-ar putea, ci fiindcă le place. Cândva, când se va maturiza – căci Ponta se poartă în continuare infantil şi lipsit de responsabilitate –, va realiza, poate, că numai astfel, prin demisie, nu s-a prăbuşit şi mai adânc în penibil. Este o soluţie rezonabilă şi pentru el, şi pentru cei intimi lui, şi pentru familia sa politică, socialistă, şi pentru români. Prin demisie va evita, poate, la rândul său, GREAŢA, atunci când, mai încolo, la maturitate, se va privi cu onestitate în oglindă. Abia după demisie şi după lămurirea consecinţelor furtului va putea fi iertat. Abia atunci se va ieşi din cârdăşie şi vom putea fi solidari cu omul (nu cu plagiatorul) Victor Ponta. Creştineşte.

Iată de ce, măcar pentru a mai putea intra la catedră ca să-şi privească în ochi studenţii, masteranzii, doctoranzii – aşa cum ai privi într-o oglindă viitorul acestei ţări -, lumea universitară responsabilă şi onestă (atâta câtă este), trebuie să-şi dovedească SOLIDARITATEA. Acum.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. De acord, Marius. A aparut in „Adevarul”un apel intiat de universitari si activisti civici din Timisoara un apel pentru demisia premierului Ponta. Cred ca ar fi onest si salutar ca universitarii si cercetatorii romani si cei originari din Romania (doctori, doctoranzi, studenti) din Romania sa initieze un apel, national si international in romana si in engleza, care sa stranga semnaturi in acest sens. Prin europarlamentarii romani acest apel ar trebui sa ajunga la Bruxelles si la Strasbourg. Neintarziat. Altfel imaginea din exterior va fi ca romanii sunt indiferenti la acest scandalos capitol si ca nu le pasa ca in fruntea guvernului se afla un personaj banuit de hotie la drumul mare. Mai grav, unul care declara ca nici nu-l intereseaza aceste chestiuni.

 2. „Îi va fi mai lesne să demonstreze că a scăpat de lesa în care, prin acest plagiat, susţin gurile rele, ar fi fost ţinut (citeşte: şantajat) de îndrumătorul său de doctorat, Adrian Năstase.” (Autorul articolului)

  Adica ADI ar fi avizat o asemenea teza (deci a citit-o! in putinul sau timp liber) i-a dat drumul pt. a-l santaja ulterior? Interesant punct de vedere! Acesta ar trebui sa-l citeasca CTP pentru a-l corobora cu ideea lui „ca Basescu este NU in spatele ci in fata acestei afaceri”.

  Dar sinteti optimist. Acum o ora Ponta a anuntat delegatia de la Consiliu: EL, Orban si inca cineva (nu am inteles). NICI NU-I PASA!

  Scandalul se va estompa in timp, nimeni nu va sesiza comisia de etica, iar daca o va sesiza verdicul va fi: NEVINOVAT. Astept cu urechea la radio verdictul pentru ADI in trofeul calitatii!
  RESTAURATIA IMPOSTORILOR CONTINUA CU O SI MAI MARE VIGOARE!

  • [ICR]… doar înalţă spirite, nu salvează vieţi” scrie în comunicatul asociaţiei Erudio. Aş fi vrut să văd mii de artişti protestând când guvernul lui Băsescu închidea spitalele din mediul rural , punând viaţa unor oameni săraci în periocol, sau când se comasau şcolile mici din mediul rural, punând copiii pe drumuri. Unde erau papioanele când se închideau spitalele? Aş fi vrut să îi bată cineva obrazul lui Patapievici când aducea în discuţie casete porno imaginare. În schimb artiştii şi intelectualii apără acum cultura la nivel înalt prin metropole occidentale, după ani de zile în care educaţia şi calitatea vieţii au avut de suferit în România sub un preşedinte care vroia ospătari şi tinichigii.

 3. Ai perfecta dreptate, Vladimir. Nu stiam de initiativa Timisoarei caci am scris articolul aseara si l-am trimis azi dimineata la redactie. Am aflat intre timp. Trebuie neaparat luate astfel de initiative! Nu este vorba despre consecintele politice aici – care, in mod evident, sunt (pot fi) uriase -, dar secundare, totusi. Este vorba in primul rand de imaginea invatamantului romanesc fata de lume si fata de noi insine (studenti, doctoranzi sau profesori). E timpul sa ne privim in oglinda cu onestitate, chiar daca multora nu o sa le convina ce vad! Iti dai seama, draga Vladimir, cati se opun tocmai fiindca se simt cu musca pe caciula?

  • De profesorul Marga am scris si eu pe undeva pe un forum ceva asemanator, ma bucur ca mi-a fost confirmatata opinia si de dumneavoastra, ceea ce nu am zis, e ca toata comisia asta de etica de la ministerul educatie, numita de ponta (pe mediocrul ala interimar la educatie, il consider doar o unealta, e si el un saru-minist pe-acolo ca multi altii, ca sa nu zic alt cumva), daca intradevar doreste sa-si demonstreze tinuta, integritatea si eleganta, si nu numai academica, dar si asa in general ca oameni, pentru ca pe linga multe altele asta sunt(sau ar trebui sa fie): modele de integritate si profesionalism(am zis „sa-si” deci, nu noua, ci siesi, propriei constiinte), ar trebui sa-si dea demisia in masa (desi, daca ar fi fost solidari cu colegii lor de dinainte, nici nu ar fi trebuit sa accepte in primul rind: abia atunci am fi fost martorii unui gest cu adevarat de solidaritatea academica, din moment ce comisia de dinainte nu gresise cu nimic, si a fost demisa asa arbitrar de viitorul fost doctor: cu alte cuvinte, noii membri ai comisiei de etica, au intrat in comisie nu tocmai etic!). Desigur nu sunt naiv, inteleg ca aia au fost pusi acolo, tocmai ca nu au ceea ce zic eu aici (si aici nu e ante-pronuntare, am demonstrat de ce, or cel putin asa as fi procedat eu sa fiu in locul domniilor lor)…vorbeam asa teoretic la modul idealist…de regula expresia „cum e turcul si pistolul”, converge in general la valoarea de adevar TRUE
   Toate bune

 4. In ultimul timp am perceput de la unii si altii, cei profund dezamagiti de guvernarea PDL, un aer de consolare in fata noului guvern pornind de la ideea ca Ponta macar e mai bun ca Nastase, mai tanar, mai modern, mai reformator. Mie mi se pare ca Ponta e mult mai rau Nastase. Desi inca foarte tanar, a preluat de la acesta tupeul si aroganta, dar ii lipsesc calitatile lui Nastase care ar fi putut justifica partial aroganta acestuia. Nastase era totusi un intelectual, Ponta este un impostor, un cabotin.

  Nu stiu daca Ponta se va privi vreodata cu onestitate in oglinda, sau daca tine la onoarea lui, dar pe mine ma intereseaza prejudiciul IMENS de imagine pe care il aduce Romaniei si mediului academic romanesc. Demisia e absolut necesara.

 5. guvernul iliescu a produs Romaniei, romanilor, in general, mult mai multe si mai acute rani, in circa 20 de ani, decat guvernarea comunista pana in 1989.
  Cel putin, pe timpul lui ceausescu, romanii erau priviti in lumea libera cu simpatie, ajutati daca cereau, adapostiti.
  Astazi, dupa cei 20 de ani de guvernare, iliescu si acolitii sai, au reusit sa dinamiteze cuvintele Romania si roman. Tiganii, pasaportati de iliescu in toata lumea ca romani, ne-au pus stigmatul de hoti, talhari, cersetori, violatori, criminali, proxeneti, traficanti de droguri, spargatori de banci, s.a.m.d.
  „Intelectualii” lui liescu, ne-au pus stigmatul de plagiatori, falsificatori si hoti de diplome, de scoli si institute de calitate indoielnica, de incultura si grobianism.
  Romania a devenit subiectul satirelor sarcastice, dispretului universal, romanii sunt priviti cu dezgust, respingere, izolati si expulzati.
  Putem conchide ca, dupa acesti 20 si ceva de ani, iliescu si-a realizat scopul, a sters Romania si cuvantul roman de pe harta lumii civilizate.

 6. Stimate domnule Vasileanu,

  Cum s-ar putea initia acel „apel national si international in romana si in engleza” de care vorbeste profesorul Tismaneanu? Se poate face de pe platforma contributors? Eu ma angajez sa il fac public pritnre toti cunoscutii mei din mediul academic.

  –Serban Sabau

  • Am vazut chiar mai devreme ca exista deja o astfel de initiativa, atat de fireasca tocmai in conditiile de fata. Daca doriti, puteti semna si Dvs. aici:
   http://www.petitieonline.com/demisia_premierului_victor_ponta_cerut_de_mediul_academic

   Apel pentru demisia Primului Ministru al României

   Cazul scandalos de plagiat al domnului Victor Ponta, prim ministrul României, obligă moral mediul academic şi asociaţiile civice interesate de calitatea învăţământului să declanşeze o dezbatere naţională care să se concretizeze printr-o reverificare drastică a tuturor tezelor de doctorat de după revoluţie. Cerem realizarea unui sistem centralizat de publicare pe internet a tuturor lucrărilor de licenţă şi de disertaţie pentru a putea fi apoi verificate.

   De asemenea, deoarece plagiatul evident al Primului Ministru aduce grave prejudicii învăţământului şi cercetării academice din România cerem demisia acestuia ca singură şansă de a putea începe cu adevărat, şi pe temelii morale, reclădirea şcolii româneşti. Invităm să se alăturare acestui protest toţi universitarii interesaţi în refacerea credibilităţii învăţământului universitar şi a reabilitării valorilor etice în societatea românească.

   Societatea Tinerilor Universitari din România,

   Grupul de Reformă Universitară, Universitatea de Vest Timişoara,

   Asociaţia culturală Ariergarda, Timişoara,

   Prof. univ. dr. Daniel Vighi, ,

   Prof. univ. dr. Ciprian Vălcan,

   Conf. univ. dr. Smaranda Vultur,

   Conf. univ. dr. Viorel Marineasa

 7. Poate stringe altcineva semnaturi contra lui Ponta? Vighi si Marineasa nu doar ca sint notorii portocalii, dar nu corespund nici unul criteriilor de profesor si conferentiar pe care le detin, nu au lucrari propriu-zis academice deloc, Vighi a tinut si teorie ca activismul cultural trebuie echivalat lucrarilor…poate niste campioni mai crecibili ar ajuta?

  competenta, in general, ajuta, dovada ca madam Pippidi, pe care o injurati toti pe aicea, e singura care a facut ce trebuia si a oprit pe moment actiunea contra ICR, vezi http://www.romaniacurata.ro. Mai bun ce e in cap (sa stii unde sa te duci si ce sa faci) decit ce e sub cap (papionul) Parerea mea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Marius Vasileanu
Marius Vasileanu
MARIUS Vasileanu este jurnalist şi profesor de istoria religiilor. Ultima carte publicată: „Recurs la generozitate. Întrebări despre limitele antropologiei creştine” (Editura Eikon, 2011).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro