marți, decembrie 3, 2024

Ponta va rezolva sau va `rezolva` problema cu DNA?

`Am înţeles ce probleme trebuie să rezolvăm pentru ca cei de la Bruxelles să fie mulţumiţi: DNA şi ANI. Vom face aceste două lucruri. Dar justiţia română înseamnă mult mai mult.` Premierul Ponta, in calitate de ministru interimar la Justiție, citat aici:

Care problema? Ca DNA merge bine, mersi de intrebare.

Peste 1000 de corupti condamnati in 2011: 298 condamnați definitiv, 879 condamnati nedefinitiv.

În 2012 și mai bine – 450 condamnați definitiv doar pina in iulie.

Atentie: condamnati, adica gasiti vinovati de judecatori.

Bine, bine, dar din cîți?

Simplu, ne uităm la procentul de succes. 83% dintre cei trimiși în judecată găsiți vinovați (restul nevinovați sau intervenit prescripție).
8,3 din 10 e mai mult decât bine, întrebați magistrați.

Cum? Nu stiați cifrele astea? Sunt în rapoartele de activitate ale DNA și în declarații ale lor publice. Cum? Nu le-ați auzit la televizor? Acolo se zice numai de poliție politică? Păi, cine vă pune să vă uitați la televizor?

Deci, să vedem care e problema lui Ponta: că DNA funcționează atât de bine încât trebuie `rezolvat` sau că DNA funcționează atât de bine încât ăia de la Bruxelles nu-l lasă să-l rezolve.

http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  1. Da, domnule, o rezolva el daca merge asa bine. Si nu orium, ci zambind intr-una cum a invatat el de la za mother and za father of the original democracy.
    Si dupa ce o rezolva va spune : Ich nix verstehen, Gastarbeiter! Ce? Nu asta a vrut Bruxelles-ul?? Sorry, eu asa am inteles!! Ramane asa acum!
    Fix cum presedintele Basescu a ramas suspendat, in ciuda rezultatului referendumului.

  2. Pai, pe cat am inteles Ponta s-a angajat la Bruxelles ca nu se atinge de procurori si de DNA pe perioada interimatului de la Cotroceni (Corlatean dixit).
    Asa cum se imbarliga lucrurile la CC, MAI si adminis…etc. interimatul va dura mult si bine (adica rau).
    Cum spuneam mai sus, de promis a promis Ponta si Corla, deci ei nu raspund de ce va face independenta Mona Pivniceru. Important e sa reuseasca s-o aduca mai repede la Guvern! Fenechiu stie de ce…si altii.
    Aia de la Bruxelles sunt naivi rau daca au avut incredere in angajamentele lor si cred ca dupa experienta cu politicienii romani isi vor modifica toate directivele, aqui-urile si ce mai au ei pe acolo….

  3. Foarte corecta observatia, d-le Ghinea!
    In ce priveste posibila „solutie” la care va recurge interimarul de la MJ, o asteptam cu interes si mai ales cu justificata ingrijorare. :(

  4. Cifrele sunt foarte interesante:

    1. Așa cum ați menționat, NU le știe nimeni. Eu ma consider destul de informat și nu le știam. Deci bilă neagră la comunicarea cu publicul pentru DNA și pentru jurnaliștii (doar unii) pentru care am respect că sunt obiectivi.
    2. Este importantă corelația dintre cifrele de condamnări din luna Iulie și (quasi) lovitura de stat. Cazul Năstase, da, a fost simbolic, dar dacă restul nu ar fi văzut CIFRELE din Iulie, ar fi rămas drept un semnal de vendetă politică. Cu alte cuvinte, cuiva care se știe cu probleme i-ar fi spus doar că dacă nu se ia de președinte nu pățește nimic. 450 de condamnări în Iulie, asta schimbă totul, mai ales dacă se poate ajunge și la vărful Însuși.
    3.Ponta, da, menționează criterii și Corlățean ademenește tot târgul procurorilor să își depună dosarele. Dar care / unde sunt criteriile alea transparente??? Până nu le vedem, de ce se să depună dosarele? Numai pentru cvorum, presupun, să dea bine în UE: vedeți ce concurs a fost?!
    Opinia publică ar trebui să ceară foarte insistent publicare acelor criterii, INSISTENT. Și atenție, ca să nu repetăm analogie cu referendumul, ÎNAINTE de depunerea dosarelor.
    4. Cifrele mai sunt importante și sub aspectul următor: ele ne dau un standard. Vedeți precedentul cu rezultatele de la Bac și CCTV. A fost foarte greu pentru oricine a încercat să restabilească status quo-ul anterior reformei Funeriu. La fel și aici, dacă cifrele acestea primesc destulă circulați mediatică, va fi foarte greu (dar nu imposibil) să se umble masiv la activitatea DNA.

    Cu stima

  5. 1000 de condamnari la un aparat administrativ de 1.200.000 de oameni inseamna 0,00083%. Daca ar fi sa consideram ca 10% din bugetari sunt corupti, 1000 de condamnari inseamna 0,83%. Probabilitatea de deces a unui corupt din cauze naturale, pe durata perioadei active de viata este mai mare decat cea de a fi prins de DNA.
    In plus, se popularizeaza mai mult investigatiile decat condamnarile.

    • 1. Rolul DNA este in primul rand preventiv. Evident că nu putem avea un sistem judiciar care să condamne 10.000 de persoane pe an. Dar dacă reușește măcar să mențină ritumul de 1000-2000 de condamnări pe an, este posibil ca pentru fiecare condamnat alți 99 să își tempereze furăciunile.

      2. din cei 1.200.000, majoritatea nu au abilitatea să fure semnificativ (raportat la bugetul Ro). Țepele mari sunt date de câteva mii de specimene (max 10.000). Procentul brusc creste la 10%.

      3. DNA strategic oferă o eco-nișă pentru cei care vor să arate că se poate și altfel face politică și administrație. Este rolul si legislativului să producă un sistem care să PREVINĂ coruptia. De ex. ANI este un asemnea mecanism, declaratiile de avere sunt o binecuvantare pentru democratia noastra (între noi, este un mini-miracol că parlamentul nostru a votat așa ceva)

      • AM, ai punctat exact unde conteaza.
        Combaterea coruptiei se face prin preventie, in primul rand. Eu zic doar atat, DNA si ANI si CC pot sa se chinuie cat vor fara sprijinul populatiei, fara spirit civic, fara educatie privind drepturile si fara o legislatie care sa elimine de la radacina comportamentul abuziv al functionarilor.

        • Tocmai pt ca nu exista un asemenea sprijin din partea populatiei pt DNA , sunt mai mult ca sigur ca UE considera cele doua institutii (impreuna cu Parchetul General) linia rosie in relatia cu guvernul roman.

    • Cam va jucati cu cifrele. 10% dintre bugetari sunt corupti. De unde stiti? Vorbiti de 120.000 de angajati in mediul bugetar. Toti corupti. Pe ce va bazati?

      Comparam mere cu pere.

      DNA nu se ocupa decat cu coruptia la nivel mediu si mare, fraude de peste 10.000 de euro. Nasii de tren, doctorii care iau spaga, profesorii care dau note pe meditatii, functionarul de la ghiseu care nu iti da hartia pana nu bagi mana in buzunar, politistul care e gata sa inchida ochii pentru o suta de lei cand treci pe rosu NU intra in activitatea DNA.

      Da, cel mai probabil suntem departe de „finalizarea” procesului, in sensul ca am adus fenomenul la cote acceptaibile prin UE.

      Dar acei 1000 de condamnati sunt cam de sus pana jos: de la PM, ministri, parlamentari, multi-milionari in euro si pana la vamesi, sefi de directii sau primari. Nu credeti ca a cam inceput sa apara frica? Sau credeti ca aparatul nostru bugetar e format doar din indivizi inconstienti precum Nick din „Vanatorul de cerbi”, gata sa joace ruleta ruseasca la nesfasit, pe baza de date statistice: da-l incolo de DNA, ca am 1 glont din 100 de lacasuri, scap eu cu viata si acum, hai sa apas pe tragaci. Pac!

      Uite cineva care zice altceva referitor la frica din ministere din zilele astea:

      „Mi-am adus apoi aminte de remarca unei cu­noștințe despre dificultățile întâmpinate de no­ii numiți politic ai USL-ului în ministere. Cum au ajuns la butoane, oamenii au început să-și (re)facă jocurile pentru drenarea bu­ge­tului de stat. Spre marea lor surpriză, însă, ma­re parte dintre funcționarii care ar fi tre­buit să participe sau să închidă ochii la aceste acțiuni n-au făcut asta, pe un considerent foarte explicit: „până nu rezolvați cu DNA-ul, nu mișcăm un deget; nu ne mai punem pie­lea la bătaie pentru că ăștia saltă acum pe ori­cine!“. Reacția USL-ului a fost promptă: prin­tr-o ordonanță de urgență a dublat pragul va­lo­ric al achizițiilor publice pentru care nu mai e nevoie de licitații, adică de documente, sem­nă­turi și verificări.”

      De aici:
      http://www.cosminalexandru.ro/2012/08/frica-de-democratie/

      Si o ultima chestie, daca tot ne legam de numere:

      „La DNA au fost înregistrate în semestrul I al anului 20.569 de lucrări şi 4.867 de dosare. Media de lucrări de soluţionat pe procurori este de 174,31, iar media de dosare pe procurori este de 41,25, potrivit unei note a Consiliului.”

      De aici:
      http://www.rtv.net/csm-a-numit-noua-procurori-la-structura-centrala-a-dna_1305.html#ixzz233Jylbiv

      DNA chiar lucreza din plin folosind resursele pe care le are (buget cam 0,2% din bugetul public, daca tot jonglam cu procente mici) si fata de PNA-ul lui Amariei e o diferenta uriasa. Mi se pare gresit sa ne apucam sa minimalizam aceasta munca.

      • În mare, de acord.

        Ca să nu ne jucăm cu cifre, ar fi bine să ajungem la o cifră aproximativă formată din suma:
        1. Parlamentari
        2. Membri guvern (inclusiv subsecretari de stat, etc), inclusiv prefecți, CJ, etc în teritoriu
        3. Primari și aparatul lor superior, consiliile locale
        4. Șefii departamentelor de stat
        5. nu în ultimul rănd (vezi cazul Marta), sefii de cabinete

        lista nu e completa, dar cred că ar fi bună o lista din asta. Suma lor va indica cu aproximație cifra la care trebuie să raportăm nr. de condamnări

    • deci asta e logica? ca toti 1200000 de bugetari sunt corupti? doar asa ar rezulta „rata de succes” a DNA invocata de dumneata…

  6. Si numerele unde le gasim?
    Nu intreb din lene, dar din moment ce le-ati scris in articol, inseamna ca ati avut acces la ele, stiti unde se gasesc, deci ni le puteti indica usor.Multumesc.

    Numai bine.

  7. Domnule Ghinea, din punctul meu de vedere sunteti una din vocile cele mai respectabile din presa romaneasca. As fi vrut sa va citesc mai des in aceasta perioada, dar va inteleg retinerea. M-as bucura totusi daca v-ati apleca asupra unui subiect important care a fost superficial tratat de presa, majoritatea publicatiilor alegand sa practice dezinformarea.

    Ma refer aici la recomandarile Comisiei de la Venetia referitoare la cvorum necsar pentru un referendum, si la institutia referndumului in alte democratii europene.

    Din intelegerea mea, recomandarile comisiei de la Venetia NU se refera la referendumurile de demitere a presedintelui, pentru ca alegerea/demiterea presedintelui in majoritatea tarilor europene se face dupa alte proceduri. Mai degraba, acele recomandari se refera la referedumurile consultative, unde populatia este chemata in general sa isi exprime punctul de vedere asupra unor proiecte legislative controversate.

    
Cu toate recomandarile Comisiei de la Venetia, Italia are si ea ca si conditie pentru validitatea unui referendum atingerea cvorumului de 50% + 1, asta in conditiile in care peste 3 milioane de italieni locuiesc in fara tarii si SUNT inclusi in listele electorale. Anul trecut a avut loc in Italia un referendum referitor printre altele la energia nucleara si, cu emotii, pragul de 50% a fost atins.


    Eu am gasit aceste informatii pe Wikipedia dupa o cautare de 5 minute, am verificat sursele lor si mi s-au parut veridice.

    Cu toate ca aceste informatii sunt, se pare, la indemana tuturor, majoritatea presei sustine ca cerinta cvorumului nu se aplica in nici o alta democratie europeana, si rastalmaceste recomandarile Comisiei respective dupa prporiul interes.

    Poate aceasta tema va va starni interesul si veti scrie un articol in acest sens?

  8. Ponta va rezolva problema cu DNA-ul , adica baronetii locali nu vor mai avea emotii ca acuma , iar coruptii vor fi doar politisti care iau spaga 100 RON pentru a nu lua carnetul

  9. pai si olaf-ul ce zice? ca avem mai multe cazuri de fraude cu fonduri europene decat germania . la ei sunt peste 60% din ele trimise in judecata, la noi 30 si ceva la suta?
    programul posdru e pe cale sa fie suspendat din cauza domnilor botis,lazaroiu si a d-nei sulfina parca… s-a auzit ceva dinspre dna?
    bortis a demisionat ca a fost prins cu mana in caraiman prin intermediul sotiei? si-a data demisia e pe undeva pe la dna?
    ridti are 4 ani vechime cu fondurile ptr campania electorala a ebei si acolo au fost inregstrate flagranturi,instigari la distrugere de probe deci fapte clare? avem vreo condamnare? sau acolo se poate ajunge la dl basescu?
    blejnar,prin seful sau de cabinet era pus sub supraveghere de prin 2010, aintervenit scandalul cu transformatoarele si interventia la realitatea tv cand s-a facut efectiv de ras in direct cu niste declaratii de te durea capul. abia acum e supus urmaririi penale dar nu prea au martori ca-s fugiti…la timp. ptr ca nu numai marta e fugit ci si creierul retelei. ( din cate stiu eu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Ghinea
Cristian Ghineahttp://www.crpe.ro
Cristian Ghinea este europarlamentar, copreședinte al delegației USR PLUS în PE. A fost Consilier de Stat pe Afaceri Europene la Guvernul Romaniei și Ministru al Fondurilor Europene în cabinetul Cioloș. A fost director al Centrului Roman de Politici Europene (www.crpe.ro). A lucrat opt ani în media românească, iar între 2007 şi 2008 a studiat guvernare europeană la London School of Economics. În trecut, a fost implicat într-o serie de proiecte civice cu organizaţii precum Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR - CH şi Freedom House. Este autorul capitolelor despre România din prestigioase rapoarte internaţionale ca „Media Sustainability Index” şi „Nations in Transit”. Domenii de expertiză: - structura instituţională a UE - democratizare - studii media - transparenţa şi responsabilitate în administraţia publică Republica Moldova

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro