duminică, octombrie 1, 2023

Popa-Cablu și gazele de șist

Astă-vară mi-a fost dat să aflu una din întâmplările reale, made in Romania, care îți dă putere să mai reziști pe-aici, căci unde mai găsești așa o țară plină de umor? Un preot creștin ortodox dintr-un oraș apropiat de București este proprietarul unei mici firme locale care livrează servicii de televiziune prin cablu. S-a-ntâmplat să vină omu’ cu icoana, cu Botezul, și apoi, grijuliu, după ce-ți sfințește casa, nu te chestionează despre cele sufletești (banal!), ci te întreabă cum se văd programele la televizor. Enoriașii l-au acceptat așa cum e și-i spun„Popa-Cablu”…

Poate că unii dintre cei intrați trup și suflet în jocul pro/contra gaze de șist își amintesc despre felul în care sunt analizate partidele de șah. O anume mișcare pe tabla de joc atrage multiple posibilități pentru fiecare dintre parteneri. Dar mai spectaculoasă este analiza jocului în ansamblu. Tot astfel se poate analiza și ceea ce se petrece acum în acest război economic real – care nu este nici pe departe un simplu joc –, devenit și mai confuz prin implicarea anumitor reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în problema gazelor de șist…

Cel mai simplu lucru este să împarți BOR în tradiționaliști și ecumeniști. Iar majoritatea comentatorilor – care analizează și scriu despre cele bisericești cam din an în Paști (despre calificarea acestora nu are rost să mai vorbim)– își închipuie că prin formula magică „tradiționaliști vs ecumeniști” pot deja să tragă concluzii. Au și făcut-o, aducând acuze BOR și conducătorilor acesteia. De unde și reacțiile BOR – majoritatea neinspirate, ca mai totdeauna. Nervozitatea și inadecvarea conducătorilor BOR, atunci când remit comunicate în care incriminează ca la piață oamenii de presă, nu este egalată în ridicol decât de urechismul majorității jurnaliștilor care scriu pe teme religioase.

Să presupunem că avem mai mult decât doi jucători pe tabla de joc. Împărțirea în alb și negru ar fi ideală, dar, din păcate, realitatea o infirmă. Pe lângă alb și negru (interese occidentale vs interese rusești), care chiar există, se manifestă concret în proporții semnificative „jucători” de multe alte culori intermediare în jocul numit prospectarea și exploatarea gazelor de șist. Și aceasta este doar una din perspective, cea orizontală. Dar cum există mai multe orizonturi, aceasta înseamnă că, în alte planuri de joc, există un război geopolitic, există un război politic intern, unul economic, unul cultural, unul antropologic etc. Ba chiar se manifestă o luptă dintre trecut și viitor. Și, cu voia dumneavoastră, există firește și un război de natură spirituală: atât văzut, cât și nevăzut.

Ne prefacem a uita – impardonabil – că în același timp se manifestă continuu lupte (ne)văzute și inter-religioase, și inter-confesionale, și inter-bisericești, și inter-culte. Și, da, dincolo de ambiții personale, idiosincrazii sau pur și simplu prostie, există și oarece lupte intestine, înlăuntrul BOR. Asta dacă rămânem strict la această tablă de joc cu mai multe etaje, numită România. Iată de ce întrevedem o multitudine de planuri în privința implicării BOR în problema gazelor de șist…

Apoi, fie ”ecumeniști”, fie ”tradiționaliști”, ortodocșii în ansamblul lor au fost totdeauna mai aproape de natură, de Creație. Nu este cazul să aducem aici argumente din Sf. Părinți – ceea ce vreau să spun este că pentru un creștin al Bisericii Răsăritene, calea spre îndumnezeirea omului presupune cu necesitateo altfel de relație cu natura. Nu sunt întâmplătoare în acest sens multiplele acțiuni în sprijinul ecologiei ale Patriarhului Ecumenic de la Constantinopol prin organizarea unor excursii la care sunt invitate importante personalitățiale vieții culturale și politice internaționale. Distins și rafinat teolog, actualul Patriarh de la Constantinopoleste apropiat mai degrabă de o perspectivă ecumenic-ponderată asupra celor două confesiuni majore – ortodoxia și catolicismul. Cu alte cuvinte, a pune cu grăbire ștampila ecumenist/tradiționalist când vorbim strict despre ecologie este pueril, limitativ și lipsit de inteligență (spirituală).

…Și totuși, câteva întrebări trebuie rostite:

 1. Este pregătită BOR pentru un joc atât de complex și delicat? Ne referim aici la implicațiile (geo)politice și economice. Iată că apar și consecințe. Îndreptățit sau nu, parte din BOR este acuzată de antioccidentalism, „încremenire în trecut” etc.„Și ce dacă?”, vor spune ortodoxiștii? Își poate permite BOR, pe termen mediu și lung, o astfel de imagine în răspăr cu interesele strategice ale României?
 2. Modalitatea în care se produc protestele clerului este oare cea mai inspirată? Au fost voci care au spus că preotul dispune de timpul său liber, adică poate să participe la demonstrații contra gazelor de șist, pentru apărarea Roșiei Montane etc. Chiar așa să fie – atunci când automat aduci cu tine și imaginea Bisericii?
 3. Parcă clerului îi este interzis să facă politică (vorba vine, această decizie a Sf. Sinod al BOR a fost adesea încălcată tocmai de ierarhii care au votat-o). Este cazul să nu ne mai prefacem: chestiunea independenței energetice – prioritate națională pentru oamenii politici maturi din România – are, firesc, o clară amprentă politică, inclusiv de partid. Căci fiecare partid/alianță caută să-și contureze un discurs identitar, oglindit, mai nou, și în problema exploatării gazelor de șist. Sunt pregătite clerul și Biserica să intre în această dinamicăpolitică? Aceasta le este chemarea?
 4. Care sunt implicațiile de ordin spiritual (duhovnicesc), au fost analizate până la ultimele consecințe? Preotul X din Pungești, să spunem, care are o atitudine talibană într-o astfel de chestiune, mai poate fi considerat „părinte spiritual” de un localnic cu păreri opuse în ceea ce privește gazele de șist? Nu-i cam mult atunci când preotul se transformă într-un fel de activist, face conferințe de presă, emisiuni, adică devine „Popa-Cablu”?
 5. Este imperios necesar să sesizămtotodată contextul geopolitic, măcar cel apropiat. Moldovenii de peste Prut sunt pe cale să semneze curând (28-29 noiembrie) unul din actele cele mai importante din istoria lor: acela deasociere cu UE. Aceasta va atrage automat o apropiere de România. Există dovezi din ce în ce mai clare ale implicării serviciilor țărilor ostile unei astfel de apropieri de UE, acțiune concertată, vizibilă în toate țările care sunt pe cale să facă acest pas (Ucraina, Moldova, Georgia). Fără îndoială că războiulserviciilor este permanent, dar, după lovitura de stat eșuată de anul trecut, zilele acestea a ajuns iarași la un anume apogeu. Își asumă BOR – reprezentată prin clerul ce face astfel (ne place să credem: inconștient) jocul rusesc- riscurile implicării în asemenea „taine”?

Ținând cont de punctul ultim (5), analizele care acuză diversele grupări din interiorul BOR care sunt ostile UE par îndreptățite. Ne plac sau nu, conștienți sau doar niște semidocți (vezi chestiunea cipurilor), chiar dacă ei se consideră naționaliști, există și unii reprezentanți ai BOR (monahi, preoți, ierarhi) care fac jocuri ostile intereselor României. Dincolo de spiritual (duhovnicesc), teologic, dogmatic, eclesiologic, catehetic, liturgic etc., se uită – prea adesea – că Biserica reprezintă de-a lungul istoriei și un vector de securitate, și un vector de apărare…

Se tot reproșează BOR că nu prea se implică în probleme sociale, uite că acum chiar se-ntâmplă – mi se va zice. Așa este, dar aș prefera să se țină cont de cele sus-menționate. Hei-rupismul acesta, preoții deveniți peste noapte haiduci ai ecologismului de Facebook ar trebui să mediteze cât de cât la consecințele mai puțin vizibile ale actelor lor, din multiple perspective. Precizare: spun „ecologism de Facebook” întrucât nu s-a auzit decât accidental de acțiuni reale în spirit ecologic al majorității celor care demonstrează astăzi (să zică și ei ceva, acolo, despre tăierea masivă a pădurilor, despre diminuarea dramatică a spațiilor verzi și a numărului copacilor din București, despre fumatul prin parcuri exact în locurile de joacă ale copiilor etc. etc.).

Nu poți cere rafinament și subtilitate din partea aceluia obișnuit să diabolizeze rapid pe oricine nu este de acord cu el. De aceea, așteptările din partea clerului lipsit de capacitatea de-a se gândi responsabil măcar la frații din Basarabia nu pot fi prea mari. Aceste rânduri nu-i vizează cu precădere pe ei, ci pe cei care-i susțin cu naivitate. Prinși brusc în dinamica ecologismului pe internet, uităm că lumea reală este ceva mai complexă.

Dar românul iese prin umor din capcana diabolizării a ceea ce nu înțelege. Iată doar câteva motive pentru care, începând cu ierarhii, orice preot cu veleități de activist ar merita să mediteze o clipă la Popa-Cablu.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. Francisc, acolo. Daniel, aici. Altii, în alte părţi.
  Şah?! Prea simplu. Poate Go.
  Dacă Unii sunt maestri în „miscare”, Acestia sunt mari maestri în „umplere spatiului.” Miscare fara spatii libere?
  Mai analizaţi. Mai larg.

 2. Ecologism de facebook, hei-rupism? Bun si asta. Din toate directiile, inclusiv din noi insine, ne vin semnale ca mediul nu ne mai suporta. De ex doar in 2010 au fost inregistrate 220 000 de decese de cancer pulmonar via poluare. BO are o puternica si frumoasa intelegere sofianica a naturii (ca sa nu mai zic nimic de doctrina logoi-lor a Sf Maxim), e timpul sa se faca caz de ea pe toate drumurile, pe toate santurile, la carciuma, la wc, pe scurt oriunde poti avea un dialog; de facebook sau biserica nici nu mai vorbesc, aici oamenii sunt cel mai usor de intalnit si mai deschisi la dialog.
  http://www.universityherald.com/articles/4991/20131017/air-pollution-classifed-group-1-carcinogen-world-health-organization.htm

  • Sa inteleg ca BOR-ul se amesteca in manifestatii doar de dragul ecologiei… E drept, cei arsi pe rug nu faceau atata fum si 95% dintre nenorociti nici nu erau ortodogmi…

   • folosesti in aceeasi fraza ‘BOR’ si ‘arsi pe rug’, desi stim cu totii ca cei care ardeau pe rug in evul mediu nu mai erau crestini de pe la 1054…. Din categoria ‘hotul striga hotul’, avem si ‘ereticii striga ereticii’

    • Invata ce inseamna crestin.
     nu exactitatea temporala istorica a arderii pe rug conteaza la comentariul meu. Dar dupa ce afli ce inseamna crestin daca vrei mai discutam. Mai verifica: „desi stim cu totii ca cei care ardeau pe rug in evul mediu nu mai erau crestini de pe la 1054”. Unii (de fapt majoritatea) au citit mai mult decat tine…

  • Tocmai ca gazul metan e cel mai putin poluant dintre toate sursele de poluare conventionale. Petrolul e mai poluant, mai ales motorina, carbunele ce sa mai vorbim, iar combustibilul nuclear ramane radioactiv zeci de mii de ani. Din caz metan, patru atomi de hidrogen la un atom de carbon, ramane doar dioxid de carbon si apa. Singurile solutii energetice nepoluante sunt panourile solare si energia eoliana. Dar ele nu fac fata la necesitatile de energie a societatii.

   • Ma tem ca ai uitat multe surse de energie nepoluante. Gandeste-te doar la energia hidro, indiferent ca e vorba de ape curgatoare sau de valuri sau la energia mareelor. Si ia in consideratie nu numai factorul poluare , ci si factorul regenerare.

  • Ca mediul nu ne mai poate sustine (suporta) este adevarat dar exemplul ales este prost.
   Ca s-au inregistrat cazuri de cancer datorita poluarii nu este reactia mediului la activitatile noastre. Se poate spune ca ne-am facut-o cu mina nostra.
   Ca mediul nu ne mai poate suporta se vedea din secete, inundatii uragane si altele care sint reactii ale mediului induse de activitatea antropica.
   Altfel este ca si cum ai spune ca moartea unui sinucigas care si-a pus streangul de este rezultatul streagului si nu al actiunii sale.
   In plus sint multe efecte ale actiunilor umane care inca nu produc efecte care sa ne deranjeze dar care se vor manifesta in viitor in moduri pe care nici nu le banuim.
   Efectele cele mai nocive nu se reflecta direct asupra nostra si asupra tuturor celolalte vietuitore care sint impinse la disparitie.

  • Expresia „ecologism de facebook” a autorului descrie foarte bine situatia.
   Postarea dumneavoastra este elocventa in acest caz.
   Nu excpilcati ca mediul nu ne mai suporta si ca in 2010 au murit 220.000 de oameni de cancer pulmonar via poluare.Ne dati si un link la care sa sustina afirmatia dumneavoastra sperand probabil ca nimeni nu va verifica ce scrie acolo.
   Eu sint mai curios si am verificat sursa. Acolo scrie clar ca IARC a clasificat poluarea atmosferica ca si factor cancerigen categoria 1, Eu stiam ca o substanta se poate categorisi astfel nu un mix de substante dar ma rog, Apoi IARC afirma ca in 2010 au murit 2010 persoane de cancer pulmonar iar in fraza urmatoare este citat CNN-ul care afirma ca daca poluarea va creste numarul de cancere pulmonare va fi mai mare.
   Nimeni nu afirma ca toate cancerele pulmonare din 2010 au fost provocate de poluare, aceasta este exclusiv contributia dumneavoastra.
   Si aici ajungem la esenta ecologismului de Facebook. Un jurnalist neinformat si slab pregatit scrie un articol de senzatie(cum e cel pe care l-ati citat) Un cititor la fel de bine pregatit preia stirea si o deformeaza in sensul considerat de el. Peste 3 zile toata lumea il citeaza pe cel din urma ca pe o sursa sigura. De aici bulgarele se rostogoleste si se umfla intr-un ghem de adevaruri semi-digerate si adaosuri consecutive pana nimeni nu mai stie de unde a pornit dar toata lumea e indignata de conspiratia/corporatia/guvernele care ne oprima si ne omoara cu dioxid de carbon.

 3. Ne omorati, domnilor, cu acest razboi geopolitic invizibil si cu independenta energetica! Vad aceleasi argumente conspirationiste peste tot. Rusia n-are nevoie de niciun agent secret, e suficient sa se uite un pic urat la orice tara fosta sovietica si incep toti analistii sa tremure in scris . „Vin rusii peste noi! Otraviti fantanile, ardeti holdele si sunati-i pe americani!”

  Reiau in alta forma ce am scris si sub un articol al domnului Virgil Iordache, in care am gasit aceleasi idei. Stiu ca prognozele meteo nu va par perfecte, dar de la climatologie la stiinte politice e cale lunga in ce priveste puterea de predictie si validitatea stiintifica. Si daca nu credeti in stiinta, mai dechideti geamul din cand in cand si trageti adanc aer in piept.

 4. BOR e un pericol pentru statul Roman! Extractia gazelor de sist prin fracturare se practica in 60% din cazuri. Daca ar fi dovedite stiintific efecte adverse, ar fi interzisa de mult. BOR repeta istoria cand a luat partea dusmanilor romanilor. In 1848 mitropolitul Bucurestilor a blestemat revolutionarii pasoptisti, in 1866 însuși mitropolitul Moldovei Calinic Miclescu participa la o revolta anti-unionista sponsorizata de rusi, in 1916, are loc „Marea Tradare Ortodoxa”. TOTI marii ierarhi ortodoxi din Transilvania(inclusiv viitorul patriarh Miron Cristea) au semnat o scrisoare de adeziune la „patria mama” Austro-Ungaria, indemnandu-i pe soldatii romani din armata austro-ungara sa lupte impotriva soldatilor romani din regat!

 5. Daca „Popa-Cablu” ar fi interesat si ar vorbi despre Ecologie, ar fi bine, frumos si sanatos. Doar ca „el” face Ecologism ceea ce rimeaza oblu cu „left-activism”.

 6. Biserica instutie ecologista??
  Cu asemenea fundamente?

  Genesa (Facerea) 1
  26. Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant.”
  28. Dumnezeu i-a binecuvantat si Dumnezeu le-a zis: „Cresteti, inmultiti-va, umpleti pamantul si supuneti-l; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului si peste orice vietuitoare care se misca pe pamant.”

  Cum poate fi ecologist cineva care se crede indreptatit sa se comporte ca mai sus?
  „umpleti pamintul si supuneti-l” halal ecologism!!!

  • Lectură obligatorie: LUMEN FIDEI, Enciclica Papei Francis, 29 iunie 2013, Roma.
   Un fragment in lb. franceza:
   „”La foi, en outre, en nous révélant l’amour du Dieu Créateur nous fait respecter davantage la nature, en nous faisant reconnaître en elle une grammaire écrite par Lui et une demeure qu’il nous confie, afin que nous en prenions soin et la gardions ; elle nous aide à trouver des modèles de développement qui ne se basent pas seulement sur l’utilité et sur le profit, mais qui considèrent la création comme un don dont nous sommes tous débiteurs ; elle nous enseigne à découvrir des formes justes de gouvernement, reconnaissant que l’autorité vient de Dieu pour être au service du bien commun. ”

   Sau în engleza:

   „Faith, on the other hand, by revealing the love of God the Creator, enables us to respect nature all the more, and to discern in it a grammar written by the hand of God and a dwelling place entrusted to our protection and care. Faith also helps us to devise models of development which are based not simply on utility and profit, but consider creation as a gift for which we are all indebted; it teaches us to create just forms of government, in the realization that authority comes from God and is meant for the service of the common good.”

   Biserica este o PUTERE VECHE.
   Regi, impăraţi, principi, generali, bancheri şi condotieri au trecut ţanţoş cu miile prin faţa lumii, gândind să o supună, dar s-au dus în pulbere. Biserica a rămas.

   • Ca si papii si alti capi ai bisericii de orice fel care au venit si au disparut. Si sa nu uitam ca si religiile au venit si au disparut. Sint si religii care nu au disparut inca si unele care au au aparut inca…
    Sper ca nu puneti vorbele unui papa muritor deasupra bibliei.
    Ce scrie acolo este extrem de clar si a fost aplicat adliteram de mii de ani.
    Ba mai mult a fost preluat chiar si de comunisti care si ei vroiau sa supuna natura.
    Se pare ca este in firea omului!!! Probabil conceptia este mai veche decit biblia (incercari de a supune natura sint mult mai vechi) si daca nu va fi abandonata va duce la pierea omului. Dar probabil ca este prea tirziu si nicio interventie (chiar a unui papa vremelnic) nu va avea niciun efect.

   • Este foarte posibil ca pozitia exprimata de Papa Francisc sa fie influentata de experientele argentiene pe care le-a trait „in direct”. Iar noi am putea sa fim mai atenti la asta si sa incetam sa luam in deradere stanga, mai ales atunci cand singura pozitie asumata la cei care se revendica de la dreapta pe scena noastra politica nu fac decat sa ne serveasca sloganuri prealuate de la republicanii radicali, fara mare legatura cu realitatea traita in fiecare zi in tara asta.

 7. / pe bune:
  1/ m-am saturat de astia care cred (fara sa se documenteze) ca gazele de sist sint cel mai bun lucru care se poate intimpla Romaniei. Nu avem legi, nu avem norme tehnice pentru gaze de sist, dragilor comentatori de 3 lei perechea
  2/ Sint ateu, dar cred ca amestecarea BOR-ului in toata treaba asta confuzeaza lumea
  3/ Vorbim de independenta energetica a Ro. Pina acum nu era un subiect, si iata de ce cred ca e un subiect fals: pina acum nu s-au facut pasi in aceasta directie. Ro nu a investit in energie nucleara, nu are proiecte serioase hidro (e mai simplu sa sifonezi banii), investitiile din marea neagra au trenat ani buni.
  4/ Gazele astea sint numai o prelungire a dependentei de petrol. In loc sa facem chestiile mai eficiente, sa ne indreptam spre viitor, nu spre trecut ….
  5/ Ceea ce nu inteleg multi este ca sondele astea sint multe si relativ dese. Se duce dracu agricultura …

  • Te-oi fi suparat tu, da’ te-ai suparat degeaba, ca o sa ai parte numai de-astea – rusii/kaghebeul/popii (acuzatii fara nicio dovada, fireste, bazate exclusiv pe „las’ca stim noi cum sta treaba”) versus gazul ieftin (la fel, afirmatie in dezacord cu orice rationamente economice).

   Cat despre „5/ Ceea ce nu inteleg multi este ca sondele astea sint multe si relativ dese. Se duce dracu agricultura …” nu prea sunt de acord cu tine.

   Mai exact, pro-gazistii inteleg asta – dar nu le pasa. Cum scria cineva intr-un comentariu la alt articol pe-aici, sunt ratiuni si interese superioare (a se citi superioare intereselor unei prapadite de jumatati de milion de romani amarati). O sa mai apara imediat altii sa spuna ca, pana la urma, ce mare agricultura se face pe-acolo in afara de aceea a mosierului Porumboiu samd.

  • Si inca n-am discutat despre conducta care va lega exploatarea de o conducta magistrala: alte exproprieri, alte distrugeri!
   Ca sa parafrazez spusele unui alt comentator: doar n-o sa-si ia Chevron gazul in spate.

   Cat despre BOR (fata de care n-am nicio simpatie): este normal ca preotii sa-si sustina enoriasii.
   Sa nu uitam ca in perioada interbelica popa, invatatorul si doctorul erau „somitatile” satului iar sfaturile lor erau cerute si apreciate in mai multe domenii, nu doar in cel legat de competentele profesionale.

  • Hai bre, ca tractoristul roman e un as. Ocoleste ca pe jaloane sondele alea multe si relativ dese. Problema reala e ca sondele sint si relativ inalte. Cei care s-au documentat stiu ca asta o sa produca un carnagiu in arealul protejat al Sturzului Motat de Baragan.

   • Daca sondele sint inalte eolienele cum sint? Tinind seama ca se si invirtesc cam care ar fi efectul lor asupra Ciocirliei de Baragan? Se pare ca orice s-ar face tot prost iese.

   • @st , @un_batrin

    A face misto-uri (ieftine) face parte din esenta poporului roman. Le apreciez la justa lor valoare.

    Cu simpatie, INN

    • Nu e nici un misto. Daca sinteti corect cautati pe Internet efectele eolienelor asupra mediului si mai ale asupra pasarilor si insectelor. Nu degeaba tarile nordice nu mai vor sa le aprobe pe uscat ci numai in largul marii.
     PS. Mistoul era cu Sturzul Motat de Baragan. Ciocirlia chiar exista (Melanocorypha calandra).
     Succes cu ecologismul de duminica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marius Vasileanu
MARIUS Vasileanu este jurnalist şi profesor de istoria religiilor. Ultima carte publicată: „Recurs la generozitate. Întrebări despre limitele antropologiei creştine” (Editura Eikon, 2011).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro