marți, octombrie 3, 2023

Populismul Germaniei poate adânci criza din Grecia

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, cere o participare a băncilor private la eforturile de salvare a Greciei. Guvernul german intră astfel în conflict cu partenerii europeni şi cu Banca Centrală Europeană. Se porneşte un joc periculos fără rezultat previzibil.

Avertismentul ministrului german este cât se poate de clar: fără bani suplimentari, Grecia va intra în incapacitate de plată. “Vom fi martorii primului faliment statal din zona Euro”, a scris Schäuble într-o scrisoare citată, printre alţii, de Süddeutsche Zeitung.

Unul dintre cei cărora li se adresează documentul este preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet. Scrisoarea a fost primită şi de ceilalţi miniştri de finanţe din zona Euro. Schäuble cere ca investitori privaţi să fie implicaţi în salvarea Greciei. De facto este vorba despre o restructurare a datoriei greceşti, deci modificarea condiţiilor creanţelor. Până de curând, Schäuble însuşi declara că o asemenea măsură este riscantă.

Dilema salvării Greciei

Finanţele statului sunt atât de precare cum nu au fost niciodată. De ce?! Pentru că la pachetul de salvare participă cu finanţare şi Fondul Monetar Internaţional. În statutul acestei instituţii este prevăzut însă că Fondul nu poate acorda bani unui stat dacă acesta nu este solvabil pentru următoarele 12 luni. Grecia ar trebui să ruleze din nou obligaţiuni la bursă anul viitor. Dar cu randamente de 15%, gândul este iluzoriu.

Şi dacă Atena nu va reuşi să tranzacţioneze din nou titluri de stat, atunci pachetul de salvare de 110 miliarde Euro nu va fi suficient pentru a acoperi nevoile ţării.

Restructurare uşoară, nu Hair Cut

Cum anume îşi imaginează ministrul Schäuble acest plan, nu a conturat exact. Cert este doar că îşi doreşte o împărţire echitabilă a poverii între contribuabili şi bănci private. Iar restructurarea nu va presupune un procent de pierdere din partea investitorilor. Săptămânalul german Spiegel a aflat din surse apropiate ministrului că guvernul nu cere renunţarea la sumele investite. Un Hair Cut de 50%, de exemplu, ar însemna că finanţatorii şi-ar recupera doar jumătate din banii puşi la dispoziţia Greciei.

În schimb, investitorilor li s-ar putea cere să accepte dobânzi preferenţiale sau achitarea datoriilor la un termen amânat faţă de preverile iniţiale.

Schäuble a precizat de asemenea că o restructurare nu ar însemna încetarea creditării Greciei. Agenţiile de rating au avertizat însă că o restructurare – fie ea şi uşoară – ar echivala cu falimentul statal pe pieţele de capital. Grecia nu ar mai putea atrage niciun cent de pe pieţele europene, iar un asemenea scenariu trebuie evitat cu siguranţă.

Populism electoral

După ce până de curând ministrul german de finanţe era unul dintre cei mai mari opozanţi ai unei soluţii de restructurare, brusc foaia s-a întors. Partenerii europeni – fie ei state sau BCE – nu privesc măsura cu ochi buni. Dar pentru că în interiorul Germaniei presiunea creşte, ministrul reacţionează.

Tensiunile cu liberalii – partenerii lui Schäuble de coaliţie – devin din ce in ce mai intense în sensul că extinderea pachetului de salvare a Atenei cu finanţare strict de la buget devine exclusă. Populaţia s-a săturat şi ea de “butoiul fără fund” al Greciei pe care tot guvernul condus de Angela Merkel l-a demonizat în percepţia opiniei publice.

Aşa că demersul ministrului Schäuble s-ar traduce astfel: Uitaţi aici, alegători germani. Noi avem grijă de banii voştri şi nu vrem să lăsăm băncile odioase să nu plătească după ce că tot ele, nu-i aşa, au cauzat criza asta.

Laurenţiu Diaconu-Colintineanu este jurnalist la RFI şi contributor HotNews.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Autorule…
  Tu ce gheseft ai la „opera” ta?
  Cine cistiga din falimentul Greciei?
  Cine „pagueste” din prabusirea anuntata?
  Mai bine ar prinde o „luminare” cinstita a cauzei.
  Cum ar fi: care sunt „titularii” celor mai consistente pariuri CDS(credit default swap)?

 2. Postare demna de Can Can: un titlu pompos, nesustinut de nimic de-a lungul articolului. Unde e populismul despre care ne vorbiti? Ca nu mai vor germanii sa plateasca din bugetul lor dezmatul grecesc? Asta inseamna ca sunt populisti?

  In plus, o enormitate: „Finanţele statului sunt atât de precare cum nu au fost niciodată. De ce?! Pentru că la pachetul de salvare participă cu finanţare şi Fondul Monetar Internaţional.”
  Aha… deci tot FMI este de vina si pentru Grecia…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Laurentiu Diaconu-Colintineanu
Laurentiu Diaconu-Colintineanu este redactor RFI si contributor HotNews.ro. Si-a inceput cariera in radio, mai tarziu a inceput sa scrie pentru a ajunge in final jurnalist multimedia. In prezent coordoneaza si proiectul MedAlert.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro