duminică, octombrie 17, 2021

Pot fi asigurarile ”doctorul” coruptiei?

Acum trei zile a avut loc sedinta de bilant a DNA, iar rezultatete prezentate de doamna Kovesi, ne fac sa ne punem intrebarea cand si daca se va termina vreodata acest fenomen nociv pentru economia si societatea romaneasca. Justitia incepe sa functioneze si sa produca rezultate, insa, la fel ca la orice boala, este mai usor si mai bine sa previi decat ‘sa vindeci’ coruptia. Pe alte meleaguri chiar si piata asigurarilor da o mana de ajutor.

Va veti pune intrebarea: unde si cum anume?

Este vorba de SUA unde exista un produs de asigurare numit ‘Public Official Bond’ obligatoriu pentru o foarte mare parte dintre institutiile publice (autoritatile fiscale, departamentele de politie, primarii, autoritatile judiciare etc) din aproape toate statele americane. Acest produs de asigurare ofera o garantie ca toate categoriile de functionari publici mai sus mentionati isi vor indeplini indatoririle pentru care au fost numiti sau alesi, cu onestitate si cat mai bine cu putinta. Legislatia ii face responsabili pe toti cei ce lucreaza intr-un fel sau altul in slujba cetateanului si ca atare aceasta asigurare de garantie (caci ‘Public Official Bond’ este o astfel de asigurare) acopera statul impotriva daunelor ce pot fi produse de erori facute de angajatii publici, daune produse de excesul de autoritate sau datorate folosirii ‘neadecvate’ a banului public.

Un alt produs de asigurare – si acesta impus de legislatie in anumite state americane (in special pentru autoritatile ce ‘lucreaza cu bani’ cum ar fi spre exemplu ‘Internal Revenue Service’ – ANAF-ul american) – este ‘Government Crime Insurance’ ce acopera entitatea publica de riscul de furt, daunele datorate falsurilor si altor tipuri de fraude ale angajatilor.

Cum s-ar putea aplica in Romania si care ar fi beneficiile referitor la prevenirea coruptiei?

Daca s-ar impune tipurile de asigurari de mai sus pentru autoritatile publice din Romania, ele ar avea rol atat de preventie a coruptiei, cat si de recuperare a eventualelor prejudicii cauzate de coruptie. Preventia ar fi data de doua aspecte si anume:

– in primul rand, odata ce un functionar public a comis vreo infractiune ar fi exclus din asigurare (cam asa functioneaza cele doua tipuri de asigurari in SUA – cine incalca legea nu mai poate fi acoperit de asigurarile mai sus mentionate), si ca atare autoritatea publica unde lucreaza ar trebui sa il concedieze (pentru ca respectiva autoritate sa isi poata pastra asigurarea ceruta de lege);

– in al doilea rand, cetatenii ce au avut antecedente (cazier) nu ar mai putea fi angajati niciodata la stat, intrucat autoritatea publica nu ar mai putea sa obtina acoperire pe viitor de la asiguratori. In ceea ce priveste recuperarea prejudiciului trebuie mentionat ca intr-o prima faza angajatul ce a comis fie furtul sau frauda, sau mai general spus nu si-a indeplinit sarcinile de serviciu in mod onest si diligent, ar raspunde cu averea personala, iar daca aceasta nu ar acoperi pagubele produse statului abia atunci ar plati garantia (Public Official Bond) sau polita de asigurare (Government Crime Insurance).

Astfel asigurarea ar avea rol de ‘imbunatatire’ a riscului, angajatii corupti auto-excluzandu-se din sistemul de stat, iar prejudiciile produse statului ar putea fi recuperate intr-o proportie mult mai mare – e cunoscut faptul ca din averile nejustificate descoperite spre exemplu de ANI sau probate de DNA se recupereaza foarte putin – in bilantul prezentat azi de doamna Kovesi se mentiona ca statul are de recuperat aproximativ 200 de milioane de Euro.

Cum ar putea fi implementat in Romania?

Cred ca sunt necesare doua conditii pentru a se putea implementa acest lucru si la noi:

– Prima: ar fi necesara vointa politica pentru implementarea unei legislatii asemanatoare cu cea din SUA.

– A doua: pentru a putea sa fie aplicata corect si sa functioneze o astfel de legislatie ar fi necesar ca puterea legislativa sa lucreze in stransa colaborare cu piata de asigurari pentru se adapta la apetitul de risc  al pietei romanesti si pentru a se crea produse de asigurare specifice nevoilor autoritatilor publice de la noi.

Asa cum un doctor nu poate sa opreasca un pacient sa se imbolnaveasca, dar il poate sfatui cum sa previna boala, iar daca s-a imbolnavit sa ii ofere un medicament, tot asa si asigurarile ar avea rol preventiv (prin managementul riscului impus autoritatilor de asiguratori pentru mentinerea asigurarii), iar in cazul producerii riscurilor (adica a faptelor de coruptie) statul ar putea sa primeasca ‘leacul vindecator’ prin recuperarea prejudiciului mult mai rapid decat se intampla acum.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Foarte interesant !!
  Dar in Romania niciodata nu vom avea asa ceva, dimpotriva, politicienii Romaniei cauta solutii cum sa fure mai mult si sa raspunda mai putin!
  Sau, poate, peste inca vreo 200 de ani de democratie!

 2. Cind lucram in ministerul educatiei pe proiecte europene (am iesit cit mai repede atit din institutie, cit si din domeniu) ma tremura frica ca ma „jucam” cu milioanele de euro pe programe si proiecte europene (mic infanterist, dar lucram pe ele si puteam gresi).
  Cind mi-am intrebat superiorii de „asigurare profesionala” s-au uitat la mine ca la o vaca cu 8 picioare ce vorbeste kukustaneza….nici macar conceptul/notiunea/ideea nu le era cunoscuta.
  Mai trebuie sa curga multa apa pe Dimbovita sa ne ajunga mintea de pe urma….

 3. Romania nu e USA . :)
  Cea mai simpla , eficienta si rapida solutie la coruptia mioritica , impiedicarea pe viata a unui corupt cu sentinta definitiva de a mai ocupa un post public (oricare ) . Indiferent ca e un post cu contract , numire pe functie sau alegere prin vot .
  In USA nu exista asa ceva deoarece clasa politica are reguli clare . Cine e corupt , nu mai are nici o sansa sa ocupe un post public . Asigurarea e ceva suplimentar . In Romania , o astfel de asigurare nu doar ca ar da peste cap sistemul financiar de stat :) dar ar asigura si permanenta pe functii a coruptilor „ca doar plateste asigurarea” care tot banii romanilor sint .

 4. Din păcate asigurările anticorupție nu vor deveni o realitate prea curând în Romania.

  Fenomenul anticorupției în general e legat doar de voința unui fost președinte, Pe care azi îl înjură toată lumea. Fără el pungașii si-ar fi văzut în liniște și pace de prădăciunile obișnuite, duă datină, E ceva străin și supărător pentru societatea românească a zilelor noastre.

 5. Nu cred că asigurările tip SUA ar putea soluționa corupția din Romania, în condițiile în care legislația americană este orientată spre împiedicarea fraudelor și, dacă acestea se produc, pe recuperarea prejudiciului… în Romania nici răspunderea mini (a conducătorilor, a judecătorilor, a administratorilor) nu s-a pus la punct și, aici mă refer strict la regulile care țin de bunul simț nici de cum la sisteme savante de urmărire a veniturilor/cheltuielilor (așa cum au americanii).
  Cred că soluția este tot reformarea (în special la nivelul mentalității) a principalilor actori antifraudă: poliție, justiție, parlament
  Metodele sunt tot aceleași pe care le-au practicat și americanii secolul trecut prin anii 25-40:
  1. legi mai dure pentru categoriile respective;
  2. compensații materiale proporționale cu cazurile rezolvate (sau legile la facerea cărora a participat) și, reciproca (adică plata integrală a pagubelor produse datorită decizie greșite);
  3. sistem de protecția martorilor (astfel încât să poți beneficia de sprijinul cetățenilor).

 6. Riscurile sunt de mai multe niveluri, unele , cu impact ;i probabilitate mica se ignora, altele se gestioneaza intern iar ptr. ce nu se poate gestiona se „externalizeaza”. Conceptul se numeste „externalizarea riscului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Paul Dumitru
Paul Dumitru are un doctorat in Marea Britanie in chimie, un MBA obtinut de la Universtity of Ottawa si este membru candidat al American Institute for Chartered Property and Casualty Underwriters, SUA. Este expert in managementul riscului si asigurari, domeniu in care lucreaza de aproximativ 10 ani.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.