miercuri, octombrie 27, 2021

Povești cu liberali

Afirmațiile președintelui PNL, dl. Ludovic Orban, referitoare la faptul că ar fi inechitabilă decizia care îi scutește de plata impozitelor pe cei care lucrează în domeniul IT au creat provocat zilele trecute o anume agitație.
Interesant e că replicile cele mai dure nu au venit din partea reprezentanților PSD, cei care au introdus măsura în chestiune, ci dinspre fostul președinte Traian Băsescu care, chiar dacă a deschis gura doar spre a-i mai plăti o poliță actualului șef al liberalilor cu care mereu are câte ceva de împărțit, precum procesomanii din schițele și piesele lui Ion Băieșu, tot este perceput ca vorbind din partea PMP și aceasta fiindcă este mult mai cunoscut decât președintele respectivei formațiuni politice, dar și din partea câtorva reprezentanți ai USR-PLUS.
Sincer, nu știu dacă nu cumva ar pierde mai mult decât ar câștiga Statul român dacă le-ar cere IT-iștilor să plătească biruri. Însă știu sigur este că ceea ce, până la urmă, mi se pare a fi un fel de mult zgomot pentru nimic nu este deloc de bun augur pentru ceea ce ar putea să însemne, în absența stabilirii unor reguli de colaborare clare, inclusiv în domeniul comunicării publice, o atât de așteptată și de dorită preluare a guvernării de partidele din Opoziție. După pustiirea pe care a adu-o cu sine coaliția PSD-ALDE este cum nu se poate mai limpede că România nu își poate permite repetarea, la 23 de ani distanță, a atât de dezamăgitoarelor disfuncționalități din vremea Convenției Democratice cu CoCoPo-urile și CoCoPa-urile sale.
Încă și mai grav mi se pare că se aud voci distonante chiar în interiorul PNL. Că deși partidul a câștigat alegerile europarlamentare cu un scor considerabil și că meritul principal pentru aceasta îi revine d-lui Ludovic Orban, o persoană pentru care mărturisesc că nu nutresc cine știe ce mare simpatie, însă realitatea este una, iar simpatiile sunt alta, se găsesc tot felul de personaje care să îl contrazică și să îi pună sub semnul întrebării afrimațiile. Aceasta într-un moment în care PNL s-ar cuveni să transmită țării mesaje unitare care să arate că s-au lichidat asperitățile dintre mai vechii liberali și pedeliștii de odinioară, dintre liberalii din vechea conducere a partidului care în 2016 s-au lepădat cum nu se poate mai rapid de dl. Orban, desemnat cu foarte puțină vreme înainte drept candidat la Primăria Capitalei și din cauza cărora PNL a înregistrat atunci un scor slab atât la alegerile locale cât și la cele parlamentare și actualul președinte al partidului.
De vorbit vorbește neîntrebat și dl. Rareș Bogdan pus candidat în fruntea listei liberale la cererea expresă a președintelui Iohannis și nu neapărat datorită meritelor, după părerea mea supradimensionate, de vedetă de televiziune. Dacă dl. Ludovic Orban a avut pe toată durata campaniei electorale pentru europarlamentare un comportament mai mult decât loial față de fostul moderator al Jocurilor de putere de la Realitatea tv, nu același lucru se poate spune despre protejatul președintelui Iohannis. Care se pronunță nu numai în privința impozitelor pe veniturile IT-iștilor și o face lăsând să se înțeleagă că dl. Orban se află în eroare și că opinia partidului asupra problemei este încă în curs de formulare, ci despre tot felul de alte lucruri. Uitând pesemne că politica reală nu are aproape nimic de-a face cu discuțiile fie ele chiar și despre politică dintr-un mai mult sau mai puțin izbutit talk show politic. Or, una e să faci pe disidentul în raport cu patronul stației, să ceri isteric și patetic în deschiderea emisiunii demiterea conducerii editoriale a acesteia, să fii suspendat două-trei zile și apoi, după ce ai jurat pe tot ceea ce ai mai sfânt că nu vei mai face talk-show-uri dacă nu ți se vor îndeplini toate condițiile, să te întorci ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, deși nici una dintre ele nu ți-a fost satisfăcută, și alta e ca, la nici două luni de la intrarea în partidul în care ai făcut o miraculoasă carieră, să bați cu pumnul în masă, să pui condiții legate de preluarea conducerii organizației de București ori să te visezi cum nu se poate mai îndreptățit pentru postul de prim-ministru.
Viața de partid, chiar și într-unul democratic, presupune disciplină. Pe care nici dl. Rareș Bogdan, nici alți liberali cu un plus de stagiu, dar și de practică politică, se pare că nu o au. E de sperat că se vor strădui să o deprindă.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. „Or, una e să faci pe disidentul în raport cu patronul stației, […], și alta e […] să bați cu pumnul în masă, să pui condiții legate de preluarea conducerii organizației de București ori să te visezi cum nu se poate mai îndreptățit pentru postul de prim-ministru.”

  Domnul R Bogdan s-a întors în PNL, al cărui membru activ a mai fost, nu-i un proaspăt venit fără experiență. Iar politica editorială a „stației” s-a schimbat și se schimbă precum vântul. Desigur, nu mă refer la cunoscutul om de afaceri și la încurcatele relații financiare (și nu doar) ale patronilor cu d-nii Ghiță, Vântu ș.a.

  Apropierea de o parte a „serviciilor”, cea „bună”, în care se află și dl Hellvig i-a permis „baletul” de la Realitatea TV și l-a adus în „fruntea listei” PNL la europarlamentare. Doar că succesul și puterea se pare că l-au amețit…

  Nu mă interesează foarte tare personajele controversate și nici nu am îndoieli cu privire la buna credință și convingerile liberale ale d-lui Rareș Bogdan. Ceea ce mă îngrijorează este că domnia-sa și PNL au căpătat foarte multă putere odată cu ajungerea PNL în postura de favorit pentru electoratul român în oricare alegeri. Și asta nu pentru că au proiecte extraordinare, ci prin sancționarea erorilor de guvernare ale PSD. Ca cetățean plătitor de taxe mă îngrijorează apariția unor propuneri legislative despre care n-am știut, din partea unor oameni care au o biografie controversată și care au toate șansele să fie puse în operă.

  Apoi, nu am crezut niciodată (și istoria a confirmat până acum) că „securiștii noștri sunt mai buni decât securiștii lor”.

  • Hmm, greu de inteles… cum se inteleg afirmatiile:
   – „Apropierea de o parte a “serviciilor”, cea “bună”,”
   – „Apoi, nu am crezut niciodată (și istoria a confirmat până acum) că “securiștii noștri sunt mai buni decât securiștii lor”.”

  • Excelentă contrapunerea de catre autor a PITICILOR PE CEREBEL pe care a orice vedeta TV este indreptatita , ba chiar obligata sa-i manifeste – in Romania ratingului ieftin și ATITUDINEA CAT DE CAT SOBRA pe care se presupune ca ar trebui sa o manifeste un politician.
   In acest context sa ne amintim ca Rares Bogdan cel cu PITICI TV fuse pana de curand UN VAJNIC APARATOR AL ARDEALULUI RRRRROMANESC.

   Chiar si in campania electorala omul a comis un basism din acela ca la mama lui – cand a strigat ca PSD ul NU SPUNE NIMIC DESPRE CRUCILE INVELITE IN SACI NEGRII….in conditiile in care exceptand acel ignet PNL ul a pastrat si el aceeasi discretie , prienoasa si diplomatica fata de UDMR.

   Pe subiectul mentionat iata ca lucrurile s-au infoiat
   destul de urat – nu stiu sigur cine e de vina – dar parca , parca
   niste romanasi s-au gandit sa o caute cu lumanarea.

   Vom vedea cui ii foloseste agitarea subiectului maghiar. Deocamdata
   PSD ul e la guvernare – nu au nevoie de incendii suplimentare – dar poate ca e
   totusi bomba lor cu explozie intarziata
   pe care nu se vor da in laturi sa o explodeze dupa debarcarea VEORICHI .

   Pentru PNL si USR + PLUS e complicat din
   prima – fiind inruditi cu UDMR ul nu numai ideologic
   ci si onomastic prin tripleta cu sonoritati panonice ORBAN / CIOLOS / BARNA.
   chestie pe care cineva le-o va arunca negresit in față in stilul VADIM

   Intrebarea e cine va fi atat de lipsit de scrupule ca sa utilizeze o asemenea abordare
   : PSD ul sau Rareș Bogdan ?
   Desigur eu raman consecvent propriilor demoni
   si mizez pe grobianismul lui Basescu.

 2. Trebuie retinut ca nici un partid [inclusiv PNL{PD/PDL}] nu a obtinut un scor considerabil. Privind
  o eventuala colaborare actualul PNL nu este credibil, motiv pentru care presupun ca un eventual candidat USR sau adversar lui KWJ are sanse reale prin votul PSD. Privind personajul -batistuta- evident ca ar trebui sa se limiteze la rolul lui de prim-sinecurist PNL in parlamentul European.
  Menestrelul mandolina , timp de 30[treizeci] de ani si-a dovedit „capacitatea” care-l califica in randul lui Dragnea, tariceanu, Basescu, si alti politicieni de talia lor. Altfel spus, este timpul, prin
  vot, sa renuntam la dansii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.