marți, decembrie 10, 2024

Povestea PHOENIX

Din păcate, mi-a scăpat seria dedicată formației Phoenix de unul dintre cei mai consecvenți admiratori ai săi. E vorba despre Doru Rocker Ionescu. Așa că știu acum povestea grupului, foarte adesea calificat a fi un fenomen, doar din trei surse.

În vara anului 1977, dacă nu mă înșel în august, timp de patru săptămâni, în fiecare zi de joi, după Buletinul de știri de la ora 17, Radio Europa Liberă a difuzat câte un episod din versiunea lui Moni Bordeianu. Cu doar câteva luni mai devreme, majoritatea membrilor formației s-au folosit de un șiretlic, au înșelat vigilența revoluționară a oamenilor regimului comunist și au izbutit să plece în Occident. Părea atunci că totul s-a sfârșit, că mitul păsării care renaște s-a demitizat și că Phoenix a devenit istorie. Din fericire, nu a fost să fie, deși ceea ce a urmat nu a fost întotdeauna nici simplu și nici întotdeauna neapărat frumos.

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la crearea grupului. Așa că în urmă cu vreo două sau trei luni am văzut la TVR filmul Phoenix- Har/Jar, scris și regizat de Cornel Mihalache. Adoptând formula unui cv modern, Cornel Mihalache refăcea istoria formației începând cu ceea ce se întâmplă azi. Când s-au acutizat conflictele dintre o parte dintre membrii formulelor de început. Regizorul insista îndeosebi asupra a ceea ce s-a întâmplat până în 1977, i-am revăzut pe componenții de până atunci, nu și pe cei cooptați fie în exil, fie în România, după 1989. Filmul, cu o durată de 104 minute, era foarte puțin asezonat cu muzică, Cornel Mihalache chiar afirmând că se poate vorbi despre Phoenix chiar și fără prea multe ilustrații muzicale. “Este un film despre oameni, nu despre muzică. Oameni frumoși, bătrâni cu suflet de copil. Cu o viață plină de întâmplări urâte și frumoase, vesele și triste”.

Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, în chip de scenariști, regizori, producători sfătuiți îndeaproape de Nicolae Covaci, și el producător, au făcut la rândul lor un film ce se cheamă Phoenix:Povestea. Filmul se vrea atotcurpinzător, reface cu lux de amănunte aproape tot ceea ce s-a întâmplat din 1962 și până azi, aduce pe peliculă pe mai toți cei ce au făcut la un moment dat parte din feluritele formule ale grupului. Este ilustrat bogat cu melodii, insistă asupra unor modificări de stil, acordă atenția cuvenită albumului Cantofabule (Cantafabule), probabil cel mai semnificativ, mai complex stilistic din discografia grupului.

Filmărilor de dată recentă li se adaugă extrase de arhivă (unele preluate chiar din arhiva TVR), secvențe filmate din perioada de exil, unele dintre ele fiind datorate lui Dan Chișu, ca și fragmente din spectacolele aniversare ce au avut loc în România după 1989. Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis au făcut un documentar artistic. Unul notabil. Au ilustrat, au teatralizat unele melodii celebre, naratorul Rareș Andrici, actor la Teatrul Nottara, depășindu-și pe alocuri condiția inițială și devenind chiar personaj.  Fiind ajutat în acest sens de Andra Brebu. Căreia i-a revenit rolul de muză. Condiția de documentar artistic a filmului este subliniată inspirat și prin costumele create de Oana Cocea.

Făcut în principal din perspectiva lui Nicu Covaci, bazându-se preponderent pe mărturiile și intervențiile acestuia, Phoenix: Povestea conține un mesaj optimist. Formația trebuie să renască.

Firește, m-am bucurat să văd ceea ce am văzut. Să reascult cântecele formației ori să aud Balada lui Ciprian Porumbescu cântată la nai de Gheorghe Zamfir, invitat alături de regretatul Florian Pittiș și de mulți, mulți alții la concertele aniversare. Adică am apreciat ceea ce a fost și continuă să fie frumos în povestea Phoenix. Asta nu înseamnă însă că nu am observat și unele erori de documentare. Omisiuni sau afirmații nu tocmai exacte. Enumăr aici doar câteva. În anii 60 cravatele pionierilor erau eminamente roșii, bentița cu tricolor fiind adăugată mai încolo. Nimeni nu leagă impactul devastator al așa-numitelor Teze din iulie, însă istoricii au relevant că Ceaușescu pusese la punct planul de strîngere a șurubului ideologic încă dinainte de vizita din vara anului 1971 în China, Coreea, Vietnam. Nicu Covaci se plânge peste tot că formația nu mai este promovată azi, că forțe oculte, nenumite îi vor răul, însă, din păcate, în film nu se scoate nici măcar un cuvințel despre ce a făcut pentru Phoenix în anii 60 Cornel Chiriac.     

PHOENIX: POVESTEA
Regia:  Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis

Producători : Bianca Beatrice Michi Nema, Nicolae Covaci, Cristian Radu Nema

Sunet:Matei Vasilache

Imaginea: Kiki Vasilescu

Costume și design de producție: Oana Cocea

Montaj: Cristian Radu Nema

Coloana sonoră: Nicolae Covaci și Josef Kappl

Narator :Rareș Andrici

Cu: Nicolae Covaci, Mircea Baniciu, Moni Bordeianu, Andra Brebu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Josef Kappl, Mani Neumann, Costin Petrescu, ș.a.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Pe un munte intr-o tara foarte indepartata
    Sta un om cu ochii-nchisi si spune ce ne asteapta.
    ************
    Hei tramvai
    ***************
    canarul galben ca un galbenus

    Citate din memorie…
    Mamaia, anii 68, restaurant, muzica life, Phoenix, inca nu era Baniciu, pindeam prin tufe, cine avea bani de restaurant (?), cum incepea muzica, zdup pe ringul de dans, cu nemtoaice si suedeze.

    Anii 90, in Germania, si aici Phoenix a avut un grup de fani, micut dar tare entuziast.

    E pacat si trist ca au ajuns la batrinete sa se balacareasca. Exista inca multe formatii f vechi care mai sunt impreuna si dupa jde ani.

  2. ”Fie să renască numai cel ce har
    Are de-a renaște, curățit prin jar!
    Din cenușa-i proprie și din propriu-i scrum,
    Astăzi ca și mâine, pururi și acum!”
    Sunt puține grupuri rock care să-și păstreze atâția ani firma și nucleul artistic originare. Să nu uităm că asta e o viață supra solicitantă, din toate punctele de vedere, deci accidentele de parcurs sunt inevitabile. Propun să nu ne împotmolim în detalii neimportante și să le savurăm în continuare muzica. Nu mai este nimic de bârfit și criticat.
    Să nu-i uităm nici pe d-nii Foarță și Ujică, pentru textele uluitoare pe care le-au creat la un moment dat pentru muzica Phoenix.

    • Dar oare, va mai aduceti aminte ce polemici erau Phoenix versus Sfinx? Aproape am uitat, dar era ceva gen metalisti / depeshisti

  3. Am ajuns să-mi fie teamă să urmăresc vreun interviu al vreunui artist faimos din perioada comunistă. Pe cât de strălucitori s-au înfățișat pe scenă odinioară, pe atât de decrepiți moral și intelectual se manifestă acum. Să-l auzi pe un Răzvan Vasilescu afirmând că „democrația nu e bună” sau pe un Covaci că „Ceaușescu era bun, fiindcă și-a iubit țara și a achitat împrumuturile la bănci străine”, sau că a„vioanele deșartă butoaie cu otravă în timpul zborului” e trist, foarte trist…

  4. https://www.youtube.com/watch?v=GiUgK46W49U

    Cred ca e mai interesant de urmarit clipul de mai sus decit filmele respective. Cu tot respectul pt Covaci ca muzician cineva care spune ca era mai mai bine inainte isi pierde orice credibilitate.

    Altfel pe 19 aprilie si Covaci si Kappl (plus Lipan) vor cinta simultan la Arenele Romane si la Beraria H. Cu putin noroc poate ma duc la amindoi …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro