joi, mai 30, 2024

Povestea rușinii d-lui Tudorel Toader

Indiferent dacă va fi remaniat sau nu, dl. prof.univ.dr. Tudorel Toader, rector suspendat al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, nu-și va spăla în veci rușinea de a fi fost ministrul Justiției în anii în care s-a aflat la putere și a pus pe butuci România, coaliția PSD-ALDE.
Lamentabila, scandaloasa prestație în poziția de ministru al Justiției a d-lui Toader a pus în cea mai proastă lumină cu putință nu doar ocupația de profesor universitar, de persoană învestită cu misiunea de a forma profesioniști și de a modela caractere (cum poate cineva să facă asta atâta vreme cât lui însuși noțiunile de demnitate și de caracter îi sunt complet străine ?), ci și reputația celei mai vechi universități din România. Să fie clar. Dl. Toader a fost ales rector al unei universități cu tradiție, nu al uneia inventate peste noapte cu misiunea clară de a deveni fabrică de diplome. Universitatea ieșeană și-a conservat prestigiul și demnitatea chiar și în anii duri ai comunismului, acolo s-a făcut disidență așa că faptele dezonorante ale d-lui Tudorel Toader, încăpățânarea diavolescă a acestuia de a-i submina zi de zi prestigiul este cum nu se poate mai condamnabilă. Tocmai de aceea complet inexplicabil mi se pare faptul că doar patru profesori ai Universității cu pricina au luat poziție publică și au protestat la adresa dezonorantului comportament al d-lui Toader ( e vorba despre domnii Alexandru Călinescu, Codrin Liviu Cuțiaru, Florea Ioancioaia și Valerius Ciucă). Persoana care îi ține locul d-lui Toader îi îngăduie acestuia liberul acces în biroul de rector. Loc de unde dl. Tudorel Toader dă interviuri în exclusivitate fetidului post de televiziune Antena 3. Ce să facem ? Cine se aseamănă se adună. Atât la Rectorat cât și la Antene.
Iată că acum, îndată ce a ieșit pe piață zvonul concedierii din postul de ministru a d-lui Toader, acesta și-a securizat funcția de rector cu complicitatea ministerului interimar al Educației, d-na Rovana Plumb. Respectiva insă a respins zilele trecute Carta Universității ieșene tocmai fiindcă ea conținea prevederi clare ce puteau conduce la demiterea din funcția de rector a d-lui Tudorel Toader. Slugărnicia d-lui Toader trebuia răsplătită. De altminteri, nu este prima răsplată al cărei beneficiar este dl, Toader. Fiul i-a fost făcut asistent universitar, concursul contestat a fost declarat corect de fostul ministru Pop-Genunche, dl. Toader a intrat fără examen în rândul notarilor. Nu i-a izbutit doar operațiunea de a-i face rost de o dregătorie asemănătoare odraslei domniei-sale care, în urmă cu câteva săptămâni, a reușit fără loc, adică a picat con brio un examen despre care iar se spune că ar fi fost unul cu dedicație. Se va găsi foarte curând și pentru aceasta o rezolvare.
În luna februarie a lui 2017, atunci când a acceptat să fie ministru al Justiției, dl. Tudorel Toader nu avea cum să nu se afle în posesia unei imagini clare asupra intereselor în domeniu ale coaliției PSD-ALDE. A cărei prioritate absolută este salvarea de la pușcărie a d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Așadar, dl. Toader știa în ce intră, era evident că se va afla în situația de a-și pune între paranteze onoarea. În cazul în care nu este congenital defectiv de aceasta. Dl. Toader s-a dat de ceasul morții și a îndeplinit cu capul plecat toate ordinele primite. Cu complicitatea altui profesor universitar de același calibru moral, dl. Valer Dorneanu, cocoțat în funcția de președinte al Curții Cosntituționale, a forțat revocarea procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Kövesi. S-a gândit că o soartă asemănătoare rezervată procurorului general al României, dl. Augustin Lazăr, îi va crește acțiunile în ochii d-lui Liviu Dragnea. Excesul de zel i-a jucat o festă d-lui Toader. Care nu și-a amintit proverbul cu ulciorul ce nu merge de multe ori la apă. Dl. Toader s-a făcut de râsul lumii. Oare ce părere au studenții domniei-sale despre un astfel de profesor de Drept constituțional care încurcă actele. Sau falsifică probele ?

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. „…Universitatea ieșeană și-a conservat prestigiul și demnitatea”

  Vedeți, genul acesta de abordare este pentru mine cu totul de neînțeles. Despre ce prestigiu vorbim? Este printre primele 50 universități din lume în vreun clasament? Este între primele 50 din Europa? Ah, este printre primele 50 din România. Și cea mai veche. Bun! Dacă este populată cu oameni de joasă calitate morală, despre ce prestigiu vorbim?

  În cazul profesorului, fost rector, T Toader, profesionalismul domniei-sale este absolut discutabil de către oricine citește motivarea propunerii de revocare a d-nei C Kovesi, cu pregătire juridică, sau fără. Este o mizerie, o bâlbâială incoerentă! Alții, mai bine informați, vorbesc despre desăvârșirea profesională a d-lui Toader la Bălți etc. Nu sunt în posesia unor informații de amănunt în această privință, dar prestația d-lui T Toader în funcția de ministru al justiției este evident cea a unui ne-profesionist.

  Nici universitatea ieșeană, nici fostul/viitorul său rector T Toader, nu sunt în situația de a-și „conserva prestigiul și demnitatea”. N-au ce conserva. România are cel mai incompetent guvern din istoria sa (depășind în incompetență guvernul Tăriceanu 2), iar universitatea ieșeană se mândrește că oferă unul dintre miniștrii lui. Unul dintre cei mai incompetenți miniștri ai celui mai incompetent guvern…

  Despre ce prestigiu și demnitate scrie presa?! Este cu totul de neînțeles. Abureala lor ne-a luat mințile? Dacă ei își spun că sunt competenți, începem să spunem și noi la fel? Ne-am pierdut reperele? Nu mai avem termeni de comparație? Privesc cu stupefacție cum astăzi foști miniștri precum E Andronescu, ori V Ponta sunt priviți ca niște genii…Prin comparație cu impostorii actuali, chiar par, dar nu suntem capabili, oare, să ne păstrăm echilibrul și obiectivitatea în evaluarea situației catastrofale în care am ajuns?

  „Povestea rușinii d-lui Tudorel Toader” este povestea rușinii tuturor miniștrilor din actualul guvern al României, care s-a dovedit că au fost „buni specialiști” pe scara lor din blocul în care locuiesc, într-un orășel de provincie! Este rușinea cetățenilor români că sunt guvernați de asemenea incompetenți! Marionetele marionetelor cleptocrației mă reprezintă la nivel internațional, la întâniri cu politicieni ai altor state… Mi-e rușine!

  • Sa nu credeti ca Toader a ajuns profesor universitar si rector din intimplare. Si in invatamnt, ca aproape peste tot, este multa coruptie. Selectia se face dupa principiul cel mai mare lingau, nu prea competent sa nu deranjeze seful. Nu intimplator, cum ziceti, doar 4 profesori s-au pronuntat impotriva lui Toader, si restul tac: stiu ei de ce tac! Coruptie nu e doar la Iasi dar si in alte universitati. Nici Acdemia Romana nu e mai prejos. Dar de toate aceste probleme suntem vinovati noi insine, poporul roman, caci cine voteaza de 30 de ani tot cu coruptia? Noi insine votam, nu toti dar intr-o coavrsitoare majoritate si in mod repetat. Avem deci nu numai clasa politica pe care o meritam dar si Invatamantul Superior pe care il meritam, Sanatate pe care o meritam, s.a.m.d…

 2. Individul a trecut demult pragul rusinii, de pe care putea sa se intoarca si sa-si puna tarana-n cap… sau sa intre in pamant, poterivit expresiei populare.
  Tot asa cum dragnea nu mai are loc de intors, macar din momentul in care a zis ca nu poate iesi din viata asta ca un prost.
  Mai au inca multe de distrus pana sa fie redusi la neant, de altii, nu de propria lor constiinta.
  Nu de la ei trebuie sa asteptam .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro