marți, martie 19, 2024

Povestea ursului și gestionarea ciudată a crizei

Toți știm povestea celui mai mare urs din România, ucis de un prinț din Liechtenstein.

Opinia publică a reacționat și am văzut multe știri preluate de presa internațională, iar de numărul de postări de pe Facebook nici nu are rost să mai discutăm.

Rețelele de socializare au o forță din ce în ce mai mare, în special datorită / din cauza ( depinde din ce parte a situației privim problema ) unor caracteristici extrem de interesante.

În primul rând, oricine poate spune orice. Ceea ce înseamnă că percepțiile pot fi mai ușor influențate.

În al doilea rând, un subiect suficient de interesant poate rămâne în atenția opiniei publice mult mai mult timp. Dacă presa tradițională ”fuge” după următoarea știre, pe Facebook lucrurile stau total diferit.

Situația ursului ucis de prinț nu face vreo excepție, iar subiectul a intrat rapid în atenția ”analiștilor” de pe Facebook. Cel mai mult s-a discutat despre ideea de vânătoare și despre ce fel de om poți fi ca să ucizi intenționat un animal, din pură plăcere.

Acest subiect a trecut rapid spre o dezbatere despre vegetarieni și ipocrizie.

Apoi s-a discutat intens și despre faptul că ursul a fost ucis de un prinț dintr-o altă țară. Extremiștii abia au așteptat să reia ideea conform căreia „ne vindem țara străinilor”.

S-au încercat și ceva explicații despre numărul prea mare de urși din România, dar fără cine știe ce succes în fața tăvălugului de emoții negative.

Da, multe…foarte multe emoții negative în jurul acestui subiect. Suficient de multe încât toată lumea aștepta o reacție din partea unui lider politic.

Și reacția a venit…

Gestionarea unei crize de imagine este despre calmarea emoțiilor negative

În teorie sună perfect. În practică, trebuie să ai capacitatea de a înțelege aceste emoții. Dincolo de consilieri, consultanți sau alți experți în comunicare, un lider trebuie să ia în calcul emoțiile negative apărute într-o criză de imagine.

Reacția premierului nu prea s-a pliat pe emoțiile negative evidențiate destul de clar în spațiul public: ”Se pare că nu era cel mai mare din România.” Apoi a adăugat că ”se va realiza o anchetă”.

Unde este problema?

În primul rând, dimensiunea ursului era un subiect secundar. Nu am văzut poziții de gen ”dacă era ursul numărul 2, putea fi ucis”.

Deși știrea a avut un impact mai mare prin utilizarea frazei ”cel mai mare din România”, discuția s-a mutat rapid spre ideea de vânătoare.

În al doilea rând, probabil românii au dezvoltat deja o majoră reticență la aceste „anchete”. Și știți de ce? Deoarece, de cele mai multe ori, ele rămân fără rezultate sau schimbări concrete.

Cel mai simplu ( și neinspirat ) lucru pe care îl poți repeta în crize de imagine este că se realizează anchete.

În teorie, tactica nu este greșită. Dacă ținem însă cont de practica ultimilor ani, ea trebuie folosită cât mai rar. Nimeni nu te mai crede.

Din păcate, reacția premierului a amplificat și mai mult emoțiile negative despre care vorbeam mai sus.

Au apărut chiar și mici ironii, oamenii întrebându-se de unde știe prim-ministrul României că nu era cel mai mare. A fost personal să îi măsoare?

Problema este că aceste mici scandaluri, nerezolvate sau rezolvate neinspirat, formează percepții. Pentru mulți dintre noi, percepția este realitate. Din punctul meu de vedere, ținând cont de contextul complicat pe care îl trăim, Florin Cîțu trebuie să fie foarte atent cum gestionează aceste mai mici sau mai mari scandaluri publice.

Fiind la guvernare, imaginea sa va mai primi oricum lovituri. Nu cred că este cazul să fie amplificate prin gestionări neinspirate.

Și apropo de gestionări neinspirate, liderii din România par a nu înțelege că oamenii s-au schimbat.

Oamenii s-au schimbat și există multă incertitudine și neîncredere

Oamenii sunt bombardați de informații, marea parte dintre ele total negative. Unii chiar încep să le respingă.

Nu au încredere mai deloc ( în special în liderii politici ) și privesc cu scepticism orice informație sau propunere. Sunt greu de motivat, și mai greu de mulțumit.

Pe scurt, este complicat să le câștigi încrederea. Foarte complicat. Iar un lider are nevoie de încrederea oamenilor ca de aer.

Acest lucru trebuie foarte bine înțeles și acceptat de către actualii lideri, fie că discutăm despre mediul politic sau mediul comercial.

Într-o criză de imagine, când presiunea este mare și soluțiile par limitate, avem nevoie de oameni, sfaturi și opțiuni care să ne simplifice viața. Doar așa vom reuși să calmăm emoțiile negative și să recâștigăm încrederea oamenilor.

Simplifică-ți viața!

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

  1. Romania este pe moarte. Faptul ca poate veni un strain, sa dea o spaga autoritatilor ca sa poata face orice, inclusiv sa vaneze in arii protejate, nu e nicio surpriza intr-o tara pe moarte unde legile nu inseamna absolut nimic.

    Dupa 30 de ani de jaf PSD/PNL, 55% din voturi sunt tot pentru PSD/PNL. E clar ca romanii nu merita sa aiba propria tara, nu sunt in stare sa decida corect pentru tara si viitorul ei.

    Sunteti un popor rau si mincinos, de care mi-e rusine, aveti rautatea in sange si doar sa furati si sa distrugeti stiti, nu aveti constiinta.

    • Poate nu avem constiinta insa , sigur, (mai) avem ursi … si in gnl fauna .
      Nu au insa ursi aia care , se presupune , ca (ar) avea constiinta!!!

      Dar asa as putea fala carui popor cult, cu constiinta si civilizatie apartii tu?
      Dupa care o sa iti zic cam cati ursi sunt in mirifica ta tara …

    • Marcel, nu faci parte dintre noi („Sunteti un popor” in loc de „Suntem un popor”), de ce ti-e atunci rusine? Daca ai constiinta curata, de ce sa-ti fie rusine? In plus, de ce te pronunti asa de categoric, nu stim inca totul despre evenimentele de acolo, nici cine se face vinovat – daca e intr-adevar cineva vinovat – sau daca a luat cineva „spaga”. Hold your horses!

    • Civilizational, suntem in trecut cu aproximativ 100-150 de ani. Asta e si bine, e si rau… E rau pentru ca uite cat de bine ne merge, in context european. E bine pentru ca, fiind inca atat de barbari, avem toate sansele sa supravietuim mai usor socurilor care vor pune la pamant, aproape sigur, civilizatia decadenta numita „vestica”. Se sinucid cultural si civilizational cu foarte multa placere.
      Fiecare generatie crede ca istoria se termina cu ea si ca a pus ea coada la cireasa. Si de obicei istoria ii rezerva o mare surpriza.

  2. Care lider ?
    Vedeti pe cineva in politica romaneasca avand acest „statut”?
    Eu nu. Si urmatoarea intrebare : De ce ? Cum am ajuns aici ? „Emasculati” ?
    Si ce-ar fi de facut, ce-ar trebui sa schimbam ?
    Restul = vorbe …
    Da, la asta chiar suntem buni ,

  3. Cîțu ar trebui să aibă interdicție la vorbitul în public. Nimeni nu are pretenții ca ar trebui să fie un Cicero al oratoriei, dar cînd nea Cîțu își bagă două prune în gură și începe să turuie gîjîit ca Ilie Duobre comentînd meciuri, încep să apară probleme. Nu atît de comunicare, că nu interesează pe nimeni și nici nu prea contează ce bolmojește el acolo, cît de imagine. Avem deja un prezident cu sintetizator de voce care vorbește în regim de ”save power” ca să-l țină bateria mai mult, nu ne mai trebuie și un prim-ministru care vorbește de parcă ar comenta curse de ogari. Oricum, mesajele pe care le emit cei doi sînt irelevante și nu le bagă nimeni în seamă, fiind o sumă de abureli, vrăjeli și alte aiureli, indiferent dacă e vorba de urși, pandemie, economie, reziliență, etc., dar măcar să nu ne mai zgîrie auzul . După ce l-am auzit pe clasicul în viață Șică spunînd în clar care este treaba pe bune, adică programul de guvernare e una, iar promisiunile electorale, alta, restul e tăcere.

    • mai ciudat este faptul ca nici PSD, nici AUR nu au avut nimic de comentat pana acum…eu ma asteptam s-o vad pe Soso cu o blana de urs sintetic pe spinare, legata cu lanturi de un conifer secular, o tablie ca intra in greva foamei pentru ca s-a simtit violata de „print”, etc etc…dar oricum mai „inspirata” decat declaratia ca exista si alti ursi mai mari in Ro

  4. Oamenii nu au încredere deloc în liderii politici și privesc cu scepticism orice informație sau propunere.

    Criza cu Ursul a a adâncit Neîncrederea.
    Aproape toti romanii cred ca spaga austro-luxemburghezului e fie la Guvern, fie la As. de Vanatoare, Fie la Direcția Silvica dar perceptia publică a ca Udmr-ul e implicat.

    Daca citesti 500 de comentarii de pe orice site sau retea de socializare veti vedea ca peste jumatate percep asta.
    Su nu e nationalism!

    S-a adâncit aceasta perceptie!
    Pentru ca autoritățile fac Nimic!

    Am sesizat toate autoritățile statului despre jaful padurilir din Predeal un cazul de fata pădurea defrisata de pe Promenadă Prispoaca.
    Raspunsurile pot fi puse in manualul stupizeniilor!
    E o crimă ce se intampla acolo!
    Si raspunsurile sunt cam tot asa cu cel al PM.
    „Nu era ursul cel mai mare”

    In concluzie spun ca nu e vorba numai de proasta gestionare a crizei.
    E o armata de consilieri demnitari care nu au ce sa caute in fruntea bucatelor!
    Aceasta e problema!

  5. Ala nici macar nu s-a murdarit, avocatii lui i-au dat o șpaga ministrului , UDMR conduce cu mana de fier si joagar de otel ministerul Mediului asa ca o relatie care sa deschida si alte baiere de pungi occidentale este binevenita, Johannis tace in păpușoi pentru ca are o medalie/tinichea/ diploma primita de la tatal psihopatului ala narcisist asazis medic, Câțu spune ca ursul nu avea chiar cea mai mare coadă deci nu e mare paguba, Tancțoș balmajeste ceva neinteligibil vorbind romana mai prost decat un expat in primele 6 luni in Romania, in 3 zile e acoperit totul , ati auzit ce a spus Teodosie despre femei?!!!

  6. Teoria chibritului sau cum am transformat un biet mos Martin numit ARTUR in vedeta post mortem .Cit a fost in viata – mai nimeni nu stia ca el este cel mai mare urs din lume .O data aflat in catarea pustii unui print get – beget – visurile lui sau spulberat . Intelegentia romaneaca cuprinsa de fiorii evenimentului s-a pus pe criticat .Ce mai freamat ce mai zbucium .Iaca pozna -URSUL – dar nu cel -pacalit de vulpe- ci unul nemuritor ARTUR pe numele lui de urs sadea , ne parasi .Pleca – intre cei drepti – impuscat fiind de nimeni altul decit de un print autentic dar nu cel din basmele cu Ileana Cosinzeana .Cum este posibil asa ceva ? – zic unii . Cum – nu cumva presedintele e implicat- zic altii . Ba nu – tremura usor vocea celor ce stiu adevarul – este branconaj .Tragedia unui biet mos Martin ce a avut ghinionul sa se afle in catarea pustii este preluata politic de Media romaneasca si nu numai .Unde am ajuns oare ? Politica isi arata hidosenia ? Nemaiavind ce spune , nemaiavind ce scrie unii infometati de faima au adus URSULpe prima pagina a ziarelor . Si cum stim cu totii cum doar seful suprem este vinovat de toate alea o sa aflam ca de fapt Ursache a fost tinta si nu altcineva . Trist – dar tot atit de adevarat . A fi om e lucru mare – a fi domn e o-ntimplare ne spune o veche vorba romaneasca ce se vrea si ea purtatoare de adevar .Si -DA- oamenii sau schimbat , inteleg mult mai usor fake-ul si modalitatile prin care scrieri sau discursuri politice si nu numai , de tot felul , incearca sa manipuleze societatea -asa cum se intimpla si in cazul de fata .

    • Iotitiii…!! HABAR nu aveam ca pustile cresc in padure si e plin de ele pe acolo – iar ursache „a avut ghinionul sa nimereasca in catarea” uneia din ele! In naivitatea mea eram convinsa ca cineva (probabil vreun impotent frustrat, ca numai astia sunt turbati sa se dea mari cu „trofee” obtinute prin uciderea cuiva) a DUS pusca aia acolo!
      „Seful suprem” (daca e Catzu), DA!! e VINOVAT!! Ca nu l-a demis inca pe contabilu’ care a ajuns (habar n-am de ce!) ministru la Mediu, pentru ca acesta a comis FALS IN DECLARATII!! Si ca nu l-a dat inca pe mana DNA care ar trebui sa verifice daca nu cumva a si instigat la modificare de inscrisuri oficiale!! Suntem cativa care stam cu ochii ca pe butelie pe acest aspect – si asteptam sa vedem UNDE va duce aceasta „ancheta” si ce se va intampla cu ea mai departe! Deja sunt salvate offline TOATE Monitoarele Oficiale de anul acesta! Om trai, deci, si om vedea! :P

  7. Este interesant că Câțu este luat la rost că s-a legat de mărimea ursului, în condițiile în care totul a pornit de la Gabi Păun un gargaragiu extremist, care a aruncat bomba fără a oferi nici o dovadă în acest sens.
    Când noi nu știm care este numărul de urși din țară să te bați cu cărămida în piept că știi tu sigur că era cel mai mare urs denota mult cinism și oportunism. Si culmea a fost acceptată de pelicani ca un adevăr absolut. Nici nu putea fi altfel nu?

  8. Da …

    e plin de „oameni” cu „constiinta” plini de indiganre .. care insa nu observa 2 „ciudatenii” :

    – ursul a fost „recoltat” in extrasezon! Sezoanele de vanatoare sunt calculate in asa fel incat sa asigire ceva protectie a faunei . Cu obsrvataia ca noi (mai) avem ursi. Chiar „excedentari” fata de aiai presupusi „civilizati”!

    – cica aprobarea, ordinu, fusese dat pentru o ursoaica cu pui !!!! Si nimeni nu intreaba „cum dracu ba o femela cu pui ?!” Fiindca dpv cinegetic suna ca dracu’! O ursoica cu pui …. doar daca este pericol maxim .. in rest .. aspteti sa creasca puii aia!!! Sa impusti ursoaice cu pui .. cum sa zic este de-a dreptul „ursocid” si atentat la specie ! Da iubitirii de natura si ursi .. nu observa nimic!!!!

  9. Absolut tot e de vânzare. Pe valută.
    -resurse subsol
    – păduri
    – trafic de primat european cu femei.
    – mafiosi fugari bine mersi imposibil de găsit.
    – acum apare amânare legea 5G că chinezii au dat șpagă și protestează.
    – ursul ucis de un print străin , doar picătura care confirmă definiția ” republica bananiera”.

    Cînd suntem campionii mondiali a emigrației in timp de pace, cineva ar trebui sa se gândească la motive și la halul de clasa politică care se cearta pentru fotolii și atît.
    Ciolanul e unicul obiectiv.
    Prinși cu indiferența sau cu habarnismul , repede comisii și anchete. Veci fara un raport public.
    PS
    Cindva era epoca fanariotă. Cu străini care furau in draci.
    Acum avem epoca cleptocrata. Ai nostri patrioți fura , vând pe valută orice.
    RIP ursul vândut pe 7.000 euro de cînd era inca in viața.
    Romania lucrului bine făcut în toată splendoarea ei.
    Următorul articol de vânzare ?
    Gazul din Marea Neagră dar și ce se mai cere , e la moda in vânătoarea din pura dragoste de a ucide.

    • Gazul nu mai are cautare, chinezii nu mai dau spaga, o primesc, noi suntem cu totii straini aici, doar momentul in care am ajuns e diferit, pana si ursul e alogen!

  10. Doamne, cata manie proletara. Da’ romanii cate lebede le-au mancat alora? Da’ iubirea mea de tinerete pe care comunistii au vandut-o cu 8642 DM, nu se pune? Da’ city break-urile la zbor de seara, cu Austrian, cu vin rosu si valsuri la aterizare, nici astea nu se pun? Ca s-a oparit unu’ mai ieri ca suntem sclavii austriecilor da’ el a nimerit Viena, noaptea cu Austrian, nu cu Taromu’, ca era la un scaun de mine… Ei!

  11. „…celui mai mare urs din România, ucis de un prinț din Liechtenstein.”
    Prințu nu-i din statul (principatul) Liechtenstein ci este austriac dintr-o familie al cărei nume conține cuvîntul Liechtenstein, fără nici o legătura cu statul menționat.

  12. Traim in tara coruptiei pas cu pas si a hotiei bine facute, de nu o mai descopera nimeni. In toate sectoarele economice si de servicii publice si private, spoial lucrului ca merge si asa si a jafului pentru bani au atins cote maxime in Ro. Dar nimeni, nu vede nimic, de la cei in functiile cele mai inalte, pana la asa zisii oameni de afaceri, fie din multinationale sau autohtoni. Pe ansamblu, calitatea vietii a scazut in Ro iar clasa de mijloc s-a redus tot mai mult.

  13. Este realmente tragica povestea ursului nostru carpatin botezat Artur, din motive obscure.
    Slava Domnului ca nu acordam permis de vanatoare de activisti de mediu..
    Cand am citit informatia, automat mi-au venit in minte imaginile cu organele virile ale Partidului Comunist ranjind langa cadavrele cerbilor si mistretilor haituiti pana la epuizare intr-un perimetru stric delimitat de padurarii cu grad de maior de securitate.
    Nu stim exact ce preocupari are in acest moment Ministrul Mediului, dar dupa accidentul de pe raul Bicaz, ar trebui sa verifice certificatele de mediu ale tuturor fabricilor de ciment si produse derivate apartinand grupului HeidelbergCementRomania si Lafarge.

  14. După un mic „search pe google” am înțeles că între anii 2013 și 2020 au fost împușcați 1400 de urși. Adica in 7ani*365zile=2555zile au fost uciși 1400 urși => cel puțin 1 urs a fost ucis odată la 2 zile.
    Statistic vorbind, de la moartea ursului Arthur până astazi, a mai fost împușcat cel puțin 1 urs. Statistic vorbind. Și nu am auzit nimic de el.

    Mai avem cate fapte clare:
    – oameni omorâți de urs in 2019 = 14 (sursa google)
    – oameni omorâți de urs in 2018 = 13
    – statistic vorbind, și în 2020, și în 2021, va fi un om omorât de urs, cel puțin o data pe luna. Despre ei și dramele familiilor lor nu vorbește nimeni, eventual o știre de seara in zilele de „plictis”.

    Angajarea într-un proces de vânătoare presupune anumite proceduri, nu vine peste noapte un vânător cu arma din Lichtenstein și împușcă pe muntele x un urs, târâie carcasa la sosea, pune arma și ursul in portbagaj și pleacă acasă.

    Cel mai probabil exista un proces clar și bine stabilit dpmdv legal:
    – se primeste cererea x,
    – se confirma cererea cu persoanele a, b, c
    – conform procedurii, ursul/ursii este urmărit timp de 1-2 săptămâni pe raza localităților m, n, p
    – in urma evaluării = hârtia y, se ia decizia de împușcare, hârtia z.
    – decizia are nevoie de supra-semnaturile 1….12.
    – se trimite decizia către asociația de vânătoare w => serviciul este externalizat contra costul c.
    – și gata.

  15. Cati de pe acest forum au intalnit un urs pe munte? Toata viata de drumetie pe munte mi-a fost frica de ursi. Fiecare are propria lui poveste de intalnire sau macar de observare a unui urs. Bunaoara, pe inserat, cand te intorci agale spre Gura Dihamului dupa o plimbare superba pe drumul Take Ionescu spre Malaiesti? Si mai esti si cu trei copii vorbareti, incantati de plimbare. Simt si acum panica tuturor ca nu vom putea trece neobservati. Din fericire ursul ne-a lasat atunci in pace. Dar multi oameni au avut parte de intalniri dureroase, au fost mutilati pe viata. Marele matematician Alexandru Ghika a pierdut o mana la intalnirea cu un urs si era bucuros ca si-a salvat totusi viata.

    Mai tarziu, cand am fost in Elvetia am vazut peste tot in plimbarile noastre montane anunturi scrise cu mandrie ca nimeni nu este in primejdie fiindca animalele mari au fost exterminate pe potecile elvetiene de doua secole.
    Noi ce vrem de fapt? Sa inmultim ursii (sunt mii si se inmultesc necontrolat) si sa imputinam oamenii, fie drumeti, fie localnici terorizati in fiecare zi.

    Cat despre povestea cu Arthur, inca o data ne pierdem in detalii, problema este ce facem cu atatia ursi? Ii crestem ca sa aiba niste ONG-isti activitati?

    • F bine ca plozii erau galagiosi…

      In zonele cu ursi este recomandat sa faciu multa galagie . Asa ca sa auda ca vii ,, daca te aude iti face loc. Ma org uti facea loc .. dar poa azi unii sunt mai nesimtiti. Caz in care .. vezi ce faci: te ointiorci calm sau gasesti cum sa il ocolesti.

      Nu este recomandat sa inaintezi in liniste. Ca daca vantul bate dinspre urs spre tine …. si dai peste urs fara sa il „avertizezi” .. ursu’ ar putea sa isi zica „inca unu care a vandut pelea ursului din padure? Ia sa il invat minte!!!” . Glumesc glumesc da nu incercati sa luati prin surprindere o salbaticiune mare …. una mare ataca! (e ca la oameni – daca sperii un copilas el va fugi … insa un sa zicem boxer sau fosta canotoare ….. A fosta canotoare .. gluma proasta , ea s-a speriat si cu un dos de palma a pus jos pe glumet – barbat de cca 70-75 kg!)

    • Problema este ca de multe ori cea a proprietății.

      Ursul (lupul, râsul) ar trebui să fie proprietatea celui ce deține legal pădurea(mai general un areal al animalului).

      Drumul despre care scrieți n-a fost dintotdeauna (destinație) public(ă). Și pe gratis.

      • Totusi drumurile si potecile actuale sunt seculare, unele sunt facute chiar de animale (cum ar fi braul lui Raducu intre Jepii Mari si Jepii Mici, o poteca minunata si putin umblata pe care poti vedea caprele negre in turme). Nu am citit in cartile despre Bucegi ca ar fi fost poteci particulare eventual taxate. Explorarea acestor poteci din Bucegi a inceput tarziu si este legata puternic de curtea regala a Romaniei si spiritul de drumetie nemtesc. La fel si in Piatra Craiului.

    • Ha-ha-ha, nevastă-mea are o poză cu gașca din facultate făcută lîngă cabana Mălăiești! Douăzeci de inși se hlizesc la obiectiv și prin spatele lor trece un urs pe care l-au văzut de-abia cînd au developat pozele.

        • Poate voia să se dea intelectual și să apară și el în poză. Cum avem milițieni care pretind că sînt doctori, de ce n-ar vrea și urșii să se dea studenți?

    • EXACT in zona aia m-am intalnit prima data cu ursul, dupa lasarea noptii, acum fff. multi ani! Ne-am speriat unul de altul!
      Daca ursul vine si va intra in curte, va suparati! Dvs. ce cautati in padure? Si inca cu copiii? Ca doar nu v-oti fi nascut acolo! >:

  16. Se pare că nu era cel mai mare din România”

    Seamana cu raspunsul inteligent de la MAE pentru românii din teritoriile ramase in Ucraina: „Nu se poate vorbi de negarea dreptului la educație în limba română în Ucraina – aceasta poate fi studiată la fel ca engleza”

    Aceeasi fuga grabita de raspundere.

  17. Problema ursilor este data de taierea padurilor, extinderea vilelor si caselor de vacanta la marginea localitatilor si ariilor protejate, lipsa de interes ale ocoalelor silvice de stat si private in a asigura hrana pentru animalele salbatice. Potecile turistice nu sunt bine alese si semnalizate. Efectivul de ursi nu este atent monitorizat si nici nu se reduce numarul lor in functie de pagube si de nevoia de spatiu ca existenta a ursilor. Totul este de mantuiala si daca se poate si ceva spaga in plus este si mai bine. De ce nu a fost acceptat acest vanator bogat sa impuste in Cehia, Polonia, Ungaria, Ucraina caci si ele au ursi?!!!

  18. „Unde este problema? […] Problema este că aceste mici scandaluri, nerezolvate sau rezolvate neinspirat, formează percepții.”

    Îndrăznesc să propun în aceasta chestiune domnului Radu Turcescu, specialist în strategii, o perspectivă îndreptată și mai mult către esențial…

    …Dacă în România unii cetățeni au probleme din pricină că gospodăriile le sunt atacate de animale sălbatice (așa cum, spre exemplu, muntenilor de pe-aici li se întâmplă de mii de ani, iar baracul mocănesc o știe cel mai bine de aproximativ un mileniu), se petrec accidente, ori sunt victimele calamităților naturale, este invitat un turist străin să le rezolve?! Strategic vorbind…

  19. Je suis ARTUR!

    In alta ordine de idei, politicienii mint, spaga curge, sistemul e infect si chiar ne ia de prosti, votul meu (ca atata influenta mai am) va merge catre orice presonaj sau entitate care promite sa darame tot si pe care tot establishmentul, media si publicul ii injura. Mie mi se par chiar relativ moderati, as fi preferat unii chiar mai contondenti. Daca e bal, bal sa fie!
    Asta ca sa nu se mire nimeni de rezultatul „surprinzator” al urmatoarelor alegeri…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Turcescu
Radu Turcescu
Radu Turcescu este consultant strategic de PR, specializat în Crisis Management, și consultant politic.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro