duminică, iunie 4, 2023

Pozitia Contributors.ro fata de declaratia Ambasadorului Federatiei Ruse, domnul Oleg Malginov

Contributors.ro dezavueaza reactia insultatoare si lipsita de argumente a Ambasadorului Federatiei Ruse la Bucuresti, domnul Oleg Malginov, la adresa lui Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, doi reputati istorici si publicisti romani si colaboratori de marca ai site-ului.

Consideram ca domnul ambasador Oleg  Malginov a recurs la jigniri inacceptabile intr-o lume civilizata,  iar limbajul utilizat il dezonoreaza. Nici un diplomat care se respecta nu poate spune despre coordonatorul raportului de condamnare a comunismului in Romania ca este “orice badaran” fara sa riste un blam general.

Articolul lui Vladimir Timaneanu si al lui Marius Stan, Ispita fascistă a tovarășului Putin, publicat pe site-ul Contributors in data de 23 martie, este bazat pe fapte si pe argumente istorice. Site-ul Contributors.ro este un site de opinii, dedicat libertatii, deschis diferitelor curente de idei. Nu este un “portal informational”, cum gresit considera domnul ambasador.

Autorii Contributors.ro sunt specialisti in diferite domenii, opinia lor este fundamentata, bazata pe o cunoastere profunda a temelor si subiectelor abordate. Incurajam dezbaterile de idei, parerile critice si atitudinile rationale. Site-ul Contributors.ro sustine principiile statului de drept si sprijina activ accesul in spatiul public a opiniilor avizate, rationale, bazate pe argumente, dreptul la opinie si libertatea de exprimare.

Domnul Oleg Malginov ar fi fost binevenit sa-si expuna in mod argumentat punctul de vedere – poate sa explice, sa ia atitudine, sa discute rational, nu sa recurga la insulte.

______________

Nota: Pe site-ul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, in data de 27 martie a.c., a fost publicata o declaratie a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse in Romania, domnul Oleg Malginov, privind publicatiile Contributors.ro si Romania libera. Citeste comunicatul integral al Ambasadorului rus (Sursa)

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Ambasador arogant ce respectâ linia politicii externe a statului pe care îl reprezinta.
  Sâ nu credeti câ ar putea avea o independentâ a opiniilor,idelile lui sunt ideile guvernului de la Moscova.

 2. Daca l-ar fi citit pe James Mc Gregor – Marxism si fascism in sec XX -, dl ambasador Oleg Malginov ar fi avut sansa sa inteleaga ca afinitatile regimului de la Kremlin cu fascismul sunt reale si cuantificabile. Astfel, Mc Gregor defineste fascismul ca “nationalism reactiv, antidemocratic, orientat spre dezvoltare”. El ia nastere intodeauna PRIN TRANSFERUL LOIALITATILOR DE LA STANGA LA DREAPTA. Cu alte cuvinte, fascismele s-au desprins din mantaua larga a marxismului.

  Alte definitii criteriale:
  – Fascismul ia nastere intr-un mediu social ca reactie la o umilinta colectiva, fiind o expresie a “indignarii colective”;
  – Se caracterizeazxa prin violenta patronata de stat impotriva cetatenilor (neobedienti);
  – Xenofobie, raism (moderat), vitalist, avand cultul liderului;
  – ideologia lui este una informala;
  – Elitist, dar cu cedari demagogice;
  – Agresivitatea externa este practicata atat pentru a “razbuna” ceea ce regimul considera o umilinta anterioara, cat si pentru a satisface asteptarile sociale.

  Daca aplicam aceste criterii la “parametrii’ in care se desfasoara politica si viata sociala si economica din Rusia lui Putin, observam ca acestea corespund in cea mai mare masura.

  In final, o afirmatie a lui Richard Pipes, bazata pe analiza acestor regimuri ce s-au manifestat in mai multe tari: “bolsevismul si fascismul au fost erezii ale socialismului”. Este o stabilire a genului proxim si a diferentei specifice.

  p.s. „Romania libera”, gazeta de joasa calitate? Domnul ambasador sa fie bun si sa numeasca si una de buna calitate, sau un post tv, ca sa stim si noi de unde sa luam informatii oneste si precise din punctul de vedere al reprezentantului Federatiei Ruse!

   • @Cristian Florea
    F. buna argumentarea si -mai ales- referintele (pt. care multumesc, le voi cauta si eu).
    Cat priveste rusnacii, nimic nou sub soare: agresivitate si intimidare, totul dublat de primitivism infasurat intr-o pojghita subtire de pseudo-educatie. Cu acest comportament, rusnacii nu fac decat sa confirme parerea pe care o avem despre ei. Pasol, na turbinca vidma!

    • Multumesc mult pentru aprecieri. Am avut sansa si interesul sa studiez lucrari serioase privind ideologiile de extrema stanga si de extrema dreapta.
     O alta lucrare interesanta este Ernst Nolte, Razboiul civil european, cu date interesante privind paralelismele „biografice” ale nazimului cu bolsevismul.

     Cat despre ambasadorul Federatiei Ruse, oficialii rusii NU FAC NICIODATA afirmatii gratuite. Au o diplomatie de inalta clasa. Ei testeaza terenul, opinia publica, reactiile mass-media. de exemplu, atunci cand, netam-nesam, au declarat ca Danemarca se afla in raza de actoiune ale focoaselor nucleare, ei au urmarit doua lucruri: in afara de testarea reactiei oficialitatilor, „instilarea” unei stari de teama in opinia publica. Continuata cu alte interventii atent dozate, cu timpul sfarseste prin a suscita reactii de opozitie ale opiniei publice fata de politica mai mul sau mai putin ferma a guvernului.

 3. Malginov, du-te acasă. Nu-mi aduc aminte să fi fost vreun ambasador de-al Rusiei din secolul XIX care să fi fost așa de bădăran cum ai fost tu. Marș la Moscova și să ieși pe coș (cum spune Suvorov).

 4. Am citit comunicatul ambasadorului. Recunoaste si el ca a reactionat emotional, dar pentru un ambasador asta nu e permis, de aia se numeste „diplomat”. Ma enerveaza ca mentioneaza ortodoxia. Pai se vede clar ce valori aduce ortodoxia in tarile ortodoxe!

 5. Hitler nu ar fi reusit sa faca nimic fara acoliti. In fata derapajelor individului malefic si mincinos de la Kremlin, care nu da doi bani pe viata atator oameni nevinovati din statele vecine Rusiei (nimeni din vecinii acelui stat nu este bucuros sa aiba un asemenea vecin …), se gasesc si astazi indivizi gata de orice compromis pentru un post caldut. Dupa o asemenea declaratie, tovarasul ambasador nu mai trebuie sa ne spuna nimic, ne-a spus deja totul.

  • si Dvs. si partial Cristian Florea cred ca surprindeti liniile esentiale ale sentimentului general fata de ce se intampla acum intre Rusia si restul lumii.

 6. Malginov e doar un pion al lui Putin, fara pareri sau idei proprii.

  In ziua cand Malginov va incepe sa gandeasca pentru el, in acea zi va fi arestat de FSB.

  Deci cand Malginov ne ameninta, de fapt nu el ne ameninta, ci Putin, noul tzar al imperiului minciunilor.

 7. Tovarasul Ambasador nu a avut nici o reactie de indignare atunci cand Vice premierul Rusiei ameninta pe Twitter ca va survola Romania la bordul unui bombardier . Aceasi mentalitate de zbir si de imperiu pus pe luat cu japca teritorii ca si in anii 40 atunci cand au atacat Finlanda ca sa ajunga sa atace impreuna cu Germania cu care erau aliati Polonia . Toata lumea se preface ca uita cum s-a declansat al II lea razboi mondial : prin atacarea simultana a Poloniei de URSS si Germania .

 8. Poate ne explicați și de ce titulatura este de ambasador extraordinar. E pe fugă? Sau ni se face o favoare că e ambasadă și pe aici, când ar fi fost suficientă una singură pentru mai multe țări din zonă? N-avem tratat „normal“ cu Rusia? Astfel de nelămuriri provin poate din folosirea unui limbaj devenit anacronic, dar cred că e cazul să știm cum stăm…

 9. Foarte probabil, in raportul saptamanal catre superiori, domnul ambasador al Federatiei Ruse va categorisi site-ul Contributors.ro ca fiind anti-rusesc, platit de americani sau de te miri cine altcineva. Pentru rusi, este inacceptabil sa ai propriile pareri si mai grav, aceste pareri sa nu fie in armonie cu politica externa, plina de intelegere si compasiune a Federatiei Ruse fata de popoarele vecine.
  Deocamdata, data fiind evolutia ultimului an, Federatia Rusa a devenit un stat fascist cu accente nationaliste puternice. Nu m-as mira, in scurt timp, sa ajungem sa fim martori la defilari de tip nazist, cu torte si banere, a tineretului rus.
  Incep sa cred ca ar trebui ca opinia publica romaneasca sa inceapa sa isi spuna parerea, cu voce tare, civilizat dar ferm, pe toate canalele, despre Rusia fascista de azi. Contributors.ro are totusi un impact limitat in Romania de azi. Acest impact ar trebui amplificat.

 10. mai oameni buni, eu sunt satul de propaganda lor, bolsevica si insultatoare la orice inteligenta peste genunchiul broastei. Eu zic sa le retragem dreptul de a avea ambasador aici si sa-l retragem p-al nostru de acolo. Bunica mea -92 nde ani si asistenta a violarii si omorari verii primare in Braila lui ’44 este martora barbariei acestui neam de la rasarit. Pasol na turbinca , mey Ivane!

 11. Rusia ,o tara ramasa cu politicieni si nu numai in urma cu o suta de ani mai ales daca vorbim de civilizatie .Prin faptul ca romanii sunt 99 % ,mai mult ca sigur in favoarea si alaturi de dl Tismaneanu in cauza de fata ar trebui sa-l faca pe ambasadorul prost educat sa numai bage degeaba batul prin gard ..gard,slava Domnului NATO !Din zi in zi ii dau dreptate lui Timosenko in veleitatile ei de doctor de acum cativa ani,spuse clar pentru prima data..

 12. Domnule Ambasador,
  Mă doare sufletul de suferințele pe care le va îndura nimeni altul decât poporul rus, acest popor minunat și atât de nefericit care a dat omenirii nenumărați mari artiști și oameni de știință, acest popor care are prin elita sa o vocație europeană evidentă ce va fi din nou sugrumată.
  În prejma Primului Război Mondial Rusia era pe cale să devină o mare putere reală prin faptul că reformele treptate duseseră la formarea acelei elite de profesioniști capabili să ducă Rusia pe calea unui veritabil progres, împlinind dorința de a europeniza Rusia a lui Petru cel Mare nu doar la modul cosmetic. Marea nenorocire – pe care Dostoievski o întrevăzuse –
  a venit prin preluarea revoluției democratice de un grup iacobin care, sub lozincile utopiei egalitariste, a acționat ca o putere de ocupație nemiloasă și a făcut din această țară un imens lagăr de concentrare în care ființa umană a fost oprimată prin teroare și mizerie. Ieșirea bruscă dintr-un regim totalitarist e, cum se vede, foarte periculoasă pentru că masa de profitori care l-au făcut să funcționeze se constituie în grupuri infracționale care, deghizate în forme politice și economice, întrețin un haos instituțional și politic doar pentru a putea parazita. Poate fi vorba de o boală socială în care mici grupuri umane devin dușmani, prin comportament, propriului lor popor.
  Marea șansă a Rusiei ar fi chiar reluarea drumului întrerupt al europenizării sale, dezvoltarea unei democrații puternice, a unor instituții temeinice, a unei economii de piață reale și dacă veți alege un alt drum nu veți face decât să produceți mizerie și suferință propriului popor.
  Mi-aș dori să iubesc statul rus așa cum iubesc cultura rusă.

  • Subscriu, domnule Iosif !

   Iar celor care se pripesc punând un întreg popor sub semnul barbariei doresc să le adresez un îndemn la moderație în limbaj Înainte de a pune la stâlpul infamiei un individ se impune dovedirea fără dubii a vinovăției sale. Cu atât mai mult se impune prudență maximă atunci când vorbim despre Un Popor.
   Mai tinerii comentatori de aici ar trebui să caute referințe solide despre imensele suferințe aduse acestui popor de impunerea cu forța a dogmei bolșevismului, și de cele patru războaie (WWI, războiul civil, Gulagul, WWII) care au pârjolit Rusia într-o perioadă extrem de scurtă de timp (1914 – 1953).
   Nu este locul aici și acum pentru dezvoltarea subiectului dar se impune un spot de lumină asupra uneia dintre consecințele acestui genocid comis în numele utopiei bolșevice: destructurarea fibrei civilizatoare a elitei europene rusești. Mai ales cei care și-au permis luxul de a gândi liber și de a critica comportamentul liderilor au fost aneantizați.

  • NU CRED CA RUSIA mai poate fi democrata vreodata … sursa de inspiratie: cartea „KGB-ul la putere (Sistemul Putin)”

   „Cartea poate fi citită în mai multe feluri. Pista principală e dată de titlu, tentația KGB-ului de a cuceri puterea politică, un plan despre care se vorbește din anii ’60. A doua perspectivă, mai apropiată de adevăr, ar fi o istorie economică și politică a Rusiei de la Gorbaciov la Putin, cu accent pe privatizările cu cântec din economiile ex-sovietice. A treia pistă de lectură ar urmări deturnarea unei țări de la efemerul parcurs democratic din anii ’90 la autoritarismul actual. Ce puncte slabe are un stat pentru a încăpea pe mâinile unei „familii“ de siloviki?” (alexandru gabor)

 13. Comentariul domnului ambasador ,este asemanator perioadei de dictatura stalinista,dictatura care a adus Europei , o „CORTINA”,domnul Putin este exemplul patologic al unui „NIMENI” ajuns in”STRUCTURI’ sa nu uitam ca toate personajele care au ajuns in structurile de sorginte slava au fost :NIMENI” de la Lenin,Stalin,Hrusciov,Brejnev.PUtin prin activitatea pe care o prezinta inclusa in ceremonialul asa zisei republici,reprezinta de fapt „mujicul” ajuns la oala.Ambasadorul rus este asemanator,grobianismul de sorginte slava nu poate fi anulat niciodata,caci democratia in educatia lor se refera numai la pupa poala tarului.

 14. In Uniunea Europeana trebuie sa existe o singura ambasada a Federatie Ruse, respectiv la Brussels. Si aceasta ambasada trebuie sa fie inconjurata de garduri cu sarma ghimpata, iar toti membrii ambasadei sa fie cu microcip in creier, conectat la GPS, 27/24.
  In rest, toate celelalte ambasade de pe teritoriul UE trebuiesc urgent DESFIINTATE si membrii lor expulzati in Mother Russia.

 15. Daca, pana acum, eram onorat sa fiu printre autorii Contributors, dupa reactia intoleranta a Ambasadei Rusiei, sunt mai mult decat onorat!

 16. Nu este deloc de mirare declarația ambasadorului Rusiei în țara noastră.De foarte mulți ani diplomația rusă tratează cu SICTIR o lume întreagă.Se cred buricul pământului dar,cu timpul în stilul acesta un biet buric vor deveni.Să auzim numai de bine.

 17. Modul de a vorbi al Ambasadorului spune destul de multe despre cultura si civilizatia rusa, nu? „Sunt un cotropitor rus”.

 18. Există o Fundaţie Dr.Vulcănescu. Acesta a fost un mare om politic democrat,conducătorul organizaţiei GRAIUL SÂNGELUI,alături de Gralul Rădescu. A fost închis 17 ani.Dar a fost şi matematician(dr),filosof şi a elaborat un sistem filosofic, cu multe referiri la actualitate,manuscrise pe care Fundaţia a reuşit să le editeze după 2010.
  Nu au putut fi mediatizate.
  În una din cărţile dr.Vulcănescu, CÂTEVA PROBLME DESPRE ABSOLUT, face câteva aprecieri şi despre problema slavilor, în capitolul MISTICA SLAVĂ (scrisă în 1987), demonstrând necesitatea ca ruşii să se integreze în Europa.
  Răspunsul a fost Uniunea Euroasiatică!!!
  Dar să vedeţi următoarele (din carte)
  la pag.147:
  În „Marea taină de la Diveevo”(Edit.Mânăastirea Neamţ,2003) citim la pag.35″Evreii ca şi slavii sunt în fond două popoare cu destine dumnezeeşti (…),celelate popoare sunt ca şi cum saliva pe care o elimină Domnul din gura Sa”. Deşi Sf.Serafim de Sarov(căruia după 1989 i se atribuie aceste ziceri) a trăit
  între 1759-1833, aşa-zisa sa profeţie „Antihristul şi Rusia” se pretinde că a fost „găsită”în 1991,în arhiva familiei Florenski,arestat de mai multe ori şi în cele din urmă împuşcat în 1937, pe care, ca să vezi minune,organele represive ale URSS, militant atee şi distructive, ar fi lăsat-o intactă zeci de ani(!?) aşteptând să vină anul 1991 al marilor schimbări. Deşi păstrează ideea asemănării dintre slavi şi evreia dr.Vulcănescu din 1986, mesajul „descoperit” în 1991 este complet schimbat în fond, devenind profund anticreştin, contrazicând în esenţă viaţa şi mesajul Sf.Serafim de Sarov.La pag.33 aflăm că „Rusia se va contopi într-o unică mare uriaşă cu celealte teritorii şi neamuri slave, şi va alcătui temuta şi neviruita împărăţie rusească a tuturor slavilor – Gog şi Magog- înaintea câreia vor tremura toate popoarele. Rusia unită (parcă aşa se cheamă şi partidul lui Putin)cu alte state va cuceri Constantinopolul şi Ierusalimul, Turcia îi va reveni Rusiei care va cuceri Viena, unde sunt „lăsaţi” 7 milioane de vienezi care vor înfiinţa un nou Imperiu Austriac, va distruge Parisul, dar „lasă”17 milioane de francezi şi va executa un genocid asupra Europei, rărindu-i substanţial populaţia. Dar şi Imperiul rus va avea o scădere demografică substanţială, ajungând la 180 milioane de oameni.”
  Mai citez şi de la pag.150, din lucrarea dr.Vulcănescu „O menţiune – şi Hitler a spus în 1939 (cf.Rauschning „Hitler m’a dit”, ediţia primă în franceză, tradusă în română de Edit.Lucman în 2010) că o să omoare milioane şi zeci de milioane de oameni şi nu l-a crezut nimeni. Atunci!”
  Citind toate acestea, pacă tot ce se întâmplă acum cam acolo duce..
  Sa nu mai vorbim de faptul că graţie marii noastre tradiţii ortodoxe, BOR a devenit coloana a 5-a a autointitulatei celei de a treia Romă!
  , Cu BOR coloana a cincea a mamei Rusii, BOR care a „halit” spitale, şcoli şi a primit de la statul laic român (nu ştim sub ce guvern!!!) toate averile secularizate de Cuza este probabil ca românii să fie complet derutaţi.. Dacă mai luăm în considerare şi alte evenimente mondiale şi modul de mediatizare..

 19. Citesc mai mereu, în ultima vreme, afirmații ale conducătorilor ruși cum că Occidentul înaintează ,,amenințător” către granițele Rusiei. Prin asta, ei neagă cu aroganță dreptul tuturor țărilor mici de a fi libere să-și aleagă partenerii. Este de fapt AROGANȚA ISTORICĂ a Rușilor de a considera că pot discuta numai cu marile puteri, fără să țină cont de voința și aspirațiile vecinilor lor. Suveranitate? Democrație? Sunt noțiuni pe care ei le mimează și sunt bune numai atunci când le convin lor. Așa că nu mă miră deloc obrăznicia și lipsa de bun simț a ambasadorului Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro