miercuri, octombrie 27, 2021

Președintele Iohannis trebuie să spună „stop joc!”

Zece ore și câteva minute. Atât durează drumul, parcurs cu două mijloace de transport, un autobuz care nu respectă ora tragerii la peron și, desigur, nici pe aceea a plecării, și un microbuz, de la Târgu Jiu la Oradea. L-am făcut luni, întorcându-mă de la o premieră a Teatrului „Elvira Godeanu”.
Cu ce îți poți ocupa timpul preț de atâta amar de vreme? Poți să citești, numai că rândurile îți saltă din cauza stării precare a drumurilor patriei- eu am făcut-o, parcurgând câteva zeci de pagini din consistentele și interesantele Memorii ale d-lui Alfred Moses, fostul ambasador al SUA la București-și ascultând emisiunile feluritelor posturi de radio, alese după gusturile și preferințele șoferilor. Cum calitatea tehnică a recepției nu este chiar în toate zonele ireproșabilă, câteodată te afli în situația de a adăuga informațiilor tot felul de deducții logice cu care completezi știrile “prinse” de pe fm.
Cu ce și cu cine a început ziua de luni, și nu doar radiofonic, la nivel național? Cu vocea stridentă a hiper-activei primărițe generale a Capitalei, d-na Gabriela Firea. Care nici să o dai cu ceară, nu renunță la condiția de star mediatic. Încă de la primele ore ale dimineții, doamna Firea a spus că dacă ar fi după gândul și dorința domniei-sale, ar închide pe o durată de măcar două săptămâni toate școlile nu doar din București, ci din întreaga țară. Ar face-o pentru a proteja cât se poate mai bine de amenințarea cu coronavirus toți copiii țării. Așa îi spun ei că ar trebui făcut responsabilitatea politică și sentimentul matern. Pare-se că doamna Firea aspiră la condiția de mamă a națiunii. Însă cum decizia nu îi aparține, spre a-și lua revanșa și a arăta că are, totuși, autoritate, guraliva în chestiune a decis închiderea tuturor instituțiilor de spectacole aflate în subordinea Primăriei Generale a Capitalei. Măcar până la data de 31 martie.
A intrat apoi în scenă președintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu. Care a vorbit și el despre coronavirus din pricina căruia Congresul extraordinar al partidului, amânat deja în repetate rânduri, se va desfășura totuși în ziua de 21 martie, însă online. O soluție cum nu se poate mai în interesul domnului Ciolacu. Care nu a ratat ocazia de a sări la gâtul politicienilor teoretic aflați la guvernare și a anunța că parlamentarii PSD nu își vor da joi votul de încredere guvernului condus de dl. Florin Cîțu. Nu ar putea să o facă de vreme ce un număr considerabil de candidați la posturile de miniștri nu au primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate, iar conducerea PNL se încăpățânează să nu îi retragă. PSD e un partid moral și cu principii ferme. A redovedit-o recent doamna Sorina Pintea
Câteva minute mai încolo a intrat în scenă dl. Raed Arafat, de câteva zile încoace adevăratul premier al țării. Despre care am aflat că ar intenționa să propună Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ce ar urma să se întrunească după ora 16, închiderea unităților de învățământ preuniversitar până după Paștele ortodox.
Aceasta după ce cu doar câteva ore înainte ministrul Educației, inenarabila doamnă Monica Anisie, un fel de replică penelistă a doamnei Firea, a declarat că nu ar exista motive de a pune lacăt pe școală, iar premierul interimar Ludovic Orban a făcut pe filosoful, meditând cu voce tare că o astfel de decizie se ia după o adâncă cumpănire. Pare-se că încă de duminică seara, soluția închiderii școlilor i-ar fi fost prezentată d-lui Ludovic Orban. Care însă a respins-o. Dacă ar fi acceptat-o, ar fi recunoscut implicit că situația este gravă, oricum mult mai serioasă decât au prezentat-o până atunci oficialitățile române, că sistemul sanitar românesc nu este pregătit dacă, Doamne ferește !, s-ar petrece și în România ceva asemănător cu ceea ce se întâmplă în aceste zile în Italia.
Cu puțin înainte de ora 20, dl. Ludovic Orban, în chip de crainic prost și pus pe glume nesărate, a rezumat hotărârile luate de sus-menționatul Comitet. În privința școlilor, s-a ales o soluție care nu e nici cum și-o imaginase doamna Firea, nici cum o plănuise dl. Arafat. Egoul PNL și-a spus cuvântul. Hotărârile au fost prezentate mai apoi pe larg de ministrul de Interne, dl. Marcel Vela. Aceasta după ce dl. Orban a făcut un apel la șefii partidelor politice să nu încerce a trage profit electoral din amenințarea cu o epidemie sau, Doamne ferește !, cu o pandemie de coronavirus. Apel survenit după ce el însuși a încercat să facă exact lucrul pe care îl refuză concurenților lui politici. Dl. Orban s-a aflat în treabă și s-a întrecut în bâlbe doar spre a ne reaminti că el este jupânul. Așa că îi stă în putință să submineze posibilitatea învestirii guvernului Cîțu cu gândul că s-ar mai putea da o șansă nebuniei cu alegerile anticipate.
Degeaba. Prea târziu. Dl. Orban a pierdut partida. Ezitările lui politice, speranța că visul alegerilor anticipate ar mai avea totuși o posibilitate de a se transforma în realitate l-au costat scump luni pe dl. Orban. Intervenția domniei sale din cursul serii respective a semănat cu apariția cuiva care încearcă să își sature foamea cu resturile rămase de la mesele opulente. Nu dl. Orban și nu componenții guvernului domniei-sale au făcut agenda zilei. Ci doamna Firea și domnii Ciolacu și Arafat.
Aventura în care au plonjat în urmă cu câteva săptămâni PNL și guvernul Orban spre a da curs dorinței de anticipate a președintelui Iohannis se plătește. Din păcate nu doar de acei politicieni care nu au avut urechi să asculte avertismentele celor care mai au încă scaun la cap. Oameni pe care PNL nu îi ascultă nici azi, în ceasul al doisprezecelea. Ci de întreaga populație.
Cred că a venit vremea ca președintele să iasă public și să pronunțe singurele cuvinte raționale- Stop joc! În apariția de ieri seară nu a făcut-o. A cerut politicienilor seriozitate. Dl. Iohannis, în calitate de profesor, știe ce este aceea exemplu personal. Aștept dovada că știe și să îl pună în practică.
Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Buna Dimineața Domnule Profesor
  Ați enumerat și nominalizat ceea ce înseamnă Neghina in Romania !
  Un lucru clar se desprinde : nu scăpăm de aceasta Neghina dacă ne uitam și ascultam inepțiile Neghinei ( definiție personală a Neghinei : reprezentanții P$D și PNL€ menționați, sunt și de la USR însă nu au scos capul, vine și vremea lor ) nu ieșim din Bucla Temporala 1990 -2020, riscul Repetiției Buclei Temporale este major in 2020 !
  Trebuie sa ne organizam pe forumuri și sa pășim hotărați spre Implicare !
  Cine are înclinații spre Stânga sa ia mopul și sa curețe Kiseleff 10 de Ciuma, cine are înclinații Liberale ( de dreapta încă nu îmi este clar ca Sunt ) sa dea cu mopul in Modrogan pana se curată de relicvele de Ciuma Portocalie și Galbena.

  Apoi

  Casele Rânduite și Curate sa primească Oameni care Vor Sa Spună și Sa Facă, nu doar sa spună ! ( de spus am spus și auzit suficient trei decenii vorbe goale de la Toți )

  Apoi sa umblam la Trecut, acel trecut Tenebros din 20 05 1990 pana in prezent și sa golim cuferele protagoniștilor politici de Atunci și pana Acum INDIFERENT de Culoare Politica, sa le Golim pentru a umple Visteria Statului !

  Cum ne Organizam ?

 2. Frumoasa si pertinenta „radiografie” a unui „moment” mioritic.
  Perfecta concluzie, plina de sens, bun simt si intelesuri.
  Regret ca este necesar sa fie evidentiata de dvs. in loc sa fie realitate (de ceva/multa vreme), si „no comment”…
  Pacat ca actorii implicati au uitat replicile „normalitatii” , traind in lumea paralela a politicii romanesti.

  Multumesc

 3. Personal, nu vreau sa mai citesc niciun fel de articole zeflemitoare la adresa pnlistilor, care-au venit sa curete grajdurile dupa psd si acolitii, in 4 noiembrie 2019. Sunt satula pana-n gat de comentatorii si analistii de mucava. Presa a ajuns specialista in dat la temelie, orice masura iau, imediat apar 100 de critici, cu toate ca nu avem efectiv ce pune in loc in afara de Citu si PNL, asta daca nu-si doreste cineva dancila si psd din nou in varful tarii. Cat au fost de tocati pnlistii si presedintele in ultimele 4 luni, n-au fost psdistii in 4 ani. Cum e posibil sa-i reprosati presedintelui si pnlistilor dorinta de-a face anticipate, pana acum 2 saptamani, cata vreme de cand au venit in 4 noiembrie, toata lumea, si presa si restul, i-au presat sa faca ce-or face si sa iasa asta? Dorinta de anticipate s-a transmis public inca din mai 2019, dupa europarlamentare, si-acuma li se arunca in nas si-n cap ca trebuie sa renunte, sa spuna cu subiect si predicat ca nu vor mai fi, din cauza de corona? Pai a fost deja sugerat de presedinte in declaratia de ieri. Din dorinta de-a-i desfiinta pe liberali, ajungeti implicit sa sustineti punctul de vedere psdist, d-le Morariu.

  • Orban a procedat bine . Nu exista posibilitatea de a sti exact ce se va intimpla si cit de extinsa , sau ce tip de reactie vor avea parlamentarii . In orice caz, s-a dovedit inca o data, daca mai era cazul, cit de adinca , indelunga si aplicata a fost implantarea unor fideli ai socialistilor – majoritatea fosti membri PCR, militieni, securisti, cadre de conducere din ministere si intreprinderi – in institutiile tarii . Se vede azi adevarata amploare si adevarata dimensiune a armatei socialiste infiltrate pina la virful celor mai importante institutii ale statului. Ce sa mai povestim de media fidela PSD, care determina otravirea sistematica si perversa a opiniei si judecatii publice si pentru oprirea careia nu se fac nici un fel de eforturi. Din tot ce vedem se desprinde dominarea copioasa a puterii liberale de catre adevaratul stat paralel bugetofag , viu, atent, interesat si nemilos . O lupta inegala, purtata se Statul Roman impotriva unor grupuri de indivizi si interese, cu resurse si marja de actiune mult superioare . Este tot mai pregnanta impresia aceasta de inadecvare a mijloacelor unei forte politice care numai forta nu e ; care respecta legea mortis, si se incapatineaza sa joace principial chiar cu artizanii care au creat aceste legi favorabile diverselor grupuri de interese dar total defavorabile Statului Roman . Sa joci pe terenul advers, descult, cu arbitrii platiti de gazde si sa crezi ca lumea te va aprecia pentru asta e eronat . Mai mult de atit, jucind in conditiile astea vei da de gindit nu asupra faptul ui ca esti inadecvat cit a faptului ca ai vindut meciul . Tomac are dreptate ; in lupta cu virusul care a penetrat Statul Roman trebuiesc luate masuri cu adevarat exceptionale . Cineva trebuie sa riste si sa isi asume .

 4. Absurdul situatiei . Atit si a fost de ajuns . CORONAVIRUSUL modifica si ca ne place si ca nu ne place intregul joc politic din Romania si probabil si pe cel din alte zone ale lumii . AGENDA NOASTRA A TUTUROR ESTE SCHIMBATA DE CORONAVIRUS. Cea ce pina mai ieri era valabil , util societatii si ma refer la alegerile locale in doua tururi si cele parlamentare anticipate ,intra acum intr-un con de umbra si intreg spatitul media si politic este ocupat de masurile exclusiv PREVENTIVE in limitarea posibilului dezastru provocat de coronavirus . Noi toti ne intrebam acum : CE VOR FACE POLITICIENII? Deja presedintele a exprimat necesitatea de limitare a actiunilor politice si concentrarea pe preventie si la nivel de Uniune Europeana (vezi implicatiile ce deriva si din libera circulatie ) .Evidenta situatiei ne pune in fata alegerii politice imediate referitoare la guvernul CITU. Probabilitatea ne arata cum nici un partid politic nu se poate impotrivi nominalizarii unui guvern functional sprijinit in ultima instanta de intreg spectrul politic . A continua exprimarea divergenta in spatiul public ca actiune mediatica de – CONTRA- intre partide poate duce la pierderi masive de voturi ,fie de o parte fie de alta, fie ca un intreg . Exista doua situatii – mari si late – .coranavirusul fie se opreste o data cu incalzirea vremii ,fie nu se opreste si trece in alt registru numit pandemie si daca -doamne fereste – se agraveaza lucrurile , parlamentul nu mai poate fi intrunit ceea ce reduce decizia doar in mina guvernului investit probabil miine . .Cred ca cea mai importanta actiune imediata este crearea unei legislatii pentru situatii de acest fel ,legislatie ce ar trebui sa usureze substantial -DECIZIA POLITICA-..

 5. „Nu dl. Orban și nu componenții guvernului domniei-sale au făcut agenda zilei. Ci doamna Firea și domnii Ciolacu și Arafat.”

  Asta arată, pe de o parte, inabilitatea altor politicieni de a comunica, iar, pe de altă parte, faptul că presa din România este în integralitatea ei un instrument de manipulare a cetățenilor, aflat la dispoziția guvernării cleptocratice.

  Iar citatul de mai sus confirmă, de asemenea, opinia pe care am exprimat-o în repetate rânduri, că forța de manipulare a mass-media este imensă.

 6. daca si cu parca…

  Daca vom avea un nou guvern…
  Daca vom avea alegeri locale si alti noi alesi…
  Daca vom avea si alti parlamentari – a wonderful dream!!!!-

  Atunci parca Romania poate capata un alt chip, o alta infatisare si atunci si Presu de serviciu poate spune STOP – RELUAM de la CAPAT.

  cheiele sunt in mainele noastre desi o parte le-am dat partidelor politice, dar jocul final este tot la mana omul simplu…

  Stiu ca se poate!
  JOC FINAL

 7. Doamne,ce-mi plac mie criticii !

  Ce placut e sa stai pe margine si sa te stropsesti la altii. Sunt convins ca pentru un critic adevarat poti sa fii si Arhanghelul Mihail,nu doar un polician roman,ca tot gaseste el ceva care sa te puna intro lumina macar mai intunecata daca nu chiar mai mult de atat.
  O fi si asta o modalitate de a lua,chipurile, parte la viata societatii .

  E bine sa nu uitam totusi ca viata nu e doar o piesa de teatru,lucrurile sunt mult mai complicate,implicatiile sunt mult mai adanci si din acest motiv trebuie folosit cu multa atentie bisturiul ascutit al criticii.

  Critica de dragul criticii e doar un exemplu de ASA NU.

  PS.

  O critica justificata si continua ar trebui sa se indrepte catre sistemul educational care i-a produs pe cei care evolueaza azi pe toate scenele,nu doar cea politica,din Romania.

  In rest sa auzim de bine,asta poate prin 2050.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.