miercuri, septembrie 27, 2023

Prea multă securitate! Opriţi SRI să mai urmărească profesorii de matematică

Citesc presa din România şi nu contenesc să mă minunez de adânca implicare a SRI în problemele majore ale societăţii: zilele trecute, agenţii secreţi ai domnului Hellvig au pus gheara pe nişte profesori de matematică evazionişti. Aceşti indivizi periculoşi dădeau meditaţii cu 25 lei/ ora unor elevi care se pregăteau pentru concursul de matematică Arhimede, iar poliţia şi SRI au curmat prompt această gravă evaziune fiscală. Nimic surprinzător: în zilele în care inspectorii ANAF se năpusteau asupra covrigăriilor şi frizeriilor, premierul Ponta ne spunea că la acţiune participă şi zeci de agenţi SRI, sub acoperire.

M-am întrebat o vreme dacă toate aceste informaţii sunt furnizate publicului cu ştiinţa SRI şi dacă acestui serviciu îi convine să fie parte a acţiunilor ridicole ale guvernării Ponta. Teamă îmi este că răspunsul este pozitiv. SRI vrea să se ştie că este peste tot, pentru a-şi marca puterea excesivă pe care a acumulat-o, pe care nu-i este jenă să o afişeze şi pe care politicul nu este în stare să o pună sub control. Nu vreau să vehiculez legende urbane despre domnul Coldea purtând o pălărie de cowboy şi dând ordine în sediul DNA, aşa cum am citit pe blogul lui Cătălin Tolontan. Este suficient să observi frecvenţa cu care este menţionat SRI în comunicatele instituţiilor statului ca să realizezi cât de adâncă este implicarea acestui serviciu. Suntem, cred eu, la limita unui derapaj serios, dacă nu cumva acesta s-a produs deja. Este nevoie urgentă de democratizarea serviciilor secrete româneşti.

Sunt câteva lucruri banale care trebuie făcute, ele ţin de abc-ul unei democraţii.

–        Demilitarizaţi SRI şi SIE. Serviciile secrete militarizate sunt apanajul dictaturilor. Unul din primele elemente ale democratizării Spaniei de după Franco a fost demilitarizarea acestor structuri. La fel în Brazilia de după din dictatura militară. În România, prin faptul că SRI îşi menţine statutul militarizat, presupusele fapte de corupţie sunt anchetate de secţia militară a DNA. Sunt informaţii publice provenite de la foşti şi actuali ofiţeri SRI care arată că această aripă a DNA are tendinţa de a acoperi anchetele legate de acest serviciu secret.

–        Făceţi public numărul angajaţilor din SRI! Sunt zvonuri că acest număr este uriaş, ajungând la 15-20.000 de persoane. Aşa se explică şi de ce agenţii secreţi au ajuns să urmărească profesori de matematică sau să fileze covrigăriile: sunt prea mulţi şi trebuie să-şi justifice salariul. Ştiţi câţi angajţi are serviciul omolog din Germania, Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV)? Exact 2.641, datele din 2010. MI 5, serviciul britanic: 3.961 – datele din raportul 2012-2013 al comisiei parlamentare care supervizează activitatea serviciilor secrete.

–        Trebuie să existe o discuţie serioasă despre bugetul SRI. În 2015, acest serviciu are un buget de 1,39 miliarde lei, peste 300 de milioane de euro. Vă rog să observaţi creşterile substanţiale de la an la an: în 2014 era de 1,25 miliarde lei, iar în 2013  fost “doar” 1,11 miliarde lei. Pentru comparaţie, bugetul omologilor din Germania, BfV, în 2013: 207 milioane euro. Vorbim de Germania, cea mai bogată ţară din UE! Cum se explică faptul că SRI cheltuie cu 50% mai mult decât BfV când, pe hârtie, au atribuţii asemănătoare?

–        Trebuie să avem o legislaţie clară în ceea ce priveşte activităţile economice ale SRI. Nu vorbesc doar despre regia SRI, RASIROM – am citit amuzat că SRI are service auto în Râmnicu Sărat, dacă trec pe acolo va fi o plăcere să-i rog pe angajaţii serviciului să-mi umfle cauciucurile. Este nevoie însă de reglementări în ceea ce priveşte firmele “sub acoperire”, pentru că există riscul ca acestea să devină o sursă de corupţie şi să distorsioneze concurenţa. Vă amintesc că, în 2007, chiar PNL susţinea oprirea oricăror astfel de activităţi, domnule director al SRI, Eduard Hellvig.

–        Trimiteţi în comisia parlamentară de control a SRI, dragi lideri de partide, oameni oneşti, care să nu poată fi şantajaţi! Cum se face că un personaj ca Sebastian Ghiţă, urmărit penal, este încă în această comisie? Pe cine reprezintă el, fiindcă a demisionat din PSD? Parlamentarii din comisie trebuie selectaţi de mediul politic, nu de SRI…

Sunt doar câteva din urgenţele unei reforme, deşi nu îmi fac multe iluzii că, până în 2016, la alegeri, se va întâmpla ceva. Observ că SRI nu se grăbeşte nici măcar să se conformeze deciziei Curţii Constituţionale, care a decis că autoritatea naţională în domeniul securităţii cibernetice ar trebui să fie un organism civil, nu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcţionează în cadrul SRI, cu personal militar.

Închei cu un ultim argument: se tot afirmă, de câţiva ani, că SRI a contribuit substanţial la lupta împotriva corupţiei. Poate, nu am probe să contest aceste afirmaţii. Dar un serviciu secret scăpat de sub control civil va deveni cert o sursă de corupţie, în nici un caz nu va contribui la diminuarea fenomenului.

Distribuie acest articol

37 COMENTARII

 1. Sigur, impunerea unor reguli poate sa aiba si note false, uneori. Pe de alta parte, daca tot faci exceptii, n-ai nicio sansa de a impune niste reguli. Omul, pana nu se arde, nu se gandeste ca poate nu-i bine ce face, iar o pedeapsa exemplara mediatizata poate ajuta la impunerea unor reguli.

  Toata lumea stie ca multi profesori fac meditatii la negru. Toata lumea stie ca multi dintre cei ce inchiriaza locuinte nu platesc impozit. OK, stim. Si? Cum se poate schimba ceva?

  Respectarea legii trebuie sa ajunga sa fie grefata in ADN -ul tuturor, ca sa putem vorbi despre stat de drept. Odata si-odata, trebuie sa incepem sa modificam ADN-ul infestat de smecherie.
  Nu vorbesc despre cazul mentionat in articol, nu-l cunosc. Vorbesc la modul general. Legea se impune, daca nu e respectata de bunavoie.Si ar trebui sa fie impusa fara exceptii, ca sa fie luata in serios.

  Ma uit in jur si ma intreb in cine sa am incredere. In parlamentul dalmatienilor, in presedintele tacut, in guvernul lui „dottore”, in avocatul poporului, in CNA?… Deocamdata, aleg sa am incredere in Justitie si in institutiile care o sprijina. In orice razboi exista si victime colaterale, iar lupta anticoruptie este un razboi. Din moment ce eu nu sunt „combatant” in acest razboi, ma feresc sa-i judec pe combatanti.

  Cat despre „derapaje”, parlamentul, guvernul, CNA sunt intr-un permanent „drifting”, de cativa ani buni. Pe ei cine-i trage la raspundere? Si cum?

  • „Toata lumea stie ca multi profesori fac meditatii la negru. Toata lumea stie ca multi dintre cei ce inchiriaza locuinte nu platesc impozit. OK, stim. Si? Cum se poate schimba ceva?”

   Pai in primul rand cred ca se poate schimba legea. Daca ai legi atat de tampite incar doar implicand SRI-ul poti spera sa le aplici, poate e mai bine sa le abrogi.

   • @ sile – trebuie declarație anuală de impozit, asta e soluția aplicată în țările civilizate. Și impozitul trebuie să depindă de totalul venitului anual realizat, nu de sursa din care provin.

    Însă nu vrea nimeni în România așa ceva, fiecare speră că ”se descurcă” mai bine cu sistemul actual.

     • N-are nicio relevanta cate ore a acordat el meditatii, ci cat a incasat. Ca sa se afle asta ar trebui ca statul sa accepte ca cel ce-i plateste meditatiile sa-si poata deduce sumele platite din declaratia de venit, acestea presupunandu-se ca fiind deja impozitate. Si astfel, prin comparatie, s-ar putea afla daca meditatorul declara corect sumele incasate. Numai ca si sumele astfel colectate scad, iar birocratia creste. Totusi statistic ar fi necesara actiunea pentru a putea estima corect ce se castiga sau se pierde printr-o eventuala modificare a codurilor de impozitare.

   • @sile
    De acord, trebuie schimbata legea sau trebuie facuta o lege noua. Dar, daca ai o clasa politica lipsita de viziune, daca ai un guvern lipsit de viziune, cine poate declansa schimbarea legii? Ar putea fi sindicatele profesorilor. Sau ar putea fi profesorii insisi. Insa, cata vreme „merge si asa”, ce interes ar avea profesorii sa propuna o lege care sa le impoziteze meditatiile? Cum faci sa aprinzi scanteia care sa duca la o schimbare?
    Intai si-ntai, toti cetatenii trebuie sa inteleaga ca legea-i lege. Si ca, daca ei considera ca o lege trebuie schimbata, pot folosi instrumente democratice pentru a face asta.

  • @ Decebal – aplicarea unor reguli trebuie să fie echitabilă și să aibă la bază niște principii. Dacă te prefaci că „aplici reguli”, dar de fapt o faci ca represalii împotriva unor categorii cărora ”le-a venit rândul” sau o faci pe post de praf în ochi, totul devine doar o glumă proastă, exact ca în România de azi.

   Bine că zeci de plângeri (depuse la DNA de oameni din interiorul instituțiilor!) pentru returnări ilegale de TVA de milioane de euro au rămas fără răspuns cu anii, alea nu sunt treaba SRI-ului.

   • @Harald
    Mi-e greu sa cred ca „le-a venit randul” profesorilor sa fie persecutati.
    Sunt de parere ca DNA are de lucru cel putin 10-15 ani de-acum incolo, in mai toate domeniile de activitate. Si sunt convins ca va veni si randul rambursarilor ilegale de TVA (desi cred ca ar fi treaba ANAF). Justitia aplica niste legi existente. Daca o anumita lege se dovedeste a fi stramba, evident, trebuie schimbata. Acea categorie profesionala afectata de acea lege trebuie sa impuna schimbarea ei. Profesorii au uniuni sindicale la nivel national. Aceste sindicate, care, presunpun, incaseaza cotizatii, ar trebui sa propuna un proiect de lege referitor la meditatii, de exemplu.
    Oamenii trebuie sa invete sa gandeasca si sa actioneze democratic, sa foloseasca parghiile si instrumentele democratiei, pentru a-si atinge scopurile.

     • Desigur… Si, daca e injusta doar pentru unii, ar trebui s-o ignoram toti sau doar cei care considera ca-i injusta?… :)

      Nici nu vreau sa-mi inchipui cum ar arata o societate in care legile sa fie ignorate pe motiv ca cineva le considera injuste.

      Cat despre citate scoase din context,, orice om spune si prostii, de-a lungul vietii. :)

      • Desigur, Thomas Jefferson a fost un neica-nimeni care facea greseli la tot pasul!
       Stii care sunt principiile care stau la baza Constitutiei SUA? In primul rand limitarea posibilitatii statului de a impune reguli arbitrare: practic, intreaga Constitutie americana prevede existenta unui guvern dar este menita sa-i limiteze acestuia abuzurile!
       Desigur, adeptii politicii de stanga promoveaza ideea ca statul are voie „orice”, ca doar el ne finanteaza pe noi si nu invers :)

       P.S. Off-topic dar relevant: chiar crezi ca in SUA s-ar putea dezbate ideea de a-l interzice pe Peter Singer?

 2. Sunt de acord pe fond, dar pretextul din deschidere e greșit. Școala a fost împânzită de concursuri la limita legii, Evaluare în Educație, Euclid, Arhimede, Cangur, Smart, ș.a.m.d unele cu multiple sesiuni și materii. Din taxa de 25 de lei per participant nu se plătește TVA dar se plătesc stimulente consistente pentru profesorii organizatori care la rândul lor pun presiune pe părinți și copii (unii profesori acordă un 10 din oficiu participanților). Un flagrant conflict de interese. Salarizarea mizeră nu justifică în opinia mea transformare evaluării în talcioc, era nevoie de aceste acțiuni.

  Sigur, SRI nu trebuie să se implice într-o chestiune care ține de competența ANAF, poliție și procuratură, MEN etc.

 3. Si ce daca profesorii fac meditatii si nu platesc taxe? Care e problema? Daca merg la un cunoscut acasa, ii dau 50 de lei sa imi repare ceva la masina asta inseamna ca individul e evazionist? Faptul ca „serei” se implica in asa ceva e de rasul curcilor.

  • Într-o țară cu un asemenea număr de bugetari pe cap de locuitor nu aveți nicio șansă cu asemenea puncte de vedere de bun simț. Orice ban neimpozitat încasat de altcineva este ”furat de la ei”, după mintea acestor cohorte de bugetari. Desigur, asta nu se aplică atunci când au ei înșiși ocazia să încaseze bani neimpozitați, însă ceilalți trebuie neapărat arătați cu degetul, dacă au astfel de ocazii. Din pură fățărnicie, nu de altceva :)

   Iar dacă îi întrebi cam care ar fi nivelul decent de impozitare, dincolo de care evaziunea devine justificată, nu mai are niciunul nimic de zis. Pentru ei, orice este evaziune, dacă sunt banii altora.

  • Problema e ca exista un impozit pe venit si meditatiile sunt un venit (mai mult sau mai putin) constant nedeclarat.
   Dar da, implicarea SRI in asa ceva e de rasul curcilor. Desi, parerea mea e ca in ultima vreme asistam la o gripare a unor institutii cheie prin trimiterea lor dupa potcoave de cai morti (gen SRI dupa meditatori sau ANAF dupa chelneri).

 4. Sunt de acord cu autorul: SRI &co au capatat o putere prea mare, consuma prea multe resurse si conduc tara pe o cale nedemocratica. Sa nu uitam si faptul ca prim ministrul ultimilor ani e agent acoperit ! Da pentru declararea numarului de angajati ! Da pentru limitarea bugetului ! Da pentru demilitarizare ! Nu pensiilor speciale si nepotismului din interior !

  • Da’ de când ai mata convingerile astea?! Că în 2007 nimeni nu cerea așa ceva în afara PNL. Dacă toți s-au sucit acum, de ce Helvig n-ar avea dreptate s-o facă și el?!

 5. Pai, nu a declarat iohannis, cind inca nu era presedinte, ca a cumparat (cele) 6 (sase) case „din meditatii”?
  A platit impozit?
  Sau pe timpul ala impozitul pe meditatii si ghilimelele nu erau obligatorii?!
  Cum ajung unii „vornici” :P

   • Tocmai ca a declarat asa ceva si ulterior a recunoscut ca a gresit; cit despre surse sint convins ca le are si SRI si DNA ;)
    In plus, daca te straduiesti putin, le vei gasi pe internet, nu e nevoie sa-mi ramii dator ;) , dle @ Da :P

  • Alții au făcut milioane vânzând blugi. Ceva îmi spune că nici pentru asta n-au plătit impozit. Vindeau la colțul portului. Dar au luat apoi măsuri drastice împotriva comerțului „necivilizat” stradal.
   Cum văd unii doar o jumătate de adevăr…

   • Esti mare, @ Hantzi.
    Dar pe atunci nu era nici SRI si nici DNA.
    Reciteste articolul, incepind cu titlul, si poate realizezi despre ce e vorba :P

    • Subiectul din titlu e doar un pretext cu specific, dar discutia e, cred, mai generala. Vorbim de lupi in blana de oaie, nu?! Sa ne limitam sa-i vedem doar pe aia cu specific tematic?

 6. Nu cred ca fenomenul meditatiilor e de bagatelizat. Invatamantul romanesc e cum e si din cauza asta. Evaziunea fiscala e mai mult problema formala, ce se intampla in fond in cele mai multe cazuri cu meditatiile pe ascuns e un conflict de interese. Argumentele cu salariile de mizerie, harul didactic si exceptiile de la regula nu ma intereseaza. Daca un fenomen de masa care corupe invatamanul nu e problema de sigutanta nationala atunci ce e?

  Apoi in general chestia asta cu „napustirea” asupra covrigariilor, frizeriilor, profesorilor etc e doar gargara populista, n-ai o scuza pentru incalcarea legii faptul ca altii o incalca si mai mult decat tine.

 7. „Activitatile au fost desfasurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Roman de Informatii, mai informeaza politisti” (Hotnews -Marţi, 19 mai 2015, 8:29).
  Este, cel mai probabil, vorba despre echipamente si dispozitive specifice audio-video si IT, prin suport inter-institutional pentru stabilirea probatoriului. Adica o colaborare de rutina, comuna tuturor serviciilor specializate din EU/lume si, mai ales, perfect legala si transparenta.

  Prin textul dvs. cu note scandalizat-isterice cadeti in ridicol. Tot ce se intampla in ancheta respectiva este normal, uzual, obisnuit etc., Trebuie doar sa va documentati cat de cat serios, sa utilizitati surse credibile (comunicatul Politiei) si, pe cat posibil, sa pastrati urme de decenta. Nu e greu, cu putin efort evitati sa fiti penibil si sa starniti anumite reactii….eventual de compasiune.

  Sanatate si luciditate va urez!

 8. deocamdata nu-s prea multi… daca se ocupa de parlamentari, primari si prefecti, baronasi, defrisari si Romsilva si nu de profesori de liceu si alte chestii care pe moment nu sunt relevante.

 9. La numarul angajatilor Agentiei Federale pentru Protectie Constitutionala (BfA) din Germania mai trebuie adaugat numarul angajatilor Agentiilor de Tara/Land pentru Protectie Constitutionala.

 10. As rade daca nu ar fi trist. Mi-e o scarba de poporul asta de oi.

  Lumpenul roman are o caracteristica scarboasa, e plin de frustrari dar e prea fricos si umil din fire ca sa se manifeste. Asa ca linguseste boierul in fata si il blesteama pe la spate. Si cand apare cate unul, sau unii. care iau boierul la tarbaca, ii adora. De unde si odele inchinate haiducilor, altfel niste talhari ordinari, dar foarte populari nu pentru ca imparteau prada cu saracimea, ca nu o faceau, ci pentru ca ii „razbunau” pe milogi.

  Apetenta asta pentru razbunare cu mana altuia, lipsa curajului de a se lupta singuri, ii face pe romani sa se indragosteasca imediat si radical de oricine da „boierimea” cu gura de masa. Cand i-a facut-o Basescu lui Nastase si mai apoi lui Tariceanu, l-au adorat. Acum e randul SRI-ului.

  Ce nu inteleg cretinii astia e ca asa cum Basescu a folosit popularitatea lui zdrobitoare pentru a inscauna o camarila atotputernica si rapace care i-a furat de i-a rupt, la fel si SRI-ul va abuza negresit de aceasta putere enorma pe care ei i-o acorda acum inchizand ochii la abuzurile grosolane pe care acest serviciu le comite. Cu unica diferenta ca in timp ce de Basescu si implicit de camarila lui au putut scapa prin vot, de SRI o sa scape mult mai greu. Vorbim de o hidra acoperita de secretul de stat, nesupusa nici unui fel de vot popular, compusa din indivizi anonimi.

  Majoritatea imbecililior care acum saluta entuziasti ofensiva securista cu lozinci de genul: „lasa ca e bine, cineva trebuie sa curete mizeria, cata vreme dau in hoti si nu in mine eu ii sprijin” o sa isi muste mainile foarte curand. Nu pentru ca ii vor lua si pe ei la tocat, pentru ca sunt prea insignifianti cu micile lor invarteli de doi bani, dar pentru ca vor ajunge sa realizeze ca Romania se transforma intr-o societate pseudo-feudala cu doua clase: aristocratia cu grade + expati corporatiilor straine de care nu se atinge nimeni si restul adica pulimea, sclavii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro