marți, noiembrie 28, 2023

Precizari privind scrisoarea studentilor catre Gabriel Liiceanu

Dupa o saptamana de la publicarea articolului „Scrisoare catre parintele nostru, profesorul Gabriel Liiceanu” primim la redactie o noua scrisoare din care aflam ca nici un student, in afara de cele doua fete care au redactat „scrisoarea”,  nu este de acord cu continutul ei:

„În urma unor neînţelegeri apărute între semnatari asupra formei în care a fost publicat textul, solicităm retractarea semnăturilor aferente acestuia. În formula devenită publică, textul este asumat doar de către cei doi studenţi care l-au conceput şi l-au trimis impetuos la redacţie, înainte de a avea acordul cosemnatarilor. Explicaţia acestor neînţelegeri se află în rândurile de mai jos:

Rândurile de faţă se adresează deopotrivă celor consemnaţi şi celor de pe margine. Vrem să dăm cărţile pe faţă. Trebuie să ne cerem iertare colegilor de bunăcredinţă care s-au alăturat protestului iniţial fără a fi fost în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la conţinutul exact al scrisorii către „părintele nostru”. V-aţi aflat, cu toţii, în faţa unei demonstraţii a ceea ce se întâmplă atunci când gesturile iraţionale iau locul reflecţiei şi lucidităţii. A ceea ce se întâmplă atunci când reperele noastre spirituale, cei care ne modelează minţile, sunt anulaţi, acuzaţi de impostură şi mediocritate.
La filosofie, nu avem alte instrumente de lucru în afara celor conceptuale. Lucrăm cu noi înşine, învăţând să depăşim prejudecăţi, să construim argumente, să înţelegem o problemă din cât mai multe perspective. Singurii care ne călăuzesc paşii pe acest drum sunt profesorii noştri. Tandemul nu poate însă funcţiona dacă la baza întregului demers nu stau încrederea şi respectul reciproc, iar situatia declanșata în media a subminat chiar acest fundament. Ne mândrim cu autonomia Facultăţii de Filosofie şi cu un număr de profesori pasionaţi, cărora le poţi răpi pauzele cu discuţii în prelungirea cursurilor, care îţi comentează cu răbdare şi acribie referatele şi care îţi strâng mâna bucuroşi de fiecare dată când reuşeşti să faci un pas înainte.
Mânaţi de un avânt juvenil, am scris rânduri înfierbântate prin care toată lumea a fost de acord că ne-am facut singuri rău. Noi ne asumăm formula finală a textului publicat. Credem însă ca nu trebuie ignorate intențiile care au stat la baza acestuia.

În calitate de studenți ai Facultăţii de Filosofie,
Oana Șerban
Irina Nicolae”

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. Oare de ce mi se pare ca povestea asta incepe sa arate ca un scenariu de telenovela?…
  Oricum, ideea principala am inteles-o din prima: „the system sucks”. Iar din sistem cam facem parte fiecare dintre noi…

 2. Exact cum ma asteptam, doua studente s-au indragostit de acel Iftode. Au scris o scrisoare de dragoste. Din oportunism sincer, scrisoarea a mai fost semnata de 40 de studenti. Acestia cand au vazut cat de rau au picat lucrurile au tabarat pe cele doua fete sa-i scoata din ridicol (Daca lucrurile picau bine, acum se dadeau mari ca de fapt scrioarea au scris-o ei, nu fetele astea.)

  Ca sa rezolve situatia cele doua studente dau vina tot pe Liiceanu care le-a confuzat. Sa razi sau sa plangi?

  Cine o sa le scoata din cap telenovelele studentilor astia. Caragiale e depasit. Facultatea de filosofie e noua limita a umorului.

  Iar euNuke aplauda scrisoarea…

  Ma asteptam ca in urma avertismentului lui Liiceanu studentii sa analizeze sitemul de promovare in facultate – de altfel scrisoarea studentilor a dovedit fara tagada acuzatiile lui Liiceanu privind sistemul de promovare, oportunismul, capul plecat si conformismul – sa ceara o metodologie de concurs mai coerenta, sa problematizeze. In loc de aceasta, cateva lacrimi penibile si ridicarea in cel mai kitsch mod cu putinta a fantelui Iftode dupa care mor studentele.

  De altfel, este cel mai ridicol moment prin care trece o facultate din Universitatea din Bucuresti din 89 pana azi.

  Conducerea Facultatii ar trebui sa ia act de cele intamplate, sa declanseze o ancheta si sa faca exmatricularile cuvenite.

  Studentii ar trebui sa inceapa sa se gandeasca la erorile si nedreptatea unor reguli din facultate.

  Am vazut ca e implicata si o organizatie studenteasca, Philos, in toata afacerea. Poate studentii ar trebui sa porneasca de la a observa ce profesori isi trag bani prin aceasta asociatie.

  • Teoretic poti face si o facultate de caini. Sunt tot felul de rase, caini vagabonzi, cresterea cainilor etc. Poate sa-mi spuna si mie cineva unde se angajeaza absolventul facultatii de filosofie?

   • Teoretic poti sa faci si o facultatea pentru oamenii cu o „gandire” primitiva ,dar practic sunt deja prea multe si nu ar fi un lucru profitabil;sunt acele facultati mestesugaresti care produc absolventi cu „studii superioare” si care se considera intelectuali ulterior,dar care cu greu argumeteaza o idee,fiind foarte usor manipulabili;care doar cred ca gandesc si au o perspectiva limitata asupra realitatii si a societatii din care fac parte.

 3. Dragele noastre,
  daca e adevarat ca ati folosit fara accept semnaturile acelor persoane, sa ziceti merci daca scapati fara dosar penal.
  Ramaneti doar cu un dosar…penibil, la fel ca textul initial.
  Numai bine!

 4. Totul pare o mare varza stricata. Ce sa intelegi?
  „Mânaţi de un avânt juvenil, am scris rânduri înfierbântate prin care toată lumea a fost de acord că ne-am facut singuri rău. Noi ne asumăm formula finală a textului publicat.”
  Oana Șerban
  Irina Nicolae
  ( Oana si Irina rimeaza cu „singure”; in dezacord cu „ne-am facut singuri rau”.)
  NB,
  un gest urit din partea semnatarelor; in genul „cei patru semnatari erau trei, Oana si Irina”.
  Sperati la gesturi pe masura din partea unor profesori?

 5. De ce am impresia ca textul noii scrisori este redactat (cel putin, puternic influentat) de catre cineva mai in varsta, cu ceva autoritate?. Aha stiu, scrisoarea asta nu este consecventa psihologic. Daca fetele pot recunoaste ca au gresit…bla, bla,…foarte greu pot ele categorisi intentia lor precum „avant juvenil”. Este ca si cum s-au maturizat subit si acum privesc de „cealalta ” parte, aia matura, totul. Scrisoarea asta este facuta de catre cineva care este „matur” si are o „limba de lemn” de prima mana, sper ca nu este profesor :).

  PS. Nu stiu daca „a mers” prima data. Rog „big brother” sa o stearga, daca este dublat comentariul. Multzam fain

 6. Sunt nevoit sa repet ca tot ce am citit pana acum scris de fosti si actuali studenti pe aceasta tema relfecta perfect calitatea profesorilor de la Filozofie si implicit calitatea educatiei pe care acesti tineri o primesc.

 7. Fraza asta este incredibila:
  „V-aţi aflat, cu toţii, în faţa unei demonstraţii a ceea ce se întâmplă atunci când gesturile iraţionale iau locul reflecţiei şi lucidităţii.”
  Oare ce vrea sa spuna? E putin probabil ca studentele sa spuna singure ca gestul lor (din scrisoarea initiala) a fost irational si lipsit de luciditate. E ca si cum ar recunoaste ca, in loc sa gandeasca, au fost luate de valul sentimentului.
  In schimb, daca vor sa spuna ca irationalul si lipsa luciditatii tin de ceea ce a facut Liiceanu (adica prima scrisoare a acestuia) atunci cele doua studente chiar au intrecut masura bunului simt.

  • Intr-adevar, cam asta vor sa spuna, anume ca Liiceanu e de vina. Dar nu cred ca ele ar fi avut tupeul sa spuna singure asa ceva. Iar, asa cum spunea cineva mai sus, niste tinere nu s-ar fi catalogat singure drept „juvenile”, de parca peste noapte s-au maturizat. Mai degraba li s-a sugerat ce sa scrie in aceasta scrisoare. Dragelor, de ce nu dati cartile pe fata? Cine va ghideaza din umbra? In plus, cum poate un student sa se mandreasca cu autonomia facultatii? Nu e stupid? Ce treaba are studentul cu asta? Mai degraba cadrele se mandresc cu asta si tin cu dintii de ea, caci asta inseamna „nu ne deranjati”.

 8. Mie mi se pare suspecta ideea ca acesti studenti ar scrie referate … cred ca vor sa ne manipuleze si sa ne faca sa credem ca ar mai face si altceva in afara de dialog in pauze, oralitate, discutii dupa cursuri si colocvialitate electrizanta.

 9. „Reperele spirituale” nu pot fi anulate prin faptul ca sunt acuzate de impostura. Daca reperele acelea sunt bune, nici o acuza nu le poate anula. De aceea, ceea ce ati facut dvs (studentele) nu se poate explica asa (prin faptul ca cineva v-ar fi destabilizat reperele), ci mai degraba prin faptul ca reperele dvs in genere (ce stiti, ce credeti, etc.) nu erau foarte bune. Aceasta a doua scrisoare nu face decat sa confirme ca nu aveti mai nimic de spus, ca dati vina pe oricine, intr-un mod cat se poate de juvenil.
  Concluzia este: o gafa nu e niciodata completa, pana nu incerci sa o repari cumva. Cred ca dl. Iftode regreta ca v-a invatat filozofia ca mod de viata, daca ea v-a dus aici (si la cum scrieti, si la rezultatul a ceea ce ati scris – care cu siguranta e contrar intentiilor dumneavoastra, oricare ar fi fost acelea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro