marți, iunie 22, 2021

Preeminența principiilor sau supremația ciolaniadei?

La prima vedere, lucrurile sunt mai mult decât ok. Negocierile au mers până la urmă mai rapid decât ne-am fi așteptat și s-a ajuns în mai puțin de 14 zile la liman.

Coaliția PNL- Alianța USR-PLUS- UDMR  a devenit realitate, liderii ei au izbutit să semneze un acord ferm în șapte puncte care ne garantează continuarea orientării pro-europene a României. PSD a primit, așa cum își dorea, șefia câtorva comisii parlamentare și ca urmare a satisfacerii acestei dorințe parlamentarii social-democrați nu au opus rezistență deschiderii la vreme a noului Parlament al țării. Ceea ce nu înseamnă că, așa după cum ne-a notificat dl. Marcel Ciolacu, social democrații nu vor face în Parlament o opoziție dură.  AUR a oferit deja sub aceeași cupolă a Parlamentului  primul lui spectacol jalnic, cu doamna Diana Șoșoacă și cu parlamentarul decan de vârstă pe care nu l-au mai ținut puterile, și nu l-a mai ajutat nici capul drept care a cerut time out în rolurile principale. Ce dovadă mai clară că AUR nu valorează mai mult decât o biată bucată de tablă ruginită de care e foarte bine să te ferești ca nu cumva să te rănești în ea și să ai nevoie urgentă de vaccin antitetanos? E mai mult ca sigur că AUR va fi protagonistul unei lungi serii de reprezentații tragi-comice, iar doamna Șoșoacă ne va  face să ne amintim cu nostalgie de infinit mai delicata fostă peremistă Daniela Buruiană-Aprodu.

Cum-necum,  ar fi, așadar,create toate condițiile ca țara să aibă un nou guvern până înainte de sfârșitul anului (ieri ni s-a promis că îl vom avea până la sfârșitul acestei zile), așa cum a cerut ferm președintele Klaus Iohannis, iar continuarea parcursului democratic al României este ferm asigurat.

Numai că diavolul se ascunde în detalii. Și Diavolul dă semne că ar avea o coadă lungă. Liberalii au pierdut controlul câtorva ministere-cheie, printre care în primul rând pe cel al Dezvoltării al cărui rol constă în gospodărirea unor resurse bănești exorbitante. Pierdute sunt și Ministerul Fondurilor Europene și cel al Transporturilor, iar pierderea acestora a provocat nemulțumirea filialelor ardelene care mai-mai că ar fi fost gata să pună de-o revoltă. Însă cum PNL rămâne partidul care va da României premierul, revolta a fost deocamdată amânată. Cam tot la fel cum se întâmpla în PSD pe vremea când în fruntea acestuia se afla dl. Liviu Nicolae Dragnea. Cert e că cel puțin pentru moment puciul din PNL, pe care și l-ar fi dorit domnii Rareș Bogdan, Robert Sighiartău și doamna Raluca Turcan se amână măcar pentru șase luni. Astfel dl. Orban a obținut o importantă păsuire care, dacă noul guvern va rezista până la viitorul Congres al partidului, ar putea să se metamorfozeze într-o creștinească iertare a păcatelor. Numai că și aici se ivește o problemă. Nu știu dacă doar numirea d-lui Lucian Bodea la Interne în vreme ce dl. Marcel Boloș a fost complet sacrificat, deși aseară încă i se vehicula numele ca posibil viitor ministru fie la Finanțe, fie la Agricultură  va mai tempera din nemulțumirea ardelenilor. După cum  desemnarea d-lui Sorin Câmpeanu, care are multe bube negre profesionale,traseismului politic adăugîndu-i-se gustul șefiilor prelungite și încurajarea plagiatelor, în fruntea Educației sau reconfirmarea anonimului/insipidului domn Bogdan Gheorghiu la Cultură, nici unul dintre ei neagreați de angajații din respectivele domenii, nu va duce la scăderea încă și mai accentuată a popularității liberalilor.  

Președintele Iohannis și Alianța USR-PLUS și-au văzut realizată dorința de a nu-l mai avea în capul mesei de la Palatul Victoria pe dl. Ludovic Orban. Însă și acesta și-a văzut îndeplinit visul de a primi în compensație șefia Camerei Deputaților. Aceasta, deși în cutuma democrațiiilor occidentale este ca șeful unei partid care pierde alegerile, așa cum le-a pierdut PNL în 6 decembrie- iar în obținerea acestui rezultat slab fostul prim-ministru a avut o contribuție însemnată-  să dispară din prim-planul vieții politice.

USR-PLUS s-a dovedit de o intransigență cu totul remarcabilă. Și-a văzut îndeplinite toate cerințele, chiar dacă rezultatele la alegeri ale acestei alianțe nu au fost nici ele la nivelul așteptărilor. Pe lângă șefia Senatului, pe lângă un post de vicepremier obținut de dl. Dan Barna, alianța va controla câteva ministere-cheie. E vorba despre Economie, Transporturi, Fonduri Europene,  Sănătate, Justiție, Cercetare. Și uite așa se face că greul guvernării va cădea în sarcina a doua formațiuni politice de dată relativ recentă. Care pentru prima dată fac parte dintr-un guvern, guvern în care  vor deține posturi cheie. Vor reuși ele să îi facă față? Va reuși să alunge alianța condusă de domnii Barna și Cioloș semnele de întrebare care planează asupra domnilor Claudiu Năsui care a primit cadou conducerea  Ministerului Economiei și Vlad Voiculescu care va trebui să facă marilor provocări pe care le ridică șefia Ministerului Sănătății?

UDMR-ului i s-au iertat ca prin minune toate greșelile, noianul de asocieri nepotrivite cu PSD și cu Liviu Nicolae Dragnea, acuzațiile de iliberalism și de subordonare la comanda Budapestei și a guvernului condus de Orbán Viktor, iar dl. Kelemen Hunor va fi nici mai mult, nici mai puțin decât vicepremier. Drept care președintele UDMR a dat fuguța la Budapesta spre a primi și binecuvântarea sponsorului și mentorului său politic. Și nici un înalt oficial român, cu atât mai puțin președintele Iohannis nu a avut nimic de comentat cu referire la această vizită complet nepotrivită. Deocamdată, să notăm că UDMR a punctat prin desemnarea d-lui Novák Eduard la șefia Ministerului Tineretului și Sporturilor.

Carevasăzică, plăcinta guvernării a fost împărțită, toate porțiile își au în dreptul lor deja puse și numele celor ce urmează să le mănânce, iar trimișii pe la televiziuni ai Coaliției se dau de ceasul morții să ne asigure că prioritare ar fi fost principiile, nu persoanele. Și pentru a ne convinge că principiile au fost și sunt mai presus de poftele și de ambițiile personale, liderii Caoliției de guvernământ au impus regula ținerii la secret a numelor celor propuși pentru a fi viitorii titulari de portofolii. O ținere la secret care a arătat că s-a jucat până în ultimul minut.

Iată însă că omerta impusă de la centru a fost încălcată de dl. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Al cărui avertisment are mai mult ca sigur și binecuvântarea d-lui Emil Boc. Care, pesemne, nu întâmplător și-a refăcut reapariția în ultimele zile în prim-planul vieții publice. Nu e defel exclus ca în lunile viitoare pe dl. Boc să nu îl mai încapă doar haina de bun gopsodar al Clujului și să vrea să ocupe și un loc în centrul vieții politice naționale.

E adevărat. Textul d-lui Alin Tișe nu strălucește la capitolul argumentare. Suferă de foarte  multe stângăcii în formulare. Însă dincolo de toate defectele sale, intervenția neașteptată a politicianului clujean conține multe lucruri adevărate. Pune un categoric punct pe i. Diagnostichează ciolaniada și preeminența numelor ca regulă de bază a împărțirii și a marilor pierderi suferite de PNL la împărțirea posturilor. Faptul e de domeniul evidenței. Căci nu trebuie să fii nu știu ce mare geniu al analizei politologice ca să observi detaliul că preț de zece zile s-au negociat doar nume, în vreme ce programul de guvernare pe care muritorii de rând îl vor afla doar astăzi a fost elaborat în numai două zile.

Tare mi-e teamă că lucrurile adevărate invocate de dl. Alin Tișe în analiza domniei-sale se vor deconta mai devreme decâr crede premierul Florin Cîțu în coerența și mai ales în eficiența actului de guvernare. Or, numai de așa ceva nu avem nevoie în situația în care nimeni nu se îndoiește că anul 2021 va fi pentru România unul extrem de complicat.     

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. pnl (am scris asa cu intentie…) nu a pierdut nimic in opinia mea. Caposii de aiurea s-au suparat degeaba. Toate ministerele pe care le-au „pierdut” sunt ministere grele unde trebuie sa lucrezi din greu sa faci lucrurile sa functioneze cat de cat. Unde mai pui ca e muuult mai greu de furat deoarece Kovesi sta cu ochii pe ei ca pe butelie. Asadar la ce bun sa te duci la munca multa si sa nu-ti iese si tie ceva (asa gandesc mult prea multi din pacate)…

  • @kata _ „…pnl (am scris asa cu intentie…) nu a pierdut nimic in opinia mea.”

   Așa cred și eu. Doar că țuțerii PSD și cei care se află în serviciul cleptocrației nu se împacă deloc cu ideea că a început sfârșitul perioadei de tranzițe postcomunistă în România.

   Cleptocrația nu se dă clintită și mass-media (aflate toate în serviciul ei) face eforturi pentru a crea disensiuni între membrii coaliției de guvernare (PNL/USRPLUS/UDMR) și în interiorul fiecărui partid. Fie în mod aberant dl Orban este comparat cu Liviu Dragnea, iar PNL cu PSD, fie actuala coaliție este comparată cu CDR șamd.

   Nu-mi sunt dragi nici unii dintre cei menționați mai sus (din motive pe care le-am arătat în numeroase alte comentarii), dar este imposibil să nu observ sforțarea cleptocrației.

 2. Daca USRPLUS nu a reusit, la vot ,ceea ce se preconiza a fi o reusita totala prin uniformizarea voturilor date PNL si USRPLUS s-a reusit incadrul negocierilor intre cele doua partide de dreapta si UDMR pe loc secundar . USRPLUS si-a asigurat ministerele de forta si impreuna cu premierul Citu (nici el nu prea pare a fi vreun inflacarat PNList ) purced spre reformarea tarii . Iata citeva dintre propunerile de reforma ce daca vor fi puse in practica ne vor arata tuturor o alta Romanie .
  Program guvernare/Sănătate – obiective: Creşterea finanţării până la 6% din PIB, investiţii în infrastructură, atragerea personalului în sistem.O treime din redevenţele datorate de companiile care exploatează zăcămintele de gaze din Marea Neagră să meargă către echilibrarea sistemului de pensii. Programul multianual ”Împădurim România” va avea un buget de 650 milioane euro şi va urmări plantarea a 220 de puieţi în perioada 2021-2024.IFără creșteri de taxe și impozite asupra sectorului privat și fără introducerea altora noi ntărirea rolului Justiţiei de putere independentă în stat, prin eliminarea mijloacelor de presiune dinspre politic şi prin asigurarea resurselor necesare, angajându-se, totodată, să iniţieze şi să insiste asupra dezbaterii privind revizuirea Constituţiei.Astfel, propunem ca sarcina birocratică pentru firme să fie redusă pentru firmele mici și mijlocii. Întreprinderile mici vor funcționa mai mult pe bază de declarație unică de conformitate pe proprie răspundere. Dematerializarea sediului social și identitatea electronică a firmelor – Adresa de corespondență a unei firme sau a unei PFA să poată fi o adresă electronică sau o adresă fizică.• Crearea unor mecanisme judiciare rapide și eficiente de rezolvare a cauzelor de natură comercială (inclusiv insolvență) și de executare a hotărârilor judecătorești.Eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților este una dintre măsurile care ar trebui adoptate în cursul anului viitor.desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Toate acestea si multe altele , daca vor fi puse in practica (ne lamurim rapid ) vor duce catre o Romanie a viitorului . Cei care inca ma viseaza sau au nostalgia trecutului , poate ar fi momentul sa acepte viitorul si sa se puna si ei in slujba tarii .

 3. Ce era de asteptat dupa alegeri decit ciolaniada, deoarece nici inainte nici dupa, coalitia n-are un ,,proiect de tara”?Acest lucru nu-i este nici macar reprosabil, deoarece cercetarea economica fundamentala care sa-l construuiasca este inexistenta, iar la nivel de partide exista doar sirguinta de a reincalzi trecutele si esuatele programele economice…
  Pleiada de masuri punctuale este bine venita, insa ea nu va crea cele 4-5 milioane de locuri de munca pierdute dupa 89, care determina falimentul economic si bugetar al tarii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

Regimul de la Beijing sărbătoreşte în luna iulie centenarul comunismului chinez. Fastul pregătirilor şi intensitatea propagandei sunt fără precedent, doar că exact...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro