joi, octombrie 28, 2021

Premierul Mihai Tudose- afișată demnitate de gutapercă

Indiferent pe câte fețe am întoarce interviul premierului Mihai Tudose, acordat miercuri seara postului de televiziune Antena3, este mai mult ca sigur că el confirmă amplificarea luptei de guerillă dintre domnia-sa și președintele PSD, dl. Liviu Dragnea.

Problema e că de miercuri încoace lupta s-a transformat într-un război în lege și, din câte se pare, PSD nu prea se dovedește capabil de a-și genera singur forțele de menținere a păcii de care mai mult ca sigur că are nevoie. Însă cu adevărat e faptul că prețul acestui război nu e plătit de Dragnea sau de Tudose, de Firea sau de Olguța, de Bădălău sau de Paul Stănescu, de Codrin și Pleșoianu, ci de România care pare să fi intrat într-un primejdios stand-by.

Interviul este, de asemenea, indiciul că la CEX-ul programat la Iași pentru sfârșitul lunii ianuarie, dacă nu cumva chiar mai devreme, totul se va desfășura cu revolverele pe masă. Nu știm încă dacă ele vor fi sau nu puse la dispoziția numai de ministrul de Interne Carmen Dan sau dacă motivelor de beligeranță deja binecunoscute li se vor adăuga și altele încă și mai și. Lista e deschisă, situația din PSD este fluidă, tot mai învolburată și nu se poate să nu observăm că fiecare zi trecută de la începutul anului 2018 a fost una a confruntărilor. Chiar dacă, nu mai departe decât vineri, dl. Liviu Dragnea a pretins că s-ar afla în silenzio stampa.

Sigur, revenind la analiza interviului, mai dăm dovadă de un pic de indulgență și ne facem a nu băga în seamă aluziile de șmecheraș nițeluș cam prea îmbătrânit în rele de Brăila. Mimîm că nu am băga în seamă nici ironiile mai mult sau mai puțin subtile precum aceea referitoare la porcul tăiat, se înțelege, de Liviu Dragnea, cu oamenii Sistemului,cu reprezentanții Statului paralel cu care petinde că acum ar da o luptă pe viață și pe moarte, încercând să treacă cu orice mijloace, prin Parlament, modificările la legile justiției. Pe care înțelegem că dl. Tudose nu ar fi vrut să și le asume. Un alt motiv care a contribuit la amplificarea conflictului din partid.

Nu putem trece însă chiar atât de ușor și peste faptul că în ceea ce o privește pe d-na Carmen Dan, atât de contestatul/controversatul ministru de Interne, premierul a recurs doar la necavalerești jumătați de măsură. A spus că nu mai poate lucra cu marea Divă a partidului găsită vinovată de minciună, că ar fi gata să îi primească oricând demisia, însă nu a scos nici măcar o vorbuliță despre soluția solicitării revocării ce-i este, constituțional, oricând la îndemână. Identificăm, așadar, o mare doză de prudență în atitudinea d-lui Mihai Tudose, adică un indiciu că pentru moment domnia-sa nu are o imagine chiar foarte clară asupra spațiului de manevră de care ar dispune și nici în privința aliaților pe care ar putea conta fără teama trădărilor de ultimă oră.

Dacă cu prilejul CEX-ul din iunie 2017, premierul a cerut în gura mare plecarea imediată din guvern a doamnelor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, amenințând că dacă nu-i va fi satisfăcută dorința își va da demisia, de data asta se pare că avem de-a face cu o oarecare schimbare de tactică.Mai exact. Avem destule indicii că dl. Tudose s-a decis să mizeze pe presiunea opiniei pubice, a mass-media (de aici și dezvăluirile cu schepsis legate de ceea ce a făcut și ceea ce nu a făcut în fruntea Ministerului de Interne fosta șecretară de școală din Videle) așteptând ca nervii doamnei Carmen Dan să cedeze. După ce va fi tocată mărunt=mărunt de presă, de mediul on line, de rețelele sociale. Și astfel protejata președintelui partidului să iasă de sub autoritatea protectorului domniei-sale și să purceadă la unicul gest ce i-ar mai putea salva onoarea din care deja nu a mai rămas, în zilele din urmă, mai nimic.

Pe de altă parte, nu s-ar putea spune că dl. Liviu Dragnea s-ar fi arătat în ultima vreme galant din cale afară în relația cu protejata domniei sale. S-a limitat a-i spune Carmen, Carmen fii bărbată!și a plecat în Nordul Moldovei spre a lua el însuși pulsul organizațiilor de partid din teritoriu. În perspectiva înfruntării finale care va avea loc la sfârșitul lui ianuarie, cu ocazia CEX-lui plănuit a avea loc la Iași.Un semn că dl.Liviu Dragnea nu știe nici domnia-sa chiar foarte bine pe ce picior dansează.

Acum, revenind încă o dată la interviul de miercuri seară al premierului, nu pot să nu-mi exprim mirarea față de entuziasmele stârnite de el în anumite părți ale opiniei publice și în unele zone ale mass-media. Care după comentariile mai mult decât deplasate ale aceluiași domn Tudose referitoare la problema, e drept, serioasă, a arborării Drapelului Secuiesc, afirmații care au tulburat grav nu doar relațiile, oricum proaste, româno-ungare, ci și minoritatea româno-maghiară din România, mi se par încă și mai bizare.

Dacă sunt observatori politici care spun că atât dl. Dragnea cât și dl. Tudose par să opteze pentru o tactică similară celei din războiul din iunie dus de președintele PSD contra lui Sorin Grindeanu, atunci mi se pare aproape incredibil ca aceeași presă să nu observe similitudini comportamentale între Mihai Tudose și Sorin Grindeanu. Supușenie absolută cu ocazia învestirii, promisiuni ferme de fidelitate față de cuvântul partidului și indicațiile prețioase ale mai-marelui acestuia, angajamentul ferm că postul de premier ar putea instantaneu rămâne liber în clipa în care condițiile i-ar redeveni favorabile celui mai bine plasat în ierarhia politică, respectiv afișarea unei demnități de gutapercă, acum când e clar că s-a îngroșat cu totul gluma.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. ecuatia este totusi foarte simpla..daca Tudose nu ramine premier, pesedeul pleaca de la guvernare…daca Tudose nu ramine premier si pesedeul nu pleaca de la guvernare, Iohanis, in 2019 pleaca de la cotroceni.

 2. „…prețul acestui război nu e plătit de Dragnea sau de Tudose, de Firea sau de Olguța, de Bădălău sau de Paul Stănescu, de Codrin și Pleșoianu, ci de România care pare să fi intrat într-un primejdios stand-by”

  Sunt pe deplin de acord cu autorul articolului. Dar asta nu-i de bine…Să explic. Așa-zisul război implică și mijloacele de manipulare în masă. Or, noi știm din comportamentul de până acum al mass-media că sunt ziare și televiziuni fidele fiecăreia dintre tabere. În contextul în care politicienii sunt doar marionete ale kleptocrației, iar mass-media reprezintă mijloacele de susținere a acestora la putere prin manipularea alegătorilor, este de așteptat să existe conflicte între grupurile de media, în funcție de politicienii pe care îi susțin, iar astfel, urmare a „războiului intern”, să scadă eficiența manipulării cetățenilor. Prin urmare, imaginea coaliției de guvernare PSD-ALDE-UDMR ar trebui să se deterioreze în percepția publicului.

  Surprinzător pentru mine este faptul că în preferințele românilor PSD rămâne pe primul loc cu un scor substanțial, indiferent cât de prost guvernează, indiferent ce lupte interne se dau, indiferent dacă presa care l-a susținut prin manipulare nu-l mai susține, pentru că este preocupată cu luptele facțiunilor PSD. Or, asta este cumplit! O dată, pentru că avem confirmarea, în mod cert NU EXISTĂ OPOZIȚIE! Apoi, pentru că în acest context Puterea poate face ce dorește, fără teamă. Nu va scădea în preferințele electoratului. În fine, MANCURTIZAREA ESTE REALĂ! Există o masă de români care sunt dispuși să susțină orbește coaliția aflată la putere, indiferent de efectul politicilor pe care le adoptă. Mijloacele de informare alternative nu au nici un efect, iar România și democrația din regiune se află realmente în pericol.

  Este, după opinia mea, înspăimântător!

 3. În interiorul oricărei bande de tâlhari, apar la un moment dat neînțelegeri la împărțirea prăzii, mai mulți indivizi considerând că au dreptul să fie lideri. Iar locotenenții și complicii din jurul capilor se împart în tabere, însă toate taberele susțin necondiționat grupul în ansamblu. Când complici sunt vreo 3 milioane de oameni, grupul, din păcate, nu-și va pierde puterea, indiferent de rezultatul luptelor dintre capi.

  • Așa este: 3 milioane de iliberali și pasivi care există doar în ziua votului și iau mereu prin surprindere (ca iarna primăria Bucureștiului) pe antipesediști (nu le zic opoziție, că nu prea fac mare lucru, mai corect ar fi „nepesediști” sau „poziționați antipesediști”). Trei milioane (mai multe) de „asistați social”, cărora PNL-ul și USR-ul le oferă posibilitatea de a deschide afaceri. Antivirușii se vând foarte bine, medicamentele anticancer și modulele pentru automobilele electrice și hibride. Cu banii pe care-i vor face, își vor deschide apoi drumuri, își vor pune apă curentă, canalizare și-și vor putea închide toaleta din fundul curții.
   Este trist, dar cam așa stau lucrurile. Mai există o șansă pentru PNL-PMP-USR: împuținarea biologică a votanților PSD. Deși, după întoarcerea din Italia a fiilor și fiicelor acestor votanți, care și-au făcut mâna ajutându-i pe bătrânii care nu puteau să folosească WC-urile din case, să voteze tot PSD.
   Dacă domnul Cioloș nu știa cu cine votează (PNl? USR? sau obârșia PMP?), nu vă mirați de oamenii de rând. De la ei cumpărați ridichi și găini bio.

   • Asta cu „imputinarea biologica” e cam wishful thinking. Cert e ca PSD-istii nu se imputineaza, se transforma. Vin generatii dupa generatii de analfabeti, functionali si ne-functionali, pe care trebuie sa ii minti poate in alt mod, nu mai merge poate cu Romania Mare, nici cu TVR, dar avem Antena3 si Facebook, eu zic sa nu ii subestimam pe comunistii: oricat de putine clase au, ii va duce capul mereu sa gaseasca minciuna momentului pentru prostii lor.

 4. Dle Morariu, afirmatiile “grave” ale lui Tudose cu privire la steagul secuiesc s-au nascut in capetele infierbantate ale unor cunoscatori precari ai limbii romane. Inventia dlui Kerosen Hunor este rizibila, anii de boicotare a limbii romane de catre membrii UDMR se vad clar in acest caz, unde politicianul confunda termenul de “fluturare” cu cel de “leganare”. Eu nu am vazut nici in filme spanzurati care flutura, dvs ati vazut? Sunt sigur ca dl Humor ar trebui trimis la niste ore de limba romana, ca poate omul intelege deformat si celelalte discutii din Parlament, unde chiar ar putea sa voteze in baza unei precare intelegeri a sensului documentelor/interventiilor celorlalti parlamentari. Sau sa treaca un examen de limba romana…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.