joi, septembrie 21, 2023

Premierul Orban pus în încurcătură de președintele Iohannis

Ce poate pune mai abitir pe gânduri pe orice om cinstit, cât de cât atent la ceea ce se întâmplă pe scena politică din România, dar și ce poate da mai multă apă la moară celor ce tot vorbesc despre existența unui conflict mocnit între președintele Iohannis și premierul Orban decât decizia celui dintâi de a promulga rapid, fuga- fuguța legea care dublează alocațiile de stat pentru copii?
În urmă cu doar câteva zile, Președintele a anunțat că este foarte posibil să semneze legea. A trecut la fapte marți. Punându-l astfel în mare încurcătură nu doar pe prim-ministrul Orban, ci și pe toți cei ce fac parte din ceea ce unii spun că ar reprezenta „guvernul meu”. În frunte cu ministrul de Finanțe, dl. Florin Cîțu.
Să recapitulăm puțin desfășurarea faptelor. La foarte puțină vreme după adoptarea Legii, atât premierul cât și mai sus-menționatul ministru au declarat că nu sunt bani pentru dublarea în chestiune. De altminteri, Legea bugetului de Stat pe anul 2020, promulgată de domnul președinte nici nu prevede sumele aferente pentru o astfel de operațiune. D-lui Klaus Werner Iohannis îi era cum nu se poate mai simplu să trimită legea referitoare la alocații la Curtea Constituțională pe motivul că în cuprinsul ei nu se indică sursa de finanțare. Președintele s-a mulțumit să îi certe și la sfârșitul anului trecut, și în primele zile ale lui 2020 pe pesedei că au inițiative legislative iresponsabile și populiste ca pe urmă să le facă voia. Numai că ce să vezi ? Președintele împușcă doi iepuri dintr-un foc. Se pune bine și cu cei care au sentimente anti-PSD, nu își strică nici bunele relații cu părinții care sunt adevărații beneficiari ai legii.
Așteptându-se, pesemne, la mișcarea de imagine, populistă a d-lui Iohannis, zilele trecute dl. Ludovic Orban a făcut un pas în spate. A spus că despre o eventuală punere în aplicare a legii ar putea fi vorba doar în a doua jumătate a anului acestuia. Atunci când se speră că vom avea parte de o redresare economică. Așa să fie cum se speră! Iată însă că acum, dat fiind faptul că legea e semnată de ES. Dl. Klaus Werner Iohannis punerea ei în aplicare trebuie făcută la trei zile de la publicare în Monitorul Oficial. Sigur, premierul și “guvernul meu” pot să recurgă la operațiunea prorogării. Un anunț în acest sens a și fost făcut de ministrul Violeta Alexandru. Ieri spusele d-nei Alexandru au fost confirmate de dl. Orban dar și de președintele Iohannis. Dar cine iese rău din asta, cine va juca rolul lui Bau-Bau? Firește, Executivul și dl. Orban.
Unii văd o sursă de finanțare a creșterii alocațiilor în ipotetica eliminare a pensiilor speciale. Să fie oare întâmplător faptul că PSD, prin vocea președintelui său, dl. Marcel Ciolacu, totodată președinte al Camerei Deputaților, a anunțat tot marți că dorește o sesiune parlamentară extraordinară în vederea eliminării pensiilor speciale. Oare auzul acestei vești mai mult decât minunate l-a determinat pe dl. Iohannis să își pună la treabă Mont Blanc-ul? Nu era oare mai bine să își pună mai întâi la lucru capul, să aștepte și să vadă dacă anularea pensiilor speciale devine realitate pe cale parlamentară și abia apoi să semneze legea care, cum spuneam, îl pune în mare încurcătură pe cel ce ar trebui să fie primul, principalul său colaborator.
Tare multe lucruri ciudate se întâmplă în aceste zile de început de an. Multe și în viteză maximă. Și de prea multe ori dl, Iohannis e în ipostaza surprinsă în zicala „na-ți-o frântă că ți-am dres-o”. Acesta în vreme ce lucrurile frânte intră, în mod bizar, în “aria de competență” a d-lui Orban.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. „În urmă cu doar câteva zile, Președintele a anunțat că este foarte posibil să semneze legea.”

  Așa esete. Președintele Republicii împușcă doi iepuri dintr-un foc, se pune bine și cu cei care au sentimente anti-PSD și cu părinții care sunt adevărații beneficiari ai legii.

  Dar, aceasta este strategia PNL de fapt, armonizată cu cea prezidențială. Este clar că nu sunt bani. OK. Promulgăm legea, cetățenii apreciază bunăvoința noastră, apoi prorogăm intrarea în vigoare până când vom avea bani. Adică, până la viitoarea rectificare bugetrară, sau la următoarea, până când creșterea economică, inflația și eventualele venituri suplimentare la Buget etc., ne vor permite.

  • @ Constantin,
   nu faci decit sa repeti, aproape cuvint cu cuvint (si uneori fara blestematele de ghilimele), ceea ce spune dl Morariu.
   Intimplarea cu promulgarea legii, dar nu avem bani, ci asteptam vreo para malaiata, este asemanatoare cu traista cu fin/ovaz pusa in protapul carutei, in asa fel incit animalul sa nu ajinga sa se infrupte.
   Presedintele Iohannis a procedat incorect fata de „guvernul meu”.
   Dar daca atit Presedintele cit si „guvernul meu” ii cred pe copii si parinti usor de dus cu zaharelul, e dreptul lor.
   NB,
   un exemplu ca nici „guvernul meu” nu e diferit de cele pesediste: pensionarilor nu li s-a indexat pensia la inceput de an, cum prevede legea.

 2. Lucrurile sunt mai clare decit lasa sa se inteleaga textul . Majorarea in cauza nu a fost cuprinsa in Bugetul pe anul 2020 . Presedintele a semnat corect decizia de alocare si dublare a alocatiilor, nu avea nici un rost sa faca altceva stiind , ca noi toti dealtfel ,ca Guvernul Orban va proroga efectele legii pina la rectificarea bugetara (moment in care se vor gasii banii necesari platilor aferente ) din vara anului in curs . Lucrurile au fost astfel lamurite asa cum era de asteptat ,iar efectul politic favorizeza si decizia presedintelui si pune in valoare si cererea imediata adresata parlamentului de catre PNL ,de a accepta modificarile la legea pensiilor majorate ,modificari ce fac posibila gasirea sumelor necesare .
  Totul este astfel asezat intr-o procedura de normalitate ce favorizeza pe toata lumea si care mareste vizibilitatea actualului guvern in rindul cetatenilor ,ce au inteles rapid ceea ce s-a intimplat .

  • Fiecare dintre cele doua „parti” si-a facut treaba, conform cu fisa postului.
   Conflictul este doar in mintea combinationistilor, ei au nevoie de conflict caci atfel nu se vinde presa.
   Presedintele a promulgat legea, ca’ doar nu era sa fie impotriva cresterii alocatiilor pentru copii, parintii sunt multumiti ca Iohannis nu a „taiat” alocatiile, iar Guvernul si-a luat timp de gandire fundamentat solid pe neincadrarea in buget – oricum nu avea de unde sa dea. Din moment ce nu s-a dat, nici nu s-a luat.
   Intre timp, in plan secund, PSD mai joaca comedia desfiintarii pensiilor speciale, ca sa nu cada prea dur.
   Restul sunt speculatii, la fel cu razboiul cizmelor de cauciuc intre Tariceanu si Basescu pe podul de la Maracineni, dorit de presa si alimentat de aceeasi presa, cu paie si carbid.
   Daca un conflict real exista, nu este acesta (nu se vede vreun „Patriciu” in scena, nici vreo elenaudrea).
   Motive vizibile nu sunt. Iohannis nu are o varianta de prim ministru mai bun si mai devotat pentru urmatorii ani. Nici motive sa caute altul. Speculatii de gen Tapalaga, Cristoiu …
   Urmatoarea candidatura la presedintie nu este miza lui, a scapat total de grija asta, dar o buna coabitare cu Orban – cel mai (surprinzator) performant politician al anului 2019 – nu poate fi decat in folosul lui. In schimb, poate vrea sa continue ca prim ministru dupa…
   Deocamdata PNL este de departe lider in sondaje, practic singurul partid actual matur si stabil. PSD este in degringolada iar alianta USR-PLUS inca nu se incheaga la mai mult de 15-20% in cel mai optimist/realist scenariu; deci pentru alegerile din 2024 cea mai buna solutie pentru continuitate (dpdv Iohannis) este colaborarea mutual avantajoasa Iohannis-Orban.
   Ne place sau nu, PNL este partidul momentului si, foarte probabil va domina urmatorul ciclu electoral, chiar daca structural nu este mult diferit de PSD. Avantajul este ca PNL nu este, cel putin formal, urmas al pcr si deci, ii este macar de forma, permis sa joace altfel.
   Intre timp, asteptam reformareaDupa care, PNL va deveni si el istorie.

  • Valeu mama:

   In mod clar ar trebui mentionat ca promulgarea unei legi nu se poate face atat timp cat nu exista specificata sursa financiara si fara o analiza de impact.

   Ba mai mult as putea sugera ca Presedintele sa fie chiar indreptatit sa nu promulge legi in cazul in care cele doia informatii sunt lipsa.

   PS
   Imi aduc aminte de faptul ca fostul prsedinte Constantinescu a primit o confirmare pe un servetel ca vom intra in NATO si a mai durat ceva pana la implinire… Numai ministru de Externe de atunci a fost uimit de ususrinta cu care credea Constantinescu…

 3. Nu cred ca unii votanti vor intelege bunele intentii ale presedintelui cat si ale „guvernului meu (PNL)” de „prorogare” (ce cuvant pretios ca si acela cu „parcarea” unui proiect de lege in parlament !), adica amanarea pana cand voi avea bani.

  Asta aduce cu zicala populara cu plata de trei ori : prima data o voi face cand nu voi avea bani, a doua oara cand nu voi putea iar ultima data (finala) dupa moartea mea.

  Mult mai credibil ar fi fost si s-ar fi diferentiat de ceilati pe care-i blameaza (greaua mostenire) dar procedeaza la fel, ar fi fost sa-i asigure ca platile se vor face cu intarziere de cateva luni (sa zicem sase) de la data publicarii legii in Monitorul Oficial, data intrarii in vigoare.

  • „… sa-i asigure ca platile se vor face cu intarziere de cateva luni (sa zicem sase) de la data publicarii legii in Monitorul Oficial, data intrarii in vigoare.”

   Păi, așa a făcut, asta însemnă prorogare/amânarea intrării în vigoare, iar guvernul nu putea face mai mult de atât.

   Acest termen (6 luni) putea fi cuprins, după cum spuneți dumneavoastră, în lege, dar nu a fost, pentru că în Camera Deputaților, for legislativ decizional în acest caz, PSD are majoritatea și conducerea, prin ilustrul domn Ciolacu, președintele partidului.

   Prin urmare, dacă dl M. Ciolacu, prietenul apropiat al domnului terorist Omar Hayssam și băgătorul de râme în ac al d-lui condamnat penal Liviu Dragnea, avea chef să cvadrupleze alocațiile pentru copii, așa s-ar fi înfăptuit.

 4. Aceasta lege nu face decât să copiie un model de populism initiat de domnul Orban. Ma refer la Orban Victor fotbalistul din Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro