marți, martie 21, 2023

Premierul României, un om fără onoare și fără rușine

„Ce s-a anuntat astazi este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European.  Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!”, a declarat Victor Ponta la Bruxelles potrivit unui comunicat al PSD.

Aceasta este reacția premierului României, după un scandal imens, internaționalizat între timp. Si după declarația dată ziarului EL Pais, că dacă se va demonstra plagiatul, va demisiona. S-a demonstrat.

Să recapitulăm.

O acuzație de plagiat grosolan a venit din partea prestigioaselor publicații Nature și FAZ. La simpla citire a lucrării și „surselor” de inspirație, lucrurile devin clare și pentru gospodine. Este plagiat grosolan, de tipul copy-paste. Inclusiv parte a concluziilor. Scuza că sursele de inspirație au fost trecute la bibliografie cade și ea, 30 de pagini au fost copiate din cartea dlui Crețu, netrecută la bibliografie. Fara sa vorbim ca nu aceasta este cutuma internationala, sa treci totul la bibliografie, fara mentionarea surselor pe parcursul lucrarii.

Toate acestea sunt fapte incontestabile, nu este nevoie de Comisii, politice sau nepolitice, pentru că plagiatul nu este unul soft. Ci unul primitiv,  grosolan, posibil de stabilit de către orice om care știe să scrie și să citească.

De aici începe lupta politică.

Victor Ponta spune că nu este bun CNATDCU, care a dat ieri diagnosticul de plagiat, ci Consiliul National de Etică, schimbat acum câteva săptămâni cu oameni apropiați PSD. Un fost deputat PSD, președintele Consiliului este un subaltern al dnei Andronescu, Paul Dobrescu, fost rector la SNSPA și redactor la „Era Socialistă”, iar din ce scrie presa, asupra a 2-3 membri ai acestui Consiliu planeaza suspiciuni de plagiat, care vor fi aprofundate în zilele următoare. Oameni veniți din clientela politică a USL.

Desantul și atacul violent asupra CNATDCU, planificat de către  ministrul Liviu Pop, prin descindere la fața locului în timpul lucrărilor, prin forțarea desființării prin reorganizare chiar în timpul ședinței, printr-un Ordin de Ministru apărut in Monitor chiar in cursul lucrărilor Consiliului, demonstrează pericolul pe care verdictul acestui Consiliu il reprezintă pentru actualul premier.

Pentru că membri CNATDCU sunt profesioniști, cu  operă științifică impresionantă, recunoscută internațional, câțiva sunt academicieni. N-au venit în CNATDCU din clientela politică, nu le poate lua nimeni opera științifică, nici măcar premierul Victor Ponta.

Rămâne reproșul că, deși a fost sesizat, CNATDCU nu s-a ocupat de presupusul plagiat al Codruței Kovesi. Poate acesta este un plagiat mai soft, necesită mai multă cercetare, poate că importanța funcției premierului a contat, așa cum CNSAS dă prioritate candidaților la alegeri, poate sunt alte explicații, pe care președintele Consiliului, Marius Andruh, trebuie să le ofere.

Cât despre preferințele lui Victor Ponta, să vedem declarațiile referitoare la Parlament. In  decembrie 2011: „acest Parlament este ilegitim”. In iunie 2012: „Parlamentul este cea mai legitimă instituție”, în condițiile în care n-au avut loc alegeri parlamentare între timp. Adică, instituțiile care-i sunt aservite sunt legitime, celelalte nu. Curtea Constituțională nu este bună, este aservită lui Băsescu, când nu-i convine. Pentru ca apoi, la Bruxelles, să declare că respectă deciziile CCR. Aceasta este logica premierului.

Ce urmează?

În perioada 2006-2008 a existat o luptă politică, exlusiv între Basescu și Tăriceanu. Alta este acum situația. Victor Ponta are impotriva sa majoritatea presei,  (Realitatea tv, presupusă sprijinitoare a USL, a ținut toată ziua de ieri capul de afiș cu subiectul plagiatului premierului, acoperit foarte bine de unul dintre cei mai buni ziariști, Iuliana Gătej), majoritatea intelectualilor și universitarilor, presa străină, cetățeni cinstiți care trăiesc din munca proprie, fără furturi sau plagiate.

Cum să te duci în fața elevilor care dau bacalaureatul luni, să le spui ce? Nu copiați, să nu pățiți ce-am pățit eu? Va fi întâmpinat cu hohote de râs. Și acoperit de un val imens de ridicol.

Victor Ponta se iluzionează crezând că în cancelariile occidentale se trece cu vederea așa ceva. Următorul pas va consta în uși trântite în nas, statutul de paria în casta conducătorilor de state și guverne. Doar lipsa de experienta il impiedica sa vada acest lucru.

În lupta politică internă va fi una din principalele teme de bătălie. USL este condus de un hoț. Chiar dacă e vorba de hoție intelectuală, tot hoție se cheamă. Să nu se iluzioneze reprezentanții USL că nu vor fi tocați zi de zi și ceas de ceas cu această acuză. De către presă, opoziție, societatea civilă, oameni cinstiți, nefurâcioși.

Pierderile în planul imaginii, atât pentru România cât și pentru USL vor fi imense. Imposibil de cuantificat acum. Credibilitatea diplomelor românești în spațiul european se va prăbuși. Dacă la voi în România, până și Primul Ministru este plagiator, nu aveți mecanisme de sancționare a plagiatelor, ce încredere să avem în diplomele și titlurile voastre?

Sunt posibile procese deschise împotriva lui Victor Ponta, sesizări la procuratură, pentru faptele de până acum și, posibil, altele viitoare. Care vor ține capul de afiș în media, zi de zi, săptămână de săptămână, ca în atâtea alte cazuri celebre.

O stranie coincidență a istoriei: în timp ce magistrul intră în pușcărie, discipolul dă socoteală de plagiate.

Oameni cu capul pe umeri din PNL și PSD trebuie să evalueze cu grijă comportamentul și prestația lui Victor Ponta de până în prezent. Modul în care a gestionat problemele de la ministerul Educației. Comportamentul suburban al unui ministru pus de Victor Ponta. Nu totul poate fi explicat prin actiunile lui Traian Băsescu, cum declară non-stop și fără temei premierul. Așa cum am mai scris, funcția de premier este o căciulă prea mare pentru Victor Ponta. Care riscă să ducă în derizoriu șansele destul de însemnate pe care le avea USL la alegerile parlamentare.

Dacă în scurt timp, conducătorii USL nu iau decizia de a-i cere lui Victor Ponta să demisioneze, cel puțin din funcția de premier, alegerile din toamnă sunt ca și pierdute.

Distribuie acest articol

121 COMENTARII

 1. Și Ponta și Procurorul General trebuie să demisioneze pentru acuzații de plagiat.

  Băsescu a rupt legătura dreptei cu centru. Tot felul de ideologi aberează in tentă extremistă. Nu ar mai face-o dacă ar trebui sa țină seama de electoratul real din România. Așa ei cred că le asigura Băsescu puterea. S-a terminat.

  Pentru centru-dreapta este bizar să se bazeze pe o persoana providențială, de aceea nu poate susține abuzul președintelui de-a face politică. Președintele nu are voie sa facă politica din aceea ce desparte nația in mai multe tabere. Aia e treaba guvernului. De aceea suspendarea președintelui pentru faptul că, în mod nejustificat, nu a dat mandat guvernului sa meargă la Bruxelles este de așteptat.

  Altfel, Ponta trebuie sa demisioneze pentru că a plagiat si pentru că a mers la Bruxelles fără mandat.

  • Care dreapta, care centru? Care doctrine politice, daca acesti politicieni sar de la un partid la altul ca lacustele? Hai sa recunoastem ca asta sunt, lacuste pradatoare si sa reconstruim partidele politice din Romania pe baze de doctrine si integritatate. Altfel, politicienii de acum vor continua sa faca ce fac si vor pustii complet tara. Cu Basescu sau fara el!

   • mare dreptate !
    adunatura de oportunisti adunati sub numele unui partid !
    sar din barca in barca, numai sa fie in aia din fata !
    care stanga, care dreapta ?
    aliante tip psd+pnl (alfel impotriva natutii) doar de dragul puterii !
    penali dovediti, multi in tribunale, ceilalti isi asteapta randul…
    halal politicieni !
    mi-e scarba de toti !
    vai de ea tara, vai de el popor !

  • Domnule Isaila, moralitatea dumneavoastra e ciudata. Recunoasteti plagiatul, dupa ce in prealabil vi se parea normal ca plagiatorul sa reprezinte tara.

   Moralitatea dumneavoastra ignora de asemenea Constitutia. Presedintele tarii este ales legitim, cum va permiteti sa-i neglijati drepturile constitutionale?

   Aveti toti dreptul sa criticati politicienii. Aveti tot dreptul sa criticati Constitutia. Dar nu aveti dreptul sa ignorati regulile constitutionale, respectate de toti politicienii Romaniei.

  • inafara de dr.pediatru Ciuvica (care n-a profesat vreodata) cine a mai adus acuzatii de plagiat la Kovessi??? cumva FAZ, Le Monde, NY Times? Inteleg de asemenea ca CSM a fost solicitat (vreo paralela cu invocarea Academiei in cazul Mang?). Mai vad si o contradictie absoluta (apartine sinistrului Educatiei): daca CNAD nu poate legal analiza plagiatul Ponta de ce poate analiza plagiatul Kovessi?

   • D-le Vlaston concluzia este simpla: Ponta a plagiat . Ca mentor al lui Ponta ,Nastase l-a instruit dupa chipul si asemanarea saiar concluzia este : ,,cum e turcul e si pistolul” !!!!!!!!

  • Nu va suparati ! E inutil ce scrieti. Avem o alianta intre dreapta si stanga ! Logica dumneavoastra este pentru manuale. Dar discutam de principii , da !

 2. Pentru dl Hannibal Lecter:
  La celalalt post al dlui Vlaston raspunsurile au fost dezactivate, asa incat scriu aici. Am scris si la dl Vlad Zografi azi-noapte din acelasi motiv. Oricum, oricui poate scrie la IEEE cu succes (eu, asa cum am mai zis, am scris cand cu dl Mang dar fara succes) ii poate folosi materialul.
  Aveti mai jos un fisier cu cele doua perechi de fisiere: unul din revista IEEE, altul din JCSCS Journal of Computer Science and Control Systems, editat de Universitatea din Oradea). Articolele din JCSCS au aparut in 2008, numerele 10 (pp, 54) si 11 (pp. 58).
  http://fbx.ro/73k3hapqk25veiz3
  Eu zic ca cel mai bine ar fi ca cineva sa faca rost de revista JCSCS pe hartie si sa scaneze cu coperta revistei articolele. La http://electroinf.uoradea.ro/ nu mai este activ link-ul cu revistele…
  Succes

  • Buna ziua . Intr-adevar ,a fost blocat follow-up la precedentul articol Vlaston,nu stiu de ce …
   Noroc de faptul ca am trecut pe la acest articol ,mai mult ca sa vad daca mai postati ceva si sa va intreb din nou…

   Deci,din cate inteleg dvs. vreti sa dovediti ca cele 2 articole (al caror text il aveti) au aparut online la revista din Oradea. E adevarat ,la Oradea au blocat accesul la sumarele revistelor,dar nici noi nu sintem baieti prosti , nu ? Cred ca au facut special , ca sa nu se poata dovedi ca materialele au aparut in revista in 2008. Va trimit mai jos link-ul la sumarul revistei cu titlul, autorii si paginile asa cum erau online in 2008 –2012 , adica asa cum arata pagina respectiva cind era accesibila. Este o captura facuta la 19.9.2010 ,dar daca vreti din alte date imi spuneti si nu e problema (desi sint identice in privinta a ceea ce va intereseaza). Deci ;

   http://web.archive.org/web/20100919141611/http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/Contents_JCSCS_2008.htm

   Now, daca vreti sa mai cautati si alte chestii la banditii aia, mergeti la archive.org ,introduceti in mica fereastra adresa : http://electroinf.uoradea.ro si navigati de acolo. Va alegeti anul si data capturii and go on !

   Archive.org scaneaza web de ani de zile,arhiveaza tot si asa se pastreaza lucruri pe care unii le modifica sau sterg ulterior. Desi stiu,nu va pot spune unde sint serverele sau alte detalii tehnice. Asa i-am aratat lui Vladimir Tismaneanu recent cum arata pagina lui Ponta inainte de a modificat-o ,stergind un masterat fictiv la Catania, un altul la Buc. si o absolvire fictiva a unei academii in RO.

   Daca aveti nelamuriri, va rog sa scrieti aici —-dar deobicei frecventez articolele lui V. Tismaneanu. Multumesc.

   • Archive.org are o cladire superba alba la mine in oras.
    De cand cu comunisti la putere si-a dovedit cu varf si indesat utilitatea.

   • Multumesc ca mi-ati adus aminte de web.archive; eu uitasem complet de asta… Am tot zis sa scrie careva la IEEE dar acum mi-a venit alta idee. Mai pastrez legatura cu un profesor in varsta din SUA, genul care stie pe toata lumea. Am sa incerc sa-l rog pe el sa-mi recomande un „big shot” de la IEEE; sau eventual sa-i scrie el, ca numele conteaza mult. Poate asa sa se bage si astia in seama… O sa incerc luni sa vedem ce iese! Parca nu l-as lasa pe Mang sa iasa asa, basma curata, daca pot sa fac ceva…

 3. O acuzație de plagiat grosolan a venit din partea prestigioaselor publicații Nature și FAZ. La simpla citire a lucrării și „surselor” de inspirație, lucrurile devin clare și pentru gospodine.Este plagiat grosolan, de tipul copy-paste. Inclusiv parte a concluziilor. S. Vlaston, cotributors, 30.06.2012

  Desigur, furtul se vede si din avion. Asa cum s-a vazut si furtul sefei Camerei deputatilor, cu implicatii inca mai mari decat furtul premierului. Ara vb totusi de al treilea om in stat.
  Nature a preluat de la o sursa, ce doreste sa ramana anonima, acuzatia. Imi amintesc ca, atunci cand Qariu a informat CE cu privire la neregulile din DNA si neglijenta cu care sunt manuite dosarele ininstitutie, resedintele i-a spus ca asa ceva nu se face, numindu-l „tanar mafiot obraznic”. Rezulta ca si sursa anonima e de aceeasi teapa.

  Pentru că membri CNATDCU sunt profesioniști, cu operă științifică impresionantă, recunoscută internațional, câțiva sunt academicieni. S. Vlaston, cotributors, 30.06.2012

  Or fi, dar asta n-ar exclude ca dumnealor sa fie partinitori. Ce alte verdicte ale CNATDCU au fost pana acum date in astfel de cazuri? Asta doar pentru a ne face o idee asupra competentelor respectivului consiliu. De ce ar fi acesta mai competent decat CNE? Graba cu care a analizat un caz mai recent, in vreme ce un altul inca asteapta, pentru ca nu e documentat suficient, e cel putin bizara.

  O stranie coincidență a istoriei: în timp ce magistrul intră în pușcărie, discipolul dă socoteală de plagiate. S. Vlaston, cotributors, 30.06.2012

  Stranie, dar nu e coincidenta.

  • Cateva observatii:

   – Daca recunoasteti ca furtul se vede din avion atunci unde este atitudinea partinitoarea a CNATDCU ? Continuand logic, partinitori ar fi fost daca ar fi spus ca lucarea domnului Ponta e ok, nu ?
   – In ce masura afecteaza calitatea sursei/informatorului revistei Nature calitatea lucrarii de doctorat a domnului Ponta ? Domnul Ponta a fost parat ca a furat si el un pic si acum vinovat e cel care l-a parat. Absolut logic.

   Va pierdeti in sofisme, retorica ieftina si ceata, multa ceata.

   • Eu faceam niste remarci. Ar fi indicat sa le recititi si sa nu extrapolati:

    – eu n-am afirmat ca CNATDCU ar avea o atitudine partinitoare, ci ca exista posibilitatea ca membrii sai sa fie partinitori. Nu am prezentat-o ca pe o certitudine, ci am voit sa indic criteriul corect in evaluarea repectivilor membrii. faptul ca printre dumnealor se numara si academicieni nu poate fi o dovada a impartialitatii lor.

    – calitatea sursei lui Nature nu afecteaza in niciun fel faptul ca Ponta a plagiat. Dar daca atunci cand „tanarul mafiot obraznic” a procedat cum a procedat, mai multi au fost cei care au imbratisat apelativul decat cei care si-au pus intrebarea legitima pe care o ridicati acum si dumneavoastra, am vrut doar sa le reamitesc respectivilor acest lucru. Niciodata nu e prea tarziu!

    – Pentru mine totul este clar, ceata o fi prin alte parti.

  • Sunteti invitat sa spuneti ce anume este incorect in afirmatiile academicienilor (apropo, Ponta trimitea lucrarea lui Mang la Academie, sa fie verificata) vis-a-vis de verdictul de plagiat. Unde este partinirea, de care ii acuzati fara temei? Daca nu e plagiat, de ce apar pagini intregi copiate din alta lucrare, necitata?
   Oricum, ne pierdem timpul sa discutam un lucru evident: Ponta a plagiat.
   SIngura intrebare ce ramane: ce mai asteapta ca sa-si dea demisia??

  • Asta cu Anastase seamana cu un troll demontat de multe ori, respectiv s-a afirmat, sustinut, dovedit vizual, inclusiv eu am vazut acum multi ani, ca asa facea Hrebenciuc: cei din partea puterii erau considerati ca voteaza pentru chiar daca nu erau in sala. Pacat de asa-zisul nume german (Hantzi?!? cu Y bine-inteles) pe care l-ati adoptat. Am sotie etnica germana si respect multe din trasaturile lor. Dar hantzy? Semn clar de infiltrare si de intentie de trolling. La obiect: nu stiu cum sa admir mai mult energia si bunul simt al Profesorului Vlaston. Respect!!!

  • sumarizand Hantzy: furtul nu e furt daca denuntatorul e pungas, furtul nu e furt daca printre cei ce ancheteaza furtul e careva despre care se zice… , furtul nu e furt daca un grup de persoane se aduna in piata si zbiara ca nu e furt, furtul nu e furt daca vecinul de la treia casa (sau verisorul acestuia e acuzat de furt). Asta sustii? ca eu asta inteleg din ce scrii.

  • D-le Hantzy, ma surprindeti prin tentativa de a-l cautiona pe V. Ponta. Urmarind postarile dvs. de-a lungul timpului, imi facusem alta parere despre dvs..
   Lasind la o parte plagiatul, acest individ numit V. Ponta, care a devenit (intre timp) politician de unica folosinta, are la activ alte capodopere care atenteaza la democratie. Cunoasteti ft. bine respectul care il are pt justitie, etc. Nu ma indoiesc ca V. Ponta, prin abuzurile pe care le gireaza, va lua drumul puscariei. Ceea ce este grav insa, pata de pe obrazul Romaniei este deja prea mare.

  • Imi pare rau, lui Ponta nu i se trage de la denuntatorul anonim, de la Basescu sau oricine vreti dvs. din mediul politic.Spre deosebire de ceilalti plagiatori lui i s-a urcat functia la cap si a dat niste declaratii care au atacat intim clasa academica. A trimis un pop sa se rasteasca la niste membri ai academiei. Si acum clasa academica il va da jos. Nenegociabil. Zilele acestea Ecaterina Andronescu trebuie sa hotarasca daca se considera din mediul academic sau va suferi acelasi tratament, pentru ca s-a pornit avalansa. Mang a fost mai intelept sau stia mai bine cum stau lucrurile in universitati, si are stampila de plagiat, reputatia i-a fost intinata, dar nu il cauta activ toata lumea sa-l doboare. Plus ca Ponta da dovada de o imaturitate infioratoare, vezi atacul recent la adresa membrilor CNATDCU, difuzat spre Universitatea Bucuresti, care a reactionat sambata noaptea. Daca pana acum Universitatea (din varii motive) a refuzat sa se implice, lucrul acesta ar putea sa se schimbe.

 4. Stiti….daca Roberta Anastase, Kovesi, Udrea, Sinescu, Beuran, Cocos etc ar fi raspuns pentru unele macar dintre ” furturile” lor intelectuale, economice sau de orice fel vorbeam despre altceva, asa….hotii mai mari striga hotii mult mai mici deocamdata!!!Academicienii care nici macar nu s-au reuit toti in CNATDCU( deci nu toti sunt de acord cu formula asta) au analizat doar ce au vrut ei( nici cu ajutorul unei comisii de specialitate, in timp…etc) si pe cine au vrut ei( restul sesizarilor…si interesati-va mai sunt multe si importante….zero)…deci….e clar politic!In rest va rog mai cititi: nu existau si nu exista inca criterii clare de plagiat in tara noastra, nu iti pune nicio universitate la dispozitie programe de verificat obligatorii si o conduita clara de a redacta- cum ar fi normal si este in alte parti civilizate)….iar dupa ce atatea comisii se intrunesc si iti dau titlul e aiurea sa vina retroactiv sa zica tot forul ala nu…trebuie sa raspunda si ei ca au dat un titlu necorespunzator…..pai asa…tara lui papauc…sa fie responsabilizati pentru a cere responsabilitate celor pe care ii judeca, sau nu?macar de acum inainte ca retroactiv…se pierde usor in justitie!!!

  • Membrii PDL acuzati si condamnati in justitie sint mai numerosi decit de la celelalte partide. Totodata, judecatori si procurori au fost si sint in continuare acuzati, condamnati de justitie. Romania a devenit un stat de drept, cu justitie independenta.

   Mai sint corupti nepedepsiti? Da.
   Cei pedepsiti deja, ar trebui eliberati? Nu.
   S-a terminat lupta justitiei cu nedreptatea coruptiei? Nu.
   Ideea dumneavoastra ca n-ar trebui sa incepem curatenia niciodata, de nicaieri, este profund imorala. Curatirea e buna, indiferent unde incepe. Justitia trebuie sa ramina ca acum: independenta fata de politicieni.

  • si daca Nutu Camataru nu a fost pedepsit cum trebuie se aboleste pedeapsa de furt in RO? stranie opinie! putem de maine sa plagiem orice teza de doctorat urmand logica ta (cum ca Ponta nu a plagiat -datorita celor ce a facut X- si deci nici eu nu plagoez facand ca Ponta)?????

 5. O marioneta perfecta, fara suflet, fara sentimentem fara minte. Un asemenea om doar in povesti scrise de Collodi gasesti. Pentru functia de prim ministru, care e functie de executie, o marioneta reprezinta alegerea perfecta, va executa fara repros toate comenzile papusarului. Ponta se va ridica mult peste nivelul lui Boc din acest punct de vedere.

 6. Cu ce e mai buna o diploma romaneasca sau bulgareasca decat hartia igienica de la toaleta?
  Valoare nu iti ofera, experienta nu, merit nu, cunostinte nu, macar hartia igienica e folositoare.
  Cand am ajuns la aceasta concluzie incepusem anul 3 din 4 ani cat era ciclul atunci si am renuntat fara sa ma uit in urma. Nu mi-a trebuit nici o clipa vreo hartie inafara de diploma de bac pe unde am lucrat, cel putin pana acum. Cand se va mai asana sistemul afacerilor cu diplome, cu cea mai mare placere voi incerca sa fac o facultate din care sa raman si cu altceva inafara de senzatia de sila.

  Revenind: hartiile tip diploma sunt bune in sistemul bugetar sau conex bugetar. Exact activitatile unde am mereu impresia ca s-au refugiat cei mai incompetenti oameni din Romania.

  • Ai sa fii surprins, sunt si alte facultati decat Spiru Haret sau Romano-Americana. Nu stiu cum e la altii, dar eu am facut facultatea ,,pe bune”, in Romania. Perfect de acord ca sistemul de invatamant romanesc e la podea. Dar macar e gratuit (foarte important) si cine vrea sa faca carte, face.Iar acele diplome, numite dispretuitor de catre tine ,,hartii igienice”, sunt recunoscute si in strainatate, provenind de la o facultate ,,pe bune”.

   Ceea ce mi-a si permis sa-mi gasesc de lucru unde ma aflu acuma.

   Sanatate

   • Mi-a luat un an sa-mi dau seama ce lipsa de timo e sa faci ase-ul si cand de unfair si prostesc e sistemul de notare. Am fost la un liceu de cartier si Cei mai penibili profi erau mult mai decenti decat aseisti.
    Nu mi-a mai trebuit ever o diploma universitara. Sa fie la ei acolo, ei intre ei.

 7. Aveti dreptate domnule Vlaston,

  bine ca madam Udrea, domnul Videanu, Berceanu, mai ales Boc si desigur … Domnul Presedinte Traian Basescu sunt niste modele de onoare si de demnitate.

  Multumesc lui Dumnezeu c-am avut ocazia de a fi condus de asa oameni

  • PLAGIATUL lui Ponta.este evident .
   Conteaza sursa de inspiratie a revistei Nature ?
   NU.
   Conteaza plagiatul.. (punct )
   Ce Basescu, ce Roberta, Udrea si comp.?
   Fiecare la vremea lor.
   Daca eu fur, conteaza asa mult cine m-a „dat in gat ” ?

   • Nu e nicio ironie. Ma bucur sincer si ma simt implinit c-am primit acest dar, de a avea astfel de modele in viata pe post de guvernanti. Cele enumerate mai sus

    • @gigi Cine a vorbit de guvernanti? vorbim de un plagiat!!! pot eu -fara sa fiu pedepsit- sa plagiez maine o lucrare de doctorat? iar daca ma prind, sa fac referire la Ponta? Cum zicea careva, daca scuipa pe jos sau suduie sau preac.. sau fura din cutia mileleor un preot de tzara e una, iar daca o face prea-inaltul e altceva, dar NUMAI in ochii opiniei publice. Legal pedeapsa e aceeasi.

 8. Ponta si mentorul sau Nastase,pentru aceasta” lucrare” de doctorat ar trebui intr-o tara normala sa-si piarda atat titlurile de doctori ,cat si celelalte drepturi conexe si in plus sa fie actionati in justitie in conf. cu legea plagiatului(FURT INTELECTUAL) In alta ordine de idei,tinand cont de toate manevrele facute de autoritati pentru al scoate pe Ponta”basma curata” cred ca ar fi in interesul Romaniei si al adevaratilor doctori care au muncit realmente ca sa-si faca un doctorat,sa fie facut un loby permenent in afara tarii pentru determinarea premierului sa accepte acest furt intelectual si sa-si dea demisia.Nu putem avea un hot infruntea guvernului de hoti(sa vazut la ce manevre s-au pretat si ce hal de ministrii patati au). Ar trebui ca presiunea sa se intensifice pentru ca acesti indivizi nu raspund decat la stimuli de forta.

 9. Din categoria: „Victor Ponta are impotriva sa majoritatea presei” – am descoperit cu placuta uimire ca pana si la Antena3 s-a schimbat ceva, chiar daca tema principala de discutie nu e plagiatul, reportajul in sine este plin de critici la dresa lui „Victoras”. ceva ce nu credeam ca voi vedea vreodata la Antene:

  http://inregistrari.antena3.ro/view-29_Jun-2012-Conexiuni_cu_Valentin_Stan-22.html

  Cat despre onoare, avea cineva vreun moment impresia ca dl. premier are asa ceva??

  • @adriana. Eu dau o explicatie mai bizantina. Ca sa arate si o oarecare „echidistanta” [fara amenzi mari de la CNA pt. alte ispravi], la o ora la care mai toti sforaie de mult, V.Stan peroreaza. Noteaza limbajul, noteaza argumentele si vei vedea ca putini din public inteleg conexiunile, adica nu se pierde mult electorat.

 10. Domnule Vlaston, chiar v-ati asteptat la Ponta si inclusiv la alte capetenii ale bandei de mafioti numita USL-la rusine si onoare? Nu l-ati auzit pe Dragnea- lotru de alta natura- afirmand ca totul e o facatura?Pe Rus -ca nu sunt motive de demisie? Pe taica Iliescu- decizia CCR e o prostie?Cu tot respectul pentru activitatea Dvs. remarcabila si curajoasa, dar cuvintele onoare si rusine, respectarea legilor, respectul competentei si meritului nu exista in vocabularul acestei adunaturi de impostori si criminali!

 11. „Si după declarația dată ziarului EL Pais, că dacă se va demonstra plagiatul, va demisiona.”
  Nu, Ponta a zis ca daca COMISIA de ETICA din MINISTER il gaseste vinovat de plagiat atunci isi va da demisia. Comisia nu il va gasi vinovat ptr ca e cea schimbata de el acum o saptamina. Comisia va spune ca nu sint dovezi suficiente si nu se poate trage o concluzie clara.

  Fara discutie, Ponta e un plagiator, adica un hot.

  • Perfect adevarat, dar credeti-ma, presa internationala nu se va lasa distrasa de acest detaliu. Pentru ei Ponta nu-si tine promisiunea. Vezi FAZ, articolul pe aceasta tema.

   • De acord.
    Pe plan international Ponta e categorisit drept un plagiator fara drept de apel. Cind o publicatie ca Nature spune ca ai plagiat e stiut ca au fost facut toate verificarile si para-verificarile posibile. Cind mai vine su FAZ si zice acelasi lucru atunci nimeni nu mai asteapta alte dovezi.

    Dar, pe plan intern lucrurile sint diferite. Pe Ponta il intereseaza imaginea pe plan intern si aceasta imagine se obtine cu tot felul de siretlicuri care sint chiar apreciate de votantul de rind. „Ia uite cum ii face Ponta asta pe toti, ce smeker e, cum se scoate el tot timpul.” Ginditi-va, votantul roman a ales primari care erau in puscarie deja, ptr el nu conteaza cazierul juridic al candidatului, chiar din contra as zice.

    Deci sint doua lucruri diferite. Numai in urma unor presiuni enorme externe Ponta si toti mafiotii din PSD ar putea da inapoi, altfel e etern acolo. Cum spunea si eminenta cenusie Rus, se plagiaza de la Platon si Aristotel – in prostia lui recunoscind implicit ca Ponta a plagiat. Pentru oricine care are mai mult de o pereche de neuroni – deci o sinapsa – e clar ca Ponta e un flasificator.

 12. Eu cred ca domnia voastra are ochelari de cal si priveste doar o anumita parte a lucrurilor , analizeaza doar o parte din fapte, ceea ce nu este corect si moral!!! (puteti sa citeti declaratia doamnei Udrei ….poate o sa intelegeti mai mult, din cate am vazut doamnei Laura Kövesi nu ii cereti demisia, oare de ce?).

  Cum naiba sa cred ca aceasta este decizie corecta cand este analizata de chimisti si biologi o lucrare de drept? Este data decizia pe genunchi..si apoi preluata absolut de toata mass media si lansata in eter…cu titlul E PLAGIAT! Este absurd!!!

  Daca face o o paralela cu „palma lui Basescu” . Era absolut vizibil ca Basescu a dat o palma..Dar totusi „specialistii” au stabilit ca nu a fost asa ..si a fost o mangaiere!!…Vedeti?

  Din toate acestea nu pot sa presupun decat ca sunteti pe statul de plata al PDL (probabil exact ca membrii comisiei)

  P.S. Acesta este un articol bun si echilibrat: (poate mai invatati ceva)
  http://www.gandul.info/puterea-gandului/ciordistan-9797527

  O zi precum fapte pe care le faceti!!!(bune sau rele)

  • Dna Kovesi nu a aparut in Nature. Dar, da, si ea trebuie analizata. Comisia nu are importanta din ce e constituita, chimisti, biologi sau lingvisti: nu analizeaza continutul tezei si valoare ai, ci faptul daca a copiat sau nu. Iar asta nu implica cunostinte de drept absolut deloc.

     • @Geo Ba da, este necesara o analiza de continut pentru a stabili plagiatul. Chiar daca in cazurile arhi-mediatizate, Mang, Kovesi si Ponta ( chiar si Udrea) plagiatul era evident pentru oricine, o comisie care da un verdict in acest sens nu poate face abstractie de cadrul general. Adica nu poti analiza o teza dupa niste criterii si alta dupa alte criterii. Daca se intampla asa, atunci oricine este acuzat de plagiat, unul care nu e copy paste, poate invoca acest precedent: ca teza sa sa fie analizata de o comisie care nu are nici un specialist al domeniului in componenta si sa se analizeze doar forma nu si fondul.
      Incercati sa vedeti mai departe de aceste plagiate cunoscute de toti: o hotarare prin care se poate retrage titlul de doctor, pozitia universitara a respectivului ba chiar se poate indrepta si asupra univesitatii prin anularea dreptului de a organiza doctorate, nu poate fi luata oricum si de oricine, chiar daca acum avem impresia ca este o nedreptate.

  • @alin,
   tu personal, de cate facultati si de ce profil ai nevoie pentru a citi si compara niste texte pe hartie, si pentru a vedea ca 85 de pagini sunt IDENTICE.
   atentie, nu asemanatoare, nu oarecum la fel, nu continand aceleasi idei, ci IDENTICE. adica acelasi text.

   personal, mie imi ajunge o facultate, si aia de inginerie.

 13. D-le Vlaston, am o intrebare la D-voastra: despre onoarea si rusinea d-nului presedinte Basescu ce parere aveti?
  Ca nu am vazut sa va fi exprimat vreo opinie, vreodata despre acest lucru..criticile d-voastra sunt permanent unliterale. Nu ar fi interesant (si de dorit de fapt pentru un jurnalist echidistant) sa se uite si in partea cealalta?

 14. Dle. Vlaston,

  Atâta timp cât contribuțiile originale sunt originale nu putem vorbi de plagiat și toată discuția e inutilă. A analizat cineva de specialitate contribuțiile originale ?

 15. Eu l-aș întreba pe Victor Ponta dacă ar fi de acord cu o expertiză occidentală efectuată de o comisie daneză sau americană privind calitatea academică a tezei sale de doctorat. Ar fi un areopag curat, perfect neutru în raport cu animozitățile politice din România. Ar accepta actualul prim-ministru un verdict limpede, de la o sursă pe care nu o poate influența, suprima ori suspecta de afinități impure?

  • Asta ar fi culmea. Dupa ce am vazut cu totii ca e hot sa mai aflam si ca e prost.
   NU va accepta nicio evaluare externa.

  • Dacă modul de redactare al tezei din 2003 este similar cu modul de redactare al unor teze din America- în mod sigur.

  • Glumesti? E’s copil? Cum sa accepte asa ceva? Si, pentru ca in acest caz Goe e prea focusat pe distrugerea institutiilor si nu pe replici inteligente, uite iti livrez eu cateva: 1) si cine le traduce? caci, vezi bine, aia nu stiu lb. romana si subtilitatile ei. Da, dar pot s-o traduca. 2) Da, da, daaarrr….traduttore/tradittore si atunci normal ca o sa para plagiat! Se pierde din „esenta semantica”. 3) Basescu e prieten cu licuriciul Gittenstein care e vandut Monicai Macovei, deci oricum toata tentativa e nula.
   Bref, dl. Ponta ar fi umilit, o umilinta care e fara de se poate, ma intelegi?

   • @ Nana

    La cât de strident e plagiatul lui Ponta, nu cred că experții respectivi ar mai solicita traducerea tezei. :-) Nu-mi spuneți că o comisie spaniolă, de pildă, n-ar recunoaște un plagiat din specia Copy and Paste în limba norvegiană…

   • specializate cu cazurile de coruptie. Oare ei nu au avut traducerea lucrarii cat si a sursei de inspiratie pentru a decide plagiatul? Deja este dovedit plagiatul de analistii independenti politic si experti, din afara tarii. Cate alte analize sa tot facem ca sa recunostem ca albul este alb si nu negru?
    La ce bun sa tot o mai cotim pe dupa par si sa nu recunoastem ce expertii au spus; PLAGIAT.
    Poate Ponta sa minta cum vrea, vezi declaratiile privind CCR, sa spuna ca nu a plagiat si sa invoce orice motivatie . Verdictul este dat de specialisti si asa o sa ramana. Cand spun specialisti ma refer la profenalismul de a cerceta un plagiat (oare a cate suta de mii dintre toate plagiatele analizate pana acum?) cat si la titlurile (luate pe merit) a celor care au analizat PLAGIAT-ul.
    In rest totul este o perdea de fum ridicata de impostorul Ponta.
    Felicitari autorului articolului si va rog sa nu reduceti presiune asupra PLAGIATORULUI pe viitor. Noi cei cu diplome muncite, luate pe merit va sustinem.

 16. Calcaiul lui Achile la PSD este politica de resurse umane. Obsedati din anul 1990 ca intectualitatea este de dreapta, PSD-ul a decis sa-si creeze din proprii-le cadre inyelectuali. Asa au aparut: Vanghelie doua diplome universitare, Robert Negoita, doctor stiintific si o intreaga garnitura de lideri toti stampilati ca fiind doctori si profesori universitari. Cum aceste baloane de sapun nu puteau fi inghetate ele s-au spart odata cu cresterea temperaturii. Balonul cel mare este acum tinut umflat prin racire cu pungi cu gheata si el se numeste Ponta. Nu poti insa sa tii vremea in loc sau sa o schimbi dupa cum schimbi comisiile. Intrebarea mea este: cine va fi acela care va infinge acul si cand?

 17. Ma alatur celor care va felicita pentru articolul dvs care este un exemplu de rigoare didactica. Dar, trecand in registrul politic, se ridica o intrebare: daca nici aceasta lovitura de maestru data capului USL de catre… o sursa anonima(…) nu este de natura sa desfiinteze aceasta structura mafiota atunci ce este de facut? Oricum USL manifesta un apetit deosebit pentru actiuni abuzive pe tot registrul admnistrativ, social astfel incat numai cei platiti sau orbiti definitiv ii vor mai vota! Cred ca partidul NR ca forta politica proaspata ar trebui sa ia initiativa unor proteste pasnice de genul fulariadei!

  • Sunt oameni orbiti pe stanga sunt oameni orbiti pe dreapta, dar majoritatea judeca cu ambele emisfere. Pe astia nu urma nu-i poti pacali decat cu o alianta dintre stanga si dreapta. Fiind vorba de-o pacaleala, hotilor le-a mers mers mintea mai repede decat cinstitilor sa faca o asemenea alianta. Acum cinstitii ce sa faca si ei? nu le ramane decat sa-i plagieze pe hoti.

 18. Sunt plecat de ani buni din tara si privesc cu mare ingrijorare evenimentele incredibile petrecute in jurul guvernului Ponta de la instalare si pana acum!
  Inteleg orgoliile politice,galceava,inteleg chiar si metodele uneori mai putin ortodoxe,tipic balcanice de discreditare ale unui adversar politic.Dar actiunile si inactiunile USL-ului din ultima perioada cred ca au depasit nu numai limita bunului simt ci si limitele democratiei.Cred ca asistam la o actiune disperata de compromitere a imaginii Ro in lume.
  Onoarea domnului Ponta este o problema pur personala.Dar onoarea tarii nu poate fi lasata la bunul plac al unui pitic politic plagiator!

 19. De fapt comisia aia fantomă a compromis ideea demonstrării plagiatului lui Ponta. De ce au fost așa grăbiți?

  Știu de ce, să nu ajungă Băsescu suspendat și Ponta încă neacuzat oficial de plagiat. Sunt o eacă proști, ăia din mediul academic. Sau nu le pasă că-l compromit aruncându-l în politică.

  • Ce intelegeti prin „grabiti”? Au anuntat in 19 Iunie ca pe data de 29 Iunie vor lua in discutie lucrarea de doctorat a lui Ponta.

   Graba a fost din partea „domnului” Pop. De ce a fost Pop asa grabit sa modifice componenta acestei comisii tocmai in ziua in care s-a stabilit (cu 10 zile inainte) ca va fi analizata lucrarea lui Ponta? Aceasta graba nu o sesizati?

   • O sesizez. Comisia trebuia să spună, „bine, ne întrunim în locul și la ora la care ziceți, oricum rezultatul este cunoscut”.

    Vorba lui Ioan-Aurel Pop, mie nu îmi pare o luptă pentru curățarea mediului academic. Și aia e necesară. Dar aici este o luptă „care îl pupă primul undeva pe Băsescu”. Răspunsul mediului academic, autonom și demn, trebuia să fie „bine, când avem vreme ne ocupă și de studiul lucrării numitului Victor Ponta; n-am auzit în mediul academic de el, probabil e o nulitate”.

    Demisia lui Ponta, ar trebui să fie pentru acuzațiile de până acum, nu pentru acuzațiile unor „comitete și comiții” în care s-au grăbit miticii cu capul înainte să se bage.

    Nu știi pe care politruci să-i disprețuiești mai mult.

 20. E incredibil cum in fata evidnetei se incearca fumigene cu… „ma scuzati, singura vina e c anu am pus ghilimele”. Cind ai atitea pagini copiate, intr-o lucrare de o rigurozitate stiintifica si serioasa cum e o teza de doctorat, cum crezi ca poate trece neobservata impostura? Unde e contributia originala, de ce ai simtit nevoia sa introduci acolo pagini intregi, cind… daca aveai nevoie musai de ele, puneai 3 propozitii in loc de conluzie la paginile respective, spuneai asa cum sustine dl cutare cutarescu in cartea sa la paginile xx-xxx si gata. Altfe… le-ai bagat acolo sa ai la numar paginile?? E o practica invatata de orice licean cred, acuma le spunem liceenilor ca vax, la doctorate merge si altfel…
  Stam si ne impiedicam in reguli birocratice in ce priveste cnatcu si ignoram faptul ca totusi nist eoameni de stiinta au declarat ceva ce se vede si din avion.
  Felicitari si sper sa continuati sa scrieti pe tema, nu trebuie sa ignoram, nu trebuie sa uitam nici o clipa.

   • Nu sunt Pdl-ist, sunt apolitic, dar nu pot sa ma las prostit in fata. Nu am pregatire pt a analiza teza dlui Ponta ,dar am suficienta ratiune sa constat ca este „copy-paste” sau nu este .
    Oamenii care au ajuns la putere acum, nu-si pot permite sa scape ciolanul din mana. Cererile sunt prea mari, datoriile sunt imense pt cei carora i-au sustinut sa ajunga la putere. Nu-si pot permite.
    Referitor la alti plagiatori, cine-i opreste pe actualii sustinatori ai dlui Ponta sa-i dea in vilag . Sa trimita anonim sau nu , tot la Nature sau Faz sau la oricare alta publicatie cu renume , probe privind alte plagiate ?
    Continuati dle Vlasov, poate-poate reusim pana la urma.

 21. De ce nu se merge la o comisie externa, pentru a se stabili plagiatul fara sa mai croncane PSD-ul ca este o razbunare politica? Oare nu exista in cadrul Uniunii Europene un organism care sa faca astfel de verificari (ceva in genul CEDO in justitie)?
  Comportamentul acestui penibil ministru al invatamantului nu poate fi reclamat intr-un for la Bruxelles? Asa cum Orban a fost chemat la ordine, asa ar trebui si Ponta, care dupa parerea mea este cel putin la fel de vinovat. Ajutorul estern ar putea fi foarte util in acest caz, deoarece la nivel intern oamenii sunt destul de apatici.
  Problema in acest moment nu este doar domnul Ponta, ci insasi existenta statului de drept in Romania si credibilitatea acestei tari. Daca Severin era doar un europarlamentar (extrem de nesimtit, dar nu cu o functie importanta), Ponta este prim ministru. Exista precedente (ex. presedintele Ungariei, un ministru german), deci nu ne aflam in fata unei situatii originale.
  Si inca ceva, atacurile la care sunt supusi membrii acestei comisii sunt cel putin la fel de rele ca cele in care intelectualii erau umiliti de secretari de partid cu 4 clase inainte de ’89. Pentru cine nu vrea ca vremurile acelea sa se intoarca (intr-o forma ceva mai subtila numita Antena3) trebuie sa ia atitudine acum, pentru ca altfel consecintele ar putea sa fie cu bataie in timp si poate chiar mai rele decat cele ale mineriadelor din anii ’90.

 22. Stimati Domni,
  Daca este sa ne ocupam de detalii tehnice … am rugamintea sa se aiba in vedere ca un Ordin al METCS nu poate modifica Legea invatamantului (pentru intelegerea rationamentului a se vedea Legea 24/2000, republicata, privind normele de tehnica legislativa). Prin urmare, daca atributiile Comisiei sunt stabilite in Legea invatamantului … modificarea acestora se face printrun act normativ de acelasi nivel. Sa fie ministrul educatiei … incompetent sau rau-voitor.
  Stim ca este incompetent … asta e buna. Poate insa avem un abuz in serviciu … aici intram in sfera penalului.

  • Da, şi trebuie spus 24 din 24, peste tot unde se poate. În Drept se numeşte „principiul simetriei” şi nu este simplă tehnică de legiferare, ci criteriu de validare a normei legislative. Mi se pare la mintea cocoşului că trebuie sesizată Curtea Constituţională.

   • Sunteti acelasi cu Eugen Ovidiu Chirovici (n. 11 mai 1964, Făgăraș, județul Brașov)? Daca da, tabara celor care lupta contra plagiatorilor devine mai puternica. Multumim pentru solidaritate!

 23. Va fi greu.
  Foarte greu.
  Fara sprijinul direct si puternic al publicatiilor straine si al academicienilor straini, nu cred ca romanii au sanse sa-l convinga pe Ponta sa demisioneze.
  Sa nu uitam ca acum 3 saptamani, populatia Romaniei a votat cu PSD-PNL-PC in proportie de 70%.
  Daca mai punem la socoteala si majoritatea parlamentara a USL este clar pt toata lumea ca va fi foarte greu.
  Poate ca la toamna, 10% din romani vor renunta sa voteze USL. Poate ca inca vreo 10% voe iesi la vot, indignati.
  Dar atata vreme cat USL ramane cu un procent intre 50 si 60% sansele sa scapam de Ponta sunt foarte mici.
  La tupeul de-a dreptul ordinar afisat de Ponta, atat prin scandalul Mang cat si prin faptele comise de sluga – Liviu Pop, cat si obraznicia si impertinenta de a nesocoti si de a incalca o decizie a CCR ne demonstreaza, cat se poate de clar, ca Ponta nu se va da in laturi de la absolut nicio manevra si va calca totul in picioare pt a ramane Premier.
  Daca slaba opozitie de dreapta nu va fi sprijinita masiv de societatea civila si de mediul cultural – intelectual – academic , Ponta nu are de ce sa se teama.
  Daca nu-l va suspenda pe Basescu, probabil ca Ponta va sta acasa, va evita orice iesire in exterior pt a evita intrebarile jenante si va contiuna sa isi bata joc de Romania, in plan intern.

 24. Ordinul dl. Pop, de vineri, a abrogat HG 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat abroga mai vechea Hotarare a Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 540 din 24 iunie 2005? Citind Art. 4 din noul Ordin nu am identificat nici o referire la abrogarea acestei HG, din care citez:

  „Art. 50
  (1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională în organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului poate lua măsurile prevăzute la art. 170 din Legea nr. 1/2011.

  (2) CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia.

  (3) Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării poate fi sesizat cu privire la încălcarea regulilor de bună conduită în cercetare-dezvoltare de către personalul de cercetare-dezvoltare din cadrul IOSUD, potrivit prevederilor art. 323 din Legea nr. 1/2011.”

  • O hotarare a Guvernului nu fi modificata, completata sau abrogata de un Ordin al vreunui Ministru. Legea stabileste o ierarhie a actelor normative (legea nr. 24/2000).

 25. Inca una… Tot aud la stiri ca premierul Copy Lot a copiat in teza de doctora nu stiu cite pagini fara sa citeze sursa. De ca si cum daca te apuci sa copii vreo 45 de pagini si citezi sursa este absolut normal pentru o teza de doctorat…
  Pe plan intern am ajuns in situatia in care totul este posibil, orice mojicie, orice sut in fund, injuraturi publice, a-ti da demisie pentru un amarit de plagiat chiar pare exagerat, nu? In schimb, daca ne raportam la exterior… dnul ponta ar trebui sa gindeasca ca atunci cind iese din romania si mocirla de aici (de care sint toti politicienii vinovati) este imediat judecat altfel,
  Si totusi… un PROCUROR… fura si sare peste procedurile legale, ignora hotariri ale unei instante… Vai de noi.

  • Bineinteles ca chiar daca ar scapa de plagiat , daca niste dobitoci vor hotari acest lucru, teza lui de doctorat tot nula este dpdv al aportului pe care-l aduce mediului din care si-a primit titlul de doctor. Cand ai deja 85 de pagini luate de altundeva, cu sau fara ghilimele……poate fi vb de o culegere de texte, nicidecum de o lucrare de doctorat.
   Insa, una e sa fi acuzat de hotie si de marlanie si alta e sa fii acuzat doar de incompetenta.

   Asta-l doare de fapt pe Ponta. Acuzatia de hotie. ca daca ar fi dupa el, maine si-ar arde teza de doctorat, ar renunta la titlu si ar da inapoi si alea cateva mii de euro pe care le-a incasat de pe urma titlului de doctor.
   Ar face absolut orice ca sa scape de chestia cu plagiatul – cu hotia.
   Si se pare ca chiar face orice!

   • Pai tocmai asta e, ca indiferent daca a pus ghilimele sau nu, plagiat sau nu, contributia stiintifica este nula sau in orice caz afectata de faptul ca a simtit nevoia sa includa in teza contributiile altora. Deci tot impostura este, cu ghilimele sau fara ghilimele. Iar chestia asta… se vede din avion si acu ne jucam de-a comisiile, intr-o problema de competenta oricarei gospodine, in timp ce ponta nu recunoaste parerea unor oameni de stiinta, academicieni, doctori pe bune.

 26. Cu tot respectul, dar de data asta ma simt nevoit sa-i iau apararea micului Titulescu si sa spun raspicat ca sunt sigur ca nu e vina lui.

  E vina celui care i-a facut lucrarea, ca doar nu va inchipuiti ca prins in valtoarea politica, micul Titulescu a mai avut timp sa se ocupe de doctorat. El a platit cinstit, dar nenorocitul ala i-a tras teapa. Care va sa zica, ca nu mai onoare, domnilor.

 27. Iata si o pozitie care, dupa parerea mea, intrece in cinism si marlanie chiar si declaratiile si plagiatul lui Ponta.

  „Premierul Ponta trebuie sa-si ceara scuze, nu sa-si dea demisia, daca se dovedeste ca a plagiat, pentru ca „la marginea Europei, unde suntem noi”, e suficient sa iti ceri scuze, nu sa demisionezi, considera academicianul Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii in Guvernul Adrian Nastase.”

  Deci va dati seama?
  Asemenea declaratie rostita de un academician nu face decat sa batjocoreasca in cel mai murdar mod posibil, si ceea ce a mai ramas din credibilitatea invatamantului romanesc.
  Cu asemenea declaratii si cu asemenea mentalitate, mai ales din partea unui academician, mai mult ca sigur ca vom mai sta inca 1000 de ani la „marginea Europei”.
  Pt ca de fapt asta si doriti!
  De fapt, tocmai datorita acestei mentalitati nerusinate din partea unui academician roman suntem la marginea Europei, domnule Theodorescu!

 28. Domnule Vlaston,

  Ati semnalat schimbarea de pozitie ipocrita a dlui Ponta in prinvinta Parlamentului. Pentru acest articol, existao alta asemenea schimbare de pozitie foarte relevant: in mai, dl Ponta a zis ca Comisia de Etica nu poate fi obiectiva in anchetarea dlui Mang, fiind in subordonarea sa; in iunie, dl Ponta considera ca numai Comisia de Etica poate fi obiectiva in anchetarea dlui Ponta, uitand ca acesta se afla in subordonare sa. Va rog sa taxati si aceasta ipocrizie.

  Citez din Hotnews:

  „Informat de jurnalisti cu privire la verificarea declansata in cazul ministrului Ioan Mang de catre Comisia de Etica de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, in urma sesizarilor de plagiat, premierul Victor Ponta a explicat ca, daca aceasta institutie este in subordinea Ministerului Educatiei, ancheta nu poate fi considerata una obiectiva.

  „Nu stiu sigur in ce structura institutionala functioneaza autoritatea. Daca e vorba de Ministerul Educatiei, inevitabil va dati seama ca nu poate fi o ancheta considerata o ancheta obiectiva. E greu sa-ti anchetezi propriul sef. De aceea am analizat ideea unei institutii independente, sper sa primesc maine un raspuns favorabil”, a mai spus Ponta.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12220991-victor-ponta-solicitat-academiei-romane-verifice-acuzatiile-plagiat-aduse-lui-ioan-mang-daca-dovedesc-adevarate-ministrul-pleaca-daca-nu-dovedesc-inseamna-aceasta-este-cea-mai-periculoasa-functie-din-.htm

  Cu stima.

 29. Un tupeu inimaginabil,o atitudine descalificanta,inacceptabila,pentru functia pe care o detine,o atitudine de non-salanta,greu de suportat,pentru un om politic,care ar trebui,sa fie un „REPER” un model,pentru popor,cu o Demnitate,impecabila,un asemenea „OM”,nu ar accepta atata dezonoare,daca te respecti pe tine insuti,nu mai poti trai,stiindu-te,vinovat,trebuie,sa ai o minima constiinta,si sa recunosti public,ca nu poti accede la o asemenea functie,in stat,cand iti arogi titluri pe care,le-ai dobandit,fara nici un efort intelectual ,ajungi sa iti fie rusine,sa te gandesti cu spaima la ce lasi in urma ta,punandu-ti o intrebare cat de fireasca ,atat de normala,Imi este rusine de propiile mele fapte, ma caiesc,am decenta sa ma retrag?O,Dumnezeule,opreste dezastrul,opreste ura,iresponsabilitatea,imaturitatea,mandria nebuna,a celor care fara scrupule,sunt gata sa calce in picioare,tot,tot,absolut tot,ce le sta in cale.Pana cand,vom asista la aceste atitudini din partea acestor oameni,carora nu le pasa ,de situatia,catastrofala,a unei parti a populatiei,care se zbate in saracie,in disperare,in confuzie,nemaistiind ce sa creada.Nu ne-a ramas decat sa credem,sa nadajduim ca Bunul Dumnezeu nu ne-a abandonat,ca EL vede,EL este prezent,si ca EL DUMNEZEU,va face dreptate,va aduce lumina,

 30. Zilele lui Ponta ca premier sunt numarate.Tacerea lui Antonescu mi se pare semnificativa. Nu cred ca nu exista in USL minti care sa nu realizeze ca ne ajunge un Adrian Severin la PE, nu ne trebuie unul si la guvern. Plus ca mai cred ca Ponta are un alt calcai al lui Ahile, mai sensibil : Cristian Panait, procurorul „sinucis” de Ilie Piciorus si Alexandru Chiciu, cam in aceeasi perioada cand Ponta isi dadea doctoratul. Daca pentru plagiat, Ponta este un jalnic gainar intelectual, pentru ascunderea adevarului in ce priveste moartea prietenului sau Cristian Panait Ponta este protectorul banditilor din mafia transpartinica a produselor petroliere. Alexandru Chiciu este astazi vajnic avocat al lui Nastase, cel care nu era de acord cu arestarile de vineri seara.

 31. Toate tezele de doctorat sustinute in Romania, de pe la 1900 si pana astazi, se gasesc la Biblioteca Nationala a Romaniei (fosta Biblioteca Centrala de Stat), intr-o colectie speciala, una dintre obligatiile legale ale bibliotecii fiind tocmai stocarea acestor productii stiintifice. Tezele se gasesc in fisierele bibliotecii sau in catalogul on-line si pot fi consultate. Inclusiv tezele sustinute in acest an. Se pare ca unele teze – ale unor politicieni, dar si ale altor personalitati publice – nu au fost introduse in catalog sau au fost scoase de acolo, dintr-un motiv usor de intuit. Ar fi interesant de aflat care sunt aceste teze si cine sunt autorii care isi ascund tezele in acest mod.

 32. Domnule Vlaston, cred ca ar merita un update chestiunea urmatoare:

  „CNATDCU isi exercita atributiile privind evaluarea dosarelor in vederea validarii acordarii titurilor de doctor conform art. 168 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 precum si OM 3759/2011 si propune ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului acordarea sau neacordarea titului de doctor.”

  Si

  „Evaluarea dosarelor inaintate CNATDCU in vederea validarii tezelor de doctorat si propunerii de acordare/neacordare a titlurilor de doctor se va realiza prin intermediul platformei informatice asigurata de UEFISCDI, conform OMECTS 3504/2012.”

  Asadar, domnul Liviu Pop se inseala iarasi atunci cand afirma ca CNATDCU nu ar fi avut dreptul sa verifice teza domnului Ponta din 2003 ci doar cele din 2012 incoace. S-au prins ca ordonanta lor e vax, asa ca au incercat sa caute o bresa in legile actuale. Ei bine, au cautat gresit ;)

  • Pai daca e sa cautam in detaliu, s-a vazut si de ce CNATDCU a actionat imediat, dand verdictul in aceeasi zi. Cred ca jignirea a fost suprema pentru membrii comisiei. Sa o luam pe rand:
   – Liviu Pop cere comisiei sa dea raport detaliat cu privire la activitatea sa, ce au facut, cand au facut si cum, plus detalii, inclusiv de felum cum poate fi imbunatatita activitatea. Cererea e ca in bancul cu examenul la academia de politie: „Cati au participat la rascoala din 1907 ? Numele si varsta lor.”
   – Aceasta cerere sa fie satisfacuta 7 zile (sau trei, daca e sa ne luam dupa data ordinului de inregistrare). Nu conteaza ca seful comisiei nu e in tara in perioada respectiva.
   – La ce i-ar fi trebuit aceste informatii, avand in vedere ca este doar interimar si in doua zile paraseste ministerul ? Doar nu face munca benevola si analizeaza raportul dupa incheierea mandatului. Motive birocratice de prost gust.
   – Acelasi comportament l-a avut si fata de Comisia de Etica. S-a dat in stamba si cand a cerut ITM-ului sa verifice diploma de bac a lui Funeriu, fara sa stie macar ca pentru functia de consilier nu era necesara (confirmat de Min. Muncii trei zile mai tarziu).
   – Acorda termene fixe (pana azi la ora 12, nu conteaza ca seful nu e in tara), de parca ar fi niste amarati de angajati, nu academicieni.
   – Emite ordin de reorganizare si forteaza aparitia in monitorul oficial, pe motivul birocratic mentionat anterior ( nu ar fi trebuit totusi analizat raportul, mai intai !?)
   – Trimite lacheii sa intervina in sedinta de consiliu, apoi (dupa ce acestia sunt dati afara) intervine personal, spunandu-le in fata ca i-a dizolvat si ca nu mai au atributii.
   – Prin acest ordin, elimina drepturile de verificare a lucrarilor de doctorat, care sunt prevazute in Legea Invatamantului.
   – Dupa ce afla ca ordinul e doar de reorganizare (nu de dizolvare) a comisiei, baga motivul cu atributiile si cvorumul.
   – Dupa ce si acest motiv cade, o baga pe aceea ca ordinul lui Baba limiteaza dreptul doar la lucrarile de dupa 23 aprilie.
   Acest comportament de prost gust a lui Liviu i-a jignit cu siguranta pe toti membrii consiliului.
   O lipsa de respect fata de ei. i-a tratat ca pe subordonatii sai din minister, ori asta nu se face cu membrii Academiei Romane.

 33. Apel pentru sesizarea M. Public

  http://www.petitieonline.com/apel_pentru_sesizarea_procuraturii

  Doamna Procuror General,

  Constatam cu indignare ca in ultima perioada au fost generate de catre Domnul Prim Ministru Victor Ponta, de catre Domnii Ministrii Marga, Pop, Corlatean, Rus si de catre Domnul Crin Antonescu – atat pe plan intern cat si la nivelul Uniunii Europene – actiuni prezentate pe larg in mass-media interna si internationala, actiuni care intra sub incidenta Codului Penal (art. 240 – uzurparea de calităţi oficiale, 242 – sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, 246 – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, 247 – abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, 248 – abuz în serviciu contra intereselor publice, 249 – neglijenţa în serviciu, 250 – purtarea abuzivă, 2531 – conflict de interese, 257 – trafic de influenta, 262 – nedenunţarea unor infracţiuni / cazul procurorului Panait, etc), a Legii nr. 8 / 1996 (plagiat – „in legislaţia americană referitoare la drepturile de autor, plagiat se consideră utilizarea repetată a mai mult de 8 cuvinte, fără precizarea sursei originale, considerând că în acest fel, lucrarea plagiată este prezentată ca o lucrare originală” – conform Universitatii de Medicină şi Farmacie din Craiova 2009 / Comisia pentru Probleme Juridice, Etice şi Disciplină Universitară), a Legii 1/2011 – Legea Educaţiei Naţionale – art. 310 si a Legii nr. 78 / 2000 (art. 13, 131, 132, 15, 17, etc.).

  Actiunile celor de mai sus aduc o atingere grava democratiei din Romania si din Uniunea Europeana si sunt menite sa destabilizeze Curtea Constitutionala a Romaniei, Justitia, Institutia Prezidentiala din Romania, Guvernul, etc.

  Actiunile celor de mai sus sunt fara precedent in ultimii 79 de ani in Europa – fiind similare actiunilor declansate de catre Adolf Hitler in Germania anului 1933 (Wikipedia, enciclopedia liberă:”In martie 1933 Hitler s-a hotărât să propună noului parlament Legea de împuternicire (Ermachtigungsgresetz), care prevedea înlăturarea procedurilor și legislației parlamentare și transferul puterii depline cancelarului și guvernului său, prin asumarea de prerogative dictatoriale”).

  Actiunile celor de mai sus sunt fara precedent in ultimii 72 de ani in Romania – fiind similare actiunilor declansate de catre Ion Antonescu in anul 1940 (Wikipedia, enciclopedia liberă:”la 5 septembrie 1940, Antonescu a cerut regelui să-i acorde puteri depline, suspendarea constitutiei și dizolvarea parlamentului și în seara aceleiași zile i-a cerut regelui să abdice și să părăsească țara.”).

  Fata de cele mai sus mentionate va rugam sa initiati procedura de cercetare penala a persoanelor mai sus mentionate.

  Invităm să se alăturare acestei petitii toate persoanele interesate in apararea democratiei.

  Sorin Max,

  Londra

 34. Ponta nu e doctor, e sferto-doctor (1 sfert e plagiat). Ponta nu e doctor, e mai degraba pacient. Cariera lui e compromisa. Datorita acestei greseli impardonabile, capitalul politic construit cu greu de o logistica uriasa se iroseste rapid, si va costa procente la alegeri. Hienele nu-i vor ierta asta, chiar daca acum stau dogmatic alaturi, in criza de repere. Dar la cel mai mic esec cuantificabil, il vor mazili.

 35. Era un batran acuma mai multi ani in Bucuresti care a aruncat cu oua in Iliescu la o manifestare de-a bolsevicului. Batranul pierduse unul sau ambii fii, nu mai tin exact minte, impuscati la Revolutie.

  Intrebarea pe care mi-am pus-o a fost de ce batranul nu a aruncat cu grenade in Iliescu? Era batran, singur, ce mai avea de pierdut?

  Tot in scena aceea mai apareau si simpatizanti de-ai lui Iliescu, care-l pupau. Daca dadea cu grenade ii termina si pe aia, ceea ce ar fi fost un bine facut natiunii.

  Lipsa de reactie a populatiei din Romania si toleranta indolenta a porcariilor facute de clasa politica sunt uimitoare. Asa ca populatia are conducatorii pe care-i merita, plagiatori, hoti, Nastase, Ponta, Iliescu, Udrea, etc.

  Adica ni se pune pe scena un teatru cu actori scarbosi, absolut toti fiind santajabili cumva, securisti, activisti PCR, sau progeniturile lor, hoti si criminali, borfasi de tot felul, grupati in PDL si PSD, adica o falsa aripa dreapta si stanga, ba inca si un partid construit de securitate sau cum se cheama acuma, PP-DD, ca sa capteze prostimea nemultumita.

  Unde sunt marii universitari, pseudo-profesorii mei de la UVT care ne terorizau si nu ne invatau nimic util, de ce nu ies in strada sa demonstreze contra acestui suvoi de plagiate? Dar aia de la UBB sau Bucuresti sau marii acdemicieni? De ce nu s-au adunat 14 membri la CNATDCU, cati trebuia sa fie? Nu cumva se intampla acelasi fenomen ca cu Beuran acuma cativa ani, pe care l-au dat afara de la medicina dinadins nerespectand procedura legala ca dupa actiunea lui in instanta sa-l poata angaja la loc? Si e profesor plagiator bine merci.

  Deci, adunati grenade in loc de oua, sau macar pietre….

  • Prostia si aroganta sunt bombele care se auto-detoneaza!

   Nu este nevoie de pietre sau de alte arte – „Fiecare pasare moare pre limba ei” – vezi cazurile puscariasului si a elevului sau, care ii va urma dupa…

 36. Nu conteaza, USL o sa ia un procent destul de mare la alegeri fara demisia lui Ponta.
  Oamenii carora le pasa probabil nu vor veni la vot iar PSDeii natiunii vor veni gramada, cu autobuzul. Noi nu suntem un popor responsabil, deci de ce am avea conducatori responsabili.
  Prostimea care se uita la antene oricum nu poate vota altceva, ei nu stiu decat jos Basescu. Si din pacate ei sunt majoritatea…

 37. Am inteles ca nu postati comentariile care profereaza injurii si mi se pare normal avand in vedere calitatea ridicata a forumului. Nu inteleg de ce nu acceptati ca articolul dvoastra este identic cu lista PDL data raspandacilor. Totusi, la nivelul „contributors” asteptam si o explicatie pt. activarea grupului Miclea dupa sapte luni de la ultima intalnire si cateva cuvinte despre cele 21 milioane euro aflate la dispozitia membrilor prin grant guvernamental. Probabil n-o sa apara nici acest comentariu dar sper sa reveniti la sentimente mai bune in viitorul apropiat cand alta comisie, independenta de asta data, va confirma ce stim cu totii: Ponta e un impostor.

 38. M-am exprimat gresit! Nu va acuz de partizanat sau complicitate. A fost mai mult o dorinta de echidistanta pe care am intrezarit-o destul de timida in articolul dvoastra (mentiunile la Realitatea si guvernarea Tariceanu). Mii de scuze!!

 39. Nu am un doctorat dar am o licenta in filologie(neplagiata).Fara sa fii academician, citind pe net teza lui Ponta vezi clar ca o mare parte din ea este un plagiat.In concluzie,acest Primministru este o persoana fara rusine si onoare!

 40. acest premier usl-ist (ca al Romaniei nu va fi nicicand!) e de meserie procuror. chiar nu intelegeti gravitatea situatiei ???
  Un procuror hot ajuns premier prin demolarea sau destabilizarea institutiilor de drep din tara.
  ce cazuri o fi judecat acest procuror lipsit de minima decenta, onoare si notiuni de drept ????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro