joi, ianuarie 20, 2022

Presa și Justiția, o relație cu nervi

Proiectul noului ”Ghid privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media” elaborat de CSM pune din nou sub lupă limitările pe care o autoritate reală, cea judecătorească, o poate impune unei puteri simbolice, cea a presei. Prima observație este că ghidul nu este un ghid ci un regulament, cu formulări stricte, care nu recomandă sau ghidează, ci poruncesc și dispun în 90% din articole. Falsul ghid pare să ignore existența încă din 2001 a Legii 544 a accesului la informația de interes public, care e destul de amănunțită și face inutile o serie de precauții. Fiindcă, de fapt, precauția rămâne nota dominantă a Ghidului, reflectând atitudinea defensivă și neîncrederea membrilor sistemului judiciar în mass-media. Procedura complicată a acreditărilor, obligația jurnalistului de a se prezenta mereu cu legitimația în mână îl transformă într-un suspect de serviciu, în vreme ce orice cetățean intră la un proces public în sala de judecată nelegitimat. Atent reglementate și având deasupra principii dragi tuturor ca transparență, interes public, informare corectă, coroborate cu  drepturi fundamentale ca prezumția de nevinovăție, protecția vieții private etc., cele 14 pagini de reguli conțin și o dilemă mare, producătoare de insomnii: să se dea sau să nu se dea ziariștilor acces la dosarele proceselor aflate pe rolul instanței (fiindcă la cele aflate în faza de urmărire nici vorbă nu poate fi pentru a nu compromite probele și ancheta), să se admită eliberarea de fotocopii ale rechizitoriilor și sentințelor sau să se permită numai consultarea lor?

Ce s-a defectat în relația dintre Presă și Justiție, încât să se dorească revenirea la restricții pe care jurnaliștii le simțeau în anii ’90? O spune avocatul Florentin Țuca într-un articol caustic acuzând ”Înalta Curte a Presei” că își arogă nelegitim ”autoritatea de ultim cenzor şi oracol suprem” prin verdicte pentru care nu este calificată. I se mai reproșează aroganța autopoziționării și ”exagerata imixtiune în procedura urmăririlor penale, lezarea dreptului magistraţilor la propria imagine şi la viaţă privată, încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, nesocotirea unor principii fundamentale de funcţionare a sistemului judiciar… efectele nocive ale şantajului şi ale manipulărilor prin presă, care duc la decredibilizarea justiţiei în general”. Justiția în văzul lumii ar fi un alt exces: ” Înalta Curte a Presei îşi derulează şedinţele de judecată la vedere, în direct, în piaţa publică. Judecătorii-jurnalişti adunaţi în studiou, coordonaţi şi moderaţi de câte un preşedinte de complet, încep să împartă dreptatea în stânga şi-n dreapta în văzul telespectatorilor (aceştia din urmă cu atribuţii de juraţi, exercitabile prin SMS). Potrivit lor, justiţia instituţională e, în integralitatea ei, în metastază; judecătorii cu robă sunt, cu toţii, corupţi şi incompetenţi; avocaţii – avocaţi ai diavolului de-a valma; notarii – nişte bandiţi irecuperabili”. Mai există și alte păcate ale presei ca senzaționalismul, folosirea incorectă a termenilor juridici, graba care strică treaba, ca să nu mai punem  interogatoriile tipic idioate de genul ”regretați fapta”, în locul unor întrebări jurnalistice pertinente .

Judecătorul Cristi Danileț, membru CSM, exprimă într-o lucrare mai multă dorință de cooperare, considerând că ambele au același scop, asigurarea democrației și a supremației legii, cu excluderea însă a oricărei forme de fraternizare a magistratului cu presa pentru popularitate.

Au și jurnaliștii destule de spus la adresa unor oameni ai justiției, care se folosesc de reglemente și de protecția imaginii justiței și a reputației pentru a ascunde incompetență, corupție sau nepăsare. Ziariştii devin suspicioşi atunci cînd, invocând regulamentele, instituţiile fac din actul de justiţie un secret straşnic păzit, dar și atunci când e distanță prea mare între ”adevărul juridic” și ”adevărul jurnalistic” rezultat din investigații și verificări rezonabile. Există diferențe de ritm, jurnaliștii rar pot avea ”puțintică răbdare” prin natura meseriei lor, există tatonări reciproce în privința onestității (o judecătoare beată-curcă le dă și azi cu tifla jurnaliștilor pe care i-a bruscat, cu complicitatea altor magistrați), iar pretenția că presa strică imaginea justiției  e ridicolă: nimic nu poate compromite mai temeinic reputația unui magistrat decât propria sa conduită. Sunt deja peste 20 de ani de experiență în relația mereu tensionată dintre mass media și justiție, s-au mai făcut traininguri de ”împrietenire” (Freedom House, TransForma etc), așadar n-ar trebui inventate alte piedici pe care CSM și prospăt elboratul Ghid le preconizează.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Presa si politicul…
  Toti o apa si-un pamant!
  Sunteti de-a dreptul penibili cand dati vina unii pe altii.
  In ansamblu, vina o poarta ambele tabere.
  Una fara cealalta nu exista.
  Dar ceea ce este mai trist, este ca Presa este la mana politicului.
  Articole plangacioase poate scrie oricine.

 2. Justitia are mare probleme cu CORUPTIA prin decizii nepredictibile, dictate de interese proprii sau de grup.
  Cetateanul care ii plateste constata ca este practic batjocorit si culmea tocmai el cetateanul plateste ca magistratii sa-i nedreptateasca.

 3. Cred ca nimeni nu isi imagina, in decembrie 1989, ca presa va deveni dupa 22 de ani un instrument de rafuiala intre grupuri de lobby, intre mafioti, intre esaloanele 2, 3 si 4 ale puterii comuniste care au pus mana pe putere imediat ce „prostii” ce au iesit in strada de disperare ca nu mai pot suporta ororile unui regim politic criminal si ilegitim au fost impuscayti ca niste caini si naivii care credeau ca Romania va iesi, intr-adevar, din dementa comunista s-au retras in cutiile de chibrit pe post de locuinte.

  Intuitia ta, draga Maria, functioneaza bine atunci cand punctezi rafuiala penibila dintre „deontologii” din presa si mafiotii din politica, dintre smenarii din lumea afacerilor si panglicarii din justitie. Pana la urma, „toti o apa si-un pamant”, asa cum subliniezi si tu in postarea ta.

  Dintr-un instrument de informare presa s-a transformat, s-a automutilat si s-a metamorfozat intr-un instrument de dezinformare. Manipularea, derizoriul, minciuna prin omisiune sau minciuna coroborata cu adevaruri partiale si irelevante pentru majoritatea romanilor sunt procedeele prin care presa s-au compromis DEFINITIV in Romania. Se ne mai miram de marasmul din presa romaneasca in 2012? Sa ne mai miram ca, spre deosebire de 1990, cand se statea la coada la ziare….in 2012 lumea nu mai citeste presa?

  Nu! Tot ce putem face este sa constatam, uluiti, aceasta metamorfoza sumbra a presei romanesti, devenita, iata, in 2012, oglinda unei societati bolnave.

  QED!

  • Da, dar ce bine le sta unora , impopotonati cu diplome si cu „docomente” de luptatori anticomunisti.
   Mai un articol pe ici pe colo, mai o conferinta, mai un planset, mai un icnet, si uite-asa, sunt mari „deontologi si carturari” ai societatii romanesti!
   Nici macar n-as sti sa spun a cui vina este mai mare?
   A presei?
   A justitiei?
   A politicului?

   Pana la urma, oricum as intoarce-o si-as suci-o, ajung la concluzia ca de vina e tot romanul (mai ales cel care nu merge la vot).

 4. Într-o lume civilizată, ”Înalta Curte a presei” funcționează în paralel sau chiar completează curțile reale. Judecătorii și procurorii sunt doar niște oameni- și uneori de foarte proastă condiție- vezi cazul Kovesi ca cel mai recent exemplu- așa că e normal să comunice, comunice și iar comunice cu presa- indiferent de cunloarea acesteia, atâta vreme cât acest lucru nu împietează la modul serios o anchetă. S-ar evita astfel ca la probatoriul făcut de dl. procuror X să găsim elemente mistico- lirice și nu lucruri bazate pe realitate, de bun simț- așa cum s-ar evita aruncatul cu sentințe care peste 1 lună sau 1 an să nu mai aibă nici măcar valoarea hârtiei pe care sunt scrise. Scuze, dar în afară de dl.Bivolaru și dl.Păvălache- a mai stat cineva – măcar de la nivelul 2 al nomenclaturii actuale- indiferent de culoare- la pușcărie condamnat defintiv ? Aș putea să pun pariu că așa cum au ieșit dnii. Voicu și SOlomon va ieși și dl.Apostu până la sfârșitul acestui an. S-au dat cumva condamnări definitive în tot spectacolul PD-Listico-umoristic cu vămile ? Dacă nu, răspunde cineva de banii cheltuiți pentru mobilizarea tuturor participanților în spectacol- cu 0 rezultate ? Dacă o fi nevoie de 2…3 ani ca să dai o sentință- cred că ar fi cazul să cam desființăm tot corpul juridic al României și să rămânem fără. Oricum îi ținem degeaba…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro