duminică, ianuarie 19, 2025

Presa ca hypermarket​

Marele scriitor, semiotician [*] si ganditor italian Umberto Eco, a tinut un discurs cu ocazia inaugurarii noii Biblioteci din Alexandria in anul 2003. Acest discurs devenit probabil unul din cele mai importante eseuri al primei decade in noul mileniu. Eseul se numeste “Memoria Vegetala” si a fost publicat ca subiect central a unei carti tradusa si in limba romana.  Eco arata metamorfoza cunoasterii umane pastrate din generatie in generatie prin procesul scrierii. Metamorfoza de la tablitele de lut acoperite de hieroglife, pe care el le numeste “memorie minerala” si pana la papirusul si hartia moderna, adica exact procesul de migratie de la mineral (lutul, argila sau peretii piramidelor) spre memoria vegetala (celuloza papirusului sau a arborilor) transformata in hartie. Eco sustine ca noi ne aflam in etapa intoarceri la memoria minerala, avand in vedere ca de la circuitele calculatoarelor si pana la CD-ROM toate contin siliciu. In acest proces de reversibilitate, o mare parte din populatie isi va pierde sursele de informare si tezaurul cunoasterii se va diminua. Daca are sau nu Eco dreptate vom vedea, in orice caz acest proces exista si este unul care loveste cu putere si in presa scrisa.

Theophyle este autorul blogului Politeia.

Timp de un secol si ceva presa scrisa a fost principalul mijloc de informare al societatii. Ziarul, in formele lui diferite, a devenit in timp, in special in perioada de dupa cel de al doile razboi mondial, un obiect de larg consum. Formula – pretul ziarului plus bani incasati din publicitate, a sustinut tirajele si dat posibilitate presei sa se dezvolte si sa devina accesibila unor mase largi de cititori. Generatiile occidentale de dupa cel de al doilea razboi mondial, devenite “generatia X” americana (1961-1981), exact acea generatie care a trait perioada televizunii si care a fost prima care a vazut din sufragerie ororile razboiului din Vietnam, a iesit sa protesteze si a creat o anticultura. “Generatia Y”  (1982-2000) – generatie care a crescut langa calculatorul personal si cu hipertextul internetic si in sfarsit  “generatia D” (D de la digital) care a cucerit si Romania si s-a nascut cu ajutorul internetului, e-mailului, blogurilor si acum al retelelor de socializare, au schimbat dramatic paradigma care sustinea presa scrisa.

Noi romanii suprapunem si alte “bagaje valorice” si avem alte denumiri pentru generatiile noaste inchistate de comunism: “decretei”, “tranzitie” si in sfarsit dupa 2000 ne-am aliniat cu ajutorul migratiei libere si a  patrunderii masive a internetului intr-o prima generatie occidentala, un fel de “generatia aliniata”.

Internetul si media electronica au transformat psihologic o mare parte din consumatorii media. Posibilitatea hiperlinkului a impus o citire a articolului total diferita de cea traditionala (lecturare liniara), sustinuta de modelul presei scrise.  Folosirea excesiva a hiperlinkului in textul articolului a condus inevitabil la diminuarea atentiei cititorului asupra subiectului propus si de aici si nivelul “rabdarii” cititorului la articolul respectiv. Ultimele statistici arata ca sansele unui articol mai mare de 800 de cuvinte sa fie citit pana la capat sunt minore. Aici presa scrisa a reactionat prin doua metode, ambele gresite dupa parerea mea. Prima metoda – un mic rezumat de cateva cuvinte, imediat dupa titlu / autor; a doua metoda – reducerea drastica a dimensiuni  comentariilor. Ambele ineficiente, voi demonstra intr-un articol viitor de ce.

Unde stau cei lasati in urma? De obicei la mana “filantropilor.” Este dramatic sa vezi cozile oamenilor in varsta inaintea chioscurilor de distributie a editiei de seara a cotidianului “Adevarul”.   Pacat, mare pacat, pentru ca ar fi cateva modele care ar putea aduce si informatii la fel de gratuite,  asemanatoare celor produse de portalele de stiri on-line. De exemplu o “alianta comerciala” intre portalele internetice si “producatori de print publicitar”, cum ar fi marii comercianti de genul Carrefour, Cora, etc., care tiparesc niste liste cu promotii foarte “glosi,”  care pot fi suplimentate cu 2-4-6 pagini de stiri si comentarii.   Asa zisele ziare de Hipermarket sunt extrem de citite in SUA, in special de cei care nu-si pot permite un ziar adevarat (si chiar de catre cei care pot) , credeti-ma, am scris ani de zile, pe timpul studentiei, pentru asemenea publicatii.

Presa moderna trebuie sa devina ceea ce a incercat sa devina si in print – un hipermarket de idei si informatie. Totul pentru toti. Presa de calitate si tabloidul se vor unifica in timp pentru a-si gasi o piata cat mai cuprinzatoare. Cititorii care vor sa “traiasca” viata altora tabloidizata vor citi impreuna cu cei care doresc informatie si comentariu serios pentru a-si “trai” viata lor mai eficient si informat.

Ops, am trecut granita celor 800 de cuvinte! Sper ca vom avea sansa sa discutam in articolele viitoare si despre economia presei, despre mogulii straini si romani si poate despre modele economice, care pot regenera o presa efectiva economic si calitativa prin continutul ei si  in Romania. 817 cuvine, am reusit!

[*] Semiotica este disciplina care cercetează felul în care functioneaza comunicarea si semnificarea i.e. relatiile dintre cod și mesaj, dintre semn și discurs, intre cuvant si diferitele interpretari posibile.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Nu pricep exact de ce-am ajuns aici, dand click pe un link catre altceva… da’ se leaga cumva :-)
    Nu mai are omul loc de Theophyle pe nicaieri…
    Interesant post, si, sigur, ca individ livresc ce ma aflu, rezonez cu el.
    Insa cred ca batem tufisul degeaba; ziarul dispare, incet-incet, si nimic n-o sa-l salveze. Nici varianta de hipermarket (buna idee, altminteri), poate nici macar varianta online.
    Ziarul va disparea (ma rog, ca si petrolul, n-o sa dispara de tot, dar o sa devina nesemnificativ, o chestie de nisa ingusta) din cauza ca cititul dispare. Iar asta dispare din motivul banal al comoditatii.
    Intai dispare ziarul, apoi va disparea, in timp, si scrisul/cititul online. Viitorul mass-media (si poate nu numai) arata a ceva de gen YouTube. De-alde mine o sa ramanem la balconul cel mai de sus, bombanind, ca mosii din Muppets…
    Opinia mea (nesustinuta de cercetari statistice serioase) e ca lumea citeste tot mai putin. Si, pe masura ce citeste mai putin, intelege inca si mai putin…
    Primul domeniu lovit este, fireste, offline-ul, pentru ca asta totusi costa ceva, solicita un oarecare efort etc., dar va urma candva si online-ul.
    As fi curios daca opinia asta e confirmata de realitate intr-o societate stabila, cum sunt SUA. Gasim pe undeva niste statistici despre cate cuvinte/pagini (online sau offline) pe cap de vita furajata s-au citit, in serii istorice, in anii din urma? Sau macar cate carti/pagini s-au vandut?
    Poate prin Boston o fi altfel, dar in Bucuresti este extrem de evident ca lumea citeste tot mai putin.
    Si, incet-incet, deocamdata intr-un mod bland, sa-i zic asa, incep sa ma lovesc de povestea asta si in relatiile cu partenerii de afaceri straini, din SUA si WEurope. Eu insist sa nu folosim telefonul decat pentru urgente si sa folosim e-mailul, ca, deh, scripta manent; ei insista pentru telefon, mai nou video-chat, Skype etc.
    Vorbim vorbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro