miercuri, octombrie 27, 2021

Presa ca hypermarket​

Marele scriitor, semiotician [*] si ganditor italian Umberto Eco, a tinut un discurs cu ocazia inaugurarii noii Biblioteci din Alexandria in anul 2003. Acest discurs devenit probabil unul din cele mai importante eseuri al primei decade in noul mileniu. Eseul se numeste “Memoria Vegetala” si a fost publicat ca subiect central a unei carti tradusa si in limba romana.  Eco arata metamorfoza cunoasterii umane pastrate din generatie in generatie prin procesul scrierii. Metamorfoza de la tablitele de lut acoperite de hieroglife, pe care el le numeste “memorie minerala” si pana la papirusul si hartia moderna, adica exact procesul de migratie de la mineral (lutul, argila sau peretii piramidelor) spre memoria vegetala (celuloza papirusului sau a arborilor) transformata in hartie. Eco sustine ca noi ne aflam in etapa intoarceri la memoria minerala, avand in vedere ca de la circuitele calculatoarelor si pana la CD-ROM toate contin siliciu. In acest proces de reversibilitate, o mare parte din populatie isi va pierde sursele de informare si tezaurul cunoasterii se va diminua. Daca are sau nu Eco dreptate vom vedea, in orice caz acest proces exista si este unul care loveste cu putere si in presa scrisa.

Theophyle este autorul blogului Politeia.

Timp de un secol si ceva presa scrisa a fost principalul mijloc de informare al societatii. Ziarul, in formele lui diferite, a devenit in timp, in special in perioada de dupa cel de al doile razboi mondial, un obiect de larg consum. Formula – pretul ziarului plus bani incasati din publicitate, a sustinut tirajele si dat posibilitate presei sa se dezvolte si sa devina accesibila unor mase largi de cititori. Generatiile occidentale de dupa cel de al doilea razboi mondial, devenite “generatia X” americana (1961-1981), exact acea generatie care a trait perioada televizunii si care a fost prima care a vazut din sufragerie ororile razboiului din Vietnam, a iesit sa protesteze si a creat o anticultura. “Generatia Y”  (1982-2000) – generatie care a crescut langa calculatorul personal si cu hipertextul internetic si in sfarsit  “generatia D” (D de la digital) care a cucerit si Romania si s-a nascut cu ajutorul internetului, e-mailului, blogurilor si acum al retelelor de socializare, au schimbat dramatic paradigma care sustinea presa scrisa.

Noi romanii suprapunem si alte “bagaje valorice” si avem alte denumiri pentru generatiile noaste inchistate de comunism: “decretei”, “tranzitie” si in sfarsit dupa 2000 ne-am aliniat cu ajutorul migratiei libere si a  patrunderii masive a internetului intr-o prima generatie occidentala, un fel de “generatia aliniata”.

Internetul si media electronica au transformat psihologic o mare parte din consumatorii media. Posibilitatea hiperlinkului a impus o citire a articolului total diferita de cea traditionala (lecturare liniara), sustinuta de modelul presei scrise.  Folosirea excesiva a hiperlinkului in textul articolului a condus inevitabil la diminuarea atentiei cititorului asupra subiectului propus si de aici si nivelul “rabdarii” cititorului la articolul respectiv. Ultimele statistici arata ca sansele unui articol mai mare de 800 de cuvinte sa fie citit pana la capat sunt minore. Aici presa scrisa a reactionat prin doua metode, ambele gresite dupa parerea mea. Prima metoda – un mic rezumat de cateva cuvinte, imediat dupa titlu / autor; a doua metoda – reducerea drastica a dimensiuni  comentariilor. Ambele ineficiente, voi demonstra intr-un articol viitor de ce.

Unde stau cei lasati in urma? De obicei la mana “filantropilor.” Este dramatic sa vezi cozile oamenilor in varsta inaintea chioscurilor de distributie a editiei de seara a cotidianului “Adevarul”.   Pacat, mare pacat, pentru ca ar fi cateva modele care ar putea aduce si informatii la fel de gratuite,  asemanatoare celor produse de portalele de stiri on-line. De exemplu o “alianta comerciala” intre portalele internetice si “producatori de print publicitar”, cum ar fi marii comercianti de genul Carrefour, Cora, etc., care tiparesc niste liste cu promotii foarte “glosi,”  care pot fi suplimentate cu 2-4-6 pagini de stiri si comentarii.   Asa zisele ziare de Hipermarket sunt extrem de citite in SUA, in special de cei care nu-si pot permite un ziar adevarat (si chiar de catre cei care pot) , credeti-ma, am scris ani de zile, pe timpul studentiei, pentru asemenea publicatii.

Presa moderna trebuie sa devina ceea ce a incercat sa devina si in print – un hipermarket de idei si informatie. Totul pentru toti. Presa de calitate si tabloidul se vor unifica in timp pentru a-si gasi o piata cat mai cuprinzatoare. Cititorii care vor sa “traiasca” viata altora tabloidizata vor citi impreuna cu cei care doresc informatie si comentariu serios pentru a-si “trai” viata lor mai eficient si informat.

Ops, am trecut granita celor 800 de cuvinte! Sper ca vom avea sansa sa discutam in articolele viitoare si despre economia presei, despre mogulii straini si romani si poate despre modele economice, care pot regenera o presa efectiva economic si calitativa prin continutul ei si  in Romania. 817 cuvine, am reusit!

[*] Semiotica este disciplina care cercetează felul în care functioneaza comunicarea si semnificarea i.e. relatiile dintre cod și mesaj, dintre semn și discurs, intre cuvant si diferitele interpretari posibile.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Nu pricep exact de ce-am ajuns aici, dand click pe un link catre altceva… da’ se leaga cumva :-)
  Nu mai are omul loc de Theophyle pe nicaieri…
  Interesant post, si, sigur, ca individ livresc ce ma aflu, rezonez cu el.
  Insa cred ca batem tufisul degeaba; ziarul dispare, incet-incet, si nimic n-o sa-l salveze. Nici varianta de hipermarket (buna idee, altminteri), poate nici macar varianta online.
  Ziarul va disparea (ma rog, ca si petrolul, n-o sa dispara de tot, dar o sa devina nesemnificativ, o chestie de nisa ingusta) din cauza ca cititul dispare. Iar asta dispare din motivul banal al comoditatii.
  Intai dispare ziarul, apoi va disparea, in timp, si scrisul/cititul online. Viitorul mass-media (si poate nu numai) arata a ceva de gen YouTube. De-alde mine o sa ramanem la balconul cel mai de sus, bombanind, ca mosii din Muppets…
  Opinia mea (nesustinuta de cercetari statistice serioase) e ca lumea citeste tot mai putin. Si, pe masura ce citeste mai putin, intelege inca si mai putin…
  Primul domeniu lovit este, fireste, offline-ul, pentru ca asta totusi costa ceva, solicita un oarecare efort etc., dar va urma candva si online-ul.
  As fi curios daca opinia asta e confirmata de realitate intr-o societate stabila, cum sunt SUA. Gasim pe undeva niste statistici despre cate cuvinte/pagini (online sau offline) pe cap de vita furajata s-au citit, in serii istorice, in anii din urma? Sau macar cate carti/pagini s-au vandut?
  Poate prin Boston o fi altfel, dar in Bucuresti este extrem de evident ca lumea citeste tot mai putin.
  Si, incet-incet, deocamdata intr-un mod bland, sa-i zic asa, incep sa ma lovesc de povestea asta si in relatiile cu partenerii de afaceri straini, din SUA si WEurope. Eu insist sa nu folosim telefonul decat pentru urgente si sa folosim e-mailul, ca, deh, scripta manent; ei insista pentru telefon, mai nou video-chat, Skype etc.
  Vorbim vorbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.