marți, iulie 16, 2024

Presă, dezinformare, interese geo-strategice și tragedia de la Caracal

Nu mi se pare nimic mai firesc și mai explicabil decât atenția pe care presa continuă să o acorde cumplitei tragedii de la Caracal.
Indiferent din ce unghi de vedere ar fi privite faptele, indiferent de ipoteze, indiferent dacă Gheorghe Dincă este ceea ce se cheamă un “asasin singuratic”, un psihopat, un criminal în serie ori parte dintr-o rețea mai amplă în sarcina căreia ar cădea mai multe crime ceea ce s-a petrecut ori, mai corect, ceea ce a început să se dezvăluie că s-ar fi petrecut în România de abia către finele lui iulie, deși istoricul faptelor pare a fi unul considerabil, depășește cu mult cadrele unui fapt divers.
Având în vedere secretomania autorităților, comunicatele de presă parcă intenționat prost scrise, comunicate care, foarte adesea, în loc să lămurească, amplifică ambiguități și neînțelesuri, ca să nu mai vorbim de faptul că tragedia Alexandrei Măceșanu și aceea a Luizei Melencu au dezvăluit existența unor raporturi delicat spus nepotrivite între interlopi și oamenii legii, presa are, indubitabil, datoria să mențină focalizată atenția asupra evenimentelor. Să relateze fapte, dar și să releve inadvertențele din comunicarea publică. Desigur, atunci când este cazul.
De aici însă până la situația în care jurnaliști, unii dintre ei cu o reputație consolidată în inventarea de scenarii, să ajungă să se insinueze în anchetă, să interfereze cu aceasta, să elaboreze și să inducă populației teorii nebazate pe nici cea mai mică probă mi se pare cale lungă. Ne aflăm,indubitabil, în fața unui demers impardonabil. Proeminent politic, cu atât mai mult cu cât foarte adesea, pretinzând că demontează diversiuni ale puterii, ale organelor de cercetare, articlierii cu pricina creează la rându-le diversiuni primejdioase, al căror rost clar este acela de a zdruncina încrederea românilor în orientarea euro-atlantică a țării.
În cazul Caracal, rețeta este simplă. Simplă, grotescă și primejdioasă. Micul orășel din Oltenia, acolo unde oamenii organelor de ordine, anume plătiți să supravegheze aplicarea legii, întrețin dovedite și primejdioase relații de amiciție cu capii lumii interlope, se află foarte aproape de locul în care este amplasat scutul anti-rachetă de la Deveselu. Scut care certifică cea mai proeminentă prezență americană nu doar într-unul dintre fostele state satelite ale Uniunii Sovietice, ci în întreaga Europă răsăriteană. O prezență care nu a fost, nu este și nici nu prea are cum să fie pe placul Rusiei lui Putin. Țarul de la Kremlin dând ordine precise propagandei pentru a face tot ceea ce este posibil spre a submina încrederea românilor în aliatul lor strategic, vârful de lance al NATO.
Încă din momentul în care s-au dezvăluit intențiile de amplasare ale scutului cu pricina au fost confecționate minciuni, dezinformări, legende al căror rost este acela de a diminua încrederea românilor în bunele intenții ale aliaților. Un loc de frunte în operațiune deținându-l publicațiile Russia Today și Sputnik. Mai există însă și alți agenți de influență. Așa după cum s-au dovedit a fi Ion Cristoiu și întreaga redacție a cotidianului Evenimentul zilei, Cornel Nistorescu și Cotidianul și, last but not least, Cătălin Tolontan de la Libertatea. Respectivii scriu și susțin fără nici o jenă, dar și în absența unor dovezi palpabile, că tragedia căreia i-au căzut victime Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu ar fi intim legate de satisfacerea poftelor sexuale ale soldaților americani încartiruiți la Deveselu. Sar ca arși dacă sunt puși la punct și, după o strategie patentată pe la Antena 3, de o marea luptătoare anticomunistă, dovedită între timp o mare diversionistă și o colosală profitoare a suferințelor fosților deținuți politic, asimilează o citare laudativă în Sputnik cu ceva asemănător petrecut pe vremuri la Radio Europa Liberă.
Ticăloșia merge și mai departe, vizând nu numai minimalizarea, ci și torpilarea primirii la Casa Albă de către președintele Donald Trump a președintelui Klaus Iohannis. S-a mers până acolo încât s-a scris negru pe alb că dl. Trump și dl. Iohannis s-ar întâlni în vederea parafării unor târg al cărui rost ar fi acela de a face uitate pretinsele nelegiuiri ale yankeilor. Aceasta în contextul în care dl.Iohannis a dat expresie dispobibilității României de a găzdui mai mulți soldați americani ceea ce înseamnă o creștere a importanței României în structurile NATO.
Aria calomniei se cântă într-o anumită parte a presei bucureștene încă o dată. Nimic nou sub soare. E de sperat că efectele ei în rândul populației vor fi neînsemnate. Aici trebuie să își facă simțită prezența presa cea adevărată.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Inițiativele românești în privința flancului estic al NATO, initiativele pentru Marea Neagră sunt un succes.

  ….”… în contextul în care dl.Iohannis a dat expresie dispobibilității României de a găzdui mai mulți soldați americani ceea ce înseamnă o creștere a importanței României în structurile NATO …. „…..

  Inițiativele românești în privința flancului estic al NATO au succes și se găsesc în noua doctrină militară al UE.27. Se acceptă azi că a fost o greșeală UE și NATO de a renunța la prezența militară în Polonia, România și Tările Baltice. Președintele Lituaniei s-a întâlnit acum cu cancelara Merkel și a discutat în public această problemă de apărare militară în est care azi e pe linia românească la Bruxelles, NATO și UE.27.

  Banii lui Putin în mâinile ….. „,… Ion Cristoiu și întreaga redacție a cotidianului Evenimentul zilei, …… Cornel Nistorescu și Cotidianul și, last but not least, Cătălin Tolontan … „…

  Președintele român dl.Iohannis va fi primit în August la Casa Albă de Președintele american D. Trump cu ocazia împlinirii a 15 ani parteneriat NATO- România. E un succces.

  • „initiativele pentru Marea Neagră sunt un succes…”

   Jucăria Delfinul a rămas în continuare fără baterii, Damen cere anularea licitației pentru vaporașe, deci nu se vor construi, iar cea mai mare parte din cei 1.8%PIB (nu 2% cum ne-am angajat) se duce pe salarii și pensii speciale. Singurul nostru merit este că am acceptat prezența câtorva militari NATO pe teritoriul patriei noastre, iar alți câțiva, care merită din plin respectul nostru, și-au vărsat sângele prin Irak și Afganistan.

   Într-adevăr, un strălucitor succes!

 2. Nu putem decit sa fim de acord cu cele scrise ,ba chiar mai mult , sa facem observatia existentei deja a unei separari pe tabere, afirmate in clar, fara ocolisuri , atit in politicul romanesc , cit si in media .

 3. Ce frumoasa e propaganda anti-propaganda!
  Hai sa lamurim niste lucruri: daca va imaginati ca soldatul american face l..a cand e la deveselu, intr-o tara in care vedem cat de ieftina e carnea, va inselati amarnic.
  Soldatul american nu poate fi inculpat decat de americani. Asta e statutul lui in NATO, si acest statut a calcat pe multi pe batatura, si toti cei calcati pe batatura pana la urma au tacut, pentru ca soldatul american moare in tara straina, pe cand nemtii si francezii nu prea se inghesuie sa moara prin strainataturi.
  E o mare diferenta in a spune da, asta e, soldatul american e dumnezeu, nu e voie sa ne atingem de el – si a musamaliza lucrurile. A doua e o minciuna. Iar peste minciuna romaneasca vine si propaganda rusa cu – sa vezi si sa nu crezi, cu adevarul!!! da, au fost soldati americani care au abuzat sexual minore romane! Iar acum, anti-propaganda rusa (minciuna romaneasca) e buna, dar propaganda rusa (adevarul) e rea.
  Problema este generalizata in UE. Peste tot, in toate tarile, autoritatile baga tot felul de rahaturi sub pres, iar Sputnik nu face decat sa se uite si sa scoata rahaturile de sub pres.
  Solutia la propaganda rusa e una singura: sa ne oprim din mintit.
  In particular, problema americana ar trebui transata informand localnicii asupra statutului americanilor, si explicandu-le ca daca se amesteca cu ei, trebuie sa isi asume ca orice incalcare a legii din partea lor NU va fi sanctionata. Cel putin nu de catre autoritatile romanesti.

 4. Minciuna are picioare scurte, iar adevarul, mai devreme sau mai tarziu isi face loc catre suprafata, oricati slujitori nedemni isi angajeaza, indiferent ca o fac pe bani urat mirositori sau sunt asa zisii „idioti utili” (e doar o expresie consacrata). In aceste vremuri din Romania, comparabile cu o hazna fetida in care-si arunca gunoaiele toate „marile civilizatii” ale Occidentului, avem un moment al adevarului, care sta sa explodeze si sa imprastie rahatul pe care acest pamant pangarit de prea mult timp, nu-l mai suporta. In ciuda dorintei celor ce infricosati doresc sa parfumeze pe mai departe aceasta stare fetida de lucruri, adevarul a explodat deja si este imposibil ca slujitorii minciunii sa mai acopere atrocitatile comise asupra poporului roman, prin sloganuri inepte gen : „e omul rusilor” si altele similare. Romanul este suparator de ingaduitor, dar…sa-i fereasca Dumnezeu pe slujitorii celor ce se doresc stapanii ilegitimi ai acestui pamant, fie ei de oriunde. Poporul fierbe si s-a trezit din somnul cel de moarte. Nu au reusit rusii s-o faca, ci chiar cei ce credeau ca au de a face cu o turma usor de condus si sacrificat. Argumentele care fac praf orice incercare de aburire gen „rusii in sus, rusii in jos”, sunt evidente chiar si pentru un handicapat mintal :
  1. Cazul Teo Peter in care asasinul american clar dovedit, a fost scapat de cea mai mica pedeapsa de „partenerul strategic”, ca si cand romanii, la ei in tara sunt tratati ca si un caine lovit din greseala de o masina.
  2.Ce garantii mai putem avea din partea „bunului prieten”, in caz de conflict, daca macar simplul act de curtoazie (de fatada) de acordare a vizelor, nu a facut-o nici pana azi, cand Ungaria, pe care o critica, beneficiaza de acestea. Cel putin formal, este un act de sfidare, pe care il poti face in fata unei turme de vite. Mai pe romaneste : „Tu oi fi prieten cu mine, dar eu cu tine niciodata”.
  3.In nici o tara din lumea civilizata, un ambasador nu-si permite sa intervina in politica interna a tarii respective. Ambasadorii americani in Romania au facut-o in mod grav si repetat, fara jena si pe fata. Cand iti poti permite s-o faci ? Cand desconsideri total tara respectiva.
  4. Incidentul de la Fetesti , cand tancurile „aliatului strategic” a facut zob culturile oamenilor, caz repede ingropat, in desconsiderare totala fata de acest popor, reflecta modul in care vom fi tratati in caz de conflict : teren de joaca pentru ei.
  5. Presiunile initiale asupra mass mediei romanesti, a ambasadei americane, pentru a nu se face nici o referire la Baza Deveselu, desi aceasta este la 7 km de Caracal, iar rapoartele Pentagonului (statistici la zi) cu referire la abuzurile sexuale ale militarilor americani indica mii de incidente la toate bazele militare ale acestora.

  Acestea sunt fapte, sunt adevaruri, nu abureli sau sloganuri inepte.

  • O mostra perfecta de dezinformare ruseasca de stat. Fraze hypercorecte care arata ca autorul nu e roman. Asta e regimul Putin, minciuna ”fetida” si dezinformare pentru handicapati mintali. E interesant si continutul, arata ca cel putin o mare parte din informatiile vehiculate zilele acestea sunt de provenienta rusesca, din laboratoarele hazna ale marelui urs bolnav la cap. In loc sa ia seama la chinezi care deja au inceput sa colonizeze Rusia asta se tin numai de prostii…

 5. Cine-o fi „marea luptatoare anticomunista”? Specia asta eu n-am cunoscut-o in Romania; adica o fi printre supravietuitoarelor Gulag-ului romanesc ?
  Chestia cu americanii de la Deveselu e de tot rasul. N-au aia nevoie de rapiri si de criminali, „amatoare(sau profesioniste) entuziaste” se gasesc din belsug …

 6. „Aria calomniei se cântă într-o anumită parte a presei bucureștene…”

  Păi, mă scuzați, aici este o imensă eroare.
  „Crimele de la Deveselu” sunt fix tema propusă de Rusia și prietenii săi. A considera că „aria calomniei” aparține presei bucureștene este este o imensă eroare. Cea considerată „presa bucureșteană” este de fapt instrumentul antinațional care slujește interesele inamicilor României, UE și NATO, respectiv, Rusia, China.

  Ziariștilor le este neplăcut și evită după cum văd să vorbească despre „confrații lor” plătiți de membrii cleptocrației și care servesc interesele celor care le oferă mai mult, atacând propriul popor și interesele națiunii din care fac parte…cel puțin formal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro