joi, ianuarie 20, 2022

Presă, insolvență și iminența dictaturii

Nu sunt nicidecum un admirator necondiționat al felului de a face presă al postului de televiziune Realitatea tv și nu cred defel că el ar avea dreptul de a se revendica din moștenirea Europei Libere în românește din perioada ei de glorie, atunci când la timonă s-au aflat neuitații Noel Bernard sau Vlad Georgescu.
Și nu cred niic că unul dintre patronii postului, Cozmin Gușă, ar fi îndreptățit să se prezinte drept analist politic corect și neprihănit. Pe care îl ascultă ca pe un apostol toți cei care sunt miluiți cu o invitație în studio, simțindu-se mai apoi obligați să îi pună întrebări, să îi solicite clarificări suplimentare, să mulțumească respectuos după ce le-a dat toate lămuririle necesare. Individul are ceva de vătaf, de latifundiar, de știi cine sunt eu?.
Nu-mi plac nici lungile monologurile prezentate drept editoriale de realizatorul emisiunii Jocuri de putere, Rareș Bogdan. Mi se pare cel puțin neprofesionist, dar și nepoliticos faptul ca cei 5-6 invitați în jurul mesei rotunde să fie puși în situația de a aștepta ca gazda să își încheie interminabila și repetitiva lui tiradă și să îi bage în sfârșit și pe ei în seamă.
Nu cred nici în neprihănirea atât de mult clamată de cel care prea adesea lasă impresia că ar fi reîntruchiparea lui Rică Venturiano pentru simplul motiv că de prea multe ori l-am prins cu rața-n gură pe jurnalistul ce se dă de ceasul morții spre a se jura că nu fură. Că e onest și bun român până în pânzele albe. Am comentat în cel mai critic mod cu putință atât sanctificarea fostului șef al Securității comuniste, repauzatul întru Domnul, însă în veci de neiertatul pentru ticăloșiile sale pe nume Vlad Iulian, cât și încercarea de scoatere la vopsea a lui Gabriel Oprea, pe drept cuvânt supranumit generalul Izmană, dar și glorificarea eșuată a fostului premier Sorin Grindeanu.
Nu mi se pare deloc corectă nici neplata și acumularea continuă a datoriilor financiare fie către bugetul de Stat, fie către salariați, situația în care am impresia că se complace patronatul postului.
Cu toate acestea, socotesc a fi impardonabile acțiunile puterii pesediste ce și-a făcut un obiectiv și a transformat în obsesie dorința de a-i pune căluș la gură acestui organ de presă care, abstracție făcând de exagerările, de auto-proclamatele sale eroisme, de abaterile de la normele adevărate ale jurnalismului critic și netranzacțional, a rămas unul dintre puținele posturi de televiziune care cenzurează abaterile celor aflați la guvernare. Realitatea tv a fost și este sistematic supusă atacurilor concertate ale televiziunilor subordonate Puterii (Antena 3, România tv, abjecta emisiune România 9 de la TVR 1. Emisiune pe care Televiziunea publică și prea-plecata ei șefă, Doina Gradea, o mențin în grilă din înaltul ordin al numitului Dragnea Liviu Nicolae.
Sunt extrem de multe indicii că ministrul poză ștearsă de vedetă de cinema expirată pe nume Teodorovici Eugen Orlando s-a dat de ceasul morții ca să întocmească și să obțină avizele necesare trecerii noii forme a Legii insolvenței îndeosebu pentru a reduce la tăcere Realitatea. Mi se pare și abject, și descalificant, și profund îndatorat mentalității comunisto-staliniste ordinul de zi pe unitate despre care se spune că ar fi fost dat de însuși penalul Dragnea Liviu Nicolae ca organizațiile PSD din țară să întocmească liste de semnături și reclamații către atât de supusul și pesedizatul Consiliu Național al Audiovizualului astfel încât acesta să poată pretinde că a trebuit să dea curs solicitărilor cetățenilor revoltați că în emisiunile lui Rareș Bogdan PSD-ului i se pune diagnosticul exact. Acela care constată că PSD este ciuma roșie.
Astfel de acțiuni arată cât de străini de regulile democrației sunt cei care îi conduc la ora actuală pe pretinșii social-democrați din România. Și cât de în pericol de revenire la dictatură este țara. Pe când, domnule Dragnea Liviu Nicolae, decizia de a dispune aruncarea în aer a sediului Realității? Faceți și asta, oricum nu aveți nici un scrupul, ca să semănați deplin, chiar să îl depășiți în ticăloșie pe Nicolae Ceaușescu!

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. ”ministrul poză ștearsă de vedetă de cinema expirată pe
  nume Teodorovici Eugen Orlando” ?!?

  Formulari de acest tip sunt curente la Realitatea Tv si
  nu se deosebesc de ”tezaurul” lasat in urma de Vadim Tudor, dar
  Rares Bogdan sau Tribunul nu au avut pe sigla
  deviza ”texte cu valoare adaugata”.

  Altfefel – caractarizarea facuta lui Teodorovici este foarte amuzanta,
  si egaleaza porecla ”gogosarul” data de cei mentionati lui Ion Cristoiu.

 2. „Communism reloaded” se numeste noua era in care intram si care readuce dupa sine toate mentalitatile si obiceiurile comuniste care au la baza dispretul, furtul, privarea de libertate de orice fel, anihilarea justitiei, controlul economiei. Din pacate, cei care au „proiectat” acest nou sistem politic si social (neocomunismul hibrid) in laboratoarele lor, nu au creat si antidotul. Insa s-a dovedit de-a lungul timpului ca acest tip de ideologie are viata scurta si nu rezista prea mult, pentru ca omul nu este „proiectat” de natura sa reziste si sa accepte asa ceva si , mai devreme sau mai tarziu sistemul se va prabusi. Cu toate ca avem o situatie in care oamenii rezista: Coreea de Nord. Neocomunismul de tip hibrid se poate observa in Rusia si China, iar aceste doua mari puteri doresc sa-l introduca si in Occident, prin agentii sai plantati chiar in inima Occidentului, fie ca se numesc Orban, Le Pen, Dragnea, Andrzej Duda, Merkel sau Trump. Pe langa faptul ca acestia doresc sa se imbogateasca cat mai mult fentand justitia din tarile lor, actiunile lor fac parte din „marele” plan de implementare a neocomunismului. Am mentionat-o si pe Merkel, deoarece ea a picurat ultima picatura in paharul lumii europene iar din acel moment apa a inceput sa se reverse. Ea a preferat sa impuna, in numele multiculturalismului european, cote de migranti in fiecare stat membru fara sa poarte un dialog adaptat fiecarui stat in parte (!) si fara sa anticipeze reactiile statelor.
  Multumim pentru articol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro