joi, mai 6, 2021

Presa românească și abuzurile puterii

Vinerea trecută a fost Ziua Mondială a Libertății Presei. Și, din păcate, nu au prea fost motive de desfăcut șampanii.
Marcarea și, din nefericire, nu sărbătorirea Zilei respective a reprezentat mai curând ocazia ca felurite organizații profesionale ori care supraveghează felul în care a evoluat sau involuat, la nivel mondial, asigurarea securității jurnaliștilor, cât de primejdioasă este meseria acestora sau dreptul la liberă exprimare să tragă puternice semnale de alarmă.
Nu se stă chiar foarte bune nici la nivel european. Cenzura, persecuțiile par să se fi accentuat îndeosebi în țările cu regimuri iliberale. Dacă punem la o parte Rusia lui Putin, cap de listă rămâne pe mai departe Turcia, însă vești bune nu vin nici din Ungaria sau Polonia.
O veste bună au primit, în schimb, gazetarii din România. Nu, nu e vorba despre adoptarea a cine știe ce măsuri care să amplifice garantarea dreptului la liberă exprimare, să anunțe facilități economice de natură să salveze o presă care, în multe privințe, se află în vecinătatea colapsului ori înființarea unei firme al cărei rost ar fi acela de a repune pe picioare difuzarea presei scrise. Nici vorbă despre asta.
S-a aflat că premierul României, d-na Viorica Dăncilă, ar fi izbutit, în fine, să se debaraseze de serviciile unei inse pe nume Anca Alexandrescu. Un om al PSD, un argat de nădejde al d-lui Liviu Nicolae Dragnea în sarcina căruia sunt puse numeroase atentate la libertatea presei. Îndepărtarea din aparatul guvernamental a doamnei Anca Alexandrescu și trimiterea ei în aparatul de comunicare al partidului, indiferent dacă semnifică sau nu un act de independență sau de răzvrătire de sub autoritatea președintelui partidului al premierului României, a slobozit gurile. Așa că s-a vorbit intens despre cum a cenzurat comunicatele miniștrilor respectiva doamnă, despre cum a hotărât ea discreționar care jurnalist are și care nu are dreptul la acreditare, cum a dat doamna Alexandrescu telefoane conducerilor Televiziunii Române și Radioului public pentru a cere la modul imperativ înlăturate de pe post sau de la microfon a unor persoane socotite incomode. Ori spre a fi scoase complet din grilă emisiuni și programe ce nu îi erau ei pe plac. Iar doamna Gradea, doamna Rădulescu-Vochin și domnul Sassu de la TVR, asemenea domnilor Georgică Severin, Dan Preda și Nicu Popescu de la Radio România i-au îndeplinit slugarnic, nemernic, nerușinat, abject ordinele.
Dezvăluirile despre nelegiuirile atotputernicei doamne Anca Alexandrescu vin într-un moment cum nu se poate mai critic pentru Radio România, dar și pentru Societatea Română de Televiziune. Gurile din strada Berthelot nr. 60-64 au început să se dezlege, se vorbește tot mai frecvent nu numai despre abuzurile trecutei administrații Miculescu, ci și despre cele ale încă și mai diletantului și abuzivului Georgică Severin. Aceasta în vreme ce audiența postului public de radio este într-o scădere vertiginoasă. Practic, Radioului i-a fost distrusă aura de credibilitate pe care a reușit să o impună, încă în primele luni de după Revoluție, primul lui director post-decembrist, Eugen Preda. TVR în frunte cu Doina Gradea și politrucul Alexandru Sassu aproape că nu mai există, nu mai apare în topul audiențelor, se situează irevocabil la rubrica și altele.
Atât Radio România cât și TVR sunt socotite de reprezentanții puterii un fel de agenții guvernamentale cărora își permit să le dea “indicații prețioase”. Nu mai departe decât zilele trecute, un ins pe nume Alexandru Petrescu, politic cocoțat în funcția de ministru al Comunicațiilor, enervat la culme de faptul că postul public german de radio a difuzat o emisiune în care a spus tot adevărul despre dezastrul guvernării PSD-ALDE, a sugerat pe pagina lui de pe o rețea socială că Radio România ar trebui să pregătească o emisiune-replică. Personajul acesta pe nume Petrescu Alexandru recidivează. Adică se mai arată încă o dată a fi nu doar neam de traistă, ci și o hidoasă arătare comunistoidă. În februarie, tovărășelul Petrescu s-a luat la trântă cu Ambasada Suediei în Capitala României. Acum dă dispoziții către  Radio România. Toate aceste fapte ar trebui să ne pună serios pe gânduri. Să ne reamintim importanța votului. Să ni-l exercităm în numele schimbării în 26 mai.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Desigur electoratul captiv PSDragnea va vota lista partidului fara nici o abatere. Diminuarea -cat va fi– o aduce Pro Romania…Speranta sta in cei care nu au mers la vot la alegerile anterioare si acum considera ca au ce sa voteze.Oferta este slaba,cel putin la europarlamentare, dar nu trebuie neglijata. Aici trebuie ales raul cel mai mic deoarece vorbim -in mare majoritate- de sinecuristi…

  2. Ieri s-a intamplat la Bruxelles un evenimen major pentru miscaea de rezistenta din Romania si din Diaspora care a incercat sa unifice oarecum persoane din diferite tari si diferite regiuni ale Romaniei. Nu au fost prea multi dar 1000 reprezinta totusi o cifra demna de un congres .Asadar un Congres #Rezist unde s-a dus cine a vrut si a putut. Intrarea a fost libera .
    Dar presa noastra a tacut malc . Cum sa vorbeasca despre un miting unde s-a cerut puscaria pentru borfasi si tradatori ? Si totusi o platforma de stiri cae cred ca este finantata din fonduri de stat -psdiste a marcat evenimentul si destul de exact publicand si niste clipuri.
    la https://www.dcnews.ro/protest-la-bruxelles-4-mai-badita….
    Desigur o relatare mult mai completa este cea facuta de ziaristul Malin Bot care este si unul din organizatorii cei mai implicati in acest protest: https://www.facebook.com/malinbotpublic/ De cat inteleg romanii din acest eveniment civic si politic depinde de fapt soarta noastra in viitor dar ca sa inteleaga ar trebui sa stie .
    Eu imi fac datoria si anunt odata ce aflu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Bursa din America – gazda unicornilor

Listarea UiPath a încântat publicul avizat din România, unde s-a comentat în termeni de ”o listare de succes”, ”finanțare de miliarde”, ”avalanșă...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro