vineri, iulie 30, 2021

Preşedintele Iohannis nu este capabil să oprească reînflorirea Securităţii

După decembrie 1989, Securitatea nu s-a predat niciodată poporului. Când România a intrat în NATO s-a făcut puţină curăţenie, ca să arate bine: nişte ofiţeri cu trecut prea încărcat au fost daţi afară şi trimişi să facă afaceri. Prin 2007, luaseră avânt câteva discuţii exotice pentru România, precum demilitarizarea sau interdicţia SRI de a face afaceri. Au fost înăbuşite în faşă. Totuşi, serviciile secrete păreau a fi sub un oarecare control.

Cele 11 luni ale regimului Iohannis au însemnat un avânt fără precedent al puterii securităţii. Săptămânal apar fapte – fapte, nu teorii conspiraţioniste – care arată ascensiunea serviciilor secrete. Acum câteva zile, pe contributors, a fost publicat un comentariu despre faptul că SPP şi-a secretizat, prin ordonanţă, întreaga activitate. De ce? Unul dintre răspunsuri, oferit de jurnalista Sorina Matei, este că angajaţii serviciului vor să evite să depună mărturie împotriva celor pe care-i protejează, când ajung la DNA. În paranteză, mă întreb cum funcţionează, în România, programul de protecţie a martorilor. Citesc în presă că poliţişti care lucrează la oficiul de protecţie a martorilor au fost arestaţi pentru că făceau trafic cu imigranţi sirieni! Ce încredere pot avea martorii protejaţi în astfel de poliţişti? Dacă programul ar funcţiona, fără îndoială că DNA-ul ar avea dosare serioase de instrumentat!

Revenind la temă, vă amintesc şi că acum două săptămâni, ministerul de Finanţe a anunţat că, la rectificarea bugetară, SRI va mai primi vreo 30 de milioane de euro. În luna mai, pe contributors, am arătat cum a evoluat bugetul instituţiei: 2013 – 1,11 miliarde lei, 2014 – 1,25 miliarde lei, 2015 – 1,39 miliarde lei (la care se vor adăuga 140 milioane de lei, după rectificare). O creştere de 30% în doi ani.

Încă două fapte, prea repede uitate, vreau să mai scot in evidenta. Primul: la începutul toamnei, în tăcerea complice a PNL şi a preşedintelui Iohannis, guvernul Ponta a trimis la Bruxelles, ca reprezentant al societăţii civile în Comitetul Economic şi Social European un fost ofiţer de securitate, Marius Opran. Vă rog să observaţi ridicolul situaţiei: un securist reprezintă, la Bruxelles, societatea civilă şi nimeni nu protestează.

A doua faptă: în ianuarie 2015, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională desemnarea SRI, prin Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), ca autoritate naţională în domeniul securităţii cibernetice. „Curtea apreciază că, pentru asigurarea unui climat de ordine, guvernat de principiile unui stat de drept, democratic, înfiinţarea (…) unui organism responsabil cu coordonarea problemelor de securitate a sistemelor şi reţelelor cibernetice (…) trebuie să vizeze un organism civil, care să funcţioneze integral pe baza controlului democratic, iar nu o autoritate care desfăşoară activităţi în domeniul informaţiilor”, scrie în decizie. Pe scurt: este neconstituţional ca SRI, prin CNSC, să supravegheze securitatea reţelelor cibernetice. Cum a fost pusă în aplicare această decizie a CCR? La 4 iunie 2015, preşedintele Iohannis vizita noul sediu al Centrului Naţional Cyberint, „unitatea SRI, care are drept misiune cunoaşterea şi prevenirea ameninţărilor cibernetice, respectiv protecţia, reacţia şi managementul consecinţelor în situaţia producerii unor atacuri cibernetice” (citat din comunicatul serviciului). Decizia CCR nu doar că este ignorată, dar preşedintele Iohannis este plimbat public de SRI pe la sediul Cyberint şi primeşte un tricou ieftin, cu logo-ul unităţii, ca să fie clar că nimeni nu dă doi bani pe Curtea Constituţională.

Sunt gesturi pe care noua securitate nu şi le-ar fi permis înainte de decembrie 2014. Nu există precedent, în istoria de după primirea în NATO. Adăugaţi la această situaţie prăbuşirea completă a comisie de control a SRI, din care face parte un personaj urmărit penal în mai multe dosare, deputatul Sebastian Ghiţă. De ce este păstrat Ghiţă în această comisie? Este şantajabil şi poate fi controlat.

Se văd, după 11 luni de mandat Iohannis, efectele faptului că avem un preşedinte slab, pe care serviciile secrete l-au împachetat aşa cum învelesc albinele în ceară intruşii care le intră în stup. Problema nu este însă la şeful statului. Problema fundamentală este că această nouă securitate poate fi (dacă nu cumva este deja) o vulnerabilitate pentru siguranţa naţională. Devine tot mai coruptibilă şi, în consecinţă, tot mai vulnerabilă. Cine crede că Rusia nu urmăreşte atent evoluţiile şi nu va căuta, în mod agresiv, oameni coruptibili în sistem, se înşeală. Cine fură azi un doctorat, mâine…

Nu am aşteptări de la Parlament, este prea corupt. Nici de la preşedintele Iohannis, care s-a lăsat pe mâna sistemului. Singurii care pot schimba ceva sunt tinerii din serviciile secrete, cei angajaţi fără pile, cu studii solide, care au văzut cum se lucrează în statele aliate şi care cred că-şi dau seama că direcţia este greşită. Sunt convins că s-au înrolat ca să apere o Românie democratică, nu ca să se pună în slujba unor politicieni corupţi.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Nu stiu de ce , dar dupa acest articol dl Mioc imi pare ca unul din personajele principale din serialul „The americans”. Autorul stie foarte bine la ce ma refer.

 2. Voi fi scurt: atingeti un subiect tabu.
  Atita timp cit SRI ajuta la stirpirea coruptilor ( a unora si a altora rai de gura, caci trebuie sa ne facem carte de vizita), lumea e multumita.
  Ce importanta are ca generalul D din SRI a spus ca Serviciul nu doar ca ajuta DNA cu informatii, dar urmareste dosarele pina la finalizarea lor judecatoreasca.
  Dupa ce Iulian Vlad a fost invitat la o paranghelie SRI stind alaturi de generalul Coldea, recent Iulian Vlad a iseit in presa sa se dea apretat si curat: nu a facut parte din Cupola (lui Iliescu).
  Cica, cine isi uita trecutul risca sa-l repete.

 3. Puterea Securitatii se mai vede si in alte elemente: 1. toate victimele Securitatii (dinainte de ’89 dar si din tulburii ani ’90) sunt ostracizate pe fata; nici una nu a fost promovata in structuri de conducere decat daca s-a plecat in fata lor; 2. nu doar ofiterii Securitatii sunt propulsati in functii cheie -in toate domeniile- ci si tinerii crescuti de ei; prezentati drept oameni „curati”, care nu au fost membri de partid/secu etc. (De minstra „Garlic” nu spuneti nimic? De Ponta etc.?)
  Johannis nu poate face nimic, pentru ca nu are o majoritate parlamentara care sa-i permita sa-si impuna punctul de vedere. Nici in Guvern, nici in elaborarea legilor.
  Prin urmare, a devenit (vrea nu vrea) acoperirea perfecta pentru un regim corupt, provenit din PCR/Securitate. Nu poate nimeni sa spuna ca in Romania nu e democratie, caci toti agentii lor -interni si externi- iti vor scoate ochii:”Nu votati liber”?, „Nu aveti dreptul la cuvint?” ,”Nu aveti presa libera?”, „Nu aveti presedintele dorit de mase?”

 4. nici nu stiu de asta data daca sa fac bashcalie sau sa vorbesc serios
  trebe sa fii idiot complet sa crezi povesti cu revolutie;aci si un autor, in general respectat,spunea ca a fost furata.cum sa furi ceva care nu exista ?atunci niste proteste au fost stinse cu gloante la fel ca de cind comunistii au luat puterea;nimic nou.atit doar ca pe plan european s a schimbat situatia,comunistii,urss,au pierdut razboiul rece.
  in rest romanica apartine unui sistem care s a adaptat foarte bine capitalismului,iar ce se cheama popor.e o adunatura din trei provincii cultural diferite care prin forta si manipulare au fost aduse sub acelasi steag,dar ei nu se respecta si nici iubesc

  • Citiva „romini” au murit ca sa ai tu dilema „sa fac bashcalie sau sa vorbesc serios”.
   Nu te stresa, comporta-te natural :P
   NB,
   da, a fost o Revolutie, istoric, in decembrie `89. Si a fost deturnata/furata de esalonul doi PCR si de securisti. Pina sa reuseasca au mai murit ceva oameni; ai auzit de Mineriade? stateai departe si nu erai hotarit daca „sa fac bashcalie sau sa vorbesc serios”.
   Rominule ;)

  • aaa; atit doar ca tovarasul iliescu si banda lui au evitat un razboi civil,de care tovarasul avertiza in acea vreme
   in ce fel a evitat si a rezolvat situatia ? se vede azi:poporul e strins unit si lupta pe mai departe ptr a atinge noi culmi de civilizatie si progres

 5. militie locala si nationala, militia drumurilor cu gropi si autostrazilor inexistente, a celor in masini cu girofar si calare pe motociclete, jandarmerie, servicii interne si externe „secrete” (vorba vine, la cit de infiltrate sint, se vad din stratosfera), spp isti (valetii care deschid portierele sefilor si le apasa clanta usii la intrarea n parlament). aditional, fiecare astfel de institutie (bransata la buget) si a tras si academii (ce mai reprezinti in ziua de azi daca n ai si citeva doctorate in „informatii” ? – intelighentia confunda serviciile de „informatii” cu revolutia informationala !). iar ca tabloul (impresionist) sa fie complet, sa nu uitam omul cu bastonul (de cauciuc) care ti sufla n ceafa in mall, la supermarket si aiurea, plus masinile de teren (ale firmelor de paza) care ocupa strategic intersectiile si trecerile de pietoni. cam asa arata romania mileniului trei, o fortareata feudala inexpugnabila (?). de cine ne vor fi aparind flacaii astia ? si mai ales pe cine si ce sa mai pazeasca ? ce a fost de furat s a furat (chiar cu complicitatea si sub „protectia” lor) iar tinerii au plecat. o romanie trista si pustie intesata de pandari. (in 90 si nici mai tirziu nu s a facut curatenie, asa ca progeniturile au instaurat democratia cu epoleti si capitalismul de stat)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro