Update, 23 iunie 2012: Tocmai am primit prin e-mail un comunicat care atrage atentia ca ar putea fi vorba de un citat atribuit profesoarei Alina Mungiu-Pippidi de la Hertie School of Government, care nu poate verifica toate citatele care apar in presa pretinzand ca ar fi ale ei. Imi fac datoria, in spiritul a ceea ce se numeste fairness, si public aici acel comunicat al Aliantei pentru o Romanie Curata. Precizez ca in textul meu am mentionat ca am preluat citatul din ziarul Adevarul” si am facut linkul necesar. Precizez ca din acest moment, conform indemnului din comunicat, voi evita sa citez interviuri atribuite profesoarei Mungiu-Pippidi:
„Ni se atrage atentia ca se desfasoara o dezbatere pe Contributors legata de un citat atribuit Alinei Mungiu-Pippidi de catre un ziar. Recomandam cititorilor nostri sa comenteze doar ce este semnat direct de, si nu atribuit Alinei Mungiu-Pippidi, care nu verifica si nu are cum sa verifice toate atribuirile din presa scrisa, radio si televiziune. Discutia fiind despre plagiat, textele esentiale sunt:
Despre folosirea politica a imposturii academice
Coalitia pentru universitati curate
***
Revenind la tema presupusului (inca) plagiat al lui Victor Ponta, citesc cu uimire o afirmatie a unei specialiste in stiinte politice care aluneca intr-o generalizare ce-mi pare nu doar pripita, dar si potential jignitoare pentru miile de doctori reali, nu plagiatori din Romania. Intelectuali absolut onorabili care nu merita sa fie suspectati de matrapazlacuri, escrocherii, furtisaguri si sarlatanii. Spre deosebire de colega mea, care preda in Germania, eu nu cred ca putem sterge cu buretele un presupus plagiat comis de seful executivului din Romania numai pentru ca, fara o baza empirica verificabila, consideram ca toate doctoratele din aceasta tara sunt indoielnice. Este o linie de aparare a d-lui Ponta care nu are cum sa-l avantajeze, fiind in chip vizibil tendentioasa, partizana si falsa.
Nu voi da foarte multe nume, desi as putea, voi spune doar ca nu am nici cel mai mic motiv sa pun sub semnul creditele academice din Romania ale unor Alexandru-Florin Platon, Iulia Motoc, Mircea Dumitru, Andrei Cornea, Mihai Razvan Ungureanu, Raluca Alexandrescu, Bogdan Murgescu, Mirela-Luminita Murgescu, Andrei Oisteanu, Romulus Brancoveanu, Gabriel Badescu, Mihail Radu Solcan, Costea Munteanu, Cristian Vasile, Andrei Bodiu, Liliana Popescu, Lucian Nastasa-Kovacs, Caius Dobrescu, Levente Salat, Ioan Stanomir, Mircea Cartarescu, Daniel Barbu, Carmen Musat, Vasile Boari, Adrian Miroiu, Mihaela Miroiu, Marian Zulean, Tereza-Brindusa Palade, Stelian Tanase, Dan Pavel, Catalin Avramescu, Liviu Papadima, Andrei Miroiu, Sorin Lavric, Horia Terpe, Adriana Babeti, Ovidiu Pecican, Liviu Antonesei, Gabriel Andreescu, Ruxandra Cesereanu, Catalin Cioaba, Corin Braga, Ion Bogdan Lefter, Marta Petreu, Valentina Iancu, George Ardeleanu, Dan Lazea, Angelo Mitchievici, Laurentiu Stefan Scalat, Oana Suciu, Virgiliu Tarau, Vlad Muresan, Andi Mihalache, George Maior, Marius Oprea, Andrei Muraru, Marius Stan, Luciana (Mia) Jinga, Dan Catanus, Ana-Maria Catanus, Mircea Stanescu, Caterina Preda, Cristian Pirvulescu, Vintila Mihailescu, Germina Nagat, Marian Preda, Cristian Tudor Popescu, Liviu Tarau, Radu Tudorancea, Dorin Dobrincu, Armand Gosu, Stejarel Olaru, Radu Carp, Gabriel Catalan, Laurentiu Vlad, Vlad Nistor, Octavian Roske, Ioana Boca, Calin Cotoi, Lucian Jora, Iulian Fota, Radu F. Alexandru, Smaranda Vultur, Alexandru Florian, George Voicu, Vasile Docea, Viorel Marineasa, Marcel Tolcea, Victor Neumann, Lidia Vianu, Daniel Vighi, Irina Culic, Ovidiu Buruiana, Florea Ioncioaia, Ioana Bot, Ion Manolescu, Mircea Mihaies, Sorin Ionita, Paul Cernat, Clara Mares, Stefan Bosomitu, Cosmin Budeanca, Alin Muresan, Silviu Moldovan, Sebastian Lazaroiu, Nicoleta Ionescu-Gura, Florin Abraham, Alexandru Gabor, Valeriu Antonovici, Florian Banu, Flori Balanescu, Cristina Anisescu, Sanda Cordos, Marius Ghica etc
In cateva cazuri, am facut parte din comisiile de doctorat. Pot compara tezele (ori cartile rezultate din aceste teze) cu cele din Statele Unite, unde sunt conducator stiintific la universitatea la care predau si fac adeseori parte din comisii la alte universitati.Acesti oameni au agonizat muncind pentru tezele lor, nu au recurs la hotie. Nu cred ca aceste lucrari doctorale se fac vinovate de plagiat si ca pot fi coborate automat, condescendent, nemotivat si ofensator la nivelul celei a d-lui Ponta. Eu unul nu am motive sa o fac. Daca distinsa mea colega, ea insasi detinatoarea unui doctorat din Romania, crede acest lucru, ar fi corect sa-l probeze cu exemple concrete. Altfel, pornim in directia prezumtiei de vinovatie colectiva si a unei regretabile orientalizari.
„Toate lucrarile de doctorat din mediul academic romanesc sunt la nivelul celei semnate de Victor Ponta. Adica sunt niste compilatii fara valoare care nu corespund nici pe departe standardelor academice internationale” (Alina Mungiu-Pippdi, citata in “Adevarul”, sublinierea mea).
http://www.adevarul.ro/actualitate/Cazul_Ponta-prin_ochii_elitelor_0_722328121.html#
Nu neg ca exista faimoasele “fabrici de doctorate”, ca exista persoane care si-au obtinut titlul in chip fraudulos. Dar pledez pentru analiza fiecarui caz in parte si evitarea absolutizarilor ce pot duce la o nefericita si nedreapta prezumtie de vinovatie. Inteleg ca doamna Mungiu-Pipppidi tine sa-l exonereze pe „impecabil”. Dar sa-i lase in pace pe cei care si-au facut si isi fac treaba cinstit. Doamna Mungiu-Pippidi a predat ani de zile la SNSPA, acesta a fost, daca nu ma insel, drumul sau spre politologie. Ar fi acceptat o teza doctorala bazata pe plagiat? Ar accepta o asemenea teza la Hertie School of Government din Berlin? Ma indoiesc. Cititorii vor nota ca numele mentionate nu sunt selectate sub nicio forma in chip partizan. N-am oferit decat exemple din zona stiintelor umane, lista ar fi, desigur, mult mai lunga daca as mentiona nume, cat se poate de onorabile, din zona stiintelor exacte. Cazul Ponta, unde nu este vorba de compilatie, ci, cat se poate de probabil, de furt intelectual, mi se pare clar. Sper ca si colegei mele.
PS Tin sa-i precizez profesoarei Mungiu-Pippidi ca este absolut irelevant daca, in junetea mea, am fost marxist, budist Zen, confucianist, liber-schimbist sau mormon. Conteaza cine sunt acum, ce cursuri predau si la ce universitate, ce carti si articole scriu, unde public, ce rezultate au doctoranzii mei etc Altminteri, iesim din spatiul dialogului academic si intram intr-unul numit al atacului la persoana.
Doamna AMP a inceput sa se creada buricul pamantului de la o vreme (si intimplator sau nu, tot de la o vreme, suficienta dumneaei a inceput sa-i cam joace feste, nu prea ii mai ies predictiile, ba chiar de loc!! Si atunci la ce bun, atita scoala, daca in ceea ce se presupune ca ai fi expert, dai numai rateuri in ultima vreme???). Da dom’le numai doamna AMP, e virtuoasa, numai dumneaei e super-etica, super-dotata, super-cinsitita si unica capabila sa duca o tema de cercetare de doctorat la capat! Si ma inclin respectuos !
PS 1 . Am pierdut pentru citiva ani contactul cu tumultoasa viata politica din Romania, pur si simplu nu m-a mai interesat, si am fost si mult prea ocupat cu alte treburi: am fost socat sa redescopar o mult prea schimbata Alina Mungiu Pippidi. In rau. Regretabil..
PS 2. E reconfortant sa descopar ca avem in comun nu numai fusl orar domnule Tismaneanu. Ma rog reconfortant pentru mine…
PS 3 Doamna AMP refuza dialogul, de aia am gasit potrivit sa scriu aici..
Scuze pentru divagare dar nu mi s-a parut corect sa ma amuz (aproape) singur. La linkul de mai jos puteti vedea replica trimisa de Guvernul Ponta catre Nature:
http://www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845
Prostul nu e prost destul daca…
Nu mai comentez obrazinicia..doar „engleza excelenta” cu care l-a inzestrat doamna AMP, acum o vreme…hai ca n-o fi scris-o el (de fapt mai mult ca sigur, ca doar e habit), da’ macar te uiti tata pe scrisoare, ca in fond e trimisa in numele tau…si nu la univeristatea romana-„americana”..
Tot se baga in seama cu nerusinare pe forumul de la Nature (mai mult cu argumentum ad hominem , decit cu reasoning – e cu bruiajul-incearca el ceva da e slabut tare,limbaj de activist, chiar daca se exprima in engleza, plus ca probabil e si un pic debusolat decind s-a impuscat in git detinutul nastase) un anumit tip pe nume Dumitru Branisteanu, baiatul lui tac’su de la UMF Iasi, unde lucreaza nora’sa lu’ tac’su, precum si nepotii lui tac’su, ca sa nu mai zic de tac’su insusi (or mai fi si alte neamuri, nu mai stiu)…o adevarata casta: casta Branisteanu! Si daca va ginditi la nepostism, sa stiti ca nu e. Pe cuvintul lui de onoare! Uite cine s-a gasit sa-si dea cu parerea despre etica, si despre faptul ca ponta nu a plagiat, desi, atentie nu-l simpatizeaza pe ponta!! Vi se pare straniu? Nu, e chestie de relativitate, nu-l simpatizeaza pe ponta, pentru ca-l simpatizeaza pe nastase! E un fel de teorema „the lesser evil” negata. Makes sense.
PS. Ceea ce e culmea ipocriziei, e ca acest Branisteanu, e membru fondator la http://www.forumul-academic-roman.org, fost http://www.antinepostism.org !!!! Pai ce loc mai bun sa te ascunzi decit acolo!!! Cum ar veni, dai si lupta, si asa si pe dincolo, cu nepotii altora, nu cu nepotii lui tac’su. Halal…
Pentru conformitate și pentru a demonstra imbecilitatea unui individ pus pe denigrări sub pseudonim.
http://www.foxcrawl.com/2012/06/19/nature-publisher-quirin-schiermeier-about-victor-ponta-plagiarism/
Buna seara , domnule profesor.
1) cred ca ar fi indicat sa faceti trimitere precisa la materialul dnei Mungiu. Adica „generalizare , generalizare ,da’ sa stim si noi unde ,nu ?” V-am mai sugerat si cu alta ocazie ,scuze , dar vad ca inca nu ati reconsiderat modul in care dati reactii, chiar „rapide”. Adica un link la materialul respectiv si daca se poate si data accesarii (doar stiti ca zilele astea paginile web se modifica cu viteza luminii). E laudabil cind ,de multe ori,mai ales in materialele de tipul „Cine a fost X ? Un criminal ,excroc,etc…” dati bibliografie selectiva ,cu editia si paginile respective. Cu atat mai usor ar fi,cred, in cazul unui cybermaterial recent. As putea citi la sursa si abia apoi intelege mai bine valabilitatea argumentelor dvs.( de ex. trimiterea la Zen, Confucius, Budha,etc)
2) scrieti : „Intelectuali absolut onorabili care nu merita sa fie suspectati de matrapazlacuri, escrocherii si sarlatanii” .
Dar de crima ,adica asasinat ? Vad ca strecurati ,printre multele nume,cel al lui Radu A. Feldman. Tot asa s-a strecurat si el ,vreme de decenii , fara a fi intrebat despre „disparitia” primei sale sotii, o distinsa, indeed ,profesoara de matematica. Acolo a fost asasinat comis cu singe rece,nu „disparitie fara gasirea cadavrului”. Tot asa s-a strecurat acum 2 saptamani ,in Olanda ,cind m-a zarit la nunta nepoatei sale. Voiam doar sa-l
intreb de sanatate si sa-l invit for dinner ! .Oricum e prescris …..
3) Sigur , primeaza prezumtia de inocenta –plagiatorul neprins e doctor cinstit , de acord cu dvs. Va propun,asadar , sa ne convingem amandoi cum stau trebile …..Iata ce va propun :
a) dvs. introduceti intr-o cutie toate numele pe care le-ati enumerat in articol .In cazul d-lui Aligica, puneti 3 bilete,ca are ,precum spuneti 3 doctorate. (apropo,ati vazut cum mi-a raspuns cind l-am intrebat,cu candoare,despre teza sa de doctorat ? Si eu,saracu’ , care merg in RO luna asta pentru cateva zile si doream doar sa citesc ceva interesant…)
b) extrageti (blind,random) un bilet cu un nume si imi comunicati
c) de rest ma ocup eu.
Cred ca va amintiti ce spunea Reagan vs. promisiunile lui Gorbaciov de reducere a armamentului strategic : „Trust , but verify !” Si asa vom sti daca dna Mungiu are cit de cit dreptate sau nu (apropo,imi amintesc la sfarsitul anilor ’70 ,o studenta la Yashington,DC cu numele Alina Mungiu .Tatal ei era prof la medicina ,iar ea studia tot acolo . Mi s-a parut fetita desteapta ,poate e doar coincidenta de nume,ca spuneti ca e profa de stiinte politice nu medicale..)
Ei, ce spuneti, deal ?
4) Dvs. scrieti : „Acesti oameni au agonizat muncind pentru tezele lor, nu au recurs la hotie” Si subliniati asta ,cu bold letters.
Acuma,dom’ profesor ,sint de acord sa folosim prezumtia de nevinovatie ,dar nici chiar asa. Ati fost dvs. de fata sa-l observati pe Radu A. Feldman in agonie , luat la terapie intensiva dupa ce a terminat scrierea unui capitol ? Stiu mai bine decit va inchipuiti ce efort ati facut pt. a aduna material documentar pt. teza dvs (nu era un subiect prea documentat in acei ani,mai ales in RO , era si in plina desfasurare deci cu potentiale rasturnari de situatie,sa spun asa , plus drumurile in RDG nu au fost usoare), dar sa nu extrapolam la altii ce am trait pe pielea noastra , nu ? Dvs. nu ati fost partas DIRECT si NEMIJLOCIT la „chinurile facerii” lucrarilor celor pe care ii enumerati in articol. Cred ca modul in care descrieti ,hiperbolizarea aceasta excesiva ,e o scapare din partea dvs. si nu corespunde realitatii. Parerea mea !
Va multumesc.
AMP a studiat intr-adevar medicina la Iasi, desi cred ca ceva mai tarziu de sfarsitul anilor 70.
1. Dl Tismaneanu ori s-a conformat si a introdus ulterior sursa unde a parut afirmatia dnei Pippidi, ori dvs ati sarit peste paragraf. Chiar credeati ca a „inventat” generalizarea dnei? O cititsem si eu (in alta parte)…
2. Chiar daca in lista (cu mult incompleta) de detinatori CREDIBILI de doctorate apare si o persoana banuita de dvs ca e… ucigas, asta e IRELEVANT pentru cazul in speta: vorbim despre doctorate muncite sau plagiate.
3. Nu prea stiu CINE trebuie sa dovedeasca faptul ca facatura dlui Prim Ministru este un plagiat sau nu. Un profesor (nu neaparat universitar), ba chiar un simplu student, asistent, lector… se poate si chiar SE PRONUNTA asupra cazurilor de copiere/plagiat a lucrarilor colegilor si studentilor lor. E extraordinar de simplu si nu e nevoie de „experti”, academicieni etc. Mai nou, am auzit (nu am intilnit) ca exista o masina in care bagi lucrarea banuita si iti spune in citeva minute daca a fost plagiata dupa lucrari similare aflate pe internet! Dar e suficient sa alaturi doua texte, sa le citesti (cu buna credinta) comparindu-le si concluzia devine simpla si clara :-) Nu trebuie sa fii specialist in agronomie, sa zicem, ca sa poti decide daca un text de agronomie este plagiat.
4. Da, o intreb si eu pe dna Mungiu Pippidi: care ar fi fost decizia domniei sale daca un student al dinsei venea cu o astfel de „teza”? O tirmitea la Academia Romana (sau Germana) ca sa se pronunte daca e e vorba de un plagiat? De ce nu la ICCJ? Sau la CEDO?
6 Nu va pot spune „stimate dl…”, din moment ce folositi anonimatul. Sincer, nu pot stima un anonim.
Domnule Lecter,
am regretat, domnule, ca v-am luat peste picior. Mi s-a explicat mai tarziu ca nu sunteti postac si ca intrebarea dv a fost, asa cum spuneti, de buna credinta. Regret sicer ca uneori in focul disputelor ajungem sa fin nedrepti sau sa insultam persoane de buna credinta. Am si scris o nota dar vad ca nu ati citit-o. Ca sa repar cat de cat nederptatea, dati-mi o adresa de e-mail unde va pot trimite materialele respective in varianta electronica.
Si daca din cele trei nume nu gasiti plagiator, inseamna ce? Sau daca gasiti? Sau in ce masura gasiti plauzibila (si relevanta) intalnirea cu dl. Tismaneanu in fata cutiei cu nume? (Oricum, cred ca o caciula ar fi mai adecvata conceptual pentru initierea unei actiuni de purificare calitativa intreprinsa intr-un areal imbecil de mioritic, nu credeti?)
Rau destul ca traim din ce in ce mai mult intr-o atmosfera de prezumtie generalizata de vinovatie, jignitor suficient, pentru mine, cel putin, sa mi se sugereze ca ar trebui sa imi fie rusine din cauza ca am ocupatia dezonoranta de cadru didactic universitar din Romania, pe deasupra -vai mie!- si un porc inept cu titlu de doctor (compilator, plagiator), mai e nevoie si de infantilism?!
Aaa, pardon, domnule Lecter! Abia acum am observat ca va ajunge si un singur nume extras din cutie ca sa lamuriti problema (once and for all, imi permit sa sper). Splendid!
Buna ziua:
Am facut parte din cateva comisii doctorale din Romania, am citit lucrarile multora dintre persoanele care apar pe lista, sunt la curent cu performantele lor academice, unora le-am scris prefete, despre unii am scris in presa romana sau internationala (am recenzat, de pilda, o carte a profesorei Marta Petreu in „Times Literary Supplement”). Obiectia mea esentiala este la sintagma „toate doctoratele”. Poate unele, dar nu toate.
Despre Radu F. Alexandru: am facut parte din comisia care a examinat teza sa de doctorat. Conducatoarea comisiei a fost profesoara Manuela Cernat. Este o lucrare foarte temeinca si cu multe analize originale (se ocupade relatia dintre film si dictatura, un subiect care ma fascineaza si pe mine).
Am retinut sugestiile legate de linkuri. Vei observa ca s-a facut linkul la articolul care contine declaratia citata a doamnei Alina Mungiu-Pippidi.
Finalul este o inocenta aluzie la un recet text al profesoarei de la Hertie School of Government in care ma numea „marxistul Volodea” :)
Ganduri bune.
Ce s-ar intimpla daca toti cei insirati ar fi ingineri si nu baietei si fetite din Universitate? Pai atunci ar cunoaste ceva logica inainte de a intra la facultate (mai precis din clasa a 6a – geometrie – cum au luat treaptele????) n-ar fi necesar s-o invete ca MRU de abia in anul 1 de facultate la universitate.
Teoria lui Mungiu este adevarata conform fuzzy-logic – nu e nevoie ca „tot” sa fie adevarat sau neadevarat daca un procent indeajuns de mare este adevarat atunci este ca si cum tot intregul ar fi rebut rebut, nu mai conteaza. Deci ca spui tot sau acel procent indeajuns de mare nu conteaza.
Nu trebuie sa maninci chiar intregul ou sa pricepi ca-i stricat – desi din cauze darwiniste ar fi poate indicat .
Se rasfrange analiza Dvs si asupra tezei doctorale a profesoarei Mungiu-Pippidi? Nu vi se pare ca intram in paradoxul lui Epimenide cretanul: „Toti cretanii sunt mincinosi” afirma Epimenide. Minte el spunand acest lucru, intrucat este el insusi cretan?
Din cate tin minte de la cursul de logica facut cu profesorul Gh. Enescu, acest paradox este cunoscut in logica matematica drept paradoxul lui Russell: „Fie M multimea tuturor multimilor care nu se contin pe ele insele. Se contine M pe ea insasi?”
cretanul are si cauze are si solutii. anton dumitriu le-a gasit la medievali in anii 70.
Great!
Afirmatii AMP:
A) „Toate lucrarile de doctorat din mediul academic romanesc sunt la nivelul celei semnate de Victor Ponta.” (1)
B) „Adica sunt niste compilatii fara valoare care nu corespund nici pe departe standardelor academice internationale.” (2)
Reducem:
Din A) si B) deducem propozitia logica a):
a) Toate lucrarile de doctorat din mediul academic romanesc sunt niste compilatii fara valoare care nu corespund nici pe departe standardelor academice internationale.
b) Exista cel putin o teza de doctorat sustinuta in Romania, care are valoare si recunoastere internationala: chiar teza doamnei AMP sustinuta in 1995 la Universitatea Iasi
c) Exista cel putin o teza onesta si de valoare din multimea de teze de doctorat existente: tezele doctoranzilor doamnei AMP.
d) Exista cel putin o alta teza de doctorat onesta si de valoare, alta decit una din cele de mai sus: acest caz e tratat de domnul Tismaneanu.
Demonstratie:
1) E evident ca propozitiile logice a) si b) , precum si a) si c) sunt mutual exclusive, deci nu pot fi adevarate or false simultan.
2) Daca a) este adevarata, atunci e evident ca c) si mai cu seama b) sunt false, ceea ce inseamna ca doamna AMP are dreptate sa afirme ce afirma, dar in acelasi timp isi face mea culpa! Cu alte cuvinte si teza dumneaei e in aceasi situatie ca si teza lui ponta. Numai zic si de vina morala ca din postura de impostura, sa-i zic asa, a pus umarul la perpetuarea aceste stari de fapt, si nu are dreptul moral sa faca afirmatia de la propzitia a) .
3) Daca a) este falsa, atunci b) este adevarata ORI/AND c) este adevarata:
i) b) adevarata si c) falsa;
1) Doamna AMP e in eroare cind face afirmatia a), si deci nu „toate lucrarile sunt fara valoare”
2) Doamna AMP, e singura persoana inteligenta dar nu si integra (pentru ca a girat teze de doctorat ca a lui ponta) si in consecinta nu are caderea morala sa faca afirmatia a).
ii) b) adevarata si c) adevarata
1) Doamna AMP e in eroare cind face afirmatia a), si deci nu „toate lucrarile sunt fara valoare”.
2) Doamna AMP, e singura persoana inteligenta si integra (si desigur fara simtul umorului) din toata Romania actuala -caz in care domnul Tismaneanu are dreptate sa se revolte, pentru ca o asemena concluzie e evident falsa!
iii) b) falsa si c) adevarata
1) Doamna AMP e in eroare cind face afirmatia a), si deci nu „toate lucrarile sunt fara valoare”, totusi teza dumneaei e in aceiasi situatie ca a lui ponta, deci nu are caderea morala sa afirme a).
2) A reusit cumva sa produca oameni onesti ( c) ) , desi meritul e al doctoranzilor si nu al ei in aceasta situatie.
Concluzie 1: doamna AMP isi creeaza singura probleme fara iesire (si fara rost).
Concluzie 2 (care e parerea mea personala de data asta,deci subiectiva, e evident ca doamna AMP, face acest gen de afirmatii premeditat, sa-i irite pe noii ei „dusmani”)
Domana AMP ar fi bine sa-si intoarca din nou ochii din Olimpul dumneai de sticla,catre noi muritorii de rind (cu alte cuvinte sa-si admita eroarea in chestiunea micutului viorel ponta, sa lase in urma resentimentele pentru Basescu, si sa fie alaturi din nou de societatea civila la modul real: realmente e nevoie de oameni destepti, si dumneaei e fara tagada..in ciuda demonstratiei de mai sus :-)) ). Omul cu carte trebuie sa-si poarte cunostintele cu o oarecare noblete si umilinta, nu e singura, prima ori ultima persoana din Romania, care tine prelegeri la Oxford sau la Harvard (cu tot respectul si toata admiratia pentru aceste academic achivments)..si mai cu seama nu tre’ sa ne spuna in fiecare editorial din RL, ca ba sunt in drum spre Hardvard, ba spre Oxford, ba spre mai stiu eu unde…cunoastem geografia lumii stimata doamna, numai insistati…am inteles apropos-ul…
NOTA DE SUBSOL
(1),(2) Vezi interviul doamnei AMP din revista Adevarul, editat la data de 20 iunie,2012
Da, e ciudata generalizarea pe care o face specialista in stiinte politice. Imi amintesc cat pret punea dumneaei odata pe individualitate, chintesenta in fapt a dreptei.
Asta e! Dupa ce te-ai ridicat doar la nivelul Elenei Basescu, propunandu-ti-se sa te aflii pe aceeasi lista cu dumneaei, se mai schimba setul de valori.
Bine punctat. Si se mai schimba mai ales cand dna Mungiu e o sustinatoare „aproape pe fata” a dlui Ponta. Eu unul nu mi-am luat doctoratul, dar am rude pe care mme le jigneste nejustificat.
Inca mai astept (si cu siguranta nu sunt singurul) o pronuntare mai detaliata a lui AMP pe subiectul plagiatului pontac.
Recunosc insa dificultatea in care se va afla doamna: sa fie in concordanta cu principiile pe care le predica de atatia ani sau cu afirmatiile apreciative la adresa unei persoane? Cred insa cu tarie ca va realiza faptul ca daca pune acum batista pe tambal nu va mai fi decat un alt comentator, mai inspirat sau nu, in vacarmul generalizat al politichiei specific romaneasca.
Am gasit aici intreaga declaratie a lui AMP:
http://www.adevarul.ro/actualitate/Cazul_Ponta-prin_ochii_elitelor_0_722328121.html#
Dezamagitor e putin spus. Alinuta a inceput si ea sa impinga poarta pe teren in timpul jocului, doar-doar n-o intra mingea, fara sa se gandeasca cat de vizibila e.
Problema este gresit pusa.
Institutia care si-a pierdut credibilitatea este Ministerul Educatiei, care a eliberat diplome de doctorat si titluri universitare fara acoperire.
Efectul este de asteptat: diplomele si titlurile universitare locale isi pierd valoarea in afara Romaniei, inclusiv cele obtinute cinstit.
Si procedura continua: am introdus si la noi „abilitarea”, insa nu recunoastem diplomele de abilitare obtinute deja la universitati prestigioase din afara. Efectul, de asteptat, este ca si aceste noi diplome vor fi acoperite de ridicol, indiferent de calitatea celor care le vor obtine, cinstit sau nu.
Nici o comisie interna, nici un sistem piramidal avind la virf persoane, oricit de respectabile, care sa decida asupra valabilitatii unui act al statului roman (cum e o diploma), nu va rezolva aceasta problema.
Solutii de a evita sistemul piramidal exista, de exemplu:
– o asociatie a celor (care se cred) profesionisti, care sa faca publica o lista de criterii, pe care le pun pe o pagina (stabila in timp, in limba engleza cel putin) de net.
– cei care doresc sa cistige credibilitate isi pun pe pagina lor de net argumentele (articole, linkuri catre documente locale sau internationale)
-astfel incit orice persoana din lume sa poata verifica direct, comparind lista de criterii cu argumentele, daca aceste criterii sint indeplinite.
Nu stiu ce se intimpla cu AMP. Am mai citit articole ale sale si unele sint confuze, ca sa nu mai vorbim de dublu standard..”la mine studentii cu ochii stralucind de…..” si „in fond toata lumea plagiaza in Romania”, in subsidiar ce mare lucru.
Am citit odata pe un forum ca una din sechelele comuniste de care ar trebui cu totii sa scapam este cea prin care “cineva cunoaste foarte bine o anumita persoana si/sau garanteaza pentru o anumita persoana”. Mi-a placut mult, multe persoane se ascund in spatele unor ego-uri multiple pe care si le adapteaza in functie de context si/sau interese. Plus ca nu trebuie sa uitam erodarea caracterelor odata cu trecerea timpului.
Daca unele nume mentionate de dumneavoastra nu sunt o coincidenta de nume, poate ca ar fi bine sa-i cunoastem si din alte puncte de vedere.Furtul intelectual poate imbraca si alte forme nu doar plagiat, iar lumea universitara romaneasca pare sa fie o adevarat jungla in care supravietuiesc doar cei perfect adaptati si versatili. Jungla in care, daca mai si „garanteaza” cineva pentru tine …
http://www.democratieubb.ro/?p=1439
daca acceptam generalizarile fara discernamant, nu ne ramane decat sa tratam cu sictir pe viitor pe orice membru al unei comunitati academice din Romania care isi permite sa ia atitudine fata de furtul intelectual. lucrez intr-o universitate si refuz sa fiu acuzat de furt intelectual, „versatilitate” etc. doar pentru ca lucrez intr-o universitate.
Nu am dorit sa generalizez fara discernamant. Am dorit doar sa arat ca sint inca universitari curati, cel putin in prezent, nu stiu cum vor fi in viitor, dupa cum sint destui universitari pentru care se „garanteaza” si de fapt sunt cu totul altfel in prezent.Nu stiu cum or fi fost in trecut. Este clar ca in universitati e nevoie de un moment 0 al clarificarilor. Starea aceasta de confuzie generalizata nu face bine nimanui cu exceptia celor care profita de sistem. Din pacate Romania a ratat si momentul 0 al lustratiei, si momentul 0 al dosarelor securitatiii si alte cateva momente 0 care ar fi adus clarificari,poate suficiente, pentru a nu ajunge la aceste generalizari extinse global peste toate domeniile socio-profesionale !
Pentru doama Alina Mungiu doar atat :RUSINE ! RUSINE ! RUSINE ! pentru modul in care ati tradat toate principiile pe care le sustineati pe la Tv. Dar si pt. bunavointa cu care tratati derapajele grave ale actualei puteri.Cand o sa mergeti in Germania si o sa fiti intrebata de P M Ponta -plagiatorul o sa fiti banuiesc f mandra ?
Și totuși doamna Mungiu nu a spus deloc că e scuzabil ce a făcut Victor Ponta. Ba dimpotrivă. Dar, nu-i așa? să-i fie rușine că îl apără pe Ponta. Deși ea a spus cu totul altceva. Mai contează nunațele astea când e vorba de rușine?
Cand spui ca toata lumea comite porcarii, ca mai exista si n alte cazuri, fara a demonstra aceasta afirmatie cu probe precise, distragi atentia de la porcaria in discutie.
Printre altele alinuta a spus: „…Spre deosebire de Ioan Mang, care la bază era profesor universitar, Ponta nu face parte din mediul academic. Ar putea să i se retragă titlul de doctor şi cariera sa politică să continue. Este, totuşi, foarte adevărat că fostul preşedinte al Ungariei a demisionat după un caz similar”.
Asadar cinstea nu este o calitate esentiala pentru ocuparea unei functii de demnitate in statul Roman. La ce se mai agita atat cu Romania Curata?
Recunosc ca mi-e ciuda de mor pentru ca o admiram pe madam AMP.
Stimate domnule Tismaneanu, de acord cu ieile dv, nu trebuie generalizat cum face dna Mungiu. Insa ma intreb de ce pe lista cu nujme date de dv, doctori pentru care ati „baga mana in foc” nu se regasesc si nume din zona relatiilor internationale. Daca tot i-ati mentionat pe dl Marian Zulean si Iulian Fota atunci de ce nu si Dan Dungaciu, Claudiu Degeratu. A. Miroiu, Luciana Ghica, Serban Cioculescu jr, , Anglitoiu, Mihai Zodian, Simona Soare. Sau sunt mai buni ci din grupul dv ideologic, prietenii, apropiatii? Mi se pare usor comic felul in care va acordati intrevoi certificate de incredere, speram ca la acest nivel intelectual si moral fiinta umana e mai putin vanitoasa. Se pare ca m-am inselat.
of, of, of cite-a mai procese de intentie…… ca de ce e trecut ala si nu celalalt. S-a dat o lista exemplificativa de nume de oameni care si-au luat doctoratul pe bune. Nu s-a vorbit despre caracterul lor, despre faptele lor penale. Nu. S-a vorbit despre valoarea doctoratului lor.
Daca vroiati o lista completa va sugerez sa faceti ceea ce imi spunea pe vremuri profesorul meu cand aveam vreo propunere:
„Buna idee, Excelenta idee, apuca-te de treaba!”
@iuliu vaida
De Daniel Barbu ai auzit? Dar de Cristian Tudor Popescu? Din al cui „cerc ideologic apropiat” fac parte acestia?
Daca ati fi citit articolul pana la sfarsit ati fi gasit si fraza in care Dl. Tismaneanu spune ca nu a citat decat nume din sfera umana. Nu sunteti singurul care citeste doar titlul si ceva pasaje. Un articol inceput a fi citit trebuie dus pana la capat daca vrei sa intelegi ideia autorului in ansamblul sau. Numai bine!
Dupa cum spunea si d-l Ungureanu generalizarea e cea mai frecventa de logica. Putem pune actualele iesiri publice ale d-nai Mungiu pe seama faptului ca i s-ar fi promis si d-sale o chifla de actualul guvern. Sper sa ma insel. O zi buna !
Toti „doctorii” pe care ii cunosc personal sint plagiatori.
Toti profesorii care mi-au predat in facultate sint plagiatori.
Totii doctorii sau doctoranzii pe care i-am intervievat pentru angajare aveau mari lacune profesionale.
Or fi unii care „strica” statistica, dar din observarea mea directa in Romania se aplica „Cine poate face, cine nu ii invata pe altii”.
Declaratia doamnei Pippidi este pe cat de scandaloasa pe atat de abjecta.
Doamna este libera sa se refere la propria-i teza de doctorat dar nu are niciun drept sa-i bage in aceeasi oala cu Ponta, pe toti academicienii romani, doar cu scopul de a minimaliza, cat de mult posibil, plagiatul (hotia) lui Ponta.
Sa va fie rusine, doamna Pippidi!
Declaratia dvs este inacceptabila si ar trebui sa fiti trasa la raspundere (cel putin moral) de toti cei care au muncit intr-adevar pt propriul doctorat. Atatia cati or fi ei, 10, 100 sau 1000!
Domnule profesor, am o intrebare: faptul ca nici n-ati pomenit macar de plagiatul, la fel de grosolan, al procurorului general doctor Kovesi, in vreme ce asupra plagiatului doctorilor Mang si Ponta ati tocit tastatura, nu poate fi interpretat ca partinire sau ca folosirea unei duble masuri?
Stiu ca acest site ma cenzureaza sistematic, eu totusi fac incercarea de a afla un raspuns. Multumesc.
Va asigur ca daca veti furniz niste dovezi plauzibile, Kovesi va intra pe acelasi flux. Problema este ca inafara de ce a vorbit Ciuvica pe la o televiziune eu cel putin nu am gasit mai nimic. Si mai surprinzator este ca la cati adversari are nu s-a gasit unul care sa execute o lucrare ca cea care-i infunda pe ceilalti: un tabel comparativ. Ce ziceti, va bagati?
Poti sa dai date precise despre „plagiatul grosolan” La Ponta si Mang lucrurile sunt clare (chiar pentru un semi-analfabet precum Vanghelie) textele fiind puse fata in fata. La procurorul Covesi nu am gasit o astfel de proba. Daca o detineti atunci e necesar sa o faceti publica daca nu inseamna ca tocmai dumneavostra folositi dublul etalon punand in acelasi plan hoti dovediti (Mang, Ponta) cu presupunerile unui ins profund „tulburat” (ciuvica) nedovedite prin nici o proba. E mai curand o calomnie (stiti cu siguranta ca este incriminata fapta de a acuza fara probe in codul penal la calomnie). O scurta privire in oglinda e necesara pentru dumneavoastra. Probabil confundati acest forum, frecventat de oameni cu o oarecare cultura si informare, cu sedintele de partid unde injurati si calomniati.
Poate dna cu pricina vorbeste din proprie experienta. Avand in vedere ca „toate lucrarile de doctorat” din Romania „sunt niste compilatii”,logic gandind, si lucrarea dnei Mungiu este o simpla compilatie. Interesant de verificat…..
am inteles ca pontasi-a scos din cv masteratul de 3 luni din catania……..nu poate merge la doctorat fara diploma de masterat VALABILA……..de ce a eliminat-o impreuna cu alte 2 ‘distinctii” spunand ca nu vrea sa se laude cu REALIZARILE lui, dar in schimb a trecut alte 4 ;binenteles ca astea sunt potrivite cu rangul sau
RUSINE…….da-ti macar demisia, ca onoare de unde nu-i nici D.zeu nu cere
@Petro
Cred ca acolo „a batut” Basescu atunci cand l-a numit „Dottore” pe Ponta.
Pt ca expresia , in italiana, n-ar fi avut niciun sens in legatura cu doctoratul luat la Bucuresti.
Cred ca Basescu are si alte informatii, legate tocmai de masteratul lui Ponta din Catania, masterat fara de care Ponta nu avea cum sa sustina un doctorat.
De aceea cred ca Ponta si-a scos urgent acel masterat obtinut in 2-3 luni in Sicilia!
Cred ca dezvaluirile despre plagiatul lui Ponta vor urma si vor fi din ce in ce mai zdrobitoare. Nu pt Ponta, pt ca el merge pe „metoda Severin” adica – cu tupeu inainte, ci mai mult pt Romania si pt intreaga clasa politica si academica!
Atentie! Fabricile de doctorate, in domeniul economic, politic, social, au functionat si inca nu s-au oprit. Cei care si-au confectionat astfel de doctorate exista, sint persoane reale, in carne si oase. Acesti oameni trebuie sa supravietuiasca cumva acestei perioade. Daca nu vor ocupa functii publice (inalte), daca isi vor ascunde titlul stiintific obtinut fraudulos, au sanse sa scape de rusinea oprobiului.
Luati aminte la premierul Ponta: acesta nu s-a laudat cu doctoratul sau!! Stia ca este o imensa vulnerabilitate. Dar dragostea de putere l-a determinat sa treaca peste riscuri. Ei bine, a riscat si a pierdut! A primit ceea ce merita. Cine crede ca Ponta va supravietui politic demascarii plagiatului, se inseala. Curind, foarte curind, Ponta va disparea nu doar din functiile de stat, ci si din functiile de partid. PSD-istii il vor sfisia, si nu le pot reprosa inteligenta de a-si minimiza pierderile.
Lista lui Tismaneanu. -)
Eu zic sa nu bagi mana in foc pentru nimeni.
Nu este lista mea, ci a performantelor reale din Romania, obtinute prin munca onesta, nu prin furt. Nu este nici pe departe una exhaustiva (imi cer scuze celor care nu siunt mentionati), ci doar o incercare de a demonstra ca generalizarile precum aceea la care ma refer in articol sunt inadecvate.
D-le Tismaneanu, nu aveti de ce sa va suparati pe cei care va fac marxist, sau mai exact pe marxistii care nu va mai lasa sa fiti marxist! Si Barroso a fost in tineretea sa un comunist dar asta nu l-a impiedicat sa-si corecteze greselile ideologice si sa fie astazi un autentic om de dreapta. As vrea insa sa ma opresc insa asupra a doua nume care si-au lipit de numele lor de familie pe cel a doua universitati: Orasanu-Harvard si Mungiu Pipidi-Hertie School. In ilustrul miss of knowledge din tara, niste oameni mai putin educati pot fi usor manipulati de „uriasa” vizibilitate internationala a celor doi. Ambii duc o politica a textului scris, in care in prima parte a scrierii ataca la modul brutal si jignitor personaje din sfera PDL pentru ca abia in a doua parte, daca mai rabdare sa afli ca de fapt subiectul era Mang sau Ponta-copy. Evident ca cei doia mari „intelectuali” la fel ca si Ponta nu auzisera in viata lor de revista Nature pana la scandalul Mang. Avem insa la dispozitie un criteriu calitativ al „valorii” celor doi. Una dintre institutiile europene care opereaza cu excelenta in domeniul cercetarii este ERC-http://erc.europa.eu. Ei bine, puteti cauta cu lumanarea ca nici unul dintre romanii din tara nu a primit macar o singura finantare din partea ERC, in cei 5 ani de la infiintare. Ba mai mult, nici Orasanu si nici macar Mungiu Pipidi nu sunt si n-au fost invitati sa faca parte din cei peste 6000 de experti evaluatori cu care opereaza ERC-ul. Asta cred ca spune multe despre raportul zgomot/valoare. In plus, daca cineva se indoieste (si asta o fac atat Mungiu Pipidi cat si Orasanu) ca Ponta nu are lucrari copiate (plagiatul fiind o chestie stiintifica) poate cere ERC-ului sa faca o evaluare a lucrarii de doctorat a lui Ponta. Nu de altceva, dar acest Consiliu opereaza cu cei mai mari specialisti din lume. Intrebare: va trimite Pipidi Mungiu teza in cauza si materialele incriminate la verificarea ERC-ului? Asta ca sa nu ne mai ascundem dupa colt!
Pai de ce sa o trimita Alinutza? Daca ERC-ul poate fi sesizat si are oaresce jurisdictie si pe cercetarea romaneasca de ce nu ii sesizati direct dumneavoastra? Sunt inafara domeniului meu insa am putine indoieli cu privire la culpa lui tonta in cazul fraudei sale doctorale. Totusi pentru cei care nu ar risca o presupunere, ce s-ar situa poate peste sau inafara ariei proprii de competenta (fara nici o rusine e foarte important pentru oricine sa stii ce nu stii), un astfel de verdict ar fi probabil edificator.
Pentru mine doamna AMP reprezinta una din cele mai mari dezamagiri (recunosc ca pe primul loc e CTP). Ani la rand a strigat la Basescu ca e dictator iar acum inchide ochii la intreaga restaurare a cumunismului in Romania. Nu vorbim doar de mediul academic (unde cu atat mai mult ar fi putut ramane verticala) ci de intreaga pleiada de comunisti analfabeti de care nu se distanteaza catusi de putin. Textele d-ei sunt kilometrice, argumente invocate slabe si numaidecat indreptate inspre presedinte. Ba mai recent au devenit si vulgare (vezi ultimul articol din RL) astfel incat se apropie monoton de nivelul la care scrie Becali ceea ce ma face sa ma indoiesc ca este „o doamna”. Nici macar nu are curajul sa-si lase cititorii sa comenteze. Dar, asta e, slava domnului ca avem oameni verticali, inteligenti si dispusi sa scrie. Multumesc domnule Tismaneanu. Va felicit pentru articol.
linia intelectualilor din Iasi, in special a celor pe filiera UMF Iasi, este profund anti-basescu;
Surprinzator oarecum dar asta este. Au fost loviti de DNA si acum li se pare mai bine sa se asocieze cu Nastase/Ponta
UMF Iasi e organizata dupa model indian:pe caste! De la stra-bunic la nepot, cu totii sunt profesori,conferintiari, lectori, asistenti ori preparatori! E si normal sa-l dusmaneasca pe Basescu, al carui guvern a introdus in codul etic acadamic conceptul de antinepotism (asa cum e in mai toate universitatile respectabile din lumea asta)!!! E fief PSD de la inceputuri, ca doar a fost organizata si condusa dupa chipul si asemanrea lui iliescu si nastase! Nu vreau sa mai discut si de sistemul de „premiere” care se practica, cu exceptia ca e atipic: nu profesorul isi premiaza elevul/studentul, ci viceversa…unii intelectuali mai rasati il numesc ciubuc or bacsis,profanii spaga…Pentru nefericitii care n-au nici o legatura de rudenie cu „bossul”, chiar daca sunt super-merituosi, un post de asistent se poate cumpara in schimb…
Oricum doamna AMP, a facut medicina pe vremea lui Ceasca cind nu era chiar debanda asta, sa nu-i aducem acuze nefondate…
sa nu uitam ca tatal Dnei AMP este profesor universitar plin la UMF Iasi.
Vorbeam de afiliere si racordare la acel grup de intelectuali.
domnule Tismaneanu,
puteti sa ne ajutati sa gasim lucrarile PUBLICE ale celor enumerati mai sus, in asa fel incat sa le putem consulta?
Banuiesc ca vreti sa spuneti lucrarile publicate. Sper ca nu-mi cereti sa devin un fel de bibliotecar voluntar al platformei Contributors :)
Va faceti timp, mergeti la Biblioteca Nationala ori la Biblioteca Academiei, le solicitati spre lectura, purcedeti apoi la riguroase analize si ne spuneti concluziile de indata ce ajungei sa le formulati. Va promit sa le tratez cu deplin respect. Mult succes!
Pana una alta iata pdf-urile cu frauda doctorala a lui tonta si una dintre surse, ca si o analiza facuta de cei de la gandul (cel bun):
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/9762345/1/teza-victor-ponta.pdf
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/9762345/9/cartea-dumitru-diaconu.pdf
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/9762345/8/tabel-comparativ-ponta-diaconu.pdf
Vindeca scepticismul (doar in acest caz, desigur)!
Dreptul la replica al d-lui Ponta adresat revistei NATURE (cunoscuta in PSD ca revista Natura, cu animale, un fel de Pif sau Rahan al cercetatorilor)
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Biroul-Presa-Guvernului-Nature-scrisoarea_0_722927964.html
Nu ar trebui cineva sa trimita la Nature raspuns la ideile d-lui Ponta si detalii despre celelalte plagiate ale sale? Poate asa se vor lamuri si ei ca nu este o miscare de razbunare politica ci un act de decenta academica
Un scurt raspuns profesoarei Alina Mungiu-Pippidi:
http://www.220.ro/umor-romanesc/Carti-Te-Fac-Neprost/2StctFe1EI/
Sigur ca orice generalizare, cum este aceea la care va referiti, este riscanta, subiectiva, nonstiintifica, insa ,,orientalizarea” despre care vorbiti este, din pacate, un fapt istoric: dincolo de ordinea juridica a unui stat de drept, perfect dezirabila si occidentala, realitatea romaneasca din trecut, prezent si, ,,pe cat se poate omeneste prevedea”, din viitor indica un ansamblu de mentalitati, comportamente si institutii mai degraba orientale.
Nu stii ce inseamna „orientalizare”. Ia o pauza de net si citeste cate ceva. poti incepe cu E. Said
Va multumesc pentru clarificare. Nu ma indoiesc ca profesoara Alina Mungiu-Pippidi stie la ce ma refer. Mai exista si „auto-orientalizarea”, un fenomen care ar merita studii detaliate. Sigur, cartea lui Edward Said este esentiala, cum, in cazul de care ne ocupam, merita citita lucrarea profesoarei Mariei Todorova, „Imagining the Balkans”. Ganduri bune.
http://www.amazon.com/Orientalism-Modern-Classics-Penguin-Edward/dp/0141187425
http://www.amazon.com/Imagining-Balkans-Maria-N-Todorova/dp/0195087518
Va multumesc pentru sugestiile bibliografice. Dupa ce m-am documentat, am inteles ca este vorba despre mai vechea dihotomie spengleriana intre Occidentul faustic si Orientul magic, pe care si comentariul meu o viza.
Daca ne referim strict la afirmatiile doamnei Alina Mungiu, uimirea si ingrijorarea dvs nu cred ca sunt justificate :
„ Cum impostura academică la români este o industrie de masă – plagiatul e forma cea mai vicioasă – şi doar printr-o mişcare de masă se poate rezolva, ARC lanseaza propunerea de reorganizare pe baze necorupte a intregului sistem in trei ani. Primul pas ar fi gasirea unor academicieni de recunoastere internationala care sa faca pentru fiecare disciplina criteriile juste pentru profesor, conferenţiar, doctor, adaptate la mediul romanesc, dar totusi compatibile international. Academia Romana, Ad-Astra si alte grupuri profesionale pot contribui aici. După ce criteriile sunt adoptate, se acorda prin lege o perioada de graţie de trei ani tuturor ca să corespundă acestor criterii (că altfel în reforma Funeriu doctorandul trebuia să publice în jurnale unde îndrumătorul lui nu ar fi reuşit niciodată, deci se crea o discriminare, cei noi trebuiau sa sara o bariera mult mai inalta decit vechii intrati in sistem). Pasul urmator: verificarea răspunsurilor (birocratie), iar cine nu ajunge la standarde pleacă.”
( http://romaniacurata.ro/in-dezbatere-universitati-fara-impostori–2873.htm)
In primul rand , de aici nu rezulta sub nici o forma ca TOTI doctoranzii romani sunt impostori . Pe de alta parte , realitatea faptului ca „ impostura academica la romani este o industrie de masa ” ( si nu este vorba numai de doctorii in toate din Parlament …) cred ca este o realitate pe care nu o mai poate nega nimeni . In al doilea rand, doamna Alina Mungiu a propus chiar mai mult decat atat : „ reorganizarea tuturor titlurilor didactice şi academice astfel încât, timp de trei ani, să fie suspendate toate titlurile curente.” (http://www.tvrinfo.ro/alina-mungiu-pippidi-despre-doctoratul-lui-ponta-ei-l-au-chemat-pe-el-hai-sa-te-facem-doctor_17559.html )
Daca ne gandim la fabricile de diplome de la noi si la sistemul clientelar in care se acorda unele titluri, initiativa este perfect justificata , fara interese ascunse , corespunde necesitatii si asteptarilor societatii , si in nici un caz nu poate fi considerata jignitoare. Daca i se poate reprosa totusi ceva, aceasta ar fi maniera absolut radicala in care ar putea face ordine in sistem . Aceasta este oarecum similara cu maniera in care statul Georgia din fosta URSS a eliminat coruptia din Politia Rutiera de acolo : in 24 de ore au fost demisi TOTI sefii din sistem si timp de 3 saptamani circulatia rutiera din aceasta tara s-a desfasurat foarte bine (sic !) fara nici un fel de politie…
Cu alte cuvinte este vorba de o reforma structurala si radicala a intregului sistem de invatamant ( eliminarea imposturii in acest caz nu se poate face pe baza apelului crestin la onestitate si constiinta sau a rugamintilor politicoase) si acest lucru deranjeaza in mod evident extrem de multe interese , grupuri si orgolii.
In sfarsit, chiar dvs pledati implicit pentru aceste reforme structurale prin lista pe care, cu cele mai bune intentii si toata onestitatea , o propuneti ( un forumist a avut deja o obiectie… ) si care arata necesitatea unor criterii sociale obiective , unanim acceptate , si aplicate in mod identic si democratic tuturor membrilor evaluati. Altfel ramanem exact unde suntem, adica intr-un subiectivism social de cosmar in care „ prostii” agramati pot trece cu toate drepturile financiare si legale inaintea „desteptilor” , mentinand si construind in continuare aceeasi piramida sociala rasturnata a valorilor . Presa a scris saraca mereu, si degeaba, despre faptul ca si acum se mai poate face liceul …dupa facultate ( exact ca in anii `50! ) , sau poate fi revendicat un post intr-un minister numai in baza bacalaureatului sau chiar mai putin… Din aceste motive cred ca propunerea doamnei Alina Mungiu pledeaza de fapt pentru occidentalizare si nu pentru orientalizare.
Nu va contrazic, desi ideea cu acei trei ani mi se pare putin utopica. Eu m-am referit strict la o afirmatie pe care o citez. La randul meu, am afirmat si o repet, nu toate tezele doctorale din Romania sunt compilatii bazate pe plagiat. Nu m-am angajat intr-o analiza a viziunii profesoarei Mungiu-Pippidi privind reformarea sistemului doctoral din Romania. Veti fi de acord ca este o alta tema.
Excelent articol!! Ma intrebam cand ii veti raspunde acestei infumurate incredibile. Este o creatura jenanta aceasta doamna Pippidi, zici ca a realizat marea cu sarea. Stiu oameni de o valoare infinit mai mare care nu au atata infumurare. Mai nou, pe langa aceasta aroganta, vedem ca doamna Pippidi nici macar sincera si obiectiva nu e … ma bucur ca i-ati raspuns.
Fiti atenti ce lista de doctori are Ministerul de interne, captusit cu doctori in stiinte de la cel mai inalt nivel pana la baza, probabil ca sunt si sefi de post comunali care au doctorate la activ. Lista e doar un inceput, oricine poate verifica la nivelul fiecarui judet ce explozie de patalamale a avut loc printre bravii aparatori ai legii si ordinei publice.
1. Danut TUDOR, Secretar general adjunct la Ministerul Administratiei si Internelor, Chestor principal de poliţie -doctor in drept;
2. Mihai-Viorel FIFOR, Secretar de Stat pentru Comunitățile Locale -doctor in antropologie sociala;
3. Stoica ION, Secretar general Ministerul Administratiei si Internelor, Chestor de poliţie – doctor in drept;
4. Ioan PĂCURAR, Chestor de poliţie, Inspector şef – IPJ Cluj -doctor in stiinte economice;
5. Constantin Ioan TALOS, Comisar sef de politie, Inspector sef – IPJ Satu Mare – doctor in drept;
6. Liviu POPA, Chestor de politie, Inspector sef – IPJ Bihor – doctor in drept;
7. Ioan Liviu TAUT, Chestor de politie, Inspector sef – IPJ Maramures – doctor in drept;
8. Ioan ARON, Comisar sef de politie, Inspector sef – IPJ Covasna – doctor in drept;
9.Grigore STOLOJESCU, Comisar sef de politie, Inspector sef – IPJ Caras Severin – doctor in drept;
10. Bogdan DESPESCU, Comisar sef de politie, Inspector sef imputernicit – IPJ Prahova – doctor in drept;
11. Petre TOBA, Chestor principal de politie, Inspector General al Inspectoratului General al Poliţiei Române – doctor in stiinte militare si informatii;
12. Dumitru PARVU, Comisar sef de politie, adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române – doctor ordine si siguranta nationala;
13. Constantin NICOLESCU, Comisar şef de poliţie, imputernicit adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române – doctor in stiinte economice;
14. Mihai-Cristinel BRATAN – Chestor de politie, adjunct politia de frontiera – doctor in stiinte economice;
15. Marius LINUL – Împuternicit Director general adjunct al DGIPI – doctor in istorie;
16. …
Împuternicit Şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea Chestor de poliţie Dr. MUNTEAN LUCIAN–IOAN
Domnule Tismaneanu
Dumneavoastra spuneti asa” este absolut irelevant daca, in junetea mea, am fost marxist, budist Zen, confucianist, liber-schimbist sau mormon.” De ce nu aplicati aceeasi clauza si adversarilor dumneavoastra ? Multi dintre ei s-au reconvertit si chiar si Ion Iliescu a facut dupa anul 2000 gesturi de care nu era capabil in anii 1990 .
NU cred ca trebe sa-i faceti proces de constiinta lui AMP . Ea a refuzat un post in parlamentul europei atat vreme cat candida si EBA . Ceilalti (deontologi nu asa ) nu au lasat ciolanul din mana
Am scris constant despre ceea ce numesc fenomenologia apostaziei. M-am referit aici la un articol recent al profesorei Alina Mungiu-Pippidi in care scria, la timpul prezent, despre mine ca marxist. Pur si simplu nu este adevarat. Nu neg nimanui, prin urmare, dreptul la trezire. Am scris de cateva ori despre Aleksandr Iakovlev, arhitectul de facto al politicii de glasnost. Dupa o lunga experienta de marxist-leninist, s-a indepartat de acea doctrina si a devenit un critic radical al comunismului. A scris prefata editiei ruse a „Cartii Negre a comunismului”. Despartiea lui Ion Iliescu de comunism nu s-a consumat, atat cat s-a consumat, de aceiasi maniera.
Nu-i fac „proces de constiinta” profesoarei de la Hertie School of Government. Nu aceasta este tema articolului la care propun sa revenim.
Revenind la subiect . Atat vreme cat specimene precum Dinel Staicu (doctor in evziune fiscala) , Vadim Tudor , Mischie si multi altii poseda titlul de Dr generallizarea doameni Mungiu nu e este deloc rea. Exemplele date de dumneavoastra (si nu am nici un dubiu ca nu sunt adevarate)reprezinta exceptia de la regula generala a fenomenului. in special in domenii precum stiinte sociale , economie hartia suporta multe. Dorinta de parvenire a romaniilor (vizibile in special in politica si afaceri ) este asa de mare incat fenoenele de plagiat si mai ales deimpostura sunt frecvente. Iar daca mai punem la socotealarelatiile total neprincipial dintre conducatorii de doctorat (nu-l atac pe loaza lui X ca si el imi ataca loaza mea.
Asta era procesu de constiinta al lui AMP. Dansa a exagerat daca vreti prin generalizare insa realitateaarata ca nu a exagerat de loc. Cazurile prezentate dedumneavoastrasuntexceptiile si sunt (apreciere personala subiectiva) sub 5% (foarte generos ) din totalul diplomeloracordate
În legătură cu Staicu si cu Mischie ai dreptate dar in privinta lui Vadim mai cugetă un pic.
Argumentul domnului Tismaneanu suna bine, democratic, dar e pacatos.
Imi amimteste de discutiile depre lustratie de dupa 1990. De ce sa le interzicem fostilor comunisti unele drepturi, doar printre comunisti au fost si oameni de treaba care nu au facut decat sa-si faca meseria, au ajutat oameni, au fost chiar revolutionari autentici, etc. Argument foarte corect in aparenta, numai ca simtim si acum consecintele nefaste.
In momentul in care sistemul e putred, si e dovedit ca s-au facut doctori cu toptanul indivizi care probabil au dificultati sa citeasca ziarul, argumentul ca sunt si oameni care si-au luat corect doctoratul este un sofism. Problema nu este soarta acelor oameni. Ei sunt niste indivizi valorosi, care au un loc in lumea buna si fara acel „dr.” pus in fata la nume (pe care probabil le e si jena sa il foloseasca) . Problema e cu scapam de sistemul care cultiva impostura. pentru ca impostura genereaza la randul ei impostura si nu vom iesi niciodata din cercul vicios, daca nu se taie in carne vie si categoric. Parvulescu (un exemplu la intamplare) nu are nevoie de particula dr. ca sa fie cine este, dar „nea mitica” cocotat intr-un post caldut pe baza de diploma se intoarce la starea lui de nimeni fara acea diploma. Aceasta este miza.
In corespondenta comerciala, imi scriam uneori calitatea de „dr. ing.” inaintea numelui, de obicei in situatiile in care banuiam un posibil efect pozitiv. De la izbucnirea scandalului Ponta, am renuntat, probabil definitiv, la acest lucru.
Mi se pare inspaimantatoare viteza cu care puterea nou instalata distruge Romania prin decredibilizare!!!
Daca ai renuntat usor, l-ai obtinut usor.Ar fi trebuit sa agonizezi muncind pentru titlul asta (ar spune unii).
Probabil te simti vinovat.E absolut normal.
Doctoratul este una din cele mai inalte forme de pregatire universitara.
Nu are cum sa se intample sa avem un invatamint din ce in ce mai slab calitativ fara sa apara si urmarile.Doctori pe banda rulanta ca margaritarul alaturi de balast urcand spre malaxorul care produce diplome de doctor.
Nu mai conteaza cati dintre ei sunt buni sau adevarati din moment ce doctoratul s-a decredibilizat prin calitatea indoielnica si de multe ori jalnica a actului in sine.
Intotdeauna exista posibilitatea sa dai inapoi in fata promiscuitatii intelectuale si a fraudei in general.Sa refuzi si sa lupti pentru onestitate.
Vinovatul nu este numai cel care atenteaza prin frauda la calitatea actului doctoral ci mai ales acela care aproba tacit , explicit si cu buna stiinta ( membru ala comisiei,presedinte de comisie,autoritate a statului care aproba).
Brusc , sintagma/titlul/calitatea de doctor are mai multe valente [ doctor care a plagiat, doctor bun ca pe lista lui Vlad (stie Vlad de ce si daca e trecut pe acea lista sigur e in regula),doctor mai tinar cand se cereau referinte-foot-note-,bibliografie si tot ce vrea sufletul tau,doctor mai batrin cand nu se cereau referinte la subsol , doctor in general -care nu e dovedit de nimeni ca plagiator insa e doctor si ultima categorie).
Ultima categorie e doctorul Ponta. Dansul este o categorie speciala .
Speciala din umatoarele motive:
– daca dl Ponta nu era prim ministru, mai aparea plagiatul in publicatia Nature?
– daca nu era om politic am fi aflat vreodata despre asta?
– de ce a fost necesar sa asteptam 9 ani ca sa ne spuna o publicatie straina ca dl Ponta a plagiat?
As mai putea insira inca doua hai sa zic trei sute de motive pentru care lupta politica de la noi scoate la iveala slabiciunile institutiilor statului ( pe care culmea, tot ei, politicienii, ar fi trebuit sa le pastoreasca si sa asigure functionarea lor corecta).
„DÓCTOR s. m. 1. titlu științific conferit doctoranzilor în urma susținerii examenelor și a unei teze originale; posesor al unui asemenea titlu. ♦ ~ docent = titlu științific care se acordă doctorilor (1) care fac dovada unei activități științifice îndelungate și valoroase; ~ honoris causa = titlu onorific acordat de instituțiile de învățământ superior unei personalități de mare prestigiu, din țară sau din străinătate, pentru realizări deosebite în domeniul științei, tehnicii și culturii, pentru servicii de mare însemnătate aduse patriei și umanității. 2. medic. 3. (fam.) persoană foarte pricepută într-un anumit domeniu; maestru. (< germ. Doktor, lat. doctor, fr. docteur) :" – din definitie DEX online
Cati doctori copisti ar putea fi acum in Romania si cum se poate rezolva situatia actuala?
Pentru ca aratatul cu degetul sau aruncatul cu piatra intr-unul , NU rezolva adevarata problema.
De ce?
Pentru ca Andrei sa aiba din nou curajul sa-si puna titulatura de doctor in corespondenta comerciala.
Nu-i asa?
Succes in tot ce intreprinzi Vlad
Fii sprinten in continuare
Zerga
Domnule Tismaneanu, stiti ce e fain in faptul ca doamna Pippidi incearca sa-l „cosmetizeze ” pa Ponta???? Faptu` ca tot ceea ce declara se va intoarce impotriva ei….”ai dreptul sa taci, tot ceea ce vei spune poate fi folosit imptriva ta”…….ring a bell? Si una la fel de faina: „ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se-ntample”. Cu alte cuvinte: nu se stie niciodata……who knows????
P.S. Spre deosebire de Ponta, Pipidii are ceva de pierdut, dupa parerea mea….ceva ce conteaza cu adevarat, ceva ce a obtinut cu multa truda…..ceva ce odata pierdut, nu mai poate fi recuperat asa usor, ceva ce in mod normal nu poate face obiectul vreunui troc marunt, omenesc…….
Dna Pippidi tocmai a reusit mai mult ca voi toti, sa atace la Curtea Constitutionala cazul ICR, si textul ei de pe ziare.com Circul nostru va prezinta spune totul despre universitarii timisoreri laudati de dl Tismaneanu, si despre partizanatul politic al lumii academice din Romania. Cot despre SNSPA, unde dl Tismaneanu e dr honors cause, e pe drumul cel bun, vedeti ca fostul rector tocmai ce a intrat on comisia de etica, aia care a refuzat sa discute cazurile Mang si Ponta la minister pentru ca nu i-a sesizat nimeni. Zau, in loc sa ve hirjoniti cu dna Pippidi mai bine faceati si dvs o sesizare legata de plagiatul lui Ponta, dle Tismaneanu. Timp mult mai bine folosit decit sa va pierdeti vremea epurind comentarii.
Nimeni nu epureaza comentarii. Singurele comentarii care nu apar sunt cele care contin insulte, limbaj obscen, exprimari xenofobe si rasiste, precum si atacuri la persoana. Faceti afirmatii jignitoare fara sa aveti nicio baza.
N-am semnat oare petitia initiata de un grup de personalitati, inclusiv doamna profesoara Alina Mungiu-Pippidi? Despre dl Paul Dobrescu am fost primul care a sesizat opinia publica in momentul numirii sale precipitate in Consiliul National pentru Etica. Cititi „Contributors”? Va uitati, macar din cand in cand, pe „Hotnews”? Chiar nu m-am ocupat de cazul presupusului (inca) plagiat al premierului Ponta? Va sugerez, chiar indraznesc sa va indemn, sa publicati aici linkul la ziare.com
http://www.contributors.ro/reactie-rapida/pontocratia-in-actiune-un-fost-redactor-al-%e2%80%9cerei-socialiste%e2%80%9d-in-consiliul-national-de-etica/
Domnule Tismaneanu
Ingaduiti-mi sa intervin pe blogul d.voastra privind subiectul A.M. Pippidi, intrucat persoana in cauza nu accepta comentarii la articolele, de cele mai multe ori partinitoare, pline de insinuari si acuze nedrepte precum si de parti pris-uri pe care ar trebui sa le pastreze pentru uzul intim.
S-a vorbit mai sus despre prezumptia de buna credinta care ar trebui acordata, asa cum v-o reclamati si dumneavoastra, fostilor comunisti si odraslelor lor convertiti (te) la valorile democratiei. Si, printre aceste odrasle, chiar daca doar de nomenclatura locala moldoveneasca, chiar aceasta A. M. Pippidi.
Dar, din pacate, „probele” vorbeste. Şi fostii nomenclaturisti (unii chiar vinovati de crime impotriva umanitatii – v. Ion Iliescu), şi odraslele lor, care nu au probat inainte de 1989 divortul atat doctrinar, cat mai ales privind confort material nemeritat fata de comunism ca forma de organizare a societatii, n-au facut-o nici dupa 1989.
Ca acesti zombi ai comunismului au fost cei care au utilizat mult mai bine decat dizidentii adevarati avantajele democratiei, asta se poate usor constata din prestatiile lui Ion Iliescu, Petre Roman. Adrian Nastase, a copiilor tiganului Paul Niculescu Mizil (Oana – membra marcanta P.S.D in imparatia lui Ion Iliescu si Serghei – ce nume neaos de rom de pe langa Mizil), ai lui Petre Roman, etc.
Din categoria de odrasle mai sus pomenite face parte si aceastav A. M. Pippidi si – implicit – convingerile sale ideologice.
Nu-i cu suparare, fiecare e liber sa-si serveasca interesul si sa creada in ce doreste.
Dar este cazul sa-si asume optiunile si sa suporte consecintele publice.
Asta mi-aduce aminte de intrebarea daca „se poate face amor in public?!” continuta intr-un banc cu Radio Erevan. Deci, sa raspunda la sugestiile cititorilor Romaniei Libere.
Nu va suparati dom` profesor, dar nu e chiar asa. Ce ati fost ce-ati ramas ? De sunteti acum.
Dv. care aveati comunismul in sange, in educatie si in gena, practicat efectiv, a fost usor sa-l comateti.
Ati schimbat sensul : toate benefacerile comunismului, care le stiati, pe pielea dv., le-au dat conotatie negativa .
Si uite teza de doctorat, cursurile la facultate pentru combaterea comunismului, dectorate pe aceasta tema, etc.
Dna Mungiu – pe care nu o iubesc – trebuie sa recunosc ca este o competenta in materia fariseilor si profitorilor.
Ce ati scris in acest raspuns, nu va crede nimeni, lumea va zambi si se va intreba :ma mir cum de nui e rusine ?!