miercuri, decembrie 4, 2024

Prigojin și imperiul Wagner din Africa: corupție, mercenari, propagandă rusească

Evgheni Prigojin și mercenarii Wagner au fost o prezență activă pe continentul african, în ultimul deceniu. Rebeliunea grupului izbucnită la 24 iunie și marșul asupra Moscovei au oferit ocazia apariției mai multor analize despre rețeaua Wagner din întreaga lume, dar mai ales din Africa. De altfel, continentul african a fost menționat de președintele Vladimir Putin ca posibilă destinație pentru mercenarii care nu vor să semneze contracte cu Ministerul Apărării de la Moscova și preferă să părăsească țara.

În acest articol evocăm succint câteva elemente ale rețelei lui Prigojin din Africa, pornind de la trei aspecte: (1) importanța strategică a Africii pentru Rusia, (2) descrierea rețelei ilicite din Africa și (3) modelul Republicii Centrafricane, stat capturat de Wagner.

Subiectul mercenarilor ruși este destul de prezent în presa franceză (Jeune Afrique, France24, RFI, care vor constitui de altfel și principalele noastre surse), fiind vorba despre implantarea Wagner în țări care se aflau până acum câțiva ani în sfera de influență (pré carré) a Franței, precum Mali ori Republica Centrafricană.

Africa – continent strategic pentru Rusia

Tradiția cooperării din perioada Războiului Rece, abandonată după căderea URSS, redevine relevantă în noua logică geopolitică multipolară. În ultimii ani, Rusia și-a intensificat campaniile de seducere a țărilor de pe continentul african – oficial, dar și informal, prin gruparea paramilitară condusă de Prigojin. Summit-ului Rusia-Africa de la Soci din 2019 (50 de state africane, 43 de șefi de stat) i se adaugă turneul ministrului de externe Serghei Lavrov din 2022 (Egipt, Congo-Brazzaville, Uganda, Etiopia) ori diversele vizite ale liderilor africani în Rusia. De altfel în 2019 Putin a evocat pe lângă interesele economice și comerciale și sprijinul pentru securitate – antrenament, intelligence și echipamente.

În plus, după sancțiunile occidentului care îl vizează pe Prigojin și diversele sale firme, după invadarea Ucrainei, Africa oferă o importantă piață de desfacere a produselor (de la grâne până la arme. Cu toate că Rusia este principalul furnizor de arme către Africa – a furnizat 44% din toate importurile de arme în 2017-2021 – bilanțul general economic și de afaceri este modest, FMI evaluându-l la 15,6 miliarde de dolari pentru 2021, cu mult mai puțin decât cele 254 de miliarde ale Chinei.

Conștientă de evoluțiile demografice din Africa (în 2050 o persoană din patru va veni din Africa), dar și de situația de izolare din ce în ce mai mare, ambițiile rusești în Africa sporesc, iar Evgheni Prigojin, prin rețeaua sa ilegală de firme multinaționale reprezintă un instrument pentru propaganda pro-Rusia și anti-occidentală. Iar după anexarea Crimeii rețeaua Wagner  s-a extins mult în Africa.

E greu de distins între Rusia și Wagner, trupele Wagner fiind compuse în mare măsură din rezerviști ce se folosesc de infrastructura armatei (baze militare, avioane etc), cu acordul guvernului rus. Într-un interviu pentru France24, un consilier special al președintelui centrafrican, Fidele Gouandjika – care, de altfel, se afișează cu un tricou cu însemnele grupului Wagner – explica fără echivoc că nu este important numele pe care îl poartă trupele rusești, vorbesc rusește deci sunt prieteni din Rusia. Intermediar (proxy) în extinderea influenței Rusiei, grupul Wagner trebuie înțeles ca fiind o componentă a operațiunilor oficiale rusești.

Dincolo de numeroasele acorduri militare semnate de Rusia cu state africane, există dovezi despre prezența trupelor paramilitare în state precum Mali, Libia, Republica Centrafricană (RCA) ori Sudan, nu întâmplător unele dintre cele mai instabile state de pe continent.

Rețeaua rusească în Africa

Modelul de acțiune – și de afaceri – al Wagner a fost inițiat în 2015 în Siria, unde rușii l-au protejat pe Assad în schimbul resurselor energetice. Din 2018 încoace, Grupul Wagner s-a implantat treptat pe continentul african, dinspre Libia înspre sud (Sudan, RCA), apoi spre vest (Camerun) și apoi în Sahelul destabilizat de grupările teroriste. Toate spații cu tensiuni politice și nevoie de securitate sporită, pe care Prigojin și grupul pe care îl conduce le exploatează. Pe fondul deteriorării situației securității și a reticențelor occidentului de a ajuta regimurile  ilegitime și autoritare, guvernele au cerut ajutorul Rusiei. Pilotată de Prigojin, Utkin și Putin, rețeaua rusească din Africa vizează asigurarea securității regimurilor prin prezența mercenarilor în diverse state, interese financiare și economice ce aduc venituri colosale și care permit și derularea campaniilor pro-Rusia, și anti-occident (Republica Centrafricană, Niger, Burkina Faso, Madagascar, Zimbabwe).

Altfel spus, dincolo de prezența trupelor lui Prigojin în mai multe state africane, există o serie de firme care funcționează drept instrumente informale de influență. Detaliile și ramificațiile rețelei nu sunt încă pe deplin cunoscute, însă anchetele jurnalistice, ale guvernelor occidentale ori ale diverselor organizații non-guvernamentale ne permit să înțelegem într-o măsură structura de tip oligarhic și activitățile ei ilicite.

  • În centrul rețelei se află desigur Grupul Wagner și firma de catering a lui Prigojin, Concord, care are ramificații în Siria, dar și în Republica Centrafricană și Sudan.
  • Internet Research Agency (IRA) are ramificații în multe state africane (Ghana, Nigeria), cu precădere din vest și este una dintre organizațiile acuzate de SUA că a încercat influențarea alegerilor din 2016 (trolling online).
  • Grupul Mediagroep Patriot, care finanțează asociații, mass media, campanii de dezinformare (Rusia este principalul actor în dezinformare în Africa), dar asigură și alimentarea loialității activiștilor locali pro-ruși precum franco-beninezul panafricanist Kémi Séba ori elvețiana-cameruneză Nathalie Yamb,
  • La dame de Sochi”, cu referire la summit-ul la care a condamnat virulent Franța.
  • Acestora li se adaugă Asociația AFRIC (Asociation for Free Research and International Cooperation), activă mai ales în Mozambic și Zimbabwe sau Fundația rusă pentru apărarea valorilor naționale (FZNC), fără a uita de National Values Protection și International Anticrisis Center ori despre Media Afrique TV, post în franceză cu sediul în Camerun, legat de firma-paravan AFRIC care facilitează operațiunile lui Prigojin în Africa (inclusiv sponsorizând misiuni electorale în Zimbabwe, Madagascar, RDC, Africa de Sud ori Mozambic).
  • Nu în ultimul rând, Prigojin are și o firmă de consultanță Africa Back Office care conform Departamentului de stat american dezvoltă strategii politice pentru consolidarea poziției Rusiei.
  • Prigojin mai deține 50% din firma rusească Megaline, care este legată în Sudan de M-Invest cu două alte firme: Meroe (minerit) și M-Finans (legat de Wagner).
  • În Republica Centrafricană filiala M-Finans are în subordine Lobaye Invest, cu activitate în minerit, la rândul ei cu ramificație Sewa Security Services, legată și ea de Wagner.

Sudanul a jucat un rol-pivot pentru Prigojin: aici trupe și consilieri au fost prezenți din 2018 pentru a-l ajuta pe dictatorul Omar al-Bashir să rămână la putere în ciuda contestațiilor de stradă. Când totuși acesta a fost înlăturat de la putere în 2019 printr-o lovitură de stat, Wagner s-a apropiat de generalul Dagalo, cel care acum câteva săptămâni a început un război civil împotriva președintelui Hemeti, și el în legătură cu rușii. În Sudan sectorul minier este una dintre mizele a ceea ce se prefigurează a fi un război civil lung din care Wagner nu va lipsi. Interesele lui Prigojin în Sudan (prin M-Invest) vizează minele de aur, de siliciu și mangan precum și deschiderea unei baze la Marea Roșie (Port Sudan).

Co-realizatorarea documentarului Wagner, l’armée de l’ombre de Poutine (2022), Ksenia Bolchakova, explica anul trecut pentru France 24 faptul că documentele consultate arătau că încă din 2018 strategiile lui Prigojin pentru Mali vizau înlocuirea operațiunii Barkhane (condusă de Franța) cu Wagner. După loviturile de stat din 2020 și 2021 (organizate de Assimi Goita) trupele franceze s-au retras din Mali în august 2022. În Mali Prigojin încearcă să controleze minele de aur, dar și afaceri cu cafea, zahăr ori diamante. Plata pentru trupele care se află fie pentru a forma armata, fie pentru a se lupa cu teroriștii din regiune (în prezent 1400 mercenari iar imaginile din satelit arată și o bază a Wagner la aeroportul din Bamako) este de 10 milioane de dolari pe lună. Cum acestă suma este mare pentru acest stat, unul dintre cele mai sărace din Africa, Wagner a început prospecțiuni miniere: Mina de Manankoto a fost considerată puțin rentabilă, Prigojin vizând trei alte mine: Loulo-Gounkoto, Fekoto și Syama.

Alte state care au legături cu Wagner sunt Camerun, Angola, Guineea, Guineea-Bissau, ori Zimbabwe. Diverse rapoarte arată planurile de extindere către Burkina Faso (aici se află tot militari la putere, iar malienii intermediază dialogul cu Wagner), Coasta de Fildeș ori Ciad. Grupul Wagner s-a retras din Mozambic în 2021 după ce cinci mercenari au fost uciși de islamiști în lupta împotriva insurgenței din nordul țării.

Republica Centrafricană, stat capturat de Wagner

În Republica Centrafricană Prigojin a reușit practic să obțină controlul aproape total asupra statului (instituții, mass media, societate civilă) și constituie un laborator pentru ”rețeta Wagner”, cu o diversitate de activități comerciale, pe fondul statului erodat de lupte inter-comunitare și războaie civile repetate (al treilea din 2013). Prezent încă din 2018, Wagner are drept misiune formarea forțelor armate și asigurarea protecției președintelui Faustin Archange Touadéra, la putere din 2016. Cu ajutorul rușilor acesta reușește să reziste încercării de a fi înlăturat de la putere înaintea alegerilor din 2020, iar în 2021 reușește să oprească forțele rebele să intre în Bangui. Reușite ce alimentează mitul Wagner care, în mod diferit de occident (francezi), ar proteja populația civilă.

De aici, acces la resursele naturale, prin intermediari locali și prin firme de fațadă ce au câștigat dreptul de a exploata resursele și de a le exporta apoi către diverse alte țări (Rusia, dar și Dubai spre exemplu). Pornind în principal de la două reportaje –France24/2022 și Jeune Afrique/2023 – vom evidenția cei trei piloni ai rețelei Prigojin: trupe armate, resurse financiare, dezinformare.

Propaganda și dezinformarea vizează atragerea populației în retorica anti-colonialistă, anti-occidentală, pro-rusă printr-o serie de acțiuni și filme și materiale de propagandă – spre exemplu, filmul Touriste, finanțat de Wagner, ce glorifică soldații Wagner, tricouri cu mesajul ”Je suis Wagner”, deschiderea Centrului cultural rus la Bangui, introducerea limbii ruse drept curs obligatoriu la universitate, la ceremoniile oficiale steagul Rusiei este arborat lângă cel centrafrican, ba chiar și desene animate cu mesaje propagandistice pentru copii. La nivelul societății civile, asociația Galaxie Nationale promovează retorica Rusiei cum că Rusia nu ar fi colonizat vreun stat african.

La nivel militar, există un acord militar formal cu Moscova, iar diverse rapoarte evaluează că există 2000 de mercenari ruși în acest stat (centrul de comandă este la Berengo, la 80 de kilometri de Bangui), cu scopul, evocat de autoritățile ruse, de a oferi asistență armatei, prin Sewa Security Services, firmă subordonată firmei deja amintite mai sus, Lobaye Invest, în spatele căreia se află Valery Zakharov, consilier pe probleme de securitate națională al lui Touadéra.

Planul este nu doar de a lua captive instituțiile statului centrafrican, ci și de a obține monopolul asupra mai multor sectoare ale economiei. De exemplu, s-a desfășurat cu succes o campanie pentru a înlocui berea franțuzească Mocaf, cea mai populară, cu vodka rusească WA NAWA, fabricată de o societate apropiată grupului lui Prigojin și prezentată drept ”fabricată în RCA cu tehnologie rusească”. Același tip de politică are în vedere monopolul pe zahăr (vrea eliminarea companiei franceze SUCAF) ori pe cafea.

Însă cel mai important atu al lui Prigojin este controlul asupra minei de aur de la Ndassima, cu rezerve estimate la 2.5 miliarde de dolari, în condițiile în care un raport ONU din 2021 arată că 95% din minele de aur sunt exploatate ilegal. Imagini din satelit au arătat industrializarea minei artizanale, via Midas Resources, firmă pe care Prigojin o folosește pentru exploatarea în RCA – pe lângă aur, diamante, cupru, crom. Firma care deținea înainte de izbucnirea războiului civil din 2013 licența, AXMIN, a fost notificată în 2018 de anularea licenței, iar între timp nici guvernul nu mai are acces la domeniul minier. Iar lingourile pleacă din aeroportul M’poko din Bangui, fără control ori taxe. Un avion pe săptămână decolează spre Rusia ori Dubai.

În plus, imperiul Wagner are și o firmă de transport internațional, International Global Logistic (IGL), cu sediul la portul Douala (Camerun), centru al operațiunilor comerciale, Prigojin vizând și aici extinderea activității.

Transportul ar fi necesar și pentru un alt domeniu care umple buzunarele Wagner: exploatarea forestieră. Un raport al All Eyes on Wagner evocă dreptul de a defrișa peste 187.000 de hectare unei firme a lui Prigojin, Bois rouge, legată tot de Lobaye Invest. Exploatarea lemnului, transportul în camioane pe ruta pe care o controlează Bangui-Douala, deci fără control vamal înseamnă în medie trei convoaie pe săptămână (150-200 de vehicule, din care 60 cu mărfuri ale Wagner), cu ajutorul IGL. Ceea ce conform unui calcul al Jeune Afrique aduce un venit de 30 de milioane de euro săptămânal.

Toate acestea în condițiile în care abuzurile Grupului Wagner în RCA au fost dovedite și denunțate și în mod repetat. Spre exemplu, în octombrie 2021 un raport al ONU acuză mercenarii de ”hărțuirea și intimidarea civililor”: viol, tortură, crimă, jafuri, masacru, iar în mai 2022 Human Rights Watch evocă de ”crime de război”.

Scurtă concluzie:

Implantarea în Africa rămâne deci unul dintre atuurile principale ale lui Prigojin și constituie un element pe care Putin nu îl poate ignora în perioada următoare. De altfel, efortul de război a fost alimentat nu doar de prezența pe front a paramilitarilor Wagner ci și de banii obținuți din 2014 încoace, existând cel puțin 25 de contracte între firmele lui Prigojin și guvern, în valoare de 5 miliarde de dolari, sume care au crescut simțitor după invadarea Ucrainei. Iar la o zi după rebeliunea lui Prigojin ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a dat asigurări la Russia Today că Wagner va continua să activeze în Africa și nu își va abandona prietenii africani, declarație care arată că organizația iese din ce în ce mai mult din umbră, iar legăturile cu regimul sunt din ce în ce mai greu de negat.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  1. Așa și?

    Africa nu e o miză pentru lumea civilizată. Toate țările africane sunt controlate regimuri tiranice mafiote sau/și criminale. Corupția, imbecilizarea în masă și bestialitatea sunt dincolo de orice imaginație. Cineva care are un minim de repere etice nu va putea niciodată concura acolo cu rușii, chinezii sau arabii ce nu au niciun fel de scrupule. Singura soluție rezonabilă e să abandonezi cu totul acel loc blestemat. Orice ban „investit” în Africa e un ban pierdut ce se topește în buzunarele fără fund ale oligarhilor de prin partea locului. Exact același lucru și cu donațiile caritabile. Africa e de 5-6 decenii o cauză pierdută.

    Binele cu de-a sila nu funcționează și n-a funcționat niciodată.

    • Africa nu e o miză pentru lumea civilizată. Africa e de 5-6 decenii o cauză pierdută.

      Foarte bine spus!
      Nici măcar strugurii nu mai sunt ca altădată în Africa. S-au acrit atât de mult încât nu mai ajungi la ei.

    • Numai ca africanii vin catre Europa, emigrantii devenind o problema tot mai mare. UE nu este in masura sa stavileasca acest fenomen si incearca prin metode ineficiente sa rezolve problema.
      Problema se rezolva doar daca Marea Mediterana si granitele estice al UE sunt securizate „la sange” , sa nu treaca nici musca.
      Avem in Europa insa o sumedenie de actori guvernamentali cat ONG care doresc sa salveze lumea daca se poate de toate nenorocierile. Platile sociale de care sunt privati proprii cetatenti se fac in favoarea unor emigranti care doar doresc sa profite. Pe de alta parte politicieni europeni cauta cu disperare personal calificat in Africa, „jefuind” astfel forta de munca de care insasi in Africa este mare nevoie.
      Ipocrizia este tipic europeana.
      Actualele tulburari sociale masive din Franta sunt esecul politicilor integrationiste, esecurile fiind la fel de rasunatoare in Germania, Belgia, Suedia etc.etc insa UE merge pe alt drum, un drum catre distrugerea Europei.
      Ca fapt divers, pt politistul care a impuscat tanarul de 17 ani in Franta cu origini africane s-au adunat din donatii aproape 1 milion de euro, asta da sustinere pt cineva care si-a facut datoria iar acum plateste cu capul.

  2. Exact, este vorba de foarte multi bani, de afacerile si retelele obscure pe care Prigojin le controleaza in lume, de firmele fantoma care nu sunt supuse sanctiunilor si care exporta in draci petrol si gaze dinspre Rusia inspre occident, este vorba despre minele din Africa si explorarile petroliere „pazite” de mercenarii Wagner care se asigura ca transporturile ajung in sifuranta unde trebuie, intr-un cuvant este este vorba despre miliardele aduse catre statul rus cu ajutorul acestei retele de mercenari. Problema se pune acum daca Wagner va intra oficial sub tutela Kremlinului si mercenarii sub conducerea lui Soigu. Intre timp, Prigojin a inscenat o „lovilutie” in stil rusesc, in urma careia a trecut granita in Belarus, de unde va coordona atacuri probabil asupra Ucrainei. O „iesire din scena” cu tancurile, un fel de incordare de muschi prin care a avertizat ca fara el nu se poate. Bolshoi Theater!

    • Mike, lui putika nu-i pasa de banii lui Prigojin. Ce-i pasa lui e propria-i viata. Vrea cu tarie sa traiasca, are nush cati copkii din diferite mame. La varsta lui banii nu mai conteaza. Si mai are obsesia cu lasatul unei mosteniri istorice. Omul e complet deraiat.

    • De fapt un pic mai mult de 100 de ani.

      Nicolae Iorga descria Rusia în cartea sa „România și vecinii ei” (publicată în 1913): „Rusia – această veșnică primejdie pentru civilizație”. Atunci vorbele sale au fost considerate „extremiste” și „exaltate”. Istoria însă-i dă dreptate până-n zilele noastre…

  3. Grupul Wagner, înființat în 2004, cunoscut oficial sub numele de PMC Wagner, adică „Compania militară privată Wagner”, este o organizație paramilitară rusă finanțată de stat.

    Grupul Mozart a fost o companie militară privată care a operat în Ucraina în timpul invaziei rusești din 2022 în Ucraina. Grupul Mozart era compus din voluntari occidentali cu experiență militară. Și-a încetat activitatea în ianuarie 2023, după ce a rămas fără fonduri. În ultimele sale luni, acesta s-a confruntat, de asemenea, cu dificultăți operaționale tot mai mari.

    O organizație paramilitară atât de puternică e ceva nou la ruși. Se pare că aceștia i-au imitat pe americani atunci când au înființat PMC Wagner, care creaseră cu 8 ani înainte faimoasa armată de mercenari numită Blackwater (redenumită ulterior Academi), prigojinul acesteia fiind Erik Prince.

    Academi, cunoscută anterior sub numele de Blackwater, este un contractant militar privat american fondat la 26 decembrie 1996 de către fostul ofițer Navy SEAL Erik Prince. A fost redenumită Xe Services în 2009, și a fost redenumită din nou Academi în 2011, după ce a fost achiziționată de un grup de investitori privați. În 2014, Academi a fuzionat cu Triple Canopy pentru a forma Constellis Holdings.

    Academi și predecesorii săi furnizează servicii de securitate contractuale guvernului federal al Statelor Unite. Din 2003, a furnizat servicii Agenției Centrale de Informații. În 2013, filiala sa, International Development Solutions, a primit un contract de aproximativ 92 de milioane de dolari pentru gărzile de securitate ale Departamentului de Stat al SUA.

    În 2007, Blackwater a căpătat o largă notorietate pentru masacrul din Piața Nisour din Bagdad, când un grup de angajați ai săi a ucis 17 civili irakieni și a rănit 20 de persoane. Patru angajați au fost condamnați în Statele Unite și ulterior grațiați la 22 decembrie 2020 de fostul președinte american Donald Trump.

    Dar și francezii au o organizație de mercenari, și încă una veche de tot: Légion étrangère, creată în 1831.

    Ucrainienii au o mulțime de organizații paramilitare: Azov Battalion, Ukrainian Volunteer Corps, Atesh (movement), Berdiansk Partisan Army, Freedom of Russia Legion, Misanthropic Division, Popular Resistance of Ukraine, Russian Volunteer Corps, Ukrainian National Self Defense.

    La o rapidă căutare pe internet (List of paramilitary organizations, List of private military contractors), veți vedea că armata Wagner nu e deloc o invenție originală. E plină lumea de astfel de grupări. Care, în toate cazurile, înseamnă și corupție, și mercenari, și propagandă. Adică, sub aspect moral, nici o diferență semnificativă față de muzicanții lui Prigojin.

    • Aici vedem un exemplu al obișnuitei tehnici a Agitpropului: Când e evident că nu poți să spui nimic bun despre scârnăviile sovietice, te apuci să arunci cu rahat în ăilalți da de da de dejecția sovietică arată mai puțin fetidă. Nice try. Vă recomand cu căldură să mai încercați și pe la alte mese. 😀

      Povestea din piața Nisour din Bagdad s-a produs la apogeul atacurilor teroriste sinucigașe din Irak. Contractorii de la Blackwater escortau un convoi spre zona verde a Bagdadului. Un automobil a intrat pe contrasense în fața convoiului și a refuzat să se oprească la semnalele poliției irakiene. Ăia de la Blackwater au tras focuri de avertisment în aer. Mașina tot nu s-a oprit. Atunci au tras în ea. Au început. să tragă și polițaii irakieni și „civilii” din piață.

      Unul din contractori a continuat să tragă și după ce s-a ordonat încetarea focului. A doua zi autoritățile americane au suspendat activitatea Blackwater în Irak până la soluționarea anchetei care a stabilit că Blackwater a utilizat forță excesivă. 3 dintre contractorii implicați în afacere au ajuns în fața justiției. Unul a primit o condamnare la închisoare pe viață pentru omor cu premeditare (cel ce a refuzat să înceteze focul) și alți doi au primit câte 30 de ani pentru omor din imprudență. Doi ani mai târziu au fost toți trei grațiații de Trump. Restul au fost declarați nevinovați. Niciun polițai irakian și niciun „civil” irakian din piața nu a fost niciodată judecat.

      Angajații Wagner sunt vinovați în ultimii 10 ani de zeci de mii de crime cu premeditare, jafuri violuri în ultimii. Ei nu escortează convoaie sau asigură servicii de pază ca ăia de la Blackwater, ci se ocupă de atacuri plătite, de jafuri omoruri, violuri și prădăciuni sistematice. Nu a existat nici măcar unul dintre Wagner-i care să fie judecat vreodată pentru aceste crime. Dacă orice contractor al statului american trebuie să aibă un cazier curat ca lacrima, Wagner își recrutează „lucrătorii” aproape exclusiv din închisori. Așa cum statul rus e un gigantic grup infracțional organizat gruparea Wagner reprezintă brațul armat al acestei organizații criminale. Nimic mai mult.

      Cred că suntem cu toții de acord că orice încercare de asociere între o societate comercială legitimă și o organizație mafiotă ca Wagner e o consecință a unor probleme mintale severe. Nu-i așa?

      • Într-un articol din The Guardian
        https://www.theguardian.com/world/2012/aug/31/us-army-racism-iraq-afghanistan

        este citat un fragment din cartea
        https://www.amazon.com/Irregular-Army-Recruited-Neo-Nazis-Criminals/dp/1781685630/ref=sr_1_3?keywords=Matt+Kennard&s=books&sr=1-3

        Acesta e textul:

        În 2007, a publicat informații obținute pe baza legii privind libertatea de informare (Freedom of Information Act), care au arătat că numărul de convicted criminals care s-au înrolat în armata americană aproape s-a dublat în doi ani, de la 824 în 2004 la 1.605 în 2006. În această perioadă, un total de 4.230 de convicted felons erau înrolați, inclusiv unii vinovați de viol și crimă. În plus, s-au înrolat 43.977 de soldați care fuseseră găsiți vinovați de un serious misdemeanour, care include și violența fizică. Alți 58.561 aveau condamnări legate de droguri, dar toți au primit o armă și au fost trimiși în Orientul Mijlociu. „Faptul că armata a permis ca peste 100.000 de persoane cu un trecut atât de tulbure să se alăture rândurilor sale în ultimii trei ani ilustrează problema cu care ne confruntăm pentru a răspunde nevoilor noastre militare în această perioadă de război”, a declarat Aaron Belkin, directorul Palm Center.

        P.S.
        The Military Recruiting Crisis: Even Veterans Don’t Want Their Families to Join

        By Ben Kesling
        June 30, 2023 12:01 am ET

        https://www.wsj.com/articles/military-recruiting-crisis-veterans-dont-want-their-children-to-join-510e1a25

        • Alt exemplu fain de tehnică sovietică: „Noi centrăm, noi dăm cu capul”.😂 Plantăm povești în presa de stânga și după aia le prezentăm ca dovezi imuabile.

          Informații interesante despre acest mode de operare, neschimbat de peste 100 de ani, se pot găsi în lucrarea de referință Arhivele Mitrohin:

          https://ia804703.us.archive.org/19/items/TheSwordAndTheShield-TheMitrokhinArchiveAndTheSecretHistoryOfTheKGB/The%20Sword%20and%20the%20Shield%20-%20The%20Mitrokhin%20Archive%20and%20the%20Secret%20History%20of%20the%20KGB.pdf

          Cine chiar merge la sursă găsește ușor cerințele pentru înrolare:

          https://www.marines.com/become-a-marine/requirements/general.html

          „Both enlisted and officer candidates must pass a criminal background check and have no felony convictions.” (Atât recruții cât și candidații la gradul de ofițer trebuie să aibă un cazier fără condamnări penale.)

        • Daca e sa-l credem pe dl Svejk, armata americana a luat-o pe calea angelolatriei si nu accepta decit ingeri in rindurile ei: intelectuali fini, filosofi, teologi, absolventi de conservator, de arte frumoase, crestini practicanti, fosti elevi cu nota 10 la purtare pe linie si alte varietati de ingeri care nu ar putea face rau unei musculite de otet.

          Daca insa veti cauta informatii pe internet pe tema „enlisting in the military with criminal record„, veti gasi f.f. multe articole. Interesul pare sa fie enorm. 😋️

          La adresa
          https://www.recordgone.com/articles/join-military-with-criminal-record.htm

          gasim „Nota firmei de avocatură: Acest articol încearcă să răspundă la o întrebare pe care o primim frecvent, și anume, «pot să mă înrolez în armată dacă am cazier judiciar?». Răspunsul scurt este poate.”

          Citind, veti vedea ca se cam pot gasi portite chiar si pentru cei cu cazier. Exista, desigur, si Non-Waivable Offenses (infracțiuni care nu sunt pasibile de iertare). Cea mai grava, pusa in capul listei, este
          (1) being intoxicated or under influence of alcohol or drugs at the time of application, or at any stage of processing for enlistment„, adica
          „(1) faptul de a fi în stare de ebrietate sau sub influența alcoolului sau a drogurilor în momentul depunerii cererii de înrolare sau în orice etapă a procesului de înrolare”. 😂️

          Daca ne uitam ce zice
          https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2019-title32-vol1/xml/CFR-2019-title32-vol1-part66.xml

          PART 66—QUALIFICATION STANDARDS FOR ENLISTMENT, APPOINTMENT, AND INDUCTION
          § 66.6Enlistment, appointment, and induction criteria.
          (8) Character/conduct.

          constatam ca

          … As a minimum, an applicant will be considered ineligible if he or she:

          „(ii) Has a significant criminal record. 10 U.S.C. 504 prohibits any person who has been convicted of a felony from being enlisted in any of the Military Services; however, 10 U.S.C. 504 authorizes a waiver in meritorious cases. Except as limited by paragraph (b)(8)(iii) of this section, persons convicted of felonies may request a waiver to permit their enlistment.”

          Deci se (cam) poate chiar si cu o tinichea maricica de coada (A felony is traditionally considered a crime of high seriousness, whereas a misdemeanour is regarded as less serious.)

          • Nu trebuie să mă credeți pe mine. V-am dat site-ul oficial care dă condițiile de recrutare. Știu că prindeți greu și scăpați ușor aș că vi le repet:

            https://www.marines.com/become-a-marine/requirements/general.html

            „Both enlisted and officer candidates must pass a criminal background check and have no felony convictions.” (Atât recruții cât și candidații la gradul de ofițer trebuie să treacă printr-un proces de verificare al trecutului lor și aibă un cazier fără condamnări penale.)

            Dacă o să ajungeți vreodată în America mergeți la orice centru de recrutare și vedeți care sunt condițiile.

            Da, asta-i stituația. Armatele occidentale, inclusiv cea americană sunt formate din oameni civilizați educați în spiritul onoarei și dreptății.

            Spre deosebire de asta oștile ruse sunt hoarde de barbari, criminali și psihopați. Și asta nu de acum, ci de secole. Dintotdeauna. Pe unde au trecut rușii de regulă n-a mai crescut nici iarba. Chiar și din țări îngrozitor de sărace ca Afganistan, Cecenia, Georgia sau Ucraina tot au găsit ceva prădat.

            Când s-au stabilit zonele de ocupație din Germania în 1945 milioane de civili germani au abandonat tot cea au avut și au părăsit zona de ocupație sovietică spre a se refugia în cea britanică sau americană. Nimeni n-a mers în sens invers.

            Când rușii s-au retras din Austria în 1955 nimeni n-a simțit nevoie să se retragă cu ei. Dimpotrică, s-au bucurat că au scăpat de animale.

            Când americanii au plecat din Vietnam milioane de vietnamezi și-au riscat pieile ca să fugă cu orice plutea pe mare infestată de rechini doar ca să scape de sub ocupația sovietofilă și să ajungă cumva în America.

            S-a retras cineva vreodată cu hoardele ruse? 😂

            Când rușii s-au retras din Afganistan în 1989 nici mama zmeilor n-a simțit nevoie să plece cu ei cu toate că lăsau în urmă o țară strivită de război civil.

            Când muscalii s-au retras din Europa de Est după 1990 NIMENI n-a simțit nevoie să-i urmeze. Oamenii au chefuit de bucurie c-au scăpat de jigodiile sovietice. Nemții chiar le-au plătit câteva miliarde de mărci numai să dispară cât mai repede și să nu mai împută atmosfera lumii civilizate.

            În 2022 când marea oaste rusă „eliberatoare” a năvălit în Ucraina peste 5 milioane de etnici ruși s-au refugiat spre vest din calea „fraților ruși”. E ceva fără precedent în istorie și indică câte se poate de clar starea de descompunere și putrefacție a națiunii și armatei ruse.

            Nu e nici măcar ceva nou. Același lucru s-a repetat în 1942-1944 când milioane de sovietici au preferat să se retragă cu naziștii mai degrabă decât să fie „eliberați” de ai lor.

            • Cit de adevarat. Felicitari pentru comentariu!

              Si nici macar nu ati pomenit de salbaticia crimelor de razboi ale rusilor din ultima suta de ani, sau de planurile lor diabolice, unele („The Morgenthau Plan for post-war Germany (1944)”, de exemplu) puse doar partial in aplicare. Enumar la repezeala citeva:
              – „Bombing of Dresden” 13-15 februarie 1945
              – „Atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki”
              – exterminarea prin infometare a 2 milioane de prizonieri de razboi germani la Rheinwiesenlager 1945-1949 (vezi James Bacque „Other Losses”)
              – „My Lai massacre” (16 martie 1968)
              – „Abu Ghraib torture and prisoner abuse”
              – masacrele gratuite din Irak si Afghanistan („Iraq War documents leak” – 2010, „Afghan War documents leak” – 2010) pentru publicarea carora pe Wikileaks rusii l-au nenorocit pe naivul Assange.

              Dar inventarul atrocitatilor rusilor e prea lung pentru a putea fi cuprins intr-un modest comentariu pe internet. Cele enumerate de mine sint doar virful acestui eisberg.

            • @Horia S. Nastase

              Păi nu-i așa? Că doar de aia au emigrat milioane de nemți și japonezi în America după bombardamentele de la Dresda sau Hiroshima. Ca să-i mai căspăească amerecanii un pic. 😉

              Interesant e că niciunul din ăștia nu a simțit nevoia să-și găsească izbăvirea la pieptul păros al maicii Rusii. 😂

  4. esop – 07-04-2023

    Este total eronat sa ii banuim pe Occidentali de nestiinta .Daca privim in urma observam usor cine profita de aceasta aventura a rusilor in Ucraina .SUA isi vinde gazul lichefiat si armamentul dovedit performant in lupta iar in contrapartida ofera ajutor Ucrainei privind lucrurile in perspectiva dechisa de catre Zelenski ce nu s-a predat rusilor .Uniunea Europeana ofera acum tuturor tarilor Europene non UE singura alternativa politica si militara o data cu pierderea razboiului de catre rusi .UE se dezvolta transformindu-se intr-o Federatie iar NATO European isi adauga noi membri Finlanda si Suedia .Armamentul invechit aflat in posesia tarilor occidentale din Europa si in posesia tarilor de pe flancul de Est este distrus in razboi si inlocuit cu noi capacitati militare de ultima generatie .UE este singura entitate supra statala ce poate face asta ea fiind in masura sa acopere costurile .Practic UE va fi dotata cu tehnologii la virf .In paralel se creeaza un nou NATO in Pacific acolo unde Japonia se poate acum inarma la fel cum si Germania o poate face .Intreg Occidentul se uneste .Rusia pierde locul doi in favoarea Fantei atunci cind facem referire la vinzarile de armament .Germania ne aduce in fata un nou scut European antiracheta .Ucraina devine o mare forta militara .Nu ne mai ramine decit sa pozitionam rachetele nucleare pe noile granite ale Ucrainei ce vor fi parte a sfirsitului confruntarii si sa purcedem la a reconstrui din temelii Ucraina .Este vizibil cum Imperiul European se reface .Cit despre Prigojin el doar a incercat sa il inlature pe Soigu din preajma lui Putin stiind foarte bine capcana in care Putin se afla .Nu a reusit decit sa se alature lui Lukasenko si sa obtina (daca este reala stirea ) rachetele nucleare rusesti ce ii poate transforma pe cei doi , Progojin si Lukasenko ,in rivali chiar ai Rusiei lui Soigu .Ramine de vazut si de urmarit parcursul lui Soigu pe masura ce vedem aparitia unui altfel de Putin ce nu mai respecta vechile sale cutume si vechiul sau comportament afisat in Media devenind peste noapte doar un purtator de mesaje si atit .Soigu ofera acum un discurs extrem de echilibrat si daca preia intreg discusul politico – militar , in zilele ce urmeaza, ne putem astepta la aparitia unei intelegeri Occident-Ucraina -Rusia ce poate contine noile granite ale Ucrainei si noua identitate statala a acestei natiuni .Ceea ce vedem ca se intimpla in teatrul de lupta ne duce cu gindul la deja aparuta intelegere ce va opri confruntarea .Dinamica confruntarii poate fi inteleasa acum in alt mod .In caz contrar , fie Ucraina, fie Rusia (depinde cine va pierde confruntarea ) ,nu vor putea decit sa creeze un accident nuclear ce va separa, pentru zeci de ani , Occidentul impreuna cu Ucraina ,de Rusia .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Domnica Gorovei
Domnica Gorovei
Domnica Gorovei este din octombrie 2021 lector la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, unde a fost din 2009 colaborator extern. A lucrat anterior la Ministerul Afacerilor Externe al României și are o experiență de 10 ani ca cercetător (asistent local) al unui deputat european. Domenii de cercetare: sisteme politice africane și terorism în Africa (Africa de Vest), diplomație culturală în perioada Războiului Rece, reprezentare politică, administrație locală București, funcționare parlamentului și mobilitate intra-parlamentară, corupție politică, caricatură politică

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro