duminică, martie 23, 2025

Primejdia anarhiei

Așa după cum scriam în comentariul publicat ieri, sunt convins că premierul Ludovic Orban a fost cel ce i-a cerut d-lui Victor Costache să plece din fruntea Ministerului Sănătății. A făcut-o din cel puțin două motive.
Primul e reprezentat de faptul că pe fostul ministru l-a luat gura pe dinainte, a promis lucruri irealizabile, a făcut-o fără să se consulte în prealabil cu șeful Guvernului.
Cel de-al doilea e unul strict politic. Prin promisiunea sa, dl. Costache a furnizat muniție adversarilor PNL. Mai întâi, i-a dat ocazia d-nei Firea să se laude cu o victorie. D-na Firea, șireată cum o știm, dar și ahtiată să își mai adjudece pentru alți patru ani Primăria Capitalei spre a nu face nimic (numai doamna Ecaterina Andronescu are capacitatea de a vedea ceea ce se ascunde în spatele acestui nimic și de a-i aduce pe baza lui, elogii colegei sale de partid care a susținut-o pe vremea când era în dizgrația d-lui Dragnea) a prezentat promisiunea fostului ministru, conform căreia vor fi testați de COVID-19 toți bucureștenii, drept o victorie proprie. Acum o ajută să facă același lucru profesorul Adrian Streinu-Cercel. Cel care vrea imunitate pentru felul în care se fac achiziții.
Indubitabil, promisiunea d-lui Costache era și este nerealizabilă. Or, mai mult ca sigur că atunci când lucrurile vor reveni la normal, fiindcă e în logica vieții să revina odată și odată, partidul d-nei Firea ar fi folosit nerealizarea respectivă ca armă politică, ca argument electoral împotriva PNL.
Pe urmă e clar că zicerile și făgăduielile fostului ministru au provocat nemulțumiri majore în teritoriu. Îndeosebi în județul Suceava, dar și în restul Moldovei, zonă a țării cea mai puternic lovită de pandemie. Era firească întrebarea celor de acolo dacă doar Bucureștiul contează pentru actualul guvern, dar și pentru PNL. Și întrebarea poate fi pusă, cu egală îndreptățire, și de locuitorii altor zone ale țării.
În astfel de condiții, prim-ministrul, care e și președintele partidului, trebuia să reacționeze. A făcut-o. Indiscutabil, dl. Orban a luat decizia îndepărtării din guvern a d-lui Costache din motive de ordin politic. Poate că or fi fost și alte rațiuni, poate că și-a spus cuvântul și orgoliul premierului.
Însă a-i reproșa d-lui Orban că e tot timpul preocupat de considerente electorale, de politică, de cum va ieși PNL la următoarele alegeri, așa cum o fac capii Opoziției, dar și presa aservită PSD, mi se pare o ipocrizie mare cât casa. O ticăloșie și o dezinformare crase. Oare jurnaliști mai vechi, din aceia care l-au slujit pe Ceaușescu, gen Cristoiu și Nistorescu, dar și jurnaliști mai noi, ba de la Antenele felixiene, ba de la România tv a lui Ghiță, ba de la Realitatea plus, infestată de-alde fostul pușcăriaș Miron Mitrea, travestit în analist politic, sau de sinistra Anca Alexandrescu, spaima Viorică Dăncilă și semnul că un specimen precum Liviu Nicolae Dragnea și-a bătut joc cum a vrut el de țara asta, ba de la Evenimentul zilei, ba de la Cotidianul, ba de la fetida emisiune România 9 de la TVR, loc în care insa pe nume Doina Gradea joacă ordinar la două capete, nu au ochi să vadă și urechi să audă în ce logică politică și electorală se plasează de-alde Ciolacu, dezgustătorul Ponta și ridicolul, urât mirositor Călin Popescu-Tăriceanu, tot mai demagogii tineri de la USR? Chiar și prea-cinstitul domn Traian Băsescu-Petrov, chemat pe la toate televiziunile unde mai mult mârâie, mormăie decât vorbește, face același lucru. Ar trebui oare ca PNL, guvernul lui, să tacă și să dea la pălmuit și celălalt obraz, că tot suntem în postul Paștelui?
Să fiu bine înțeles. Nu idealizez PNL. Cu atât mai puțin guvernul în funcție. Unii miniștri își dovedesc zilnic incompetența. Iată, de pildă, Ordinul marțial al d-lui Ioan Marcel Vela, numai dl. Ludovic Orban și bunul Dumnezeu știind cum a ajuns fostul subinginer ministru de Interne, ordin prin care în după-amiezele de week-end din mașinile Poliției Române va trebui să răsune Deșteaptă-te, Române, este unul de antologia prostiei omenești. Cred că nici măcar d-lui Gabriel Oprea nu i-ar fi putut trece prin minte un asemenea caraghioslâc. Am rezerve, și nu puține, și chiar serioase față de multe dintre acțiunile președintelui Iohannis. Prea adesea intervin bâlbe de comunicare, mult prea frecvent deciziile sunt luate cu întârziere, nepermis de des una spune unul, și alta spune altul, în mod repetat o afirmație a unui decident la vârf se cere corectată, amendată, negată, nuanțată ori chiar făcută uitată fiindcă a fost complet deplasată.
Numai că e clar că nu e tocmai o bucurie să guvernezi o țară la vreme de restriște. Să o faci după ce PSD, ALDE, Dragnea, Dăncilă (care se afirmă și ea în vremea din urmă ca ființă vorbitoare), Teodorovici, Tăriceanu și alții de aceeași teapă (mai rămâne să o auzim condamnând corupția și pe șpagomana Sorina Pintea) au devalizat vistieria țării. După ce o iresponsabilă, precum Lia Olguța Vasilescu, a făcut o lege a salarizării și o lege a pensiilor care duc țara la sapă de lemn.
Știu că PNL nu e un partid de îngeri. Sunt convins că și pe acolo, la vârful partidului, la vârful organizațiilor din teritoriu, prin birouri și oficii guvernamentale sunt inși care se gândesc cum să se îmbogățească din nenorocire. Toate lucrurile acestea se cer urmărite, dovedite, dezvăluite. Însă nu servește la nimic, nu servește țării și nu e în interesul românilor să spui că tot ceea ce fac actualele autorități e rău.
E criminal să semeni neîncredere. Neîncrederea duce la anarhie. Or, numai de așa ceva nu avem nevoie astăzi.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. „Cred că nici măcar d-lui Gabriel Oprea nu i-ar fi putut trece prin minte un asemenea caraghioslâc”

    Ba, eu cred că este fix la nivelul minților d-lor Oprea și Onțanu. :-)

  2. Anarhie!? Păi cine produce anarhia domnule MM? Nu cumva media acaparată de PSD, de la TVR la TOATE TV de „ne-ştiri”, başca TOATĂ presa încă scrisă, başca Internetul, etc.? Dar şi „noua presă” progresistă de la Digi 24 cu feţele triste Prelipceanu, Negruţiu, Pândariu, CTP, etc şi chiar pe la Adevărul, Contributors, etc. TOATE Media asta fac: manipulează la greu, bagă frica în oameni, lansează fake-news-uri şi diversiuni, etc.
    Deci, Media produc anarhia. Şi astfel apare întrebarea: Media e iresponsabilă sau ticăloasă? Iar eu zic că e ticăloasă, produc anarhie cu premeditare. De ce? Am să vă spun altădată….
    Şi care ar fi soluţia ca Media să nu mai producă anarhie? Am mai spus-o, ne trebuie o lege mai dură a Masmedia fiindcă a ajuns Inamicul Public nr.1.
    Sigur, jurnaliştii or să urle că se limitează dreptul poporului la informare, că se reduc drepturile omului, că EI sunt câinii de pază ai democraţiei, etc, etc, etc. Hai să fim serioşi, media a devenit mercenară şi iresponsabilă, mercantilă, şantajistă, anexată de grupurile politice şi asmuţită contra adversarilor politici. Adică media a devenit politică.
    Şi totul pentru bani.

    • NU media „produce anarhie”!
      Media cel mult ajuta oarescatva! Anarhia o produc aceia care au interes („follow the money”). Si tampitii care pun botu’ la manipulari sau care, MAI rau, le propaga!
      NU e nevoie de inasprirea legislatiei ref. la mass-media. Legislatia ref. la mass-media e foarte buna (daca nu chiar ceva mai uracioasa decat in alte tzari). Problema e cu aplicarea ei!
      Ca in toate domeniile, ea se aplica… ca-n Romania! :P

  3. Nu stim in ce consta asumarea de catre primarie a testarii ? Cind vin in fata blocului cei care isi vor asuma asta ce acte ar trebui sa prezinte fiecarui cetatean supus testarii ? Ce garantii de conformitate si semnatura celui care face testarea ? Ce competente medicale au cei care fac testarea ? In ultimul rind o decizie personalizata cu semnatura primarului prezentata cetateanului testat . Specificatia gradului de adevar al testului si obligativitatea de confidentialitate asupra acestui test . Cine crezi ca isi asuma asta raportat la un test in fata blocului intr-un spatiu non medical . Este posibil ca actiunea sa cauzeze nenumarate procese si reclamatii ?Daca au fost cumparate deja testele de catre Primaria ar fi mai normal sa fie donate celor in masura (spitale , clinici medicale,etc . )sa faca asta in spatii ce prezinta o dezinfectare anterioara cu respectarea tuturor garantiilor de confidentialitate si de legalitate .Nu se pot face teste in spatii dschise unde virusul este prezent , fara minimul de conditii sanitare si fara acceptul fiecarui cetatean ce este presupus desemnat aleatoriu de catre primarie (insasi desemnarea la intimplare nu are o baza legala )Oricum donarea acestor testere are acelasi impact presupus politic ca si efectuarea lor . Refuzul cetatenilor poate fi unul masiv si va face mai mult rau decit bine cetatenilor Bucurestilor , printr-o posibila stare de incertitudine generala .In plan politic bilbele sunt inerente , unele facute cu buna stiinta altele determinate de cerinte de partid si altele dintr-o posibila necunoastere a subiectelor .Trebuie totusi readus in fata cetatenilor unicitatea asumarii guvernarii tarii , singurul partid ce si-a asumat asta este PNL care impreuna cu presedintele au preluat practic conducerea natiunii intr-o situatie grea economic vorbiind si care a fost urmata de catre aceasta nenorocita pandemie produsa de coronavirus . Pentru cine intelege ce inseamna politic , economic , omenesc ,aceasta stare de fapt ,este foarte clar curajul celor ce de unii singuri si-au asumat asta . In momentul de fata , azi cind vorbim , virusul nu poate fi combatut medical, efectele lui nu pot fi tratate , dar in tara inca nu exista decese foarte multe ce pot fi atasate actiunii virusului , parte din ele fiind confirmate in mediile spitalicesti ,iar prognoza de raspindire este mai mica decit ceea ce vedem ca se intimpla in alte tari membre UE. Haosul presupus (in cazul unui efect dramatic al virusului cavid 19 )tine in primul rind de ceea ce guvernul aduce nou in materie de legalitate si forta cetatenilor de a accepta toate aceste restrictii ce sunt (asa cum ne-a spus presedintele )gradual aduse in fata noastra a tuturor . Este insa de evitat eprimarea in media ce poate antagoniza societatea . Presupuse actiuni sau doar exprimarea infaptuirii acestora ca posibile , doar pe segmente cetatenesti sau pe alte impartirii pe categorii de felul (gen , virsta ,etinie )pot fi periculoase si pot produce un dezacord popular masiv . Cetatenii sunt deja cu nervii -intinsi la maxim – si poate este de evitat discursul politic de contra si afirmatii hazardate pe subiecte la care nu ne pricepem . Sa lasam specialistii sa se exprime si sa lasam guvernul sa isi puna in practica propria gindire .

  4. Despre ce anarhie vorbiti dv? In momentul in care o tara solicita derogarea de la aplicarea drepturilor omului, armata poate sa bage la puscarie pe oricine, la cel mai mic semn, dar sa si il impuste. Scoaterea armatei in strada cu taburile si armele la vedere nu sunt sa omoare virusii si sa ii ajute pe cei in nevoie, ci sa arate ca drepturile noastre sunt zero barat in stare de urgenta militara si nu medicala !

  5. „Adrian Streinu-Cercel. Cel care vrea imunitate pentru felul în care se fac achiziții.” :))))
    Asta e foarte frumos spus!

  6. În limbaj comun, „anarhie” este sinonim cu „haos”, însă oamenii care cunosc ceva istorie și mai ales istoria mișcărilor politice ar trebui să nu folosească termenii ca sinonimi. Primejdia haosului este mare, primejdia de anarhie este nulă, la ce cultură civică și spinări de ghiocei au românii.

  7. Iohannis si PNL isi dovedesc zilnic pafarismul dar deh, sunt ai nostri si ne mandrim cu ei. In rest, Dragnea si PSD…! Ce catifelat e Maestrul!

  8. “Cred că nici măcar d-lui Gabriel Oprea nu i-ar fi putut trece prin minte un asemenea caraghioslâc”

    nuuu, g.oprea e bun numai de distras atenția de la el prin diverse incendii nestăpânite nici acum… :(

  9. Vedeți ce au pățit cei care au fentat carantina di au dat declaratii false vamesilor corupti de la granita cu Ucraina?
    Probabil ca carantina in limba nationala bucovineasca înseamnă cara n Tine carcalacu!

  10. Ma bucur, domnule Mircea Morar, pentru că ați prezentat pe larg porcărie pusă la cale de Firea si Străinu, ceea ce am făcut si eu intr- un comentariu la articolul ” COVID 19 , imunizat pasive, principii de testare si utilitate”. Aceasta madam Firea n- a urmărit altceva decât să profite de această nenorocire pentru a- si face propaganda politică, propaganda la care l- a luat partener pe acest Strainu- după părerea mea străin de meserie, asa cum ii este numele. L- a păcălit si pe Costache, căruia îi stă mai bine demis. Si acum păstrătorii din PSD o tin înainte cu testarea in masa. Pentru Strainu această testare era buna doar pentru o lucrare științifică, fără cine stie ce valoare, doar ca datorita evenimentului atrăgea citați. După cum știți se zice ca citarile arată ” faima: pe care o ai, char daca esti citat pentru prostiile lansate. Ce reprezintă un eșantion de 10 500 de oameni din 4 milioane, cum zicea Firea? Adică se verifica vreo 2-3 dintr- o mie? Cum sa arunci testele aiurea cand nu ai suficiente pentru verificarea celor din prima linie? Doar pentru a avea o ” oglinda”- cu un grad de încredere indoielnic- pentru un anumit moment al pandemiei? Testare ” in masa !” și-au permis doar doua tari: Germania si Coreea de sud. Prima avea o pregatire ptealabila datorita unui ecercitiu si avea in spate o industrie farmaceutica de top in intreaga lume, ia cea de- a doua avea in spate cateva epidemii prin care trecu- se in 2003 2009 si 2015, dar si o industrie farmaceutica si sistem sanitar de invidiat. Este clar ca in situatia in care se afla Romania nu se pot arunca testele aiurea. Testele rapide nu arata daca testatul este infectat ci daca are anticorpi sau este sanatos. pana si Ciuhodariu, alt mars specialist, căruia îi merge gura mai repede decat mintea, o tine in continuu cu testarea rapidă. Este aproape sigur ca îmbolnăvirea va cuprinde 60- 70% din populație, care se va imuniza si probabil la vara va dispărea. Sigur ca va aduce multe pierderi de vieti, tocmai de aceea trebuie izolați cei vulnerabili- bătrânii si cei cu morbiditati- tocmai pentru a reduce cât mai mult acest număr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Dragi prieteni, săptămâna aceasta ne vedem la București. De două ori, odată la Fundația Academia Civică / Fundația Spandugino în 20 martie și, a doua zi, la Humanitas Kretzulescu.
Mihai Maci

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro