Drepturile de autor pentru mult așteptata cădere a guvernului condus de d-na Viorica Dăncilă revin deopotrivă PNL și președintelui acestuia, dl. Ludovic Orban, ei fiind principalii inițiatori ai moțiunii de cenzură, dar și aranjamentelor de culise ale d-lui Victor Ponta.
Trebuie să recunoaștem că jocurile politice inițiate, deloc dezinteresat, de dl. Ponta au creat condițiile în vederea trecerii la Pro România a unui numără însemnat de parlamentari social-democrați, ca și pentru mișcarea surpriză a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu și a ceea ce a mai rămas din ALDE.
Firesc, măcar până la un punct, ca și unii și alții, adică și dl.Orban și dl. Ponta, să emită pretenții de a accede la guvernare. Noroc că președintele Iohannis nu acceptă ceea ce ar putea fi o nouă soluția imorală, refuzând nu doar pesediștii cărora le-a spus clar, la doar câteva minute după trecerea moțiunii, că nu au la dispoziție decât alternativa opoziției, ci propunerea d-lui Victor Ponta care visa cu ochii deschiși să fie cel care controlează, fie și numai din umbră, un fantasmagoric guvern alcătuit din reprezentanții Pro România, ALDE și ai PSD, acesta din urmă fără Viorica Dăncilă și dezgustătorul pseudo-finanțist Eugen Orlando Teodorovici.
Cum nici coaliția USR-PLUS, nici PMP, nici UDMR nu s-au dovedit interesate de a participa în vreun fel la guvernare, soluția unui guvern minoritar al liberalilor avându-l ca prim-ministru pe dl. Ludovic Orban s-a impus aproape de la sine.
Numai că dacă în primele zile de la căderea guvernului Dăncilă se părea că dl. Orban nu va avea prea mari probleme în alcătuirea Cabinetului fiindcă, după cum se vede cu ochiul liber, partidul mustește de persoane care de abia așteaptă să își ia în primire portofoliile, să devină excelențe și să își tipărească noi cărți de vizită, dar nici în obținerea votului de încredere al Parlamentului, lucrurile par să se complice zilnic.. USR-PLUS clamează că ar condiționa susținerea viitorului Cabinet Orban de angajamentul acestuia referitor la organizarea cât mai curând posibil de alegeri anticipate. Pare-se că dl. Orban evită să facă o promisiune, Dar și să desființeze PNDL ,Detaliul că însuși PSD a anunțat că parlamentarii lui îi vor da d-lui Ludovic Orban votul de încredere simplifica mult situația, numai că luni d-na Dăncilă și partidul s-au plasat într-o ofensivă agresivă cu puternice intenții electorale. Și uite așa doamna Dăncilă&co s-au mai răzgândit o dată.
Cum va arăta noul guvern? Cine vor fi noii miniștri? Cât de competenți vor fi aceștia? Vor fi aleși ei strict pe criterii de competență sau și cu grija de a păstra o anumită proporție între vechii peneliști și cei proveniți din PDL? Adică din inșii marcați pe viață de participarea la guvernarea Boc-Băsescu și de spaima populației la gândul că s-ar putea ajunge iarăși la tăieri de pensii și salarii. Numele vehiculate deocamadată pe surse creează o impresie de ambiguitate. Desigur, nu poate decât să ne bucure vestea că viitorul ministru de Externe ar putea fi fie dl. Cristian Diaconescu, fie dl. Emil Hurezeanu, fie dl. Bogdan Aurescu cel care pare că se bucură de sprijinul președintelui Iohannis. pe de altă parte, consternează ipoteza că următoarea titulară a ministerului Educației ar putea fi fosta pedelistă Raluca Turcan, cunscută ca admiratoare când a d-lui Teodor Stolojan, când a d-lui Traian Băsescu, dar fără nici cel mai mic antecedent în domeniul învățământului. Ce l-ar îndreptăți pe fostul primar al Aradului, dl. Gheorghe Falcă, azi europarlamentar, să devină ministru de Interne? Părul vopsit și folosirea defectuoasă a limbii române? Dar pe dl. Rareș Bogdan să aspire la funcția de ministru civil al Apărării? Pare-se însă că de vineri până la scrierea acestui editorial peneliștii au ajuns la sentimente mai bune. Tiradele nesfârșite ale d-lui Bogdan, autoa-dmirația, automulțumirea, alura de Nae Girimea, elanurile cu iz naționalist-șovin, protecția președintelui Iohannis nu țin loc de competență. Și nici nu asigură necesarul sprijin al minorităților.
Mai departe. De ce ne-am bucura să o vedem, de pildă, pe d-na Alina Gorghiu la Justiție? Doar fiindcă ei i se datorează, în principal, dezastrul înregistrat de PNL la precedentele alegeri legislative? De ce am cădea în extaz la vestea că dl. Robert Sighiartău ar putea fi viitorul ministru al Dezvoltării Regionale? Numai fiindcă același domn tuns, ras, frezat Rareș Bogdan ne spune că e un tânăr excepțional, că provine din rândurile uneia dintre cele mai bogate familii din Bistrița și că soția lui s-a mutat din Leeds în România? De ce ne-ar încânta ideea că un ahtiat după funcții, așa cum se arată a fi dl. Vlad Nistor, ar putea fi viitorul ministru al Culturii? De ce am exulta la primirea informației că dl. Florin Cîțu, cu figura lui de George Demetru Ladima, ar fi viitorul ministru de Finanțe? Doar pentru că cetățeanului cu pricina i-au ieșit pe gură afirmații iresponsabile la adresa bugetarilor, iar focul stârnit de el a trebuit să fie stins de dl. Ludovic Orban în persoană?
Sigur, știm că dl. Orban are de plătit multe datorii cu caracter politic. Marea problemă e să nu o facă în detrimentul țării. Și uitând că nu se află decât în fruntea unui guvern de tranziție. Și a unui partid care trebuie să treacă testul alegerilor legislative. Până la a căror desfășurare PSD poate să acumuleze argumente de natură să păcălească iar electoratul, repetându-se astfel istoria din decembrie 2016.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
”Tiradele nesfârșite ale d-lui Bogdan, autoa-dmirația, automulțumirea, alura de Nae Girimea, elanurile cu iz naționalist-șovin, protecția președintelui Iohannis nu țin loc de competență.”
Memorabilă formulare !
Așadar nu mi se pare doar mie că Rareș Bogdan suferă de o forma tzopârlănească
de narcisism.
Johannis il susține pentru că, la rândul lui , este narcisist de cancelarie cu bataturi de la catalog pe degetele imbâcsite cu praf de creta, dar mare si tare cand are de
incheiat mediile cu cerneală roșie iar loazele de elevi se prezinta ca mici atenții.
Dorinta unora,logica de altfel, de a schimba ceva in Romania, combinata cu, sa-i zicem pe nume,dorinta de razbunare a altora,incurajati frenetic, si unii si altii,de editorialisti si creatori de opinii care si-au pus condeiul in slujba doborarii guvernarii psdiste,a dat roade.
Motiunea de cenzura a trecut.
Acum se „constata ” ,de catre unii dintre editorialisti care au pus umarul la aceasta intreprindere,ca nu prea ar fi solutii onorabile si viabile pentru formarea unui nou guvern, asa cum observatori mai realisti au avertizat de mai multa vreme, si intrun fel,asa cum apare la prima vedere,intorc armele impotriva impotriva celor pe care i-au sustinut.
Oare ce concluzii se pot trage de aici ?
1) E bine sa asteptam lista ministeriabililor pe care o va prezenta Primul-ministru desemnat pentru ca e sarcina lui sa o faca si nu a altcuiva.
2) Sa se mai tempereze putin avantul revolutionar al unora care ,prin atitudinea lor ,ar putea crea si mai mult haos in mintea omului de pe strada,care haos ,de ce nu,ar putea sa favorizeze o formatiune politica pe care acestia si-au dorit-o plecata de la guvernare.
„Cum nici coaliția USR-PLUS, nici PMP, nici UDMR nu s-au dovedit interesate de a participa în vreun fel la guvernare…”
Până azi 15.10 ora 10.30 încă nu s-a decis, iar dl Iohannis are în continuare consultări cu partidele parlamentare în privința formării guvernului.
Cer scuze autorului, dar îndrăznesc să fac observația că în repetate rânduri reprezentanți USRPLUS au afirmat dorința alianței de a participa la guvernare. Cel mai recent s-a discutat luni 14.10.2019 în interiorul alianței la propunerea d-lui S Ion ocuparea a două ministere de către USRPLUS.
Apoi, necesitatea alegerilor anticipate este recunoscută de majoritatea partidelor parlamentare și de Președintele Republicii, care propun un plan pentru organizarea lor, fără însă a reprezenta o condiție categorică din partea USRPLUS.
Cele 4 (patru) condiții pentru susținerea guvernului viitor de către USR sunt: 1. Alegeri locale în două tururi; 2. „Fără penali în funcții publice”; 3. Desființarea recursului compensatoriu; 4. Desemnarea comisarului european din partea României după consultarea Parlamentului.
„Primejdiile care amenință viitorul guvern Orban” sunt altele. Ele vin din partea mass-media.
Una este difuzarea cu insistență și rea credință în mod manipulatoriu acuzele PSD , care face procese de intenție, reproșând viitorului guvern „ce nu va face” încă înainte de a fi învestit. A doua primejdie pe care o întrezăresc este șantajarea d-lui Orban pentru că în Dealul Cotrocenilor s-a suit cu mașina peste pietoni pe trotuar, amețit fiind, iar chestiunea s-a mușamalizat.
Presa slujitoare a cleptocrației s-a pus la treabă intens încă de pe acum, atacând viitorul guvern și pe cei care l-ar putea susține.
Nu este chiar așa.
Propunerea de participare a USR la noul Guvern a fost lansata luni NU DE CATRE USR , ci de catre cel pe care il mentionati – Stelian Ion – care fiind si juristul numarul 1 al USR, s-a gandit ca mama dansului ar fi tare mandra sa-l vază ministru. De aceea a si ochit taman ministerul justitiei.
Cu maxima simpatie va indemn sa urmariti in mod special șerpăria care abia – abia incepe
sa dea primii lastari.
Eu am vazut asta pe vremea Conventiei Democrate si m-a ajutat enorm sa mă dumiresc , insa ocaziile acestea se repeta rar – ca inflorirea cactusilor.
Dupa ce Johannis si armata lui eterogena vor fi consumat dezastrul pana la capat
vor fi chemati iar al de Nastase sa puna lucrurile in ordinea schioapa (totusi ordine)
cu care poporul mai poate respira cat de cat.
Nu vreau sa invart vreun cutit in rana , dar oricat de controversat ar fi azi dl Barna dat la iveala de micii securisti de la Rise Project , nu trebuie uitat ca si dl Stelian Ion a fost
la viata dansului un apropiat/consultant juridic al revolutionarului cu bereta rosie de la Constanta
https://constanta.ro/2018/04/20/exclusiv-ion-stelian-cristian-a-fost-avocatul-lui-radu-mazare-ce-spun-cei-doi-despre-aceasta-colaborare/
„…dat la iveala de micii securisti de la Rise Project”
Nu știu dacă sunt „mici securiști”, dar valiza găsită pe câmpurile Teleormanului probabil a fost trecută inclusiv prin mâinile unor „mici securiști”, iar eu nu cred, așa cum am mai spus, că „securiștii noștri sunt mai buni decât securiștii lor”.
Dar, apropo, ați citit textul publicat de Rise Project? Vă ofer un citat:
„Prezidenţiabilul vrea să-i întoarcă pe români în ţară, dar şi-a consolidat cariera pe seama unora nevoiţi să plece. Opozantul şi-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de şcoală. La bilanţ, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este profitabil sieşi, în timp ce oameni aflaţi în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie…..” Și așa mai departe.
Este în întregime un text-declarație politică ascunsă sub titlul „Adevărul despre Dan Barna”. De fapt nu spune nimic concret acuzator despre Dan Barna. Este un text ce pare produs de d-na Lia Olguța Vasilescu. Doar că de la PRM se venea la România Mare / Tricolorul și cu dovezi, chiar dacă nu erau publicate integral. La Rise Project, nimic, nimic.
Absurditatea este că USR NU este cel mai mare partid , aflat la putere, NU este nici cel mai mare partid din opoziție, nu este cel mai important pe scena politică și nu este cel căruia i s-a încredințat constituirea noului guvern. USR este un partid mic, cu doar 40 de parlamentari din 465, câți are Parlamentul Româniai. Și totuși, este cel mai atacat în mass-media zilele astea…
Ca de obicei JK greseste prin inactiune sau actiune prost dirijata.
Pacat – daca lua taurul de coarne de ieri poate ca astazi stiam cine urmeaza sa asigure un potential guvern. Asa inca dam in boabe, desi…
Speed JK, speed!
Pericolele la adresa unui viitor guvern vin din toate partile, dar mai ales de la realitate. O buna parte a populatiei refuza realitatea, traieste intr-o realitate paralela unde curge lapte si miere iar locul e plin cu verdeata, mai ceva decat in rai. Sa incerci sa treci Romania, din nou, prin furcile viitoarei crize e pur si simplu sinucidere politica. Criza asta e una locala, facuta prin grija PSD dar va fi si mondiala, obisnuita criza din 10 in 10 ani a sistemului. Mai mult, razboaiele comerciale deja incepute vor adauga ceva la toate astea. Tineti-va bine, urmeaza turbulente serioase!
Nu exista decat o primejdie inchipuita. Guvernul Orban trebuie sa pice de 2 ori si astfel sa fie deschis drumul catre anticipate. Motivul ca madam Dancila va ramane inca cateva luni premier interimar nu este unul serios de luat in considerare, sa ramana, oricum nu mai are puteri, rolul fiind doar administrarera treburilor curente.
Anticipatele sunt singura solutie democratica prin care se poate instala un guvern si parlamenent legitim, positia USR/Plus fiind una corecta si care at avantaja si PNL-ul, in urma parlamentatelor anticipate numarul parlamentarilor din cele 2 partide fiind semniticativ mai mare decat este acum.
Reforme adanci si viabile pot fi facute numai cu un guvern cu sutinere parlamentara solida, situatia este clara si foarte simpla.
Anticipatele nu pot veni decat dupa instalarea unui nou presendinte, mai pe la sfarsitul anului.
PSD aplica tactica pamantului parjolit. Dau pomeni peste pomeni si plaseaza povara fiscala la guvernarea viitoare. Acum nu e vreme de targuiala politica cum vrea sa faca PNL, care nu pot sa asigure o majoritate altfel decat de conjunctura.
Solutia lui Iohannis era sa numeasca un guvern de tranzitie, condus de un tehnocrat, cu un plan de guvernare minimal la care macar cateva partide sa faca o majoritate. Ar fi chestia SS si recursul compensatorie, si alte vreo doua ca astea. In rest, guvernul de tranzitie si-ar depune mandatul dupa alegeri si am avea alegeri parlamentare anticipate.
Iohanis nu s-a dovedit un negociator bun la faza asta si nu are decat de pierdut, impreuna cu PDL. Am vazut stratagema cu Orban numit de doua ori. Problema este ca PSD continua sa fie la putere pana dupa alegerile prezidentiale, lucru inacceptabil. Parlamentul nu poate fi dizolvat pana la alegerea unui nou presedinte.
„Anticipatele nu pot veni decat dupa instalarea unui nou presendinte, mai pe la sfarsitul anului.”
De fapt, prin februarie-martie, deoarece este nevoie de timp pentru campania electorală. Corect.
Dar, inepțiile spuse la TV că sunt imposibile, doar pentru a fi atacat astfel planul PNL-USR sunt obositoare și nesfârșite, la fel precum cea că PNL și USR doresc alegeri anticipate acum. Este total neadevărat.
PNL și USR au cerut ACUM un acord pentru declanșarea alegerilor anticipate în martie.
Adevărat, există și avantaje, cum există dezavantaje. Spre exemplu, dacă pentru PSD ar fi un avantaj reorganizarea în vederea alegerilor anticipate și stoparea declinului, dezavanatuj ar fi că d-na Dăncilă nu mai are nicio șansă, în urma acestei reorganizări, să rămână în fruntea PSD, ori candidat la alegerile prezidențiale, cum implicit nici PSD nu ar mai avea, ci ar putea susține eventual pe dl Diaconu. Dar, pe bune, PSD chiar are șanse, fie și amânând reorganizarea până după prezidențiale?!
Pentru partidul PSD ar fi preferabile anticipatele, dar se opun vehement membrii care ar renunța la câteva luni de mandat și la pensiile speciale, or asta este de neimaginat, pentru că mulți nu vor mai prinde un loc în Parlament curând, ori poate niciodată.
De fapt, despre asta este vorba în negoierile actuale: câțiva parlamentari PSD cer un loc în viitorul parlament pentru a susține guvernul Orban, ori cum se va numi el. Iar PNL selectează probabil dintre solicitanți pe unii care sunt mai puțin ticăloși decât majoritatea.
De…… greu la deal cu boii mici!
In general „opozitia” se chinuie de fiecare data cind accede la putere sa ne convinga ca „pnl si psd aceeasi mizerie”. Probabil vorba cu pricina va fi corectata adaugind si usr
Era clar din momentul cind pro-Romania a inceput sa absoarba din fugarii psd ca toata miscarea, prost condusa, va duce la crearea unui partid de fuga (chiar doua mai nou). De asemenea alde incearca marea cu degetul altfel va disparea prin absorbtie….
„Intransigenta” pnl + Presedinte combinata cu aiureala usr nu face decit sa consolideze pozitia lui tonta si chiar sa o faca pe coana veorica sa para serioasa!!!! Si nu chiar asa de proasta pe cit o banuiam; opozitia, pe de alta parte, mai bine nu incerca sa ne alunge indoiala..
pro-Romania + psd au majoritate si in orice moment, daca in psd se mimeaza un pic curatenia de toamna, pot sa forteze un guvern! Pe de alta parte „dreapta” sta cu tifna la masasi ca intotdeauna singura oferta facuta este: „noi sintem, altii nu aveti, nu va mai zbateti trebuie sa ne votati pe noi sau sa lasati psd-ul”; la ultimele parlamentare votantii de dreapta au stat acasa din aceleasi motive. Acum se afla despre scheletele din dulap are vajnicilor aparatori ai statului de drept si cu siguranta or sa apara din ce in ce mai multe pe piata.
Problema e ce facem? Asa cum merg lucrurile si cit de repede se uita ceea ce se promitea acum o saptamina, va fi un nou semnal de stat acasa la vot – cine nu intelege asta nu are ce cauta in politica, necum in fruntea unor partide.
Orgoliile si ciolanul le intuneca mintea!
Inteleg Catalin Predoiu la Justitie, dar Alina Gorghiu??!?!! daca ramine iar fara sandwich? Mai bine Ana Birchall!!!
Un guvern tehnocrat care sa pregateasca alegerile viitoare ar fi multumit pe toata lumea si mai ales alegatorii! Asa pare ca totul e fuga dupa ciolan si ca se incearca sa faca ai ei manevre, sa fie bine si sa nu le fie rau…
PS. Sper sa publicati comentariul fiindca in ultima vreme comentariile ce nu convin pica la corectura. Indiferent ca se refera la politica sau la incalzirea globala
…din 90 incoace, neo-comunistii au parjolit tara, au furat toate resursele necesare celorlalti pentru a guverna decent,(odata ajunsi la guvernare) si auplasatla toate nivelurile.
„greaua mostenire” a fost si este in continuare invocata pentru a blama „statul paralel”, adica pe cei care nu sunt clepto-comunisti, de toate nereusitele si relele pentru a reveni la putere pe cai mari, curati ca lacrima
Ar fi amuzant dacă nu ar fi mârșav. În cursul zilei de azi TOATE posturile TV , inclusiv cel sau cele considerate cât de cât oneste, au atacat USR.
Au fost emisiuni, care de-a lungul multor luni au putut fi considerate „vizionabile”, în care atacul a revenit de două sau trei ori pe parcusrsul celor câtorva zeci de minute cât a durat fiecare, alte subiecte fiind abordate episodic.
Este evident că acum, când se poartă între partide negocieri ceva mait apropiate de „realpolitik”, singura formațiune rămasă fidelă unor principii pare să fie alianța USRPLUS. Or, asta este, după cum am mai spus, îngrozitor de periculos pentru marionetele cleptocrației din unele partide.
Partea cea mai mizerabilă din mass-media, „conservele” serviciilor aflate în subordinea oligarhilor, indiferent cum se numește instituția la care lucrează, s-au activat de teamă că prin schimbarea de paradigmă s-ar putea ca cei care fură de 30 de ani din averea publică și apropiații lor să-și piardă beneficiile și sursele de venit ilicit.
Am zis că ar fi amuzant…de fapt este o situație în același timp ridicolă și dezgustătoare.
Altfel, DNA se ocupă de controlori de tren și medici care iau șpagă, iar celelalte parchete probabil sunt în vacanță… Serviciile sunt în vacanță, Statul român pare că a luat o pauză…
Fiți liniștiți, încă nu se schimbă nimic, dar se prefigurează manifestarea efectelor unei evoluții sociale în România, inclusiv a dezvoltării conștiinței sociale, determinată tocmai de batjocura de trei decenii asupra cetățenilor plătitori de taxe și impozite. Este un proces de durată, care probabil nu va fi cu adevărat vizibil decât peste 4-5 ani, dar ineficiența generată de guvernarea cleptocratică a atins un nivel care a coborât societatea în ansamblu până într-un punct din care este de așteptat o inflexiune.