duminică, iulie 21, 2024

Primele lovituri de tun

Mai putin de 3 minute si citeva fraze, rostite spre finalul unei emisiuni televizate, destul de relaxate in aparenta. Atit.

3 minute si citeva fraze. Iar rezultatul? Presa e in flacari, istoricii suna mobilizarea, toata lumea dezbate declaratia “inexplicabilă şi neelegantă” a Presedintelui cu privire la rolul jucat de Regele Mihai in al Doilea Razboi Mondial.

Neeleganta? Depinde cum te uiti la lucruri. Nejustificata istoric? Poate. Inexplicabila?

Traian Basescu. Autoritar, impulsiv, uneori il ia gura pe dinainte. Vorbeste cu placere, dar nu este omul care sa faca small talk cind e “pe sticla”. Inteligent si cu simt strategic.

Regele Mihai. Un rege la pensie, intors in tara dupa o viata care i-a oferit multe lovituri sub centura. Un om demn.

Parca lipseste ceva in ecuatie…

Sa dam citeva citate din “România – O viziune pe 30 de anii, document programatic al Casei Regale:

[…] în epoca globalizării, instituţia Casei Regale este, în ţara noastră, o expresie a statalităţii nu numai prin esenţa instituţiei regale, ci şi prin faptul istoric al fundamentării statului modern de către Carol I.” (saracul Cuza, a disparut din istorie…)

În ţară suntem un factor de legătură dintre puterea politică şi societatea civilă, precum şi dintre personalităţile cu influenţă în societate şi orizontul larg al populaţiei. În străinătate oferim un mesaj neutru, credibil, respectat, de largă perspectivă […]

[…] Palatul Elisabeta a început să reprezinte, indiferent de culoarea guvernării, un centru al mândriei naţionale, al identităţii româneşti, al continuităţii şi tradiţiilor, prin confluenţa trecutului cu prezentul şi a prezentului cu viitorul.” [s.n.]

Viitorul, aici trebuie sa privim. Traian Basescu va mai candida la Cotroceni? Nu, nu i-o mai permite Constitutia. Regele Mihai isi va asuma o functie publica? Nu cred; e putin probabil sa joace rolul unui von Hindenburg autohton, pentru ca, desi este sustinut de o minoritate vocala, nu are aderenta la public.

Ceva se intimpla totusi. In urma cu o luna, pe 10 mai, din senin si, in aparenta, fara nici un motiv temeinic, Regele Mihai anunta ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern pentru “a conferi un caracter naţional şi independent dinastiei”. Emotionant, intr-adevar, dar WTF???

Sa mai introducem un factor in ecuatie. cetateanul Radu al României Duda (nu, nu glumesc; mai nou asa il cheamaii). Absolvent al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica (1984). Creat Principe al Romaniei si Alteta Regala (din nou, nu glumesciii). Umblat pe la cursuri cu iz de guvernare (2 saptamini la John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard, Colegiul National de Aparare etc.). Pare sa fie chiar si colonel (r) in Armata Romanaiv.

Cetateanul Radu al României Duda. Fost semi-candidat la alegerile prezidentiale din 2009. Actualmente in turneu prin tara, aparent pentru a-si promova o carte, “Provizoratul istoric”. Declarind la Cluj ca intilnirea cu “cititorii” nu este “de literatura, ci una civica si statala in dezideratele eiv.

Cetateanul Radu al României Duda. Cel caruia Regele Mihai i-a incredintat “raspunderea” elaborarii documentului programatic mentionat anterior si in care se afirma:

Astăzi [2006, n.n.], două treimi dintre români consideră că Familia Regală trebuie să se implice şi mai mult în dezvoltarea şi democratizarea României; majoritatea românilor cred că Familia Regală este legată de valori precum tradiţia, identitatea naţională, continuitatea şi mândria naţională; mai bine de jumătate dintre români apreciază activitatea Principesei Margareta şi a Fundaţiei sale, considerînd că Principele Radu ar putea să accepte o funcţie în Stat.

In 2012 sint programate alegerile Parlamentare, iar aruncarea in joc a unui nume de potential prim-ministru poate inclina balanta.

Simple speculatii? Poate. Cu toate acestea, in ton cu izul istoric al disputei, m-as hazarda sa afirm ca s-au tras deja primele lovituri de tun, pe 10 mai artileria de coasta a col. (r) Radu al României Duda incepind sa lanseze primele obuze.

De ieri, de la ora 22:44, crucisatorul prezidential a raspuns cu foc.

i http://www.princeradu.ro/uploads/news/id2107/Viziunea_RO.pdf

ii http://old.cotidianul.ro/principele_radu_nu_exista_un_candidat_la_presedintie_cu_numele_de_hohenzollern-87915.html

iii http://www.princeradu.ro/ro/principele-radu/biografie/

iv http://ro.wikipedia.org/wiki/Radu_al_Rom%C3%A2niei_Duda

v http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/principele-radu-din-constitutie-lipseste-verbul-a-conduce-120241/

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Ce sa spun, gata, am gasit vinovatul de serviciu, amaratul de Radu Duda vrea sa ne fure tara. Nu cumva o fi mana-n mana cu ungurii lui Atilla si cu servicilii strainii ? Sariti, romani, tara ne cheama la lupta cea mare. Yeah, right

  Intre frazele la conditional optativ („Principele Radu ar putea să accepte o functie”) din cine stie ce document al unor privati (in fata legii, titlurile de Alteta, Casa Regala etc. nu valoreaza nimic, ei sunt cetateni fara statut special) si grosolania bolovaneasca prezidentiala e cale lunga.

 2. o intrebare: daca artileria de coasta apara …coasta, adica tara, crucisatorul prezidential ce apara si impotriva cui lupta?

  sa stim si noi…

   • eu cred ca depinde si de crucisatorul cui vorbim!

    alegoria nu a fost deloc reusita, ba din contra: a legitimat in subteran ideea unui presedinte jucator, uneori chiar impotriva propriului popor…

   • De coasta lui Adam, domnule Patrascu. Presedintele Basescu o ataca pe Eva.
    Aveti dreptate cand spuneti ca presedintele e un om calculat si ca nu face afirmatii gratuite. Gresiti cand ii luati apararea atacandu-i adversarul.

 3. „3 minute si citeva fraze”… conteaza cantitatea sau calitatea?

  Ai putea sa il faci nazist pe papa Benedict cu o propozitie simpla (aia doar cu subiect si predicat)
  Ai putea sa strici copilaria unui copil la fel cu o propozitie 0.73 secunde: „Esti infiat.”
  Sau copilul tau ti-ar putea spune doua cuvinte nevinovate „Sunt homosexual”.

  Nu conteaza cate cuvinte folosesti ca sa arunci in aer opinia publica. Important este sa nu o faci asa de des. Crucisatorul prezidential trage neprovocat de o luna intreaga: bum (schimbam constitutia), bum (reorganizam judetele), bum (regele este un tradator).

  Sunt curios de ce matale l-ai auzit abia aseara?

 4. …bun articol!…si eu m-am gandit cam la acelasi lucru, pentru simplul motiv ca Basescu e Presedinte si are Informatii!..vad ca mereu se uita acest lucru…iar el cand zice ceva, in mod sigur i-a parvenit o informatie, care l-a deranjat!
  ..ca sa nu mai vorbesc ca eu nu-l sufar pe acest Duda!..i-a vazut cineva reactia cand s-a certat cu Arsinel, pe tema gradinii de vara a teatrului Tanase din Herastrau?…ati fi avut o mare surpriza…neplacuta!!!

 5. „Ceva se intimpla totusi. In urma cu o luna, pe 10 mai, din senin si, in aparenta, fara nici un motiv temeinic, Regele Mihai anunta ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern pentru “a conferi un caracter naţional şi independent dinastiei”. Emotionant, intr-adevar, dar WTF???” – si cu asta am terminat toate dezbaterile. Pentru ca la intrebarea de ce? Basescu a dat un raspuns foarte clar. Cine nu poate sa inteleaga mesajul Presedintelui sa se inscrie in USL (uniunea slugilor (la rusi) si lasilor).

  • „cine nu este cu noi, este impotriva noastra!”….. ba, baieti, vedeti ca suntem multi pe aici carora ni se falfaie de USL, dar care nu aprobam nici atitudinea omniscienta a baselului!
   oricat ar vrea el, nu este posesorul adevarului absolut.
   iar faptul ca l-a atacat pe regele Mihai doar pentru ca i se pare ca s-ar putea sa aibe un actor nou pe scena politica ce i-ar sufla oarece voturi denota o viclenie nedemna de un presedinte. demna de orice politician, USL, PDL, PRM, UDMR, dar nedemna de presedintele tuturor romanilor!
   si cu asta am terminat toate dezbaterile!

   • Ideea de reinstaurare a monarhiei in Romania sub ocrotirea PSD nu-i tocmai in interesul romanilor. Mi se pare ca in dialogul asta dintre Presedinte si fostul Rege ne lipsesc toate informatiile si este bine ca exista totusi presa care sa dezbata subiectul.

   • Amice…citeste mai atent ce a declarat T.Basescu. Idea tradarii nu e ceea ce a vrut sa sublinieze T.Basescu. Tot ce a vrut sa spuna e ca Maresalul este socotit actualmente criminal de razboi (datorita Holocaust-ului, dar in realitate pentru ca a luptat impotriva rusilor), pe cand dragul nostru „rege” e curat curatel. Pe langa faptul ca a tradat, au murit zeci de mii de romani pe front din cauza lui, si-a luat catrafutele si a fugit ca un las, iar dupa… a revenit si a cerut sa-i fie intoarse proprietatile samd. Deci conluzionam: trebuie sa reparam acele 2 greseli…Maresalul sa fie reabilitat, iar lui „regele” nostru iubit sa-i aratam respectu cuvenit. Is it clear?

    • Nu chiar. Antonescu si-a arogat singur puterea absoluta si a platit pentru asta. Nu sunt unul dintre cei care nu apreciaza eforturile Maresalului dar a facut si multe nefacute, iar in final si-a dovedit limitarile. Era soldat nu politician, iar o tara nu trebuie niciodata sa ajunga sa depinda de o mentalitate cazona.

     Regele nu a avut stofa de erou, este adevarat. Dar pe taramul negocierilor si jocurilor de palat a facut tot ce a putut pentru a proteja moderatia si bunul simt. In privinta asta a avut un sprijin enorm de la Regina Mama. Oricum, nu ne putem astepta la prea multa incredere in sine de la un rege care a fost uzurpat de doua ori la rand (prima data de propriul sau tata).

     E la fel de adevarat ca o monarhie reasezata sub umbrela USL-ului ar fi o catastrofa, dar nu despre asta e vorba acum. Din pacate, era mai bine daca Presedintele gasea alta perdea de fum de folosit.

 6. si de unde stim ca nu esti tu omul lui duda?…analiza e interesanta….dar cum dovedesti ca esti 100% impartial in ceea ce prezinti publicului?

 7. Sergiu Nicolaescu despre abdicarea regelui Mihai: Considerati ca acest lucru este un act de vitejie? Spuneti-i cum vreti voi. Dar eu consider ca 23 august este un act iresponsabil
  de D.G. HotNews.ro
  Joi, 23 iunie 2011, 17:17 Actualitate | Politic

  Presedintele Comisiei de Cultura din Senat, Sergiu Nicolaescu, a declarat referitor la comentariile pe care Traian Basescu le-a facut despre abdicarea Regelui Mihai, ca un presedinte de stat nu trebuie sa comenteze acest subiect, dar ca plecarea regelui a fost „o tradare”, relateaza Mediafax.

  „Nu cred ca trebuia ca un presedinte de stat sa comenteze acest subiect, dar ii dau dreptate, in sensul ca a spus ca este o tradare. Sunt direct amestecat in treaba asta. Pana acum, am tinut-o pentru mine. Acuma, cand se tulbura lucrurile, vreau sa spun adevarul”, a spus Sergiu Nicolaescu.

  Regizorul a povestit ca familia sa ar fi putut pleca cu trenul regal, in momentul in care Regele Mihai a parasit tara, tren care a plecat de la Sinaia. Astfel, Sergiu Nicolaescu si-a amintit ca tatal sau a primit un telefon pentru a o transporta pe logodnica unui apropiat al regelui.

  „A plecat tata cu masina si, la un moment dat, a vrut sa ia si familia, ca sa ne urcam in tren cu regele. Mama n-a vrut”, a povestit Nicolaescu.

  „Eu vreau sa spun ca urmarile plecarii regelui sunt mii si zeci de mii de arestari si de morti in inchisori. Bun, nu e de vina regele pentru treaba asta. Eu va spun adevarul, ca regele a plecat din tara cu un tren, cu prieteni. S-a casatorit, are fete, sa fie sanatos si sa traiasca”, a continuat regizorul. Nicolaescu a povestit si despre alte aspecte ale activitatii regelui.

  „Dar, daca asta voi vreti sa o considerati vitejie, spuneti-i cum vreti voi, dar pentru mine este o tradare. Mai mult decat atata, pe 23 august 1944, regele, asa cum am aratat si in filmul „Oglinda”, i-a arestat pe cei doi Antonesti si a anuntat seara la radio romanilor ca e pace. (…) Ca sa inchei o capitulare fara conditii care s-a iscalit pe 14 septembrie la Moscova, ca sa iscalesti un astfel de document, in primul rand trebuie sa anunti cu gura ta si pe urma sa faci, pentru ca armata era pe front cu rusii. In conditiile respective, intre 130.000 si 150.000 de soldati romani si ofiteri au cazut prizonieri. Din acestia, s-or mai fi intors 70- 80.000 de oameni vii”, a spus regizorul.

  „Considerati ca si acest lucru este un act de vitejie? Spuneti-i cum vreti voi. Dar eu consider ca si 23 august este un act iresponsabil facut de Regele Mihai. Are scuza ca era tanar.

 8. cu alte cuvinte dl. Basescu a procedat ca un adevarat om politic, inteligent si abil, atacand virulent Casa Regala doar pentru ca aceasta ar putea genera un contracandidat la alegeri. Jenant, alta scuza nu i-ati gasit?
  Dupa parerea mea e incalificabil gestul. Nici macar nu conteaza daca Regele poate fi acuzat de ceva (eventual de tinerete si lipsa de talent politic), ca Presedinte nu spui in gura mare ,,dupa opinia mea ala e tradator, alalat e tampit etc.”. Doamne fereste sa opineze Basescu maine ca Obama e incompetent si vinovat de criza, Sarkozy e rasist ca ne streseaza tiganii de prin Paris, Angela Merkel cam uratica, Berlusconi corupator de minori, Medvedev papusa lui Putin, iar presedintele Bulgariei un zarzavagiu. Desi, ma gandesc ca poate s-o faca linistit, multa lume nu-l mai ia in seama.

  • Un test de câteva minute al conştiinţei românilor. Un test cu regi ieşiţi din principese care nu fac caca. Lăcustele ăstea au fost răspândite de anglo-saxi prin toată Europa. De cei care tot timpul au fost împotriva unirii principatelor. De cei care pe furiş au pus la cale dezmembrarea României în 1939. Ăştea au semănat osemintele opincarilor români pe Volga, în Crimeea. Tot de rege au fost aruncaţi şi mânaţi de mitralierele bolşevice ca să piară la Budapesta şi Viena, ca cei rămaşi în viaţă să fie dezarmaţi şi aruncaţi în Siberia.
   Adevărul demult a ieşit la lumină. Aşa că bravo lui Băsescu şi echipei lui pentru verticalitate!

 9. Un titlu princiar se tine cu cheltuiala. Este normal ca Duda al Romaniei sa umble dupa vreo slujba guvernamentala platita bine pentru ca , probabil resursele tatalui socru s-au cam terminat si dupa cum am vazut atat printesa cat si printul, in ultimul timp au incercat sa faca bani publicand, el politica, ea gastronomie.

  Dar se pare ca nu e tocmai o afacere.

  Inchipuitiva numai cat costa impozitul pe proprietatile detinute, nemaivorbind de intretinerea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro